Teodora a murit pentru că medicii nu și-au făcut treaba. Pentru că abuzurile sunt tolerate. Pentru că România

Sunt atât de amărâtă iar, atât de supărată pe țara asta, atât de sătulă de felul în care am impresia că suntem luați de proști, de vite, de carne de tun, că nici să-mi fac bagajele nu mai am putere.

Știrea seacă e asta: O femeie de 35 de ani din Slobozia a murit acum două zile la scurt timp după ce a născut natural pe cel de al doilea fiu al ei. Primul are patru ani. Nașterea a avut loc la clinica privată de ginecologie ISIS, pacienta a decedat apoi la Spitalul Județean Constanța, unde a fost transferată de urgență.

Adevărul cumplit e că a murit un om. Degeaba. Toate gândurile noastre merg neîncetat în ultimele zile către familia Teodorei, către soțul și cei doi copii mici ai ei, către părinții și prietenii ei. Este groaznic de trist și revoltător cum această femeie sănătoasă, puternică și tânără acum trei zile aștepta nerăbdătoare să nască, iar acum nu mai e printre noi. Sper ca familia ei să-mi ierte furia cu care scriu acest text. Nu pot să tac. După tot ce-am aflat, după ce-am discutat cu medici, moașe și apropiați ai familiei, credința mea este că Teodora a murit pentru că niște medici nu și-au făcut treaba.

 1. Teodora avea uter cicatricial. Primul băiat s-a născut prin cezariană. A dorit să nască natural a doua oară, opțiune validă dacă starea de sănătate a mamei o permite. În străinătate, prima indicație după o naștere prin cezariană este nașterea naturală. Riscul mediu de ruptură uterină este de 0,6%. Medicii de la ISIS au declarat-o pe Teodora aptă pentru naștere naturală după cezariană, deși nu era (vezi pct. 2), declarația spitlaului este aici. Soțul spune că niciodată medicul nu i-ar fi spus Teodorei că nu ar fi indicat să nască natural.
 2. Teodora avea placenta  accreta percreta (conform analizei medico-legale) nediagnosticată, o situație rară, o anomalie de inserare a placentei pe uter. Practic, la percreta, vilozitățile prin care placenta se prinde de uter pătrund foarte adânc în pereții acestuia, îl penetrează și se atașează de vezica urinară. În cazul unei cezariene anterioare, riscul de accreta crește, căci placenta se poate insera în cicatricea veche, crescând astfel riscul de ruptură uterină la naștere. Această anomalie se poate diagnostica echografic doar în anumite cazuri. Totuși, o ecografie atentă ar fi arătat plasarea placentei în apropierea cicatricii anterioare, ceea ce ar fi făcut cazul ei unul incompatibil cu NVDC, iar Teodora ar fi fost programată la cezariană înainte de termen, pentru ca travaliul să nu pună presiune pe uter. În cazul ei specific, cu percreta, ar fi fost nevoie de o echipă mare de medici, pentru a-i putea desprinde placenta de vezică, reconstrui vezica etc. ISIS nu are nici măcar gardă de anestezie, în caz de urgențe, anestezistul este chemat de acasă. Mai mult, Teodora avusese sângerări în ultimul trimestru, motiv în plus pentru investigații suplimentare și suspiciune de accreta. Medicii nu aveau cum, teoretic, să o lase să nască natural după cezariană fără să-i verifice cicatricea veche. Și eu am născut natural după cezariană și la absolut fiecare ecografie, se măsura cicatricea veche și se urmărea amplasarea placentei.
 3. Teodora a reușit să nască natural, și-a văzut băiatul sănătos, 2.600 gr, scor Apgar 8-9. La puțin timp după asta, medicul a încercat să grăbească eliminarea placentei. Dacă ați născut natural în România (deși din sutele de comentarii, înțeleg că se practică asta peste tot în lume(, știți ce înseamnă asta. A tras de ea. Placenta, accreta fiind, bine lipită de cicatricea veche și de vezică (dar cine să știe asta), a rupt uterul, probabil și vezica urinară. Hemoragia uterină este extrem de gravă.
 4. Echipa medicală de la ISIS nu a fost pregătită, în mod evident, pentru așa ceva, deși, dacă accepți NVDC, ar trebui să fii. Au încercat să repare ruptura, și-au dat seama după alte 15 minute vitale pentru Teodora că nu reușesc să o salveze, au chemat ambulanța. Pe drum, Teodora a făcut de mai multe ori stop cardio-respirator. Au reușit să o resusciteze. A intrat rapid în operație, i-au făcut transfuzii. A fost prea târziu.  A mai făcut câteva stopuri cardio-respiratorii și nu a mai putut fi resuscitată. A murit la 23:45, în timp ce bebelușul ei nou-născut dormea în maternitatea privată. A murit degeaba. A murit cu zile.
 5. Acest spital privat se promovează ca spațiu în care se practică nașteri naturale după cezariană. Cu toate acestea, nu au gardă de anestezie. Iar asta mi se pare foarte grav, și nu doar în caz de NVDC., unde riscul de ruptură uterină, deși mic, există. Și în cazul unei nașteri naturale normale pot apărea probleme. Și să zicem că e nevoie de cezariană de urgență. Și tu nu ai anestezist acolo. Îl chemi de-acasă. Durează 20-30 de minute pe puțin până vine și se pregătește. Femeia poate să și moară în timpul ăsta. Apoi or să cheme salvarea pentru transfer la stat, alte minute pierdute, șanse și mai mari de deces. La fel și în cazul bebelușilor născuți cu probleme.

Familia a deschis dosar de malpraxis. Sper din tot sufletul să câștige procesul, iar cei vinovați să ajungă la închisoare pentru că au ucis prin lipsa lor de profesionalism și implicare o femeie sănătoasă, mama a doi copii.

În astfel de situații nu ajută nici faptul că atunci când li se prezintă gravidelor opțiunile de naștere, nimeni nu le spune că cezariana vine cu acest risc de placenta accreta/percreta crescut, care iată, poate face victime. Nu ajută nici faptul că în multe medii, ecografiile sunt prezentate drept dracul gol, așa că femeile nu știu ce se întâmplă în uterul lor și se poate ajunge la astfel de cazuri dramatice. Și nu ajută nici faptul că medicii se grăbesc, nu lasă corpul să-și vadă de lucru, trag de tine, rup din tine.

Abuzurile medicale trebuie să înceteze. Lipsa de responsabilitate a medicilor trebuie să înceteze.

Informați-vă! Cereți o a doua opinie. Vorbiți despre abuzurile prin care ați trecut, depuneți plângeri. Plecați din țara asta.

Cale lină, Teodora. Multă putere familiei. Nici nu știu ce să mai zic. Aș strânge de gât niște oameni acum, dacă aș ști că asta ar ajuta la ceva. 🙁

Sursa foto: placentă via Shutterstock.com

215 Comments

 1. raluca

  ar ajuta… cred ca doar asta ar mai ajuta.
  sunt socata
  sanatate copiilor, sa fie sanatosi si norocosi, atat mai am putere sa zic.

  • Mari

   Nu inteleg înverșunarea. Cazuri de malpraxis sunt peste tot în lume nu doar in Romania, in schimb doar aici sunt atat de mediatizate si in general fără dovezi. Sper ca toata expunerea dvs sa fie luata dintr-o expertiză medico legală și nu din poveștile familie sau a ziarelor. Mi se pare corect să nu faceți acuzații pana cand organele competente (medicina legală, colegiul medicilor etc) nu ajung la o concluzie. Cred ca doar instigati aiurea daca nu aveti date reale. Dacă va doriti o Românie civilizată cred ca ar fi normal sa începeți cu dvs.

  • Madalina

   Hahaha, sa ghicesc! Probabil dumneavoastra faceti parte din personalul clinicii care s-a dovedid neputincioasa, nu?
   Pentru ca vorbim despre Romania, sa asteptam o decizie de la Colegiul Medicilor (organism complet inutil dupa cum o demonstreaza istoria recenta a malpraxisului in Romania), e ca si cum il asteptam pe Mos Craciun, cel adevarat.
   Ma bucur insa ca aveti tupeu. Tupeu cat cuprinde, doar asta e salvator in Romania. Impreuna cu nesimtirea, altfel nu ati fi indraznit sa na exprimati nelamurirea cu privire la inversunarea Ioanei. Dar sa va explic motivul inversunarii. Sa platesti un car de bani unei clinici private, sperand ca primesti servicii de calitate superioara, si sa mori cu zile din cauza unor incompetente, e socant. Si da, e revoltator. Sunt sigura ca n-o sa pricepeti, pentru ca va lipseste decenta, demnitatea si orice simt de umanitate. Daca le-ati fi avut, nu mai comentati aiurea pe aici.
   Multumesc

  • Mari

   Dumneavoastra si o mare parte din cei ce comentează In general nu au habar pic de medicina. Nici eu nu stiu, tocmai de aia nu comentez si ii las pe cei avizați sa o faca. Dar cum Romania este tara in care ‘dr google” este la moda si pacienții stiu mai bine ca doctorul ce au, atunci chiar nu mai e nimic de zis. Lipsa de cultură a celor ca dvs si mai ales lipsa de educatie face ca Romania sa fie tara nimănui. O sa va rog da mergeți în afara țării și sa acuzati ca aici fără dovezi sa vedem ce se intampla. Eu doar atat am avut de zis: in loc sa vorbim si mai rau sa acuzăm in domenii despre care habar nu avem, cu atât unul complex cum este medicina, mai bine asteptam sa vedem concluzia celor avizați si pe urma sa ne formăm o parere. După cum vad dvs le stiti pe toate…ce sa zic! sunteti mai tare decât n doctori din colegiul medicilor care dau concluzie avizată despre un caz de malpraxis. Eu zic sa incepeti sa practicati medicina ca vad ca deja le stiti pe toate. Mie in locul dvs mi-ar fi tare rusine!

  • Mari

   Vad ca dvs faceti parte din cei care stiu mai bine diagnosticul decat doctorul si din cei care „dr. Google” este cel mai bun. Mi se pare o mare lipsa de bun simt sa acuzi fără să ai dovezi. De asemenea mi se mare o nesimțire crasă sa crezi ca stii mai bine decat niste experți din colegiul medicilor. Eu nu am studii medicale si ca atare nu-mi dau cu parerea doar ca sa treaca timpul cum faceti in cazul asta. Singurul lucru pe care l-am zis si il mențin este ca nu puteti acuza fără să aveti dovezi. Intr-o tara civilizată plătești multi ba i făcând acuzații nefondate. Este de datoria experților sa dea un verdict în acest caz si in niciun caz a noastra, a celor fără studii medicale. De ce sa vorbim daca habar nu avem despre ce este vorba. Se fac ani grei de școală ca sa stii medicina. Dar după cum vad eu zic sa va duceți sa profesati direct ca doctor la cat credeti ca va pricepuți….of…de aia Romania înviorează…din lipsa de educatie si bun simt…Eu am fost învățată de ai mei părinți sa nu-mi dau cu parerea daca nu ma pricep…voi vă dați cu părerea aiurea. Ati luat contact cu sistemul de sănătate din alte țări?!Eu cred ca nu…

  • Sandra

   Daca nu aveti cunostinte in acest domeniu cred totusi ca este o pierdere inutila sa comentati.
   Medicii din Romania sunt niste inutili.
   Mama mea a fost la un pas sa ii amputeze mana iar doctorii doar i au luat banii si nimic mai mult.
   Am fost nevoita sa merg in strainatate sa evitam regrete, asadar ce pot spune mai mult….
   Vorbesc din experienta mea cu mama iar medicul a fost condenat asa cum se cuvine.

  • ceska

   Daca romanul ar avea incredere in organele de control si investigatie specializate atunci probabil ar rabda sa stea pe banca sa afle ce si cum s-a intamplat de fapt. Pot sa ma pun cumva si in locul unui medic caruia i se intampla asa ceva cand de fapt el aduce pe lume copii sanatosi si are grija de mame. Un accident. Daca nu ar fi fost colegul de la eco care n-a vrut sa faca exces de zel si sa verifice mai bine cum sta placenta aia, cum e cu rana dupa cezariana. Un alt lant de evenimente nefericite. Nu ni s-a intamplat noua. E prea cinic sa gandesti asa. Si poti sa iti exprimi sentimentele indiferent care sunt ele. Cata vreme chiar nu i-a strans pe oamenii aia de gat e ok. Cate anchete s-au incheit cu autor necunoscut sau vina incerta. Stim de ce a ars Colectiv? Cand mor femei pe strada fiindca nu se respecta un ordin de restrictie? Cand tot victima e de vina? Sa fim seriosi! Singura a carei vehementa e nelalocul ei esti tu MARI!

  • Xhxx

   In toate țările sunt cazuri de malpraxis doar ca in alte tari cei vinovați ajung la închisoare sper sa înțelegeți ideea la noi se mituiesc cei mari si se merge mai departe cei vinovați fac alte victime???

  • Marius

   Tot ce este descris in articol este adevarat, mai puțin ora decesului care a survenit la 11.45. Sunt multe de spus in acest caz și multe lucruri care vor ieși cu siguranta la suprafață. Tot ce pot spune este că pacientele care au născut prin NVDC în cadrul acestei unități au fost mult mai norocoase decât Teodora. În medicina secolul xxi nu putem să ne bazăm pe noroc și „că nu se mi se poate întâmpla mie”. Nu pot comenta competențele mediclui ginecolog, dar în momentul în care toți ceilalți ginecologi au relatat că așa ceva se vedea foarte clar la o echografie de rutină, atunci nu mai am nimic de adăugat. Vă pot relata, ca și medic, care a fost în acea noapte la Spitalul Județean și a făcut eforturi supraomenesti, și a dat si a făcut totul pentru a o salva pe Teodora, că acest spital privat nu a fost și nu este pregătit pentru a trata orice complicație apărută după NVDC. Singurele unități pregătite pentru așa ceva sunt Spitalul Județean și Euromaterna, dar culmea, aceste unități nu fac și nu promovează așa ceva pentru a oferi siguranță pacientelor. Tot ce pot spune la final este că aici au ieșit la suprafață nereguli grave de management cu depășirea competențelor unității spitalicesti pentru acest tip de proceduri (NVDC).
   Condoleanțe familiei! Dumnezeu să o odihnească în pace!

  • Cristina

   Cred ca nu realizati gravitatea cazului.. AU OMORAT Un om cu zile !!!o femeie plina de speranta, au ramss copii singuri pe lume, fara mama, fara speranta !!! Este imposibil in 2018 sa nu mai ai încredere in doctorii din Romania, niste jeguri care isi bat joc de corpul uman..iar daca lasam pe seama justitiei cazul se musamalizeaza !! Este caz penaaal si trebuie sa plateasca pt incompetenta ! Astia sunt medicii care dau spagi la examene in timpul facultatii ! Doamne Ajuta sa se faca dreptate !!

  • Si cate Teodore trebuie sa mai moara pana cand se va afla adevarul.

  • Sper ca adevarul sa iasa la iveala iar vinovatii sa fie pedepsiti.

 2. Irina

  Imi pare extrem de rau ca asta a fost ocazia sa aflu despre acest risc. Ca a trebuit sa moara (inca) o femeie pentru a putea fi informate altele, insa din surse alternative, in functie de ce citeste fiecare pe net..nu ceva oficial, de la medicul curant..

 3. Irina

  Doctorita care s-a ocupat de nasterea ei, ar merita stransa de gat, dupa cum spui si tu. Are cateva vieti pe constiinta.

  • Cristiana

   Ai strange pe cineva de gat fara dovezi palpabile ale unei anchete, doar pentru ca ai citit pe un blog un articol si un titlu ca „Teodora a murit pentru ca medicii nu si-au facut treaba”? Eu zic ca nu ar fi o idee prea buna. Nu sunt in masura sa imi dau cu parerea, nici nu apar medicii pentru ca eu sunt medic, zic doar ca nu asta e solutia, desi e o tragedie cumplita ce s-a intamplat.

  • Andra

   Corect.

   Se vorbeste mult in necunostinta de cauza.

  • Raluca

   Asta dupa ce internetul, blogurile si grupurile de mamici te sfatuiesc intr-o disperare din ce in ce mai mare, care poate duce spre depresie si spre alte nenorociri, daca nu esti informat cum trebuie, sa nasti natural..si sa nasti natural si dupa cezariana…ca sunteti eroine! Si hai acum orice mama mai slaba cu duhul sa isi adune toate fortele sa faca orice, ca a citit pe net… si acum stam si plangem dupa ea saraca..pt familia ei si pt cei doi bebei ramasi intr-o clipa fara mama, victima sau nu a internetului…

  • Va rog cand faceti comentarii sa aratati mai mult respect.Nu era nici saraca cu duhul,si nici influentabila.Singura ei ,,vina,,a fost curajul de a naste natural ,desi anterior avusese o cezariana,ceea ce a reusit.Insa imediat dupa nastere,cei care au asistat s-au apucat sa grabeasca eliminarea placentei,fapt ce a adus la moartea Teodorei.

  • Alina

   Cu tot respectul, permite-mi să îți spun că vobești niște prostii extreme. draga Raluca. Eu sunt însărcinată în prezent, nu frecventez grupuri de mămici, unde femei neavizate se cred maestre în parenting, alăptare și alte cele, nu sunt nici săracă cu duhul, nici needucata și nici neinformată, diferența este că aleg să mă informez din surse medicale. Vreau să nasc natural, da. Și nu pentru că mă cred eu eroină, ci pentru că aceasta este alegerea mea după ce m-am consultat cu medicul. Sunt conștientă că alegerea mea se poate schimba în funcție de diverși factori și sunt pregătită pentru asta. Presiuni se pun și pe nașterea naturală, și pe alăpatre, și pe toate idioțeniile PERĂNTINGULUI modern. D-asta majoritatea o iau razna și se cred în misiune imposibilă atunci când cresc un copil. Ați fost născute, dragi mămici, într-o epocă în care nu exista perănting și…ce să vezi? wow!…ați ajuns la vârsta adultă, nu ați murit, v-ați făcut o viață. Nu poți să spui că ceea ce a pățit Teodora s-a întamplat pentru că a vrut ea să fie eroină sau să își pună viața în pericol. Femeia aceasta a vrut să nască, să își aducă pe lume copilul. Nu ești în măsură să judecți tu alegerile unui om. Ți se poate întâmpla și ție, iar apoi un om ca tine va veni să te judece, să te facă săracă cu duhul, needucată, neinformată. Prea ușor arătați cu degetul, de parcă ați fi voi modele de urmat. Sănătate și să te țină Dumnezeu departe de tragedii.

  • Rodi

   1.A avut sangerari in ultimul trimestru de sarcina….trebuiau sa spuna ca ceva nu e in regula si sa o trimita atunci la specialisti nu sa taca malc ca sa ia banii.
   2.nu se trage de placenta! Vine ea singura! Am nascut natural de 2 ori si prima oara am avut retentie placentara din cauza ca o desteapta de moasa s’a zis sa traga si ea un pic. Atentie pt cele care veti naste natural. Specificati sa NU traga ca voi asa vreti…sa vina ea singura.

  • ECARULAN

   Doamna, daca nu sunteti medic, nu dati astfel de sfaturi si recomandari. Poate sa fie foarte-foarte periculos, daca cineva se lasa convins de lucrurile citite pe net si refuza procedurile medicale necesare.

  • Anca

   Retentia placentara nu apare in astfel de conditii.Va rog sa cititi tratatele de obstetrica inainte de a lansa afirmatii

 4. Giorgiana

  Asa a murit si bunica mea in februarie1956, a nascut al cincilea copil la 32 de ani in Salvare si au tras de placenta, a facut hemoragie masiva si pana la spital a murit. Si nu statea la tara, ci in oras. Nascuse doar natural, iar copilul avea doar 900 g si a trait pana acum doi ani. Acum sintem in 2018. Ce s-a schimbat?

 5. Adriana

  Sunt socata!!! Nu se poate asa ceva!!!! In ce Hal de tara traim, Doamne Sfinte… Nici animalele nu sunt tratate cu atata indiferenta, bestialitate as spune… Nu am cuvinte… Dumnezeu sa aiba grija de sufletul ei si de familia indurerata…

 6. G

  Hmm, am născut natural al doilea copil, acum în ianuarie, în Germania. Pe primul, prin cezariană, in Romania. Deși multe aspecte au fost diferite, pot sa spun ca partea cu eliminarea placentei a fost cam la fel: moasa à tras de ea. Totul a mers ok, fără rezistenta și f repede. După citirea postului stau și ma întreb cât de ok este procedura asta (tragerea de placenta).

  • Iulia balas

   Treaba cu „trasul de ea” este in procedura medicală, singura chichita ca sa zic asa,este urmărirea semnului ca s-a desprins din peretele uterin. Lucru care este făcut oriunde in lumea asta.
   Nu cunosc cazul si nu stiu detalii,însă aici vreau sa fie clară treaba….nimeni nu asteapta sa elimine femeia singura placenta, e posibil chiar sa ramana resturi in uter daca nu este scoasă si examinată.
   Stiu ca se fac multe lucruri anapoda in Romania, dar sunt de parere ca anumite proceduri medicale nu pot fi judecate de persoane fără educatie medicală.

  • Daniela

   Iulia,te contrazic.Am născut natural și placenta a ieșit singură,nu a tras nimeni de nimic.Si nu e normal să se tragă de ea fără a investiga de ce nu vine singură,să tragă de ea pt că „așa se face”.

  • Cosmin

   Saraca de tine! Pune mana pe niste carti inainte de a afirma ceva

  • Andreea

   EU am nascut primul copil pe Cale naturala acum 5 Ani jum in Austria.Dupa nastere, moasa si Dr au asteptat circa jum jum de Ora ca placenta SA iasa…Insa Nu a iesit, asa ca m.au operat „ca la carte” sa zic asa…. nicidecum Nu Au Tras de ea.
   Dupa 5 Ani jum, pe 5 Dec 2017 Mai precis, am nascut tot pe cale naturala al doilea copil, Dr spunandu.mi ca sansa ca placenta SA iasa SG Este de 10%….adica 90% posibil SA fiu din nou operata….Ma ingrozea gandul, Nu stiu DC ca oricum Nu simtisem nimic, era o operatie banala de 20 min…surprinzator, de aceasta Data, placenta a iesit singura, Si da a Tras moasa de ea, dar cu grija, pana CE a iesit afara.Acum vine partea urata: timp de 2 sapt am avut dureri groaznice de burta…Ma gandeam de fiecare data ca sunt dureri normale dupa nastere…de unde! Intr.o seara, dupa niste dureri groaznice Care Ma tineau in loc, efectiv Nu Ma Mai puteam misca DIN loc,am hotarat SA merg la spital…Si surpriza: dupa un control Mai amanuntit sa Mi se spuna ca mi.au ramas resturi de placenta in uter Si trb SA fiu de urgenta operata, infectia fiind destul de mare…daca Mai asteptam cateva zile, o sapt…puteam SA raman fara uter…deci tot se poate intampla…oriunde…trb doar Mai multa atentie din partea medicilor!

  • Loredana

   Pe mine la municipal in București m-au asteptat de am expulzat placenta, nu a tras de ea

  • paula

   wow, in Germania? Or fi si ei in Evul Mediu ca Romania? (a se intelege ignoranta mesajului! )

  • Andreea

   foarte neok este procedura
   eu am 3 copilasi pe toti i am nascut natural in austria insa la ultima nastere placenta nu mi a iesit la timp afar insa deloc nu a tras de ea sau ceva de genul asta…pana ce nu a eliminat o corpul ei nu au facut absolut nimicc

  • Stefi

   daca placenta incepe sa se desprida dar nu iese, e nevoie sa fie scoasa. A astepta dupa placenta sa se elimine „natural” poate fi fix o cauza pentru hemoragie. Pentru ca pana placenta nu se elimina complet, uterul nu se poate contracta si deci nu se poate opri din sangerat. Daca placenta e desprinsa cat de putin (si de obicei daca se observa sangerare inseamna ca da), ea trebuie scoasa imediat. Si da, inclusv grabita, chiar daca cercurile alea care promoveaza „indraznesc sa nasc cum vreau” sustin altceva. Inainte de interventiile obstetrice, mortalitatea materna era pe la 1%! (si mortalitatea perinatala pe la 10%). Si nu, nu era totul datorat mainilor murdare. Hemoragia post partum a fost mereu una din principalele cauze ale mortalitatii materne (si e si in ziua de azi chiar si in lumea dezvoltata una din cauzele principale). Nasterea natural nu a fost niciodata ceva magic si lipsit de riscuri. Doar interventiile obstetrice fac ca nasterea sa para lipsita de riscuri.

 7. G

  Hmm, am născut natural al doilea copil, acum în ianuarie, în Germania. Pe primul, prin cezariană, in Romania. Deși multe aspecte au fost diferite, pot sa spun ca partea cu eliminarea placentei a fost cam la fel: moasa à tras de ea. Totul a mers ok, fără rezistenta și f repede. După citirea postului stau și ma întreb cât de ok este procedura asta (tragerea de placenta). Și nici nu îmi amintesc ca la vreuna din ecografii sa verifice ginecologul cicatricea.

  • Printesa Urbana

   Sa tragi de placenta pe un uter cicatricial in conditiile in care nu cunosti starea cicatricii si plasarea placentei mi se pare iresponsabil si reteta pentru dezastru. 🙁

  • Alina

   Si totusi cine e nenorocitul care a facut asta ? Nu putem afla , nu putem informa , ca sa nu mai mearga si alta gravida la Domnul Zeu Doctor care a uitat ca a jurat sa nu faca rau? Realizezi ca pt culpa medicala in Romania risti 3 luni taiere 15 % din salariu? De ce sa nu afle toata Romania cine e doctorul care si-a permis sa joace ruleta ruseasca cu viata acelei femei?

  • Cora

   E o clinica privata, nu de stat. Nu cred ca are vreo legatura 15% di salariu…si la clinicile private lucreaza si doctori straini, asa ca ce legatura are tara…?

  • Mirela

   Cum doreai sa o scoata?! Ai idee despre nasterea naturala? Daca placenta nu iese, se scoate manual.

  • Alexandra

   Sa nu te lasi intimidata.Commurile contra sunt de la aparatorii cadrelor medicale sau idioti corupti fara jena o spun…..am trei nasteri naturale in Slobozia,dr moldovean,cei mai profesionisti,facultatea de medicina din Iasi,Chisinau,de acolo provin medicii pe mana caror m am lasat.Atentie,fugiti de rezidenti,practicanti,diplome luate pe bani,posturi pe pile,habar nu au meserie,profesionalism,doar selfie si dat mare(mici exceptii)nu mi e frica sa o spun,am cazuri concrete,mi e scarba…au luat visul unei fiinte rare,un om cum rar gasesti pe lumea asta,au lasat doi copii fara mama,o mama ramasa in urma care nu stiu cat va mai rezista,un sot care acum nu realizeaza cat e de greu,apoi cand va dormi in patul lor,o va striga urland prin casa,o sora,prieteni,un oras intreg,si Dumnezeu plange….te felicit ptr articol.

  • Elena

   Am 2 nasteri naturale(2014 si 2016) in Germania.La ambele au trecut cateva minute bune intre expulzia bebelusului si eliminarea placentei. A iesit fatul, am facut cunostinta, poze etc., apoi mi s-a spus sa mai imping si a iesit placenta…Cam asa au stat lucrurile in Germania

  • Emi

   Am nascut cu dr Buda si nu a tras de placenta mea. Am nascut natural dupa cezariana. Nu stiu procedura de scoatere a placentei, dar stiu ca dr Buda e un medic foarte bun, mereu aproape de pacienta, niciodată nu m-a grăbit, din contra, a fost la spital Oricind am avut cea mai mică nevoie de dumneaei.
   Citind articolul vedeam in fata ochilor un medic gras, o bruta, căruia nu ii pasa de sentimentele si sănătatea pacientului. Acum ca stiu ca e dr Ioana Buda pot spune ca ma sperie puterea de manipulare a Mass mediei, si ca persoana care a scris articolul are multe frustrări refulate. Pentru ca descrie acolo un personaj din filmele horror si nu un medic prudent ca dr Buda.

  • Aida

   Sarcina Dvs a fost una normala. 90%dintre sarcini sunt normale si usor de urmarit. Ma bucur ca ati fost multumita de dansa si totul a decurs bine. Subiectul aici este insa lipsa dansei de experienta in managementul celorlalte 10% dintre sarcini, cu probleme (nu placenta care oricum nu iesea singura in cazul acesta). Orice profesionist examineaza ecografic placenta si pune diagnostic de placenta percreta. Orice profesionist cu experienta face imediat histerectomie, nu intra in panica, nu incerce sa repare ruptura ( asta ma inversuneaza si mai tare, unde o fi invatat asta?) simultan cu transfuzii de sange.

 8. Cristi

  Atentie si la minunatele grupuri de facebook de NVDC care zic: sa vii tarziu la spital, sa stai acasa pana in ultimul moment, sa nu faci ecografii ca devin autisti copiii sau alte bazaconii. nici alea nu sunt ok.

  • Ai dreptate. Exista o adevarata cruciada anti-cezariana, de parca esti mai putin mama daca nu nasti vaginal. Teodora a murit pentru ca a riscat. Sau clinica, pentru ca nu i-a acceptat o cezariana. Nu stiu cum e la clinica aia, eu, cand am nascut acum 4 ani m-am dus si le-am spus clar ca fac cezariana. Si asa s-a facut. Daca clinica a refuzat-o, atunci sunt de blamat. Daca ea s-a dus la VBAC, ca asa este cool mai nou, a riscat si din pacate a pierdut 🙁

  • Mamadedoi

   Dojo, in general, VBAC nu presupune riscuri. Da, semnezi o declaratie ca o faci pe propria raspundere dar in general, dupa o cezariana oricum se urmareste sarcina mai atent. Nu cred ca vreo mama face asta in ideea de a fi cool, ar fi absurd. Nu cred nici ca risca, sunt convinsa ca orice mama ar alege a doua cezariana daca medicii ar avertiza-o ca ceva nu merge cum trebuie.

  • Mirela

   Nu e vorba ca nu i s’a acceptat cezariana.E vorba ca ea a dorit sa nasca natural, iar clinica, respectiv medicii au sustinut-o desi poate nu trebuia.

  • Constantin

   nu mai vorbiti prostii… ea nu s-a gandit niciodata sa nasca natural… asa i s-a recomandat la clinica… chiar un doctor a declarat a doua zi dupa deces ca nu existau motive pentru cezariana

  • Irina

   Nici pic de victim blaming în comentariul ăsta.
   Nici pic de self-righteousness. Echilibrat, empatic, plin de compasiune.
   Nici poveste de auto-aplaudare, zău, nu.

  • miruna

   Pierzi din vedere ca din cauza primei cezariene a ajuns in situația asta. O fi fost cu adevarat necesara?

  • oana

   tinand cont ca a nascut tot cu buda si tot la isis eu cred ca a fost necesara prima cezariana. problema nu e ca nu i-au facut ri cezariana acum, problema e ca nu au vazut sau nu au banuit ca are probleme, dezi un dr bun trebuia sa vada. chiar de o taiau, murea oricum, caci isis nu e pregatit pt asa ceva. e nevoie de cezariana cu hosterectomie, cu echipa multi disciplinara, sange, factor de coagulare, etc.. isis nici macar nu are linie de garda pe ati, vine anestezistul de acasa, deci despre ce vorbim? era doar o chestiune de timp pana sa se intample o tragedie.

 9. Catalina

  Imi pare nespus de rău, de fapt nici nu gasesc cuvinte sa-mi exprim regretul…Am stat si m-am gândit: eu am nascut de două ori la Isis, natural, in apă. Totul a fost bine si frumos până la…extragerea placentei. La prima naștere (2012) nici acum nu stiu ce s-a întâmplat, mi-au extras placenta sub anestezie generală, ulterior, câteva zile am avut hemoglobina la un nivel foarte scazut, deci clar a fost vorba de o hemoragie, mi s-au facut transfuzii de sange, am stat destul de mult in spital; m-au externat, totuși, când expira perioada acoperită de pachetul de nastere. La cea de-a doua (2016) mi-au extras placenta exact așa, trăgând cu putere, imi amintesc că ma durea atât de tare, încât as fi preferat in continuare durerile nașterii. In plus, am avut o cusatura absolut prostească. Concluzia noastră, dupa două nașteri la Isis, a fost ca sunt pregătiți pentru nasteri usoare, care nu pun probleme. Dar imediat ce apare vreo complicație, ridică din umeri si așteaptă vreo minune. Poate ca pentru mine chiar asa a fost, dar iată ca minunile nu se întâmplă la nesfarsit, de fapt e nevoie de profesionalism, experiență si implicare.

 10. Cristina

  Incredibil. Cum sa traga de placenta? Si cum de este posibil ca o MATERNITATE sa nu fie pregatita pentru ruptura uterina??? Cum??? In schimb, avem beculete si oua de pasti, biserici si mult circ.

  Vaii, si bebele cel mic, si fratele mai mare, imi pare atat de rau…

 11. Alina

  Ecografiile nu depisteaza placenta accreta, mai informati-va! Este o afectiune care rareori poate fi depistata inainte de nastere. In majoritatea covarsitoare a cazurilor placenta accreta apare pe uter cicatricial (nastere anterioara prin cezariana) si de obicei este corelata si cu placenta praevia. Cea mai sigura cale (bineinteles nu infailibila) de a evita aparitia unor astfel de cazuri este de a naste natural inca de la primul copil, bineinteles daca nu exista indicatii clare de cezariana.

  • Chelaru alexandra

   La mine s-a vazut. La a 3a cezariana, medicul meu m-a internat de la 28 saptamani pt ca vazut placenta accreta . Am nascut la 32 saptamani, si intr-adevar in timpul cezarienei auzeam cum dr mea ii arata unui rezident cicatrice unde era lipită de uter. Mentionez ca am nascut in Iasi,la spital de stat,toate eco facut in spital,cu excepția morfologiei . Medicul meu are 2 ani de când a terminat rezidențiatul, nu vorbim despre un dr cu 30 ani experienta. Am avut noroc, nu s-a rupt uterul deși era a 3a cezariana.

  • Carmen

   Imi poti spune numele dr din Iasi care te-a diagnosticat? Si eu am avut praevia si ma tem de o eventuala accreta pt ca am uter cicatricial. Mersi mult.
   just_carm3n@yahoo.com

  • Accreta se poate vedea, dar da, sunt cazuri in care nu se vede. Si totusi, ca sa fie acceta, trebuie sa fie jos placenta, in zona cicatricii cezarienei. Si asta, plus sangerarile din sarcina, sunt motiv clar pentru investigatii suplimentare. Cand pregatesti un pacient pentru NVDC, se verifica pozitia placentei. Sau ar trebui…
   Undeva cineva cumva a facut o greseala fatala…

 12. Andreea

  O,Doamne… citeam randurile tale in autobuz in drum spre servici… mi-au dat lacrimile … cate iresponsabilitate. Murim cu zile, nu mai avem incredere in nimeni si nimic in tara asta. Dumnezeu sa o ocroteasca pe Teodora dar si pe micutii ei. ?

 13. Daffodil

  Poate ai auzit si de cazul Geaninei Sechel din Piatra Neamt, 23 ani, a murit de insuficenta cardiaca la Spitalul Judetean la o zi dupa ce a nascut o fetita. Vina este exclusiv a medicilor (a asteptat ore intregi medicul cardiolog) iar acum si-o paseaza unul altuia, ca mingea de tenis. O prietena a nascut acolo, nereguli cat cuprinde. Medic anestezist care nu sta cu pacienta in operatia de cezariana, dureri in timpul operatiei (i se spune ca e doar o senzatie, ca i se pare, ea urla ca nu rezista). Macelari cu totii, nume cunoscute, plicuri indesate prin buzunare, pacienti traumatizati si vieti curmate. Nu inteleg cum pot profesa oamenii astia, cand se aude de un caz tragic, cu siguranta nu e singular, restul nu vorbesc, e prea multa suferinta.

 14. Anamaria

  Nu stiu cat bine face articolul asta. O culpa medicala doar un alt medic o poate confirma, in nici un caz noi, pacientii.
  Am nascut de doua ori la Isis. Prima data cezariana de urgenta, cu desprindere de placenta, hemoragie masiva, copil cu Apgar 2 si 10% sanse de supravietuire. Dr. Zaher ne-a salvat pe amandoua. A doua nastere a fost Tolac tot cu dr. Zaher.
  Fiecare nastere, vaginala sau cezariana, vine cu riscuri.
  Condoleante familiei si multa putere sotului in cresterea micutilor.

 15. BiZ

  Foarte foarte dureros….fara cuvinte …era și eu să trec printr-o experiență probabil nu foarte ușoară eram cu clexane 0,8 făcut cu 2 ore înainte de a se rupe apa și totuși medicul anestezist la 4 ore după clexane insista sa semnez că sunt de acord cu epidurala, care după medicul meu ginecolog specialist și alt medic anestezist ar fi însemnat riscuri ffff mari de hematoame, care mă putea lăsa paralizată pe viață…in cel mai bun caz…insa faptul că am fost informată…și i-am spus ce mi s-a spus și mie mi-a răspuns :”ce profesie aveți?” ?????!!! Dar nu am semnat, mi-au făcut anestezie totala, am născut și suntem bine….insa mulțumesc Lui Dumnezeu că nu am acceptat ce au vrut ei …și am fost informată…condoleanțe și multă putere familiei! Mi se rupe sufletul pt bebelușul care nu va fi niciodată ținut la pieptul ei cald….:((((

 16. Andreea

  Eu nu inteleg graba asta de a le face pe femei sa nasca cat mai repede cu orice pret. E vreo cursa de viteza? Ce era daca mai asteptau putin? Am ajuns pe alocuri sa imi fie frica de interactionez cu medicii.

 17. deea

  Tragedia este imensa iar faptul ca medicii nu au știut exact starea de sănătate a mămicii e de nescuzat. Părerea mea, de observator din exterior, este ca la privat poți obține ceea ce dorești dar nu mereu in favoarea ta. Nu cred ca vom STI vreodată cu siguranța dacă nu cumva alți medici au văzut mămica și au recomandat cezariana, iar ea a căutat pana in pânzele albe totuși pe cineva sa facă posibila nașterea naturală. Eu cunosc personal femei ce au avut aproape o obsesie cu Nașterea naturală și au pus in pericol viața proprie și a copilului din aceasta cauza. Medicul ce accepta nvdc poate fi înger dacă totul este ok, primește recomandari peste recomandări, mămicile se duc ca la pomul laudat și astfel apar tragedii de acest fel. In ceea ce privește modul in care se naște in alte tari, nu trebuie sa uitam ca ceea ce determina orice decizie medicală are la baza in primul rând banii. Nu se fac investigații ce nu exista in protocol, doar fiindcă medicul are “un feeling”, fiindcă acel medic va plăti din buzunarul sau. In afara ecografiile sunt trei, uneori insuficiente pentru a depista o problema. In multe tari sarcina e monitorizata se moașa, uneori insuficient pentru a depista o problema. In unele tari se naște in centre de naștere ce nu au dotări necesare pentru neprevăzut. In aceeași idee, nașterea naturală e ieftină, medicul e bun de plata dacă face o cezariana fără indicații absolute, iar la cele relative trebuie sa aibă argumente valide. Sa nu ne amăgim ca acolo viața contează mai mult. Am prietena cu ruptura uterina la o nvdc in afara, a fost și ea și copilul la un pas de moarte, nu am insistat sa aflu de urmări pe termen lung dar la ei asta e situația. Am prietene chinuite groaznic in încercarea de a naște natural, urlând după cezariana, stiu copii cu suferința fetală, cu encefalopatie infantila data se hipoxia la naștere… dacă medicul a urmat protocolul și argumentele pt cezariana au fost prea putine atunci asta e, ghinion.
  O alta imensa problema este, așa cum arată și articolul, aspectul irațional ce exista in anumite grupuri. Din păcate natural vine la pachet cu multe comportamente dăunătoare și posibil mortale. Am înțeles ca pe grupurile de nvdc este promovată intens antivaccinarea, de fapt de pe acolo pornesc multe astfel de mișcări. In mod asemanator sunt convinsă ca și controalele medicale, ecografiile, medicina in general este un bau-bau pe acele grupuri. Mamele ce se rătăcesc pe fb și au proasta inspirație sa adere la astfel de grupuri primesc cele mai proaste sfaturi cu putința. La fel stau lucrurile și in cazul alăptării exclusive, deși peste tot in lume bebeluși sunt vătămați de aceasta promovare agresiva, totuși lucrurile par scăpate de sub control. O informare corecta, bazată pe știință, dublata mereu de posibilitatea mamei de a alege fără a fi judecată, asta mi se pare singurul lucru normal de făcut.

  • Roxana

   Deea, sunt intru totul de acord cu tine!! Medicul meu este pro cezariana sa zic asa, cu toate astea m-a asistat sa nasc natural, acum nasc a doua oara tot cu el, sper ca reusesc tot natural. Omul mi-a spus clar ca banii sunt motivul pt care in afara femeile nasc natural, nu studiile superioare. Protocoalele sunt clare si stricte pt cezariana, nu e la alegere ca la noi. E greu sa nasti si natural, sunt consecinte si pt astfel de nastere, vaginul sufera, epiziotomia poate jena destul de tare in actul sexual, apar probleme si cu incontinenta urinara…am eu aceste probleme si am nascut acum 4 ani. Am ales aa nasc la fel deoarece m-am recuperat extrem de rapid si am nascut relativ usor, rapid, fara cine stie ce traume. Dar eram pregatita sa accept oricand indicatia de cezariana. Nu ne punem cu viata copilului. Imi pare sincer rau pentru Teodora si familia ei, pentru puii ei mici ramasi fara mama…Cand o sa nasc al doilea copil, peste o luna, baiatul meu tot 4 ani va avea. Nu pot sa-mi imaginez ce ar fi-n sufletul lui mic si inca dependent de mine sa nu ma mai intorc la el…Nu pot sa-mi imaginez ce e-n sufletul puiului ei de acasa.

  • Deea

   Teoretic nașterea naturală da, este regula, așa ar trebui sa fie. Practic, după aproape 40 de ani de viața, doua nașteri, multiple experiențe ale apropiaților și o facultate de medicina terminată, eu am tras concluzia ca modul in care naște femeia este decizia ei, atât timp cât nu are contraindicații justificate medical. De când ma stiu am dorit sa scot copilul altfel decât” pe acolo”, eventual adormita complet. Când am aflat ca se poate cu adevărat și ca se numește cezariana am știut ca ori e așa ori deloc. Aveam vreo 10 ani la acea vreme și 30 de ani mai târziu încă cred asta. Am trecut prin facultate, am asistat la multe nașteri naturale, toate mi-au întărit ideea ca nu ăla e modul in care voi avea copii. Am văzut in Pediatrie zeci de copii cu probleme de sănătate apărute la naștere, riscurile sunt uneori nedepistabile la controale de rutina. Precizez ca niciun profesor, asistent universitar etc nu ne-a spus ca ar recomanda cezariana, am rămas clar cu ideea ca nașterea naturală este rutina de urmat. Știam ca toate dr nășteau prin cezariana dar din gura slăveau nașterea naturală. La aproape 30 de ani rămăsesem la ori cezariana ori deloc. Nu aveam instincte materne atât de puternice, nu imi doream cu orice preț un copil, in grupul nostru nimeni nu avea încă copil deci presiune sau dorința cu orice preț nu exista. Dacă știam ca nu pot alege nu cred ca as fi avut copil. Nu atunci oricum. Nu era o experiența pe care sa mi-o doresc, mai ales după ce o văzusem de atâtea ori de la” capătul celălalt”. Imi era frica și pentru copil, știam toate Complicațiile ce vin cu nv, nu eram dispusă sa imi asum. Când am mers la primul control am spus din usa ca eu vreau cezariana deci dacă nu e ok merg in alta parte. Am născut cu un medic care nu recomanda cezariana de rutina și vine de acasa sa asiste nașteri naturale mereu. Pur și simplu e “corpul meu, alegerea mea”. In același mod gândesc și despre alăptare, e ok sa nu o vrei și normal este ca maternitatea sa întrebe mama ce e mai in regula pentru ea și sa o trateze cu respect pentru alegerea ei. Corpul ei, alegerea ei. Și, apropo de naștere naturală la noi, toate mămicile care susțin ca medicul nu a fost de acord omit un lucru, acela ca își doresc ca medicul da fie acolo la naștere. Nu văd ce treaba are medicul care urmărește sarcina cu modul in care naști atât timp cât, atunci când începe travaliul, te prezinți frumos la spital și naști cu medicul de garda, așa cum e firesc. Nu cred ca in toate acele tari in care nașterea vaginală e norma vine medicul val-vârtej de acasa și sta cu orele sa asiste nașterea. Pur și simplu la noi se dorește imposibilul.

  • Deea, ti-as da o cafea, pe bune. Cel mai pertinent comentariu pe care l-am citit in ultimul an.

  • deea

   O cafea e oricând binevenita, fie ea virtuală.

  • Loredana

   Uitați pe cineva foarte important din ecuația nașterii si alăptării, pe copil. Ce e bine pt “corpul Dvs cu care faceți ce vreți” o fi bine si pt nou născut? Doar mamele sunt demne de respect? Bebelușii nu merita același tratament?

  • Deea

   Bebelușii merita o mama ok cu ea, o mama calma, fericita și relaxata. O mama care da “totul” pentru bebe, indiferent de ea, are mari probleme ce trebuie rezolvate. In ce mod nașterea prin cezariana și hrănirea cu biberonul este lipsa de respect pentru Bebeluș? Exact astfel de vorbe aruncate sunt nocive și fac atât de mult rău mămicilor. Am tratat mame cu depresii majore post-parfum agravate de “obligativitatea” alăptării sau de o naștere oribila, împotriva voinței. Va rog, opriți-va! Corpul lor, alegerea lor.

  • Alexandra

   Felicitari,ma bucur ca cineva gandeste asa si indrazneste sa exprime asta!

  • Dia

   Daca ai ales sa nasti altfel decat „pe acolo” pe la varsta de 10 ani, mie imi suna a rateu de educatie sexuala in familie 🙂 in rest, cezariana vine cu complicatiile ei si sunt atatea cazuri de probleme dupa ea. Si nu, nu e ok sa fie alegere. De fapt OMS recomanda cezariana doar in cazurile justificate, iar rata cezarienelor in Romania e mult peste recomandarea lor. Ascultam de OMS doar cand ne convine, mai ales din postura de medic?

  • deea

   Trecând peste faptul ca nu stiu câta educație sexuală in familie se făcea acum 30 de ani…aceasta legătura este dovedita? Întreb și eu fiindcă sincer nu văd ce are a face. Mama mea a născut o data natural și a doua oar prin cezariana, a doua i-a fost mult mai ușoară. Copil fiind am asistat, nevoit, la discuții între femei care vorbeau numai despre cât și cum s-au rupt, cum le-a cusut, ce dureri au după ani de zile, incontinența urinare etc. Nu zic și de cazurile dramatice in care o tragedie se întâmpla la naștere, erau și alea. Pana la urma decesul la naștere era principala cauza de deces la femei tinere pana acum vreo 50 de ani. Bunicile aveau toate povesti de acest gen, era o realitate trăită de ele. In schimb, putinele femei care făcuseră și o cezariana nu aveau nicio plângere ba chiar totul era roz. Acum, ca și copil, ce părere sa îți formezi? Da, recunosc, după ce am asistat la Nașteri in spitalul in care oricum am născut puțini ani mai târziu am decis ca nu e pentru mine. Probabil in alte condiții, alta țara…dar sa împroșc cu fecale grupe de studenți ce apoi varsa in sala de nașteri de scârbă, asta e o poziție ce nu mi-as fi dorit-o. Plus multe altele văzute și auzite, nu are sens sa le dezvolt. Dar cel mai mult ma îngrozea posibilitatea ca copilul sa aibă complicații, am avut și anumite probleme in sarcina și nu as fi riscat. In anturajul meu cam jumătate dintre femeile ce au născut natural au avut probleme in ceea ce privește sănătatea nou-născutului. Unele probleme aparent minore, dar totuși au fost. Cât despre OMS, de când faza cu carnea, cam am dubii ca aia de acolo sunt cu toate acasa.

  • Iulia

   Nu cred ca puteam descrie mai bine ca gandesc decat si facut-o…. Nu am inteles nici eu niciodata treaba aia cu „dr vrea canadiană din comoditate, sa nu vine la spital cand ajung eu in teavaliu” . Oare? Daca medicul in fiecare noapte, cand nu e de garda, ar fi chemat de acasa ca naste una din paciente, cum ar fi? Ar însemna ca ginecologii sa nu mai aibă casa, timp de stat cu familia, nu are dreptul sa doarmă eventual, ca doar na, el si-a ales meseria, nu l-a pus nimeni….
   Desi niciodata nu nu s-a părut drăguț sa marți natural, dupa stagiu de ginecologie din anul 6 am jurat ca nu nasc natural. Atunci cand i-am prezentat sotului dezavantajele nasterii naturale, am avut toata susținerea lui pt cezariana. Nu ma consider mai putin mama si nu imi pasa cum ma consideră altii, pt ca cele 2 cezariana pe care le am sunt doar semne ale venirii pe lume al copiilor mai. Nu am nici un regret ca nu am experimentat nasterea naturală. Dar nici nu inteleg de unde arata înversunare ale fanaticelor NV sau NVDC. De cele mai multe ori, cele din urma afirmă ca au fost păcăliți de medici sa daca cezariana prima data. Imi cer scuze daca aici sunt mama care nu gandesc asa si au avut NVDC, insa persoanele pe care le-am întâlnit, personal sau virtual, cam asta susțin.

  • Paula

   Sunt total de acord. E o tragedie fără margini, dar articole atât de agresive fără toată baza prezentată nu fac bine nimănui, pacienților în primul rand..

  • Anne

   Poți să dezvolți puțin ideea cum că alăptarea exclusivă (pana la 6 luni, bănuiesc) este în vreun fel greșită și dăunează grav bebelușului? Cât despre vaccinare, chiar nu înțeleg de ce cei care aleg, asumat (pe baza atâtor studii și cercetări, atâtor cazuri și reacții mai mult sau mai puțin grave întâlnite, sunt convinsă, de fiecare dintre noi) sunt puși la zid și judecați ca fiind neinformați și total împotriva medicinei alopate! Nu știu câte astfel de persoane cunoașteți personal, dar vă asigur că mulți dintre ce care aleg să nu vaccineze, au un istoric sau sau făcut un research propriu mai în amănunt decât poate mulți medici care habar nu au ce conține prospectul unui vaccin. ?

  • Cristiana

   Iti marturisesc ca atunci cand citesc fraze ca „făcut un research propriu mai în amănunt decât poate mulți medici care habar nu au ce conține prospectul unui vaccin” imi vine si sa plang si sa rad. Ca medic. Nu este acesta subiectul discutiei, dar vreau sa mai citesti inca o data ce ai scris. Sa te gandesti un pic daca stii exact ce inseamna „research” (nu se includ blogurile dubioase coadadepapadieimbibatainlacrimideunicorn.ro), daca stii cum se face un prospect si ce include si in general sa iti pui niste intrebari. Problema, oricum, e ca ce tu alegi „Asumat” ne afecteaza pe toti. Pe Toti!

   Nu iti mai raspund, nu mai am energie pentru o disputa din asta absolut halucinanta, am vrut doar sa iti atrag atentia ca putina adecvare la realitate este absolut necesara. Oricui.

   Sanatate!

  • Casandra

   Total de acord cu tine. Ma lovesc si eu mereu de indivizi care dupa ce au dat un search pe Google vin sa imi spuna ca ei stiu mai bine medicina si ca trebuie sa ii tratez dupa articolul x ….hmmmmm, oare asta le spun acesti researchmani si avocatilor,notarilor, altor specialisti????? De cand si pana cand citirea unui articol pe net te face medic????? Si apropo de bau baul cu substantele „periculoase” din vaccinuri…ei bine de excipienti habar nu are cam nineni …uite banala NITROGLICERINA ….foarte periculoasa nu -I asa? Si totusi salveaza vieti , nu a „explodat” nimeni de la ea….dar unii stiu medicina mai bine ca medicii care studiaza zeci de ani…pentru ca…au citit pe net…eheee , mai trebuie sa treaca ceva timp sa apara civilizatia si la noi…

  • Andra

   Atunci cand medici in Romania recomanda alaptare exclusiva dar o data la 3 ore si 15 min la fiecare san sau cand medici din Romania nu avertizeaza mamele de riscurile unei cezariene la cerere, riscuri atat pt ea cat si pt bebelus, evident ca acesti medici isi pierd credibilitatea. Cum dumnezeu sa ai incredere intr-un medic cand devine clar dintr-o discutie cat de prost informat este. Inca din anii 90 OMS are publicate recomandarile oficiale pt nasteri – nici una din acest recomandari nu este respectata in Romania!! NICI UNA!! asa ca slava domnului ca medicii nu mai detin puterea informatiei si ca si-au pierdut pozitia de dumnezei atotstiutori si atotputernici. Imi pare rau ca in loc sa vedeti beneficiile unui pacient informat si care pune intrebari, va simtiti amenintate ca indraznim sa ne informam fara sa inghitim toate bazaconiile servite pe tava intr-o consultatie.

  • Cristiana

   Eu vad un mare beneficiu in a avea pacienti informati, pe care de altfel ii am. Nu vad insa nici un beneficiu in a avea pacienti care mi se cred superiori din start, care sunt agresivi si care au impresia ca informatia lor o depaseste din start pe a mea (si am avut o gramada, multi morti pentru ca au „stiut mai bine” sa isi trateze cancerul cu varza murata si bicarbonat sau pentru ca familia nu crede in depresie sau in vaccinuri sau in transfuzii). Cam cum ai scris acest mesaj. Respect absolut orice parere a oricarui om, dar cand cineva scrie ca mai sus ca macar pentru o secunda poate sa priceapa meseria mea, pentru care am invatat 13 ani si continuu sa invat, mai bine ca mine, ei bine atunci nu am cum sa nu ma intreb daca nu cumva sunt la camera ascunsa. Nu ma simt amenintata in nici un fel de informatie, apreciez informatia si o caut mereu. Ma simt insa amenintata de informatia de proasta calitate, cu rang de adevar. Totul face parte tot din nivelul jenant la care a coborat Romania, tocmai de aia educatia sanitara e zero, oamenii nu stiu ce e ala prim ajutor, nu stiu ce inseamna preventie, nu stiu atatea lucruri…

   Si insist, strict la comentariul la care am raspuns m-am referit. Treaba cu vaccinurile nu e un moft. Nu e o „informatie”. E o imensa prostie, propagata in nestire, cu consecinte tragice pentru noi toti, nu doar pentru aceste genii ale medicinii de pe google. Cand cineva imi spune ca nu sunt informata in meseria in care am un doctorat ma jigneste si se jigneste pe el insusi. De asta zic, putina adecvare la realitate nu strica multora.

   Nu sunt de acord cu titlul acestui articol, nici cu tonul lui, nici cu eticheta de vinovat pusa din start. Inteleg insa reactia emotionala a autoarei, inteleg si situatia si nu imi permit sa imi dau prea mult cu parerea. Insa contribuie la propagarea acestor atitudini, ca a Dvs., absolut periculoase pe termen lung. Am impresia ca multi dintre noi avem o atitudine de oi, de pilda sunt oameni aici care ar strange-o pe doctorita acestei paciente de gat, asa pur si simplu. E firesc?

   In incheiere, va anunt ca medicii sunt tot oameni. Personal nu ma descurcam in tara cu salariul pe care il castigam, astfel ca a trebuit sa plec si nu a fost usor si nu imi e usor. Sunteti cu totii parte din problema si totodata din solutie, accesul de agresivitate si etichete nu ajuta nimanui. Si nu va doresc sa traiti intr-o societate fara medici, asa rai cum ii considerati. Din pacate e posibil sa se intample curand, pleaca medicii din Romania mai ceva acceleratul din gara.

   Sanatate! Si de ce nu, va doresc si putin bun-simt, daca reusiti sa gasiti pe undeva. Succes!

  • rox

   Alaptarea exclusiva in sine nu dauneaza daca mama are suficient lapte si daca este accesibil copilului – adica daca se ataseaza corect la san sau daca copilul nu are frenul sublingual prea scurt. Insa agresivitatea cu care alaptarea exclusiva este promovata a dus la tragedii ce puteau fi evitate: copii malnutriti, deshidratati si chiar decese. Promotorii alaptatului exclusiv cu orice pret, din ignoranta probabil, promoveaza idei conform carora nu exista lapte insuficient, sau ca trebuie sa iti petreci orice secunda cu copilul atasat la san, ingnorandu-ti propriile nevoi, sau ca si un singur biberon dat copilului este otrava.

  • Lia

   La a treia nastere, dupa ce am citit n articole pe net cum ca nu exista sa nu ai suficient lapte, am ajuns in pragul disperarii stand cu copilul la san aproape incontinuu, sau la interval de 30 de minute, timp de o sapramana, macinandu.ma sentimentul de vinovatie ca nu sunt o mama buna pentru ca nu am suficient lapte. Copilul nu a luat in greutate decat 50g intr.o saptamana si a domit 4 ore incontinuu dupa prima sticluță de lapte reconstituit. Deci, da, teoria cu trebuie sa vina lapte… este o aberatie care nu face decat rau si mamei si copilului.

  • Cristina

   Exact, corpul meu alegerea mea in sus și în jos dar la vaccinare nu se aplica????

   Îmi pare foarte rău de mămică, eu am avut 3 nașteri naturale, fără epiziotomie, anestezie, epidurala etc, aș naște oricând și la orice ora, am încredere în corpul meu și mi cunosc corpul mai bine decât orice medic. Din păcate nu există un plan de naștere în maternități, abia în travaliu ești întrebată de istoric medical, alergii etc

  • Deea

   Ba se aplica, eu sunt ok sa nu fie vaccinați anumiți oameni, atât timp cat stau izolați de populația generală și încuiati bine acolo, fără drept de a ieși din perimetru. Pot avea scoli, Grădinițe, magazine. Libertatea ta se termina unde începe libertatea mea, iar împrăștierea bolilor mortale nu este un drept sau o libertate. Aici vorbesc strict despre refuzul vaccinarii unei persoane cu capacitate de decizie, in cazul copiilor e cu totul alta discuție, alta legislație, parintele nu e stăpân absolut.

  • Mihaela

   Sa stii ca ai dreptate, chiar e o idee buna sa avem orase, toate chestiile separate, vaccinati cu nevaccinati. Sa vedem pe termen lung (sau poate nu o sa fie nevoie de atat de mult timp) care sunt mai sanatosi si mai rezistenti. Si…va rog, neaparat fara drept ca vaccinatii sa interactioneze cu nevaccinati, sa se imperecheze cu ei, etc., etc..:P, nu de altceva, dar sa nu stricam experimentul :))
   Cat despre partea cu parintele care nu e „stapan absolut”, sa avem pardon, in acest caz statul nu este „stapan absolut”, iar parintele est acea persoana/persoane care au adus la viata copilul si care si-ar da viata pentru el. Nu am vazut pana acum vreun STAT sa-si da VIATA pentru COPIUL cuiva, PUNCT.

  • Cristina

   Spune-ne si noua ce fumezi.

  • Mihaela

   Eu am comentat ideile Deeei, prin urmare sa ne spuna ea ce fumeaza, nu zici?

  • Andreea

   Copii vatamati de alaptare exclusivă??? Scuza-mi ignoranta, habar nu am despre ce vorbesti, ai putea sa ma lamuresti?? Exista cazuri de copii afectați de țâță?? Si te-as mai ruga sa nu generalizezi in teoria ta referitoare la informare! Sarcina mea a fost supeavegbeata in strainatate, dosarul meu e de 2 ori mai stufos decat ce am vazut la prietenele mele desi nu am avut absolut nicio complicație în sarcina si totusi, am ales sa nu vaccinez, deci nu-i o regula ce spui tu. Sunt mămică unui băiețel de 1 am si 4 luni, alaptat încă, sănătos acum, desi dupa vaccinarea din maternitate era plin de bube….. Seara buna!

  • deea

   Nu am dezvoltat subiectul alăptării fiindcă nu am considerat ca este locul. Da, copii vătămați nu de alăptarea exclusiva care merge ca la carte, ci de teoria alăptării exclusive. Exista copii ce su decedat din cauza ca nu au primit completare atunci când era nevoie, exista mii de copii cu sechele neurologice grave tot din acest motiv ( hiperbilirubinemia și hipoglicemia fiind principalele cauze). Exista copii vătămați de suplimentele și medicamentele ce stimulează lactație ( prospectul domperidonei atenționează clar in privința tulburărilor de ritm la sugar chiar la doze mici, totuși eu am citit inclusiv ghiduri ale consilierilor recunoscuti in alăptare ce recomanda 8 cp domperidona pe zi pe termen lung). Am o prietena ce aproape și-a scos moașa in suturi don casa fiindca insista cu alăptatul și ii zicea ca e ok ca copilul sa arate ca o stafie la 2 săptămâni de viața. Din păcate rata scăzută a alăptării din anii ‘70-‘80 a dus la căderea in cealaltă extrema in zilele noastre. In general nu e vorba de țara noastră, ci de tari unde maternitățile “baby friendly” au niște reguli ce nu sunt susținute de știință. Despre vaccinuri chiar nu discut, știință e clară, cercetarea părinților pe google e alta treaba.

  • rodica

   Ce cafea, ai o bere de la mine ?!

  • Inna

   Ai perfecta dreptate in fiecare cuvant spus!! Pe grupul NVDC Romania (hai sa spunem pe fata lucrurilor) se promoveaza ineptii gen..”de ce sa faci eco? Nu este necesar! De ce sa mergi la medic? Este sufficient sa fi zen! Nu mai vaccina… Si stai acasa pana cand ai contractii la 5 min (ATENTIE vorbim de uter cicatriceal!!!!)” Si multe multe alte bazaconii! Si cand aduci arguments solide impotriva afirmatiilor care nu au nicio baza medicala ii vai si amar de tine!
   Ai punctat foaaarte bine paragraful cu „panzele albe si pomul laudat” . regret nespus ce s-a intamplat, dar familia a semnat in contract prin care si-a asumat riscurile unei nasteri vaginale post cezariana.
   Nu zic ca nu exista culpa medicala, dar tu cand ai o sarcina cu risc, si totusi vrei nastere natural a, macar vezi ca spitalul unde nasti sa fie clasificat in categoria 1

  • Andreea

   Nu e totul chiar așa cum spui tu. Nașterea naturală nu se numește degeaba ‘naturală’. E foarte bine că există și posibilitatea cezarienei în cazul în care apar complicații, astfel încăt să crească șansele ca mama și copilul să fie salvați. Dar repet, în cazul în care există reale complicații. În România se merge la cezariană de parcă ar fi o programare la coafor!!!

   Eu trăiesc în Germania unde am născut în octombrie 2017. Aici sunt 3 ecografii standard, dar sigur că se fac mai multe în caz de necesitate. La mine de exemplu din săptămâna 32 s-a monitorizat sarcina foarte atent pentru că bebe nu lua în greutate cum trebuie. Există și case de nașteri pentru cele care vor să nască doar cu moașe, dar pentru asta trebuie îndeplinite anumite condiții și la primul semn că ar fi ceva în neregulă, se merge imediat cu salvarea la spital.

  • deea

   Natural nu înseamnă “ cel mai bun” ci doar asa cum a lăsat Cel de Sus sa fie, fără intervenții din exterior. Naturalului implica selecție naturală, in natura aceasta este vitala pentru echilibru. Eliminarea verigilor slabe este esențială pentru supraviețuirea celorlalte.
   Cât despre ecografii, e clar ca pot fi mai multe și in alte tari dacă se depistează o problema. Doar ca uneori acea problema poate fi depistata la o ecografie făcută in afara celor “de rutina”. In cazul meu, problemele cu prima sarcina s-au văzut la o ecografie lunară( efectuată la 16 săptămâni, după ce la 12-13 săptămâni totul era perfect) fapt ce a dus la o intervenție precoce și monitorizare atenta. In săptămâna 20 eram la un pas de avort spontan, deși eu fizic ma simțeau bine și, deși nici măcar dr nu ma credea, nu am simțit pic de durere sau contracție. Dacă nu erau ecografiile dese probabil lucrurile ar fi stat groaznic, o naștere prematura fiind scenariul cel mai bun.

  • D.

   Total de acord, pana la alaptare. De ce vb de bebelusi vatamati in urma alaptarii exclusive? Eu am cerut din start cezariana, de la prima intalnire cu dr, am avut oarece mustrari de constiinta pt asta pe parcursul sarcinii, ma simteam vinovata ca nu am curaj destul, ca nu simt nevoia sa incerc natural, dar mi-am revenit rapid cand l-am vazut pe bebe. Nu am intrat nici in depresie ca nu mi-am vazut bebele imediat, ci abia dupa vreo 8 ore(anestezie generala) nici nu mi-am facut nervi ca nu a dormit doar cu mine, ca a mai primit si lapte praf in spital, odata ajunsi acasa, totul a devenit firesc, alaptare exclusiva fara probleme pana la 6 luni, incheiata la 1 an si 4 luni. Am ales sa nu ma cramponez ca nu a iesit totul ca la carte, printre care si epudurala esuata, important e bebele, restul sunt amanunte, de ce sa capatam fixatie pt diverse aspecte ale nasterii.

  • deea

   Exista mai sus explicații apropo de “ vătămați de alăptare exclusiva”. Nu este vorba de alăptarea ce merge ca la carte ci de miturile legate de alăptare, nesusținute de dovezi medicale. Da, au murit copii fiindcă mama efectiv nu avea lapte suficient sau copilul nu se atașa corect.

 18. Ramona Roșu

  Doamne, ce tragedie! Doamne ajuta familia și ai grija de Teodora pe noul drum!
  Ioana, acesta este unul dintre motivele pentru care majoritatea medicilor obstetricieni se grăbesc la cezariana. .. nu vreau sa îmi imaginez ce este în sufletul medicului acela!
  Iar în perioada în care eu spuneam la cursurile de pregătire prenatala despre placenta accreta, oamenii spuneau ca exagerez…
  Una din probleme este ca părinții nu își asuma nicio responsabilitate, totul este pus pe umerii medicilor. ..

  • Daca nu s-ar grabi cu cezariana la prima nastere, nu ar mai fi atatea cazuri de uter cicatricea si ar fi mai rare cazurile de placenta accreta si deci mai putine vieti in pericol… Citeam zilele astea cum ca din cauza numarului crescut de cezariene, in ultimii ani a crescut incidenta de placenta accreta cu 30% fata de acum vreo 20-30 de ani…

  • rox

   La mine un factor in alegerea cezarienei a fost ca nu vreau al 2lea copil.

  • Cristina

   Suntem campioni la cezariene mai mult sau mai puțin necesare

 19. Bianca

  Am nascut acum 5luni jumate natural, prima nastere. O sarcina fara probleme. Am facut o hemoragie uterina pe care o asistenta (nici macar medicul) a observat-o dupa aproape 2ore de la nastere, pt ca nu mi.au dat nici o atentie, mi.au restabilit functiile vitale, transfuzii…si au reusit sa imi repare „ruptura”. Concluzia: o reactie a corpului meu, nu mi s.a contractat uterul, nefiind vina lor… Ma multumesc ca traiesc acum!

 20. Claudia

  Asta e politica maternitatilor private pentru care platim bani grei: ‘mergeti la stat ca stiti, conform contractului va puneam gratuit la dispozitie o salvare care sa va transporte pentru ca au aparut complicatii’-acestea au fost vorbele doctoritei de la privat (Sanador Bucuresti) care imi urmarise sarcina timp de cateva luni bune. Nici vorba ca sunt slab pregatiti si dezinterasati, ca habar nu au ce sa faca la o cat de mica modificare a starii de sanatate a mamei.
  Cei de la Stat-sp Cantacuzino, au facut totul pentru mine si sunt in viata azi datorita lor. Din pacate pentru copilul meu a fost prea tarziu pentru ca in incapatanarea mea alesesem sa merg la privat…Medicul de la stat care nu imi urmarise sarcina a venit de acasa sa ma opereze in zi de sarbatoare si a stat cu mine de la 10:30 pana la 19 cand mi-am revenit din anestezie. Dimineata inainte sa mearga la Raport venea sa ma vada, la plecare la fel…Un medic caruia nu i-am platit nimic si nu imi urmarise sarcina luni intregi…Inutil sa spun ca de privat nu am primit nici macar un telefon…
  Acum la cea de-a doua sarcina am ales sa o urmaresc la Stat si mai am cateva zile si imi voi tine baiatul in brate. Poate ca nu voi sta singura in camera, ci intr-un salon cu 3 paturi, dar nu am nici cea mai mica teama ca atat eu cat si copilul meu nu vom fi bine ingrijiti!

  • Raluca

   Sa stiti ca povestile noastre se aseamana foarte mult !
   Sanatate va doresc ☺️ Si dumneavoastra si bebelusului ❤️

 21. ralu

  Și eu am avut probleme la prima naștere naturala..nu mi-ai căzut placenta și a fost nevoie de extracție manuala dar cu grija iar la cea de-a doua totul a decurs normal a căzut singura!! Dumnezeu s-o odihnească și s-o trimită pe pământ ca cel mai bun și frumos înger Pt copii ei

 22. Monica

  Îmi pare extrem de rău pentru ce s-a întâmplat cu Teodora. Am un gol în stomac când mă gândesc la copiii rămași fără mama.
  Dar nu înțeleg pe ce te bazezi când faci aceste acuzații, Prințesa. Ai pregătire medicala? Cu specializare ginecologie?
  Ai avut acces la fisa medicala a pacientei?
  Ai asistat la alte nașteri naturale sau prin cezariana? Altele decât cele personale.

  • Printesa Urbana

   Printre sursele mele pentru acest articol se numara medici ginecologi, moase si apropiati ai familiei. Am incredere in veridicitatea spuselor lor. De altfel, expertiza medico-legala confirma cele din articol, ma rog, nu a fost placenta accreta, ci percreta.

  • Ioana, deci a fost NVDC, nu cezariana electiva cum spuneau fetele pe grup, da?

  • Si ISIS a dat comunicat de presă, a fost NVDC.

  • Natalia

   Am citit acum declaratia spitalului. Multumesc.

  • Monica

   Expertiza medico-legala a fost făcută publică? Sau ai avut tu acces la ea? Înainte sa scrii articolul?
   Poate ar trebui sa Îți numești sursele și sa atașezi documente oficiale.
   În alte condiții e doar părerea ta.

 23. Raluca

  Este foarte, foarte trist, ca s-a intamplat asa ceva, nici nu imi pot imagina ce e in sufletul familiei 🙁 Din pacate ai dreptate, in Romania nasterea vine la pachet cu practici vechi si proaste. Am nascut natural la spital privat, acelasi in care ai nascut si tu. Foarte, foarte, slab pregatiti pentru asa ceva pe multe aspecte ce tin de confortul psihic si fizic al pacientei. Si da, cu practici gen apasat pe burta, tras de placenta … 🙁 si o avere cheltuita.

  Pe de alta parte exista tabara moaselor care au pornit un razboi impotriva cezarienelor si, din punctul meu de vedere, promoveaza un comportament iresponsabil: stat acasa cat mai mult ca daca te duci la spital te vor presa sa faci cezariana, toata lumea poate sa nasca natural, chiar si cand bebe e in pozitii fetale mai putin propice, doar ca nu se baga medicii din Romania ca n-au experienta, epidurala e bau-bau si aproape ca garanteaza cezariana, copiii nascuti prin cezariana sunt mai putin sanatosi etc. etc.

  Nu contest adevarul informatiilor ca atare, dar atitudinea asta sadeste vinovatie si subrezeste increderea medic-pacient. Unele paciente cu suportul moaselor au decis sa nasca acasa, ca asa e natural, asa se facea si inainte. Dar care era nivelul mortalitatii infantile inainte oare? Si ia amploare acest curent.
  E adevarat ca sunt multe de schimbat la noi, dar e iresponsabil sa incarci pacientele cu responsabilitatea de a alege ele, uneori in opozitie cu opinia medicala.

 24. Tina

  Eu am nascut acasa, cu moasa, el de-al doilea copil, iar primul a fost nascut tot vaginal, in spital. Am avut sarcina monitorizata pana in ziua nasterii, de catre medicul cu care l-am nascut pe primul. Am ales sa nasc acasa, nu din cauza trendului, din cauza „razboiului” pornit de moase, ci pt ca vroiam sa am bebelusul langa mine din prima clipa, pt ca vroiam sa nu mi-l spele in secunda 2, pt ca vroiam sa ramana atasat de cordon pana cand acesta nu mai pulsa, pt ca vroiam sa nu mi se mai faca epiziotomie, pt ca vroiam ca nasterea mea sa fie in ritmul meu, negrabita de nimeni, bebelusul sa vina cand si cum e pregatit. Si am mai vrut (poate cu asta ar fi trebuit sa incep) sa nu plec de langa primul copil, care avea 2 ani, sa lipsesc 3-5 zile, dupa care sa ma intorc la el cu un bebelus asupra caruia trebuia sa imi intorc atentia. Pt ca in spitalele noastre nu conteaza cat de „naturala” a fost nasterea, cat de repede se reface bebelusul si mamica, protocolul spune 3 zile de spitalizare si daca ceri altceva, esti considerat iresponsabil.
  Am avut o nastere grea, lenta, o expulzie de 3 ore, copilul posterior (motiv de cezariana daca as fi ajuns in spital), dar in momentul in care am luat bebelusul in brate, totul a fost minunat, a fost incheiat. Am stat cu copilul atasat la san si prin cordon 20 min, pana nu a mai pulsat, apoi moasa l-a taiat si eu am expulzat placenta printr-o contractie, exact ca nasterea bebelusului. Nu am avut nici o ruptura, nu a fost nevoie de nici o cusatura. Am dormit 5 ore, pana dimineata, apoi mi-am continuat viata ca si cum as fi avut o extractie de molar. Atat de simplu poate fi. Asta e nasterea naturala. Naturala.

  • Raluca

   Daca se intampla ceva cu bebelusul, iti asumai decizia de a naste acasa sau spuneai ca nu ai fost informata despre riscuri?

   De ce sa te joci cu viata copilului? Te inteleg ca l-ai vrut langa tine,si eu la fel, si l-am avut non-stop langa mine. Te inteleg si ca nu ai vrut sa il lasi pe celalalt. Dar ti-ai asumat niste riscuri pe care nu le inteleg. Daca ai nevoie de o operatie de apendicita, nu mergi la spital, nu iti lasi oricum copiii pt ca e o necesitate? Pentru mine e necesar ca ii asiguri copilului pe care il porti toate sansele sa fie in siguranta,iar cezariana de urgenta se face numai in spital.

   Ma bucur ca s-a terminat cu bine pentru voi!

  • Ramona Roșu

   Raluca,
   Și la nașterea în spital, tot mama naște cu toată responsabilitatea, de preferat!
   Apendicita este o situație patologica, nașterea este fiziologica, nu încape comparație!

  • Irina

   Atât de simplu a fost la tine! Ce te face sa crezi că „atât de simplu” TREBUIE sa fie și la alte femei? Garantezi tu sau cum?

  • rodica

   te felicit si ma bucur pt tine si pt puterea pe care o ai sa poti povesti totul din perspectiva asta dar in realitate totul e al naibii de dureros, las o incolo de extractie de molar, nu induce in eroare gravide care nu au luat inca decizia cum sa nasca. ps am 2 copii, efectiv mori de durere si uosr usor iti revii si nu f usor uiti…

  • Iova Claudia

   Sa va fie de bine. Daca se intampla ceva dadeati vina pe medici sau pe cine? Ati avut noroc. Dar, sa prezentati ca nu ati avut dureri si ati fost Zen, nu va cred.

 25. Claudia

  Imi pare enorm de rau pentru bebelusul Teodorei si pentru viata pe care o avea inainte. Am nascut la Isis acum 4 ani si jumatate NVCD si am beneficiat de toata grija si atentia, imi pare nespus rau pentru ce s-a intamplat acolo, acum…

 26. Karina

  Anestezistul nu era prezent în clinica când a început nașterea. A fost chemat când s-au produs hemoragia. Cât a durat până a ajuns? Cel puțin 20-30 min. Când a ajuns la spitalul județean? După ce a fost intubata. A făcut câteva stopuri care s-au resuscitat pe drum? Putea fi salvată? DA. Daca ar fi fost începută intervenția imediat după ruptura. Daca ar fi fost pregătită o sala de operatie cu ginecolog și anestezist care să intervină imediat… Când a născut? La ora 0 și ceva? Când a ajuns la spitalul judetean? Cam la 2 ore. Deci… Trist, f trist. Dumnezeu să-l ierte!!!

 27. Darius

  Trebuie sa comentez… Ca si sot/tata a 3 copii am deja o experienta destul de mare cu ce inseamna sistemul la noi . Sotia a nascut de 2 ori normal si a 3 oara cezariana . De fiecare data cu probleme . Si tocmai de asta am apelat la Spitalul Judetean pentru ca la Isis sau Euromaterna nu ai garantii legate de probleme din jurul nasterilor . Da cu spaga cu interventii dar pot spune ca una peste alta totul a fost ok. In schimb sa nu blamam toti doctorii . Si sa nu cautam asta ca si scuza de plecat afara ( o tampenie suprema ) ci sa incercam sa aducem imbunatatiri atat de necesare sistemului .

 28. melina

  De ce nu i-au scos uterul???? (Histerectomie totala) Era singura cale de a stopa hemoragia!!!

  • Cristiana

   Probabil ca nu a fost timp.

  • Din ce a aparut in presa, asta s-a si incercat la Judetean, dar a fost prea tarziu…

 29. Alina Ivana

  Asa mi.a pornit si mie hemoragia moasa cu care am nascut, a tras de placenta… simteam cum o plimba in mine…? Iar cand a vazut ca nu poate opri hemoragia a chemat medicul de garda si a oprit.o …? Multa putere familiei sa treaca mai departe. Tare rau imi pare pt mamica…?

 30. Bogdan

  Nu e neaparat sa spui daca e sau nu accreta increta percreta sau oricum ar fi , desi ai cum sa le diagnostichezi.
  Doar ca o placenta anterioara joasa are cele mai mari sanse sa fie la nivelul vechii cicatrici, ceea ce contraindica din start NVDC
  E infiorator ce s-a intamplat, si nu inteleg de ce nu au operat-o acolo – cel mai probabil nu aveau sange, plasma, crioprecipitat – ceea ce din nou contraindica o procedura cu potential de complicatii majore.
  Laurii sunt efemeri, 100 de reusite si un esec si tot ceea ce ramane e ultimul …
  Probema este a spitalului mai degraba decat a medicului, daca toti sunt o echipa atunci trebuie sa fie cinstiti cu ei si cu pacientii – din 100 de candidate statistic 30 nu indeplinesc criteriile – asta este , iar toate cele care li se adreseaza trebuie sa accepte si o contraindicatie , nu ajunge sa mergi acolo ca sa fie ok – asta e responsabilizarea – din pacate toti o fac dupa o eroare.
  E clar o complicatie ce putea fi gestionata mai bine si preventiv , nu terapeutic.

  Sa invatam cu totii, si medici si pacienti
  Condoleante familiei

 31. Deea

  Am căutat din curiozitate mai multe date despre doctorița care a asistat nașterea, acum ca numele sau este public. Doamna dr este unul dintre medicii ce apar pe afișele conferințelor despre naștere naturală/nastere vaginala după cezariana/alăptare. Presupun ca este unul dintre medicii iubiți de comunități nvdc așa cum presupuneam. Este exact pomul laudat pe care doar îl bănuiam acum câteva ore, iată cât de repede poți sa cazi de atât de sus. Sunt sigura ca, atât timp cât este speaker la conferințe de acest gen, are experiența, dar de multe ori laurii puși de alții pe cap te fac sa îți pierzi judecata. Ce a fost acolo se va stabili clar de către cei competenti. Sper ca acest eveniment nefericit sa le facă pe femeile ce cer nvdc sa se gândească bine ce fac, spre deosebire de țările unde aceasta este prima alegere a protocolului la noi e cumva altfel. In continuare sint de părere ca, dacă poți sa alegi, alegi punând răul și neprevăzutul in fata. Alegi o maternitate dotata cât de bine, cu o secție de neonatologie cât mai buna, cu tot ce trebuie in caz ca merge rău. Nu mergi după medici ce practica nașteri in apa, sub apa, in diverse poziții, nu mergi după tăieri târzii de cordon, ignorând aspectele vitale. Cea mai frumoasa naștere e aia in care pleacă toți vii acasa.

 32. Alina

  Nu pot decât să fiu furioasă. Nu e drept! Dumnezeu cu Teodora a făcut o mare nedreptate. Nu e drept!
  Incompetența ucide din nou. Exodul medicilor din țară lasă urme adânci în NOI! Trist nu?
  Iartă,mă tu mamă urcata prea repede la Cer că mă revoltă plecarea ta. Dar aș fi vrut să nu citesc asta. Să nu fi TU o știre. Aș fi vrut să știu că îți crești copiii fericită.
  Drumul să îți fie lin. Să te hodini , să ai grijă de copiii tăi de sus.
  Drum lin!

 33. Alexandra

  Ce legarura are Romania? Aceeasi medici puteau fi acum in Franta si murea o frantuzoaica. Hai sa nu mai scuiapam atat pe tara asta doar din reflex.

 34. Andreea

  Am avut aceasi problema. Se vede foarte clar la eco. Prima data mi-au zis de placenta inserata pe cicatrice la 15 sapt,la 18 mi-au propus chiuretaj si mi-au prezentat toate riscurile . La 28 sapt s-a confirmat placenta acreta ca pana atunci se mai putea ridica,la 31 sapt am facut rmn sa vada daca a afectat vezica si la 35 am nascut . Am schimbat 3 medici si l-am ales pe cel cu experienta cea mai mare ca primii 2 mi-au zis ca o sa mor pe masa . Nu inteleg cum nu s-a stiut iar daca se stia cum au putut sa permita NVDC …. Iar nu inteleg de ce la Isis nu au anestezist noaptea. Condoleante familiei!

 35. Madalina

  Din pacate,am ajuns să trăim intr-o tara care sincer eu nu mai vad sa se îndrepte ceva in bine la ea..eu sunt socata de ce s-a intamplat..te duci la o clinică privata pt a te simti in siguranta fata de spital si de fapt constati ca este acelasi lucru cand intervin complicatii..D-zeu sa o aiba in paza Sa!?

  • Nicoleanda

   Gresesti. Esti mai in siguranta intr un spital de stat din constanta, decat in clinica privata. Spitalul are clar dotati mai bune si o echipa intreaga ATI, nu fara anestezist ca dincolo. Peste tot in tara complicatiile de la privat merg de urgenta la stat, unde mai pot fi salvate, daca mai pot fi….. Eu am nascut prematur la stat, la maternitate de nivel 1, dar in salon erau si mamici sosite cu ambulanta de la spitalul „de lux”. Nu a mai contat cat iti zambesc asistentele si cat de mult te simti „ca acasa” sau ce atmosfera este, a contat aparatura si echipa medicala, plua resursele biologice necesare, sange, plasma…

 36. Diana

  Este o tragedie ce s-a întâmplat, dar de ce trebuie să fie din categoria:”m-am săturat de România, ca la noi la nimenea…”. Avem suficiente motive să fim revoltați de ce se întâmplă în țară, un caz de malpraxis la o clinică privată cred că se putea întâmpla în foarte multe locuri din lumea civilizată-de aceea și asigurările de malpraxis medical sunt cvasi-universale.
  .

 37. dia

  Tragic. Peste ocean unde sunt eu nu se accepta nașterea naturală după cezariana. Chiar dacă riscul e f mic sa fie nasol, pur și simplu nu se accepta. Și părerea mea e ca bine fac medicii aici. Nenorocire peste familia asta, nici nu am cuvinte. Dacă se dovedește neglijența medicală medicul trebuie sa fie tras la răspundere. Sunt și eu medic.

 38. Mirela

  Un articol la fel de prost precum multe altele.Vorbiti in necunostiinta de cauza si vorbiti din auzite de pe celebrele grupuri de mamici.
  E urat sa denigrezi munca unui dr.
  Ambii dr prezenti sunt foarte buni si pun suflet.Efectiv ei nu au viata personala, doar viata cu pacientele.
  Ma indoiesc ca ar gresi daca era ceva ce se putea evita.

 39. Andreea

  Ca mama ce am nascut primul copil prin cezariana la cald, iar pentru al doilea imi doresc NVDC, nu pot sa raman nemiscata la ce s-a inamplat! Dar inainte de a da vina pe medici, ar trebui sa urmarim tot acest sistem viciat! Nu cunoastem discutiile medic-pacient, NVDC-ul nu este garantat 100%, in contarctul care se semneaza probabil este trecut si riscul de deces, si din pacate stiu ca sunt mame care isi doresc cu tot dinadinsul sa nasca natural, ca asa sunt invatate pe grupurile care sustin NVDC pe Facebook, si aici dau vina pe doulele de acolo care printre altele, invata mamele sa stea acasa cat mai mult, sa nu accepte controalele facute de medic in travaliu, sa refuze antibioticul in caz de membrane rupte, ba chiar am vazut zilele trecute cum una din admine acuza medicii ca nu isi asuma sa constte o nastere la domiciliu…despre ce vorbim pana la urma? Si lipsa de informare a mamelor poate ucide! Da, si eu m-am gandit la NVDC, dar cel mai sigur il vad intr-un spital unde medicii pot face fata complicatiilor care pot aparea! Totul este bine la privat pana se intampla o nenorocire! Spitalele private nu fac fata unui caz iesit din tiparul normalului! S-a pierdut si timp in cazul acesta cu decisul transferului, transferul in sine, preluarea mamicii! Nu vreau sa ma pun in locul familiei, nici pe copilul meu in locul copilului ei, dar vreau sa cred ca intr-un spital de stat, avea sanse mai mari sa supravietuiasca! Si daca as putea, le-as tempera pe adminele grupului de sustinere a NVDC ului cu orice pret…nu esti mama mai putin eroina daca nasti prin cezariana! Important este sa fiti bine si tu, si copilul!
  O sa ma rog si eu, ca multi altii care nici nu o cunosc, pentru sufletul ei!

 40. Andra

  Da, ceea ce s-a intamplat este tragic, dar nu cred ca este cazul ca persoane fara pregatire in domeniul respectiv sa-si dea cu parerea. Cu atat mai mult cu cat persoanele in cauza nu au asistat la situatia data. Eu sunt medic, dar niciodata nu mi-am dat cu parerea despre metoda prin care trebuie contruita o cladire (pentru asta exista arhitecti si ingineri constructuri). Pana la urma orice femeie are dreptul sa aleaga cum naste, dar alegerea trebuie sa fie informata. Nu poti alege doar ce-ti convine si riscurile (unele vitale) sa le ignori doar pentru ca apar intr-o minoritate de cazuri sau doar pentru ca lumea povesteste pe net ca lor nu li s-a intamplat si in mintea ta faci tu o statistica. Orice femeie care naste primul copil (electiv sau de urgenta) prin cezariana trebuie sa stie (si este informata – semneaza Consimtamant informat anterior nasterii) ca la urmatoarele sarcini exista niste riscuri mai mari comparativ cu nasterea primului copil pe cale vaginala. Din pacate, realitatea este ca majoritatea gravidelor de la noi aleg cezariana din comoditate si mai rar din doua mari temeri: 1. Durerea din travaliu care este ceva normal, adica fiziologic, si pe o perioada limitata de timp si mai ales ca durerea poate fi luata cu mana (a se citi peridurala) si 2. Teama de a ramane „largi” si astfel neapetisante pentru partener. NVDC (nastere vaginala dupa operatie cezariana) se face in strainatate pentru costurile mai reduse comparativ cu cezariana; se facea si la noi des in vremea regimului comunist pentru a nu „distruge” viitorul obstetrical al pacientei (femeile trebuiau sa produca multi copii si orice cezariana in plus le crestea riscul obstetrical si le oferea posibilitatea de a solicita intrerupere de sarcina in parametri legali). Nu va amagiti ca in strainatate pacientul este mai bine tratat, ci este tratat mai cost-eficient pentru sistemul de sanatate. Sunt de acord cu NVDC-ul, dar daca tu ca pacienta vrei asa ceva trebuie sa fii constienta ca ai niste riscuri suplimentare si sa-ti alegi o maternitate pe masura si care ar fi capabila sa-ti rezolve eventualele complicatii. Nu vreau sa jignesc/amarasc pe nimeni, dar privatul nu este pregatit pentru astfel de cazuri complicate plus ca politica de a primi niste cazuri care nu fost urmarite de medicii lor mi se pare deosebit de periculoasa atat pentru medici, cat si pentru paciente. Sangerarea din periodul III al nasterii sau in postpartum poate fi brusca si masiva incat timpul de interventie pe care il ai la dispozitie poate fi insuficient pentru viata pacientei. Pe cine incalzeste aceasta explicatie? Probabil pe nimeni, dar asta nu o face mai putin adevarata.
  P.S. Nu am cunoscut pana acum niciun medic care sa isi doreasca sa-i moara pacienta/pacientul. In primul rand este vorba de un OM. Uneori resursele terapeutice disponibile sunt mult sub nivelul necesar cazului si se intampla tragedii. Cred ca in loc sa aruncam cu pietre (chiar si virtual) ar trebui sa incercam sa facem ceva sa crestem disponibilitatea resurselor, iar ca pacienti sa luam la cunostiinta si riscurile, nu doar avantajele actului medical.

 41. Stancu Alma

  Buna seara, consider ca si medic, acest articol ca fiind tendentios si lipsit de argumente pentru a acuza o si invinovati o echipa medicala. Va rog respectuos sa il steregti de pe pagina dvs pana la finalizarea anchetei, Dr Alma STANCU

  • Mihaela

   Buna ziua, dna doctor, va rog sa va ganditi mai bine inainte de a lansa astfel de cereri complet nefondate. Acest articol nu este deloc lipsit de argumente, este intr-adevar foarte emotional, dar faptele sunt adevarate. Finalizarea anchetei speram sa aduca niste sanctiuni sanatoase pentru toti cei implicati in producerea acestei tragedii, fiindca de vinovati sunt sigur vinovati, acest lucru este mai mul decat evident.

 42. Roxana

  Am nascut prin cezariana la Isis cu acelasi medic cu care a nascut mamica,mie personal mi-a indicat din start cezariana deoarece la 37sapt bebe nu era intors,mi-a supravegheat sarcina si am fost multumita de evolutie,problema nu a fost medicul la mine si celelalte cadre medicale,asistente care doar ce au parasit bancile scolii si nu sunt capabile sa prinda o vena, care nu au habar sa iti explice nimic legat de nou nascut si care pe deasupra sunt si f putin numeric,in tura de noapte este o singura asistenta atat la ginecologie cat si la neonatologie,asteptam si o ora ca sa peimesc o pastila sau supliment pentru bebelus.e inacceptabil asa ceva pt un spital privat.Rusine conducerii care nu investeste in personal si echipamente!!Daca spitalul era dotat cu personal si echipamente poate medicul reusea sa o salveze!

 43. Raluca

  Cine zice ca medicii impun cezariana, se insala. Asta poate a fost, acum nu mai e. Am nascut la Giulesti, cu greu am gasit ginecolog dispus sa-mi faca cezariana Cica varsta inaintata (39 ani, prima sarcina) si fatul mare 3800 g) nu sunt indicatii de cezariana. Am asistat la nasterea naturala „live”, a doua gravide f tinere (15 si 18 ani) si sincera sa fiu mi se facea pielea gaina cand le auzeam urletele de durere. Cu siguranta daca nasteam natural ramaneam cu traume. O clipa nu regret alegerea facuta, am chiar nostalgii cu privire la zilele alea. In ruptul capului n-as fi nascut natural dupa cezariana, se stie ca e factor de risc pt rupturi uterine.

  • Dia

   Risc de ruptura uterina e si la uter integru, risc de hemoragie e aibla cezariana. Fiecare vine cu riscurile ei.

 44. Ramona

  Intri sanatos si iesi mort in spitalele din Romania .Le_as strange gaturile la toti cei care au atinso si a omorato,nenorocitilor ardevar focul uaaaaaaaaaaa
  Dumnezeu sa te odihneasca in pace dulce Teodora draga chiar daca nu te_am cunoscut imi pare sincer ,sincer rau ptr ce tiau facut
  Dumnezeu sa le dea putere a celor ce sufera si plang dupa ea ?

 45. Alina Pascu

  Dumnezeu sa o odihneasca!! Mi se rupe sufletul in bucati când ma gândesc.. ce ii va spune tatăl, băiețelului mai mare când va întreba de mama lui?. Este groaznic ceea ce s-a întâmplat!

  • Florina

   Fetelor, la noi la Constanta daca prima optiune este la un spital privat de a naste, isis sau euromaterna, Si apoi apar complicații, te vor trimite la spitalul județean. Problema e problema în primul rand ca fugim de gândaci ca gândacii de noi, iar daca ajungi doamne fereste pe mana lor de la un spital privat, in nici un fel nu se uita la tine. Asta se stie din totdeauna.

 46. Mari

  Nu inteleg înverșunarea. Cazuri de malpraxis sunt peste tot în lume nu doar in Romania, in schimb doar aici sunt atat de mediatizate si in general fără dovezi. Sper ca toata expunerea dvs sa fie luata dintr-o expertiză medico legală și nu din poveștile familie sau a ziarelor. Mi se pare corect să nu faceți acuzații pana cand organele competente (medicina legală, colegiul medicilor etc) nu ajung la o concluzie. Cred ca doar instigati aiurea daca nu aveti date reale. Dacă va doriti o Românie civilizată cred ca ar fi normal sa începeți cu dvs.

 47. Ana

  Ceea ce s-a intamplat este o tragedie care probabil putea sa fie evitata.In ce fel si de catre cine ,vom afla dupa finalizarea anchetei.Pana atunci astfel de abordari ca cea din articol nu fac decat rau .Parerile oricui -moase, ginecologi etc si faptul ca autoarea articolului crede in ele nu sunt relevante.Relevante o sa fie parerile celor chemati pentru expertize.Altfel,se pun doar paie pe focul celor care ar stange de gat doctori doar pentru ca au citit parerea unui om despre in fapt care l-a revoltat. Se dau argumente in favoarea celor care nasc acasa pentru ca „din spital iesi mort”.Si marea problema este ca ele sunt bazate doar pe un sentiment de revolta firesc in atare situatie,dar nu argumentat si documentat destul de temeinic.
  Ma uimeste ipocrizia si chiar inconstienta mamelor care merg doar la salon ca sa isi schimbe culoarea parului (pt ca tipa de acolo e profesionista,stie ce face) ,insa au impresia ca la medicina se pricep ele mai bine decat doctorii ,ca isi cunosc ele corpul mai bine si in general,ca sunt bine pregatite pentru ca au citit pe net.Daca tot le pasioneza medicina,cred ca ar trebui sa se indrepte spre psihiatrie,le-ar ajuta mai mult.
  Cum spunea cineva mai sus,daca vrem o tara civilizata,sa ne purtam in conformitate cu normele pe care el admiram atat de mult la altii.

 48. Stefi

  Tot ce mai putem face pentru Teodora e sa ne asiguram ca moartea ei nu a fost degeaba. Vina este a spitalului in totalitate. Un spital care nu poate stabiliza o hemoragie, nu are ce cauta in a oferi servicii de nastere. Pentru ca hemoragiile sunt o complicatie obstetrica cunoscuta si comuna dupa orice nastere: incidenta hemoragiei post partum e de minim 1%. (https://emedicine.medscape.com/article/275038-overview). 1% nu e un risc mnor, e un risc imens in medicina. Si da, poate aparea chiar si dupa o sarcina si nastere fara probleme. Si nu, nu e timp de transfer, si in caz de hemoragie un transfer e de fapt total contra indicat… In cazul de fata vina spitalului e si mai mare pentru ca a oferit nvdc, deci o situatie cunoscuta cu risc crescut de heomoragie (plus riscuri pentru bebe), fara a avea anestezist prezent, fara a avea o sala de operatii pregatita. Din descrierea sotului (care sigur nu e perfecta pentru ca cine isi poate aminti perfect o astfel de situatie), reiese ca s-a observat scaderea tensiunii dupa care medicul a facut ceva (probabil a tras de placenta). Daca e asa, nu trasul de placenta a provocat ruptura ci medicul a tras de placenta dupa ce ruptura s-a produs pentru a o scoate cat mai repede pentru a rezolva hemoragia (cat timp placenta e inauntru si partial desprinsa, chiar la o nastere normala fara complicatii, uterul nu se poate contracta si nu se poate opri hemoragia, motiv pentru care in multe cazuri se grabeste extragerea placentei nu pentru ca personalul ar fi sadic sau nu ar respecta „natura” ci pentru ca e o masura de preventie a hemoragiilor). Cu anestezist prezent si totul pregatit pentru o interventie (cum ar fi trebuit sa fie la nvdc, dar cum de fapt ar trebui sa fie la orice nastere), s-ar fi putut face o histerectomie de urgenta. Si cu investigatii amanuntite inainte de a permite nvdc, probabil Teodora ar fi avut inca o cezariana („nenecesara” ar fi zis unele coruri), si acum s-ar fi bucurat de noua lor familie. Care a ramas la trei pentru ca exista spitale care ofera servicii pentru care nu sunt echipati/pregatiti corespunzator. Desigur, nu e prima data cand acest spital ofera servicii periculoase cu riscuri pe care cel mai sigur nu le explica pacientilor – gen nastere in apa, asa ca da, sper sa plateasca pentru acest caz cat sa nu isi mai permita vreodata sa ofere asa-zise servicii medicale care sa omoare sau raneasca oameni nevinovati.

 49. Raluca

  Totusi, printeso, nu pot sa nu remarc faptul ca intr-o postare mai veche (dim 2014) propovaduiai nasterea naturala dupa cezariana, accentuand faptul ca riscurile sunt de doar 0.5-1%. Prea putin ai scris despre riiscuri.N-ai facut decat sa traduci un art in engleza, care clar ridica in slavi Nvdc-ul, fara sa te gandesti ca info medicale din acel articol poate nu-s tocmai corecte.Tu nu esti totusi medic sa-ti dai seama de veridicitatea unor articole medicale luate de pe net. Ba chiar ai raspuns unei comentatoare careia medicul ii refuzase nasterea naturala dupa cezariana, prin faptul ca riscul e doar de 0,5-1% iar medicul nu vrea decat s-o sperie. Poate cazul ei medical particular impunea cezariana, dar tu nu ai pus problemaa asa.Practic ai minimizat eventualele riscuri care decurg dintr-o astfel de procedura, pt ca tu voiai sa nasti natural. Deci este clar ca postarea ta nu avea cum sa fie una obiectiva si echilibrata, ci una „biased”, care sa-ti confirme tie ceea ce voiai sa crezi (ca riscurie unei Nvdc sunt neglijabile).
  Acu ii critici pe medici, nu zic, o fi fost malpraxis dar m-as abtine totusi sa trag concluzii cat timp nu cunosc detalii medicale. Imi pare mie sau esti nitel ipocrita?

  • Dia

   Vei gasi in toataliteratura de specialitate, inclusiv pe site-ul maternitatii Filantropia, atat nivelul de risc de ruptura uterina (0,5-1% intr-adevar) cat si lista de conditii care trebuie indeplinite. Una din conditii se refera la pozitia placentei. O placenta in zona cicatricii e contraindicatie nvdc. Asta era de vazut. Si eu am nvdc, la Filantropia, spital de stat dotat cu tot ce trebuie pt urgente, si mi s-au verificat bine toate conditiile.

 50. deea

  Curiozitatea mea, in acest moment, este următoarea: in țările civilizate, spre care ne uitam cu jind, exista acest obicei, anume ca oricine sa scrie articole cu păreri despre un act medical. Înțeleg articole care prezintă cazul și Știrea obiectiv, dar subiectiv este ok? In ziua de astăzi, in care oricine are acces la internet, astfel de “libertăți” fără consecințe mi se par groaznice. Imi vine sa ma las de meserie, numai de spaima ca voi fi și eu bălăcărita la un moment dat. Era cât pe ce o data, am mulți colegi cu numele apărut pe diferite bloguri, pagini de fb, niciunul nu a dat pe nimeni in judecată, dar majoritatea au făcut bagajele și au plecat.

  • Ana

   Absolut corect,Deea,sunt total de acord cu comentariile tale. Mai accepti o bere virtuala?
   E plina lumea de specialiste in de toate,care ca de obicei dau vina pe oricine altcineva,mai putin pe propria necunoastere/ignoranta/prostie.Bune ,intelegatoare,empatice si gata sa stanga de gat oameni pe care ii judeca practic bazandu-se pe nimic.Manutele sus toate care au cautat pe google ce insemana acreta,dupa care au devenit brusc „informate”!
   PS.berea sa fie cu lamaie…

 51. Cinderella

  Despre punctul 2. Se poate măsura cicatricea cat vrei ecografic, adevărul se vede pe viu. Adică mie ecografic cicatricea de la cezariana 1 se vedea ok dar când m-am operat la cezariana 2 cicatricea era de fapt întinsă la maxim și f subțire. Mi-a zis clar că dacă mai vreau un copil, adică al treilea, va fi cezariana programată la37sapt.

 52. Alexandra

  Total neprofesionist acest articol. Nu contesta nimeni tragedia, insa să îți dai cu părerea în calitate de jurnalist sau blogger, despre lucruri pe care nu le cunoști, asta da, e foarte „pentru că România”.

 53. Ruthie

  Nu înțeleg de ce majoritatea comentariilor spun că nu poți afirma existența unui MALPRAXIS decât dacă ești specialist în medicină.ORICE ÎNCĂLCARE A PROTOCOLULUI DE CĂTRE MEDIC CARE A ADUS UN PREJUDICIU PACIENTULUI, REPREZINTĂ MALPRAXIS.
  MEDICUL ESTE OBLIGAT SĂ FOLOSEASCĂ TOATE MIJLOACELE NECESARE DE CARE DISPUNE MEDICINA ÎN FOLOSUL PACIENTULUI.
  Îmi pare nespus de mult pentru copiii Teodorei 🙁 Și eu am doi pui.

  Am tot citit în comentarii că în afară s-ar plăti bani grei pentru acuzații nefondate.Va spun, în cunoștință de cauză, că în afară se plătesc despăgubiri familiei pacientului în valoare de sute de mii de euro.

  Sunt jurist,licențiată în Drept ,în Spania.Daca cineva crede că a suferit un caz de malpraxis pe teritoriul Spaniei,mă poate contacta și îi pot da o mână de ajutor în a întreprinde acțiuni legale.

  • Ana

   Ca licentiat in Drept ,este surprinzator ca nu intelegti.Un caz de malpraxis este ,din pdv juridic,un dosar de malpraxis in solutionarea caruia aduna dovezi un avocati si medici cu specializare medicala in ramura respectiva.Prin urmare, dupa finalizarea anchetei se decide daca a existat sau nu o astfel de practica medicala deficitara.In plus ,nu este etic (ba ar putea chiar avea valente ilegale)sa faci in spatiul public afirmatii acuzatoare la adresa unui om care,pana cand o sa fie declarat altfel de un judecator,este nevinovat. O curiozitate as avea,sutele de mii de euro se platesc familiei pacientului dupa o sentinta judecatoreasca sau dupa ce ziarele,blogurile,media publica un caz de presupus malpraxis? Sper sa intelegeti ideea.Mult succes in cariera juridica si in intelegerea celor citite

 54. Sandra

  Daca nu aveti cunostinte in acest domeniu cred totusi ca este o pierdere inutila sa comentati.
  Medicii din Romania sunt niste inutili.
  Mama mea a fost la un pas sa ii amputeze mana iar doctorii doar i au luat banii si nimic mai mult.
  Am fost nevoita sa merg in strainatate sa evitam regrete, asadar ce pot spune mai mult….
  Vorbesc din experienta mea cu mama iar medicul a fost condenat asa cum se cuvine.

 55. deea

  Atât articolul cât și multe comentarii precizează faptul ca “o femeie sănătoasă” a plecat spre spital si acolo niște criminali j-au făcut felul. Cuvântul “sănătos” mi se pare extrem de discutabil. Poate o femeie ce se considera sănătoasă ar fi mai potrivit. Sarcina in general poate veni la pachet cu o sumedenie de probleme medicale. Unele se pot depista la timp, altele nu, iar aici doar autoritățile competente se pot pronunța. O sarcina pe un uter cicatricial este automat o sarcina ce implica riscuri, deci a fost de la început imprudent sa se considere o gravida perfect sănătoasă. Din păcate, după cum s-a constatat ulterior, nu numai ca starea de sănătate nu era buna, dar femeia avea o problema medicală amenințătoare de viața. De de nu s-a știut, dacă nu s-a știut, acestea sunt informații pe care nu le avem și e nedrept sa speculam. Cert este ca nu vorbim de o sarcina absolut normala și o naștere care avea 99% șanse sa meargă perfect, iar o mâna criminala a făcut sa fie altfel. Oricând in timpul ultimului trimestru se putea întâmpla ceva, nici cezariana nu era complet fără riscuri. E o durere imensa dar sa vedem și realitatea printre lacrimi. Sunt sigura ca dr ei suferă imens și ca nu și-a dorit moartea unei mămici, ne pentru asta a devenit medic.

 56. Deea

  Ah, și încă ceva, ca se tot vorbește, evident cu temele bine făcute, despre cum Colegiul medicilor ar trebui sa ia măsuri și vezi Doamne, nu ia. Cam care este procedura prin care Colegiul poate bagă in închisoare medicul? Fiindcă văd ca asta se dorește. Colegiul nu este format din judecători, ce treaba are cu procesul? Persoana vătămată apelează la proces civil sau penal, in cazul celui civil de obicei prejudiciul este acoperit de asigurarea de malpraxis. La penal stau altfel lucrurile dar oricum nu Colegiul decide. Exista expertize, martori. Colegiul chiar ar trebui sa asigure o apărare a medicilor( ma refer la avocat bun in cazul unui proces) fiindcă nu degeaba cotizam milioane pe an, dar nici asta nu face. Sigur, se poate pune in discuție dreptul de liberă practica dar totuși acela nu se poate ridica atât de ușor. Sunt curioasa câți nu au greșit in meseria lor. Și totuși o practica. Se poate ridica dreptul de a scrie public pe blog dacă vreuna dintre scrieri a adus prejudiciu cuiva? De exemplu dr implicată in caz e clar ca e prejudiciata, poate chiar sa sufere o problema de sănătate. Dacă acuzațiile se dovedesc nefondate, se poate interzice dreptul de a mai scrie vreodată autoarei articolului? De curioazitate..sunt și eu medic dar mai presus de asta sunt pacient și apartinator al potențialilor pacienți, clar INI doresc ca lucrurile sa meargă bine, sigur ca ma sperie atâtea ( unele le stiu mai bine ca le văd din interior) dar nu dau cu bată și nu instig la strângeri de gât in public.

  • Printesa Urbana

   Deea, sunt foarte curioasa daca Doamne fereste ai fi in locul parintilor sau copiilor ramasi acolo fara copil sau fara mama ai fi la fel de ingrijorata de presiunea emotionala la care e supusa in urma unui articol pe un blog doctorita in mainile careia a murit omul pe care il iubeai.

  • Deea

   Dar eu nu vorbesc despre cei implicati emoțional. Rudele pot spune orice și multe gesturi și acțiuni pot fi justificate de durerea imensa simțită. Chiar și așa, denigrarea publica nu cred ca poate fi iertata intr-o țara civilizata. Eu vorbesc de cei ce sunt formatori de opinie ( voit sau nu), de cei pe care oamenii in general ii urmează. Nu mi se pare in regula sa bălăcăreați public și sa însemni la violenta asupra unui om ce a greșit ( sau nu, asta nu știm). Pur și simplu nu e in regula, ca fapt. Iar uneori exista consecințe. De exemplu, dacă doctorița sau o alta persoana implicată isi ia viața in urma articolelor și amenințărilor promite, chiar este absolut firesc? Repet, vinovații încă nu s-au stabilit. Nu ii va stabili Colegiul medicilor, așa cum se tot insista. Apoi, imi vine sa rad amar când văd ca oamenii chiar cred ca medicii se acoperă. Mâncătorie mai mare mai rar mi-a fost dat sa văd, începând din facultate. Sunt sigura ca acum, undeva, vreo câțiva medici își freacă mâinile cu mulțumire ca uite, s-au dus și aia pe apa sâmbetei. In spatele multor reclamații foarte vocale se afla tot medici. Unii de buna intenție și care scot la iveală nereguli clare ale colegilor, dar aceștia sint asumate de obicei. Cunosc și văd atât de multe zilnic, chiar bagajele par ultima soluție. Stiu ce înseamnă mediul privat, anumite presiuni, trăit și profesat între ciocan și nicovala…habar nu am cine e dr dar din câte citesc este totuși un om, nu un monstru. Oameni ce omoară alți oameni pe trecerea de pietoni nu au parte de atât de multă atenție, ba chiar conduc bine-mersi in continuare. Nici pe ei nu ii judec, din păcate cunosc o astfel de persoana și stiu ca e om bun si nu criminal psihopat. Probabil nu as mai lasa-o sa conducă vreodată ( persoana are carnet încă, nici nu stiu cât și dacă a fost suspendat) și aici legea e prea blândă.

  • Printesa Urbana

   ma faci sa rad cu medicii care nu se acopera intre ei. cati ani a fost acoperit burnei? dar lucan? unde a fost mancatoria acolo? cui i-a pasat de crimele pe care le-au facut decenii la rand?

   iar in cazul asta precis, seful sectiei de obst ginecologie de la spit Jud Constanta este actionar si la Isis. oare va fi el impartial cand va conchide daca ce a facut medicul de la Isis inainte sa ajunga pacienta la judetean cu hemoglobina 1 si in stop cardio-respirator a fost conform protocoalelor sau nu?

  • deea

   Cred ca am trimis doua mesaje cu aceeași idee dezvoltată, mi se părea ca primul nu s/a trimis. Revenind, nu prea stiu cum merg procesele de malpraxis dar sunt aproape sigura ca o comisie Medico-legală stabilește dacă e eroare medicala, nu șeful unei secții. La proces ajunge toată documentația și e destul de greu sj riscant sa falsifici foaia de observatie, e vorba totuși de document Medico-legal. Oricum ar fi judecătorul are ultimul cuvânt și nu de putine ori s-au dat verdicte chiar împotriva dovezilor medicale clare ( ca in cazul victimelor vaccinărilor din Italia unde judecătorul a stabilit daune fără absolut nicio dovada medicală concretă). Dacă procesul e penal e foarte greu de dovedit malpraxisul, in civil de multe ori partea vătămată câștiga, prejudiciul fiind acoperit de asigurarea de malpraxis ( de obicei). Dar astea sunt lucruri ce nu pot fi dezbătute pe blog. Nu are sens și e riscant. Schimbarea se face altfel. Eu una stiu ca atât cât pot o fac. Fără vorbe și bătut in piept. E o picătura intr-un ocean dar e picătura mea. Din păcate ura aceasta patologica împotriva medicilor ( a se observa ca in cele mai multe comentarii ura a fost direcționarea strict spre medici, inclusiv in titlu) te dezarmează. Și noi lucram in sistem, și noi ăștia micii suntem călcați pe cap de feudalii de tipul celor numiți de tine, dar cine sa ne asculte? Dacă toți suntem șpăgari, criminali, vânduți big-Pharma. Aia e problema.

  • deea

   Dar eu am spus ceva despre reacțiile familiei? Numai ei stiu ce e un sufletul lor și orice reacție are justificare cumva, emoționalul încinge in astfel de situații. Eu ma refer strict la articol, la meseria de jurnalist, la poziția de formator de opinie( dorita sau nu, e o realitate). Dacă mâine vreun admirator zice “oh, buna idee, sa strângem de gât” și o face, e absolut firesc? Chiar nu trebuie sa avem grija ce aruncam in spațiul public? Deloc-deloc? Întreb și eu…Situatia e complicata, înțeleg clar ca acea maternitate nu avea drept medical de a asista nașteri complicate atât timp cât nu exista garda pe ati, posibilitate de transfuzii și multe altele. De ce se fac totuși aceste nașteri acolo este de investigat. Dacă vrei schimbare, asta faci: cauți, investighezi toate pistele, intrebi, ești obiectiv și pornești de la prezumția de nevinovăție, iar atunci când ai dovezi, concluzii le pui pe hârtie. Nu strigi in gura mare niște păreri personale, agiti puțin r… și apoi gata, viata merge înainte și noi murim ca niște victime ce ne-am născut in România. Nvdc nu este norma la noi in țara, iar eu sunt de părere ca in astfel de cazuri chiar trebuie sa mergi după norma, după experiența. Majoritatea medicilor la noi nu o recomanda, cei mai mulți nu au asistat vreodată la așa ceva. Sa mergi contra-curentului când e in joc viața ta mi se pare riscant. Faptul cz exista grupuri fb și bloguri cu sfaturi și încurajări mi se pare iar riscant. Vrei nvdc? Mergi intr-o țara unde exista in protocol. E totuși viața ta in joc, acasa te așteaptă un pui și ai de ales, de ce sa nu alegi varianta safe? Înțeleg ca in cazul ei nici cezariana in cadrul aceluiași spital nu oferea siguranța, având in vedere ca nereguli exista cu carul, dar poate pentru cezariana ar fi ales spital de stat. A nu se înțelege ca condamn mama, toți suntem responsabili. Toți cei care știm ca nu suntem pregătiți, ca țara, pentru anumite lucruri și totuși nu vorbim când alții le recomanda. Pe principiul “ ce sa INI ridic nebunii in cap, doar nu mor eu”. Repet, cea mai frumoasa naștere e aia sigura, in care toți pleacă vii acasa.

  • Luminita

   Deea, f bun comentariul tau. Nici nu stiam ca nu avem protocol pt nvdc in ro iar cei mai multi medici nu sunt pregatiti pt asa ceva . In acest caz, cu atat mai rau fac cele care indeamna la ac procedura (inclusiv autoarea blogului). Daca mi-as dori un nvdc, as fi fff atenta la spitalul si medicul cu care nasc.

  • deea

   Din păcate la noi nu prea exista protocoale medicale cu litera de lege in spitale. In afara de câteva specialități, majoritatea medicilor se ghidează după anumite linii( ghiduri din afara de obicei) dar nu exista in spital un protocol strict de urmat. Aici e problema, fiecare medic face cam cum crede și e complet expus in caz de lucrurile ies anapoda. Spitalul nu impune protocol, cazurile nu se discuta, deciziile nu se iau in echipa. Poate pe alocuri dar nu peste tot. Dacă aceasta pacienta era propusă pt nvdc intr-o comisie formată din mai mulți medici poate altfel ar fi stat lucrurile. Iar nvdc este ceva despre care eu nu am auzit pana de curând, așadar unde sa își “facă mâna” medicii de la noi? Dacă așa ceva pur și simplu nu se practica de rutina? In țările unde se practica se face oricum din motive strict economice, asta s-a stabilit deja. Ca atare, medicii sunt mai curând obligați sa justifice o cezariana după cezariana decât o nvdc după cezariana. E logic ca au experiența multă, inclusiv cu Complicațiile apărute. Eu am între apropiați o singura persoana ce a încercat nvdc in afara ( obligată, evident) și s-a finalizat cu ruptura uterina și clipe de coșmar pt toată familia. Nu e ceva neobisnuit totuși pentru echipa medicală. La noi vrei nvdc, cauți un “ nebun” sa îți facă moftul și gata, ca doar e natural. Ce se poate întâmpla? Dacă victima acestei tragedii era pe grupuri ce promovează nvdc, dacă a fost influențată de anumite persoane ce au trecut cu bine prin asta, pot fi și aceștia le lista cu strânșii de gât.

  • Elena

   Cele mai bine argumentate comentarii, expuse clar si mai ales, politicos si calm. Multe cafele virtuale si de la mine! ?

 57. Geo

  Nu suntem dumnezei, sa nu uitam:(. Doctorii sunt oameni. Si pot gresi. Uneori, fatal. Nu, nu e corect, da, trebuie sa plateasca daca sunt vinovati, faptele trebuie prezentate cat mai obiectiv, greselile sunt umane, chiar daca ni se pare ca doctorii au o armura care nu le da voie sa greseasca… Noi de aici comentam pt ca avem dreptul sa gresim si sa fie ok. Sa putem merge la culcare dupa o erata asumata. Cand esti doctor, nu ti numara nimeni victoriile, poate miile de situatii critice pe care le ai trecut cu bine. O greseala te ingroapa.
  Doctorul este un om, Ioana. Probabil ca te identifici destul de mult cu tragediile astea…stop it. Nu ajuta pe nimeni ura colectiva, oamenii nu invie. Fie Colectiv, Oug 13, femeia de la metrou sau mame nascand:(. Da, faptele trebuie spuse, nu cred insa ca e de folos sa i crucifici pe cei au gresit in necroloage, nu aduce alinare, moartea nu e cu let’s make it up, iar garantie pentru viata nu da nimeni.

  • Alexandra

   Stiu ca pentru familia aceea este ingrozitor.Pentru parinti,copii,pentru sotul care acum ar fi trebuit sa se bucure de venirea pe lume a copilului,pentru toti…Cred ca niciunul dintre noi in afara de ei nu avem cum sa stim cum e sau sa simtim cu adevarat imensa durere,oricat am incerca sa ne imaginam…Si totusi nu avem noi dreptul sa spunem cine a omorat-o.Nu am fost acolo.E absurd ca nu am citit niciodata un articol despre vreun doctor care a salvat pe cineva de la moarte atunci cand nu mai avea sanse sa traiasca,in ultimul moment,in ultimele minute cand era aproape pierdut.De doctori huliti,injurati si aproape scuipati am auzit de atatea ori.

 58. Geo

  Tuturor ne pare rau, Ioana,suntem ingroziti si multumim ca nu am fost in locul lor…nu stim insa cand ne vine randul si pe unde. E in afara oricarui control uman. Poate ca e sadic si crud, dar chiar asa e si nu e ca e Romania.
  Iti trimit o imbratisare si incearca sa pui o rugaciune in loc.

 59. victor

  o cunosc pe autoare si stiu ca e un om drept si vertical – cindva am lucrat in maternitatea Polizu citiva ani – prof Alessandrescu era fan nastere naturala dar in astfel de cazuri se facea comisie si se analiza si in foarte multe cazuri se recurgea la a doua cezariana – de mentionat ca in epoca aceea nu exista ecograf, deci decizia era si mai grea si totusi profesorul indica cezariana – in rtest sa judece cine trebui si D

 60. Raluca

  Am citit despre percreta. Pai frate, este o complicatie ff grava, chit ca se depista din timp ecografic (ceea ce inteleg ca e destul de dificil, tre facut si un rmn) femeia asta avea nevoie de un chirurg obstretician F BUN si o echipa multidisciplinara de medici (hematolog, urolog, ginecolog), plus un spital dotat corespunzator pt urgente. Este o complicatie rara dar EXTREM de grava, greu de remediat chiar si in spitalele din afara, superdotate su cu medici experimentati. Am vazut ca-s forumuri pt supravietuitorii acretei, deci multe femei mor, nu scapa, cu toata tehnologia si expertiza medicilor din tarile dezvoltate.
  Biata femeie a avut un ghinion imens, problema ei a depasit cu mult posibilitatile (tehnice, profesionale) ale spitalului si medicului ales. Nici cezariana nu-i garanta salvarea.

 61. Elena

  Printesa, articolul asta e gresit. Punct. Imi place enorm cum scrii, ce promovezi in relatiile parinti-copii, dar dincolo de toata empatia pe care o simtim pt Teodora si familia ei, trebuie sa ne pastram rezervati in a acuza asa, in spatiul public.
  Intr-un fel iti inteleg durerea si furia, stiu ca scrii in primul rand cu inima si chiar tu ai zis (scris) ca de multe ori publici fara sa recitesti pt a pastra autenticul, dar eu zic ca articolul asta se dezice de ceea ce promovezi tu in general.

 62. D

  Daca iti doreai sa nasti natural si ai ajuns la cezariana, cred ca e irelevant cum mai nasti a doua oara, esti mama,un copil te asteapta deja acasa, sa te intorci sanatoasa la el, sa il poti lua iar in brate. De ce sa te supui riscului, avand deja uter cicatricial? Ce sens are? Mandria? Sa te simti mai mama? Eroina? Sa te lauzi prietenilor? ESTI MAMA, ai nascut! De ce mai conteaza cum? Tot din uterul tau iese bebe. Si daca adopti poti fi mama. Conteaza cum creste copilul si ce poti sa ii oferi ca sa devina OM

  • deea

   Exista cazuri in care mama a făcut o complicație după prima cezariana, suficient de gravă încât sa ii rămână teama ca se va repeta. E singurul caz in care înțeleg nvdc la cerere. Deși exista unele articole care ar sugera ca copiii născuți natural au o imunitate mai buna ( datorită colonizării tractului digestiv cu bacterii din vaginul mamei, condiția evidentă fiind ca mama sa aibă bacterii benefice) nu exista argumente suficiente încât sa Riști o viața sau chiar doua. Din păcate foarte multe mame își rezolva anumite “chestii” prin intermediul copiilor, începând de la naștere, trecând prin alăptare și mergând mai departe. Faptul ca in ziua de astăzi ești considerată din ce in ce mai des un eșec dacă nu și născut natural și nu ai alăptat exclusiv măcar 1 an contribuie la astfel de tragedii.

 63. Maia

  Deea, jos palaria, iti apreciez comentariile si pentru continut, si pentru formulare.

 64. Raluca

  Totusi, in viata reala nu am sesizat presiunea asta, de a naste natural sau de a alapta exclusiv. In mediul on line insa, da. Intrati pe grupurile de alaptare si veti vedea cate mame perfecte si extremiste, care judeca alegerea altor mame (de a naste prin cezariana sau de a nu alapta) exista. Daca esti mai slaba de inger si te uiti in gura lor risti o depresie de mai toata frumusetea.
  In cazul de fata, nu inteleg cum de unele spitale private nu sunt echipate corespunzator pt urgente. Hemoragii se pot intampla oricand, nu tre neaparat sa existe anomalii placentare. Si la o cezariana si la o nastere naturala. Cum iau autorizatia de a functiona?pe ce criterii?
  La fel, nu inteleg convingerea unor femei, alimentata din plin de grupurile amintite, cum ca natura nu poate da gres. Ca stie el corpul ce sa faca la nasterea naturala ca stie el copilul cand sa iasa etc iar medicii nu fac decat sa puna bete in roate acestor procese. Cu siguranta raposata avea mare incredere in natura si in corpul ei, probabil era membra in grupurile de fanatice amintite mai sus, pt ca in mod normal cand faci nvdc si stii care sunt riscurile, iti alegi spitalul si doctorul cel mai cel, nu asa.

 65. deea

  De unde stau eu faptele sunt acestea: Teodora era o mama buna, tânăra, frumoasa și sănătoasă pana a rămâne însărcinată a doua oară. Nu era o femeie sănătoasă pana cu trei zile înainte de naștere, cum sugerează articolul și cum spun voci revoltate. De fapt, Teodora avea o condiție amenințătoare de viata, despre care nu avea habar dar care se cuibarise in ea odată cu puiul de om. Condiție care, din punctul meu de vedere, a omorât-o. Nu medicii, nu abuzurile, nu nepăsarea au omorât-o, ci o nenorocita de placenta. Medicii și neregulile din sistem au făcut imposibila salvarea ei, dar nu au omorât-o. Din câte înțeleg, aceasta condiție gravă este deseori observată la naștere, deci ecografiile pot sa o omită. Exista anumite semne ce pot determina medicul sa trimită gravida la investigații suplimentare, iar de aici încep dilemele: de ce nu s-a suspectat o problema ( mai ales ca prezenta factori de risc și semne specifice placentei accreta) de ce nu s-au făcut investigații suplimentare, de ce s-a acceptat nvdc, de ce doctorița nu a suflat și in iaurt, de ce mămica nu a suflat și ea in iaurt, de ce exista clinici medicale in care se naște deși nu sunt capabile sa gestioneze complicatiile ce pot sa apăra si intr-o sarcina aparent fără risc. Aici nu pot sa răspundă decât autoritățile competente. Din păcate sarcina aduce niște riscuri, nașterea aduce riscuri, perioada postpartum nu este complet lipsită de riscuri. Faptul ca exista persoane vocale ce susțin ca zenul e suficient ca totul sa meargă ca pe roate și ca sarcina și nașterea nu au cum sa fie altfel decât fiziologice, simple, banale nu înseamnă ca e și adevărat.

 66. Mona

  Colega mea a fost la un pas de moarte din cauza aceleiasi afectiuni fiind ingrijita la cel mai bun spital din Sydney, Australia. O armata de medici au ajutat in resuscitarea si salvarea ei dupa cezariana, datorita placentei percreta. Desi sarcina a fost una normala, a doua dupa cezariana, si urmarita indeaproape, anomalia s-a descoperit doar la operatie. Hemoragie severa, stop cardio respirator, toate cele, medicii o credeau pierduta si totusi a supravituit. Dupa calvar, i-au explicat ei si sotului tot ce s-a intamplat, inclusiv motivul si i-au spus ca vasta majoritate a pacientelor in situatia ei mor.
  Acest caz se intampla acum 3 ani.
  Avand aceasta experienta a colegei mele povestita chiar de ea si sotul ei, nu as fi asa grabita sa arunc toata vina asupra medicului care face subiectul articolului.
  Desi sunt multe neajunsuri in spitalele private si chiar nereguli grave care trebuie investigate si condamnate corespunzator, nu este ok sa acuzi un medic de culpa fara investigatii serioase in prealabil. Tragedii ca cea descrisa se intampla peste tot in lume chiar si in spitale de renume din tari extrem de civilizate. Aceasta anomalie e fatala in foarte multe cazuri. Medicii australieni s-au declarat fericiti de norocul pacientei lor….

 67. Am ales să nasc natural primul copil pentru că asa am simtit cu tot sufletul meu, mi-am luat trusa de epidurala si am stiut ca sunt sanse doar de 1% s-o folosesc, doar atat si asa a fost. Dupa 17 ore de travaliu pe timp de noapte am avut acel moment de slabiciune in care am cerut epidurala si medicul meu (un doctor excelent) mi-a spus ca sunt in faza de expulzie asa ca am stiut ca trebuie sa mai indur… doar putin si s-a nascut fiica mea, 3 kg fix, sanatoasa tun. Al doilea copil mi-am dorit sa-l nasc la fel, tot natural, tot fara epidurala, dar pana in luna a 5-a mi s-a spus clar ca va fi nastere prin cezariana ca am placenta praevia, asa ca m-am obisnuit cu ideea, 5 luni m-am obisnuit ca asa trebuie sa fie, apoi prin minune, placenta a urcat si aveam sansa sa nasc din nou natural, dar la doar 3 zile inainte de a ma programa singura la operatie pentru ca nu mai puteam efectiv suporta greutatea sarcinii, nu ma odihnisem de luni de zile din cauza modului in care statea baietelul meu dolofan, am ales cezariana, era trecuta sarcina de 39 de sapt, bebele a avut aproape 4 kg, iar pozele de care vb aratau o burta cum n-am vazut la nimeni si care m-a speriat teribil, stiam ca am luat 25 de kg, dar nu-mi imaginam ca-i atat de mare si bebe. Acum spun cu mana pe inima ca sunt multumita 100% pentru alegerile mele, nastere naturala prima si cezariana dupa, si, daca as mai ramane din nou insarcinata cu al 3-lea, as face cezariana fara discutii, nici nu mi-ar trece prin cap sa nasc natural dupa o operatie in care uterul mi-a fost taiat. Asta este doar umila mea parere, nu inseamna ca femeile care aleg sa nasca natural dupa cezariana fac o greseala, eu nu sunt medic, medicul trebuie sa le sfatuiasca, medicul care stie corpul omenes pe dinauntru, eu stiu doar ca n-as avea puterea sa fac asta, nu mi-as asuma. Cand am auzit de Teodora, am plans pentru ea si cei 2 pui mici si ma doare sufletul, as vrea sa nu mai aud astfel de stiri, cred ca toate mamele simt la fel 🙁 Dumnezeu sa-i apere familia si sa-i dea putere sotului sa treaca peste tot.

 68. Alice

  Teribil ce s-a intamplat! Am trei nasteri naturale, 2 ca la carte, a treia cu hemoragie majora. Daca nu as fi fost in spital si nu se intervenea rapid nu aveam sanse. Vina? Tesuturile mele nu mai sunt cum erau acum 8 ani la primul copil….Nu e de joaca! Orice sarcina, nastere prezinta riscurile ei!!!

 69. Deea

  Probabil nimeni nu mai citește comentarii la acest articol, dar ca idee eu nu ma pot resemna cu roșiile aruncate in medici. Nu in sistem, ci in medici. Nu ma pot resemna cu ura ce răzbate din articol și din comentarii, cu pretențiile ca medicii sa fie altfel decât oamenii de rând, numai pentru ca apoi sa le poti urla ca ei nu sunt Dumnezeu și toată lumea poate afla medicina de pe google. Imi vin in minte faze din serialele americane cu medici, imi amintesc bine faza cu “ nu uiți niciodată primul pacient pe care l-ai omorât”. E un subiect ce apare, cred, cam in toate serialele. Fiindcă e realitate, nu sf. Oamenii pot suferi din cauza deciziilor medicilor. De obicei afecțiunea de baza e gravă, nu vorbim de oameni perfect sănătoși ( cum nici Teodora nu era sănătoasă) dar totuși exista șanse sa salvezi și totuși nu o faci. Ceva pe drum te împiedica și cred ca se întâmpla in orice meserie unde te confrunți cu variabile, unde mereu apar necunoscute, unde secunda contează. Cine nu a greșit niciodată in meseria sa poate arunca primul piatra. Pacienții pe care nu i-ai putut salva sau ameliora rămân cu tine, rămân zilele și nopțile. Gânduri despre cum ai fi putut face mai bine, mai mult, mai altfel. Visezi nopți, săptămâni pacienții pe care nu i-ai putut salva. Ii visezi pe cei trimiși in stare gravă undeva și nu mai știi ce a fost de acolo. Uneori aceste vise, gânduri, umbre îți afectează existența, te fac sa uiți de viața ta, de copii, de soț, de tot. Deseori se ajunge la divorț,uneori la sinucidere. Nu degeaba rata de divorț și sinucidere este mare in rândul medicilor, suntem in top la aceste capitole. Nimeni nu își amintește cazurile fericite fiindcă normalul este ca acelea sa existe. Nimeni nu plânge când medicii mor in drum spre un caz disperat, prăbușindu-se elicopterul in pădure, lăsând in urma soț disperat și copii orfani. Unde este articolul de pe acest site in care se menționează cât de nedrept a fost sa trimiți oamenii aceia da salveze vieți cu prețul propriei vieți? Unde scrie despre cum au depășit copiii, dacă au depășit, ce tragedie e acolo( întâmplator cunosc familiile de aproape). Cine poate sa imi dea un link către astfel de articole de pe blog, sa văd și comentariile, poate m/ar ajuta sa privesc puțin altfel lucrurile, chiar am nevoie sa văd revolta autoarei referitor la faptul ca sistemul a omorât constant puținii medici de urgentă ce ii avem. Medicii morți după gărzi formate, medici cu infarct la 40-50 de ani. Medici ce s-au sinucis tocmai fiindcă nu au suportat povara dusa. Toate familiile distruse, viețile distruse, toate dramele. E oribil sa generalizezi, sa permiti atât de multă ura, sa instigi la atât de multă ura. Cel puțin de aici de la mine, după multe nopți frânte de fantome, după gânduri, frământări, după reproșuri nedrepte când tot ce am vrut sa fac a fost sa fie bine ( și a fost bine doar ca nu conform ființei google).
  In încheiere las asta, probabil mulți știți cazul, apropo de cum e in alte tari: https://www.medscape.com/viewarticle/892210

  • Printesa Urbana

   Deea, eu nu pot sa scriu despre tot ce te-ar ajuta pe tine. eu scriu despre ce ma motiveaza pe mine, despre ce ma misca si ma infurie pe mine. nu sunt tonomat, sa scriu despre ce isi doresc toti ceilalti sa citeasca. si nici nu pot acoperi toata realitatea din jurul tuturor.

  • deea

   Nu e vorba de a ma ajuta pe mine, psihic vorbind. Este vorba de realitate. M-ar ajuta sa citesc acele articole și comentarii deoarece as înțelege mai bine cum se văd lucrurile din afara și ce se face cu adevărat pentru ca lucrurile sa meargă. Sistemul este bolnav și totuși ura este îndreptată împotriva medicilor. Aici e cea mai mare problema, din punctul meu de vedere. Acest sistem ( din care fac parte și medici) are tot interesul sa întrețină ura. Anumiți formatori de opinie ( tu între ei) pot schimba lucrurile. Din păcate le schimba in rău tocmai din cauza acestor articole. Crezi sau nu, asta e realitatea. In urma acestui articol( și a comentariilor ce au urmat) stiu cel puțin trei medici profund scârbiți de țara asta, medici oricum fără mari perspective și fără loc din cauza “zeilor” din medicina. Dacă scopul este sa alungați medicii din țara, felicitări, astfel de articole sunt calea spre succes. E posibil sa fi înțeles eu scopul și de fapt acesta sa fie.

  • Printesa Urbana

   oamenii au o problema cu medicii nu pentru ca scriu eu un articol, ci pentru ca au patit nasoale prin spitalele patriei, au fost tratati, ei sau un om drag, cu fundul.

   eu am o problema cu unii medici nu pentru ca citisem undeva sau altundeva ca e nasol, ci pentru ca am fost umilita si copilul meu a fost chinuit si operat prost intr-un spital, in cea mai buna echipa, coordonata de zeul chirurgiei plastice in Romania.

   cand cazuri ca Ciornei sau Lucan ajung in presa, nu e vina jurnalistilor ca scriu despre ele, e vina celor din jurul acestor zei ca nu au anuntat public mai devreme.

   femeia asta care a asistat-o pe Teodora la nastere si la moarte are o gramada de cazuri cu nou-nascuti decedati, de ce sunt eu vinovata ca scriu despre ea si ea isi vede de treaba in continuare?

   normalitatea e alta. normalitatea e ca medicii trebuie sa isi faca meseria si sa salveze vieti. normalitatea nu e sa ma rog sa am noroc sa nimeresc unul care sa nu ma omoare. sau sa nu ma trateze ca nu am bani sa-i bag in buzunar.

   sistemul este de rahat si oamenii il urasc pe buna dreptate. sunt si medici curati si buni, nu spune nimeni ca nu sunt, sunt si medici care lupta pentru vietile pacientilor lor, dar asa ar trebui sa fie toti, nu sa ne inchinam la ei ca la niste fapturi de pe alta planeta.

  • deea

   Fiecare vede lucrurile prin fereastra sa și sincer, pe lângă faptul ca nu mai am putere sa explic, nici talent jurnalistic nu am. Iar când faci parte din cea mai hulita categorie de omeni e și mai greu…Articolul e nedrept și părtinitor, instiga la unele lucruri și asta a văzut-o toată lumea ce a avut ochi de văzut. Schimbarea in bine nu vine din izbucniri emoționale ci din argumente logice și raționale, bazate pe dovezi. Cel puțin asta cred eu.
   Acum, întreb iarăși: nou-născuți ce au murit la naștere sau in scurt timp după…cauza decesul fiind care? Exact. In ce măsura medicul ginecolog și nu neonatolog este responsabil. In ce măsura este vreun medic responsabil, fiindcă, oricât deincredibil ar părea, oamenii nu mor doar din cauza medicilor, altfel fiind nemuritori. Sper ca măcar aici sa se știe deja ca acel medic a dus, prin acțiunile sale, la decesul bebelușilor.

  • Cristiana

   Multumesc, Deea, pentru acest comentariu. Din suflet iti multumesc. Eu sunt una dintre cele alungate. Si da, nu am uitat primul pacient care a murit in mainile mele…nici nu il voi uita vreodata.

   Pacat ca la aceste mesaje ai primit reactia pe care ai primit-o din partea autoarei, dar asta e…pas cu pas.

  • Deea

   Pas cu pas spre Civilizație și normalitatea din alte meleaguri, sa speram. Cu adevărat orice șut in fund e un pas înainte.

  • Mihaela

   Cu putina empatie incerc si incep sa o inteleg pe DEEA, am vazut si medici tineri si mai in varsta care sunt devotati meseriei si pacientilor, chiar daca poate ca nu sunt perfecti, nici nu au cum sa fie, si cred ca lumea nu este revoltata ca medicul nu este perfect si nu salveaza/vindeca 100% din cazuri. De ar trebui sa fie afectati asemenea oameni buni de ceea ce fac ceilalti, de ce se simt ei vinovati? Nu ar trebui sa se simta, ar trebui sa fie convinsi ca atata vreme cat pui pasiune in meseria ta, pui dragoste pentru oameni si daca mai exista si un strop de credinta oamenii vor vedea si vei avea respectul si recunostinta lor. Dimpacate, in prezent sunt putini acei oameni care sa nu fi avut macar o intalnire nefericita cu un medic, care fie a avut o atitudine superioara, ironica, fie a cerut bani pentru operatie, fie nu a fost multumit de cat ai dat, sau mai rau a gresit grav si nici macar nu a avut curajul sa-si asume. Eu cand am fost multumita de cum am fost tratata de un medic, am spus tuturor, de multe ori am simtit recunostinta pentu ajutorul calficat pe care l-am primit din partea lor,i-am simtit aproape, daca am dat ceva material am dat cu tot sufletul. Asta eu zic ca ar trebui sa inteleaga medicii nostrii mai tineri sau mai putini tineri, nu ca trebuie sa plece in alte tari ca aici nu sunt respectati, ci ca acest respect trebuie castigat si atunci vor avea numai de castigat ei insisi. Fiindca nimic nu cred ca te incarca mai mult decat sa vezi ca omul este sanatos datorita tie si darul lui facut din suflet te va ajuta de mii de ori mai mult decat banii primiti din frica. Sa intelegem un lucru, prin FRICA nu se castiga nimic, nici un respect, niciodata. Da, inteleg, sistemul nu este bun, ok, dar eu ca om, eu ce pot sa fac? Ca medic cred ca atunci cand pui pacientul mai presus de orice, atunci esti cel mai bun, nici numarul de operatii reusite, nici nr de pacienti care iti trec prin mana, etc…, ca om din afara sistemului, Ioana are dreptate, cred ca nu ar mai trebui sa toleram abuzurile si atunci poate sistemul s-ar mai imbunatati. Poate ca noi, ceilalti cerem prea mult de la doctori, pasiune pentru meserie, rabdare, dragoste de oameni, problema este ca nu cred ca altfel se poate in domeniul asta, pur si simplu lucrurile nu merg altfel. Sau daca merg cineva va fi mereu nemultumit de o parte sau de alta. Deasemenea, cand lucrezi cu oameni, e greu intr-adevar sa-i multumesti pe toti, dar sincer nici nu cred ca oamenii cer mai mult decat ajutor si intelegere. Cel putin eu asta mi-as dori de la medicul meu, mi-as dori sa fie obiectiv, sa-mi explice lucrurile, sa aiba rabdare si sa fara toate astea fara a-mi inspira teama. Cred ca astea nu sunt lucruri anormale.

  • Deea

   Întâlnirea și experiența cu un medic este întotdeauna privită subiectiv, tocmai fiindcă ne găsește in cele mai vulnerabile momente ale noastre. Chiar și cel mai bun medic ( dacă putem vorbi despre așa ceva)are cel puțin o reclamație despre cât de inuman/sarcastic/lipsit de empatie/lipsit de profesionalism este. Asta fiindcă fiecare are așteptări ce nu coincid cu realitatea. Medicul meu ginecolog, căruia i-as da nota 100 din experiența mea, are zeci de reclamații, pornind de la comportament ( care mie mi-a priit) pana la partea profesională. Asta e, nu putem mulțumim pe toată lumea. O experiența negativă cu vânzătoarea de la chioșc o uitam in cinci minute, ba poate ii găsim și scuze și empatizăm cu ea, săracă, ca lucrează in frig pe salariu de nimic și poate are și probleme acasa. Pe medic nu îl putem ierta ușor fiindcă ne prinde vulnerabili, dar medicii nu sunt roboti, nu pot fi programați in funcție de cum dorește fiecare pacient. Experiențe negative am avut și eu, nu putine. In foarte putine cazuri însă era o lipsa completa de profesionalism și o slaba pregătire, de multe ori erau Așteptările mele Versus realitate.
   Crezi ca oameni vor doar ajutor și înțelegere? Nu mai departe de ieri oamenii au venit cu varianta lor de tratament in brațe și au spus ca asta și nimic in plus sau in minus trebuie sa dau. Ca stiu ei mai bine. Bălăcăreala maxima ca am refuzat. Am cel puțin un caz pe săptămâna astfel, plus altele din același registru. Cam cât sa rezisti așa? Mai citesc ei și pe câte un forum sau blog ca zice câte una/unul mai deștept de îl citesc toți ca medicii sunt de rahat, deci e clar. Uite, in cazul de fata, sunt sigura ca doctorița a fost buna, empatica, ca a explicat totul cu calm și răbdare, la ce a folosit? Pacienta a decedat. Sa fi fost dr meu ginecolog și sa fi auzit de nvdc probabil ar fi trimis gravida sa își revină in simțiri, și atunci ar fi fost lipsit de empatie și inuman. Pacienta probabil ar fi supravietuit dacă mergea pe mâna medicului aparent lipsit de empatie și care nu lasă mama sa nască cum simte. Nu le poți avea pe toate. Iar ideea mea nu era asta, ci faptul ca aceste articole doresc sa schimbe ceva, dar nu o vor face. De fapt, fac jocul sistemului, găsind țapul ispășitor. Cred ca toată lumea își amintește tragedia de la maternitatea Polizu. Țapul ispășitor a fost asistenta, acum probabil va fi doctorița. Și totul va fi bine. Problemele sunt altele, un jurnalist adevărat ar investiga și ar face un mic pas către acea schimbare. Altfel, totul e bârfa și cancan.

  • Alma

   Deea, noi apreciem mult comentariile tale, dar iti cam racesti gura de pomana in cazul de fata. Medicii sunt o categorie care in general e judecata aspru si care starneste invidie si alte sentimente negative. Majoritatea nu sunt nici sfinti, nici ingeri, nici martiri ci doar niste neni si niste tanti care isi fac treaba cat pot ei de bine. Unii mai inteligenti, altii mai putin, unii mai dedicati, altii mai putin. Majoritatea vor sa faca treaba buna. Genul asta de judecata in piata publica in caz de greseala (dovedita sau suspectata) cam intra in fisa postului peste tot in lume, nu e numai in Ro, asa ca datoria medicului fata de el insusi e sa gaseasca un sistem care macar il plateste corect si ii ofera conditii decente in care sa isi practice meseria / arta / vocatia. Momentan, locul ala nu e Romania. Posibil sa devina, dar citind (si) pe aici, sentimentul e ca momentul se departeaza de noi, nu se apropie. Cu prietenie, un cuplu de medici.

  • Mihaela

   Hmm, care sunt problemele mai exact din punctul tau de vedere? Cine ar trebui /ar putea sa faca ceva spre rezolvarea acestor probleme?
   Recunosc ca este imposibil sa multumesti pe toata lumea, acesta este riscul in meseriile in care lucrezi cu oameni de toate categoriile si cred ca este greu sa rezisti

   psihic zi de zi lucrand in aceste conditii. Dar conditiile sunt determinate si de cel care le resimte, este cred un cerc vicios de multe ori, ne propunem sa nu ne

   enervam si fix asta ni se intampla, pornim la drum cu idei deja formate.
   Vezi tu, sanatatea este lucrul cel mai de pret al unui om. Pe vanzatoare te mai superi, dar iti trece, ca ea nu are in grija sanatatea ta, dar un medic, cand iti

   greseste nu prea ai cum sa uiti, tocmai fiindca este in joc sanatatea ta. Fiecare om, zic eu este responsabil, impreuna cu medicul pe care si-l alege, de sanatatea

   proprie. Aici trebuie sa privim lucrurile ca intr-un parteneriat, ca intr-o echipa, pentru ca lucrurile sa functioneze bine. Dar oare cati sunt dispusi sa inteleaga si

   sa practice acest lucru?
   In cazul de fata, doctorita o fi fost buna si empatica, dar stiind conditiile din maternitatea respectiva nu ar fi trebuit sa sa bage la asa ceva. Clar stie riscurile

   unei nasteri, fie ca este naturala, fie ca este cezariaza sau NVDC.Cand stii ca nu ai conditii pentru asa ceva, cand stii ca viata pacientilor tai este grav pusa in

   pericol de aceste lipsuri, de ce practici meseria acolo? Am observat ca sunt doctori, chiar la spitale de stat, care nu sunt contra NVDC si asista la astfel de

   nasteri, diferenta este ca au pe ce sa se bazeze, sali de operatii pregatite, sectii bune de terapie intensiva pentru mama si copil, etc. Da, intr-adevar lucrurile pot

   merge prost oriunde si oricand, dar macar stii ca ai plecat la drum in conditii optime, asta e defapt problema…
   Inteleg ca saptamanal ai parte de pacienti care vin cu tratament de acasa, ok, daca nu esti de acord cu tratamentul lor si nici nu exista cale de impacare a partilor,

   cum am zis, este un parteneriat, nu se poate cu forta, ar trebui sa renunti la acesti pacienti, pur si simplu, fara a judeca si fara nervi. Repet, daca judeci totul cu masura dragostei de oameni, lucrurile se vor limpezi.
   Maternitatea de care zici cred ca este Giulesti, nu Polizu.

  • deea

   Care sunt problemele? Poate faptul ca guvernul a decis blocarea posturilor la stat, aparent avem prea mulți medici deja. Poate faptul ca medicii sunt singura categorie profesională ( din câte stiu eu) care nu respecta legislația ( fiindcă nu au cum) și muncesc 36 de ore fără pauza. După o garda de 24 de ore, in care exista șanse ca cel mult sa fi atipit 5 minute in șezut, ai obligația sa intri pe secția ta și sa îți vezi pacienții la program normal. Cam câți dintre cei ce se revolta împotriva medicilor dau randament maxim după 24 ore nu doar nedormite, dar chiar muncite? Veniturile medicilor, conform legislației actuale, scad dramatic începând din aceasta luna. Mai adăugăm fraudele, banii direcționați și gestionați aiurea, sistarea importurilor unor medicamente esențiale și vitale, manageri de spital pusi acolo pe criterii politice și care fac tot posibilul sa scape de medicii integri și competenti…lista e fără sfârșit. Ce face populația când medicii se plâng? Urla șpăgarii, criminalii. Zeci de poze cu medici atipiti pe un scaun in timpul gărzilor cu comentarii “uite ce fac criminalii pe banii noștri”. Pacienți și aparținătorii agresivi ce filmează bucatele de evenimente și postează pe net. Am enorm de mulți colegi bătuți de aparținători. Nu vorbesc de înjurat, aia am Pățit-o toți. Medicul e privit ca scursura societății din toate părțile, umilit și abuzat mai mult decât orice alta meserie. Probabil profesorii sunt cam la fel de huliți și umiliți. Acum, sincer, aceștia sunt oamenii pe care ii doriți sa va trateze? Probabil ca da, din moment ce eu nu văd vreo revolta împotriva condițiilor lor de munca, de viața in general. Probabil suntem un popor masochist, pur și simplu.

  • alina

   Deea, ai monopolizat subiectul cu foarte multe comentarii care nu au legatura directa cu articolul. Te plangi ca e greu sa fii medic in Romania? Iti spun eu: este exact la fel ca pentru toate celelalte categorii profesionale (profesori, politisti, pompieri etc.). Toti sunt la fel de frustrati si de umiliti. Dar aici vorbim despre cum e sa fii PACIENT in Romania. Macar putin respect pentru o femeie care a murit dintr-o evidenta lacomie a unor oameni (medici?) care au incasat bani grei pentru a asista o nastere, dar care nu erau pregatiti pentru a face fata complicatiilor. Ce ne tot ametesti cu „viata grea a medicilor” si „garzi interminabile”. Te duci tu sa le spui celor 2 copii ramasi orfani ca doctorul care nu a ajutat-o pe mama lor era nemultumita de salariu si de conditiile de munca?

  • Mihaela

   Si eu am in familie medici si cadre didactice, parca nu i-am vazut nicioadata atat de nedericiti de situatia lor, unii dintre ei se descurca chiar destul de bine. Poate te-ar ajuta putin mai multa detasare, repet, nu trebuie ca un medic bun, care isi face meseria, sa se simta vinovat pentru greselile colegilor.
   Nu cunosc legislatia, dar nu cred ca te obliga nimeni sa faci garzi peste garzi la stat si sa mai si lucrezi la unul sau doua spitale private. Intr-adevar, in ritmul asta, nu poti sa o duci mult, fara sa-ti afecteze sanatatea ta sau calitatea actului medical, cu toate astea multi asa fac.
   Sistemul in general are multe probleme, fiindca statul nu functioneaza pe principiile de management pe care le regasim in companiile private, care ar imbunatati eficienta si calitatea activitatilor, fiindca politicul dicteaza si corupe de obicei cam tot. Acesta este si motivul pentru care increderea mea in stat si in tot ce vine de acolo este partiala si nu as putea niciodata sa predau din drepturile si liberatile mele sau ale familiei mele statului.

  • Mira2

   Alina, pe mine nu mă deranjează deloc că Deea a „monopolizat” discuţia.
   Mi se pare foarte util să citesc comentarii făcute de cineva care priveşte problema din alt unghi.

  • Liv

   Deea incerca doar sa spuna, de la primul comentariu, ca nu are nimeni dreptul sa dea cu pietre in medicul respectiv atat timp cat nu exista o legatura de cauzalitate dovedita (stiti ce inseamna „dovedita”, da?) intre fapta (actiunea sau inactiunea) medicului si moartea pacientei. Dar se pare ca isi raceste gura de pomana, ca (aproape) nimeni nu pare sa sesizeze diferenta.
   In tarile civilizate, alea cu apa calda si drepturi respectate, la care tanjim toti, sa vezi treaba – toate drepturile tuturor sunt respectate! Adica inclusiv ale medicilor sau altor categorii profesionale, astfel incat daca vreun pseudo-jurnalist face afirmatii nedemonstrate si denigratoare despre cineva, ajunge sa plateasca o viata intreaga de-i sar capacele despagubiri persoanei respective. Si asta inseamna normalitatea. De ce? Pentru ca exista prezumtia de nevinovatie si pana nu te declara o instanta de judecata vinovat, orice aratare cu degetul inseamna incalcarea unui drept fundamental constitutional.
   Dar la noi nu e asa, ca asa ne-am invatat. Adica da, ne deranjeaza daca cineva ne ataca pe noi, bagam bla-bla-ul ala cu „ataca ideea, nu persoana”, dar daca se intampla ceva, noi atacam direct persoana, nu prezentam faptele (am zis faptele, s-a retinut, da?) in mod mai mult sau mai putin obiectiv, dar fara sa aratam cu degetul persoana pe care noi o consideram vinovata.
   Si nu, faptul ca te „documentezi” de la alti doctori, moase etc. despre cum ar fi trebuit tratata pacienta nu inseamna ca ai demonstrat vinovatia medicului. Pentru ca aia o hotaraste doar instanta si poate tocmai de-aia in proces conteaza expertiza medico-legala, iar nu parerea altor doctori/moase despre situatii similare sau ipotetice. Mai ales ca nu poti intalni in practica 2 cazuri identice si ce s-a vazut in cazul 1 poate n-a fost la fel in cazul 2, iar ce a functionat intr-un caz nu va functiona neaparat si in celalalt.

 70. Mihaela

  Inteleg ca Google nu este bun daca vrei sa te tratezi de vreo afectiune, in schimb, ce-ar fi daca, pentru cei care nu sunt in domeniu, sa foloseasca putin internetul sa afle ce inseamna aia expertiza medico-legala si ce inseamna, asa in mare, un caz de malpraxis. Ca cica se pot face mai multe expertize medico-legale la un caz, ca cica dureaza in medie un an de la data cererii, dar poate dura ani de zile, ca pacientii pot intenta procese, o intreaga istorie…Intre timp se pot intampla multe: daca nu era deja decedat, pacientul poate sa moara, asta si din cauza altor afectiuni generate de neputinta in fata sistemului, ca cica poti sa mori cu dreptatea in brate, e perfect legal..Aaa si oare intre timp medicul mai are drept de a profesa? Daca intr-un final se dovedeste vinovat sau i se mai deschid niste cazuri din astea de malpraxis? Hm, oare atunci ce sa intampla?
  Si… oare totul e asa perfect dpdv legal si sistemul merge uns in tarile alea cu apa calda? Mira-m-as

 71. Mihaela

  Ca o mica concluzie personala, sau mai bine spus confuzie personala, unii oameni au o asa mare incredere in sistem incat asteapta documentul ala mai ceva ca Moise tablele legii, dar in acelasi timp nu au incredere in sistem de vreme ce il condamna cu vehementa ca permite acuzatii nefondate, pe langa multe alte probleme ale sistemului in general si ale sistemului sanitar in particular sesizate aici, ca doar nu suntem intr- o tara din aia civilizata. Hotarati-va oameni buni! Sau judecam totul asa cum ne convine la un moment dat? Hai sa facem un efort sa fim mai coerenti in gandire!

 72. alina

  Se vorbeste aici despre tarile civilizate. Oare acolo „sistemul” permite functionarea unor clinici care transfera pacientele cu complicatii la alte spitale (de stat, in cazul de fata)…. Ba nu … stai … clinica ISIS nu a transferat-o, ci „a chemat ambulanta”… Oau… Numai mie mi se pare siderant? Deci eu ma duc sa nasc (atentie, nu orice nastere naturala, ci NVDC) pe bani, asistata de medici si ei „cheama ambulanta”… De curiozitate am dat un search rapid sa vad care-i faza cu NVDC-ul in alte tari. Mai jos e un citat din recomandarile American Pregnancy Association (fireste, e doar un ONG, e tot ce am gasit la o cercetare de 2 minute), iata:
  „What Criteria Must I Meet To Be Considered For VBAC?
  No more than 2 low transverse cesarean deliveries.
  No additional uterine scars, anomalies or previous ruptures.
  Your health care provider should be prepared to monitor labor and perform or refer for a cesarean if necessary.
  Your birth location should have personnel available on weekends and evenings in case a cesarean is necessary.”
  Era clinica ISIS pregatita pentru o cezariana de urgenta in cazul Teodorei? NU. Trebuie sa asteptam decizia unei instante? In alte tari din lume poate ca opinia publica ar fi reactionat mult mai dur… Poate ca ar fi fost demonstratii in fata clinicii… poate s-ar fi cerut public inchiderea ei… Ce e mai trist e ca probabil medicul in cauza poate ca nu e vinovat cu nimic. Poate ca a facut tot ce putea face in conditiile date, cu dotarile date … adica a chemat ambulanta…

 73. mama a ales sa nasca cum vrea. Suntem liberi sa alegem asta. Si i-a reusit.
  Medicului nu i-a iesit eliminarea placentei. E trist, statistic o placenta iese usor doar prin contractiile naturale provocate de alaptarea bebelusului post nastere. Dar…

  in rest, peste jumatate din maternitatile din tara nu au anestezist non stop. In provincie zic. Ce se intampla…stiti si voi. E trist insa ca medicii nu fac triajul si trimiterea si ambulantele nu se deplaseaza suficient de corect si la timp pt a evita asta. Asta are occidentul si romania nu are ( si in occident sunt multe case de nasteri unde doar moase si dr, nu sectie de chirurgie, dar la primul semn…transfera in 5 min)

 74. Mihaela

  Intr-adevar revoltator. Oare va fi tras cineva la raspundere?
  Ce siguranta sa mai ai in momentul in care intri pe usile unui spital, mai ales privat, unde dai si bani gramada fara ca ei sa-si asume nimic?
  Mama a facut anul acesta o operatie la sold la Sanador victoriei si desi a facut test inainte pt anestezie, dupa operatie nu isi mai putea misca celalat picior. Desi dupa a fost vazuta de o comisie interdisciplinara pt a stabili cauzele si ce e de facut si a platit o gramada de bani pt o pb pe care inainte de operatie nu o avea, nimeni nu i-a zis nimic clar. In concluzie doar vointa si kinetoterapia a salvat-o sa se puna pe picioare din nou.
  Si-a dat seama ca anestezia a avut un efect major asupra starii celuilalt picior in momentul in care un asistent kineto care a a venit a 2 zi doua operatie a vazut ca ea mai avea la spate pusa, nu stiu foarte bine termenii, o rezerva de anestezie si s-a aratat foarte mirat, fiindca cica nu ar fi trebuit sa ii mai fie pompata anestezie in organism. Dar doctorul nu a comentat deloc, stiti cum sunt multi dintre ei, pur si simplu te trateaza cu superioritate.
  Asta e, ma bucur ca a avut noroc si a fost doar atat. Doamne fereste de cazuri mai complicate sau sa ai ghinion, ca nu te mai salveaza nimeni si toti ridica din umeri.

 75. Elena

  Buna, se pare ca in urma anchetei a reiesit faptul ca nu a fost vina medicilor/ malpraxis, ca pacienta a fost informata despre riscuri si a ales nastere naturala desi recomandarea a fost sa nu ….
  Mi se pare nedrept pt medici faptul ca acest subject a ramas asa, faptul ca acest articol exista si mi se pare periculos ca subiecte medicale sa fie tratate/ dezbatute de oricune nu este medic.
  Exista, din pacate, persoane care se uita catre bloggeri care dau sfaturi medicale, in loc sa urmeze sfatul medicului cate ii consulta.

 76. v24

  Toata lumea da cate un sfat,dar putini stiu despre ce e vorba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *