13 lucruri esențiale despre vise de la Gaspar Gyorgy, psiholog și psihoterapeut (p)

Am întrebat psihologul: de ce visăm?

Visele sunt daruri de la natură, de la Dumnezeu, de la Univers. Prin vise procesăm emoțional ce nu am conștientizat și consumat în timpul zilei, pentru că ar fi prea copleșitor. Visele ne permit să consumăm aceste emoții intense de frică, furie, rușine.

Visele sunt ca niște uși care ne arată o lume pe care cu ochii deschiși nu o putem vedea. Ochii ne arată doar lucrurile concrete, reale, iar importante sunt și altele.

Visele sunt posibile ciorne pe care mintea noastră le scrie ca să ne pregătească. Ele nu pot prezice viitorul.

Gaspar Gyorgy, psiholog

Sunt visele vindecătoare?

Da, visul ne ajută să procesăm emoții, el vindecă cu adevărat. În plus, în vise putem face orice. Putem zbura, salva, explora orice și oriunde.

Când dormim, ne conectăm la dimensiuni ale noastre și ale Universului, ale conștientului colectiv, ale memoriei umanității, iar asta e extrem de important.

Apoi, visele aduc deseori emoții și senzații pozitive! Putem avea o zi foarte bună, creativă, dacă noaptea dinainte am visat frumos.

Cum putem învăța copiii să-și înțeleagă și să-și folosească visele?

La 6-7 ani, copilul poate avea vise coerente, cu o încărcătură emoțională mare, care sunt ușor de reținut. El le poate povesti dacă e încurajat dis de dimineață.

Copiii sub 4 ani nu prea își amintesc visele sau le confundă cu realitatea.

Dar pentru copiii de 7 ani, e ușor de explicat că visul e o poveste despre ceva ce ne place sau nu, ceva ce e dificil, pe care creierul și corpul le construiește ca să ne ajute să înțelegem și să găsim soluții.

Ideea unui jurnal de vise e potrivită pentru un adolescent sau un tânăr, nu pentru un copil sub 12 ani, dar putem discuta dimineață despre ce au visat, care a fost ideea principală a visului, cu ce emoții a rămas după vis. Mintea copilului nu e atât de încărcată ca cea a adultului, dacă îi întrebăm când se trezesc, sunt șanse mari să poată povesti tot visul.

Când citim povești despre vise, când ne uităm la filme despre vise, când ne desenăm visele, atunci le folosim cât mai bine.

Pot prezice visele viitorul?

Visele sunt posibile ciorne pe care mintea noastră le scrie ca să ne pregătească. Nu pot prezice viitorul.

Ele nu au logica pe care o aplicăm realității, dar ne pot arăta ce e important pentru noi și nu reușim să vedem în lumea reală, conștientă.

De exemplu, dacă visăm că suntem dezbrăcați în public, interpretarea mea e că poate ne expunem prea mult.

De ce e bine să dăm viselor importanță?

Din 75 de ani trăiți, 25 îi petrecem dormind. Un om obișnuit visează în medie de 6 ori pe noapte. Visăm cam 6 ani din viața noastră. E păcat să-i risipim ignorând visele.

De ce sunt importante filmele și jocurile tip LEGO despre vise?

7 din 10 copii la nivel mondial se confruntă cu stres și singurătate zilnic.

A visa ceva și apoi a construi cu mâinile tale ceva legat de ce ai visat e una dintre cele mai bune strategii pentru a crește încrederea în sine. Să ne simțim competenți, nu doar să știm că suntem. Plastilina, nisipul, orice materie primă ajută să le arătăm copiilor că pot crea lucruri din imaginația lor.
Jocurile tip LEGO DREAMZzz sunt extrem de puternice!

Cât de periculoase sunt visele urâte?

Michael Thompson spune: ce nu pot face copiii în viața reală, să se opună agreisunilor, de exemplu, pot face în poveste, în vis și în joc. Copiii au nevoie să vadă și personaje negative, să le poată crea în mintea lor ca să se poată lupta cu ele. Nimeni nu are în el doar lumină. E nevoie să ne vedem și părțile mai puțin bune.

Nu expunem copiii mici la scene horror, dar adolescenții care doresc, pot vedea filme horror.

Coșmarurile: 85% din oameni au măcar un coșmar pe an, 15% au un coșmar pe săptămână. Dacă sunt rare, coșmarurile nu sunt problematice. Dacă sunt dese, pot deranja calitatea somnului.

Ce facem când copilul are un coșmar?

Nu încurajez trezitul din coșmar, lasăm copilul să găsească soluția în vis.

Dacă se trezește, e bine să nu-l grăbim să uite, pentru că dacă uită visul, nu mai poate lucra cu el.

Coșmaruri la copii peste 7 ani: îi încurajăm să ne povestească visul, întrebăm ce personaje au fost ei în vis, ce personaje ar vrea să fie în vis, ce ar vrea să schimbe în vis.

Nu le spunem că visul e o prostie, pentru că dacă îi spunem asta, că e doar în mintea lui, nivelul de neîncredere și disconfort al copilului față de părinte crește. Copilul are nevoie de la părinte de spațiu să povestească orice, să nu fie minimizat, ridiculizat.

De ce apare bruxismul și cum îl gestionăm?

Frecarea dinților în somn are legătură cu tensiunea din corp, cu faptul că poate nu descărcăm destulă adrenalină, anxietate în timpul zilei.

Ca să evităm bruxismul: fără ecrane la culcare cu o măcar o oră, rutină de seară, liniște, conectare

Putem face ceva să visăm mai des?
De fapt, ce ne dorim este să nu mai uităm ce visăm! Se pare 85% din vise sunt uitate, pentru că nu știm să le ținem minte sau nu ne interesează.

De obicei ne amintim visele de dimineață.

Alarma stridentă nu ajută, dimpotrivă,mai bine alegem o alarmă cu muzică lentă, sunete naturale.

Ceasul pus să sune cu cinci minute mai deverme, să avem timp să ne gândim la visele noastre înainte să ne ridicăm din pat.

Să ne propunem să visăm și să ne reținem visele, asta ajută enorm, probabilitatea crește cu 60%. Să spunem cu voce tare repetat seara: vreau să visez și să-mi amintesc ce visez!

Jurnalul de vise iar ajută mult! Sau să înregistrăm audio ce am visat.

De ce unii oameni visează fără fețe?

Există studii care arată că unii oameni nu reușesc să distingă chipuri în vis, pentru că visul se concentrează pe emoție și senzație, energia se duce înspre alte detalii și nu înspre expresii faciale ale personajelor.

Cum gestionăm ritualurile obsesiv-compulsive înainte de culcare la adolescenți?

Ritualurile sunt strategii de gestionare a anxietății, copiii au frecvent astfel de ritualuri, ei cred că putem evita răul cu anumite strategii, care însă nu ajută, de fapt, prea mult. Putem invita copilul să încerce mindfulness, prezență conștientă, aceste strategii merg bine la adolescenți. Nu blocăm ritualul lui de seară, dar adugăm altele mai sănătoase: un jurnal al gândurilor negre peste zi, exerciții de respirație, ca seara compulsia să nu fie atât de puternică.

Ceva interesant!

Studiile arată că oamenii au început să viseze color după apariția televizorului color!

Discuția mea cu Gaspar poate fi văzută aici.

Întâlnirea noastră a fost facilitată de LEGO în cadrul campaniei de promovare a Universului LEGO DREAMZzz, care cuprinde un serial cu 20 de episoade pentru copii de 6-12 ani, disponibil pe Netflix și Youtube (aici), și a seturilor de construit, care sunt extraordinar de creative și de folositoare pentru canalizarea energiilor creatoare ale copiilor.

Cum arată seturile noi LEGO puteți vedea aici.

Photo by Mo Eid: https://www.pexels.com/photo/bed-in-the-clouds-11643390/
Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4239

Un comentariu

  1. Îmi plăceau la nebunie Lego-urile acelea vechi.

    Visam de multe ori că plutesc la fel cum plutește omul pe lună: făceam un pas în vis care mă înălța la 10 metrii apoi când ajungeam lin, jos, altul, și iar sus…era foarte plăcut. O lume doar a mea în care puteam pluti prin aer…în vis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *