Primul Halloween în Olanda: Ne-a plăcuuut!

Știu că acum e la modă să zici urât de Halloween, care șifonează inocența copiilor, nici eu nu m-am înghesuit să flutur scheleți prin casă cât au fost copiii mici. În România, în afară de petreceri mici cu costume la grădiniță sau școală, nu am sărbătorit Halloweenul.
Dar aici, în orășelul din Olanda în care suntem, se sărbătorește, iar noi suntem atenți la tot ce se petrece în jur, așa că ne-am implicat și noi. Nu vă gândiți că e vreo chestie specifică, nu se respectă tradiția inițială, cea a serii tuturor sfinților! E o amestecătură de decorațiuni cu păianjeni, scheleți și dovleci, copiii se costumează în ce vor ei (am văzut de la zombi și doctori cu sânge pe halate la mumii, super eroi, vrăjitoare, lilieci și prințese) și se plimbă prin cartier, sună la uși, sperie proprietarii și primesc la schimb dulciuri.

A fost super fain!
Am făcut rezerve de dulciuri de multe feluri, ciocolățele, biscuiți, napolitane mici, le-am pus în două castroane mari.

Am sculptat dovleci și am pus în ei lumânări.

Am pus la fereastră o instalație cu dovleci.

Pe ușă, Sofia a lipit păianjeni și alte decorațiuni făcute de ea.
Dacă participi la sărbătoare, semnalizezi cu decorațiuni pe casă!

Ne-am deghizat: Ivan și-a desenat pe față niște chestii, Sofia a fost pisicuță cu rochie de vrăjitoare, eu mi-am pictat niște cicatrici pe față și mi-am pus o perucă, plus haine negre.

Helloooo!

Copiii s-au grupat cu mai mulți vecini și au pornit cu traista specială la colectat de dulciuri.

Eu am păzit ușa, pentru că la 5 minute mai suna un grup de copii.

Vecini, colegi, mulți necunoscuți.

Câte doi, cinci, sau zece.
Unii erau cu părinții aproape, alții singuri.

Ce mi-a plăcut cel mai mult au fost adolescenții!

Aveau costume și machiaje foarte complicate, unii au spus poezii amuzante făcute de ei, toți foarte politicoși, nu au vrut să ia mai mult de două dulciuri, deși puteau lua cu pumnul.

Eu mă făceam că-i sperii, ei se prefăceau înfricoșați.
Au venit ai mei roșii în obraji, cu traistele cu bomboane. Le-au trântit pe covor, și le-au numărat, Ivan avea una în plus, i-a dat Sofiei ceva să se echilibreze treaba, apoi le-au pus în camera lor, cu siguranță vor uita de ele până mâine.
Să se învârtă prin cartier pe întuneric, deghizați, să dea nas în nas cu alte grupuri de copii, să facă schimb de info (vezi că acolo au biscuiți glazurați, vecinul de la 52 e mascat fain), să sune la uși necunoscute, le-a plăcut mult. Răsuna tot cartierul de râsetele și strigătele lor!

Pe la voi cum fu?

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4200

10 comentarii

  1. Eu nu cred ca e la moda sa zici urat de Halloween decat in Romania?. Unde de principiu NU se sarbatoreste aceasta sarbatoare. Ceea ce mi se pare ok, pana la urma. Ce nu mi se pare ok e argumentul exagerat ca ii marcheaza pe copii si alte cele. As if.
    In alte tari e fix cum spui tu: good fun pt copii. Cu exceptia celor f mici, de acord.

    • In România e la moda sa zici rău de orice, parca e înscris in subconștientul oamenilor
      Dacă pleci din țara și nu te mai înțelegi cu oamenii din România, tot tu ești neadecvat.

    • Ii spune cineva Prințesei ca locuiește in Țările de Jos? Chiar nu a fost nimeni de când a plecat sa ii explice unde locuiește?

    • Amuzant. La articolul de acum cateva luni in care Ioana spunea ca invata limba neerlandeza, i s-a reprosat in mod repetat si au fost discutii lungi si absurde cum ca e pretioasa pentru ca nu zica ca invata olandeza, ci neerlandeza.

      Iar acum asta. Deci funny.
      Intamplator, Ioana s-a mutat chiar in Olanda (de nord), nu doar in Tarile de Jos, deci e corect cum a zis.

  2. Noi stam langa Bucuresti, intr-o zona cu case. Este al doilea an in care sarbatorim Halloween, destul de similar cu ce a povestit Ioana.
    La noi a fost un sigur grup mare, cu copii de toate varstele, insotiti de parinti. Copiii si parintii s-au costumat cu ce aveau pregatit. Am colindat din casa in casa, am primit bomboane, napolitane, gogosi calde, briose. La final parintii au mai ramas la solicializare si copiii pe la joaca.
    Speram sa repetam si de Craciun ☺️

  3. Eu nu stiam cum se intampla totul la aceasta sarbatoare in UK. Nu stiam ca trebuie sa semnalezi ca primesti copii prin decoratiuni. A fost fun sa mergem, cu siguranta baiatul meu de 4 ani s-a distrat la nebunie.

    • ni s a intplat si noua in UK la inceput sa nu stim. nu stiam de ce la vecini suna toti copiii si la noi nu, desi ne pregatisem cu dulciuri. ma gandisem ca, vecina fiind profesoara… „o cunosteau vecinii toti”. ? in timp am inteles cum sta treaba

    • Am scris ieri un comentariu , decent zic eu și moderatorul a considerat că nu e bun și l-a șters ! trebuie sa fii cu turma , cei care țin sărbătorile religioase , la reforma iar cei care sărbătoresc din astea de import de doi lei sunt pe firmament !

    • Ai scris ca Halloween se traduce prin „iadul va invinge”.
      Nu este adevarat, e o prostie.
      Nu am aprobat comentariul pentru ca am vrut sa te scutesc sa fii luat la misto de cititori, dar vad ca tii neaparat sa fii.

  4. Hallow e un termen din engleza veche şi înseamnă sfânt.

    Numele vechi era Hallow’s Eve, adică Ajunul Sfinţilor. Prin prescurtare a ajuns Hallowe’en, apoi Halloween, varianta simpla.

    Am cautar informatia de cand a aparut in presa aberatia scrisa si de dl. de mai sus.

    Sarbatoarea tuturor Sfintilor este in multe tari dar nu stiu daca la aceeasi data.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *