Când copilul nu mai vrea să facă nr. 2

ACEST ARTICOL APARȚINE UNEI CITITOARE CARE ȘI-A DORIT PUBLICAREA LUI AICI, PENTRU VOI

Am scris acest articol pentru acele mămici care se confruntă cu probleme de scaun ale copilașilor lor și caută o soluție pentru această situație plină de agonie și frustrare pentru ambele părti. Cu privire la problema de scaun, medicii pediatri se rezumă la a spune ca e vorba doar despre constipație, ei oferind în general un tratament de scurtă durată, foarte eficient, dar care nu va garanta eliminarea problemei, dacă s-a ajuns la o problemă de scaun care nu mai implică doar sistemul digestiv și excretor propriu-zis.

Un copil poate începe prin a fi constipat, iar ulterior episodului, poate dezvolta o teamă de a mai trece printr-un episod dureros similar, și aici apare “abținerea” sau “stool withholding” în literatura de specialitate (în română echivalentul ar fi “constipație cronică habituală”).

Am început să mă interesez de “stool withholding” când fetița mea de 1 an și 8 luni, după 3 episoade de constipație foarte urâtă, refuza să mai facă (la noi maximul a fost de 4 zile). Fetița era obișnuită la oliță de la 7 luni, folosirea oliței era un ritual de care era foarte mândră. Apoi a început să se constipe. Inițial am fost la pediatru și ne-a prescris o rețetă pe termen scurt. După vreo trei astfel de rețete, eficiente doar temporar, fetița se abținea din nou câte 3-4 zile, iar iesea greu și dureros după ce nu mai aplicam rețeta.

În acest punct am început să citesc “Stool Withholding: What To Do When Your Child Won’t Poo!” scrisă de Sophia J. Ferugson, o mămică psiholog care în carte prezintă metoda cu care a rezolvat problema de scaun cu care se confrunta fiul ei de 2 ani și jumătate. Ea a dezvoltat aceasta metodă de vindecare a problemei după multe vizite la pediatri și tratamente care au dat rezultate doar pe termen scurt.

Cum apare “stool withholding”? Principalul motiv este o constipație urâtă care, în urma durerii suferite, lasă în mintea și sufletul copilașului o traumă. Din cauza faptului că sistemul lui nervos este în dezvoltare, o traumă la o vârstă fragedă este mai greu de vindecat, astfel că un copilaș care trece printr-un episod dureros de constipație, va încerca să se tot abțină pentru a nu mai trece încă o dată prin durerea respectivă. Cartea enumeră și alți factori posibili, cum ar fi aplicarea unei metode neadecvate pentru făcutul la oliță, începutul grădiniței sau al școlii etc.

Cum se tratează “stool withhdolding”? Intenția mea este să vă povestesc ce am făcut noi, urmând ideile principale din carte, adaptate la comportamentul fetiței noastre.

Ca orice problemă, trebuie întâi să conștientizați că vă confruntați cu ea, adică să realizați că nu mai este vorba doar de constipația fizică, ci de un factor determinant al acesteia. Durata vindecării problemei este aproximativ egală cu timpul de care ați avut nevoie până să conștientizați că există o problemă și începeți să o rezolvați. În cazul nostru, am stat 2 luni până am reușit să ne dăm seama că avem o problemă și, după alte 2 luni am intrat pe drumul bun, fetița are din nou scaun zilnic de consistență normală și fără lacrimi. Deocamdată folosește scutece, dar cred că putem spune că am depășit trauma.

Întâi trebuie adecvată dieta copiliului – noi am introdus patru porții de fructe în care am pus principalele fructe cu efect diuretic garantat (pere, prune uscate, caise, piersici, papaya) și tărâțe de cereale (ovăz, grau, orz). Am redus considerabil laptele, pentru că lactatele strâng stomacul (inițial am eliminat toate celelalte lactate, apoi le-am reintrodus parțial). I-am dat ciorbă cu zarzavat (fasole, brocoli, conopidă, mazăre). Precizez că noi am aplicat un regim mai drastic decât scrie în carte, am vrut să fim siguri de rezultate pentru că fetița plângea și făcea tantrumuri în momentul în care îi venea să facă. De asemenea, stăteam pe capul ei să bea cât mai multă apă, se recomandă cam 450-600ml de lichide în 24h pentru eficiența rezultatelor.

În afară de regimul alimentar, trebuie administrat laxativ zilnic până la depășirea traumei, reducându-se doza când aveți rezultate în vederea eliminării acestuia. Știu, o să spuneți că pe toate laxativele scrie să nu se dea mai mult de 10 zile, pentru că dau dependență. Laxativul are menirea de a-l face pe copil să nu mai poată să se abțină pâna când va rezolva problema. În carte sunt descrise tipurile de laxative recomandate pentru această problemă. Sincer, și eu am fost reticentă și puțin încrezătoare inițial, dar ne durea să o vedem pe fetiță cum se chinuia și plângea de fiecare dată când făcea caca, după 3-4 zile de abținere.

Fetița noastră fiind sub 2 ani, am ales laxativul pe bază de lactuloză Duphalac, care are caracteristica de a utiliza apa care se regăsește în fecalele adunate în rect în scopul omogenizării scaunului, față de laxativul clasic care deshidratează corpul și rezultatul este un dop foarte dureros urmat de fecale moi. Duphalac este foarte blând, nu dă balonări sau deranjamante de burtă. La început vă recomand să administrați cam 1 lună și suplimente alimentare pentru flora intestinală, adică probiotice (vi le va recomanda și pediatrul).

Progresele? Inițial fetița făcea doar noaptea în somn, cam la 48-72h. Primul progres după schimbarea regimului alimentar și administrarea de Duphalac a fost că scaunele nu mai erau tari, chiar și după 48-72h. Ulterior, scaunele au început să aibă o frecvență de 48h și, foarte important, reușea să aiba scaun trează. Când a început să facă trează încă îi era teamă, când îi venea începea să plângă. Încet, împreună cu ea am dezvoltat o metodă de a face caca care să îi ofere confort atât fizic cât și moral, și să îi dea încredere: mă cuprinde cu brațele ca o maimuțică și face în pampers. După implementarea noii metode de a face caca și aplicarea celor de mai sus, a început să aibă scaun zilnic fără teamă sau lacrimi.

Asta ar fi povestea noastra spusă pe scurt, dacă aveti întrebări, vă răspund cu placere. Pentru o viziune completă, eu vă recomand cartea, o găsiți pe Amazon, aici.

Sursa foto: antrenament la oliță via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4224

50 comentarii

  1. Foarte interesant si util ce ai scris, multumim 🙂

    La noi a inceput ‘distractia’ pe la 3 saptamani, cand nu a facut 48 de ore. Am plecat imediat la pediatru si ne-a recomandat sa punem supozitor. Pana acum a ‘incasat’ cam 10 in total (in 14 luni de viata). Am pus imediat ce au trecut cam 2 zile, fara sa mai astept sa treaca timp suplimentar. Stiu ca nu e indicat sa folosesti prea des metode ‘mecanice’, dar nu am lasat-o niciodata mai mult de 2 zile, ca imi imaginam ca mai bine nu are cum sa fie.

    De vreo 4 luni merge ‘ceas’, fara nicio problema. O data pe zi, de doua ori, de trei sau (recordul) de patru. Scaune de consistenta buna, eliminate fara stres sau efort.

    Ce (cred eu ca) ajuta in cazul nostru:

    1. hidratare – fii-mea bea cam 400-500 ml de apa pe zi. Ii place foarte mult, cere ea insasi, i-o dam. Cam de cand am inceput sa o lasam sa bea mai multa (dupa ce am inceput serios cu diversificarea / solidele), nu am mai avut probleme.

    2. doua mese de fructe pe zi – le-am pus in afara celor ‘oficiale’ (mic-dejun, pranz, cina) si pe langa cele de lapte (il bea noaptea, ca nu-i place – stiu ca nu-i chiar OK, dar acum ma bucur ca-l consuma chiar si noaptea). La una dintre ele ii dam kiwi – e innebunita dupa el. Asta pur si simplu o trimite val-vartej la ‘buda’ 😀

    Am inceput si noi sa fim atenti la ce fructe mananca, daca tinde sa faca o idee mai tare sau inca nu a facut, ii dau ceva care sa o stimuleze, daca e la al treilea scaun pe ziua in cauza, ii dau ceva ce nu il aduce si pe al patrulea.

    3. Ulei de masline – noi facem painea in casa si barbatu-miu ii da sa linga lingura de ulei de masline, pe care il pune in paine. E o cantitate mica (folosim oricum si la masa de pranz – il pun dupa ce e preparata), dar aparent ii place enorm si o ajuta.

    Nu am mai avut parte de constipatie de muuuuult timp, desi pare a fi chiar predispusa la asta (dupa cum arata situatia in primele luni de viata).

  2. Un articol foarte util pentru foarte multi parinti. As adauga si insista insa si pe aspectul psihologic: in momentul in care copilul capata frica, aceasta greu va trece doar cu alimentatie schimbata. Frica apare in urma unei traume, mai mici sau mai mari, iar vindecarea de frica necesita alte metode.
    In cazul nostru, la aproape 2 ani, fi’miu a trecut printr-un astfel de episod: alimentatia i-am schimbat-o, fara laxative cu vreun nume, strict cu marirea aportului de fibre si lichide (inclusiv seminte de in rasnite si psyllium strecurate in orice, de la supa la iaurt), insa frica a ramas in ciuda rezolvarii problemei fizice. Am apelat insa si la Otilia Mantelers care ne-a ajutat si am rezolvat si frica, prin joc si mai ales prin plans, in mai putin de o saptamana.

    • La noi s-a intamplat ca urmatorul lucru care ne-a picat la mana sa fie aceasta carte si i-am acordat incredere tocmai ca era scrisa de o psiholoaga si mama care se confrunta cu aceasta problema. In general apelez cu incredere la acele metode date de medici sau psihologi incercate de ei insisi pe propria piele sau a copiilor lor, nu doar teorie aplicata pe pacienti 🙂

    • Cine e Otilia Matelers?fata mea are trauma psihica si nu face doar cu laxative!Am incercat diferitrefuzae metode ,dar se abtine foarte tare!la blocaje refuza sa faca!Ma puteti ajuta?

    • Te rog sa cauti pe google, are un blog si o poti contacta prin el.

  3. Bebelusii alaptati exclusiv nu se constipa, apropo de ce a scris Dojo. Este normal sa nu faca si o saptamana sau 10 zile. Nu am acum posibilitatea sa pun link-uri relevante in sensul asta. Doctorii recomanda imediat tratament pentru orice, dar nu mereu este cazul.

    Interesant articolul.
    Iar Otilia Mantelers este intr-adevar geniala!

    • Am mai auzit undeva povestea asta, probabil capatata de pe internet, caci nu cunosc vreun cadru medical care sa o sustina. Sa vezi ce urla fetita mea la 4 luni, alaptata exclusiv dupa 48 ore in care nu facuse caca. Nu stiu de ce dar era constipata. Cred ca de la o anumita varsta laptele incepe sa-i constipe.

    • Nu e poveste, e pe bune. Certificat, al meu uneori nu facea si cate 6-7 zile, dupa care cand facea avea de la ceafa pana la buric. Nu era constipat, ca scaunul era moale (la constipatie e inchegat, sub forma de bilutze). Nu cunosc referinte in romaneste, dar pt francofoni cu o cautare google „les selles rares du nourrisson allaité” gasesti informatii. Aici pediatrii informeaza inca din maternitate despre acest fenomen mamele care alapteaza.

    • Eu, medic și mama de copil pot sa subscriu: copiii alaptati pot sa faca caca foarte rar, al meu a avut si perforamnta de 10 zile, si stiu si copiii care faceau mai rar. Iar plansul copilului nu este cauzat intotdeauna de burtica, asa cum presupun toti parintii si majoritatea medicilor. Nu plang toti ca au mancat prea mult, prea putin, ca au facut caca prea mult sau prea putin etc. plansul poate avea n cauze si presupunuerea asta e dată doar de faptul ca noi stim ca trebuie musai sa fie un caca zilnic minim… nu putem gandi la alt nivel…

    • Corina, ai dreptatea ta, cu 2 mici exceptii (cazul nostru): 1. fii-mea primea formula si 2. facea IN FIECARE ZI. Si acum la fel. In momentul in care nu face 2 zile la rand, e clar ceva ‘stricat’ acolo. Este nervoasa si e clar ca sufera, deci, desi stiu povestea cu mai multe zile in care poate sa nu faca (si nu e o tragedie), odata ce ii stiu stilul, ma sperii. Ma bucur ca am ales sa actionam in cazurile respective, era intradevar constipata, dar supozitorul intra repede si fara sa o deranjeze, dupa care in max. 5-10 minute, iesea si ‘problema’ 🙂

    • Eu ma feresc sa dau sfaturi si sa intru in discutii care pot fi fara sfarsit. Fetita mea, alaptata exclusiv intr-adevar, facea de multe ori pe zi in primele doua luni (chiar si 5-6 ori). La doua luni am plecat in vacanta si nu a facut o saptamana. M-am panicat. Am facut gimnastica cu piciorusele ei, am inceput sa mananc foarte multe fructe diuretice, am stimulat-o cu termometru. Nimic. I-am pus o bucatica mica de supozitor si a facut…cat pentru toata saptamana. Am mai repetat figura de cateva ori. Pediatra mi-a spus sa ii fac mini clisma la 2-3 zile. Am facut si asta (dar o data pe saptamana) pana cand am citit povestea unei fetite care era sa ajunga la operatie oe colon pt ca doctorii vroiau sa o trateze de constipatie. Am inceput sa citesc mai mult si am aflat ca bebelusii alaptati nu se constipa. Si am lasat-o in ritmul ei, fara sa mai spun prietenilor, bunicilor etc. Facea saptamanal, avea cate o zi cu 2-3 scaune apoi pauza. Asta pe la 3 luni. In timp s-a reglat iar diversificarea a ajutat-i mult, desi am inceput cu morcov fiert. Ma bucur ca ai gasit solutia pentru fetita ta. Eu cred ca fiecare mama stie ce este mai bine pentru puiul ei iar instinctul nostru este adesea peste sfatul medicului (dar nu mereu).

  4. Acelasi tratament (plus sfaturi care sa o ajute sa depaseasca trauma) ni l-a prescris si noua pediatra si a dat rezultate. Iar uneori doar schimbarea alimentatiei nu functioneaza. Pe langa Duphalac (pe care i l-am dat timp de 3-4 zile, pana s-a reglat tranzitul), a luat 2 luni si prebiotic. Tratamentul pe termen scurt clar nu rezolva problema. Cat despre trauma, a depasit-o intr-o saptamana: de fiecare data cand ii venea sa faca si vedeam ca vrea sa se abtina, o tineam de maini si ma scremeam si eu, ii spuneam ca nu doare, ca e bine sa faca caca, ca e curajoasa etc. Inca mai avem acest ritual al tinutului de maini.

  5. Si noi in filmul asta. La cateva sapt de la inceperea gradinitei (program scurt), pe la 2 ani si 5 luni, a inceput abtinerea. Am fost sfatuiti de dr ei pediatru sa folosim supozitorul la 2 zile, of traumatizant a fost. Mie imi venea sa las totul balta, tatal in schimb a fost mai receptive la spusele dr care ne-a spus pericolele ce pot aparea daca lasam lucrurile asa: marirea intestinelor si atunci chiar vorbim de constipatie (pentru ca are loc sa se adune materia). Intr-un final am abandonat, am mers la gastroenterolog care ne-a dat tratamentul cu duphalac si prebiotice, initial, pe urma am adaugat si niste fibre in schema de tratament. A durat mult, vreo 2 luni pana am ajuns la un interval de 48h, dar macar era destul de la sine, seara, cu mine, la baie, dar in scutec, tinand-o de manute. Dr n-a fost multumit de rezultat, a mai crescut doza, am dat-o in 2 reprise, si asa a inceput sa aiba scaun zilnic. Acum suntem pe trend descendent, nu cred ca se mai abtine sau ca ii mai e frica, dar iar am ajuns la 48h. Sper sa reusim cumva sa ne stabilizam si sa scapam de tratament. Si sa facem la wc, ca imediat facem 3 ani si tot cu scutecul dupa noi… Poti sa povestesti si mai departe, cum (daca) ati ajuns sa scapati de tratament si de scutec? Ca eu inca nu vad finalul de la povestea asta si uite ca se intinde de 6 luni deja. Multumesc!

    • Buna! Noi am facut tratamentul despre care am scris 2 luni, singura lactata era laptele si acela doar 300ml zilnic, portia minima pt varsta ei. In rest, 4 portii de fructe cu tarate, luat biscuiti cu cereale integrale, dat cereale integrale de la holle sau toepfer, mancat supa de zarzavat cu carne sa mai avem si proteine. Probiotice am luat 1 luna. Acum are scaun zilnic, uneori la 48h maxim atunci cand schimbam locul, noi ne tot plimbam cu ea prin weekend. Dar chiar si acum daca este la 48h nu mai este tare si nu mai iese cu teama. Stiu ca este frustrant, si eu sincer acum nu prea reusesc sa contemplez cand o sa incercam iar olita, sunt si mai frustrata tinand cont ca fetita mea facea caca la olita de la 7 luni pana la 1 an si 8 luni cand a inceput problema. Dar deh, asta este, bine ca a depasit ea trauma. Ce pot sa-ti spun este sa tii capul sus si sa nu te dai batuta. In cartea care ne-a inspirat, autoarea s-a luptat 6 luni cu problema. Important de stiut este ca pt copiii la care a apucat sa se instaleze problema asta, chiar si dupa ce incep sa faca iar normal, trebuie sa le aduci aminte sa faca caca, adica si eu acum stau de capul ei daca o vad ca inca nu a facut. Profit ca vine vara si ma gandesc ca acum o sa incep sa introduc cumva olita 🙂

    • Buna ziua. Puteti sa-mi spuneti la ce dr gastroenterolog ati fost? Si eu ma lupt cu pb asta pe toate fronturile. Momentan facem.clisma la 2,3 zile si procesul e horror. Am inceput sa mergem si la psiholog…

  6. Si noi am trecut si inca trecem prin astfel de probleme – si are deja 5 ani!!! Cum schimbam „mediul”, stiu cu siguranta ca urmeaza zile grele. In iarna am ajuns in tara, a mers la toaleta prima data dupa 5 zile! Si pentru ca-i dadeam Duphalac. Am plecat intr-o vizita scurta la bunica-mea, in alt oras si cu tot cu Duphalac-ul, a tinut 2 zile, de mi se facea rau mie doar gandindu-ma la asta! Mi-a zis, nu vreau sa fac in alta parte decat acasa, cum am revenit, a mers urgent la toaleta. Nu pot sa-i inteleg cumva incapatanarea asta, o mai face uneori si aici cand suntem acasa. Mergem in vizita undeva, inclusiv la bunica-sa, se tine pana ajunge acasa. I-am tot explicat, nu-i sanatos, o sa aiba probleme etc. Nimic. E constient ca alimentatia il ajuta – a testat asta, dar cand e vorba de anumite fixatii pe care le are, e greu de scos din ele.

    • Cunosc 3 persoane care si acum la maturitate nu merg la baie decat la ele acasa. Una din ele s-a abtinut 6 zile, am crezut ca ajunge direct la spital de rau ce ii era. Zicea ca ii e scarba, asa ca trebuie eliminata problema inca din copilarie. Si eu am reticenta sa merg in toalete publice, oricat ar fi de curatate, chiar daca nu ma asez, cred ca toti avem, dar solutii se gasesc.

    • salut 😀 30 de ani… am fost in excurise 1 saptamana… 🙂 nimic… pana am ajuns acasa 😀

  7. Foarte interesant. O sa ii dau si unei colege sa citeasca, copilul ei are zece ani si refuza sa faca no.2, ii spune ca ii este scarba sa il simta ca „iese din el” si il vede in WC.
    Uneori face febra din cauza asta si e destul de neplacut pentru ei.
    Bine, eu o vad pe mama-sa de vina, pentru ca ii da sa manance „disociat” insemnand ca daca ii serveste carne+garnitura, copilul nu mananca deloc, daca ii da doar carne sau doar garnitura, e ok. Idem, Barni, Lion si crenvursti, cat cuprinde, ca doar ii plac si ii mananca fara proteste:)
    Iar copilul, ocazional face pe el jucandu-se pe tableta…la 10 ani:)…
    Dar poate ii ajuta cumva articolul asta:)

  8. Salutare dragi mamici, cum de ceva vreme o citesc pe printesa, fara sa fiu mamica am ajuns sa citesc aici multe si interesante articole de parenting. Stiu ca intr-o zi imi vor prinde fff bine, asa ca va multumesc. De ceva vreme am trecut la un stil de viata sanatos si sustenabil. Impartasesc cu voi cateva idei care vor ajuta si la partea de constipatie.

    1. Magneziul – ulei de magneziu sau sare de magneziu – este responsabil de peste 300 procese care au loc la nivel celular in organism, este foarte usor sa capatam o carenta de magneziu. Am folosit uleiul de magneziu si am scapat de dureri de spate in cateva zile. Pe scurt, utilizand uleiul de magneziu, organismul il trimite unde este nevoie urgenta de el, uneori poate si pentru a echilibra calciul in oase. Cand se termina urgentele, magneziul ajunge la sistemul digestiv si regleaza tranzitul intestinal. Se poate ca exprimarea mea sa nu fie tocmai profi, de aceea recomand paginile de mai jos:

    http://www.medicer.ro/suplimente-alimentare/ulei-de-magneziu-500ml/id-4951.html

    Aici de vorbeste despre sarea de magneziu – Sare Nigari – ieftina si foarte eficienta – o folosesc pentru bai, s-a dovedit ca magneziul se asimileaza mai bine si rapid la nivel transdermal decat prin suplimente.

    http://abcul.sanatatii.ro/indreptar-de-sanatate/35-un-remediu-miracol-uitat

    2. Probiotice – ceaiul Kombucha – este o minune a naturii – Kombucha este o ciuperca care fermenteaza ceaiul (eu folosesc ceai verde) si creeaza o bautura probiotica,usor acida si placuta la gust. Exista numerosi donatori de Kombucha deoarece ea se inmulteste fff usor. Este usor de crescut si intretinut iar persoanele care o folosesc nu isi mai imagineaza viata fara ea. Ajuta foarte mult tranzitul intestinal.

    Tot la categoria probiotice se inscrie si Kefirul de lapte sau Kefirul de apa. Google detine o multitudine de informatii despre toate aceste metode alternative de a ne aduce organismul pe calea cea buna in mod natural.

    3. Pe principul nu pune pe corpul tau ce nu ai pune in gura mi-am inlocuit toate produsele de ingrijire cu unele 100% naturale, handmade. Atfel mi-am luat niste sapunuri absolut superbe de la Jovis Handmade – preturi decente, sapunurile lasa pielea moale si hidratata, nu mai simt pielea care strange sau nevoie de crema dupa dus. Tot de acolo am luat un mix de uleiuri pentru fata, este absolut incredibil cat de fina ramane pielea.

    Folosesc apa si otet pentru a clati parul ca si inlocuitor de balsam – odata uscat parul nu mai miroase a otet, dupa 5-6 spalari incepe sa capete stralucire. Curand am sa incerc samponul solid handmade.

    Deodorant – studiile au dovedit ca antiperspirantele pe baza de aluminiu sunt responsabile pentru cancerul de san – eu am trecut la piatra de alaun – este un mineral care se gaseste in natura, fara aditivi, este doar usor slefuit si pus la vanzare. Pentru cei care transpira mai abundent, exista o varietate de deodorante handmade si retete DIY.

    Pasta de dinti fara fluor – de ce fara fluor, google va stii sa explice mai bine. Folosesc ceva de la Forever Living cu aloe vera – inca nu am gasit ceva de care sa fiu 100% multumita asa ca testez si produse de pe la plafar.

    Apa calda cu lamaie – am inceput de curand sa beau dimineata pe stomacul gol apa calda cu lamaie – ajuta digestia, curata tenul, iti da o stare de bine.

    Oil pulling pentru albirea dintilor, cu ulei de cocos – se plimba uleiul in gura maxim 20 min, astfel sunt extrase toxinele care se afla la nivel bucal si dintii devin mai albi.

    Folosesc ulei de cocos extravirgin (costa cam 65 lei un borcan de 500g – este foate important sa fie extravirgin – detine toate beneficiile promise de uleiul/untul de cocos) – il folosesc in alimentatie la retete raw vegan, pentru oil pulling, ca masca de parca sau pentru corp cand am nevoie de hidratare intensiva. Este o alta minune a naturii. Insist sa fie extra virgin pentru ca am vazut diferenta de calitate chiar daca pretul este mai ridicat.

    Sper sa va fie de folos informatiile. Multa sanatate 🙂

  9. Ma inscriu si eu pe lista mamicilor disperate de problemele aduse de constipatie fetitei mele care are aproape 9 luni. Nu stiu daca ii pot da Duphalac de la aceasta varsta. O sa mergem zilele astea la medic sa intreb. Am avut o perioada buna in care facea normal chiar si de 2 ori pe zi. Am introdus carnea in alimentatie acum vreo luna si s-a constipat urat, a prins frica si de doua saptamani o tinem cam asa: ii vine sa faca, se panicheaza, cu greu iese o bucatica si gata nu mai face pana a doua zi. Observ ca nu face tot, scoate doar ce nu mai poate tine si ceea ce nu imi place e ca in continuare e tare. Ii dau pere zilnic, mere, supe. Branza si iaurt o data pe saptamana, iar carne nu i-am mai dat pana nu rezolvam. Ii fac doar supele in zeama unde am fiert carne de pasare de tara.
    Util articol. Multumim.

    • Din cate stiu eu, merele constipa, eu le dau tocmai cand scaunul este mai moale. Prunele cred ca sunt cele mai eficiente diuretice pe care le-am incercat. Sper sa se rezolve problema ca sunt sigura ca nu este usor…

    • Merele nu cred ca sunt diuretice, dimpotriva, perele da, insa intreaba doctorul cum sa procedezi cu aceasta situatie pentru ca exista riscul ca din constipatie sa treaca exact in partea cealalta (daca faci exces de medicamete si alimentatie anti-constipatie) si iar nu e bine.

      Ce carne i-ai dat? pasare? Poate ar trebui sa comuti pe peste (pastrav sau ceva la fel de slab) o perioada dupa ce se regleaza problema fetitei.

    • Buna! Mai trebuie sa elimini, daca nu ai eliminat deja bananele si orezul clasic. Poti da orez integral in loc sau cereale de copii dar sa fie cu grane integrale.

  10. Ma mir ca ati stat chiar si 4 zile fara sa interveniti.
    Chiar dupa implinirea celor 2 ani am inceput si noi cu olita. La inceput a mers super, fugea la baie si zicea pipi pipi. Dupa o saptamana a invatat sa tina; si pipi si caca.
    Niciun copil nu-si va intrerupe jocul pentru a face la olita, e prea plictisitor. Si asa incepe constipatia.
    Copilul e pregatit FIZIC, a invatat sa simta cand ii vine, a invatat sa tina si sa-si dea drumul. Dar PSIHIC inca nu e pregatit, nu-si da seama cat de important e sa faca caca, chiar daca se joaca si ii vine atunci.
    Din cauza asta se spune ca totusi varsta aceasta e cam mica pt a incepe cu toilet training.
    Noi dupa mai multe episoade de o zi pauza la treaba mare (cand el facea de 3 ori pe zi) am renuntat si am pus iarasi scutece non stop. Ajunsesem chiar si la somn de pranz fara scutec, dar prea mare mi-e teama de constipatie.
    Cititi pe net despre mega colon si cred ca va va convinge sa o luati mai incet cu toilet training 😀 Mai ales daca aveti probleme frecvent cu infectii urinare si facut pipi in pat noaptea. Cititi de pe aici: http://www.bedwettingandaccidents.com/?utm_source=It's%2BNo%2BAccident&utm_campaign=9e213cdf0a-New_website_enema_guide4_5_2015&utm_medium=email&utm_term=0_85c9c38122-9e213cdf0a-258002197

  11. Aveti grija cu toilet training, copilul poate fi constipat si daca face caca zilnic!
    Are o masa tare de caca in intestin pe langa care trece caca mai moale. Dar bila aia nu o poate elimina. Se poate ajunge laega colon, care apasa pe vezica urinara, iar din cauza aceasta apar episoade de facut pipi in pat. Corpul pur si simplu nu se mai poate controla. Se poate detecta doar prin radiografie.
    Sper sa nu fie cazul nimanui de aici totusi.
    Mai multe aici:
    http://www.bedwettingandaccidents.com/?utm_source=It's%2BNo%2BAccident&utm_campaign=9e213cdf0a-New_website_enema_guide4_5_2015&utm_medium=email&utm_term=0_85c9c38122-9e213cdf0a-258002197

  12. Foarte util articolul publicat. Noi nu avem aceasi problema, dar ne confruntam cu intreaga aventura a invatatului la olita. Aseara am citit articolul acesta, pe Centrul de Parenting: http://centruldeparenting.ro/8-jocuri-amuzante-ca-sa-inveti-copilul-la-olita-fara-stres/

    Iar acum cand am vazut si articolul de aici am zambit, pentru ca, se pare, astrele s-au aliniat zodia olitei:) si peste tot unde dau, articole pe tema asta.

    Acum nu ramane decat sa incercam mai multe metode, sa vedem care dau rezultate. Pana la urma, tot trebuie sa reusim, nu?

    Am retinut si comentariul scris de Taina. Este foarte utila si aceas info

    • de reusit sigur vom reusi sa ii obisnuim la olita :). dar este foarte important cum! Asa cum scria cineva mai sus, exista si pericolul ca niste episoade am zice banale de constipatie sa creeze traume si pentru mai incolo in viata. in multele surse analizate cand am incercat sa tratam problema cel mai tare m-am speriat cand am citit ca poate dura toata viata. asa ca trebuie sa fim foarte atenti.

  13. si fetita mea a avut perioade de pauza. Am remarcat ca asta se intampla: cand era f. cald, pierdea din apa prin transpiratie; sau cand nu consuma suficienta apa; solutiiile au fost f. bine descrise mai sus: alimentatie, linistire. Nu am apelat la medicamente.
    In plus:
    -aveam zilnic suc de morcov + mar care garanta un tranzit in …3-4 ore.
    -pozitia de kk am… schimbat-o. Da, pozitia shezut nu e f. prietenoasa, pe cand cea opintici, cum erau odata toaletele turcesti duce la o aliniere si relaxare a musculaturii mai buna… asa ca am tinut-o de cateva ori deasupra toaletei asa. O amica a spus ca ajungea sa faca fiul…in baie,in cada, atunci muschii se relaxau…

    • Doar ca sa clarific o chestie. Diferenta intre constipatia clasica si cea cronica este cat de grav a fost episodul de constipatie inainte sa inceapa sa se abtina, atunci cand motivul este o constipatie f urata. Fetita mea se mai abtinea si inainte de problema din varii motive, printre altele, schimbatul locului, plecatul meu la serviciu, schimbarea bonei etc. Problema de abtinere a aparut in momentul in care am avut un episod f urat de constipatie si ulterior, nu doar ca se abtinea, dar timp de 1 luna a facut numai noaptea sau in cada, si cand facea tipa de frica, se simtea teroarea in glasul ei si pe privirea ei. Atunci iti dai seama ca ai iesit din episodul de abtinere/constipatie clasic, care de altfel este recurenta, majoritatea copiilor trec prin astfel de episoade. Nu orice copil care se abtine de cateva ori ajunge sa sufere de constipatie cronica.

  14. Buna dimineata,
    Hristos a Inviat!
    Urmaresc acest post cu mare interes, am o fetita de 4 ani si 6 luni care dupa o fisura anala facuta la 2 ani din cauza constipatiei refuza cu desavarsire sa mearga la toaleta, asociaza mersul la toaleta cu durerea :(((. De 3 luni suntem pe Duphalac si ulei de parafina care …….functioneaza excelent, durerea a disparut fizic numai ca psihic este inca acolo. Ma gandesc ca daca am stat 2 ani sa reglam tranzitul cu toate tratamentele posibile o sa mai stam 2 sa ajungem sa facem la toaleta :(((. O zi buna!

    • Nu ar trebui exclusa eventualitatea unui tratament de mai lunga durata. Teoria mamicii care a scris cartea mentionata era ca vinderea este egala cu timpul de manifestare, la noi s-a aplicat sincera sa fiu. Copilul vostru fiind mai mare este posibil sa reusiti sa comunicati mult mai bine. Va urez succes!

    • Simona,

      Daca vrei pot sa iti las numarul de telefon a unei doctorițe pediatru ce știe bine și tratamente homeopate.

    • Cum ati administrat uleiul de parafina?De mai bine de un an ne chinuim cu aceeasi problema…Am avut grija la tot si degeaba…bea ff multe lichide,e extrem de activ dar…nu are rabdare sa stea sa elimine si dupa multe episoade dureroase,ii e frica…deci sunt disperata…Va multumesc!

  15. Vai, eu numai cand aud de Duphalac mi se ridica parul in cap. L-am luat prima data acum 3 saptamani pentru constipatie grava in sarcina. Intradevar, si-a facut efectul dar mi-a provocat cele mai groaznice iritari gastro-intestinale si cel mai violente varsaturi pe care le-am experimentat vreodata. Initial am crezut ca e o coincidenta dar la cateva zile am luat iar si s-a intamplat acelasi lucru.

    • Probabil a fost un efect advers in cazul tau, poate si pentru ca esti insarcinata. E drept ca nu am putut sa o intreb pe fetita mea daca este iritata (avand doar 1 an si 8 luni), dar am observat ca era din ce in ce mai calma pe masura ce matele i se goleau. Si fata de laxativele luate inainte (gen Dulcopic), acum nu mai era atat de balonata si dadea mai putine vanturi, si nici nu mai era atat de iritata.

  16. Buna. Eu am o fetita de aproape 5 anisori. Inca ne luptam cu teama de a merge la baie sa facem nr.2. Ii este teama, incepe sa planga cateodata, cand asteapta sa-i vina „tremurul”. Intr-adevar, sunt si ocazii, cand n-avem nici o problema. Dar, de cele mai multe ori, este un adevarat chin in momentul respectiv. Am uitat sa specific ca face la 2-3 zile.
    Sa speram ca se va regla la un moment dat. Multumesc

  17. Buna dragi mamici, Eu am 2 baietei, si ambii au avut probleme cu constipatia. Ce pot sa va spun ca fac eu cand baietelul cel mare de 4 ani nu a facut nr 2, stie ca trebuie sa bea apa multa, sa manance kiwi sau alte fructe de genul. I am spus de mic ca trebuie sa bea multa apa sa faca treaba mare..sa manace x,y..si i a intrat in cap. Mentionez ca pe la 7 luni ajunsesem sa iesim doar cu miniclisme…deci stiu cum poate fi de greu. Atunci am rezolvat problema la un dr homeopat , deoarece si a dat seama de la ce a provenit constipatia.

    • Buna Aniela,

      DEspre ce medic homeopat e vorba as vrea sa o duc si eu pe fetita mea de 3 ani si 7 luni care tot asa, numai cu microclisme iese afara la 2 zile. S-a rupt de cate ori a facut ea, la 2-3 zile si de-atunci cred ca a capatat teama de asta si nu mai face. sta cu orele pe olita dar se vede ca nu se concentreaza la ce are de facut, canta, face orice altceva, sta degeaba si ajungem tot la microclisma.
      mersi frumos!

    • Buna, ce tratament homeopat i-a dat copilului si de la ce a provenit constipația? Noi avem 8 luni de viața si una cu problema (din ce mi-am dat eu seama) abținerii deși niciodată nu a avut decat scaun normal ca si Consistența, uneori mai moale, uneori usor mai tare, dar niciodată tare si uscat. Off, sper sa depășim momentul, pana acum a fost zilnic si chiar si de 3 ori pe zi. E alaptata si acum si am inceput cu autodiversificarea la 6l2s. Mulțumesc!

  18. Am citit si pot spune ca si eu ma confrunt cu aceasta problema copilul meu are 7 ani ii dau duphalac de 3 luni si tot face pe el nu simte doctorii spun ca are encoplezie datorita faptului ca despartindu-ma de taicas-o, ca incepuse sa dea in noi,el a suferit de fapt acum sufera ca nu vine sa- l vada sau macar sa-l sune fiind mare stie nu-l mai pot pacalii,dar credeti-ma nu mai pot .nu-l mai pot lasa uneori nici la scoala de teama sa nu rada copii de el .unde sa ma mai duc si ce sa fac

  19. Buna seara, fetita mea 2 ani si 6 luni refuza sa faca teaba mare.
    Sa contipat luni si urla De durere am Mers la urgente si Un nemernic De doct chirurg ped ,I a facut tuseu anal ,foarte agresiv verbal si fizic. Fetita mea se invinetise. In fine, problema e ca De atunci a mai fact miercuri 2 doape. Si atat. Am incercat tot fel De laxative, nimic. Azi noapte iam fac in somn microclisma, azi alta, in acest moment spune ca vine sa faca, dar nu vrea De teama ca doare.nu stiu ce sai mai fac, caut inclusiv Un pshilog ped in ploiesti sau valenii De mute. Va rog daca ma puteti ajuta cu orice sfat, rasp people email ciprianrotunjeanur@yahoo.com
    Multumesc anticipat

  20. Buna ziua,
    Caut pe net innebunita solutii pentru o problema si am dat de acest articol.
    Am o intrebare…
    Fetita mea are 5 luni jumate si pana la 3-4 luni avea scaun la 3-5 zile. Este alaptata la san. Acum a batut recordul, ultima data a facut la 7 zile iar acum are din nou 8-9 zile si tot astept. Nu are dureri si nu plange. De o saptamana am inceput sa i diversific cu pireu de para, mar sau morcov in speranta ca i sb va regla tranzitul. La cel de morcov am pus putin ulei de masline. Tot astept. Am vorbit si cu doua doamne neonatologe, mi au spus sa nu mi fac griji.
    Am incercat cu supozitor cu glicerina, a avut scaun cat pui intr o lingurita. Nu stiu cat sa mai astept. Ce ar putea avea? Unde se aduna toata hrana in intestinele ei mici daca de 8-9 zile nu are scaun deloc? Poate fi ceva mai grav? Blocaj intestinal sau doar un tranzit lent?

  21. Deci, sa inteleg ca, desi facea la olita, ati recurs la a.i pune pampers in momentul in care facea caca? Noi trecem printr.un astfel de episod, dar are 1 an de zile de cand face la olita si la wc. Sa incerc sa.i pun pampers cat trece de aceasta perioada si sa o indemn sa faca acolo? Multumesc

  22. Ne confruntam și noi cu aceasta problema de vreo 5 săptămâni, inițial făcea doar cu ajutorul unui laxativ odată pe săptămâna, din ce am observat nu era nimic tare, era consistentă normala doar ca acum vreo 3 luni stătea prin casa cu olița și a făcut pe capacul oliței din greșeală și de atunci a avut un șoc și făcea doar in pampers la 2-3 zile pana nu a mai vrut nici pampers nici olița și după ce ii administram laxativele ii ia și câte 6-10 ore sa facă și îl văd ca se chinuie, aveți vreun sfat cum sa procedez măcar sa vrea sa țină pampers când ii pui laxativ sau cum sa îl fac sa vrea la olița ? Băiețelul are acum 2 ani și 10 luni aproape si e înalt pt vârsta lui si e greu si cu mărimile de pampers. Are 106cm si 18,7 kg. Mulțumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *