Activități outdoor la doi ani

Prea mulți copii mici în malluri, supermarketuri, magazine de mobilă suedeză. Am mai spus-o, știu, dar mi se pare că-i important s-o mai spun. De ce așa de mulți copii în spații închise, unde este recirculat același aer expirat de zeci de mii de oameni, unii bolnavi, alții neprieteni cu apa și săpunul, unde nu-i lumină naturală, nici spațiu suficient, doar muzică tare și lucruri interesante pentru părinți? Una e cînd n-ai ce face cu copilul și e musai MUSAI să dai o fugă să cumperi o pîine, și alta cînd timpul liber al tău cu copilul înseamnă că el stă priponit în căruț cu ochii în arteziana de la mall în timp ce tu sorbi o cafea de la firma aia americană cu S și pui poze pe Facebook. Ah și nu, nu vreau s-o aud pe aia cu frigul, că la mall e cald și afară bate vîntul, am mai scris despre asta, acum vine primăvara, nu mai avem scuza cu vijelia. Gata, parcurile sînt curate, încă destul de libere, știu că aerul din orașe nu e cel mai curat din lume, dar vă promit că tot e mai bun ca ăla din magazinul cu mobilă suedeză (magazin pe care de altfel îl iubesc, dar care nu e loc de ieșit cu copilul decît dacă respectivul copil e major și vrea să-și cumpere mobilă pentru noua lui casă).

Noi ieșim des, cît de des putem, și cred că și asta a contribuit la starea de bine a Sofiei. Chiar și dacă e frig sau ploaie, noi ieșim (cu condiția să fim sănătoase). Nu ieșim dacă e caniculă sau dacă bate vîntul foarte tare, altfel prefer o plimbare pe-afară printre case, o oră în parc sau măcar o alergătură pe terasă oricărui spațiu închis în care respiră mulți necunoscuți.

Și ce facem atîta afară, mă întrebați? Ohoo, păi mult mai multe decît înăuntru, asta e clar. Sau mă rog, așa mi se pare mie, că e mai interesant afară, timpul trece mai repede (deși pentru mine, fizic, e mai solicitant, mai ales că de multe ori de-o mînă o țin pe ea, cu cealaltă împing căruciorul, în spinare am bicileta ei fără pedale sau altă jucărie mare pe care a vrut-o neapărat pînă am ajuns afară și care nu încape nicăieri în cărucior). Bașca trebuie să alerg după ea, s-o ajut să se cațere cine știe pe unde, să merg în patru labe prin vreun tunel în care s-a blocat la jumătate, toate astea cu ditamai burta și cu picioarele umflate ca cimpoaiele, și stați că încă n-am intrat în ultimul trimestru. O da, mi-ar fi mult mai comod acasă pe canapea, să zac ca ursoaica și Sofia să se joace pe lîngă mine. Dar nu, prefer să ieșim, și știți de ce? Pentru că oricît s-ar juca în casă, nu face bujorii ăia rumeni în obraji. Acasă nu rîde la fel de cu poftă. Acasă nu interacționează cu porumbei, cîini, pisici, nori, oameni, copii. Acasă nu are la fel de multe prilejuri să pună întrebări, să descopere lumea, să experimenteze o pală de vînt, o creangă în păr, o julitură pe iarbă. Îmi pare așa rău că nu avem și noi un „la țară” aproape, s-o duc acolo în weekend și să stea afară de dimineață pînă seara, să rînească în pămînt, să alerge fluturi, dar lasă că poate o veni și vremea zilelor la țară, încă nu am abandonat planul de tot. Deocamdată încercăm să ieșim zilnic (o tură iese cu bona de dimineață), eu o scot după-amiaza. Ce facem, așadar?

În afară că vorbim vorbim vorbim pînă facem febră la limbă și la urechi, Sofia se mai distrează cu bicicleta fără pedale (acum are una de plastic sinistru luată din piață cu 50 de lei, dar i-a cam rămas mică și am pus ochii pe una din lemn, mai arătoasă și sigur mai comodă). Asta.

bicicleta-din-lemn-biker-albastru-6a-510x510

E 229 de lei și sigur o să ne țină măcar 1 an, apoi vine rîndul celui de al doilea junior să o călărească.

O să-i luăm și o trotinetă, dar ceva mai încolo, cred că mai aproape de trei ani, cînd o putea pedala singură, acum dacă tot e să stea degeaba în timp ce eu o împing, prefer să stea în căruțul sport, care e mult mai comod și mai sigur, plus ușor de manevrat (suspensii la roți, perne moi la spate, centuri serioase).

Pentru terasă vreau să-i iau (de ziua ei, vă mulțumesc pentru idei) un traseu de mașinuțe cu garaj, ceva de genul celui de mai jos, e doar 139 de lei, mi se pare un preț perfect corect pentru o jucărie din plastic care poate fi folosită cu succes și de al doilea copil. Tot pe Ninio am găsit-o, aici.

garaj-si-parcare-pe-5-nivele-kid-cars-3d-8d-510x510

Uneori luăm în parc broasca pe băț, pe care o împinge. Alteori luăm cîteva oale și lingurițe, culegem plante din parc și facem de mîncare cu ele. Luăm și plușuri uneori, să le dăm în leagăn și să le arătăm lumea. Alteori ne jucăm în parc pur și simplu, Sofia iubește să analizeze alți copii, să îi imite, să urce scările toboganului.

Uneori își alege un băț și-și face de lucru cu el în toate găurile băncilor și prin bălți, o las să exploreze cît dorește, am la mine haine de schimb în caz că se udă sau se murdărește foarte tare.

Eu una nu-s mare fac al lăzilor cu nisip, n-o las să se joace în ele și nici acasă n-o să-i construiesc așa ceva. Nu cred că o privez de mare lucru, are multe alternative fun, plus că nisipul din parcuri e practic toaletă publică pentru cățeluși și pisici vagaboande, nu, no way.

Cînd nu avem vreme de parc, desenăm cu creta pe terasă, poate o să luăm și o piscină mică pentru la vară, s-o umplem cu apă sau cu bile (cum bine ziceați și voi). Udăm florile (are stropitoarea ei), culegem frunze uscate, căscăm gura la păsări.

Și mașinuțele sînt scoase pe-afară, pe terasă sau chiar în parc, să facă offroad. Nu avem prea multe, e drept, dar o să remediez asta. Îi place să le bage în pămînt, să le încarce cu frunze, le spălăm bine cînd revenim acasă și gata.

Ah, și mai am o regulă importantă, care pînă acum ne-a ferit de toate soiurile de enteroviroze care cum dă căldura, înfloresc peste tot unde-s și copilași: nu mîncăm la locul de joacă, nimic, niciodată. Nu se întîmplă nimic dacă o oră, o oră și jumătate, nu ronțăie nimic. Apă bea cîtă dorește din sticla ei cu capac, dar nu atinge cu mîinile partea care intră în gură. După ce plecăm din parc, ne spălăm amîndouă bine cu gel antibacterian, cum ajungem acasă ne spălăm bine cu apă și săpun. Apoi ronțăie ceva, dacă i-e foame. Dar nu la locul de joacă, cu mîinile pline de praf, microbi, salivă lăsată de alți copii pe barele toboganului. Se întîmplă uneori să primească biscuiți sau pufuleți de la alți copii și ca să nu-i supere, o las să accepte, dar îi pun mîncarea în buzunar și explic că vorbim mai tîrziu despre ea. Cînd plecăm din parc îi spun că noi nu mîncăm lucruri de la străini, că băiețelul a vrut să fie drăguț, dar că poate nu era curat pe mîini și mai bine așteptăm pînă acasă, unde avem migdale, nuci, fructe, etc. Înțelege, aruncăm gustarea primită, mergem spre casă în pace.

Revenind la timpul petrecut afară, vi-l recomand în doze mari. Acum îmi pare rău că atunci cînd a fost Sofia și mai mică n-am dus-o mai mult pe iarbă, atunci doar o plimbam în marsupiu cu orele. Iar dacă aveți poienițe și păduri la îndemînă… ohoo, sînteți norocoși. Acum mă gîndesc cu jind la munții de la Piatra Neamț, pe care am urcat de-atîtea ori ca adolescentă, la poienițele în care mă pupam pe gură cu iubiții mei într-a doișpea, ah ce bune ar fi ele acum, să alergăm pe iarbă, să batem mingea, să urcăm printre copaci…

Revenind la jucării, scriam mai sus de Ninio. E un magazin online românesc pe care mă plimb de niște zile în căutare de cadouri de ziua Sofiei, dar și de lucruri pe care trebuie să le luăm pentru cel mic, care se va naște la vară. Majoritatea lucrurilor le avem deja de la Sofia (masă de înfășat, landou, scoică, saltea de activități), dar tot ne trebuie pătuț și încă niște treburi (cu care recunosc că nu ne grăbim deloc, parcă văd că ne prinde travaliul cu toate cumpărăturile nefăcute). Mi-a rămas gîndul la patul ăsta (e transformabil, merge pînă la adolescență).

SONIC-Oak-Bed-510x510

Îmi place magazinul ăsta pentru că are multe produse (cărucioare, scaune auto, jucării, accesorii gen termometre și huse de ploaie), dar mai ales pentru că e foarte deștept organizat. Sînt multe magazine online cu jucării și accesorii pentru copii, dar majoritatea arată de parc-ar fi făcute de amatori. Sînt aglomerate, au multă reclamă, bannere unele peste altele, multe produse (inclusiv din cele foarte cheap sau chiar periculoase). Aici am găsit lucruri de calitate (pe unele le am deja), frumos ordonate, branduri cunoscute, prețurile sînt ok, au multe produse la promoție în fiecare zi (peste 100 de produse reduse). Au și un blog serios pe care găsiți informații despre cum alegeți un scaun auto bun, ce e important la un cărucior. Puteți cumpăra și în rate de la ei, dacă aveți card de la CreditEurope Bank, Banca Transilvania sau Garanti. Pe mine m-au cîștigat de client și știți că greu mă pot abține să recomand un lucru cînd mi se lipește de suflet.

Ce nu mi-a plăcut (și e musai să scriu și asta) e că au la vînzare cîteva sisteme de purtat bebelușul dintre cele care nu asigură o poziție corectă. Sînt sigură că n-au știut, par foarte serioși și bine intenționați.

De cîteva zile am tot schimbat mesaje cu ei și pentru s-au bucurat că vreau să-i recomand aici pe blog pentru voi, s-au gîndit să ofere cititorilor mei un discount de 3% la orice comandă. E prima oară cînd primesc un discount pentru voi și mi se pare foarte fain gestul lor, sper să vă bucurați de el. Ce trebuie să faceți e să introduceți codul printesaurbana3% în cîmpul de voucher care vă apare înainte de finalizarea comenzii.

Dacă aveți idei de activități outdoor, de locuri faine unde putem ieși cu piticii (ieși, adică afară, nu tot înăuntru), dacă vreți să ne vedem la o porție de ciorbă de iarbă în parc, noi vă așteptăm!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4218

54 comentarii

 1. Cind zici pe terasa = balconul vostru de imense dimensiuni sau? Ca nu imi imaginez unde ar incapea o piscina…

  In rest si eu sint pentru afara cit de mult posibil. Ieri se juca copila mea asa de absorbita la groapa cu nisip, ba singura, ba cu o fetita, incit eu as fi putut sa-mi iau lejer de citit si sa-mi vad de ale mele. Ceea ce acasa nu se intimpla niciodata, ofc.

  • Cind zic piscina ma refer la cadita de-aia gonflabila in care sta copilul in fund in apa si stropeste in jur. Terasa are cam 2 pe 4 metri, nu-i cine stie ce…

  • La Kaufland a fost cu 42 de lei o lada din plastic (e sub forma de scoica, maricica) pentru nisip, dar eu am cumparat-o ca sa pun acum primavera sa se joace fetita, pamant sau nisip, iar la vara….apaaaaa. Sa se incalzeasca de la soare si dupa-amiaza sa se balaceasca in ea.

   Sa stii ca de o parcare din aia cu masinute s-a bucurat tare mult si fetita mea de 3 ani la Craciun. Si acum se joaca! Il pune si pe Mickey (o figurina mica) pe o masinuta sa se plimbe. sau bilute. 🙂 O luasem din Real cu 50 de lei.

 2. In privinta pusului copilului pe iarba mai bine sa fii mai precauta. Anul asta e invazie de capuse. Am caine, si s-a imbolnavit Atentie! cu repelente si la astea nu ma zgarcesc. Este babesioza (pe asta nu o iau oamenii) dar este Lyme si asta este o boala nenorocita rau cu luni intregi de antibiotic. Adultii se vindeca in ani de zile, cunosc cel putin doi care au facut din care unul imi este prieten apropiat. A luat-o anul trecut si se chinuie si astazi. Contactul cu iarba nu ai cum sa il eviti dar ca masuri de precautie imbrac-o in haine deschise ca sa vezi lighioanele cand se urca, da-i cu un repelent (eu deocamdata dau pe hainute dar Helpic anti capuse este si pentru piele la copii). Atata cat poti pune-i pantalonasi lungi iar cand o fi prea cald da-i cu spray anti capuse, Helpic sau altceva ce ti se pare tie mai bun. Unde sunt parcuri sunt caini, unde sunt caini sunt capuse, mai ales la maidanezi.
  In privinta patutului iarasi te sfatuiesc sa te mai gandesti. Am ceva asemanator, daca nu ma inseala privirea-mi de vultur 😀 este vorba de Bertoni. Sunt foarte inguste, eu dupa 4 luni i-am luat de tip tarc pentru ca cel Bertoni il inghesuia rau. pe langa ca e ingust dupa ce mai pui si aparatori e stramt rau. In plus cand il cobori dupa ce invata bebe sa se catere el nu este la nivelul podelei ci mai ridicat. daca nu ai vreun metru 80 s-ar putea sa nu poti sa scoti copilul din patut decat cocotata pe un scaunel. N-ai pozitie de aplecare. Dupa ce se face mobila chipurile de copil, patul ala care ramane tot ingust e, pana gasesti saltea pentru el inebunesti, biroul are grilajul ala la mijloc si chiar ca nu poate fi folosit decat de un copil desi este foarte mare.
  Spor la bebelusit!

  • Stiu ce spui de capuse, niciodata nu iesim cu pantaloni scurti sau mineca scurta, o sa folosesc de anul asta si repelent.
   Eu am pat de-asta (adica ma rog, fara sertare, dar 60 pe 120 cm, e facut de un nene dupa modelul similar de la Ikea) la Sofia, inca nu i-am dat grilajul jos, o pun si o scot eu din patut (placajul e jos de tot) si nu e asa complicat (am 1.60), are si aparatori si e ok in el Sofia, cred ca inca niste luni mai merge inca. Nu stiu ce se intimpla cind copilul e mai mare si desfaci sertarele, cred ca ai dreptate ca e incomod. Eh, oricum nu cred c-as fi dat atitia bani pe un pat, cred ca tot de-asta simplu stil Ikea o sa luam, daca nu cumva il culcam in landou pina trece Sofia patul fara grilaj. 😀

  • Si eu vroiam sa subliniez ca poate nu e sezonul cel mai potrivit pentru jucat in iarba. Eu am scos-o pe fi-mea la padure cand avea o luna (!!!), am tinut-o doar in brate si in carucior si a doua zi am gasit o capusa in incheietura manutei ei (daca nu am murit atunci de inima, nimic nu ma mai poate darama, jur!)….iar eu m-am intors acasa cu 6 (sase!!) capuse. Si era inceput de aprilie, eram imbracate destul de gros amandoua, ea era in combinezon de bebe chiar. Dupa episodul asta am folosit repellent si nu s-a repetat intamplarea, dar nici ca am mai iesit in aprilie la padure, doar in vara, incolo..

 3. activitati:
  – parcul Mogosoaia – ca sa mai schimbam parcurile din Bucuresti (si cel putin pe-acolo nu sunt atatia caini vagabonzi, deci iarba e mai curata…)

  – fermaanimalelor.ro – un fel de gradina zoologica – dar cu animale domestice (poti mangaia si hrani animalele cu mere, morcovi aduse de-acasa) si au cateva leagane si topogane… Noi am fost incantati toti, dar e cam aglomerat… poate in timpul saptamanii sa fie mai bine

  • Am fost si noi la ferma anul trecut de citeva ori, foarte foarte fain!
   Si la Mogosoaia mergem, numai ca de cind cu lucrarile la metrou, facem mult pe drum si se cam plictiseste puica.

 4. Noi cand patutul 60×120 a devenit prea mic am trecut direct la un pat mare (90×120) cu un sistem de protectie (sa nu cada din pat) pe care apoi il putem da jos. Manuela (2 ani si 3 luni) a iubit de la bun inceput patul, se simte foarte bine in el 🙂

 5. Am uitat link-ul: http://www.google.de/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.babyonlineshop.de%2Fimages%2FKinderzimmer%2FPaidi%2FPinetta%2FPinetta_Liege_weiss_Foto.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.babyonlineshop.de%2Fshopart%2F3001390085%2Fmoebel%2FPaidi-Kinderzimmer%2FPaidi-Kinderbett%2FPaidi_Pinetta_Liege_Fichte_weiss.htm&h=1024&w=1024&tbnid=z1RGt1AHEvjKHM%3A&zoom=1&docid=63nsf5fPJK61ZM&ei=iqRDU4TpAonMygO_8YHwCA&tbm=isch&client=firefox-a&iact=rc&dur=192&page=1&start=0&ndsp=48&ved=0CFgQrQMwAA
  (modelul nostru e vopsit alb, in rest identic)

  • Foarte fain patul, o sa incepem si noi sa cautam cind o da semne Sofia ca nu mai incape in asta, deocamdata e multumita asa si ea e in general destul de reticenta la schimbare.

 6. Multumim pt ideea cu traseul cu garaj! ( R este cu o luna mai mic decat Sofia). I-am trimis sotului link sa vad ce parere are si surpriza: m-a sunat sa-mi spuna ca a comandat deja! Cei de acolo l-au intrebat daca au aflat de magazinul lor de pe blog de la printesaurbana?! :))
  Pupici Sofiei!

  • Ha, ce viteza! Ia sa-mi spui cum e traseul, noi inca n-am comandat, urmeaza in zilele urmatoare, sa ma decid si cu restul cadourilor pentru mindra!

  • Maine il primim! Momentan avem un „garaj” improvizat pe canapea in care ne chinuim cu cele 40-50 masinute :)) Revin cu impresii.

  • Am revenit cu impresii! Desi R a fost incantat initial, nu recomand din urmatoarele motive:

   – este instabil. Nu are un sistem bun de prindere a pieselor intre ele, astfel ca atunci cand il atingi putin se desface. Si cum cei mici inca se sprijina atunci cand se ridica de jos am stat aseara sa-l montam de foarte multe ori.
   – una dintre masinutele din cutie este destul de maricica si se opreste la fiecare curba, motiv pt care R baga mana printre piese ca sa o impinga..si iarasi se dezmembreaza traseul.
   – lipsa instructiunilor. A trebuit sa ne orientam dupa desenul de pe cutie ca sa ne dam seama cum ar trebui prinse piesele, plus ca in realitate sunt alte culori. Ma gandesc ca o schema la montaj ar fi fost mult mai utila, mai ales cand ai langa tine un copil de 2 ani nerebdator sa se joace.

   Intr-un final, vazand ca mai mult stam sa refacem pista decat sa se joace copilul, sotul a simplificat traseul si l-a transformat intr-un circuit simplu si nu atat de inalt. Cu toate astea, tot nu are stabilitate.

   Inainte sa cumperi pt Sofia, poate ar fi util sa arunci un ochi si la alte modele, putin mai solide.

   Pupici!

  • Hm… ce pacat ca nu e cum trebuie, arata foarte spectaculos asa… Ok, multumesc, ne rezumam la bucatarie atunci!

 7. Eu chiar as vrea sa ne vedem la o ciorba de iarba, e pe bune propunerea :)?
  Ce activitati outdoor avem noi (Lorena e cu 7 luni mai mare decat Sofia):
  – plimbat cu motocicleta (din aceea din plastic de care vedeti peste tot; si cand o are pe a ei se plimba destul, dar si mai mult ii place cand este a altcuiva);
  – plimbat cu carucioarele (eu il plimb pe praslea, ea il plimba pe bebelusul ei, Adi; mare hit caruciorul asta mic al ei, primit de la alta fetita, multa lume ma intreaba de unde e cumparat – si eu nu stiu – multi copii vor sa-l impinga; uneori reusesc s-o conving pe L sa-l imprumute; de asemenea, pe Adi il da in leagan, pe tobogan, pe balansoar, il plimba in brate, il pune la san, il tine sa ragaie, il adoarme – cam tot ce vede ca facem cu Victor);
  – are si tricicleta (din aceea cu maner; iesim rareori cu ea, inca nu poate pedala singura, deci doar cand are chef sa fie impinsa o vrea);
  – cu animalute din alea pe bat a fost dragoste mare vara trecuta; nu se despartea niciodata, uneori impingea doua deodata; acum, doar daca vede intamplator vreunul vrea sa iasa cu el;
  – probabil activitatea all time favorite a fiicei mele (indoor si outdoor) este saritul pe trambulina (sau orice poate fi „tratat” ca o trambulina); in exterior gasim in oraselul copiilor (din aceea cu hamuri) si asteptam sa se deschida terasa clubului idm (amenajeaza un mic loc de joaca si cu o mare trambulina);
  – alte activitati pe-afara: joaca cu mingea, desenat cu creta pe asfalt, cautat furnici, gargarite si alte gaze, facut baloane din sapun, alergat pe rampe, hranit porumbeii cu arpacas, adunat pietricele… cam astea imi vin in minte acum.
  Spor la joaca tuturor!

 8. Ma gandeam si eu sa-i iau fetitei mele de 2 ani jumate o bicicleta fara pedale, dar am vazut un copil cu asa ceva pe strada si mi se pare foarte ciudata. Statea cumva cocosat peste ghidon si tot muncea sa se impinga cu picioarele, iar cand lua avant nu avea ce sa faca cu ele si le tinea in aer intr-un mod incomod. Parca mai utila ar fi o trotineta, din aia pe care stai in picioare. Tu nu te-ai gandit sa-i iei Sofiei o trotineta?

  • Bicicleta fara pedale e extrem de utila pentru invatarea echilibrului (va invata sa mearga pe bicibleta cu pedal in no-time (ceva de genu 30 min) si fara roti ajutatoare pe la 4-5 ani daca a folosit inainte una din-asta; si nu numai copiii talentati la sport, cunosc multi pusti care au facut tranzitia asa rapid). Apoi: ii „autonomizeaza foarte bine, e ceva extrem de valorizant sa poata decide ei pe ce traseu merg (in limitele sigurantei rutiere, bineinteles). De exemplu in parc, sa decida ca trec prin stanga sau prin dreapta copacului etc. Plus de asta, pot sa te insoteasca intr-o plimbare fara sa ramana pasivi in carucior, deci fac mai multa miscare (cu asa o bici, de indata ce isi tin echilibrul cat de cat, merg la fel de repede ca un adult si cu mai putin efort decat daca ar umbla pe picioare).

   Cat despre ce ai vazut pe strada, mai multe lucruri sunt posibile. Deja, daca tinea picioarele intr-un mod ce parea chinuit sunt mari sanse sa scaunul sa fi fost prost reglat (adica prea jos). Sau e inca foarte la inceput si mai are de exersat pana sa se simta sigur pe el si destins. La fel si faptul ca parea cocosat.

   Fiul meu are una de la 2 ani, acum are 3 si, cu exceptia pedalelor, piloteaza cu mai multa indemanare decat eu propria-mi bicicleta… 😉

 9. Pentru bicicleta fara pedale, cateva precizari: am luat exact acelasi model (doar alta culoare) pentru fiul nostru. Verdict: e muult prea mare pentru un pusti de 2 ani, picioarele nu i-au atins pe jos decat pe la 2,5 ani, si asta cu o gaura suplimentara pe care am facut-o noi in lemnul de la scaun. Si e un copil mare pentru varsta lui… Plus de asta, rotile sunt din plastic dur si par foarte incomode daca trotuarul e cu neregularitati (ceea ce se intampla des in ro…). Ce i-a placut mult mai mult, si a putut sa foloseasca cu zor de la 2 ani fara probleme, puky lr m, din metal. Roti mai mici, mai neimpunatoare, deci n-a avut nici un fel de ezitare sa urce pe ea (cum s-a intamplat cu cealalta..). Confort de drum mult mai bun, ghidonul mult mai manevrabil. Cand a mai crescut si a manuit-o cu mare indemanare, a putut-o folosi si ca trotineta, cu un picior pe partea plata din fata scanunului (ghidonul se poate ridica si regla cum vrei).

  Pentru parcare, mie imi place la nebunie asta: http://www.amazon.de/gp/product/B001FRO7T2/ref=s9_simh_gw_p21_d0_i1?pf_rd_m=A3JWKAKR8XB7XF&pf_rd_s=center-2&pf_rd_r=0PYJ35ED423WY2JDXBB6&pf_rd_t=101&pf_rd_p=455353687&pf_rd_i=301128; facuta in Franta, de lemn, vopsele non-toxice… N-am cumparat-o, totusi, din lipsa de spatiu. Avem in schimb circuit Brio, tot din lemn, cu trenulete, luate la mana a 2-a. E incantat, si noi la fel! E foarte modulabil, nu facem de doua ori la rand acelasi circuit… Se gasesc si la ikea componente compatibile, tot din lemn, cu niste trenulete mici de lemn tare simpatice.. Lillabo se numesc.

  Sper sa nu te fi incurcat prea mult cu atatea informatii, dar pt bicicleta cel putin tineam neaparat sa-ti spun de chestia cu marimea, sa nu stati 1 an de zile sa va uitati la ea ca la un bibelou pentru ca n-o poate folosi de mare ce e..

  • Puky cu 2 roti confirmam si noi, e minunata. Exista si mai mica, cu 4 roti, dar daca deja isi tine echilibrul, treceti direct la cea cu 2 roti mici de la puky. Are o forma perfecta, sta bine pe ea, e manevrabila, se ridica si ghidonul si scaunul, e super rezistenta…a noastra e la a 3-a generatie de copii.

 10. Cred ca cel mai comod pentru copii neste o masinuta de impins, din-aia fara pedale. Are sezutul indeajuns de comod si este foarte stabila, iar multe din ele au suport pt picioare in caz ca oboseste si vrei sa il impingi. Am vazut ca au asa ceva cei de na Ninio.ro

  • Masinutele nu merg la copii mai marisori (zic eu), ca stau cu picioarele indoite. Cred ca pina la 2 ani sint ok, mai tirziu trebuie ceva mai inaltut…

  • sa stii ca pe-aici le mai folosesc si copii de 5 ani… Isi departeaza mai tare picioarele (ceea ce le dezvolta articulatiile soldurilor intr-un mod sanatos).

   Doar ca in orice caz nu pot fi folosite pe distante asa lungi ca o bicicleta fara pedale (fiul meu acum la 3 ani ne poate insoti in plimbari de o ora sau chiar mai bine pe bicicleta lui fara pedale). Plus ca nu e acelasi tip de efort, pe asa o masinuta nu invata deloc echilibrul tip „mers pe bicicleta cu 2 roti” de care vorbesc intr-un comentariu mai sus…

   E utila si masinuta asta, la dezvoltarea soldurilor si a muschilor de la coapse. Dar, de pe la 2-3 ani incolo, sunt si ei curiosi sa treaca la nivelul superior… 🙂

 11. Pat din asta gasesti si la Dedeman, la vreo 800, diferenta de pret e mare :). Plus ca fac saltele pe comanda la acelasi pret aproape ca cele standard, trebuie doar sa dai un avans pentru ea :). Eu asa as fi vrut pentru E, dar la momentul ala nu gasisem decat intre 1200-2000 de lei. Fata de 150 cel de la Ikea, nici nu incapea comparatia :).

  • Da, imi aduc aminte c-am vazut, nu-s sigura ca e aceeasi calitate (cred ca e foarte important la transformabilele astea sa fie foarte bine facute, altfel mi-e ca se distrug la remontare)…

 12. Bicicletele de echilibru sunt si ele pe marimi :), chestie pe care am aflat o evident dupa ce am cumparat-o, a trebuit sa asteptam jumatate de an sa o poata folosi. Dupa parerea mea am cumparat una buna, roti de cauciuc, redusa la 55 euro de la 100, uite insa ca dupa 1 an jumate a tb sa ridicam saua la pozitia 3 (ultima) si…inaltand o, nu se mai poate infileta in cele 2 suruburi, doar intr unul, din cauza asta saua se misca! Astept sa revin in Romania sa i dea taica meo o gaura cu bormasina, altfel nu vad cum as rezolva pb(intre timp m am mutat iar intr-o alta tara, ca le as fi dus o inapoi, asa suparata eram cand am descoperit). Bicicleta din articol pare sa aiba aceeasi problema..!
  In jumatatea de an cand asteptam sa putem folosi bicicleta de echilibru, i am cumparat (cadou la 2 ani) o trotineta cu 3 roti, 2 roti in fata , marca Mini Micro http://www.eurekakids.it/giocattolo/micro-mobilty/monopattino-mini-micro-rosa . A fost cel mai inspirat cadou, m am felicitat singura de n ori :D, a folosit o din secunda 2, iar la 2 ani jumate a mers 5 KM (!!!) fara sa ceara deloc in brate. Acum (3 ani si 2 luni) inca o foloseste zilnic, daca uitam cumva sa o punem in masina e jale mare. Am avut si trotineta cu 2 roti in spate la ceilalti copii, a ruginit in balcon si am aruncat o.
  Alina

  • Ce interesant, eram sigura ca la 2 ani sint prea mici pentru trotineta… o sa merg cu sofi pina in decathlon, sa vad daca o tenteaza…

  • Si eu gandeam la fel, mai ales dupa experienta primilor 2 copii, insa s a intamplat ca o amica sa cumpere copilului o astfel de trotineta si vazandu-l cat de bine se descurca m am convins ca de fapt avusesem trotineta gresita 🙂 . Si eu m am indreptat tot spre Decathlon anul trecut, din pacate nu o aveau, anul asta insa da. Asa am ajuns sa dau o caruta de bani pe ea in alta parte…atentie la roti, o amica a cumparat una dintr un centru comercial, zdrangane ingrozitor pe trotuare, a noastra e f silentioasa, roti din cauciuc siliconic.
   Vroiam sa scriu la postarea din zilele trecute sa recomand marca Janod pentru jucarii, sunt f faine. http://www.amazon.it/s/ref=nb_sb_noss_1?__mk_it_IT=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&url=search-alias%3Daps&field-keywords=Janod
   La multi ani frumosi Sofiei si sarcina usoara in continuare! 🙂

 13. Saluti!

  E foarte dragut patutul,ma batea si pemine gandul sa achizitionez o piesa de mobilier atat de complexa insa…chiar pana la adolescenta sa nu-i schimb locul de dormit????? Dupa ce am vazut atatea modele extraordinar de frumoase (imi plac mult patuturile fantezie) pentru copilasi mai mari am decis ca voi investi in cate un patut adaptat varstei ….nu zic ca cel din poza nu ar fi adaptat ins a nici nu l-as tine in casa 14 ani…cu siguranta am vrea ceva mai frumusel si mai actual.

  • stiu ce zici, am vazut si eu paturi etajate, jos castel sau birou, sus pat, sint foarte faine!

 14. Biciclete de echilibru are doua: una de la lidl (am vazut ca este iar in oferta, noi am dat 159 anul trecut) si una de la kettler- http://www.nichiduta.ro/detalii-produs-9201/bicicleta-fara-pedale-spirit-air-rocket/ (a primit-o cadou la 2 ani). Chiar daca sunt recomandate de la 2 ani, cu niciuna nu a putut merge pana la 2.5 ani, pentru ca nu ajungea cu picioarele la sol. Totusi, cea de la lidl este putin mai joasa. Ambele se pot regla si pot fi folosite multi ani. Acum, la 2.9 ani merge cu amandoua cu o viteza fantastica, cu greu ma tin dupa el. A invatat singur sa mearga, dupa ce a exersat in prealabil pe motocicleta de plastic (favorita multa vreme).

  Alte activitati afara (noi stam la curte – apropo, invitatia de anul trecut este inca valabila ;)): joaca la cismeaua de apa, udat gradina, carat pamant/nisip cu roaba http://www.bebelusultau.ro/detalii.php?cod=KL05 (mare hit). Am desfiintat o gradina de legume, am cumparat 1mc de nisip si i-am facut groapa de nisip acasa. Avem caine care stie ca nu are voie acolo, iar pisicile nu intra in curte din cauza cainelui :), deci nisipul este curat.
  Se mai joaca foarte mult cu un fier de calcat vechi, pe care il plimba toata curtea, cauta pietre, aduce pamant pe prag, scormoneste in ghivece si vrea sa se joace cu toate sculele lui taica-su.

 15. Hello,

  Noi am ales asta pt Cosmin, care face 2 ani peste o luna http://m.toysrus.com/skava/static/product.html?type=TRU_product_us&url=%2Fproduct%2Findex.jsp%3FproductId%3D21008256&domain=http%3A%2F%2Fwww.toysrus.com. Mi-a fost frica de aia pe 2 roti, mai ales ca la anul sigur o s-o ia pe aia a sora-sii, cu ajutatoare, deh mostenire, asa e la astia mai mici. M-a incantat mult ca are sezutul reglabil pe inaltime si ma scuteste si de banii pe trotineta de mai tarziu. Am luat-o de la Bebe Tei, pret superbun.

  Succesuri va doresc 🙂
  Carmina

  • Aș zice că a doua zi după externare îl poți scoate 10 minute (să nu fie frig, vint, canicula), apoi a doua zi 15 minute, si tot asa pina stai cu el afara toata ziua. 🙂

  • Multumesc de raspuns. Bebele meu are 2 saptamani miercuri, am iesit deocamdata doar pe balcon, dar ne vom face curaj saptamana asta sa iesim in parc.

 16. Asa e, la doi ani, nici al meu nu voia la mall, nu cerea, nu avea rabdare sa stea el in carut sa beau eu cafea (cafea nu beau si de la 1 an si 8 luni n-a mai stat in carut). Pana pe la 4, cand a descoperit jucariile de acolo – intai, cele mecanice, masinute din alea electrice, sau air hockey, apoi, spatiile de joaca gonflabile. Apoi, invitatiile la aniversari.
  Apoi, enteroviroza nu se ia doar de pe maini. E suficient sa-i sufle unul in nas virusul si gata fandaxia! Iti spun, pentru ca al meu a facut la 6 luni (era alaptat), la 1 an jumate (cand nu manca decat acasa, cu rugaminti, cu acatiste, cu dansul ploii in jurul ceasulii), si tot asa. Ultima (helas, sa ramana ultima!) a fost la vreo patru ani si 10-11 luni, dupa o vizita in mizerabilele parcuri ale Capitalei, dupa iarna (mda, am vazut pe tobogan inclusiv rahat UMAN!!! Nu mai spun de d-aia cainesti, cu duiumul, la spatiul de joaca). Nu mancase nimic acolo, ne-am dus de acasa in parc, ne-am intors din parc. A fost foarte urata, atat de urata ca eram aproape sigura ca e Rotavirus, a avut 7 scaune in 8 ore. Am stat cu inima cat un purice, am tinut-o pe Ioana numai in dormitorul ei, pe el in sufragerie, ii despartea un etaj si litri intregi de clor!
  Pe Ioana rareori o duc in parc, o scot in curte, rupe florile, trage rata pe bat, calareste tricicleta, trotineta, masina, motocicleta, masinuta de bebe cate 30 de secunde, se plictiseste, o ia de la capat. Nu mai e mult si le instaleaza tata si trambulina, e in comanda un spatiu de joaca gonflabil, imi fac parc in curte :D.
  Nisipul din parc e dezgustator! Mereu-mereu-mereu dorm caini acoo. Daca dorm, sigur fac si alte trebi.

 17. Buna,

  Am un baietel de 1 an si 3 luni. Stau foarte aproape de tine si eram curioasa pe unde mai iesi la plimbare cu Sofia in afara celebrelor parcuri Herastrau si Kiseleff.

  • In Herastrau ies destul de rar. Parcul Regina Maria ne displace. In cringasi nu avem cum ajunge ca e aglomerat rau 41. Azi am fost in Bordei si mi-a placut foarte mult. Si cam atit, nu avem foarte mult timp seara de cind termin eu munca si pina e ora ei de culcare, asa ca e musai sa stam in zona. In majoritatea zilelor mergem in Kiseleff. Uneori si in parcul de la Ana Aslan.

 18. Noi ca bitza fara pedale am luat asta:
  http://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/472836_-speedy-10-000-rot-kettler.html

  A iesit pe primul loc la teste in germania, de aia am luat-o. Si alt motiv a fost ca are roti de 10 zoli, pe cand toate celelalte au roti de 12 zoli, adica prea mari pt varsta asta. Insa fata noastra la 2,5 ani inca se da pe treaba aia din plastic de care ziceai tu (http://www.babytrend.ro/motocicleta-fara-pedale-enduro-maxi-10808), fiindca nu se simte inca asa sigura pe bicicleta kettler fara pedale. In schimb pe asta de plastic e maestru 🙂

  Alte activitati outdoor la noi sunt alergatul pe langa si prin fantanile arteziene din oras, aruncatul cu pietre si bete in rau si mersul in scaun de copil pe bicicleta adultilor.
  Si ca si activitate indoor (desi sunt off-topic :D) eu iti recomand cu caldura Music Class, adica: http://www.learnwithmusic.ro/
  Noi mergem de un an jumate si e foarte incantata.

 19. Cu aerul recirculat şi plimbat din gură-n gură mi-ai (re)adus aminte de ce spunea un profesor de ventilaţii: „Auzi? Eu nu beau din paharul din care au baut alţii pentru ca e posibil să iau vreo boală, corect? Atunci câte boli e posibil să iau când inspir ce expiră alţii?!”. Şi avea o mare dreptate.

 20. Bicicleta aceea de lemn s-ar putea sa fie prea inalta pt o fetita de 2ani!Baietelul meu are 2 ani si 3 luni si nu se poate da cu asa ceva!Are finutul nostru si tot asa a fost si pt el!E buna cam pe la 3 ani!Eu zic sa o probezi inainte sa o cumperi(dc stii pe cineva care are asa ceva…).

 21. Uite, sunt unele situații în care nu ai ce face. Sunt foarte dese, în cazurile celor care nu au părinții la îndemână, în week-end creșa nu funcționează și nici să plătești pe cineva nu ai bani. Ai nevoie să mergi și în magazinul de mobilă suedeză, și la mall. Poate afară sunt minus 20 de grade și nici să ții un copil în casă toată ziua nu e o soluție. NIci eu nu sunt pentru ținut copilul toată ziua în mall, dar mergem acolo, mergem și în IKEA, și se simte foarte bine. Oricum, apreciez ideile de jucării outdoor, sunt foarte bune.

  • Sigur ca sint, am si zis ca nu vorbesc despre situatiile in care nu ai ce face, dar ele nu-s totusi chiar asa de dese (nici noi nu avem ajutor deloc nici seara nici in weekend si Sofia a fost in ikea o data si la mall de doua ori in 2 ani).

 22. O, da, si noi iesim! Are 2-3-4 ore dimineata (functie de vreme) atat cu bona ( luni-vineri) cat si cu noi, in weekedn. Apoi, dupa 18 (caci se trezeste pe la 17-17.30) inca o tura d eparc/strazi cu mine sau cu mine si tati al lui (cand se poate). Ce facem? Pai daca vizitam Cismigiul, vara: hranim gastele/ratele/lebedele; hranim /alergam pormubeii (mda..daca vedeti un copil care chiuie de bucurie si fuge dupa ei..s-ar putea sa fie al meu..); studiem paunii; desenam cu creta; ne dam prin toate cele de la cele 3 locuri de joaca; stam pe malul apei si ne holbam la barci; ne mai oprim si la cate-o banca sa plimbam/parcam masinile (caci avem mereu in dotare cateva); jucam fotbal (caci de-o vreme e incantat de mingea lui cu Thomas si-o alearga maxim..).. Iarna -inlocuim hranitul lebedelor si privitul barcilor cu stat si privit patinatorii, caci e lesinat dupa asta..si cu alergat pe la mosul ala mare gonflabil, bradutzi, soldatei si ce mai erau pe-acolo. Daca vizitam parcul Operei sau Kisseleful: trecem pe la locuri de joaca, statui, pomi, ne jucam cu taote cele mentionate mai sus…
  Daca nu mergem in parc, ne plimbam pur si simplu prin cartier…ne uitam la case, la masini, la vitrinele magazinelor..
  Daca nu e de stat prea mult pe-afara…tot iesim..facem un drum cu masina si vedem..trenurile:))Da, stiu, in gara sunt multi aurolaci si microbi si nenorociri, dar fie-meu e lesinat dupa locomotive..asa ca, l-am dus de cateva ori…


  Despre mancat la loc de joaca: pentru ca noi stam mult afara si prindem si ora la care-l apuca cheful/foamea de gustare, am ales solutia gen: fruct taiat in bucatele cat sa le mestece, le pun in recipient si i le servesc cu furculita/scobitoare; sau ceva ce se consuma cu linguritza (ex: iaurt). Asta mic e un haplea si cum vede pe vreunul ca mananca ceva, cum vrea si el, zici ca-l tin nemancat nonstop..:((..asa ca trebuie sa am ceva. Ca sa evit sa atinga el cu mana, am gasit varianta descrisa mai sus.. Daca cere ii dau, daca nu…evit. Dar cum sunt multi care-si umfla copiii cu pufuleti si biscuti la locul de joaca, prefere sa am ceva sanatos cu mine.. Ma salveaza cand e cazul. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *