20 de chestii ciudate care le plac olandezilor

Zic din capul locului că îmi plac olandezii, mă amuză felul lor foarte direct de abordare, umorul cazon, nevoia de ordine și de organizare (totul se face cu întâlniri în prealabil, nu prea întârzie, cuvântul dat e lege).

Am observat de când trăim printre ei câteva chestii amuzante, vi le zic și vouă. Sigur că sunt multe generalizări aici, sigur că nu toți olandezii iubesc un lucru și urăsc alt lucru, dar sunt câteva lucruri destul de populare și ușor de observat, care vorbesc străinilor despre identitatea acestui popor, așa cum și despre a noastră, a românilor, spun lucruri pachetele cu mâncare trimise de părinți copiilor lor, și dacă ei sunt adulți, teama de curent și alte caracteristici naționale mai mult sau mai puțin simpatice.

Iacă 20 de lucruri care le plac mult olandezilor și care sunt greu de înțeles de oameni din alte culturi, mai ales din cele est-europene (mi se pare mie):

Vântul!

Abia după un an și ceva de trăit aici înțeleg de ce când bate vântul mai tare, ies olandezii de toate vârstele din case și pornesc a se plimba, a alerga sau a se da cu bicicletele pe câmp sau pe pistele de pe malul apelor, ținându-se bine unii de alții, cu haine corespunzătoare. Le place să ia vântul din plin, să-l respire, să se lase bătuți de el, îi face să se simtă revigorați, se pare că și întărește sistemul imunitar. Am văzut sute de copii mici, îmbrăcați în feluri pe care noi le-am numi sumare, în atașul de la bicicletă, pe vânt și ploaie, roșii la față, cu pletele în vânt și muci înghețați la nas, chiuind fericiți.

Au chiar ceva numit „Dutch Headwind Cycling Championships”, o întrecere în care trebuie să meargă cu bicicleta 8.5km pe un dig când este furtună și vântul are peste 100kmph. LINK

Prăjeala

N-am văzut atâta prăjeală în viața mea! Crenvuști prăjiți, chiftele, cartofi prăjiți, gogoși, chicken nuggets, bulete de brânză, kibbeling (pește alb prăjit), toate în baie de ulei, cu tone de sosuri de maioneză și ketchup.

exprimarea directă

E plin internetul pe aici de meme-uri și dezbateri legate de felul în care un olandez îți va spune, dacă îl întrebi cum arăți, că rochia aia te face să pari grasă.

Chiar și în comunicarea oficială te poți simți jignit când ei doar sunt extrem de eficienți cu cuvintele.

Culoarea portocalie

E culoarea casei regale a Regatului Țărilor de Jos, se pare că a fost multă vreme și pe steag, dar era greu de văzut de departe, așa că au schimbat cu roșu. De ziua regelui, la competiții sportive, Olanda e toată portocalie. Tricouri, umbrele, pălării, șiraguri de pene, steaguri și pături, totul e orange. Sunt simpatici.

Zahărul

Când am fost voluntară la școala copiilor (de trei ori) și a trebuit să îi ajut cu micul dejun, am rămas mască: copiii mâncau pâine albă unsă cu unt de arahide sau Nutella, iar deasupra presărau bombonele. Sau pâine cu gem și bombonele. Povestesc românii pe aici cum colegii lor olandezi mănâncă la prânz o felie de pâine cu zahăr pe ea.

Dulciurile sunt atât de dulci că mă ia durerea de dinți doar când le văd pe raft.

Sigur că găsești de toate, inclusiv ciocolată neagră, trufe și dulciuri de calitate, dar majoritatea sunt așa, zahăr cu glucoză și sirop de fructoză.

Să facă nimic (niksen)

Da, e activitatea lor preferată, pe lângă plimbat pe vânt și lucrat la grădină. Cel mai mult le place să facă niksen la soare! Cum ies trei raze de după nori, își scot scaunele rabatabile din șură și se postează în fața casei sau pe terasă în tricou, cu fața la soare, chiar dacă afară sunt 5 grade. Mai citesc un ziar, ascultă radio, stau și sintetizează D relaxați.

Chiftele de vită crude la interior (bitterballen)

Sunt gustoase, ce-i drept, dar sunt și ciudate. Sunt extrem de crocante la exterior și crude și moi la interior. Se consumă cu muștar și cartofi prăjiți.

Geamurile imense, fără perdele și draperii

Asta iubesc și eu aici, că oriunde te plimbi, vezi din stradă prin bucătăria omului toată sufrageria și grădina din spate. Gătesc, mănâncă, citesc, stau cu oaspeții de vorbă, aspiră și se uită la TV în văzul întregului cartier. Sigur că nu se uită mai nimeni înăuntru (în afară de turiști și de nou-aterizați, ca noi). Eu mă uit ca să mai capăt idei de decorațiuni interioare, recunosc. Și pentru că iubesc stilul lor simplu de a trăi, cu mobilă puțină, mulți nu au TV, dar au biblioteci mari și boxe, instrumente muzicale și multe, multe plante în casă și în curți.

De ce fără draperii? În primul rând ca să le intre cât mai multă lumină în case. Trei luni pe an ziua e destul de scurtă, se luminează la 9 dimineața și se întunecă la patru, în restul lunilor ziua e mai lungă (vara e chiar foaaaarte lungă, de la 5 dimineața la 11 seara e lumină ca în miezul zilei), dar sunt multe zile la rând fără soare, așa că orice raza de lumină e invitată înăuntru prin geamurile lor imense, fără perdele și draperii.

Și mai cred că e și o chestiune care ține de felul în care sunt ei crescuți, cu dreptate și onoare, nu am nimic de ascuns, poftim de te uită.

Photo by E Mens on Unsplash

Să stabilească întâlniri pentru orice, cu luni înainte

Vai, asta m-a ucis la început!

-Hai la o cafea.

-Stai să mă uit în agendă. Pot peste exact 7 săptămâni, la ora 11.30, am 45 de minute.

Foarte greu ești spontan pe aici. Pentru că oamenii își prețuiesc mult clipele de niksen, pe care nu le dau la schimb cu ideile tale de socializare.

Totul se face cu afspraak (adică întâlnire, appointment).

Vizitele, ieșirile, socializarea în oraș, întâlnirile copiilor, totul e cu programare!

Cu ceilalți expați din cartier ce mai putem socializa spontan, dar nu mult, pentru că ce sa vezi, avem și noi agendele pline și weekendurile rezervate cu luni înainte.

DIMINUTIVELE

Limba neerlandeză e destul de aspră, așa că olandezii obișnuiesc să facă diminutive la tot pasul. Diminutivele se fac cu je sau tje la final, care se citesc cam ie sau io, să zicem, deci o bere e een biertje, să te mai dată în carusel zici Nog een keertje, adică încă o datuță. E amuzant să vezi oameni de doi metri vorbind așa. Sunt tare simpatici.

Ziua Regelui

Aoleu, haosul, petrecerea, muzica, carnavalul, dansurile, bărcile portocalii pline cu petrecăreți care se plimbă în neștire pe canale, toate târgurile de vechituri îmn orașe și parcuri (e ziua în care oricine poate vinde orice fără să declare la stat vânzarea).

Scările imposibil de abrupte

Țara asta e construită în proporție covârșitoare pe apă, spațiu nu e prea mult, casele mai vechi au amprentă mică, mai ales în orașe ca Amsterdam, Haga, Delft, Utrecht. Casa scării este extrem de mică, iar scările sunt foarte abrupte. Mobila mare intră pe geam cu cârligul. Sau pe bucăți. Iar dacă fugi pe scări la vale ai șanse mari să-ți rupi fundul la propriu.

Glumele și expresiile cu și despre ANIMALE, ÎN SPECIAL VACI

Deh, popor de fermieri!
Olandezi iubesc expresiile, au una sau două expresii pentru orice. Preferata mea e Achteraf kun je de koe in de kont kijken, tradusă literal: La final te poți uita în fundul vacii, care vrea să spună cu după război mulți viteji se arată, e ușor să știi care era calea bună după ce evenimentul se încheie.

Sau Dat is een waarheid als een koe, ceea ce vrea să zică că un lucru e absolut evident, nu ai cum să îl ratezi sau să îl contrazici.

Mai au și cu maimuțe, șoareci și iepuri. Asta îmi place mult: De hond in de pot vinden.
Și mai au una cu pui: Să vii repede undeva e să fii precum puii. :))

Chiuvetele incredibil de mici, la care curge apă incredibil de rece

Tot din cauza spațiului mic, toaleta de jos, de la parter, e una de serviciu, are cam un metru pătrat, în multe cazuri e chiar mai mică. Ai loc de un vas de toaletă și de o chiuvetă mică, mică de tot. Imaginați-vă un castron de mic dejun, pentru cereale cu lapte. Ei, cam atât de mică. Poți spăla câte o mână pe rând, dacă ai mâini mici. Dacă ai mâini mari, o iei ușor, deget cu deget. Invariabil faci apă pe jos.

Iar apa de la robinet pentru chiuvetele astea e atât de rece încât îți vine să cânți pe note înalte. Nu am văzut niciodată apă caldă la baia de jos, și am fost în destule case, cafenele, restaurante. Apă rece ca gheața.

O avea de a face cu nevoia lor de a economisi bani pe încălzirea apei, dar și plăcerea lor de a trăi simplu, cazon.

Muzica olandeză

Mda, e ceva deosebit, un amestec de șlagăre din anii 80 cu ritm disco, plus limba asta hâhâită, o plăcere. Au și muzică diferită, mai modernă, desigur, mărturisesc că ascultăm aproape numai muzică locală, am descoperit câteva trupe de pop, rock și folk care ne plac mult și ne ajută să învățăm limba. Las un exemplu mai jos.

În plus, Anouk și Tiesto sunt olandezi. 🙂

Frugalitatea, viața simplă, lipsită de confort

Case simplu decorate, haine simple, mașini vechi și gri, biciclete ruginite, bijuterii puține, machiaj aproape inexistent, fără unghii pictate și păr vopsit, mult timp în aer liber, temperatură scăzută în case, vacanțe petrecute la cort în pădure. Viața e simplă, prieteni! 🙂

Hagelslag

Astea sunt niște căcăreze mici de ciocolată pe care ei le folosesc pe post de mic dejun, prânz și uneori cină. Le presară peste pâinea unsa cu unt sau cu unt de arahide, dar pun și peste frișca de pe prăjituri. E bună la gust, dar nu aș consuma-o pe post de prânz.

Și câteva lucruri pe care olandezii le iubesc, și ik ook (adică eu de asemenea le iubesc)

Bicicletele

În Olanda sunt 18 milioane de biciclete la o populație de 17 milioane de locuitori.
În Amsterdam sunt 900.000 de biciclete și 800.000 de locuitori. Orice olandez are în medie 1,2 biciclete.

75% dintre copii merg la școală cu bicicleta și 36% dintre adulți o folosesc zilnic.

Pistele de biciclete separate de drumul rutier însumează peste 35.000 de km în Olanda!

Photo by Jace & Afsoon on Unsplash

Brânza

Au jdemii de tipuri de brânză, mă simt în paradis!

Lalelele

Deși nu sunt originare din Olanda, aici au prins rădăcini și aripi!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4200

32 comentarii

  1. Tonele de prajeala si zahar nu par a fi indicatorii unei vieti sanatoase. Si clima e oribila. Se pare ca ati dat vrabia din mana pe cioara de pe gard. Nu m-as duce in nordul Europei pentru toti banii din lume, eu ma simt bine la caldura, cine vrea sa stea batut de vant si cu frigul in oase, sa fie sanatos. Italia, Spania, Florida, astea-s preferatele romanilor.

    • Chestia cu simplitatea in toate si tot e relativa, la fel ca si lipsa de excese, inclusiv culinare. Cand nu platesc, olandezii vor alege aproape intotdeauna produse (mancare, variante) mai scumpe si sunt `dol op gratis` (nebuni dupa gratis). Eu nu o vad ca pe o disciplina desi ideea declarata cam asta e.

    • @Niico:pentru ca romanii nu mananca tone de prajeala si zahar sau cum?!
      va rog stati in romania, mai bine asa.
      mie mi-a placut foarte mult in danemarca cu vant si.ploi cu tot: nu exista vreme urata sau rea…doar oameni.
      @Alina: ca romanilor si tuturor de pe planeta asta…dar e mult mai usor sa vedem in altii micimile proprii.
      Etnocentrismul asta…greu scos din romani.

    • De ce au dat vrabia din mana? I-a fortat cineva sa plece? Ii tine cineva cu forta? Sunt exilati, fara drept de revenire in Romania? Femeia face niste observatii de bun simt si imediat vine un justitiar sa le faca ordine in viata.

      Si eu m-am dus intr-o tara nu foarte cunoscuta pentru mancarea sanatoasa (asta daca burgerii si hotdogii trec drept cuisine special). Cu oameni extrem de obezi in unele cazuri, tara in care e legal portul de arma (si mereu apare cate o stire cu vreo impuscatura in masa). Asta nu inseamna ca trebuie sa alegi stilul asta de viata (noi mancam „romaneste”, gatim mult, suntem atenti la ce bagam sub nas), am ales mereu zone super-sigure, desi scumpe, incat lasi bicicleta in fata casei fara probleme etc.

      NIcio tara nu este perfecta, ideea este sa fii fericit tu si familia, sa te adaptezi si sa incerci sa te integrezi. Din ce vad eu, desi probabil nu as alegel Olanda (ma termina vantul si ploaia), familia princiara s-a adaptat si-s fericiti toti.

      Cat priveste Florida, Italia si Spania, daca te descurci cu caldura, e bine. Eu m-am sufocat de cald in Spania si Italia, iar in Florida din aprilie e irespirabil. Sa nu zic de ce chestii colcaie pe acolo, ca mai bun e frigul meu din nord, 4 luni pe an, decat crocobaurii de la ei 😀

    • Ma abtin de multa vreme (sunt niste ani) sa mai comentez ceva. Tocmai pentru ca mi-am dat seama ca nu e treaba mea sa repun pe nimeni pe sine. Dar comentariul asta al tau a fost picatura, cred. Pentru ca daca nu e o alta persoana extrem de nepoliticoasa si insensibila care semneaza ”Nico”, inseamna ca pur si simplu tu nu stii unde sa te opresti. Iar remarca din comentariul de azi (desi evident nepoliticos, pentru ca sincer nu e treaba ta ce alegeri fac alti oameni in viata lor) e nimic fata de cel in care autoarea blogului scria despre suferinta prin care trecea cand Ciocolata era bolnava, iar tu ai scris ceva de genul ”animalele mor, aia e, iti altul”. Crede-ma, m-am abtinut si atunci cu greu si ma abtin si acum sa iti calific comentariul, dar insensibilitatea e crasa. Asta ca sa ma exprim elegant.
      Prin urmare, te sfatuiesc ca pe viitor, cand nu ai nimic bun de zis, sa taci. Nu numai aici, ci si in viata de zi cu zi. E destul de plina de rautate lumea asta si fara sa mai reversi in plus.

    • Mai, pai in Florida mananca oamenii numai lacrimi de unicorn in flori de zucchini ecologic, zau daca nu :)))

    • @Nico, eu locuiesc în Olanda de 10 ani și pot spune că sigur nu e cioară pe gard (poate sunt strugurii acri?). Nu te obligă nimeni să mănânci tone de zahăr și prăjeli, copiii învață măsura de mici, un stil de viață sănătos nu e numai despre ce mănânci, ci și CÂT, n-o să vezi știri cu oameni la urgențe că au mâncat sarmale până au pocnit, e și câtă mișcare faci, ce echilibru între muncă și viața personală ai. Aici Olanda stă foarte bine, infrastructura excelentă, copilul meu merge singur cu bicicleta și la școală, și la antrenamente, e obișnuit ca oamenii să lucreze mai puține ore pe săptămână, familiile iau cina împreună, gătesc în casă. Ești în siguranță pe străzi, eu alerg mult, în 10 ani nu am fost nici o dată fluierată, comentată, etc. Iar clima eu o iubesc, nu aș suporta verile în Spania sau Italia, ar fi un coșmar. Nu suntem toți la fel și e ok așa, nu te obligă nimeni să te muți în Olanda.
      Imi place mult articolul, surprinde esențialul 🙂

    • Speranta de viata din Olanda spune totul. Asa ca consumati cate prajeli si dulciuri doriti pt ca nu alimentatia lipsita dulciuri sau prajeli este cheia pt o viata lunga. Nici macar sistemul medical nu este cheia, dupa cum multi romani o sa traga concluzia, pt ca in Olanda si in tarile vestice nu se dau antibiotice cu una cu doua, medicamentul universal si nelipsit al romanului.

    • @Nico: Ce bine ca nu avem absolut nici o șansa sa te avem ca și expat in Olanda! Sa îți fie bine oriunde vei fi, deși atitudinea ta nu este cea mai potrivită pentru un individ mulțumit de sine! ?

    • Eu locuiesc in Germania de nord si in momentul asta mor de cald.
      ???
      As zice ca si la noi e ceva vant si ploua, dar nu ca in Olanda, iar iarna e cald, ceea ce pe mine ma incanta(sunt din Brasov). Zapada nu e mai deloc si temperaturi sub 0 grade am avut foarte rar si poate doar asa…. vreo 2-3 zile. Iar verile sunt uneori calduroase, alteori avem mai multe zile ploioase sau se lasa vara asteptata, dar pentru mine e mai bine asa decat sa fie canicula ca in sudul Romaniei. Deja la 25+ de grade mi se pare foarte cald. La 30+ e mai mult decat insuportabil (cum e in multe tari). Macar avem aer conditionat in autobuz❤️. Si la noi in oras se merge foarte mult pe bicicleta. Mie nu imi place, dar foarte multi merg si pe ploaie, si pe vant cu tot cu copii.

    • Păi și ce-i oprește să cumpere legume și fructe și să mănânce salate și brânzeturi? Vorba aia, dacă nici olandezii n-au brânză bună….
      Vorbești de parcă i-ar obliga cineva să bage prăjeli. Serios, tu ai vreodată ceva de bine sau măcar util de zis? Că nu pari.

    • Absolut, Nico, painea cu untura de la noi e infinit mai sanatoasa decat prajelile olandezilor. 😀 Cred ca oriunde pe lumea asat gasesti si mancare sanatoasa, si nesanatoasa, depinde de tine ce alegi sa mananci zi de zi. Dar olandezii stiu sigur au boli cardiovasculare mai putine decat romanii, deci uite ca miscarea aia multa contracareaza excesul de zahar si prajeli.

    • ,,Cea mai înaltă formă de ignoranță apare atunci când respingi ceva despre care nu știi nimic”!!!

  2. Am stat un an in NL si am ramas cu o nostalgie de care nu voi scapa niciodata. Sunt multe lucruri frumoase la ei si cu care am rezonat. Imi plac pistele pentru biciclete, mai ales cele dintre localitati ( in Romania imi este frica sa merg cu bicicleta pe strada! ), campurile verzi, aproape toate cultivate cu cate ceva sau bune pentru pasunat, nu pârloage, casele lor cu geamuri mari, gradinile ascunse dupa ziduri, cum isi duc copiii pe biciclete, pietele volante, canalele cu barci sau case plutitoare, chiar si vântul pe coasta marii, si multe altele. M-as intoarce oricand acolo. Pot parea zgarciti, poate chiar sunt, expresia to pay Dutch de la ei vine, dar eu o vad ca pe un mod mai chibzuit de a trai. La urma urmei, lucrurile simple aduc mult mai multa bucurie dupa mine! ?

    • @Ruxandra,
      sa pay Dutch inseamna fuecare plateste partea lui nu ca sunt zgarciti. mir imi place asa: nimeni nu ramane dator ninanui :).
      nu am tinut sa te corectez…doar am tinut sa adaug gandueile mele :).

    • Mi-a spus un olandez deunăzi că ei, de fapt, niciodată nu împart nota de plată. Că asta e o imagine falsă. De fapt, fac cu rândul. Azi plătesc eu prânzul, mâine tu, acum e rândul lui Johan să dea un rând de beri și tot așa, iar dacă toți știu că Johan e mai sărac și nu are de unde, îl sar intenționat. Nu stau să calculeze la centimă cine cât a dat. Dar na, poate depinde de regiune.

  3. Vântul nu prea îmi place și frigul dar m-aș putea obișnui.Limba mi se pare grea și puțin ciudata.. in rest și mie îmi place să fac niksen la soare ? și tot restul. Abia aștept mutarea.pana atunci urmăresc cu drag tot ce scrii ? .

  4. f amuzant, multumim! multe dintre chestiile astea se potrivesc si englezilor clasei de mijloc! (discrepantele intre ei si cei din working classes de ex sunt f mari si se vad si la chestiile enumerate de tine). daca cu vantul, frugalitatea, zaharul, lipsa de confort, scarile abrupte, chiuvetele de la baia de jos f mici (si cu 2 robinete diferite – desi asta a inceput sa se schimbe) ne-am obisnuit destul de repede, chestia cu lipsa spontaneitatii si cu programatul intalnirilor pt orice cu mult timp inainte, ne e inca greu chiar si dupa 12 ani!! si cel mai enervant e cand vrei sa iei masa in oras si toate puburile si restaurantele cu mancare buna sunt rezervate cu saptamani inainte. Duminica trecuta a fost ziua tatalui aici si noi am hotarat spontan sa ramanem la un pranz in frumosul sat unde tocmai ne plimbasem si ce sa vezi, peste tot era fully booked. abia la al 4 lea pub am gasit loc, afara in gradina si asta pt ca picura! multe imbratisari 🙂

    • mie imi plac programarile :)! nu dati buzna random la mine cand nu am chef de oameni 🙂 dar recunosc ca ma apuca si pe mine cateodata sa apar neanuntata cand simt nevoia sa vaz anumiti oameni dar ma disciplinez si imi aduc aminte inainte de a deschide neanuntata vreo poarta ca poate acei oameni nu au nici ei chef de mine cand as vrea eu.
      Locurile unde se manamca bine sunt rezervate in prealabil peste tot in lunea asta 🙂

  5. și eu ador să mă uit pe geamurile imense ale olandezilor. E plăcere sa fac asta, unii ar zice că e intruziune în spațiul privat, dar eu o numesc curiozitate socială.??
    Aș adăuga aici nebunia pentru decorațiuni și lucrul făcut în 2timpi și 3 mișcări ?

  6. Funny, acum cand intru pe articolele marcate umor stiu ca vor fi niste conversatii complet lipsite de umor ?.
    Expresiile lor mi se par foarte funny, fiind de la tara din romania stiu si eu expresii cu animale daca vreti sa faceti schimb:
    In topul preferintelor mele:
    ‘Nu intra la oi cand ploua’ , ‘a fugit puiul cu ata’ , si preferata care se aplica in multe probleme ‘nu-i treaba magarului de unde beau oile apa’ ?. Acum ca ma gandesc, cam multe cu nu, asta e, asa’s sfaturile la mine la tara ?.

  7. Simpatic articol. Îi găsesc pe olandezi asemănători scandinavilor printre care mă învârt un pic mai la nord de voi. Sunt curioasă care ar fi traducerea expresiei cu câinele și ghiveciul. Nu mă prind deloc. E un soi de „nuca-n perete”? Presupun că nu e „acul în carul cu fân”, că nu prea are sens.

    • Hai că m-am documentat între timp. E un fel de „a veni/a ajunge la spartul târgului”, dacă am înțeles eu bine. Când cineva ajunge la masă prea târziu și toți ai casei au mâncat deja, găsește câinele în castron/cratiță. (Câinele linge resturile). ?

  8. Am zambit putin citind. Si probabil voi primi si eu niste palme pe aici. Sau, ma rog, barbatu-meu.
    Ca nevasta de olandez (ma rog, partenera, ca nu ne-am casatorit – alta chestie la olandezi), dupa 10 ani, toate acestea mi se par normale, parte din viata noastra. Locuim in Romania insa, iar eu sunt o fire destul de deschisa, ne-am acomodat natural unul cu celalalt. Dar da, am observat la inceputul relatiei aceste diferente, la fel si multi dintre cunoscutii mei.
    * Mirosul de vaca – eram intr-o vara la ai mei, in gradina, mancam, cand dintr-o data am simtit un miros de grajd (nu sunt ferme in zona, dar un vecin mai indepartat avea o vaca). Barbatul spune: „Ah, ce bine miroase!”
    * Modul direct (DIRECT) de comunicare – la terasa cu un alt olandez (colaborator, nu prieten), il intreaba:
    – Esti casatorit?
    – Nu
    – Dar ai o prietena?
    – Nu
    – De ce, nu iti plac femeile?
    Moment in care eu aproape sa ma inec cu bere (asta a fost acum 10 ani), ca mi se parea mai mult decat deplasata intrebarea. Interlocutorul a reactionat cat se poate de natural, barbatu-meu mi-a explicat apoi ca a fost o intrebare normala, o conversatie normala, din pura curiozitate, fara sa vrea sa jigneasca pe nimeni.
    Pe un cunoscut roman l-a intrebat daca au probleme de fertilitate in cuplu (alt moment in care am vrut sa ma ascund), dar tot asa, cu inima deschisa. Iar mie mi-a spus din start ca nu vrea sa fie prieten cu mine, are destui prieteni. Pe alta femeie a intrebat-o daca e insarcinata, i-a spus ca nu, iar el a continuat: dar a fost? (nu, n-a fost)
    Ditamai omul (adica inalt), dar cu o blandete in el si o sinceritate in ochi, ca nu ai cum sa te superi, chiar daca discutia pare incomoda.
    El nu se simte incomod niciodata. Nimeni din familia lui nu se simte asa, si nici un alt olandez pe care il cunosc. Cu totii se simt bine in pielea lor, se simt acasa pe unde merg, nu stau in tocul usii sa nu cumva sa deranjeze (nu exista deranj, e exasperat cand spun eu ‘sa nu deranjez’), acasa la ai mei umbla initial peste tot, se uita si in frigider sa ia ceva, dar mama mai sa faca infarct, asa ca intr-un fel acolo e mai retinut.
    * Hagelslag, ZAHAR, capsuni pe paine cu zahar, melasa, paine cu Nutella, si inca cateva chestii de pus pe paine pe care eu nu le pot manca. Toate pe paine, broodjes, tot felul de painici, tot felul de chestiute de rontait si mancat mereu, si nu e nimeni gras. Imi spuneau in familie ca in Olanda copiii se fac mari cu pindakaas, unt de arahide, lucru pe care l-am preluat si eu, iar baiatul nostru a crescut si el cu sandwich cu unt de arahide (astept critica aici). Imediat urmeaza si sora lui, inca e la piure.
    * Prajeli, mai ales cartofi prajiti, frikandel speciaal (am facut si noi acasa), toate cu sos, multa maioneza (eu nu stiam ca se mananca cu sos cartofii pana ne-am cunoscut, ha), minunatul satesaus, de obicei vineri seara sau la adunarile de familie se comanda tot felul de porcarii/prajeli (noi le zicem porcarii pentru ca nu sunt sanatoase, nu pentru ca nu ne plac si nu mancam si noi). Am impresia ca aerul de acolo o cere, cum pun piciorul pe pamant olandez, deja ma gandesc la toate painicile si sosurile si prajelile pe care trebuie neaparat sa le mananc.
    * Daaa, diminutivele. Peste tot diminutive, dar in olandeza, ca in romana nu prea foloseste.
    * Muzica olandeza, da, vai de mine. Unele melodii sunt chiar foarte frumoase, dar va zic eu, intr-o sambata dimineata mi-a scapat si i-am cerut mai putin frumos sa o opreasca. Parea ceva cantat la betie de un domn fara prea mult talent muzical. Ceea ce si el recunoaste, dar muzica lor este mai mult despre mesaj decat despre cat de minunata e vocea acelora care transmit mesajul.
    * Vremea, mooie nederlandse weer, cand e mohorat afara.
    * Sa se vada in casa – si la noi se vede, suntem singurii din zona noastra cu geamurile asa deschise, cred ca suntem niste ciudati.

    La inceput mi-a fost greu cu masa calda de seara si la pranz un sandwich, dar nici nu mai pot manca altfel acum.

    Pe de alta parte, sunt si lucruri la romani care lui i se par ciudate/amuzante:
    * curentul (la noi se face curent intentionat in casa, sa fie aer curat, sa circule). Ca o mica paranteza, am intalnit un sarb acum cativa ani, care a facut o gluma si m-a intrebat: „Si pe voi va trage curentul? Ca pe noi, da. Cred ca e o chestie Est-Europeana”
    * farmaciile la fiecare pas – „prea multe farmacii in Romania, prea multe antibiotice”
    * barbatii care trebuie neaparat sa arate cat de multe au si ce tari sunt ei cu masinile lor scumpe si mari si muschii lor
    * femeile machiate exagerat, focusul acesta pe imagine
    * infofolitul copiilor

    Si sunt mai multe de povestit aici, dar ma opresc, nu inainte de a mentiona chiuvetele imposibil de mici, intr-adevar, ca mereu trebuie sa sterg juma’ de baie dupa ce m-am spalat pe maini. Si scarile considerate sinucidere curata la noi, dar pe care copiii alearga de numa’ si nici nu au blocatoare (doar trebuie sa se obisnuiasca, nu?). Sau momentul in care o nepoata de-a mea avea febra mare, si au scos-o afara sa doarma (nu peste noapte), ca sa se racoreasca. Ai mei cred ca ar fi lesinat.

  9. Ai scris foarte frumossss…Nu obișnuiesc sa scriu.Dar acum vreau sa spun ca și eu iubesc Olanda.Ne-am întâlnit in urma cu 15 ani (in august) și a fost dragoste la prima vedere.Am rămas impreuna.O iubesc pentru tot ce mi-a oferit.Pentru tot ce am invatat.Sunt prietena cu ploaia!!!Si,desi mai greu,am devenit prietena și cu vântul!Exista o vorba..,,Dumnezeu a creat lumea iar olandezii au creat Olanda”.E un mare adevăr! Mulțumesc

    • Si Romania, cine a creat Romania?? Dragnea&co.?! Ati casunat toti pe mine ca indraznesc sa-mi spun parerea! Ca prefer sistemul American si ca detest frigul!! Un American nu ar combate niciodata un interlocutor in halul asta. De asta suntem mega detestati peste tot in lumea asta, ca me punem poalele in cap cand interlocutorul are pareri diferite de ale noastre!

  10. @Nico
    Din pacate de la americani nu cred ca ai inteles prea bine urmatoarele: a avea o parere diferita este oricand binevenita, respectata. Felul cum ti-o expui conteaza si a nu asuma este exclus din ecuatie.
    Reciteste-ti primul comentariu: include doar ca preferi clima calda?

  11. Chestia cu planificatul (foarte) din timp e valabila in multe tari vestice. Am locuit 6 ani in Germania, 6 in USA si de 5 sunt in Canada. La fel e si aici, trebuie planificata orice intalnire cu luni de zile inainte. Idem si partea cu ferestrele largi, fara draperii (si fara gard in fata casei).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *