Vacanța cu copilul în Grecia, la Vourvourou

ACEST ARTICOL APARȚINE UNEI CITITOARE CARE ŞI-A DORIT PUBLICAREA LUI AICI, PENTRU VOI

Vise și speranțe despre prima vacanță în trei, la mare, aveam nenumărate! Îmi doream ca Andrei (11 luni) să vadă marea prima dată cât mai devreme, sperând că îl va fermeca cel puțin la fel de mult ca pe noi. Îmi doream să îl vrăjească și astfel să ne putem bucura împreună de zile leneșe, sărate, o viață. Aveam și temeri deopotrivă, uneori second thoughts, dar dorul de mare a fost mai puternic, așa că m-am organizat foarte bine în ideea că asta e soluția perfectă pentru a-mi depăși temerile și grijile și a mă putea relaxa, odată ajunși acolo.

shutterstock_155976962

Am ales Grecia, mai exact Vourvourou, un satuc pe brațul Sithonia, liniștit, puțin dezvoltat turistic, cunoscut în rândul părinților ca fiind child friendly: apa lină, fără valuri, se adâncește treptat și destul de departe de țărm, îngrădită de plaje superbe care se continuă în livezi de măslini verzi și leandri. A contat mult că am putut pleca cu mașina, eram mai liniștită știind că am control asupra opririlor, ritmului de mers și libertate de mișcare odată ajunși acolo. Drumul a fost foarte bun, am plecat din București dis de dimineață, în jur de 3 am, am facut opriri dese pentru masa lui Andrei și am ajuns în Vourvourou pe la ora 17. Andrei a fost foarte cooperant, nu l-a deranjat drumul lung și orele petrecute în scaunul de mașină. La întoarcere însă, am plecat pe la 7 am, iar Andrei a început să dea semne de oboseală când am intrat în Giurgiu (unde, by the way, nu am găsit o benzinărie de doamne ajută să îi dăm copilului să mănânce).

În plus, Vourvourou este doar la vreo 100 de km de Salonic, un oraș mare, cu spital, în caz de necesitate și la vreo 10 km de Nikiti, un orășel unde puteam găsi un doctor. Se găsesc două sau trei supermarket-uri bine aprovizionate, de unde poți cumpăra inclusiv fructe și legume, o varietate decentă. Eu i-am dat mai mult pește lui Andrei, pe care l-am cumpărat proaspăt pescuit, de la o tavernă. L-am porționat și înghețat și a fost suficient pentru perioada vacanței. În Nikiti găsiți inclusiv un Lidl. Sunt și câteva taverne unde mancarea este proaspătă și foarte bună, prețuri decente. Pentru masa de prânz mergeam la taverne, musai cu mașina, unde mereu am găsit scaun de masă pentru Andrei și chelneri foarte atenți cu noi și copilul.

Provocarea cea mai mare a fost să găsesc cazarea perfectă fiindcă, deși ai multe opțiuni, puține au recomandări directe, ideal venite din partea unor părinți, ca și tine. Știam ce caut, ceea ce, culmea, mai mult a îngreunat situația. Aveam nevoie de un studio sau un apartament cu 2 camere, cu chicinetă și o terasă, unde să putem bea un vin, citi o carte liniștiți, seara, după ce Andrei ar fi adormit. Am ales Zinozis Studios pentru sfârșit de mai, început de iunie. Aveam emotii legate de vreme, dar a fost mai cald decât mi-aș fi dorit (cam 30 grade), iar apa bună de baie, deși încă nu foarte caldă.

Zinozis Studios este un complex de studio-uri și apartamente (au inclusiv o casă de închiriat) a cărui grădina spațioasă dă într-o plajă mică, privată cu umbrele și șezlonguri. Din start, am scăpat de cărat după noi o sută de chestii până la plajă: lăsam acolo jucăriile, piscina mică a copilului peste noapte, fără probleme. Am luat și monitorul cu noi, iar în timp ce Andrei dormea ziua, noi făceam baie, pe rând, sau împreună, profitând de prezența altor prieteni pe plajă care păzeau monitorul. Grădina e spațioasă și are câteva locuri umbroase amenajate: o canapea cu fotolii, un hamac generos, leagăne pentru copii mai mari și o bucătarie de vară deschisă, comună, echipată cu tot ce ai nevoie, și cu două mese de 12 persoane. Camerele le-am găsit proaspăt renovate și foarte curate, overall nimic de reproșat din punctul ăsta de vedere. Complexul era full, erau numai familii cu copii cazate acolo, noi am avut cameră fix în fața bucătăriei de vară (nu am știut în momentul rezervării) deci mai mult zgomot. Nu a fost o problemă pentru noi, Andrei dormea dus fără probleme, dar aș fi preferat un studio în zona mai liniștită a complexului.

Chiar dacă eram în vacanță, am respectat rutina zilnică a lui Andrei, astfel că am avut un copil odihnit și liniștit care a descoperit, în ritmul lui, nisipul și marea. Le-a îndrăgit imediat, spre surprinderea mea. Eram pregătită să stau cu copilul în brațe în cazul în care n-ar fi suportat să simtă nisipul, sau marea, lovindu-i picioarele, pe țărm. Astfel că am plusat, și bine am făcut, închiriind o barcă cu motor pentru o plimbare de două ore pe mare și am putut admira plajele superbe și pustii din zonă, marea verde albastră specifică Greciei.

PS La întoarcerea în țară am aflat că Andrei ar fi trebuit să facă varicelă la mare, intrând în contact cu nepotul cand acesta era chiar în perioada contagioasă. Once again, acest lucru mi-a întărit opinia ca, atunci când călătorești cu un copil mic, trebuie să fii precaut (a nu se citi panicos).

Alina

Sursa foto: vacanță, via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4183

16 comentarii

  1. Pretul pe noaptea incepea de la 40-50 eur/noapte/studio, variaza in functie de camera si perioada si in general se si negociaza un pic pretul 🙂

  2. Buna!
    Dorim sa mergem si noi in vara aceasta in partea aceasta a Greciei.
    Voi unde ati rezervat vacanta in aceasta locatie? Pe booking sau la vreo agentie OK?
    Cat avea Andrei in 2013 cand ati fost voi aici? Andi va avea 10 luni si avem emotii pentru ca drumul este destul de lung pentru el.
    O zi faina!

  3. Recomand cu caldura Vorvorou . Am petrecut o vacanta minunata si f linistita acolo. Mancare excelenta si peisaje frumoase. Dar este doar un satuc la mare nu va asteptati la altceva

  4. Andrei avea 11 luni cand am fost. Daca doarme in masina la drumuri mai lungi nu veti avea probleme, mai ales daca plecati cu noaptea-n cap! Am contactat proprietarul pe email, in engleza, si am dat un acont prin western union.

  5. Multumesc pt acest articol! Tocmai am platit cu vreo luna in urma o vacanta la Vourvourou in iunie si aveam un pic emotii 🙂
    Va rog, ajutati-ma cu niste sfaturi pt drum! Nu am calatorit niciodata cu copiii asa mult in masina… Copil de 2 ani, de 4 ani si de 6 jumatate. La ce ora este bine sa plecam din Buc? Ce jocuri sau activitati recomandati pt drum?
    Dar o masina cu 7 locuri aveti si sunteti multumite? Noi urmeaza sa schimbam masina cu una de 7 locuri pt ca vom lua si bona cu noi + bagajele.
    Multumesc anticipat pt sfaturi!

  6. Catalina, noi plecam din Bucuresti in jur de 5 dimineata. Pentru drumuri lungi avem un DVD portabil, care face toti banii . Anul acesta le voi lua si de citit, pt ca cel mic (8 ani) sigur va citi pe drum.

  7. Fetelor foarte binevenite aceste info!
    Dar in Romania, a mai fost cineva?Eu am fost la Venus cand puica avea 9 luni, acum ma gandesc daca sa ma avant cu doi copii.
    M-ar ajuta cateva ponturi.
    Multumesc.

    • Recomand Bulgaria.
      Sunt complexe all-inclusive foarte bune, ce stiu eu sunt mai spre sud, e ceva de mers cu masina.

  8. buna, ai putea sa-mi dai un contact de unde ati stat voi, sau cum ati facut rezervarea? vrem si noi sa mergem in vara si ceea ce ai scris tu ma incantat enorm…multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *