Un copil abuzat, prin ochii unei mame!

ACEST ARTICOL APARȚINE UNEI CITITOARE ANONIME CARE ȘI-A DORIT PUBLICAREA LUI AICI, PENTRU VOI. COPILUL EI A MERS LA GRĂDINIȚA FLIPPER, DESPRE CARE DE ALTFEL ESTE ȘI VORBA ÎN ARTICOL. AR PUTEA FI VORBA ÎNSĂ DESPRE MULTE ALTE GRĂDINIȚE ÎN CARE SE PRACTICĂ IGNORAREA ȘI SILUIREA DREPTURILOR COPILULUI, CU ACORDUL TACIT AL UNOR PĂRINȚI, AL PERSONALULUI ȘI AL AUTORITĂȚILOR.

Ești mamă? Îl auzi când se foiește noaptea în așternuturile calde, îi auzi uneori suflul sacadat chiar și din altă cameră… uneori respiri prin pielea lui și-ți plânge sufletul și mai tare când îi vezi lacrimile care îi brăzdează obrazul, lacrimile fierbinți care curg neîncetat când nu îi înțelegi durerea, teama, spaima și, nu în ultimul rând, tăcerea!

Au fost nopți când îmi auzeam fetița plângând sfâșietor și nu găseam cuvinte, îmbrățișări să o alin. Își freca picioarele fără să știu că ea voia ceva. Dorea, dar îi era teamă să spună, să nu fie certată, bătută și trasă de păr (o simplă mustrare, cum ar zice unii cunoscători ai legii). Mi se încrețea pielea, îmi venea să-mi sfâșii carnea când o auzeam cum geme. Răspunsul la întrebarea mea a fost elucidat după o vreme: copilului i se refuză la grădiniță dreptul de a merge la toaletă și de a bea apă, pentru a evita traseul către baie. Și uite-așa a înțeles fetița mea că acesta e un lucru pe care trebuie să îl amâni și ceva de care să se teamă.

A trecut ceva vreme, fetița merge la altă grădiniță, acum îmi spune veselă prin casă:
– Mami, eu pot să merg la toaletă de câte ori vreau așa-i? Nu e un lucru rău?!
– Da…
– Mami, noi acasă suntem fericiți și ne iubim, așa-i?
– Așa e, puiul meu drag.

Cum te simți când îți vezi copilul la televizor, tras de păr, smucit? Certat și pus la colț pe motivul că s-a trezit mai devreme cu un sfert de oră! Și de ce? Pentru că dorea la toaletă! Într-o țară civilizată, în care chipurile sunt respectate drepturile omului și ale copilului, i se refuză copilului dreptul de a avea nevoi fiziologice.

Da, Domnule Ministru, sunt responsabilă că am încredere în femeia care se îmi spune că e vecină apropiată și care mă încurajează să las copilul în colectivitate, ca să se dezvolte armonios! Ea, patron de grădiniță, vrea să aibă grijă de copilul meu. Grădiniță care își desfășoară activitatea ilegal în buricul târgului, fără ca autoritățile aflate în subordine să se sesizeze! Am încredere! Că îmi arată niște acte de autorizare cu Ministerul educației pe ele. Am încredere că are grijă de copilul meu, așa cum am încredere în Justiție! Că poate să își facă treaba cu doamna bătăușă!

Dar am uitat că trăim în România furată! România în care oamenii care ne bat copii sunt lăsați să o facă în continuare.

Vineri începând cu ora 17.00 ne adunăm în Piața Victoriei să protestăm împotriva tuturor celor care practică, încurajează sau permit agresiunea împotriva copiilor noștri și ai lor. Detalii aici.

Sursa foto: copil speriat via Shuuterstock.com

shutterstock_174096008

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4194

48 comentarii

    • Vai de capul meu, nici un copil si nici un parinte nu ar trebui sa treaca prin asta.. Trebuie toti sa facem eforturi de dragul copiilor nostri..si trebuie sa incepem eforturile de undeva.

  1. Offf…cata frustrare….Mi.e teama sa imi inscriu copilul la gradinita….O femeie frustrata iti poate distruge copilasul intr.o clipa….

    • Majoritatea imi spun ca TREBUIE dusa la gradinita (de preferat repede), ca o ajuta, ca invata, ca x si y. Si totusi ma sperie gandul ca ar putea exista cineva care sa-mi agreseze copilul sau doar sa-l abuzeze emotional in acest mod.

    • Copilul meu a fost abuzat la grădinița/creșa de la 9 luni la 3 ani.desi vorbea cursiv de la un an si jumatate ,nu mi-a spus niciodata ca-i agresat.bietului copil ii era frica…singurele semne erau plânsetele dimineata si lipsa de dorința de a merge la grădinița.
      Eu bănuiam ca ceva nu-i in regula acolo,dar lumea imi spunea ca-s prea exagerata si copilul e prea alintat.
      In concluzie,grădinița e ceva bun doar daca ascultam inima copilului si ea spune ca ii este bine acolo.
      Totusi,pt cine are o bunica sau o bona buna/de încredere (pt ca si bonele pot fi psihice),copilului ii este cel mai bine acasa,in mediul lui.

  2. Imi povesteste mama ca si la gradinitele de stat e cam la fel 🙁 nu primesc apa tocmai ca sa nu le trebuiasca la toaleta, maxim un pahar si ala dupa somn. In schimb aici (China) la fiica mea la gradi, in cele 4 ore pe care le petrece acolo, bea cel putin jumatate de litru de apa (lucru care acasa se intampla foarte rar). Am inteles ca o data la jumatate de ora li se aduce aminte ca e vremea sa bea apa 🙂 Imi pare tare rau ca sunt copii care trec prin tot felul de experiente groaznice, ma trece un fior si imi vine sa urlu. Neaparat trebuie o schimbare

    • Este adevarat..si copilul meu a fost inscris la gradinita Steluta din sectorul doi.Nu l lasa sa bea apa si sa mearga la tualeta pana facea pipi pe el.la aproape 5 ani.Isi rodea unghiutele pana la sange.Fratilor ce se intampla?am ajuns ca niste animale..de ce se intampla toate astea cu copii nostri?

    • Si in Israel copiii sunt îndrumați sa bea cat mai multa apa.la toaleta se merge incet,fara sa deranjezi sau sa ceri voie,de cate ori este nevoie.

  3. Of, Doamne!
    Noi am schimbat 3 gradinite pana ne-a fost bine. La un moment dat am crezut ca sunt eu „nebuna”, ca nu imi gasesc comfortul pentru copil. Nu a patit nici pe departe asa ceva (sper si cred), dar cred ca nu trebuie sa ne ignoram instinctul de mame cand simtim ca ceva este in neregula cu puii nostri.

    Mabucur ca acum fetita ta este bine. Cu multa dragoste si rabdare treceti peste toate!

  4. Acum 30 de ani, aveam o situatie similara la gradinita! Daca ne prindea noaptea pe hol ca vroiam sa mergem la toaleta, ne puneau in pat si ne duceau picioarele la cap de cateva ori si ne certau. Era dureros, oricat de elastic ar fi un copil, tot doare. Ba ne amenintau cu injectii daca nu dormeam la pranz. Am ramas cu amintirile astea nu prea frumoase. La un moment dat am mers intr-o tabara cu cei de la gradinita si evident, cu aceleasi ingrijitoare violente. Atat de frica mi-a fost sa mai ies noaptea la baie incat a trebuit sa fac treaba mare in ghetuta unei fete de acolo, pentru ca altfel faceam pe mine si nu vroiam sa ma prinda femeia aia mare care pazea holul.

  5. Imi pare sincer rau pentru cazurile acestea! Imi pare rau si sufar alaturi de tine draga mamica, si numai tu stii ce a fost in sufletul tau cand ti-ai vazut puiul suferind! Sunt alaturi de voi cu sufletul, pentru ca fizic imi este imposibil, in cauza pentru care veti protesta vineri! Sanatate si crestere frumoasa intr-o tara, speram cat mai curand, fara violenta impotriva copiilor (si nu numai)!

  6. Eu am facut gradinita prin `97-`98,de multe ori mama ma gasea uda toata,faceam pe mine de cele mai multe ori pentru ca nu aveam voie la toaleta.N-am inteles niciodata chestia asta si nu credeam ca se mai practica si acum.

  7. Eu nu știu unde găsesc forta aceste mame ( mamele copiilor abuzați) sa nu ii plătească în aceeași moneda agresorului. In Romania, justiția doarme, drept dovada „doamna” se plimba pe strada…. Si atunci??? Copilul tău este traumatizat, iar agresorului nu i se întâmplă nimic?? Dumnezeule mare, în ce lume traim…. Sincer eu nu cred ca m-as putea purta civilizat cu o persoana care îmi agresează copilul… nu cred ca am atâta forță. Și sunt nu speriata, ci terorizata de momentul în care Nicky va merge la gradi.
    În orașele mici din provincie sunt 3 -4 grădinițe cu program prelungit, deci, nu prea ai de unde alege. Va fi crunt…

  8. Sunt mama si inteleg durerea aceasta, e crunt sa-ti vezi copilul trecand prin asa ceva, cu toate astea am si eu o intrebare: Oare cum e de partea cealalta? Cum e sa ai zilnic in grija ta 34copii , baia sa fie la capatul celalalt al unei gradinite mari, 1 singura ingrijitoare intr-o institutie cu 200 de copii si cum sa reusesti sa te imparti intre cei care vor sa mearga la baie si cei care raman in sala, atunci cand pericole sunt la tot pasul?
    PS: Nu tolerez bataia sau abuzurile de niciun fel, indiferent de situatie

    • Ca in orice meserie , simti ca nu esti competent , schimba ti meseria ! Nu pazesti statui in parc , formezi oameni si asta implica o responsabilitate enooorma !

    • Simplu : alegi altă profesie. Așa cum și dacă îți e rău de înălțime sau te panichezi ușor nu te faci pilot și nici dacă nu reziști să vezi sânge sau alte cele nu te faci medic. E nevoie de vocație pentru a face ceva atât de important precum viața unui om, grija de sănătatea lui fizică sau psihică în cazul acestor copii. Nu crezi că poți face față, nu te bagi.Nu e nevoie să ne gândim cum e de partea cealaltă.

    • Nu stiu cum e in gradinitele privatedin capitala, eu fiind dintr-un oras mic de provincie, dar o singura ingrijitoare la 200 de copii e imposibil si mi-e greu sa cred ca exista asa ceva. Mama mea este directoarea unei gradinite de stat, iar eu am lucrat acolo timp de doi ani la grupa step-by-step. La 150de copii, in fiecare grupa sunt doua educatoare si doua ingrijitoare, in cele doua schimburi. Asa ca orice copil, daca are nevoie de toaleta sau s-a intamplat ceva si s-a udat, e ok, merge o ingrijitoare cu copilul, iar educatoarea ramane cu parintii. La gradinitele private aici e la fel, fiecare grupa arr ingrijitoare si asa e legal. Nu e usor,e adevarat, dar daca asta iti e meseria trebuie sa o faci cu drag. Si chiar nu pot intelege chestia cu mersul la toaleta sau bautul apei. Noi le dadeam pahare cu apa, strumfilor, de fiecare data cand cereau indiferent ca la joaca veneau de 3-4 ori in decurs de o ora. Nu stiu, nu pot intelege cum ar putea cineva sa se poarte asa cu niste pui mici si vulnerabili 🙁

  9. Din păcate se întâmplă,sa întâmplat și cu copiii mei. La grădinița „PRIMII PASI” și CASUTA CU PITICI. Din fericire fata care e mai mare a mers la un after unde a fost ok dar băiețelul fiind mai mic a rămas un timp mai îndelungat pana Într-o zi când a avut un pic de curaj sa îmi spună ca nu se simte bine acolo și ca nu vrea sa mai meargă.Dar problema abea după un timp a apărut prin respect de sine pierdut și crize de nervi.Mergem la psiholog, sper ca își ca reveni.Asa copilul meu, dintr-un zâmbet a devenit un frustrat.Pentru asta se pare ca plătim noi părinții sume enorme,pentru ca alții sa ne distrugă copiii.

  10. Doamne, m-au trecut fiori inghetati citind articolul. Nici nu am avut puterea sa citesc toate comentariile… De teama sa nu mai descopar alte forme de abuz. Le-as aplica acelor nenorocite acelasi tratament. Dar inmiit ca intensitate! Niste nenorocite in frunte cu cei din minister care inchid ochii, isi acopera urechile, pur si simplu nu au habar de ce se intampla de fapt in crese, gradinite, scoli. Imi vine sa urlu! La propriu. Sunt mama unei fetite de un an si o luna si ma gandesc cum voi face pe viitor! Ma sperie teribil ce se intampla, iar cei care trebuie sa ia masuri drastice nu o fac. Nenorocita aia de patroana de gradinita trebuie sa fie in puscarie!!! Pentru multi ani de acum in colo. Si multe altele ca ea.
    Toate cazurile trebuie sa iasa la lumina! Nu pot sa ii inteleg pe parintii care tolereaza chiar si cele mai mici si aparent inofensive abuzuri…
    Cine sa Mai respecte oare drepturile copilului?!?!
    Se sbarleste pielea, nu alta!

  11. Imi pare rau pentru micuta ta!Am sperat si am crezut ca ceea ce am citit este un caz izolat dar…azi…in prima zi la cresa pentru fetita mea de 2 ani si 2 luni am descoperit ca de fapt,in Romania,asta e normalul.Vreau sa va spun si experienta noastra..S a fost azi pentru 2 ore la cresa.Cand m-am dus sa o iau plangea cu sughituri.M-au intampinat doamnele cu o falca in cer si una in pamant…Se pare ca in momentul in care si-a amintit de mine a inceput sa planga.Ele spun ca au in cercat sa o ia in brate si sa o consoleze dar ea striga la ele..”Nu ma atinge ca ma doare”.A ajuns la o criza destul de urata cu trantit pe jos si urlete.Nu m-au sunat si nu i-au dat suzeta pe care am dus-o tocmai pentru a o alina in astfel de situatii.Li s-a parut exagerat ca eu imi invat copilul sa spuna altor copii care o mai lovesc in parc:Te rog nu ma lovi ca ma doare.Noi nu ne batem,nu imi place sa ma lovesti.Mi-au spus ca ar trebui sa o invat sa dea inapoi,sau macar sa impinga pentru ca altfel chipurile ii creez un sentiment de inferioritate.I-am raspuns ca in familia noastra preferam sa ne rezolvam conflictele cu cuvinte,nu cu pumnii,si asa imi invat si copilul.Nu vreau sa va spun cum exagerau si cum dramatizau…De parca ea ar fi fost defecta,un pui de om care s-a speriat de reactiile lor.In legatura cu trantitul pe jos mi-au sugerat sa ii arunc apa pe fata cand face asta,metoda testata de ele care spun ele are rezultate imediate.E atat de socat copilul incat inceteaza inediat cu comportamentul neadecvat…Nu am cuvinte sa va descriu cata scarba am simtit pt ele si pt sistemul acesta care formeaza animale.

    • OMFG!!! Tot citind pe aici MA INGROZESC si imi dau lacrimile! NU SE POATE ASA CEVA!!! Copilul meu are doar 9 luni, dar NU VREAU SA CRED ca asta este ceea ce urmeaza pentru el. Il iubesc mai mult decat orice pe lumea asta si nu stiu ce as fi in stare sa fac intr-o situatie de genul asta, dar nu ar fi deloc ceva bun sau placut la adresa unor astfel de „educatori”!

  12. Complet offtopic: voiam sa iti recomand cartea „Olivia” de Falconer. I-am luat-o azi fetitei mele si citind-o m-a dus cu gandul la multe dintre articolele tale. Cred ca o sa ii regasesti si pe Sofia si pe Ivan in carticica 🙂

    • Si eu i-am facut aceeasi recomandare. Olivia si Ian mi s-au părut fix Sofia si Ivan 🙂

  13. Nu vreau sa iau apararea gradinitelor, dar majoritatea duc o lipsa de personal crancena. Nu are cine sa supravegheze un copil care merge la baie, iar timpul petrecut afara din clasa e un potential de accidente enorm. Imi aduc aminte cand acum cativa ani, un copil de gradinita s-a dus la toaleta, s-a urcat pe un scaun uitat langa o ferestra, a cazut in gol si a murit. Si atunci personalul tine copiii in clasa. Pe principiul, i-l dau acasa traumatizat, dar macar i-l dau viu. Din pacate nu protesteaza nimeni pentru conditiile din gradinite, pentru un personal mai bine educat, mai numeros si mai bine platit.

    • Draga mea, eu, la fel ca multe alte mame, ducem copiii la gradinita și avem pretenția de a lua copiii de la gradinita vii dar și integri. Nu bătuți, su speriați, nu traumatizați. Te rog, nu veni cu asemenea povesti. Nu ii poți spune unei mame al cărei copil a fost agresat sa fie fericita/ mulțumită ca l-a luat viu. De fapt, asta e problema noastră ca societate- acest tip de mentalitate, a raului minor. Nu exista, nu poate fi acceptat. Eu nu pot accepta nici sa se tipe la fiul meu, deci nu voi fi mulțumită dacă va fi jignit, agresat verbal sau fizic, pentru faptul ca s-ar fi putut intampla mai rău. Nu exista scuza!!!! Și nici cea cu lipsa de personal…hai sa fim serioși, nu este cazul.

    • Nu am zis nimanui sa fie fericit ca si-a luat copilul viu de la gradinita, nici ca e bine cum e, ci doar ca asa stau lucrurile. Personalul e foarte putin pentru nevoile reale ale unei gradinite si foarte prost platit. Iar atata vreme cat parintii pun problema „cui nu-i convine, sa plece”, nu o sa se schimbe absolut nimic. Sa plece si sa vina cine? isi inchipuie cineva ca exista cohorte de educatoare/ingrijitoare pline de vocatie care asteapta pe margine sa le ia locul astora de sunt acum? Pe un salariu de doi lei si in conditiile de acum? La fel s-a pus problema si in cazul medicilor: sa plece, daca nu le convine. Si au plecat. La mine in oras sunt specializari care nu mai sunt acoperite deloc de ani de zile. S-a schimbat ceva? Da, s-a schimbat, acum trebuie sa ma duc cu bunica la Bucuresti, sa ma cazez pe la rude, si sa dau spaga la nivel de capitala. Cine nu poate sa ajunga la Bucuresti, nu stiu ce face. Dar bine ca a scapat orasul de nenorocitii de medici. E mult mai bine acum.

    • Exact Ada, sunt total de acord cu tine. Si eu sustin sa vedem problema de fond, nu doar cea de suprafata. E personal prea putin pt scoli/gradinite si prea prost platit. Si e atat de usor sa spui pleaca…exact cum ai subliniat si tu, chiar avem impresia ca stau la rand altii mai buni, cu mai multa dedicatie? O sa spuneti majoritatea vai, lasa ca si eu sunt inginer/uatevar si am volum de munca mare si sunt prost platit. Nu e acelasi lucru…lucrul cu copii e unul din cele mai delicate meserii. Alaturi de medici, cei care lucreaza cu copii ar trebui sa aiba salarii f bune.

    • Eu refuz sa cred ca persoanele ca
      tine, care gasesc scuze pentru faptul ca nu sunt lasati copiii la fucking baie, exista. Pur si simplu nu pot sa cred. Ce fel de gandire sa ai sa justifici negarea unei NEVOI DE BAZA a unei fiinte, de a se hidrata si de a se usura? Oameni buni, a merge la baie nu e o fita sau un moft, se ajunge la infectii urinare urate, pietre la rinichi, etc. Nu ai pe cine altcineva sa lasi sa supravegheze copiii? Nu stiu, montezi o cortina intr-un colt al camerei si ii pui la olita. Sunt sigura ca exista solutii mai umane, dar deh, trebuie facut un pic mai mult efort decat pentru a spune „asta e, eu sunt prost platita, kkte pe tine animalule”.

    • Astfel de gradinite sunt in Spania,cel putin in orasul in care locuiesc!Salile mari, unde isi petrec majoritatea timpului copiii,sunt amenajate cu baie .Peretele despartitor fiind cu geamuri ca sa poata fi supravegheati restul copiilor !

    • Ba da, chiar este cazul! Lipsa de personal in gradinitele de stat este grava! Eu am ajuns intamplator mai devreme sa iau copila si educatoarea era fericita ca poate merge si ea pana la baie, daca raman eu sa supraveghez copiii 5 min.

      Nu are legatura cu subiectul, clar, dar am vrut sa mentionez ca la stat asta e o problema foarte mare.

    • Ba ar fi cazul sa va informati mai bine pentru ca intr-adevar in gradinitele de stat nu exista suficient personal. Nu este o scuza pentru astfel de comportamente , dar asta e o situatie reala, nu inventez. Am o prietena educatoare la o gradinita unde nu sunt decat 2 ingrijitoare la 4 grupe. Intr-o pauza au plecat copiii la baie si unul si-a prins mana intre usa si toc, un alt copil inchizand din gresala usa in timp ce el tinea mana acolo. Educatoarea s-a dus cu copilul la spital de urgenta, a platit toate cheltuielile, si asta pentru ca teoretic si practic ea e responsabila pentru ceea ce se intampla cu copiii la gradinita. Nu exagerez, este o realitate halucinanta pe care n-o cunosc decat cei care stiu sistemul. Ar trebui sa reactionam cu totii, ca societate la astfel de lucruri, pentru ca fara o reactie vehementa nu se iau masuri. Conducatorii nostri isi maresc indemnizatiile iar celor ce muncesc le scad salariile.

  14. Nu am mai fost de mult intr-o grădinița din Ro si nu știu cum este. Noi locuim la casa intr-un sătuc frumos departe de Ro, iar fetița mea merge la grădinița si băiatul la creșa. Grădinița este normala cu bun simt fără mobila modernă si colorata dar cu multe jucării. Grupa mică are 12 copii o educatoare si o îngrijitoare.Eu nu pot sa înțeleg nebunia cu băutul apei si mersul la toaleta din Ro. Baia de la grădinița fiicei mele are 2 toalete mici si doua chiuvete mici pentru dimensiunea lor. Copii se duc singuri la toaleta si se spală singuri pe mâini . Când e cu treaba mare, atunci striga copii in gura mare ” Am terminat” Si vine ingrijitoarea si ii ajuta. Se accepta fără nici o problema si copii care încă folosesc scutece. Cât despre băut apa, bucătăria este intr-un spațiu deschis cu locul de joaca, iar pe un perete sunt agățate căni cu numele fiecăruia. Sunt învătați de mici sa își recunoască cana si se servesc singuri când le este sete. Lângă camera de joaca este o camera mică plină cu saltele unde dorm copii la prânz iar cei care nu vor, se joaca afara sau in sala de sport ca sa nu ii deranjeze pe ceilalți . Totul decurge lin fără stres. Nu ” Închideți” ochii ca asa e in Ro nu avem ce face, ba se poate . Când am fost bătuta de profesor la scoala, tata s-a dus a doua zi si l-a luat de gât pe prof si i- a zis ca daca se mai atinge de mine ii taie mâinile . Si da era pe vremea comunismului , in ziua de azi se poate rezolva mult mai ușor …. Păcat ca justiția …..

  15. Nu am dormit 2 nopti cand mi a spus fiimea ca la ea la gradi 3 copii care nu sunt cuminti sunt batuti…a spus ca ea este cuminte si nu o bate…din fericire pentru mine…si pentru doamne…Pana la urma, intr o dimineata m am dus si am spus unor parinti ce mi a spus fata,inclusiv numele copiilor…era chiar tatal unuia dintre baietei( eu nu stiam)…si ce credeti?nu a fost nici macar putin deranjat de treaba asta…el spunea ca nu l deranjeaza …ba chiar incerca sa ma convinga ca poate minte…Ceea ce eu stiu sigur ca ea nu face!Am vrut sa o mut de acolo…insa nu vrea sa plece de la gradi a ei,cu ea ,doamnele sunt bune,spune …ce as putea face?Eu fiind singura care a deschis subiectul asta …

  16. Sa stiti ca eu am vazut si parinti care isi atentionau copii sa nu mai bea atata apa ,in special dupa amiaza ca sa nu se trezeasca des noaptea la toaleta. Nu inteleg unde e problema chiar daca ar merge mai des,dar presupun ca e un obicei ramas chiar din propria lor copilarie…deci,eu cred ca un astfelde parinte incurajeaza acest comportament al educatoarelor.
    Pe de alta parte sunt multe nereguli in gradinitele si cresele din Romania. Nu spun ca toate sunt asa,exista desigur si exceptii.
    Noi am avut fetita la o cresa dintr-un orasel din provincie,destul de ok ca si conditii insa tot am intampinat probleme. Dimineata eram sfatuita sa nu o mai alin daca plange,ci pur si simplu sa plec si sa o las asa pe motiv ca la un moment dat o sa ii treaca.
    La somn refuzau sa ii dea paturica ei fara de care copilul nu putea dormi,pe motiv ca trebuie sa invete sa doarma singura,fara alte obiecte si ritualuri ,in orice mediu(ea avea aproape 2 ani).
    In privinta apei erau ok. Aveau canile asezate undeva la vedere,fiecare era invatat sa isi recunoasca propria cana si sa o foloseasca cand ii e sete(dar copii foloseau inca scutece majoritatea).
    Pana la urma eu am renuntat de tot la cresa,am simtit ca asa e mai bine pentru ea.

  17. Acest subiect este atat de complex incat nu stiu cu ce sa incep.
    In primul rand, mentalitatea „nu-i convine sa schimbe profesia” este una profund gresita si care pe termen lung nu solutioneaza nici cauza, nici efectul. Salarii mici, sistem nesanatos, angajati nemultumiti si frustrati, copiii victime, parinti nemultumiti. Un cerc vicios, care nu se poate rezolva cu schimbarea angajatilor atat timp cat sistemul ramane tot defect si salariile mizerabile.
    Un alt aspect care incurajeaza astfel de comportament este insasi mentalitatea fooooarte multor parinti: bataia e rupta din rai, asa se face copilul om. Multi educatori/profesori sunt si ei la randul lor convinsi ca aceasta metoda e normala.
    Al 3-lea aspect este educatia defectuoasa a multor copii, care pun la incercare si cele msi calme firi. In scoala generala, in cele mai multe cazuri, profesorii sunt nevoiti sa tipe si sa ameninte ca elevii sa faca ce ar trebui sa faca fara sa-i roage nimeni, ca de ex sa stea in banca in timpul orei, sa intri in clasa cand suna, etc…
    Si ar mai fi multe de spus, astfel ca un protest care sa militeze pt dreptul la o educatie adecvata este binevenit, insa este imperios necesar sa se adreseze problema de fond, si nu efectul.
    Nu lucrez in sistem, nu iau apararea profesorilor si sunt mama. Insa discutand cu foarte multi parinti care traiesc in tari civilizate, unde atat profesorii cat si elevii au un comportament adecvat, salariile sunt satisfacatoare si astfel toate partile implicate multumite….se pot trage niste concluzii realiste asupra problemei

  18. din pacate traim in Romania si cu toata educatia mea si parerea de rau trebuie sa spun ca imi este din ce in ce mai clar ca dreptatea mi-o pot face singur doar…. eu as vandaliza gradinita si pe oricine I-ar face oricat de mic rau fetitei mele. pana la urma voi scapa doar cu o amenda (ca doar traim in romania) dar garantez ca respectivele educatoare nu vor mai putea/avea curaj vreodata sa faca ceva rau unui copil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *