DE CE E NEVOIE să le vorbim copiilor despre corpul lor? (conferință)

Acum vreun an am postat pe youtube un clip pentru părinți în care povesteam pe scurt ce cred eu că trebuie să le răspundem copiilor când ne întreabă de unde au apărut ei sau de ce fetele arată altfel decât băieții (îl găsiți AICI). Clipul a primit ceva atenție pe facebook și pe youtube, nimic extraordinar. Din întâmplare, căutând altceva, zilele trecute am observat ce comentarii am primit în ultimele luni la acest clip. Am rămas cu gura căscată.

Majoritatea vin de la copii de 8, 9, 10 ani care caută pe youtube informații despre corpul lor și despre sex, incitați de amici care știu mai mult decât ei, dar și de hormoni. O fac pe ascuns, pentru că se tem că dacă află răspunsurile pe care le caută, îi ceartă sau chiar îi bate mama. Le e rușine că sunt curioși. Deși curiozitatea lor e firească. În tot acest timp, părinții lor stau liniștiți că al lor copil e bine și în siguranță datorită faptului că ei au păstrat acest subiect, corpul și sexul, tabu. După părerea lor, acestea sunt lucruri care nu trebuie discutate, pentru a păstra inocența copilulului. Care iată, caută informații pe internet. Pentru că are nevoie de informații. Și le va obține foarte repede. Posibil nu din cele mai de încredere sau bine intenționate surse.
Aveți mai jos câteva dintre comentarii, la rând, neselectate.

Știu că la noi educația sexuală e pe sponci, înțeleg și de ce. Biserică, rușine, lipsă de informații, comunism, opresiune, tabu. Pe de altă parte, avem cel mai mare număr de adolescente gravide din Europa, avortul la minore e folosit ca tehnică contraceptivă din lipsă de informații, copiii noștri riscă să se transforme în imaturi sexuali ca noi, dacă nu facem ceva să rupem acest cerc vicios. Soluția stă în informare.

Educația sexuală a copiilor noștri e un subiect în care foarte mulți dintre noi au nevoie de ghidare, pentru că am crescut, majoritatea, cu convingerea faptului că a vorbi despre corp este rușinos și nepoliticos. Când, în fapt, cifrele și psihologia arată clar nevoia uriașă a unei informări corecte a copiilor de la vârste mici.

A face copilului educație sexuală nu înseamnă a-l învăța să facă sex, ci a-l învăța despre cum funcționează corpului lui, despre diferențele între sexe, despre sănătatea sexuală, despre cum se poate proteja, despre ce este intim și ce nu și cum poate identifica un abuz, despre cum să aibă grijă de propriul corp, despre confort și decizii sănătoase. Vă invit să dezbatem alături de patru specialiști toate aspectele legate de cum facem educație intimă copiilor noștri, de ce e necesară, cum lucrăm cu noi pentru a ne depăși rușinea, dacă și în ce măsură ne putem baza pe școală, anturaj și internet ca ghizi ai copiilor noștri în acest aspect.

Vreau și trebuie să vorbim despre asta.

Am invitat pe 19 mai de la ora 10.00 în sala mare a Hotelului Sheraton București patru oameni pe care-i urmăresc de mult și care au competență și experiență mare pe acest subiect.

Agenda evenimentului

Cum ghidam copiii catre o viată intimă sanatoasă?
cu Diana Stănculeanu

Nevoia de cunoaștere a copiilor își mărește orizontul de la o zi la alta, iar părinții sunt responsabili de setul de informații pe care îl trimit către copiii lor. În setul primar de informații despre el și lumea înconjurătoare, copilul trebuie să-și descopere propriul corp, să învețe despre igienă și, de ce nu, despre sexualitate. Discuțiile cu copiii despre sex rămân în continuare o provocare pentru mulți părinți, dar ele sunt inevitabile, mai ales atunci când își fac apariția întrebările pe această temă venite chiar din partea copiiilor.

Diana Stănculeanu, psihoterapeut specializat în terapii cognitiv comportamentale, consultant în educație și sănătate mintală, ne va spune care este nevoia de informații despre corp, igienă, intimitate și sexualitate a copilului, pe vârste, dar și cum pot reuși părinții să-și depășească reținerile în a vorbi copiilor despre subiect. Diana ne va oferi multe solții pentru conversații utile și apropiate cu copiii despre propriul lor corp și despre sexualitate.

Educatia sexuală in România: status actual
cu Gabriel Brumariu

Educația sexuală se face deja la școală. Din cele 19.000 de școli ale tării, 2.000 au acceptat să propună părinților această materie opțională. Faptul că sexualitatea este un subiect tabu în şcoala românească este confirmat de datele de la Ministerul Educaţiei care arată că doar aproximativ 12% din elevii din România urmează opţionalul de „Educaţie pentru sănătate”. De modul în care se predă educația sexuală în România nu sunt mulțumiți nici profesorii și nici părinții, iar manualele care tratează acest subiect par să fie și ele nemulțumitoare.

Vom dezbate cu Gabriel Brumariu, coordonator programe tineret, Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală, despre cum arată manualele și orele actuale de educație sexuală din școli, care este impactul lor asupra tinerilor și cum pot fi ele îmbunătățite.

Influenta internetului si a presei asupra sanatatii sexuale a tinerilor
cu Mircea Toma

În mod constant, copiii sunt expuși mesajelor cu conotație sexuală prin intermediul mass-media și internetului. Copiii sunt la un click distanță de informație și de subiecte care stârnesc curiozitate în mintea lor. Dacă părinții nu vorbesc cu ei despre educația sexuală, informațiile care circulă în mediul online pe acest subiect vor modifica semnificativ modul în care copiii se raportează la acestea. De aceea, o discuție timpurie cu copiii pe această temă îi poate pregăti pentru avalanșa de informații care vine din mass-media și online.

Care este imaginea reflectată în mass media și social media a bărbatului și a femeii, dar și a raporturilor dintre ei? Ce înțeleg copiii noștri despre sex de pe internet? Vom afla răspunsuri la aceste întrebări de la Mircea Toma,  doctor în psihologie și președinte ActiveWatch.

Impactul educatiei sexuale asupra tinerilor si societatii
cu Adriana Radu

Mai mult de 36% dintre tineri au contacte sexuale neprotejate care duc la sarcini nedorite și boli cu transmitere sexuală. Asta pentru că sexualitatea este un subiect tabu în majoritatea familiilor și foarte mulți tineri ajung să-și satisfacă nevoia de informare din surse nesigure (mass-media internet, etc.) când aceste informații ar trebui să vină foarte timpuriu de la părinți, profesori sau specialiști avizați. Acestea sunt câteva dintre motivele care determină ca adolescenții de astăzi, adulții de mâine, să traverseze reale crize de identitate, probleme de sănătate și chiar să devină părinți înainte de vreme, nefiind pregătiți pentru această responsabilitate.

Vom vorbi cu Adriana Radu, fondator canal de Youtube Sexul vsbarzapedagog pe teme de educație sexuală, despre cât de informat este tânărul român cu privire la viața sexuală și care sunt consecințele acestei realități? Ce impact are educația sexuală asupra sănătății, siguranței, igienei și economiei unui stat?

Vă rog să faceți un efort și să ieșiți din zona voastră de confort. Veniți la acest eveniment. Ascultați. Puneți întrebări. Dați-vă timp. Apoi vorbiți cu copiii voștri despre intimitate, au mare nevoie să afle de la voi, nu de la alții, adevărul. Pe tot, pe etape, conform vârstei.

La eveniment va fi disponibilă în premieră și cartea la care lucrez de multă vreme. O carte pentru copii despre intimitate, despre de ce e bine să purtăm haine, despre faptul că e în regulă să spunem NU când nu vrem să fim atinși, despre cine și când ne poate vedea dezbrăcat, despre pupici pe gură și străini mieroși. E o carte simpatică, în joc și poveste, din care (sper eu) copiii vor reține exact ce trebuie pentru a se simți bine cu sine și a se proteja de situații neplăcute. Se numește Adevărul gol goluț, este editată de Editura Univers. Mulțumesc Dianei Stănculeanu pentru sprijin, împreună cu ea am realizat structura cărții, ea a avizat și testat cartea cu mai mulți copii și consideră că e nu doar o lectură plăcută pentru familie, dar mai ales un instrument util pentru părinții care nu știu de unde să pornească discuția despre intimitate. Cartea va fi disponibilă în foaier, lansarea oficială va avea loc pe 20 mai, în prezența Dianei Stănculeanu, dar despre asta în alt articol.

Azi vă invit la următorul eveniment Parenting Academy. Prețul biletului este cu atât mai mic cu cât îl luați mai devreme, până pe 27 aprilie este redus 50%, până la 120 de lei în sală și 80 de lei accesul online (live sau înregistrat, urmăriți când aveți timp). Prețul scade și odată cu numărul de bilete achiziționate. Dacă ați reuși să convingeți și alți părinți de la grădiniță/școală, educatori, dascăli, ar fi grozav! Înscrierile au fost deschise deja aici.

Evenimentul va fi disponibil și online, vă recomand varianta aceasta dacă nu sunteți în București. Va merita cu siguranță.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4238

21 comentarii

    • Salut, e o eroare de afisare acolo, biletul pentru o persoana e acum 120 de lei, se va remedia imediat.

  1. Multumim frumos. Am dat click sa cumpar pentru ca am un baietel in pragul implinirii celor 8 ani dar cand dau click pe „participa in sala” desi initial apare 120 lei cu reducere de 50% in urma click-ului suma se duce la 195 lei. La versiunea pentru online se respecta suma, este 80 lei.

    • a fost o eroare, acum s-a remediat, te rog sa verifici si sa imi spui daca e ok acum.

    • S-a rezolvat, am cumparat, am dat veste mai departe prietenelo cu copii de varsta adecvata. Abia astept!

    • Buna, veti primi un email cu un link si o parola, accesati live sau mai tarziu, cum si cand doriti.

  2. Buna
    M-am înscris Pt conferința online. O sa te rog sa îmi spui cum voi putea urmări conferința intregistrata dacă nu o voi putea vedea live.
    Fetita mea are decât 1 an și 3 luni, dar am zis sa ma pregătesc din timp, Pt ca momentan nu m-aș simti pregătită sa ii raspund la multe întrebări legate de sex, intimitate etc! Sper să-mi folosească!
    Mulțumesc

  3. Ioana, despre ipsatie și cum pot gestiona(reacționa) părinții la situația asta, poți vorbi in conferința? Când trece? Sfaturi Pt părinți.
    Mulțumesc

  4. Salut! Am introdus de trei ori datele cardului şi a dat eroare, dar la mine în tranzacții apare ca şi cum ar fi luat de două ori câte 80 de lei. Plus că nu am primit nici un email.

    • Am achitat 80ron pt varianta online dar am primit msilul de confirmare ” Ai plătit 80.00 RON la parenting-academy.ro…” Urmeaza sa primesc link-ul si alte date pt accesarea online?

  5. Am participat, foarte utila, am sa transmit informatia mai departe.
    Am o intrebare, nu stiu in ce masura dna psihoterapeut mai poate raspunde pe aceasta tema, nu am apucat sa o formulez datorita altora intrebari puse: pana la ce varsta este in regula sa ne vada pe noi, parintii, complet goi? Se mai intampla de exemplu cand mergem la piscina si nu exista vestiar pentru copii sau in casa cand, dupa dus – la care cei mici nu au acces si inteleg conceptul de intimitate – ma imbrac si intra brusc peste mine (nu pot incuia usa iar ei dau intamplator peste mine sau peste sot). Lor nu li se pare nimic ciudat sa vada corpuri adulte goale – din nou, la piscina nu ma vad doar pe mine ci si alte femei sau barbati adulti cand sunt schimbati la vestiarul sexului opus, nu rad, nu au reactii ciudate.

    Au 6 si respectiv 8 ani. Multumesc frumos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *