Prietena mea a testat pentru voi noua Manduca XT

Pe Sofia am purtat-o de la două luni până pe la doi ani și jumătate, pe Ivan l-am purtat din prima oră până aproape de trei ani. Taică-său l-a purtat și acum câteva luni (băiețelul avea deja patru ani și vreo 16 kg), când am urcat cu toții pe Ceahlău! Cinci ani de purtat copii la piept, cei mai frumoși și mai atașați ani! Mi-a plăcut la nebunie să le simt inima bătând lângă a mea, să îi miros, să îmi doarmă la piept, să am mâinile libere, să mă pot juca cu copilul mare cât cel mic doarme fericit ca un pui de cangur, la purtător.

Am folosit multe sisteme de purtare, de la bluze mei-tai la wrap, sling, hop-tye, Marsupi, Boba și Manduca, cred toate au avantajele lor la un moment dat, pentru fiecare familie. Totuși, cel mai folosit sistem la noi în familie a fost Manduca, acum transferată la finul nostru, care se plimbă în ea de vreun an.

Ei, când am primit invitația de a testa noua Manduca XT, m-am dezamăgit puțin. Vedeți, eu nu-mi mai pot purta copiii, căci au la un loc aproape cât am eu cu hainele ude. Citisem deja că Manduca asta merge de când bebelușul e mic de tot până când se face mare, că are punte reglabilă pe loc, că e mai moale, mai ușoară, mai sigură, că practic o poți folosi de când bebe are 3.5 kg (posibil chiar din primele zile după naștere) până când copilul nu mai vrea purtat, de la 0 la 3-4 ani, și nu mai ai nevoie de alt sistem de purtare în casă. Bun, perfect, doresc mult s-o încerc, dar pe cine punem în ea? Că ai mei sunt ditamai căluții și unul nou nu mai fac în viața asta.

Ei, pentru asta există prietenele, corect? Buna mea prietenă, Valentina Popescu, artist la atelier de decorațiuni florale Interesart (dacă aveți nunți, botezuri sau petreceri de divorț, v-o recomand din tot sufletul), tocmai îl născuse pe mieluțul Mihai, care dormea doar pe carne caldă de om, așa că propunerea mea de a testa Manduca XT în locul meu a fost primită cu mult entuziasm.

Manduca XT a intrat în familia Popescu la începutul verii și acolo a rămas. A fost plimbată în vacanțe, pe la nunți, la munte și la mare, micul Mihăiță a dormit în ea pe mami, tati, bunica maternă, bunica paternă, pe unchi, mătuși și prieteni de familie.

Valentina mi-a dat detalii despre cum le-a fost. Am pus interviul integral mai jos.

Valentina, nu știu dacă ți-am spus asta vreodată, dar ești prima femeie pe care am văzut-o purtând un bebeluș, aveai un wrap țesut colorat și bebelușa dormea acolo ca un ghem. Mi-am zis: ce-o mai fi și asta? Ce mișto tre’ să fie să-ți ții copilul la inimă! Știu că ai folosit multe sisteme de purtare cu cei trei copiii ai tăi. Care crezi că e cel mai mare avantaj al Manducăi XT?
Așa este, am folosit multe sisteme de purtare în ultimii ani. Marele avantaj al Manducăi XT este că bebelușul poate fi purtat încă de foarte mic și că poate fi purtat și de soț, bunici etc. Până acum, eu i-am purtat pe copiii mei în primele trei luni doar în wrap. Au fost dăți când mi-ar fi fost de ajutor un extra spate de cărat copilul, însă mereu se dovedea imposibil să leg copilul în wrap de altcineva. Manduca XT poate fi montată rapid de oricine, chiar și de cineva care nu a mai văzut în viața lui un sistem de purtare, cum e soacra mea, de exemplu.

Ce diferențe față de modelul Manduca First ai observat?
Îi poți regla rapid puntea și înălțimea panoului care susține spatele copilului. De asemenea, protecția pentru cap nu mai stă înghesuită într-un buzunăraș mic.

Cât de ușor ți s-a părut să o montezi?
Îți trebuie practic zero experiență cu sistemele de purtare că să o poți monta. Este super intuitiv. Pui centura, o reglezi, pui copilul, îți așezi bretelele, le prinzi în catarame, tragi de curele să reglezi, ca să stea copilul lipit de tine, și gata.

Dar soțului, mamei sau soacrei? Le-a fost și lor ușor să pună bebelușul în ea?
Da, mult mai ușor față de orice alt sistem de purtare.

De la ce varstă l-ai pus pe Mihai în ea? Cum ți s-a părut că se simte el în Manduca XT?
L-am pus când avea nici două luni. Pentru că ai nevoie de mai puțină abilitate că la wrap, reușesc să îl fixez mai repede și mai confortabil pentru el, așa că adoarme tare repede.

Ai folosit puntea reglabilă? Cât de ușor se ajustează?
Da, am folosit-o, chiar cu bebelușul deja instalat în Manduca. E la fel de ușor de reglat ca închisul/deschisul unui fermoar.

Ai recomanda Manduca XT unei mamei începătoare într-ale purtatului? De ce?
Am văzut diferența dintre Manduca XT și vechea versiune când i-am dat-o pe cea veche unei prietene cu un bebe de aproape două luni. În modelul XT stătea perfect și a reușit și mama ei să o așeze foarte ușor.

Până la ce varstă a copilului simți că merge acest model?

Cât te ține spatele 🙂

Cât de mult ai folosit Manduca XT până acum?

O folosesc zilnic. Au folosit-o și cumnata mea, mama, soțul și soacra.


Ce reacții au cei cu care vă întâlniți pe stradă când vă văd cu bebeluș la purtător?

Cred că oamenii s-au mai obișnuit, nu mai întâlnesc la fel de mulți curioși ca acum 7 ani.

Ce părere are tatăl lui Mihai despre Manduca asta? Dar bunicile?
Sunt bucuroși că nu mai e nevoie să îl plimbe în brațe.

Așadar, ei sunt bucuroși cu noua Manduca. Și cred că și voi o să fiți. Pun mai jos câteva caracteristici tehnice. E genul de obiect pe care îl folosești zilnic ani la rând, la ambii sau la toți copiii pe care îi ai, apoi o poți vinde sau o poți dona sau împrumuta altor membri ai familiei sau prietenilor, materialele sunt toate foarte rezistente, toate calitățile ei se păstrează în timp. Dacă nu știți ce cadou să faceți la botez, Manduca XT poate fi o idee bună (dacă mama nu are contraindicații la purtat copilaș).

Cele mai importante avantaje ale Manducăi XT sunt că merge de la 3,5 până la 20 de kg ale copilului, deci nu mai aveți nevoie de nici un alt sistem de purtate, că este foarte simplu de montat și de reglat de oricine, inclusiv de bunici, bone, tați care nu au mai manevrat niciodată un sistem de purtare, că se poate regla rapid cu bebelușul în ea, că materialul din care e făcută e moale și se mulează foarte bine pe spatele copilașului, că e foarte comodă și pentru adult și pentru copil și e rezistentă, plus că are 3 ani garanție.

Pe Manduca XT o găsiți aici, pe site-ul Hiphip.ro

Credit foto: Familia Popescu

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4174

20 comentarii

  1. Vaaaiii! As mai face un bebe numa sa-l car in Manduca. Noi am folosit-o zilnic timp de 3 ani pana cand doctorul mi-a interzis-o (de la 15 kile ale „bebelusului” am inceput sa am dureri).
    Atentie mare doar cu recomandarea „de la nastere”. Corect este „de la 3.5 kile”. Un copil zdravan si sanatos poate fi purtat din prima zi dar pentru astia mai firavi e recomandat doar wrapul.

  2. Care’i treaba cu acele casti roz trantite peste urechile moi ale bebelusului? Asculta Mozart sau sa nu il deranjeze viata extrauterina?

    • familia era la un concert. castile sunt pentru a proteja bebelusul de volumul prea tare.

    • Sal,

      Nu este un comentariu urat, poate cel mult usor malitios.

      Am scris cateva comentarii pe blog, insa te asigur ca niciodata nu am avut intentia de a posta comentarii urate. Daca asa l-ai asimilat, pe palierul acesta atunci imi cer scuze.

      Citind raspunsul Ioanei am inteles motivatia; eu am asociat castile cu muzica elevata, mai ales la un bebelus.

      Eu nu sunt risk-taker, nu mi-as duce copilul la adunari de genul acesta, cand era foarte mic nici macar in mall nu am fost cu el. In fine, fiecare face ce crede ca e bine pentru copil.

      Numai bine iti doresc tie si familiei tale.

    • nu era nou nascut in poza. avea 5 luni. dar ce comentarii, geez. 🙂 va plictisiti tare?

    • Sigur era Manduca originală? Eu am Manduca de aproape 7 ani, i-am purtat la greu pe-ai mei 4 copii si in afara faptului ca e decolorata nu are niciun defect. Iar de un an de zile, de când cel mic(are 2 ani jumate acum) e purtat rar , sta cu zilele in maşina încinsă.

    • Cred ca da. Am cumparat-o SH de pe OLX de la cineva care mi-a dat si factura, si era cumparata de la hiphip.ro
      Acuma, daca mi-a dat alta manduca decat cea de pe factura e foarte posibil sa fi fost fake.

    • Manduca e printre cele mai copiate sisteme din lume, daca nu ai luat-o de la distribuitor autorizat de producator sau SH cu factura de la acelasi tip de distribuitor, mai mult ca sigur a ai luat un fake… Imi pare rau

  3. E cam in eroare sa spui ca se poate purta de la nastere cand producatorul spune ca de la 3.5 kilograme ale bebelusului (nu toti bebelusii au greutatea asta in primele saptamani de viata, depinde si de cati cm are bebe, etc.). In grupurile de babywearing sunt pareri impartite despre cat de corect sustine de la nastere, probabil de la 2 luni de cand a purtat-o prietena ta este mai potrivita pentru pui de om.

  4. Un bebe nou si moale nu va sta ok, pentru ca tot materialul se va cocolosit in spatele lui bb, dar de la 2 luni cred ca e ok, insa FARA sa se extinda panoul… Nu are logica. Panoul se exinde sa faca loc unui toddler 🙂

    De asemenea, sistemul e testat sa duca 20 kg, dar va ramane mic unui bebe de dimensiuni medii de aprox 2 ani 🙂

    • Multumesc pentru reply-ul rapid 🙂

      Puntea va deveni destul de mica incat sa nu mai sustina – respectiv cand ajunge cam la jumatatea pulpei (aproximativ, trebuie urmarita pozitia picioarelor), picioarele vor incepe sa atarne din sold in loc sa aiba sustinerea in forma faimoasei litere M. De asemenea, daca panoul ajunge sub omoplati (fie el si extins pt toddler), devine periculos – un zglobiu care se va impinge in gluma in purtator sau se va da brusc pe spate in joaca, poate risca un accident.

      20kg este limita maxima pentru care se testeaza (materialul, cusaturile) sistemelor de marime standard/baby.

      3,5kg este limita minima pentru ca un bebe molcut ca o mamaliguta calda sa umple orice sistem (tricou de purtare, wrap,etc). Sub greutatea minima se considera ca nu au tonusul necesar sa se miste la unison cu un purtator si se recomanda mai degraba statul skin on skin pana poti lucra cu micul omulet intr-un sistem (wrapuri, sscuri, Marsupi, etc).

    • Dap, de acord cu tot ce spui!

      Eu zic ca, la cat de mult se lungesc puntea si panoul, manduca asta merge mult dupa 2 ani. acuma depinde si cat de inalt e copilul, clar.

  5. Aprecie foarte tare noul model reglabil Manduca XT și chiar mi se pare ca, se reglează frumos pe bebe mic, însă în a doua poza mi se pare f grav și riscant cum este acoperit cu totul bebelușul. Nu mi se pare ok sa fie o poza promovata. La bebelușii mici exista risc de asfixiere și mereu căile respiratorii trebuie sa fie la vedere și la aer (asta aud de când am început bw – 2 ani și jumătate) și am stat între consultante cu experienta. Ar fi frumos sa fie în poze promovare măcar bebeluși nesupusi riscurilor, mămici fără experienta pot prelua modelul și chiar nu e ok 🙁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *