Dacă ai peste 30 de ani, te rog să citești asta – 10 idei importante despre pre- și menopauză

Încă e rușine să vorbim despre menopauză, pentru că asta înseamnă să recunoaștem că îmbătrânim. Și ce femeie a fost vreodată aplaudată că îmbătrânește? Această optică trebuie să se schimbe.

TREBUIE să vorbim despre menopauză, pentru că toate, absolut toate vom trece sau am trecut prin asta, e o etapă cu impact major asupra vieții noastre, iar informarea este esențială. Acest proces atât de complex nu este studiat destul încă (abia de câțiva ani, cercetarea e mai intensă), medicii nu învață în școală cum să identifice problemele (menopauza se predă câteva ore în 6 ani de facultate de medicină) și cum să le trateze. Femeile care se confruntă cu simptome complexe, multe dintre ele foarte supărătoare, sunt considerate exagerate și plângăcioase de prieteni, familie și medici, asta DACĂ vorbesc, dar cel mai adesea, suferă în tăcere și se gândesc că sunt condamnate la suferință pentru că așa e viața de femeie.

Din fericire, toate aceste neplăceri pot fi prevenite, evitate sau gestionate, dacă ne informăm din timp.

Hai să nu ne mai rușinăm de menopauză. Așa suntem programate ca ființe, noi, femeile. Știați că femelele din aproape toate celelelate specii nu trec prin menopauză, ci ovulează până mor? Doar noi, femeile, o specie de girafe și una de balene experimentăm dispariția ovulației undeva după a doua treime din viață, pentru că speranța de viață a omului a crescut foarte mult în ultimele secole, pe vremuri femeile nu trăiau, în medie, mai mult de 40 de ani.

Acum trăim mai mult și asta e foarte bine, dar important e să avem grijă de calitatea vieții noastre. Există acum multe soluții, trebuie doar să ne informăm, să vorbim despre asta între noi, să căutăm medici informați, care ne înțeleg și ne pot ajuta.

Mai e un aspect important: menopauza apare în viața noastră (în majoritatea cazurilor) când copiii sunt adolescenți, deci atmosfera în casă poate fi destul de tensionată, ni se îmbolnăvesc și ne pierdem părinții, cariera nu mai poate avansa, relația cu soțul poate trece prin momente de cumpănă. E o perioadă încărcată, iar suferința fizică și de multe ori psihică ce însoțește menopauza e cireașa de pe tort. Multe femei se pierd în negare, singurătate și suferință.

De câteva luni citesc mult despre premenopauză și menopauză, despre efectele acestor etape asupra corpului, sănătății mintale și vieții de cuplu și sociale.

Informația e putere, așa că voi scrie despre asta frecvent, nu ocoliți tema dacă aveți 30 de ani, pentru că putem face lucruri de azi, ca să ne fie bine la 60.

În plus, e bine ca și bărbații din viețile noastre să știe toate astea, lor le e greu să empatizeze: bărbaților nu li se usucă brusc testiculele (poate dacă s-ar fi întâmplat asta, am fi avut parte de mai multă cercetare medicală mult mai devreme în istorie). Poate le trimiteți acest articol sau altele pe această temă. Și ei fac parte din povestea noastră și ne pot susține.

Există peste 70 de simptome asociate cu pre și menopauza. De ce atât de multe? Estrogenul, hormonul care se secretă atunci când corpul femeii ovulează, este secretat tot mai puțin și în cele din urmă deloc, odată cu menopauza. Estrogenul e un hormon antiinflamator foarte puternic, implicat în buna funcționare a tuturor organelor din corp. Când corpul ovulează tot mai rar și în cele din urmă, deloc, estrogenul nu se mai eliberează în corp și încep să apară simptome variate: bufeuri, insomnii, sistemul genital e afectat, infecții urinare mai dese, oase mai fragile, luat în greutate, probleme cu rinichii, amorțeli, vertij, probleme de sănătate mintală.

Una dintre sursele mele principale de informare pe această temă e dr. Mary Claire Haver, expertă în menopauză, dr. ginecolog, specializată în sănătatea femeilor. Acesta e contul ei de Insta, vă recomand să o urmăriți.

Am sumarizat mai jos ideile principale dintr-un interviu pe tema menopauzei acordat lui Steven Bartkett de dr. Haver. Aici puteți asculta tot interviul (este în engleză).

  • Teoretic, ai ajuns la menopauză la un an după ultima menstruație avută. Vârsta medie e 51 în Europa și US.
  • Perimenopauza, momentul în care începe să scadă producția de estrogen și ai primele simptome, poate avea loc cu 10 ani înainte.
  • E posibil pentru femei de 35 de ani să aibă primele simptome.
  • Masa musculară e extrem de importantă, pentru că odată cu menopauza, putem pierde până la 15% din masa musculară, iar oasele tot mai fragile au nevoie de mușchi puternici pentru a le susține. Putem începe antrenamente scurte, de 3-4 ori pe săptămână, cu greutăți mici, pentru a ne pregăti deja corpul cu mușchi puternici.
  • Somnul este extrem de important, rutina la culcare trebuie menținută cu sfințenie.
  • Dieta este extrem de importantă: o alimentație bazată pe fibre și proteine e esențială începând cât mai devreme în viață (fructe și legume crocante, semințe, nuci, carne).
  • Un corp puternic procesează mai ușor aceste schimbări hormonale, mușchii antrenați pot susține oasele slăbite. Așadar începem chiar de acum lucrul cu greutăți, câte puțin în fiecare zi, construim pentru acum și pentru mai târziu.
  • Căutăm un medic ginecolog informat, care ne poate citi profilul hormonal și ne poate recomanda tratament hormonal de substituție la menopauză a estrogenului, cu estrogen artificial, administrat local (vaginal) sau sistemic (în US se folosesc plasturi, geluri și pastile). Suplimentele de magneziu și vitamina D sunt și ele esențiale.
  • Ne informăm partenerii despre toate astea.
  • Vorbim despre menopauză așa cum vorbim despre orice subiect care ne afectează sănătatea. Pentru ca aceste lucruri să ajungă la cât mai multe femei, e nevoie ca stigma să dispară.

Nu sunt specialist, dar caut specialiști în care pot avea încredere. Vreau să pun umărul la o mai bună vizibilitate a acestei teme care ne afectează pe toate. Căutați, citiți, vorbiți și scrieți despre asta. Nu trebuie să trecem prin etapa asta singure, îndurerate și nevăzute. Ne putem bucura de o a doua jumătate a vieții echilibrată, liniștită, sănătoasă și împlinitoare, așa cum merităm.

Vă recomand și podcasturile Wiser than me, de Julie Louis-Dreyfus (Spotify), interviuri cu femei celebre care au peste 70 de ani, și de la noi, podcastul E vremea mea, realizat de Laura Ivăncioiu și Monica Rădulescu cu femei peste 50 de ani și medici  https://www.youtube.com/results?search_query=e+vremea+mea

Iar dacă știți medici informați pe tema asta, vă rog să ne spuneți și nouă.

Photo by LinkedIn Sales Navigator: https://www.pexels.com/photo/woman-sitting-on-gray-chair-while-writing-on-table-1251832/
Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4235

31 comentarii

  1. Mulțumesc! Foarte interesant. Chiar acum cateva zile am ascutat interviul cu dr. Haver și cred ca ai sintetizat foarte bine ce spune ea.
    Mă bucur că ai început discuția despre menopauza!

  2. De aproape jumatate de an am devenit interesata de peri-menopauza si menopauza. Imi pare bine ca se vorbeste din ce in ce mai mult despre asta si femeile nu mai trebuie sa sufere in tacere. Cea mai completa informatie am gasit-o pe canalul de youtube al dr ginecolog Barbara Taylor. Am ineles foarte multe descpe corpul uman de la ea. Are mai mult de 300 video-uri si trateaza invatatul despre menopauza ca o scoala (menopause university – ttps://www.youtube.com/@MenopauseTaylor)
    In UK Dr Louise Newson are un podcast la fel de interesant cu informatii practice (https://www.youtube.com/@menopause_doctor)

  3. Dl dr. Iosif Niculescu are o clinica de menopauza, Mediplus Clinic, in București. Am născut cu dânsul si este un om exceptional.

  4. E un subiect care ar trebui sa ne intereseseze pe toti (femei si barbati) .
    Eu am intrata in menopauza fortata si mi ar fi prins tare bine sa cunosc detalii despre acest subiect. (intervenție chirurgicala) . Totusi am avut noroc sa ma intersectez cu o dna medic endocrinolog care m-a ajutat cu tratament hormonal sa trec mai bine peste aceasta perioada (pufuri). (tratamentul l-am inceput dupa consultatii la cardiolog , chirurgie vasculara si mamografie)
    In curand voi participa si la un eveniment „Let’s talk about menopause” cu echipa SuperAge și Comunitatea Nu Mai Port.
    Deci incepem sa iesim din carapace. ❤️

    https://youtu.be/7zdRMD5xCEY?si=k0gWkuRq-kedHupZ
    și
    https://youtu.be/7XKyT8V2jos?si=DFDqZtV-MQU7pM7Z

  5. Side question; de ce cariera nu mai poate avansa? Ma gandesc ca de la 45 la 65 de ani mai ai 20 de ani buni de munca, destul de trist sa ramai in acelasi loc asa mult timp :(. Plus ca au din ce in ce mai putina nevoie de tine copiii deci ai cum sa te dedici dezvoltarii profestionale mai mult. Zic si eu…

  6. Tratamentul hormonal de substituție nu este obligatoriu, dacă nu exista simptome. Pur și simplu menopauza se poate instala fără efecte secundare.

    • Nu spune nimeni ca e obligatoriu, ci doar ca exista si poate ajuta, daca e nevoie de el.

    • Eu nu am auzit de menopauza fara simptome… personal eu am simtit menopauza indusa cu full effect la 33 ani datorita unor probleme care nu se puteau rezolva altfel. Am avut menopauza indusa 4 luni si au fost horror, si evident nu puteam lua nimic pt ca era indusa cu un scop.

  7. Mă bucur ca acum, incepe sa se vorbeasca deschis despre menopauza.
    Si nu mai este considerat un subiect tabu sau rusinos.
    Cu multi ani inainte, nu găseai atat de multe informatii, ca acum.

    Asadar…
    La 32 ani m-am casatorit.
    Fără a sta pe ganduri, am decis ca acum e momentul să avem copii, acum și nu e timp de amânat, sub nicio formă.
    Timp de 8 ani am trecut prin toate experientele posibile si imposibile de a avea un copil, prin zeci de esecuri, zeci de tratamente hormonale, multe IA si FIV nereusite..esec total pe linie. Niciodata nu am rămas insarcinata. Niciodata nu am luat anticonceptionale.
    Intrucât făceam des analize de toate felurile, pe parcursul fertilizărilor in vitro, eram oricum, la curent cu rezerva ovariana (analiza Hormon anti Mullerian – AMH) si asa vedeam, de la un tratament la altul (de fertilizare), cum incepe sa scada progresiv si se duce spre 0.
    Cand aveam 34-35 ani, pentru prima data, un medic endocrinolog mi-a spus ca sunt deja la (pre)menopauza si sunt slabe sanse sa reuseasca vreodata o fertilizare.
    Tin minte ca am plecat din cabinet plangand in hohote pe strada (si pentru toate FIV-urile nereusite si ptr faptul ca deja mi se pusese un „diagnostic” de menopauza). Simteam cum efectiv mă doare și mi se rupe inima/sufletul in bucati si nu o mai pot pune la loc..
    Au urmat apoi, alti cativa ani de FIV-uri in forță, pentru ca stiam ca sunt pe ultima sută de metri, cu rezerva ovariana.
    M-am oprit, din a mai incerca sa lupt pentru a avea un copil, epuizata efectiv, fizic, psihic, emotional, pe la 39-40 ani. Atunci deja nu mai aveam nici menstruatie.
    Pentru ca am multe alte afecțiuni, incompatibile cu orice tratament de substituție, nu am avut voie să iau niciun medicament pentru a prelungi o posibila menstruatie, așa că la 39-40 ani, eram intrată complet la menopauza (sfârșită, epuizată, deprimată, obosită psihic de atatea esecuri).
    Niciun medic, niciodata (la acel moment) (si am fost la zeci de medici ginecologi specializati pe infertilitate sau nu, medici endocrinologi, etc), nu m-a intrebat cum mă simt, ce o să simt, ce urmează să se întâmple cu corpul meu, ce simptome am sau voi avea, cum mă simt psihic..
    Toti imi spuneau sec: „Doamna, ati intrat deja la menopauza..asta e, asa se intampla cu unele femei, intra la menopauza mai devreme, o sa va obisnuiti.”
    Asa ca am citit mult, mult din tot ce găseam despre menopauza. Am tras de mine, am „lucrat” cu creierul meu, am citit mult pe teme de mindfulness, dezvoltare personala, mi-am schimbat mult felul de a gandi, am inceput sa văd o parte buna a lucrurilor in orice si am ales sa-i multumesc lui Dumnezeu, ca INCĂ sunt bine, sanatoasa și la minte si la trup.
    Îi multumesc soțului că a fost mereu sprijinul și stâlpul meu.

    P.S. 1. Inima mea care se rupsese in mii de bucăti (asa cum am scris mai sus) a fost reparată și a crescut de 1 miliard de ori mai mare, datorită fetiței adorabile pe care am adoptat-o, intre timp.

    PS. 2. Acum am spre 50 ani. Sunt deja intr-o alta etapa a vârstei, corpul se resimte, din multe puncte de vedere, dar, sunt impacata cu menopauza (multi ani am fost supărată pe ea..pe menopauză, mi-au trebuit câtiva ani să ne împăcăm)

    • Mulțumesc ca ai fost așa de sinceră și ți-ai spus povestea. Ce bine ca inima ta e vindecată și ce frumos ca un suflet de copil vă luminează zilele! Ești un om frumos! 💐

    • Am plans citind primul dvs P.S. 1. Cat de frumos! Ma bucur pt dvs. si pt fetita! Adiacent cu subiectul discutat: adoptatul imi pare magic. Biologicul in a deveni parinte ca si in cazul menopauzei nu pune limite, limitele ni le impunem noi.

    • Ce poveste extraordinara! Multumim pt ca o impartasesti cu noi si felicitari pentru puterea de a face pace cu tine si cu corpul tau. Fetita ta cu siguranta a fost foarte norocoasa sa te castige ca mama si sunt convinsa ca v-ati vindecat impreuna. Ma bucur ca ai avut si un sot intelegator alaturi care probabil te-a sustinut pe toata perioada…de fapt v-ati sustinut reciproc pt ca si el sigur a suferit mult. Multa sanatate si iubire in continuare❤️

    • Recomand cartea Inteligența Hormonala a dnei Dr. Aviva Romm. vorbește cu blândețe si claritate despre toate etapele din viață unei femei inclusiv peri si menopauza.

  8. Am 40 ani de 6 ani ma lupt cu cicluri anovulatorii la 17-19 zile, f abundente, dureroase. Am fost la multi gineco .. ridica din umeri – stiti de ce? pt ca sunt virgina si cand aud asta zic vaai dar nu va putem consulta – nici nu vreau macar.

    Sunt disperata cu hemoragiile din ce in ce mai puternice. AMH este aproape zero, copii nu mai pot avea – dar vreau sa traiesc normal nu asa.

    Ce dr m-ar putea ajuta – imi doresc sa intru la menopauza si sa fac operatia de histerectomie la cerere, sa nu mai trec prin durerile astea.
    Ma simy sincer umilita de atitudinea doctorilor fata de mine – nimeni nu manifesta intelegere fata de mine, ma trateaza chiar rau.

  9. Bravo pentru initiativa! Am 51 de ani si de 10 luni am inceput tratament de substitutie hormonala. Pentru mine a fost „game changer” cum se spune. Am citit 5 carti despre acest subiect, am vazut nenumarate postari pe IG, am asultat podcasturi fara numar (in engleza toate) si am norocul si unui medic extraordinar, in care am deplina incredere si cu care am putut discuta deschis care sunt optiunile pentru a avea o tranzitie cat mai lina si o calitate a vietii cat mai buna! Din pacate pe langa faptul ca nu se vorbeste despre asta mai exista si multe idei preconcepute si foarte multa neincredere in solutiile existente. Exista chiar medici neinformati, limitati la cateva informatii simple invatate in facultate despre acest subiect, si care nu s-au mai educat pe subiect. Apoi exista o mare confuzie vis-a-vis de faptul ca ceva ce este natural poate fi totusi daunator sau producator de efecte negative. Menopauza este naturala dar si cancerul e natural. Asta nu inseamna ca nu facem ceva sa-l tratam… Si circula in randul medicilor deschisi la mine gluma: Cum ar fi fost ca si barbatii sa treaca printr-un proces similar?! Sa le scada brusc secretia de testosteron adica…Raspuns: s-ar fi inventat un vaccin! :))

  10. In ultima vreme citesc foarte multe articole legate de menopauza. Unele femei prezinta doar cateva simptome, iar altele mai norocoase au castigat la loto ménopause toate simptomele.😇😊😗
    Voi enumera cateva DOAMNE cu vaste cunostinte in domeniul menopausei.

    Ménopause Taylor pe primul loc cu coronita…..
    Lara Briden
    Christiane Northrup
    Sylvie Demers
    Marie Claire Haver

    Lectura utila tuturor!

  11. Foarte interesant si m-a pus pe ganduri. Si complet de acord ca lipseste research-ul in orice priveste sanatatea/confort-ul femeilor. Insa 30-35 de ani totusi mi se pare un pic cam prea devreme in contextul generatiei noastre sa ne gandim la asta. La 30 de ani sincer majoritatea dintre noi inca copilaream. Eu la 35 nici nu avusesem inca primul copil, cred ca m-ar fi luat depresia sa incep sa ma pregatesc pentru menopauza.
    Bineinteles ca preventia probabil ajuta mult, insa mai mult de sport pentru intarirea muschilor si alimentatie specifica cred ca oricum nu avem ce face pana nu apar simptomele. Din punctul meu de vedere pe la 45 de ani ar fi un punct de start pentru a ne documenta/pregati serios legat de asta (asta bineinteles daca nu apar simptome/pierderea rezervei ovariene mai devreme).

  12. Hei, ma bucur ca ai abordat subiectul!
    Nuantez totusi ca am invatat mai mult de cateva ore in facultate despre menopauza, se preda si la endocrinologie, si ginecologie si cardiologie etc. Informatia insa este si sper sa nu mai fie, insuficienta si irelevanta, in principal din cauza lipsei cercetarii in domeniu.
    Recomand si eu https://www.youtube.com/watch?v=xJ7ykjoLfqg&list=WL&index=115&t=9s Menopause, puberty´s HOTTER sister 🙂
    Din pacate si subiectul menopauza este acaparat de tot felul de wannabe guru ai energiei feminine, astfel ca trebuie evaluat atent pe cine si de cine ascultam.

  13. Doar o mentiune de natura tehnica, nu spune „femelele din aproape toate celelelate specii nu trec prin menopauză, ci ovulează până mor?” pentru ca e de fapt invers, majoritatea femelelor din celelalte specii mor cand si-au terminat functia reproducatoare, mor cand intra la menopauza pentru ca asta e scopul lor in natura, reproducerea. Noi (si cu cele cateva alte specii enumerate) suntem norocoase ca putem trai foarte multi ani dupa ce functia reproducatoare s-a incheiat. Dar da, nu e un proces usor pentru majoritatea femeilor, din care cauza o tona de informare obiectiva si ajutor face o mare diferenta. Eu am avut noroc sa dau peste doamna Teresa Isabel Dias, specialista in menopauza, care e absolut fantastica (https://menopaused.org/), de cate ori am avut intrebari sau nevoie de sfaturi, m-a ajutat foarte mult.

  14. Felicitari pentru subiect. Sunt medic si trebuie sa recunosc ca in toti anii facultatii nu ramai cu multe informatii legate de menopauza. Cred ca erau cateva vorbe spuse in treacat la stagiul de endocrinologie si atat. De un an ma confrunt cu menopauza prematura, la 42 de ani si dupa multe controale efectuate ( cardiologie, mamografie, hematologie, ginecologie, endocrinologie ) am refuzat sa accept acelasi raspuns „e o perioada fiziologica in viata oricarei femei, te vei obisnui „.
    In ciuda faptului ca vorbeam in cabinet ca de la coleg la coleg, m-am confruntat cu multe idei obtuze legate de tratamentul de substitutie hormonala de care eu intrebam. Din pacate exista inca o mare lipsa de informare pe acest subiect si idei preconcepute. Am gasit intr-un final un endocrinolog informat si am inceput tratamentul de substitutie hormonala. Evident, acesta este personalizat si atent urmarit.
    Sunt convinsa ca vor aparea si la noi din ce in ce mai multi medici care vor schimba un pic optica asupra menopauzei.

  15. Un articol extrem de necesar și bine documentat despre menopauză și importanța discutării deschise și informate a acestui subiect. Este esențial să începem să eliminăm stigmatizarea asociată menopauzei și să ne informăm corect pentru a ne putea gestiona sănătatea și bunăstarea în această etapă a vieții. Mulțumesc pentru împărtășirea acestor informații valoroase și pentru încurajarea unei discuții mai deschise și mai empatici despre menopauză în comunitatea noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *