Vreau un sufleur

Pentru ca aseara am ajuns acasa ceva mai devreme (adica pe la 9), si pentru ca era prea frig sa fac orice, m-am pus pe canapea sa ma gindesc. Si mi-a venit in cap dintrodata o intrebare: cum o fi sa fii sufleur? Ce fel de copii sint aia care la 5-6 ani viseaza sa se faca sufleuri? Daaa, eu cind ma fac mare vreau sa lucrez in teatru. Noooo, nu pe scena, sa ma vada toata lumea, sa recit Shakspeare in lumina reflectoarelor, sa primesc flori si bani multi si femei si faima. Eu vreau sa stau chircit intr-o cochilie sub scena, sa citesc la lumina luminarii, sa vorbesc in soapta tot timpul si sa nu ma vada niminea.

Exista scoli pentru sufleuri? Cursuri speciale de soptit unidirectional? Exista o deontologie a sufleurului? Lucruri pe care ei in cochilia lor nu le pot face din respect pentru meserie? E genul de meserie care se transmite din tata-n fiu? Cine e mai bun, un barbat sufleur sau o femeie sufleur? Ce nervi trebuie sa ai sa nu te frustrezi cind, la fiecare reprezentatie, stii ca aia pe care ii aclama publicul iti datoreaza tie macar 20% din aplauzele alea? Si publicul nu da doi bani pe contributia ta?

Citi sufleuri or fi in Romania? Si ce salariu mediu or avea ei? Au sporuri de periculozitate? Care-o fi jargonul lor? Si daca sufleurul ramine somer, ce recalificare profesionala i se potriveste? Cind iese la bere, iese cu colegii lui, actorii, sau cu colegii lui, masinistii?

Cit de mult sa iubesti teatrul ca sa te inghesui acolo si sa urmaresti talpile actorilor, sa inghiti praful scenei si nici macar sa nu vezi daca-i sala plina? Eu daca vorbesc in soapta cinci minute, simt ca ma lasa muschii gitului si simt nevoia sa strig cit ma tin plaminii. Ori ma umfla risul. Iar ei n-au voie sa existe cita vreme e public in sala. Dap, asta e. E o meserie care presupune sa te faci util si invizibil in acelasi timp. Un fel de supererou. Modest, ca mai toti supereroii. Si puterea lui speciala este vorbitul in soapta.

Nu cunosc nici un sufleur. Si tare mi-ar placea sa ma imprietenesc cu unul. Voi cunoasteti vreun sufleur? Stiti ceva despre ei, despre meseria lor, despre ce-i mina in lupta?

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4191

3 comentarii

  1. Si Eminescu a fost la un moment dat sufleur:)
    Alti supereroi in domeniu, mai actuali, nu cunosc, dar poate-i stie amicul google. 🙂

  2. Sufleorul are o munca nu tocmai usoara,care implica f. multa atentie,o cunoatere f. aprofundata a textului si un ascutit simt al observatiei.Actorii se bazeaza mult pe ei si de multe ori cunosc texul pe de rost.apoi ,trebuie sa fie si un bun psiholog,trebuie sa-si dea seama cind un actor da semne ca nu-si aduce aminte urmatoarea replica…ei nu sint numai sufleori,sint si artisti au si anumite emisiuni…cunosc pe cineva…Claudia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *