ACEST ARTICOL APARȚINE UNEI CITITOARE CARE ŞI-A DORIT PUBLICAREA LUI AICI, PENTRU VOI

Când nu aveam copil, îmi plăcea să am în fiecare lună o zi a mea. Se întâmpla sâmbăta sau duminica, și mă alintam de dimineață până seara. Dacă aveam chef să zac, apăi zăceam. Dacă aveam chef să casc gura în magazine, apăi o căscam. Dacă aveam chef să bârfesc la o bere, apăi bârfeam și o beam.

Acum nu zac, nu casc, n-am ce bârfi, iar de la o bere mă doare capul. Gata cu ziua mea. Da’ și eu fraieră… Azi la prânz, într-o superbă zi de martie, după un an jumate, la plimbare cu micu’, m-a lovit! Bine, bine, m-am lins pe bot de zile numai pentru mine. Dar cine mă oprește să-mi fac cadou minute, jumătăți de oră, un grăunte cât de mic, vorba greierului?

Ca atare:
– mi-am comandat o fustă neagră, gen tutu. N-aveau altă culoare. Am s-o port la primăvară cu adidași și bluză sport, când ies în parc. Sau chiar și poimâine dacă mă enervez (și ajunge curierul, și e cald afara).
– îmi iau o cafea și mă plimb agale după ăla micu’. Până acum o beam ca pe-un shot, doar ca să mă trezesc. De-acum am de gând să o savurez. Am zis!
– cu asta nu mă laud, dar mă ajută: când doarme, fumez o țigară la geam și beau un pepsi, dacă am. Nu mă gândesc la nimic. Apoi închid geamul, mă spăl pe dinți și gata. Una pe zi.
– citesc o carte proastă, obligatoriu romantică. Recunosc, câteodată nu mai pot cu atâta parenting sau altceva care-mi pune în mișcare neuronul. Vreau o pauză, așa că o dau pe „cârma căpitanului”. Expresia asta e de la bărbatu-miu, după ce am citit o carte cu el pirat și ea virgină (dar prindea repede fata, că avea de la cine învăța)!

Înțelegeți ideea, nu? Trebuie, vrem nu vrem, să învățăm să ‘ne furăm timpul’. Ce nu-mi place să fac și-mi consuma mult timp? Curat/mâncare? Atunci caut până găsesc metoda ideală pentru mine să scap rapid de chestiune:
– mopul care curăță cel mai bine și mai repede, soluția minune de șters cada, șervețelele ideale pentru praf. Azi dau cu aspiratorul, mâine fac baia și bucătăria. Nu mă mai zbat juma de sâmbătă în casă, chinuindu-mă să termin tot cap coadă.
– despre rețete simple de mâncare ce să mai vorbim? E plin netul. Stabilesc un meniu pentru săptămâna care urmează, cumpăr tot ce trebuie sâmbăta dimineață și nu mă doare capul. Altfel, invariabil, ajung pe la mijlocul săptămânii să mă benoclez în frigider, poate poate rasare un escalop de căprioară dintr-un raft…

Mai dați-mi idei de șparlit timp!

Am să-mi tatuez următoarele propoziții în palmă. Așa am să le văd de câte ori răzuiesc un morcov sau spăl aragazul 🙂

Nu-ți mai da ochii peste cap! Nimic din ce faci pentru copilul tău nu se numește sacrificiu! Așa că dă-i bătaie cu laveta și buretele, ca să mergeți mai repede la joacă. Și la cafeaua din parc.
Nu mai ai o zi a ta, dar fă-o o zi a voastră…

sursa foto preview: mamă fericită via shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4194

34 comentarii

  1. Interesant articol..si eu ma intreb ce faceam INAINTE de a avea copii? Ca acum timpul zboara de nu poti sa-l prinzi. Copiii mei sunt marisori ( scoala primara) si tot ma napadesc treburile casei/ serviciu/lectii…cand simt efectiv ca nu mai fac fata avalansei de lucruri-de- facut, ei bine, eu atunci IAU O PAUZA, de obicei ne uitam toti la tv la un film bun, ceva relaxant…..si lucrurile-de-facut raman undeva departe….si le iau pe urma pe rand, incet, nu deodata si mai ales, nu acum.

  2. Neata ….super articolul abia astept sa vina primavara eu am aici aproape un restaurant si au si curte cu separeuri si mese din lemn afara cu verdeata super sa bei cafeaua afara si ciutanii sa alerge pe langa asa ca sa vina odată domnule primăvară asta

  3. Si eu ma gandesc tot mai des la asta… ce faceam cu atata timp???? Acum mi-e asa de impartita si organizata ziua de cu greu pot sa mai strecor cate o chestie spontana in ea. Si totusi, bine-mi pica o ora de citit (in timp ce piticul e la plimbare cu ta-su), un film sau o iesire-n oras cu prietenele…Parca apreciez mai mult acum picaturile astea de „libertate” decat apreciam inainte o ditamai cisterna :)))

  4. superb!!! aveam nevoie de articolul asta…mai ales acum cand astept sa vina odata primavara asta!!:))in timp ce citeam rand cu rand simteam ca-mi spuneam mie lucrurile astea si ca ma imbarbatam pt saptamana viitoare:)….multumesc,multumesc,multumesc!!!

  5. De 6 ani lucrez de acasa, deci am avut TIMPUL MEU asa cum mi-am dorit. In ultimul an timpul meu nu mai exista, dar, culmea, nu sunt frustrata pe tema asta (desi ar fi normal). Apuc sa mai bantui pe net seara, dupa ce adoarme odoare si in timpul somului de pranz (daca am noroc sunt doua, daca nu, doar unul). Mai stau pe ‘tron’ cu tableta cate 10-15 minute uneori si parca ma re-incarc. Apoi sunt din nou toata zambete pentru copil 😀

  6. Chiar așa!!!! Hoața dintr-asta sunt si eu:) Si nu, timpul pe care il ofer copilului meu nu l-am considerat niciodată un sacrificiu!!!! E o dulce ” povara” , dacă ii pot spune așa. Chiar dacă mi-a luat ceva luni de antrenament, am învățat sa fac lucrurile pe care chiar trebuie sa le fac la foc automat( gătit, curățenie etc)iar celelalte lucruri dacă apuc sa le fac bine…dacă nu, iarăși bine! Îmi place tonul pozitiv cu care e scris articolul:)

    • Confirmmmmmmm !!!! Am de 5 ani! Cred ca lesinam fara el pana acum . Singurul „inamic” al aspiratorului este copilul . Trebuie sa il păzesc ca de nu il butoneaza de leșina săracul . Singura problema este ca trebuie sa fie cat mai aerisita suprafața , strâns tot din jurul lui si cu un copil si o tona de jucării răsturnate nu este tocmai fun dar se merita . Urmeaza unul de spală singur solul , plus o masina de spalat vase cand o sa reusim sa ne mutam .Inca nu am gasit solutie pentru calcarul rufelor …mai caut ca am incercat sa le asez asa si nu imi iese…. Tips ?

    • Cică dacă usuci hainele în uscător, nu ar mai necesita călcare.. Nu am, vorbesc doar din auzite.

    • da, confirm, am eu uscator, nu mai trebuie calcate rufele, in afara de camasi- pe care si le calca singur purtatorul, ca doar nu-s slujitoare, eu ii calc ocazional, cand e in mare criza de timp sau cand are meetinguri importante si vrea sa fie flawless-. si arata chiar misto tricourile, de ex, ca atunci cand le iei de la magazin, la calcat le faci dungi pe maneci, de la uscator ies perfecte, daca le scoti cand sunt calde

    • Diana uscator 2 in 1 gen si masina de spalat sau doar uscator separat ? Chiar tin luna viitoare sa iau si ma gandeam la 2 in 1 din lipsa de spatiu .Multumesc .

    • uscator separat. astea 2 in 1 nu fac nici una din cele 2 treburi 100% ca lumea. prietenele mele care au 2 in 1 nu-s multumite. poate daca iei vreo fitosenie gen miele sa le faca pe amandoua bine. uscatorul poate fi suprapus peste masina de spalat, daca ai loc pe inaltime

    • Maşina de uscat rufe ajută. De când o am mai calc doar cămăşile.

      Sau acum ceva vreme scria Prinţesa un articol despre staţiile de călcat. Nu ştiu cum e cu staţia asta, dar părea că ajută.

  7. eu am automatizat tot ce poate fi facut de un divais in locul meu. masina de paine, de spalat vase, slow cooker, roboti, grill electric pe care fac in 8 minute carnea si in 5 minute legume felii. mai am pe lista un aspirator care se plimba singur si spala si pe jos si un air fryer. tot asa, gasit servetele speciale cu care sterg aragazul, n-am nevoie sa-l frec ca nu fac zacusti, servetele cu care sterg chiuveta, etc, traiasca cine le-a inventat. cand se joaca independent, deja din ce in ce mai mult, imi fac manichiura, sau ma pensez, sau beau o cafea, sau citesc sau pierd timpul pe internet, sau ma uit in gol 🙂 sau ii fac si lui un ceai si stam amandoi ca oamenii mari la povesti. treaba in casa- dupa atata automatizare eu am chiar putina- o fac cu el, sorteaza rufe cu mine, sterge si el praful, mergem la cumparaturi impreuna, gradinarim impreuna. noi mai facem cu randul, fiecare are timpul lui separat cu copilul, il scoate in oras/curte/whatever (eventual il si alearga bine), si timp de o ora-doua-trei celalalt face tot ce-i pofteste inimioara, sanatate curata. mie nu mi se pare greu sa cresti un copil, si noi n-avem si n-am avut niciodata nici un ajutor, nici macar o ora, de cand s-a nascut am fost noi 3 mereu peste tot si e frumos, frumooos

    • ca bine zici, bre!! m-a uns pe suflet si articolu, si comentariu tau!! fusta tutu am, imi mai trebe un slow cooker :)) mi s-a facut pofta de-o tigara si un pepsi, da n-oi alapta 5 ani!!!

  8. Ooo daa!!mare dreptate ai!pfoa,inainte ma lafaiam cum s-ar zice in timp,acum ma bucur la o ora,doua petrecute la mall,film cu sotul(avem noroc de bunica).dupa nastere eram..asa si eu ce fac,unde plec,cand?greu m-am dezmeticit si m-am invatat cu noua mea situatie.de la plecat cand vrei,cum vrei la cateva momente singura si la alea sa zici aleluia e super greu.ma jur,cand vad o fata la mall cum se plimba asa fara stres zic vai asa eram si eu,daramite cand vad o gravida ma gandesc ohoo ce te asteapta:)hii da stiu sunt rea,dar asta e realitatea!toate ajungem acolo,vrem nu vrem!dar si cand plec fara el,parca imi lipseste o mana:))greu cu muierile astea:)

  9. Inspiratoonal!!!
    Mai ales partea cu meniul saptamanal; merge pe partea de organizare.
    Multumim Printesa pentru sharing 😀

  10. Si eu am învățat din mers ca îmi trebuie un timp al meu, ca sa fiu calmă si gata de joacă pentru copii.
    Când alăptăm primul copil, îmi aduc aminte ca momentul meu de relaxare era sa mănânc cereale cu lapte, la 3 dimineața, in balcon, uitandu-mă la mare. Acum, de când s-a deschis Starbucks in Constanța, trec si im cumpăr o ciocolată caldă cu sirop de migdale.

  11. Foarte fain articolul! si eu mai fac din astea, dar cateodata mai uit. Multumesc ca mi-ai reamintit!
    Nu pot sa spun ca ma simt surescitata, am un sot care ma ajuta mult cu treburile casei, dar tare bine-mi prinde cate o bucatica de timp petrecut asa….cum poftesc! 🙂

  12. Uite asa invatam ce inseamna sa te bucuri de lucrurile marunte. Da, inveti sa te bucuri enorm de o simpla cafea, de o ora in plus de somn si sa nu mai spun de shopping. Sambata am scapat intr-un magazin, cu greu m-am abtinut sa nu sar in sus de bucurie in vazul tuturor.

  13. Foarte frumos articolul. Cu ocazia aniversarii, mi-am luat liber si am incercat sa am cateva ore doar pentru mine (pentru coafor, o manichiura, sa citesc dintr-o carte, sa beau un ceai in ceainaria mea preferata), dar dupa 2 ore, mi s-a facut dor de baietelul meu si am realizat ca nu mai vreau „zile” si „timp” al meu, ci ale noastre/impreuna. Ideea asta cu „timpul meu” nu mi se mai potriveste…este din alta viata.

  14. Eu aveam o problema in a alege cu ce incep prima data sa fac din lucrurile pe care mi le propuneam…….adica eu incepeam intotdeauna cu ce era mai greu, neplacut……chipurile sa le termin, sa fiu eliberata psihic de ele si apoi de ex sa beau cafeau. Numai ca de cele mai multe ori la final picam lata si parca nici de cafea nu mai avea chef. Pana intro zi cand Bianca mea, 5ani, intro situatie similara, ne propusesem sa facem mai multe lucruri impreuna m-a luminat. La intrebarea: Bianca cu ce incepem? ea imi raspunde fara sa se gandeasca: cu ce ne place mai tare!

  15. Foarte frumos spus! Multumesc ca ne-ai reamintit de lucrurile marunte de zi cu zi, care ne pot aduce atata bucurie. De foarte multe ori uitam de „micile placeri” care ne fac zilele mai frumoase si mamicenia mai usoara 🙂

  16. daaaaaaaa, si eu am devenit maestra la furat de timp….metoda mea e, mai exact o cheama, ca e o persoana, Magda…vine la 2 saptamani si face luna…mai fac si eu intre timp ce/cat/cum pot…am intotdeauna un episod/carte pregatita ca in cele 5 min cat fi-miu se joaca singur sa vad si eu ceva…sau stau cu castile pe o ureche ascultand cu juma de cap ce se petrece in episodul cu pricina si cu cealalta juma de cap citesc Pisicuta Nuta cu voce tare cand vine Mihut cu carticica..la inceput a fost si vopsitul (sunt sigura ca a fost decisiv in lupta contra babybluesului…desi, soc: ma vopseam albastra )

  17. Farfuriile de unica folosinta – economisesti timp cu spalatul sau cu pusul vaselor in masina de vase. Nu tot timpul, dar din cand in cand te ajuta sa mai furi o clipa pentru tine 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *