Sîntem în întîrziere la grãdiniță, ceea ce înseamnă că o să fiu stresată şi grăbită cînd o să o las acolo, ceea ce înseamnă că ea o să mă simtă şi o să se dezlipească şi mai greu, o să dureze o oră despărțirea în loc de 15 minute, iar întîlnirea mea de la 10 o să poată începe cu noroc la 11. Reuşesc în sfîrşit să ies pe uşă cu ea de mînă, cu ochii şi sufletul la Ivan, care arcuieşte deja sprîncenele a tristețe şi dor.

Am în spate rucsacul cu laptopul, rucsacul Sofiei cu hainele de grādi, într-o mînă două pungi cu scutece pline şi un bidon gol cu apă.

– Mami, vreau pe scări.
Evident. Coborîm pe scări, durează mai puțin decît s-o conving să luãm liftul.

Ieşim din scară, la naiba, e deja 9, e şi trafic mai rău ca acum juma de oră, o să ajung în centru la 12. Sofia vede un melc.
– Maaami, ia uite, un melc, pot să mă uit la el cum trece strada?
Nu putea să observe şi ea o albină? Melc şi-a găsit. Mai stăm 2 minute pe ciuci admirînd melcul.
– Puiule, eu cred că melcul ăsta doarme. Hai că ne uităm la el mai tîrziu, cînd s-o trezi. Ne grăbim, o să pierzi micul dejun!
Fuge disperată spre mașină.

O urc în scaunul ei, cînd să îi pun centura, mă lovesc cu capătul de metal direct în dinți.
– Băga-mi-aş… ăăă. La dracu pffff. Fut mmmadică aah ce m-am lovit auauauuuaaaa!!!
– Mami, cum adică băgamiaşladracufut?
– Adică am vrut să zic că…
– Ai vrut să zici mîncațiaş, mami? Băgamiaş e tot un fel de mîncațiaş?
– Ăăă dar de unde ştii tu… Mda, nevermind. Da, iubito, tot un fel din ăsta e. Cînd se enervează, oamenii mari mai vorbesc aşa, urît. O să încerc să nu mai repet cuvintele astea, bine?
– Treaba ta, mami, eu să ştii că oricum le-am învățat.

Sursă foto preview: Înjurătură, via shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4198

37 comentarii

  1. Bănuiesc că nu ai dinți de metal, ar fi aparut scântei.

    Da, eu in trafic compun niște fraze pline de „lirism” cu cel mic in spate, pe scaun. Ar trebui să dau dovadă de mai multă disciplină.

  2. =))) =))))=))) =))) =))))) Poti sa o faci sa le uite daca ii spui cuvinte din limbi straine care seamana cu ele. Am vazut eu un documentar acum doi ani 😀 Dar cred ca nici nu o sa isi mai aminteasca de ele in curand.

  3. O amică de-a mea cu piciul de aproape 3 ani în mașină, la un semafor unde-ar fi prins verde dacă ăla din față nu mergea cu 20 km/h or something.
    – Ahhhh… (își amintește că e cu copilul, se abține).
    Din spate, suav:
    – Mami?
    Maică-sa numără rapid 10 oi.
    – Da, puiule?
    – Acuma zici iar cu ”moții mă-tii”?

    Stop cadru 😀

  4. Si eu ii spun mereu lui mister sa ne cenzuram de cand cu Vic pitic. Poate parea greu, dar cat pot sa il tin departe de aceste cuvinte, incerc sa o fac.

    Replica Sofiei este de milioane, dar si o lectie de viata pentru mine „Treaba ta, mami, eu să ştii că oricum le-am învățat”. Sau cum zice un prieten de-al nostru: degeaba il feresti tu, ca le invata la gradinita/scoala/strada!

  5. Eu la volan scot cele mai teribile vorbe. Parca acolo se aduna toate, cand sunt prinsa-n trafic si dau peste tot felul de ciudati. Si sta Ion al meu pe scaunul din spate si nu zice nimic, de parca nu aude (uneori il surprind in oglinda retrovizoare, dupa o explozie de vorbe cenzurate sau mai putin, cum sta si se uita, asa, dus pe ganduri) Vine ziua in care merge cu bunu din Romania cu masina si cum cauta tata loc de parcare, zice fecioru din spate:
    – Ce usor ar fi sa parchezi daca nu ar fi plin de idioti care nu stiu sa parcheze (pauza) Baga-mi-as (pauza) Uneori, bunule si tu esti idiot, ca te-am vazut cum lasi masina cu curu-n drum.
    Evident, bunu s-a blocat si eu mi-am promis ca-mi tin gura (cu toate ca-i clar ca a invatat deja ce era de invatat. Bine doar ca aici unde suntem nu ne intelege nimeni cand vorbim pe limba noastra:)))))

  6. Tot din trafic: A. avea cam 1 an si 7-8 luni, de-abia mormaia mama, tata, baie. Eu incercand sa nu injur, ii zic unuia plina de naduf: boule! Dupa cateva zile, vine soacra pe la noi si il necajeste cu ceva pe A. Care se uita fix la ea si ii spune: bou, bou! :)) Noroc ca am soacra cu simtul umorului. A tinut-o asa cateva luni bune, radea si lumea cand il auzea, deci s-a prins ca provoaca o reactie.

  7. Ah, eu imi musc buzele la volan.. dar imi mai scapa cate un „hai, bobita, dormi?!”..
    evident, de fiecare data cand vede ca stam intreaba si ea acelasi lucru :))))))
    2 ani si 4 luni.. 😀

  8. Fiica-mea, la 2 ani si un pic, venita de la gradi, repeta prin casa intr-una „muia, muia”… Al meu si cu mine schimbam priviri, ne amuzam si nu prea… Pana ne-am dat seama… Noi stam in Cipru si in limba greaca MUIA este MUSCA :))))) si intr-adevar era o musca in casa, pe care i se pusese fiica-mi pata sa o prinda… 🙂

  9. :)))
    cand eram in Bucuresti, il ducea tac’su la cresa cu masina, ce se petrecea acolo, numai ei stiau
    intr-o zi insa, l-am dus eu si am aflat
    eu: uita-te si la asta cum se baga!
    copilul: p… . baga-mi-as p…

  10. Dead funny!!! Este minunat ca sunt buretei, dar din pacate se aplica si la injuraturi :))) pe la 3 ani si nepoata mea a auzit o injuratura de trafic de la sister si apoi o repeta in mod obsesiv. Imi comunica sister incidentul si ma avertizeaza sa incerc sa nu scap vreo perla noua pe langa copil, ca sa evitam noi achizitii. Zece minute mi-au trebuit pana am scapat un „ma f… pe ea de viata” si asa si-a mai extins copilul vocabularul 😀

  11. Spurcaciunea mea de gura trebuie sa se mai abtina uneori, ca deja, la 2 ani, asta mica a inceput sa imite la greu. Aseara ma certam cu ta-su si am vrut sa ii zic una d-aia urata, cu mai da-te-n … spanaci, not! Am apucat sa spun doar mai da-te si de nu a tinut-o a mea, pe acelasi ton turbat ca si al meu cu ma da-te tati… de-mi venea sa ma dau eu cu capul de pereti! Hai ca invatam, invatam sa ne controlam. Pana cand or merge la scoala si vor veni ei cu d-alea noi, sa ne invete si pe noi! 🙂

  12. Decat sa invete de la altii, la scoala, eu zic ca mai bine le aud de la noi, cu explicatiile de rigoare. Si, parerea mea, mai bine zice cate una de duh la nervi decat sa fie agresivi. Ca doar sunt si ei oameni si se enerveaza, n-au cum sa fie zen si supusi conform regulii tot timpul. Asa ca mai bine ii explic ce si cum eu, decat altii. Si noi de obicei injuram de ceapa: ceapa ta! Tu-ti ceapa! Ceapa ma-tii! Sugi ceapa! Asa ca… Not such a biggy 😀

  13. Tot la volan, eu mai am obiceiul (prost, recunosc), cand ma grabesc, sa mai scap cate un „vita” cand mai face vreun sofer vreo minune pe langa mine 🙂 Copilul in spate, evident.
    Si vine si ziua in care nu ma grabeam si o soferita imi taie calea aiurea. Eu relaxata nu zic nimic, dar il aud pe A. strigand din spate „Viiiiitaaaaaa”.
    Mda.

    Am mai scapat de cateva ori si cate un „fuck”, la care el m-a intrebat „ce faci?” si eu n-am putut sa raspund decat „Prostii, mami, fac prostii” :))

  14. Sâmbătă a venit tot neamul la mine. Aveam casa plină, fericirea mea! Fină.mea stătea printre picioarele mele la bucătărie. La un moment dat, se rostogolește o măslină mare și frumoasă de pe masă. M.am aplecat, am luat.o, și când să mă ridic, am dat cu capul de colțul mesei de am văzut steluțe. Mi.a scăpat un „futu.ți gura mă.tii de masă“.
    Intră fină.mea în fugă în living și țipă de față cu tot neamul: „Cătă a zis că futu.ți masa în gură!“
    Are obiceiul să inventeze cântecele. Toată ziua a cântat de masă, mamă și…alte alea. :))

  15. Baietelul meu are 2 ani si 7 luni si incerc din rasputeri sa nu ma manifest cu expresii aiurea cand e el prin preajma. Dar ca tot omul, imi mai scapa si mie cate una cand mi-e lumea mai draga. Acum ceva timp eram cu el prin baie si tot umbland la cutia cu sticlute de oja mi-a scapat din mana una de sus din dulap drept in chiuveta, apoi de acolo direct pe gresie. A facut un zgomot ingrozitor, plus ca asteptam sa aud si sunetul de sticla sparta, apoi oja intinzandu-se pe gresie, covoras etc. In fine, cu greu am reusit sa ma calmez, am tras aer in piept si chiar ma felicitam in gand ca „uite, domne, se poate si fara descarcari verbale”, cand aud din spatele meu o voce mica si clara: „pida ma-tii”! :))) Mda, imi ghiceste gandurile!

  16. Eu nu mai injur de ceva vreme. Am gresit si mi-a cantat „puia motii” ceva vreme. Si aude destule ca tati e slobod la gura dar dupa el nu a repetat niciodata.

  17. nu am masina si nici injuraturi din astea. Am insa altele pe care…numai de la mine le putea prinde fata: „potorosul” .
    In rest, de fiecare data incerc sa o pregatesc cand mergem in vizita/avem musafiri:nu ragaim, nu tragem partz si mai ales nu radem cum facem acasa. Da, si altii fac la fel dar la toaleta – noi pe canapea :)))

  18. Baiatul vine de la gradi si se joaca cu taica-su…taica-su in necajeste, in bosoleste..la care M. zice: tati, uite..eu zic ceva si tu faci
    ta-su zice:bine…hai zi..ce vrei sa facem..
    M.zice: Da-te-n gura ma-tii de taur!..
    eu lesin de ras ca mna, nu ma pot abtine…
    ta-su: unde ai auzit asta?…
    M: la gradi, zice G. asa, dar eu ii zic ca nu-i frumos!
    ta-su: nu-i frumos! e urat!
    M.: asa ca tine?!?
    pam-pam

  19. A mea a fost mult mai mild… Eram la jocuri in Orasel si am dat-o (impreuna cu mine, of course) in masinute. Well, intr-una din dati o „doamna” cu mult creier a intrat direct in noi. Copilita mea a dat cu capul de volan – nicest whiplash ever! Am urlat la muiere si am facut-o idioata. La spital (am fost la urgenta, la Bagdasar-Arseni, ca fetita se plangea ca o doare capul si era cam somnoroasa) in camera de garda zice „A intlat o idioata cu masina in noi!” 😀 A durat ceva pana a uitat…
    Si mai injura pisica atunci cand se urca pe masa: ” ‘tuti pisica ma-ti!” 😀 Uff, greu fara injuraturi…

  20. Ma intristeaza teribil sa vad cati părinți au gasit povestioara ta amuzanta. Baietelul meu are 3.5 ani si nu mi-am permis niciodata sa folosesc genul asta de expresii in prezenta lui. Nu ca le-as folosi vreodată cand nu e prezent. Nimic nu mi se pare mai vulgar, mai de prost gust decat un vocabular „pestrit”…iar cand aparține unui copil, e de-a dreptul tragic!

    • eu una ma pot gindi la niste sute de lucruri mai vulgare ca un vocabular moderat-pestrit (cum e al nostru), dar inteleg perfect ca nu toata lumea e ca mine. m-am straduit si eu sa nu vorbesc urit in general dar mai ales de fata cu ei. e complicat insa, e cam singura forma in care ma mai eliberez de tensiune, si cum mai mereu am un copil sau altul cu mine sau chiar pe amindoi, asta e…

  21. Ce-i drept copiii sunt tare dragalasi cand rostesc prostioare si chiar daca ne abtinem noi ca parinti sunt persoane apropiate care îi învață intenționat sa rostească prostioare. De exemplu pe băiatul meu îl învăța vecina,care era destul de in vârstă, putea sa-i fie străbunica si nu ma puteam supara pe ea. O intamplare haioasă a fost atunci cand i-a fătat pisica si fiu miu bineînțeles era innebunit sa vada pisicii asa ca „baba” cum îi zicea el l-a învățat sa numere: pis unu, piz doi ….asa repeta intr-una , ne-am amuzat tare de el. Cand a murit „baba” a mers si el sa o vadă,erau oameni,părintele,linişte si intra fiu miu si zice:”muri baba,mie cine imi face gogoși? ” copiii chiar spun lucruri traznite☺

  22. Acum vreo cateva saptamani se uita omu la mine cu ochi care vor sa zica: ” A zis asta mic ce cred eu ca am auzit?” Adica cel mic de 20 de luni zicea ceva ce suna f tare a „putain”, chestie care e drept ca mai degraba eu o scot decat ta-su dar incerc sa o inlocuiesc cu o piuneza. Am stat noi pe ganduri cam tot weekendul, zicea f des chestia asta Panca cand sotul s-a prins: vroia sa zica „buton” si semana cu altceva 🙂 Am respirat usurati si am zis si noi butoane butoane, buton, la toate butoanele intalnite.

    In alta ordine de idei, cuvintele astea „urate” fac parte si din cultura si din limba si e important la un momentdat sa le cunoasca. Dilema mea e cum? Tinand cont ca stam in tara terta si noi suntem deja vorbitori de 2 limbi diferite.

  23. Fata 5 ani. Stie literele, citeste pe peteti MU*E. Mama ce inseamna mui*e?
    Alt perete, alt scris: PU*A.
    Mama ce inseamna pu*a?
    Trecem pe langa un grup de baieti 8-10 ani.
    Bai coaie.
    Mai muie. Sa ma chis (pis) pe tine.
    Nu da bai muie.
    Fara intrebari. Doar: ” baietii astia.”
    Reclama la papusi pe un canal de desene. Papusi monster high. „Transforma te in diavol”
    Mama ce inseamna diavol.
    Lista continua.
    Locatia oras Bacau.
    Seara buna. Mi am spus si eu oful. Atat.

  24. ” Treaba ta , mami ,eu sa stii ca oricum le-am invatat ” vai cat am putut sa rad :))) e minunata Sofia ,amandoua sunteti ! Multumesc ca mi-ati facut ziua mai frumoasa .

  25. Delicios articolul :))))))))))) Ma regasesc 100%. Numai ca bebe Darius inca nu vorbeste cu cuvinte clare :)))

  26. Fiţi tolerante!!! 😀
    Apropo, eu mă amuz tot când zici de reacţiile Sofiei când aude de mâncare 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *