Dreptul la respectarea intimității copiilor

Acest post aparține unei cititoare care și-a dorit publicarea lui aici pentru voi și este dedicat părinţilor care, dintr-un motiv sau altul, postează pe internet poze cu organele genitale ale copiilor lor.

Dragi părinţi, nu mai faceți asta!

Am observat că mulţi părinţi postează pe grupurile de facebook poze cu zonele genitale ale copiilor când aceştia au o iritaţie, de exemplu, cu scopul de a cere sfatul altor părinţi.
În primul rând, acest gest prin care vă expuneţi copilul lumii întregi îi încalcă unul dintre drepturile sale fundamentale. Iată ce spune Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului:
“Art. 27
(1) Copilul are dreptul la protejarea imaginii sale publice şi a vieţii sale intime, private şi familiale.
(2) Este interzisă orice acţiune de natură să afecteze imaginea publică a copilului sau dreptul acestuia la viaţă intimă, privată şi familială. “

Datoria noastră, în calitate de părinţi, este de a ne proteja copii cât de mult posibil, fără a cădea în extrema supra-protectoare. Prin aceste expuneri, nu numai că nu îl protejaţi, dar îl împingeţi către diverse pericole, printre care pedofili care survolează internetul. Gândiţi-vă bine la asta!

În al doilea rând, astfel de sfaturi trebuie cerute unui medic (pediatru, medic de familie, dermatolog). Este nerecomandat să vă trataţi copilul de o anumită afecţiune pe baza sfaturilor primite pe internet. Ce poate părea o banală iritatie se poate dovedi a fi altceva (o ciupercă, de exemplu), iar tratarea ei cu anumite creme/loţiuni o poate agrava. Chiar şi un medic dermatolog cere să vadă pacientul în cabinet, pentru a se putea uita cu atenţie la zona afectată şi nu dă sfaturi sau remedii prin telefon. Ajutaţi-vă copilul într-un mod responsabil, apelând la persoanele abilitate să îl ajute. Dacă nu vă place cum vă tratează un anumit medic, căutaţi altul. Scopul principal este bunăstarea copilului, iar ea nu se obţine prin sfaturile de pe internet.

În al treilea rând, ce părere credeţi că ar avea copilul dvs dacă l-aţi întreba înainte de a posta o astfel de poză? Credeţi că ar fi de acord? Credeţi că i-ar plăcea? Sau ce părere credeţi că ar avea dacă ar afla ulterior că acea poză a circulat pe internet?

În al patrulea rând, dvs. aşa procedaţi când aveţi o problema de natură ginecologică, să spunem? Vă faceţi poze cu zona genitală şi apoi le postaţi pe grupuri pe internet cerând sfaturi? Sau mergeţi la medic şi vă soluţionaţi acolo problema, în intimitate şi confidenţialitate? Cum v-aţi simţi dacă cineva ar posta astfel de poze cu dvs, fără acordul dvs?

Doar pentru că aceşti copii sunt bebeluşi sau minori nu înseamnă că ei nu au acelaşi drepturi ca şi noi. Ba din contră, tocmai pentru că ei sunt mici, noi suntem cei responsabili pentru ei şi trebuie să îi protejăm şi să ne asigurăm că aceste drepturi sunt respectate.

Aşadar, încă o dată vă rog, OPRIŢI-VĂ! Indiferent cât de nobile sunt motivele pentru care faceţi acest lucru, cu siguranţă există metode mai potrivite!

Raluca Mihai

Sursa foto preview: Inimitatea copilului via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4194

17 comentarii

  1. Foarte bun articolul.Nici eu nu reusesc sa inteleg de ce sa pui pe net poze cu organele genitale sau chiar si cu alte parti ale corpului, sau chiar cu caca facut de copil, cautand sfaturi medicale de la alte mame…

    • Da, aia cu caca e fenomenala!!! De cand au tot mi multi prieteni copii nu exista zi in care sa nu vad un sfant caca! Cu intrebarile si explicatiile de rigoare. Mai ca ii simt si „parfumul”. Pariu ca daca ar fi al parintilor nu si l-ar pune pe net 😀
      Eu pun poze cu copilu pe net, dar doar dupa ce ma uit atent la ea: ce face (nu ii pun poze cu degetul in nas sau murdar de mancare), cum e imbracat (minim maieu si pantaloni scurti) si mai ales unde si cu cine e (poate n-am facut curat in camera sau prietena mea nu vrea sa apara pe net). Trebuie sa fie o poza decenta, de care nici tie ca adult sa nu-ti fie rusine daca ar fi a ta!

    • Si eu pun cu a mea, fac la fel ca tine, ca si cum as pune o poza cu mine. Si asa s-ar putea sa ne certe cand or fi mari 🙂

  2. Mare dreptate ai. Pe cat posibil e bine sa nu iti expui copilul pe retelele de socializare sau cat mai putin. Sunt persoane care „fura” pozele cu copiii vostri si ii pun pe diferite grupuri spunand ca sunt ai lor. Sau, o alta chestie care e „la moda” pe pagina de socializare, mai ales pe grupuri de mamici, sa se puna imaginii cu copiii in diferite ipostaze. Da o mamica drumul si apoi cateva sute o urmeaza pe ideea „azi am facut baie in piscina, cine s-a mai balacit”, etc. Inteleg, sunt mandre de bebei lor, toate suntem, toate ii vedem pe ai nostri cei mai cei, insa nu ne putem astepta ca si restul persoanelor sa ii vada la fel. Doar pentru noi puii nostri sunt cei mai frumosi, deosebiti, puri, gingasi.

    • In aceeasi categorie eu as baga si pozele de la plaja / piscina, cu copilul complet gol. Bine, in afara faptului ca eu nu inteleg de ce ti-ai lasa copilul fara un slip, chilotel ceva, nu neaparat din motive de modestie ci pentru toate scoicile sparte, mucurile de tigari si cojile de seminte care impodobesc frumos plajele noastre. Copilul sta mult pe jos, in nisip, de ce nu l-ai proteja macar cu un slip ?

    • Mie mi se par deranjante și pozele părinților la plajă care îmi invadează vara timeline-ul. Când sunt la plajă mi se pare normal, dar cand stau liniștită la mine pe canapea mi se par foarte intime fotografiile și sincer aș prefera să le păstreze în arhiva personală. Și cum îți înveți copilul să nu posteze fotografii foarte personale pe rețelele de socializare dacă el vede la părinții lui că e normal să postezi astfel de fotografii?

  3. Sunt foarte de acord cu articolul. Eu si sotul meu nu avem facebook si nu postam imagini cu cel mic nicăieri. Mi se pare că îl protejez astfel. Iar copiii si nici adultii nu se tratează dupa ureche.

  4. Cred ca articolul a spus exact ce trebuia spus. Ba chiar cu argumentul suprem si anume : ” dvs. aşa procedaţi când aveţi o problema de natură ginecologică, să spunem? Vă faceţi poze cu zona genitală şi apoi le postaţi pe grupuri pe internet cerând sfaturi? ”

    Consider acum potrivit, ca, de fiecare data cand vedeti o persoana pe facebook ca posteaza asemenea poze, sa i se dea un link catre acest articol.Poate i se va schimba atitutdinea.
    Trebuie sa deschidem putin ochii si celorlalti, pentru ca sunt absolut sigura ca nu toata lumea citeste acest blog.
    Multumim pentru articol. Este cat se poate de bine argumentat si de bun simt.

  5. Of, încă în acest articol e vorba de postat exclusiv zona genitală a copilului (no face, no name, no nothing) cu scopul de a găsi o rezolvare pe la alte mămici care s-au confruntat cu aceleași probleme. Nu sunt de acord cu asta, evident, dar ce mă doare și mai tare e când văd poze cu întreg copilul ”cu puța goală”, postate pe facebook ca și cum ar fi ceva normal (la care uneori se adaugă comentariile rudelor despre cum le-ar ”mânca/pupa etc” zona respectivă). Oribil, total greșit! Dragi mămici, bucurați-vă doar voi de intimitatea copilului, chiar nu e indicat să hrăniți imaginația obsedaților și a pedofililor! Și nu e vorba numai despre asta, ci în general despre respectarea intimității celui mic. Eu le mulțumesc și acum părinților mei că nu mi-au făcut nicio poză cu organele genitale la vedere.

  6. eu am iesit din cateva grupuri, inclusiv al Ioanei, dupa ce niste mame postau intensiv poze cu pampersi plini :))) (asta dupa ce s-a discutat, tot intens, despre cum sa nu ne spalam- parul, bebelusii :))
    pt mine retelele sociale sunt un mod de a tine legatura cu oameni de care sunt departe geografic si de a schimba pareri pe diferite subiecte. cum mie nu mi-ar conveni sa puna cineva poze cu mine dezbracata, murdara, sa anunte public cand ma constip, cand fac crize de nervi, etc, nu vad de ce i-as face eu asta altcuiva, mai ales propriului copil…

  7. Eu am vazut recent o poza postata de la mare cu un baietel de 6 ani gol pusca in timp ce se juca cu organele genitale. Parintii erau in spatele lui, pozau si ei, mandri nevoie mare, si poza era publica!!! Am crezut ca nu vad bine…doamne dumnezeule!

  8. Scrisesem si eu un comentariu, dar nu-l mai vad…in fine. Treaba cu pozele copiilor, indiferent de natura lor sau scop, este un abuz. Simplul fapt ca cineva pune o poza cu noi ca adult/copil/bebe pe net, fara sa fim consultati e un abuz. Asa ca daca tot vrem sa „abuzam” macar sa punem si noi niste poze decente…iar chestia cu intebatul despre ce credem ca ar fi cutare si cutare simptom, iritatie etc, putem gasi informatii pe net si fara sa le expunem genitalele pe acolo…

  9. Din pacate, mania romanilor cu copiii dezbracati isi are originile in vremuri aproape imemoriale. 90% din adultii de azi au poze cu ei goi, pe clasica paturica si, mai ales, 90% din adultii de azi isi dezbraca copiii de tot atunci cand sunt la mare. Prima era poza standard, ca si pestele de sticla pe televizor, iar a doua e o problema pe care nu am vazut-o la alte natii. Cred ca ambele au legatura cu gradul parintilor si bunicilor si strabunicilor de bun simt si decenta si educatie. Nici in 1980, nici in 1960 si, cu siguranta, nici in 2015 nu e ok sa-i faci poze bebelusului in fundul gol, nici pentru sertarul propriu, nici pentru a le arata prietenilor, nici pentru a le face publice la nivel global (cum e cazul FB-ului) si nici sa-l dezbraci la plaja. Nu, si nici sa te dezbraci tu, ca adult, la plaja nu e ok. Decenta si educatie, oameni buni, despre asta e vorba.

    • Eu recunosc ca sunt printre cei 10% care nu au poze din copilarie nud si nici nu am facut copiilor mei asa ceva; exista pampersi de plaja foarte draguti si ok, se intra si in apa cu ei iar copiilor le-am luat slip de cand au reusit sa nu mai faca pe ei.
      Si eu m-am confruntat cu pareri de genul de ce nu ii tin dezbracati ca e mai sanatos asa?!?…nu vad cum patrunde sanatatea exact pe acolo sincera sa fiu, si in al doilea rand mi se pare total neigienic, bebelusii sa faca peste tot pe plaja/apa de toate…nici amuzant nu mi se pare sa intre cu fundul direct in scoici/pahare/mancare si alte chestii aruncate pe plaja de diversi.

    • Referitor la alte natii, se practica nudismul la ei mai ceva ca la noi, sa inteleg ca nici ei nu au bun simt, decenta si educatie?? Da o sa spui probabil ca ei au plaje speciale…ei uite ca si la noi chiar daca nu sunt plaje ingradite special, totusi nudistii stau mai retrasi.
      Cui nu ii place sa ocoleasca acele zone cu nudisti.
      Pozele alea pe paturica pe burta cu fundul la vedere, nu erau publicate de parintii nostri nicaieri, erau pentru sertar (exact cum te-ai exprimat tu). Si eu am poza aia si fratele meu o are, sunt acasa in sertarul cu poze al parintilor nostri. Pot numara pe degete cate persoane au vazut-o. Mie chiar imi e foarte draga si e prima poza pe care a vazut-o sotul meu cand a venit pentru prima data la parintii acasa si eu i-am aratat-o.
      Am prieteni din alte tari, eu una ii vad oameni educati si da au la poze cu copii lor dezbracati, le tin acolo la ei in calculator, nu le expun, eu personal am vazut una singura.
      Am sa fac si eu aceea poza copilui meu si nu am sa o pun pe FB, pentru ca eu nu prea pun nimic pe FB ca nu imi place. Si nici nu am sa ma laud cu poza pe la rude, prieteni, vecini, prietenii copilului cand va creste mare. O sa o fac pentru noi, parintii.
      Nu trebuie sa consideram rau tot ce faceau ai nostri parinti.
      Nu am nici o parere vis-a-vis de cei care isi expun copii dezbracati. Imi e cam indiferent.
      Apai daca vrem sa protejam copilul, sa ii protejam pe toti. Adica cel putin noi sa nu publicam nici o poza cu nici un copil, ca ii din fata ca ii din spate, ca e poza de pe net, ca e poza cumparata, preluata. Asa din principiu. Credem ca daca acoperim fata copilul un om rau intentionat nu se poate folosi de poza aia.
      Adica daca nu vreau sa imi expun copilul nu il expun nici pe al altuia, chiar daca am acordul parintelui, chiar daca e o poza cumparata, prefer sa pun animatie in locul copilului, un desen care intruchipeaza un copil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *