Un examen de înot transformat în prilej de aplauze

Am mai scris despre cum în Olanda cursurile de înot sunt despre supraviețuire în caz de cădere în apă (aici e articolul). Atunci Sofia dăduse testul pentru diploma A, care e cea de bază. Dacă ai A înseamnă că poți sta în siguranță în apă până vin salvatorii.

Dacă mergi mai departe și iei și B, înseamnă că deja înoți bine, ai rezistență și forță, te simți confortabil în apă inclusiv în condiții de stres.

Dacă iei și C, poți ajuta un alt copil care e în pericol în apă.

Când a luat A-ul, Sofi a dat testul cu un profesor, am putut și eu să observ. A înotat 4 bazine în două stiluri, a trecut prin cerc pe sub apă, a înotat 3 metri pe sub apă, a călcat apa trei minute doar cu picioarele, a sărit în apă îmbrăcată și a înotat cu haine și încălțări două bazine.

Acum, când a luat B-ul, a fost un întreg spectacol!

Au dat examenul 40 de copii odată. Pe margini, părinți, bunici, nași îmbrăcați frumos, unii cu flori sau baloane.

Întâi au defilat toți copiii prin fața părinților, apoi s-au aruncat în apă cu spatele în bazin, îmbrăcați cu haine cu mânecă și crac lungi, plus teniși.

Au avut de înotat întâi pe sub o saltea, apoi bazine pe față și pe spate.
Au trecut printr-un cerc aflat la 1 metru sub apă, înotat 6 metri pe sub apă. Îmbrăcați!

Apoi și-au scos hainele și au rămas să dea și celelalte probe.

La un moment dat au fost invitați și părinții și bunicii pe margine, iar cei care erau pregătiți de baie au fost împinși de propriii copii în apă și au dat o probă împreună: călcat apa cu mâinile în sus, înot crawl și pe spate. Cât de fain a fost asta pentru copii!

Apoi copiii au făcut proba de plutit cu un obiect flotant mic în brațe (ce poți găsi într-un lac, o bucată de lemn sau o sticlă goală), să arate că știu să se odihnească pe apă fără panică până vin salvatorii.
Au fost mereu încurajați de părinți și profesori.

La un moment dat o fetiță nu a mai vrut să intre în apă, probabil prea mult stres.

Una dintre instructoare a vorbit cu ea, apoi o altă fetiță care deja terminase a venit să stea cu ea și apoi au așteptat-o cu toții să termine și ea proba cu pricina.

Tot examenul a durat 40 de minute.

La final părinții și instructorii au făcut un pod din brațe și copiii au trecut pe dedesubt în aplauzele audienței, au primit flori și cadouri.

Apoi lumea a ieșit la o înghețată sau la un suc, ca după o mare reușită.

Mi-a plăcut mult atmosfera!
Majoritatea s-au înscris mai departe la C, unde fac și alte trăsnăi, vă țin la curent, Sofia a trecut deja la ultimul nivel.

Neapărat trebuie să mă apuc și eu de A, doar să închei cursul de limbă. Rămân singura găină din familie care nu știe să înoate. 🙂

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4196

5 comentarii

  1. Ce frumos… !!! Parcă simt şi eu atmosfera de acolo, cu parinţii pe marginea bazinului … la fel de emoţionaţi precum copiii lor din bazin.
    Foarte destepţi olandezii, cum au gândit tot procesul, tehnicile, strategia, progresul, astfel încât copiii lor să fie antrenaţi deci pregătiţi pt a face faţă pericolelor inerente ale apelor.
    FELICITĂRI Sofiei…!!!
    Ioana, aşteptăm cu nerăbdare articolul din aprilie… 2030 , în care să ne povesteşti cum Sofia stătea pe marginea bazinului (cu iubitul ei de mână) şi te încuraja, în timp ce dădeai examenul pt diploma nivel C :))…

  2. Eu îţi doresc (sincer) mult succes, ambiţie şi putere, dar la vârsta noastră e destul de dificil să reuşeşti într-un singur an să obţii toate cele 3 diplome (A,B, C) plecând de la zero. Oricum, tu ai multe calităţi, inclusiv ambiţie, putere şi inteligenţă, deci există şanse să ne surprinzi, doar să nu existe pe undeva prin profunzimile creierului nişte temeri latente (traume din copilărie) – teama de ape adânci, de scufundare, de pierderea contactului (controlului) cu solul etc, altfel poate ai fi avut deja până acum nivelul C fără să mergi la cursuri. Dar cum tu găseşti mereu soluţii la orice problemă, sunt convins că vei reuşi şi pe planul acesta. Mă bucur că ai gustat gluma cu 2030 …, m-am temut să nu se înţeleagă greşit, sper ca nici acum să nu fi scris ceva problematic, pt că intenţia mea e 100 % pozitivă şi sinceră în orice comentariu; spun asta pt că am văzut (citit) cum unii cititori/cititoare încearcă să te înţepe, să te lovească cu vorbele lor, dar nu e deloc cazul meu, te asigur. Eu sunt 100 % de partea voastră, a ta şi a soţului tău, vă apreciez foarte mult! Mult succes la înot (deci :)) ) şi să nu amâni înscrierea la A până când termini cursul de limbă nivel C :))…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *