Somnul bebelușului și zgomotul ambiental

Cînd era Sofia mică și dormea, aș fi putut cu ușurință ucide un vecin care decidea să tragă perdeaua la el în casă, făcînd astfel ZGOMOT și riscînd să-mi trezească puiul cu care mă luptasem două ore s-o ajut să ațipească. Mergeam toți pe vîrfuri, vorbeam numai în șoaptă, televizorul stătea pe mute. Liniște mormîntală, doarme copilul. Uram tooate mașinile cu alarme, toți cîinii care lătrau, toate ambulanțele, trăsnetele, orice perturba liniștea de cavou a casei. Și Sofia dormea sau nu.

Ivan doarme buștean în timp ce: Sofia trece cu trotineta la 15 cm de el claxonînd și răcnind Maaamiii pune barrrierrraaaa, bona dă cu aspiratorul, eu vorbesc tare la telefon, ta-xu trîntește găleți în debara, la televizor urlă o reclamă la înghețată. Doarme ăsta micu în ciuda a tot, el își vede de treabă, plescăie liniștit, mai zîmbește știrb în somn, totu-i pe placul lui. Cînd are de dormit, cînd n-are, deh, n-are.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4196

26 comentarii

  1. Mi-aduc aminte posturile vechi cand Sofia era mica si-ti era frica ca trosneste parchetul:))))) Acum banuiesc ca esti in al noualea cer:)))) Sau nu prea…

  2. De curand am vizitat niste prieteni ai caror familie s-a marit cu inca o fetita. A nascut in august si are putin peste o luna. Am ramas muta sa constat ca cea mica doarme si chiar e f linlistita in timp ce Mara- cea mare tipa, se joaca,topaie, urla…mi se pare incredibil de frumos…e obisnuita Ana cea mica cu ea. Nu am vazut un copil atat de cuminte si de linistit ca ea…

    • Cum adica a nascut in august si are putin peste o luna? Stii ca suntem inca in august, nu?

  3. Era obisnuit el cu Sofia de la inceput, cine stie, o auzea din burtica ta.Deci acum, e obisnuit cu ambianta din casa…

  4. Sofia mea are 5 lun’jumate și ăl mai ciudat somn din lume. Pot să bocăne muncitorii în curte, să răcnească televizorul, să se vaite ambulanțe/alarme/felurite sirene, să latre câinii (tustrei), ea doarme cu spume. Da’ să te ferească ăl de sus să tușești discret în altă încăpere, sau, mai rău, să strănuți, că ochii-s instantaneu cât cepele.

    • Depinde, „modelul” meu 2007 era la fel, daca era sa doarma, dormea, daca nu, putea sa fie liniste absoluta si intuneric bezna si nici gand sa doarma. Acum „modelul” 2014, invatat cu viata mai zbuciumata inca din burta cand auzea tot felul de galagii, e imun, ba parca mai bine doarme cand vecinii dau cu bormasina, aspiratorul munceste de zor pe hol in fata camerei lui iar blenderul vajaie in bucatarie si evident, sora lui vorbeste „in soapta” la ei in camera.

    • Incep sa ma gandesc ca noaptea piticul nu doarme prea bine din motiv de liniste :)))))))))))))

  5. Asa au fost si ai mei. Pe cel mare mă chinuiam sa îl adorm, iar cea mică a dormit buștean la început. Se mai schimbă lucrurile pe parcurs.
    Chiar ieri vorbeam cu un psiholog si mi-a zis ca, într-adevăr, cea mică a fost obișnuită din burtică cu vocea celui mai mare, cu zgomote mai multe si „si-a zis” ca să doarmă ea mai mult, ca să mă ocup eu de cel mai mare, ca să se obișnuiască cu ea. O fii adevărat… Nu o fii… Nu știu…

    • Nu cred ca e adevarat, cred ca fiecare are somnul cum il are. La noi e pe dos, cea mare doarme bustean, cel mic iepureste, deci pot sa infirm aceasta teorie.

  6. Cred ca depinde de fiecare cum l-a lasat Dumnezeu.La noi, in epoca ante-copil eu dormeam de rupeam, puteai sa dai lemne langa mine, ma intoarceam pe partea cealalta si imi continuam somnul.Al meu sot in schimb se trezea la cel mai mic zgomot.In epoca post-copil lucrurile stau fix pe dos. Eu mi-s cu urechile ciulite nu care cumva sa se trezeasca puisorul si sa aiba nevoie de mine, tacsu doarme de rupe,nici ca-l aude cand se mai trezeste cateodata plangand in mijlocul noptii.Altfel si copilul e o „Sofia” masculina in ceea ce priveste somnul drept care am declarat razboi vecinilor care stranuta la ei in casa,masunilot de politie,ambulanta,pompieri etc, porumbeilor din pod (stam la ultimul etaj) s.a.m.d.Sper insa la un moment dat sa se termine si cu aceasta „Liniste, ca doarme copilul!”.

  7. Doooamne, deci Sofia era actuala Antonia!, plus ca noi avem un magazin la scara si vin tot felul de masini cu marfuri! Iar Ivan este (sa dea Domnul sa fie la fel) viitorul baietel!!!!

  8. Si Rares doarme nestanjenit. Eram in vizita la niste vecini si baietelul lor efectiv racnea din toti rarunchii, iar pe al meu il durea la bascheti. El dormea. Dar e funny ca, de ex, azi dim, l-am adus la noi in pat, am atipit amandoi inca o ora si ceva, dar am uitat sa oprim odorizantul de camera si s-a speriat cand a pufait ala. So, it depend, pare-se.

    PS: ce-mi place ca scrii „ta-xu”

    • Stiu ca e oarecum off topic, dar nu ma pot abtine sa nu te intreb daca ti-ai pus vreodata problema a ceea ce contin odorizantele de camera si cat de safe e pentru un bebelus (si pentru adulti de altfel) sa inspire chimicalele pe care le pufaie ala de cateva ori pe zi. Nu stiu daca am voie sa pun link, oricum daca dai o cautare pe google „ingrediente odorizante de camera” e plin de ele si nu sunt incurajatoare. Poate te razgandesti 🙂
      Exista si variante mai naturale care nu afecteaza sanatatea 🙂

  9. La noi e pe dos, cea mare dormea si cand era bebelus, si acum, bustean in ciuda a tot si a toate, bormasini, bebelus urlator, harmalaie, ORICE. Iar micul print tresare la cel mai mic zgomot…
    Chiar ne minunam zilele astea cum printesa cea mare si-a vazut linistita de ora ei de somn seara in ciuda faptului ca bebele era pus pe urlete si a tinut-o asa mult si bine de s-o fi auzit in tot blocul.
    Iar cand l-am nascut pe asta mic la Regina Maria, am boscorodit toate avioanele ce treceau prin zona, ca mi-l trezeau 😀

  10. dupa o f lunga vreme de la nasterea primului copil(ma rog,vreo 2 luni cat 20 de ani,de nesomn),am uitat cum,am descoperit ceva ce numim noi proiector,de la „primii pasi”,la carrefour.are jocuri de lumini colorate,cu placute de proiectie si vreo 5-6 tipuri de sunete.de atunci,adik de vreo 6 ani,dormim cu ala la cap dat la maximum pe zgomotul marii.cu ala a crescut si copilul nr 2 si am ajuns de ne ia starea alfa numai daca stam 2 min langa ei seara.si gata,happy end.nu tu zgomote de strada,din vecini,nada.evident ca il luam cu noi in deplasari alaturi de doudou-uri(adica plusul sau obiectul linistitor).e de ras ca nr 1 si-a ales el insusi la vreo 2 luni drept ddoudou o perna de plus sub forma de corocodil de la ikea,il adora si acum si doarme cu el;nu a acceptat sa il punem in cala la avion si l-a tinut cu el si la controlul antitero de la avion etc a,are aprox un metru ghiu-u.ba chiar intr-o seara mi-a facut o confidenta:mami,il iubesc pe ghiu-u mai mult decat pe tine…trebuie sa adaug ca suzeta au refuzat-o amandoi copiii.
    eu cred ca somnul lor e ca si la adulti,cum te nasti.

  11. Deci modelele 2014 sunt mai bune! Mandra mea e model 2013 dar bag de seama ca are un defect… Doarme tun pe ritm de bormasina, de tipete de copii in parc etc dar daca vorbeste fratele ei chiar si in soapta in camera cealalta e si ea gata sa-l asculte! Sa nu piarda vreo vorbulita de-a lui ca pentru ea toate cuvintele lui sunt cele mai bune bancuri. Il aude si-n parc desi daca-i tipa vreun alt copil fix langa carut n-are nicio treaba. Acum, na, n-o mai schimb pe alt model! 🙂

  12. Imi amintesc cum, cand avea baietelul cam 3 luni, ii povesteam unui amic ca mi-a venit sa il strang de gat pe un nene care se apucase sa bata in geam ca sa ma intrebe daca nu vreau sa cumpar un carut. Asta dupa ce ma chinuisem aproape 3 ore sa adorm piticotul agitat si nu visam decat la un dus de 5 minute, atat. I s=au marit un pic mai mult ochii amicului cand a vazut cat eram de serioasa! :))

  13. Iti tin pumnii sa fie asa in continuare! Asa era si Calin in primele 3 luni, acum din pacate este f sensibil la zgomot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *