De curând am moderat o conferință medicală despre sănătatea copiilor, imunitate și vaccinare. Vă prezint mai jos răspunsurile celor patru medici invitați la câteva dintre întrebările mele. Mi-am dorit mult să înțelegem cu toții de ce la noi aproape toate casele cu copii mici în ele au aparat cu aerosoli, pe care-l folosesc în toate răcelile, deși în multe alte țări din UE nebulizarea se folosește doar în cazuri grave, la spital, în caz de insuficiență respiratorie. De ce unii medici români încă recomandă nebulizarea de substanțe injectabile, cum e dexametazona, de exemplu? De ce atât de mulți medici dau antibiotic preventiv sau în viroze? De ce plecăm de la medic cu rețete interminabile, pentru boli la care în Vest, de exemplu, copiii primesc cel mult antitermic, la nevoie? De ce suntem cel mai bolnav popor din Europa? La toate acestea mi-au răspuns argumentat invitații mei medici, cărora le mulțumesc.
Revin cu un articol dedicat despre sistemul imunitar, așa cum ni l-a explicat dr. Alexis Cochino, Medic Primar Pediatru, specialist în alergologie și imunologie clinică la IOMC „Prof. Dr. Alfred Rusescu” din București. Alături de noi, pe scenă au mai stat Ana Culcer, Doctor în Științe Medicale, medic primar pediatru, dr. Roxana Ungurianu, Medic specialist pediatru la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balș și Dr. Pavel Chirilă, Dr. în Științe Medicale, Medic Primar Boli Interne.
Puteți viziona AICI întreaga conferință înregistrată, accesul costă 65 de lei, conferința a durat aproape șase ore. Transcrierea de mai jos reprezintă primele 40 de minute ale conferinței.
Simțiți că se îmbolnăvesc copiii mai mult și mai des acum decât atunci când eram noi copii? Și dacă da, de ce credeți că se întâmplă asta?
Dr. Ana Culcer: Se îmbolnăvesc mai des pentru că eu consider că din păcate, nivelul de educație al părinților, în loc să crească, a scăzut foarte mult. Sunt foarte mulți părinți care, de exemplu, își duc copiii bolnavi la grădiniță. Și atunci faci cocktail Molotov. Degeaba îl ții acasă trei zile pe al tău și-l tratezi, dacă îl duci, altul vine bolnav și a doua zi a luat din nou. De exemplu, n-am văzut în viața mea atâtea infecții cu streptococ beta-hemolitic. L-am tratat, după o săptămână a venit din nou și-și contaminează toată familia. Nu se respectă niște reguli de igienă în familie – copilul e pupat în guriță sau beau toți din aceeași ceașcă și se gustă mâncarea copilului cu lingurița lui și trece din gură-n gură; mai cade și suzeta pe jos și-mi pare rău, dar am văzut oameni cu mari pretenții care luau suzeta și-o spălau în gura lor și-o dădeau la copil…
Există niște reguli absolut elementare, pe care dacă le-am respecta, am reduce puțin din frecvența acestor îmbolnăviri. În plus, mulți părinți refuză să-și vaccineze copiii – am copii care au ajuns la 5-6 ani și n-au niciun vaccin și sunt în pericol, pentru că atunci când eram tânără era la Colentina și la Spitalul Babeș secție de rujeolă, secție de oreion, secție de rubeolă, secție de varicelă, de meningită, de hepatite, de tot ce vreți. Am văzut o mulțime de copii murind, o mulțime de copii care au făcut complicații encefalitice sau diabet sau metroanexită sau diverse și au rămas toată viața cu suferințe, lucruri pe care nu le mai vezi astăzi. Deci părerea mea, după 50 de ani de medicină, este că prevenția este cel mai bun lucru. Să alăptezi copilul, să facă sport, să-l ții la aer, să-l vaccinezi și să mănânce cât mai natural și normal, nu tot felul de lucruri care-i îngrașă și deformează și le scade imunitatea. Și să-i scoatem cât mai mult afară. Foarte mulți părinți: „A, nu-l scot afară, că adie vântul”, „Nu-l scot, că-i ceață”. Sau punem zece mii de haine pe ei, încât i-au transformat în garderobă, nu mai sunt copii. Altă dată, copiii creșteau cât mai mult afară – în copilăria mea intram în casă la nouă seara și atunci, cu scandal, deci alergam toată ziua – acum nu mai au unde să alerge și sunt scoși afară cu porția, o jumătate de oră dimineața, după-masa și așa mai departe.
Dr. Alexis Cochino: Bună dimineața, bine v-am găsit. Cred că sunt de acord cu majoritatea lucrurilor spuse de doamna doctor Culcer. Din fericire, bolile grave, prevenibile prin vaccinare, au scăzut în ultimele decade, inclusiv în România. Nu știu să răspund la modul general dacă se îmbolnăvesc mai mult sau mai puțin copiii decât acum 10-20-30-40 de ani, dar în mod sigur toleranța noastră, a părinților, a scăzut, vrem să se facă bine în 12 ore, dacă se poate, pentru că trebuie să mergem la serviciu, nu vrem asta din alt motiv, dar totuși e o așteptare nerealistă și cred că trebuie să înțelegem că acele lucruri care ne plac foarte mult și anume libertatea de mișcare pe care o avem noi și tot globul, sau aproape tot globul, are și părți negative. Mă refer la faptul că o epidemie care începe azi în Australia, peste o săptămână poate să fie în România. Numai că „Nu, a noi, nu, noi trăim în România, bolile astea nu sunt în România, sunt acolo, la ei”. Nu mai există așa ceva.
Dr. Rodica Ungurianu: Și eu sunt de acord cu antevorbitorii mei. În plus, copii foarte mici, sugari, nou-născuți, sunt duși în aglomerație; și aici mă refer la mall-uri, la supermarket-uri; adică dacă scoatem copilul la plimbare ar fi de preferat în parc, în aer liber, nu în aglomerație, unde concentrația de agenți microbieni, de viruși, este foarte mare. Cred că asta ar fi una din cauze. Dacă se îmbolnăvesc mai mult sau mai puțin n-aș putea să vă spun. Cert este că părinții cred că se adresează și mai repede doctorului. Adică vin la medic imediat ce fac febră, ce tușesc, adică adresabilitatea este mai mare în ultimul timp, în ultimii ani. Asta am observat noi la spital. În rest, s-a cam spus cam tot ce era de spus. Vaccinarea a redus foarte mult din frecvența bolilor transmisibile, cu exceptând epidemia de rujeolă din ultimul timp.
Prof. Dr. Pavel Chirilă: Nu știu dacă sunt mai mulți copii astăzi în cabinet decât în trecut, dar una din cauzele care cred eu că este omniprezentă este coruperea universului biologic din care se hrănesc copilul și adulții. Nu se compară hrana de astăzi cu hrana de acum o sută de ani sau chiar de acum 50 de ani. Sunt foarte mulți copiii alimentați cu lapte praf în loc de lapte matern. Luăm prea multe medicamente. Aproape toate categoriile de principii nutritive au riscul să fie alterate. Nu mai există proteinele de aceeași calitate care erau înainte de poluarea pământului cu săruri nitrice și cu insecticide, nu mai există glucidele care se dădeau cândva – astăzi în lume se consumă 55 kg de zahăr pe cap de locuitor și despre efectele zahărului am înțeles că se va vorbi mai târziu. La fel, grăsimile nu mai sunt de aceeași calitate ca pe vremuri; e unul din factori.
A doua întrebare pe care vreau să v-o adresez are nevoie de un pic de context. Am constatat și eu și sunt sigură că și mulți dintre dumneavoastră: pentru că trăim într-o lume globală avem acces la experiențele altor părinți, în alte țări; eu am observat destul de frecvent că pentru afecțiuni pentru care afară pacientul – mare sau mic – nu primește decât cel mult o recomandare de antitermic, noi plecăm acasă cu o listă foarte lungă de picături, siropuri, substanțe pentru nebulizator – apreciez foarte mult campania domnului doctor Craiu de informare asupra necesității folosirii aerosolului acasă – în foarte multe țări europene nebulizatorul se folosește doar la spital și în cazuri grave; noi toți avem acasă un aparat de aerosoli, în care punem inclusiv dexametazonă care știu că este o substanță injectabilă și cu toate astea mulți medici recomandă să facem asta. Aș vrea să vă întreb ce s-a întâmplat în echilibrul acesta medic-pacient, dacă acolo este problema, sau poate în altă parte – nu reușesc să-mi dau seama – de ce rețetele cu care plecăm acasă sunt atât de stufoase, de ce le administrăm copiilor atât de multe lucruri pentru situații în care în alte țări rețetele sunt mult mai aerisite.
Dr. Alexis Cochino: Asta cu „în alte țări” e o comparație care mie nu-mi place. Întotdeauna ne comparăm cu Statele Unite și cu UK și cu Germania. Haideți să ne comparăm și cu țări mai puțin ordonate decât noi, ca să nu zic altfel. Pentru că altfel vom trăi cu impresia că trăim în cea mai săracă și dezordonată țară din lume și eu unul, nu sunt de acord. Nici în general și nici în medicină. De ce se întâmplă în România mai mult decât în Europa de Vest, dacă vreți să comparăm așa, pot să vă spun din discuțiile cu colegii noștri din Estul Europei că situația este comparabilă. Deci nu suntem noi, românii, mai cârcotași sau dăm mai multe medicamente sau cerem mai multe medicamente ca părinți. Este cultura Vestului față de cultura Estului. Ce înseamnă cultura Vestului în medicină? Înseamnă că dacă ceva a fost dovedit că are efect bun într-o boală, ceea ce înseamnă de obicei scurtarea duratei bolii sau prevenirea complicațiilor, mai puțin efectul pe simptome, atunci a fost încorporată într-un protocol și acel protocol este aplicat de majoritatea medicilor. Nu, nu aplică toți medicii protocoalele, nici măcar în Vest. Doar că, dacă nu-l aplică și se întâmplă ceva, la ei există consecințe. Dar înainte de asta, există protocoale. La noi există protocoale pentru prea puține lucruri. Da, este adevărat că medicina nu este matematică – și asta o spun de câte ori primesc întrebarea „Bine, dar de ce doctorul X mi-a zis una, doctorul Y mi-a zis alta și tu îmi spui și altceva?”. Spun „Medicina nu e matematică, din păcate”. Totuși, pentru lucrurile frecvente, acele boli cu care ne întâlnim de foarte multe ori, există date, din cauza volumului foarte mare de date, există date clare. Ce face bine sigur, ce e ne clar, ce face sigur rău. Și asta ar trebui aplicat. De ce nu aplicăm? Probabil că ține de cultura noastră patriarhală și bazată pe povești, care ne afectează pe toți, că toți suntem de-aici și medici și pacienți. Noi, medicii, suntem supuși la o mare presiune de către dumneavoastră, de către pacienți. De multe ori cereți lucruri pentru ca pacienților, indiferent că este vorba despre părinții sau copiii dumneavoastră, să le fie mai bine. Lucrul corect de făcut în acest moment este să vă explicăm că lucrurile suplimentare pe care le cereți, fie ele medicamente pentru simptome sau chiar antibiotice, nu sunt utile și nu vor schimba semnificativ în bine nimic pentru copil. Vor schimba semnificativ în bine doar pentru anxietatea dumneavoastră de părinți, pe care o înțeleg. Totuși, din cauză că nu avem de cele mai multe ori timpul necesar, pentru că în majoritatea cazurilor aceste discuții se poartă la urgențe, cu copilul cu febră, care tușește, varsă, face diaree, plânge că e speriat – și pe bună dreptate – dumneavoastră, părinții, sunteți isterizați de toate aceste lucruri, noi suntem obosiți după zeci de ore de muncă, pe hol mai sunt încă 10, 20, 30 ca dumneavoastră, care fac același lucru – adică țipă – nu avem timpul și disponibilitatea să facem această discuție, să o purtăm. Ceea ce sigur că e greșit. Dar acestea sunt limitele sistemului în care noi lucrăm și noi, cu toții, trăim. Ar trebui, teoretic, ca mare parte a acestor consultații să se petreacă în alte locuri, în medii de preferință, mai prietenoase, nu într-o cameră de urgențe, unde toată lumea țipă și e speriată. E foarte greu, nu că nu poți. Poți. Dar este foarte greu să-ți găsești resurse de la 8 dimineața – nu știu dacă știți, gărzile medicilor sunt de 24 de ore în România. Adică intri în gardă la 8 sau 9 dimineața în funcție de ziua din săptămână și ieși a doua zi la 8 sau 9. Nu știu câți dintre dumneavoastră ați fi capabili să faceți ceea ce faceți – nu vorbesc de pediatrie – 24 de ore în șir. E foarte greu ca în aceste condiții să găsești timpul, energia și disponibilitatea să porți această discuție. Iar de foarte multe ori, sunteți foarte refractari la ce vă spun eu. Și pe bună dreptate. Pentru că ați auzit altceva din alte părți. Vă înțeleg, eu personal. Totuși, ăsta este răspunsul de ce noi nu avem protocoale, de ce noi nu le aplicăm pe cele pe care le avem, de ce ne e atât de greu, împreună, să nu folosim un exces de medicamente la copii. Iar cei care totuși o fac, de foarte multe ori sunt evitați de către dumneavoastră, de către părinți, pentru că se spune „A, m-am dus la ăla și mi-a dat doar Nurofen”. Și știți că așa e.
Dr. Ana Culcer: Din păcate, medicii din România sunt suprasolicitați și totuși, noi dăm mai multe explicații părinților. Nu există săptămână și uneori chiar zi din săptămână să nu primesc telefoane din afara țării, români plecați afară cu tot cu copii., pentru că acolo medicii nu dau explicații, ca să nu ai pe urmă cu ce să te duci să-l reclami. Aici, toată lumea ne reclamă și atunci, medicul se apără, săracul, uneori dând în plus. Dacă nu dai în plus, „A! Am fost și la cutărică și la cutărică și mi-a dat în plus. Dar care-i bine? Că eu am citit pe internet…”
Și mai e ceva. Nu trebuie mers la zece mii de doctori. Te duci la unul, în care ai încredere, și cu ăla te duci mai departe, pentru că s-a dovedit că același tratament de la două persoane, într-una ai încredere, într-una nu ai, acolo merge, unde ai încredere și nu merge dincolo. Și încă ceva: „De ieri îi dau antibiotic, a luat două doze și nu-i merge.” Zic: „Păi aveți răbdare, boala intră cu carul și iese pe urechile acului”. Și încă o chestie: pentru orice febră, fuga la urgențe. Sufocăm medicii de la camera de gardă și din gardă, pentru că nu mai pot face față. Întâi îi scazi temperatura, urmărești copilul și te duci a doua zi la medicul de familie, vezi despre ce e vorba. Panică totală. Sau de multe ori explici ceva – mi s-a întâmplat să explic unei mămici, era mama, tata, bunicul, toată lumea, cu copilul „Doamnă, să sugă pastile cu albastru de metilen. Vedeți că fac limba albastră și va face pipi verde”. La ora 1 noaptea, bunica „Doamna doctor, mă duc la urgențe, că a făcut copilul pipi verde”. Deci lumea nici nu-i atentă la ce-i spui. Scrii pe hârtie, explici… Cred că trebuie să nu mai sufocăm camera de gardă, să mergem încetișor la medicul de familie, dar după ce am luat primele măsuri. Și cred că scopul este să învățăm primele simptome să le tratăm acasă și să ne liniștim, să avem răbdare, că nu se poate rezolva în câteva minute sau în 24 de ore.
Dr. Rodica Ungurianu: Și aș vrea să mai completez că uneori, chiar la camera de gardă, practic suntem forțați să scriem niște medicamente. Vă dau un exemplu:
– Doamnă, dar nu-mi dați niște picături de nas?
– Doamnă, îi scoateți mucișorii, îi puneți ser în nas…
– Dar niște picături, acolo?
Sau „Dar nu-mi dați și de tuse? Dar nu-mi dați și de imunitate? Dar nu-mi dați și probiotic?”. Dintr-o dată, patru medicamente în plus. Antibiotic?! Dacă a venit la Boli Infecțioase, e clar că trebuie să-i dăm și antibiotic. Dacă-i explic:
– Dar știți, haideți să mai așteptăm.
– Dar măcar scrieți-l, să-l am acolo.
Prof. Dr. Pavel Chirilă: Acum aproape 50 de ani când m-am dus în prima zi la țară, am fost comentat după aceea în sat ca primă impresie „A venit un doctor, dar nu e bun. Am stat la coadă câteva ore – zicea o băbuță – și nu mi-a dat și mie un antibiotic, după atâtea ore de așteptare…” E o problemă de cultură a actului medical, pe care trebuie să o aibă și părinții și bunicii și cadrele medicale… E un abuz și facem față greu câteodată. Doctorul Google e la modă, e foarte studiat și părinții se duc de obicei la medic cu lecția învățată despre cam ce-ar trebui să primească. Eu, personal, în ultimii 30 de ani de profesie mi-am acoperit puțin problema de conștiință etică a actului medical, pentru că am la îndemână și câteva metode ale terapiilor alternative, pe care le folosesc la nevoie și evit cât pot de mult medicamentele puternice.
Putem ajuta sistemul imunitar?
Dr. Alexis Cochino: În ceea ce privește bolile prevenibile prin vaccinare, da. În rest. Așa cum a spus și doamna doctor Culcer și doamna doctor Ungurianu și doctorul Chirilă, trebuie să avem un mod de viață sănătos. Asta va asigura funcționarea optimă inclusiv a sistemului imunitar, dar a întregului organism. Nu știu dacă vă dați seama cât de complecși suntem și cât de bine construiți. Și dacă vă dați seama că 99,9% dintre problemele care apar în cursul vieții unui om sunt rezolvate de organismul nostru, nu de către altcineva. 99,9%.
Dr. Ana Culcer: Da, organismul vindecă singur, dacă este pus în condiții normale de viață. Și eu întotdeauna atrag atenția mamelor care nu-și alăptează copilul. Zic „Ce-a mâncat puiul de om de milioane de ani? A mâncat lapte praf? În natură, scoală cineva puiul cu ceasul, ca să-i dea să mănânce la oră fixă? Organismul e perfect făcut. Se trezește copilul când îi e foame și trebuie să-i dai să mănânce și lasă-l drepturile lui legale, că de aici pleacă tot”. Mama trebuie să aibă în timpul sarcinii o alimentație sănătoasă și să nu fie stresată, pentru că modifică după aceea copilul foarte tare, din punct de vedere neuro-psihic și dintr-un copil blând, face unul agresiv și așa mai departe… Ca și imunitatea lui: dacă sarcina are o evoluție normală, fără infecții și e urmărită corect și copilul este alăptat și își face o imunitate bună… Deci startul bun în viață. De aici pleacă tot, pentru că imunitatea lor e naivă și noi o ajutăm cu laptele matern. Acum toate medicamentele, sau multe dintre medicamentele pentru imunitate au colostru. Ăla e colostru de vacă sau de altceva. Colostrul trebuie să-l ia de la mama lui și ăla are efect pentru toată viața. E cel mai important pentru imunitatea copilului.
Dr. Rodica Ungurianu: Cred că imunitatea copilului e încă din momentul nașterii. Nașterea pe cale naturală e foarte importantă, alimentația la sân și o alimentație cât mai echilibrată a copilului. Să știți că am întâlnit și copii vegani, dacă puteți să credeți. Adică o alimentație cu fructe, cu legume, cât mai echilibrată. Deci asta are rol important în imunitate. Niciun alt medicament. Toată lumea cere medicamente de imunitate. Nu cred că există așa ceva suprem.
Prof. Dr. Pavel Chirilă: Hipocrate, cu 500 de ani înainte de era noastră a spus că bolile se vindecă pe trei căi. El spunea că majoritatea bolilor se vindecă singure. O mică parte din ele se vindecă prin Metoda Contrariilor și o altă mică parte prin Metoda Similia. Și din păcate, noi astăzi asistăm la o polipragmazie (situație în care i se prescriu bolnavului prea multe medicamente) atât de gravă încât nu trebuie să ne mirăm că imunitatea scade pe parcursul vieții. Plus acel miracol al biologiei umane, care se cheamă microbiom, este foarte afectat în vremea de astăzi din cauza hranei poluate și din cauza polipragmaziei, încât 99,9% cu adevărat dintre oameni se nasc sănătoși și imunitatea se pierde. Aproape imediat începe să se piardă după naștere. Pentru a avea o imunitate bună, în primul rând trebuie să o ocrotim, ca să nu scadă din cauza greșelilor noastre și mai târziu și din cauza* greșelilor copilului.
Dr. Alexis Cochino: Dacă-mi dați voie, aș vrea să explic celor care ne ascultă și care ne privesc doi termeni foarte importanți pe care i-ați folosit, dar care fiind din jargonul nostru medical, mi-e teamă că nu sunt înțeleși. „Polipragmazie” înseamnă folosirea mai multor medicamente, de obicei este asociată cu „în exces”, adică mai mult decât este necesar. Și „microbiom” înseamnă tot ceea ce există viu în organism. Pentru că, nu știu dacă știați, dar există, pe piele, la nivelul mucoaselor și-n alte locuri, avem foarte mulți microbi, pe și în noi. Care sunt de foarte multe feluri, în echilibru unii cu alții și în general, toți în echilibru cu organismul. Atunci când acest echilibru se rupe, pot să apară boli.
Ce pondere credeți, simțiți, că are componenta emoțională în apariția și vindecarea bolilor?
Dr. Ana Culcer: Cred că are importanță foarte mare. Am avut mămici speriate îngrozitor. „Aoleu, ce are copilul? Aoleu, iar a făcut febră! Aoleu…”. Fiecare fleac i se părea o dramă. Am încercat să o liniștesc, să-i spun „Încearcă să dai încredere copilului”. Pentru că dacă-l sperie, copilul va face la fel. Unele mame înțeleg, unele mame, nu. S-a întâmplat ca acest copil de care vă povesteam, după 7-8-9 ani să aibă același comportament ca mama și la cel mai mic fleac, el să pară că este bolnav, să se îmbrace în exces, să aibă grijă să nu cumva să pățească ceva, să stea la distanță de ceilalți copii, pentru că dacă-l iau microbii? „Eu nu trebuie să mă duc nicăieri. Eu trebuie să stau separat”. Deci e foarte important, pentru că de mici le transmitem stările noastre, chiar la sugar și la nou născut. Mi s-a întâmplat copil care plângea non-stop și când i-am văzut figura mamei și a tatălui, a bunicii, dar mai ales mama, zic „Doamnă, dacă mă uit la dumneata și eu plâng trei zile. Te rog frumos, liniștește-te”. Și în felul ăsta, copilul luat la mine-n brațe tăcea, cum îl lua mama, îi preda toate aceste stări de irascibilitate și probabil că și de aici, excesul de protecție care duce la scăderea imunității. Că-l înfofolim, îl îndopăm, sau citesc nu-știu ce, trebuie să mănânce 200 ml. Dar ăla, săracul, are numai câteva zile și nu poate mânca nici jumătate din asta. Dar de multe ori, părinții sunt foarte, foarte speriați. De aceea, am încercat cândva să fac o asociație, care se chema „Secretul evoluției” – nu mai funcționează ca n-am cu cine – prin care să facem un fel de educație a părinților înainte de a fi născut copilul.
Dr. Rodica Ungurianu: Același lucru l-am observat și în spital. Agitația mamei se transmite și copilului. Dacă o mamă este speriată, agitată, copilul este exact la fel. E bine ca mama să-și păstreze echilibrul, pentru că în orice situație există și o rezolvare, dacă există un echilibru. Și la fel, despre copiii hiper-protejați. Sunt copii care n-au voie, nu sunt lăsați de mămici, de bunici, nici măcar să se aplece să-și ia jucăria. Deci practic, îl facem dependent de noi.
Dr. Ana Culcer: Aș mai vrea să mai spun eu ceva, mă iertați. Deci am copii, la 6 ani, 7 ani, cu pampers. Copii cărora li se dă mixat, pasat, totul. Vine la mine o mămică „Fetița mea e foarte constipată”. Era, bineînțeles, supraponderală. „Bine, dar fibre mănâncă?”, întreb. „Ce-s fibrele?” întreabă cea mică. Zic „Fructe. Portocală, mandarină, pară, măr cu coajă, semințe…”, îi spun eu. „Să știi si tu că portocala nu se mănâncă, se bea!, mi-a zis fetița”. Deci până la 6 ani, ea nu știa că portocala se mănâncă. Deci totul i se dă mixat, pentru că au citit că trebuie să mănânce atât și să bea atât, ceea ce e total greșit. Fiecare mănâncă cât poate, nu trebuie îndopat peste măsură.
Prof. Dr. Pavel Chirilă: Există un concept pus în valoare de un doctor german, se cheamă conflictul de separare nerezolvat, la etio-patogenia unor boli. El s-a ocupat mai mult de cancere, pentru că era oncolog și a identificat după 35 de ani, de pe secție de la Oncologie, detalii despre conflictul de separare nerezolvat. Și un singur exemplu iau din tratatul lui. El susține că osteosarcomul la copii apare datorită unui stres de devalorizare. Copiilor cărora li se spune tot timpul „Nu ești bun de nimic. Nu știi nimic. N-o să ajungi nimic. Până la vârsta asta n-ai învățat aproape nimic etc”. Chiar ieri am avut în cabinet o fată de 12 ani, din Canada, gimnastă, care a făcut un osteosarcom al coapsei și când am întrebat-o acest lucru, erau și părinții de față, a recunoscut că antrenorul ei de la gimnastică tot timpul i-a spus „Nu vei reuși. Nu ești în stare să faci nici cea mai simplă mișcare. Nu poți. Mai bine te-ai retrage, etc”. Ea fiind o fată foarte ambițioasă, bineînțeles că s-a născut un conflict lăuntric foarte grav.
Dr. Alexis Cochino: Cu siguranță că există o legătură între boli și ce gândim și ce simțim noi. Nu cred că poate fi cuantificată această legătură și dată o cifră, pentru că tiparul psiho-emoțional al fiecăruia este unic. Fiecare dintre noi reacționăm diferit în fața provocărilor vieții. Fie ele de tipul bolilor, sau altele. Deci suntem marcați de ceea ce ni se spune, de ceea ce ni se întâmplă, în feluri diferite. Probabil că există persoane asupra cărora impactul este mai mare și persoane asupra cărora impactul este mai mic. De ce ține asta, nu știu să vă spun. Poate că ar fi util să vorbim cu un psiholog.
Conferința Parenting Academy Sănătatea copilului a fost organizată de Parenting Ads alături de mine, cu ajutorul sponsorilor și partenerilor care au permis o taxă de acces mică în sală și online.
- ETI, care a fost alături de noi cu produsele Milk Burger: puterea laptelui într-un burger cu blat pufos și cremă de lapte
- Heitmann, producător de produse de uz casnic inovatoare, lider pe piața din Germania, cu peste 140 de ani de experiență: produse pentru spălat si înălbire, pentru îndepărtarea petelor, produse de curățare și igienă pentru casă. Datorita inovatiei, Heitmann nu folosește în procesul de producere formaldehidă, fosfați, clor și bor, inalbitori optici si acizi minerali.
- Multumim partenerului nostru Evian, care este astăzi alături de noi și ne aminteste să ne hidratăm.
- Multumim și partenerului nostru Sanosan, care a pregătit pentru participanți pachete cu produse.
- Multumim Level Up Kids, afterschool unde copiii învață să gândească și să converseze în limbi străine, sunt încurajați să se exprime liber.
- Multumim Radio ITSY BITSY (radioul tututror familiilor din România).
Credit foto: Andreea Mira
Prelucrare înregistrare: Ioana Grecu
Sursa foto: copil bolnav via Shutterstock.com
Totul tine de lipsa de educatie. Eu as introduce cursuri obligatorii de crestere a copilului organizate de medici si moase. Nu poti interzice omului sa faca copii dar poti sa ii conditionezi alocatia si eventual un bonus in bani, zile de concediu extra etc de absolvirea unor astfel de cursuri. Si nu 3 h intr-un weekend, o luna, doua, ca la scoala. Cu multa, multa psihologie sa-i scoti omului din cap toate superstitiile babesti.
Stiu ca cei de la UNICEF mergeau prin sate si discutau cu mamele, sunt convinsa ca o alianta de mai multe ONG-uri si persoane publice ca Ioana ar putea schimba ceva.
Si inca ceva: cultural, vorbim mult de boli. Mame care discuta in detalii despre bolile, simptomele si tratamentele copiilor si schimba pareri despre medicamente, retete si medici. Si exista o psihoza generala: sa gasim cel mai bun medic, cel mai bun antibiotic, cel mai bun vaccin, parintii care stiu tot despre orice.
Eu traiesc in vest acolo unde se trateaza tot cu Nurofen. Nu exista obsesia asta a alergatului dupa suplimente alimentare, a mancatului bio si organic, a discutatului despre boli si medicamente. In schimb exista protocoale medicale foarte stricte si respectul pentru medic, se pune mult accent pe igiena somnului, exista obsesia sportului, copii stau afara 8 h pe zi si la scoala fac minim 4h de sport pe saptamana. Si multa, multa preventie, copii invata despre mancarea sanatoasa, spalat pe maini, etc zi de zi, inca de la cresa.
Si vad in jurul meu ca romanii se adapteaza tare greu unei astfel de culturi.
Ce înseamnă „igiena somnului”?
O idee geniala…Fara parinti informati,nimic Nu merge…articolul este de nota zece…super ..felicitari sincere celor care au pus degetul pe rana..Sunteti minunati..sa traiti si sa faceti ce este mai bine..
Super util articolul, multumim!
Nu am avut rabdare sa citesc tot, dar referitor la imunitate: copilul meu de 2,6 ani alaptat inca, dupa 2-3 zile de gradinita se imbolnaveste. Deja din ianuarie a intrat in colectivitate si nu vad sa se formeze deja imunitatea din cauza racelilor facute. Si da, folosesc nebulizator cam din a doua zi de tuse pt ca altfel ajungem la insuficienta respiratorie si nu mai vreau sa trec prin acel cosmar, asa ca dau sirop de tuse pe baza de plante si daca vad ca nu-si face treaba, trec la aerosoli. Nu sunt pe tru antibiotic, dar cand vezi ca starea se inrautateste, nu ma mai pune sa dau banii le alte siropuri de plante( deja am incercat 3 feluri), da-mi antibiotic sa nu se mai chinuie copilul si adultul. Plus, daca am tot sta sa incercam toate tratamentele naturiste si sa cedem daca in 3 zile nu se imbunatateste starea, incercam alte plante si tampenii, o mama care a reinceput munca nu are atatea zile de concediu medical si de odihna pentru a sta acasa cu copilul si a le incerca pe toate cate 3 zile. Am stat cu copilul cu febra 5 zile pt ca medicul de familie nu a auzit nimic la plamani si poate e ceva viral si am schimbat siropurile, ca in a 6-a zi de febra sa nu mai raspunda la telefon cand urma sa-mi spuna ce antibiotic sa-i dau si asa am ajuns la un medic care a constatat ca are o bronsita urata care a trecut cu bine au antibiotic si aerosoli. Deci… lasa-ti-ma pe mine cu tratamente naturiste si uleiuri esentiale duse la extrem, copilul are nevoie si de tratament adecvat. Si noi ne imbolnaveam des in copilarie si primeam penicilina la greu si dupa ce in timp ni s-a format imunitatea, nu ne-am mai imbolnavit. Iar tarile astea care nu ofera tratamente, ci lasa organismul sa se vindece singur, cu siguranta au alt stil de viata, clima, virusi etc. Sunt satula de gradinita, de muci dupa 2 zile de colectivitate, de stat si vazut cum sufera copilul in loc sa fie fericit, sanatos si fara boli.
Salut, gasesc comentariul tau foarte interesant! 🙂 Este exact ce zice Dr. Cochino in text (nu stiu daca ai citit si partea asta), le dam antiobiotic si aerosoli pentru ca nu toleram sa vedem copilul bolnav si pt ca trebuie sa ne ducem la serviciu, desi antibioticul e posibil sa fie inutil daca boala e virala, aerosolul la fel, ce vom obtine in timp pentru a ne castiga confortul va fi o rezistenta a copilului la antibiotice si o relatie defectuoasa cu medicii, care insista sa trateze pacientul si nu angoasele parintelui. Sigur, vorbim despre copii clinic sanatosi, nu despre copii cu boli cronice, cu boli de imunitate sau cu alte probleme grave si recurente de sanatate.
Nu stiu de unde ideea ca acesti medici recomanda uleiurile esentiale. :))
Cat despre gradinita si imunitate, uite, poate te ajuta textul asta, e important sa incerci sa te relaxezi si sa iei cele mai bune decizii pentru sanatatea copilului: https://www.printesaurbana.ro/2018/10/cine-supravietuieste-gradinitei-va-trai-vesnic-despre-imunitate-si-colectivitate.html
Draga Ioana, si eu o sa rasuflu si o sa dau sfaturi dupa ce trece perioada critica si se formeaza in 2-3 ani imunitatea copilului. Sunt convinsa ca si tu au fost la fel de disperata cand se imbolnaveau copilasii tai si o luai de la capat. Noi ce rezistenta am facut la penicilina? Iar faza cu uleiurile esentiale am spus-o pentru ca ma enerveaza cand medicul o recomanda in prima faza, stiind ca vinde uleiuri si produse cu aloe vera. Si totusi e medic bun, recunoscut. Nu mai ai incredere, nu mai stii daca tratamentul recomandat este pe bune sau medicul primeste procent din reteta. Voi incerca sa raresc aerosolul, poate s-a mai intarit un pic si va fi mai bine. Ioana, nu am vrut sa te supar cu ceva, te urmaresc zilnic, dar am simtit nevoia sa-mi usurez si eu sufletul.
Uite, eu sunt rezistenta la 6 clase de antibiotice, inclusiv la penicilina si ampicilina, din care am luat tone in copilarie.
Nu m-ai suparat, dimpotriva! 🙂
La primul copil am fost destul de exasperata, si nici nu am avut un medic care sa ma indrume corect. E interesant cum, de cand am descoperit care-i faza cu aerosolii, nici un copil nu a mai avut nevoie de aerosoli (de mai bine de doi ani). Desi viroze au fost multe…
Care e faza cu aerosolii? Ca poate nu am fost eu atenta si ai mentionat undeva…Vorbesc din punct de vedere al unei mame care niciodata nu inceput cu antitermice iar de antiiotic nici nu se punea problema, intrebam de doua ori medicul daca chiar nu se poate altfel, am mers cat mai mult pe natural pana ajungea la otita si aerosolii chiar isi faceau treaba….Copilul are 6 ani si probleme cu polipii (pe care ii voi scoate in curand ca deja chinul e prea mare pentru toata lumea)….
E o discutie lunga apropo de substantele care sunt recomandate la noi pentru nebulizare si care sunt, de fapt, inutile si periculoase. Poti urmari postarile dr Craiu, aici: https://www.facebook.com/drCraiuMihai/
Et moi ausii! Si eu am devenit alergica la penicilina pentru ca raceala=injectii, plus o frumoasa rinita alergica care sigur are radacini in supra vitaminizare, medicatie etc. Si acum ai mei parinti la fel „functioneaza”, se supara pe mine ca-mi las copilul sa sufere, cica sa-l iau acasa, ca ea nu poate s-o vada cum se chinuie.Rasu-plansu stiu! Chinuiala e un respirat semiinfundat si o tuse uscato-productiva, care in 3 saptamani a trecut frumos, de la sine, „ajutata” doar de un sirop de tuse din plante cumparat tot la insistentele familiei, decasept si vit C! mentionez ca am dus copilul la control si medicul a zis ca-i o tuse iritativa, nu se aude nimic la plamani, nimic grav. Corpul are capacitatea de a se reface singur, nu-i musai sa-l „ajutam”, adica grabim si intoxicam de substante chimice, da trebuie sa avem rabdare pt ca asa le facem bine copiilor si noua. Acum cantarim ce e cel mai important pt noi, sanatatea sau cearta la serviciu, etc.Nu mai iau paracetamol cum ma gadila pe gat, dau cu ceai caldut, fac o baie de soare, o vitamina C, ma ung cu un ulei esential, adica doar sprijin procesul natural de vindecare al corpului, nu-l stresez cu substante puternice inutil. Nu vorbim de cazuri deosebite, grave, ci de „virusari” temporare.
Rinita alergica am si eu. 🙁
Si mama ma intreaba mereu cand ii zic ca au febra copiii: Le-ai dat ceva? Da, zic, antitermic. Nuuu, lasa asta, CEVA le-ai dat? By ceva she means antibiotic, pt ca doar asta e tratament adevarat si adecvat pentru orice. 🙁
A mea se refera la nurofen, panadol etc. si sirop de tuse, dar doar pt tuse si nas infundat/mucos, fara febra. Eu nu.i dau antitermic pt tuse sau nas”s-o ajut”, plus ca-l vomita, probabil nu suporta stomacul ei excipientii de gust si culoare. Asa ma intristeaza ca nu intelege motivul pentru care o fac/n-o fac si discutam in contradictoriu pe aceasta tema…Dar, sanatatea copilului este cea mai importanta, in final.
Si eu am aparat de aerosoli si l-am folosit o singura data cu ser si nu mai stiu ce, nu dexa, si nici cu adrenalina intr-un episod de laringita, prima doza facuta in spital, deoarece cand am citit prospectul, efectele adverse erau mai grave decat manifestarea bolii, asa ca am ales sa-mi sacrific timpul (nocturn) si s-o pazesc ca sa-i observ respiratia, stiti la laringita poate exista ingustarea periculoasa a laringelui la copiii mici.
Voiam sa te intreb Ioana, dc. Pavel Chirila ce parere a avut de vaccinari? Si-a exprimat punctul de vedere? Pentru ca stiu ca dumnealui nu este un promotor, ci dimpotriva din cazuza compusilor, metale grele etc. din acestea, care ar fi incriminate pentru boli autoimune, alergii etc.Ms
La conferinta Dr. Chirila nu s-a pronuntat despre vaccinuri.
Ms pt raspuns, am vazut ca ceilalti s-au pronuntat si de aceea eram curioasa.
Rezistenta la antibiotice e o caracteristica a bacteriilor. In ce senes esti TU rezistenta la antibiotice?
scuze, m-am exprimat eu aiurea, nu eu, ci bacteriile care mi-au populat in exces corpul la ultimele infectii.
Poti sa-mi spui si mie numele medicului care recomanda uleiuri? Mi se pare super…Sti ca degeaba te superi, nu e nimeni vinovat ca copilul culege virusii din comunitate, asa se intampla multora, in functie de sistemul imunitar propriu, pt ca n-au mai intrat in contact cu atate microbioane diferite, stau intr-un spatiu inchis multe ore, de aceea dpmdv este de evitat cresa/gradi in primi ani de viata, eu am tinut copilul pe acasa cu cine am putut pana dupa 3 ani si as fi tinut-o pana la 5 daca aveam cum, si nu s-a imbolnavit f des si rau si nici antisociala nu e. O scoteam in parc, ne vizitam cu prieteni, aveam activitati…Uleiurile si naturistele nu „vindeca” pe loc, adica nu suprima simptomele imediat de obicei, de aceea nu vezi rezultatele, dar pe termen lung, nu „polueaza” organismul ca medicamentele de siteza, sprijina procesele naturale de recuperare ale organismului, etc.
Probabil voi regreta ca am intrebat asta, dar exista vreo dovada clara conform careia uleiurile sprijina procesele naturale de recuperare ale organismului (orice o fi insemnand asta)? Uite, iti recomand o lectura lunga, dar necesara: https://www.newyorker.com/magazine/2017/10/09/how-essential-oils-became-the-cure-for-our-age-of-anxiety
Ceva important: In fact, there have been very few large-scale, peer-reviewed studies of essential oils’ use on humans, and their conclusions have been relatively modest. It appears that lavender may improve sleep quality and duration, and that peppermint may reduce symptoms of headache and irritable-bowel syndrome. Many more studies have looked at oils’ impact on cell cultures in a lab, sometimes with encouraging results. Some oils have been shown to have antimicrobial effects, and to work synergistically with antibiotics. But the conclusions reached by scientists are beside the point for many consumers.
Eu iubesc uleiurile esentiale, fie pentru a mirosi frumos prin casa, fie prin vreo crema de fata, exista unele care sunt folosite cu succes in mici afectiuni tip constipatie, rosa mosqueta vindeca orice rana etc. Dar sa nu le oferim niste proprietati magice pe care nu le au. Medicamentele de sinteza, poluante cum le zici tu, macar sunt studiate si monitorizate. Uleiurile? Grupurile de Facebook nu functioneaza ca studiu dublu-orb, sa stii. Iti recomand atentie maxima in ce iti investesti banii, sperantele si resursele.
Care sunt proprietatile magice enuntate de mine? Dovada clara sunt experienele vazute si traite. Si eu le iubesc si mai cred ca organismul isi revine si fara ele, dar trebuie sa avem rabdare si mai multa. Si chiar doar folosindu-le la imbunatatirea starii de spirit – lavanda – somn, citrice – buna dispozitie etc. ajuti organismul, pentru ca un mediu pozitiv e necesar insanatosirii, somnul corepunzator sprijina sistemul imunitar si regenerarea, etc. Medicamentele nu sunt poluante ca asa zic eu, daca citim prospectele acolo apar posibilele efecte adverse precizate chiar de producator. Nu zic ca n-at trebui utilizate niciodata, ci doar cand e musai, nu a la long si foarte des, doar pentru ca n-avem rabdare, vrem sa treaca instantaneu afectiunea.
Clau, tu crezi ca uleiurile nu au efecte adverse? Ai impresia ca experienta ta vazuta si traita functioneaza la fel pentru toti? Serios, hai sa fim un pic logici, coerenti. Tu de ce crezi ca exista prospecte? Cum au aparut ele, nu tot prin studii si raportare? In ce fel e legislata si urmarita si controlata industria suplimentelor alimentare si a uleiurilor?Iti zic eu, zero! Citeste articolul pe care ti l-am furnizat, te rog, macar de curiozitate sau macar din respect pentru mine ca interlocutor :).
Invata ca in spatele unor cuvinte aparent marete e zero barat. Ce inseamna ca sprijina sistemul imunitar, mai precis? Concret, cum il sprijina?
Am avut recent un caz al unui domn care si a pus peppermint oil in ochi, ca asa a citit el nu stiu unde. Aproape nu mai vede cu ochiul ala. Asta e doar un exemplu. Cand incepem cu exemple personale ne indepartam de esenta, chiar daca uleiurile sunt esentiale 🙂
Si cand imi zici ca „organismul isi revine si fara ele”, chiar no comment. Eu nu incerc sa te conving de ceva anume, nici nu as avea cum, te indemn la logica si informare. Daca pacientii mei isi doresc uleiuri pentru relaxare sau li se pare lor ca sunt mega wow, eu nu ma opun. Dar atata vreme cat intelegem cu totii limitele lor si nu vedem cai vezi pe pereti.
P.s. Daca vei citi articolul si te vei informa un pic mai mult, vei vedea ca banii invartiti in aceasta industrie a uleiurilor si suplimentelor alimentare sunt enorm de multi. De asemenea, nu sunt asa prietenoasa cu mediul cum mi-am inchipuit eu initial.
Consumam si otet si vin dar nu le punem in ochi..e absurd sa dai exemplu un om care nu s-a documentat ce isi poate pune in ochi si ce nu. Nu inteleg daca te referi la suplimente alimentare sau medicamente naturiste, sunt lucruri diferite. Nu sunt adepta uleiurilor pentru familia mea pentru ca la mine nu au functionat dar am vazut ca au functionat la altii, asa ca e o alternativa buna la o gama larga de medicamente.
Anca, daca vrei sa discutam citeste atent comentariul. Nu am energie pentru dispute inutile si replici neinformate. Pentru ce sunt uleiurile o alternativa buna la o gama larga de medicamente? Te bazezi pe ce? Eu am dat un exemplu din practica mea zilnica, puteam sa dau multe altele, era strict un exemlu. Si ghici ce, unde sa citeasca, unde sa se documenteze? Repet, exista prospecte, informatii oficiale si documentate referitoare la uleiuri? Exista legislatie? Exista controale?
Of, grea e lupta asta cu parerologia si pseudostiinta. Pana la urma ajung mereu sa ma intreb de ce m-am mai obosit, pentru ca de fapt nu sunteti interesati de informatii, argumente sau stiinta. Si apoi insusi faptul ca am indraznit sa comentez cate ceva va accentueaza cumva ideile, deci lupta e pierduta din start.
Nu e adevarat, Cristiana, sa stii ca pentru fiecare om care te contrazice (pe tine si pe oricine) exista 50 (zic random, oricum mult mai multi) care citesc si iau ceva bun din ce scrii. Hang in there! (valabil pentru oricine combate argumentat si civilizat)
Printesa Urbana, eu inteleg din comentarii/raspunsuri, ca nici Eti, nici Chirila nu au fost „bineveniti”, dar conferinta totusi s’a facut.
Pt data viitoare, invitati’o si pe Cristiana, ar fi mai sanatos de facut o dezbatere live, decat comentarii pe blog.
Doar o propunere.
Exemplul dat este despre o folosire incorecta ca si cum as fi luat doza inzecita de medicament sau mi-as pune picaturi de nas in ochi, e acelasi lucru, si nu un exemplu de efect advers al uleiurilor. Greseli poate face oricine cu orice, unii s-au electrocutat cu feonul in apa, dar de vina este utilzarea gresita, neinformarea, nu produsul in sine. Sigur ca pot exista si informari/sfaturi gresite, dar e responsabilitatea fiecaruia sa se informeze si sa nu ia de bun tot ce zic altii, sa filtreze informatiile. Nu exista prospecte la uleiuri pentru ca sunt incadrate ca suplimente dar exista multe carti/articole/materiale de unde sa te informezi, consultanti care au facut cursuri si pot impartasi informatii utile. De exemplu, eu stiu sigur ca nu se recomanda folosirea uleiurilor pe mucoase, sub nici o forma in ochi, nici macar pe piele nediluate corespunzator. Nu pot fi incriminate uleiurile ca exista, pentru ca un om si le-a pus in ochi. Chiar uleiul de menta este marea mea iubire, oricum adoram ceaiul de menta, mirosul il iubesc. Daca ma doare capul, desi de obicei nu sufar de asta, diluez o picatura de ulei de menta in ulei vegetal si aplic pe tample, imi ia durerea cu mana, si disconfort abdominal la fel. Dar cu adevarat remarcabil e ca si la sot a functionat in dureri de cap, desi el e contra uleiurilor :)), la mine hai ca putea fi placebo (care macar miroase frumos :), dar la el?) Suntem interesati de informatii si de argumente solide, nu de ex. ulei aplicat in ochi sau nu e bun ca e pseudostiinta, daca functioneaza si imi face bine, fara efecte adverse, ma intereseaza ca nu e la rang de stiinta? Nu sutnem contra ta, avem opinii diferite, bazate de argumente diferite, experiente diverse…dar ori vrei sa discutam, ori nu, daca nu ne schimbam parerea in sensul dorit de tine, n-are rost?
Clau, cu asta inchei, ca mai am si altceva de facut in viata asta: citeste articolul, te rog. Afla ca nu exista nici un fel de dovada. Nu e vorba de opinii aici, nu lucram majoritar cu opinii cand e vorba de sanatate. Lucram cu date. Nu ai adus nici macar un argument, nici macar unul. Si eu miros scortisoara cand am un atac de panica, inseamna ca merge scortisoara pentru toti pacientii? Ca pot sa sustin asta din calitatea de medic? Ne-am indepartat complet de la subiect, oricum.
Ma depaseste cum poti sa ai incredere in niste consultanti despre care nu stii nimic, in niste materiale facute pe genunchi, cursuri? Ce cursuri? Dar ignori un articol foarte bine documentat, ignori medicina in general si pe mine ma iei la misto cand totusi am si eu niste argumente valide (nu mai zic ce am invatat si cat, ca asta e valabil si pentru Chirila, nu e un criteriu). Te rog, daca ramai cu ceva din dezbaterea asta absolut inutila, ramai cu articolul ala. Citeste-l, te rog. Daca nu intelegi engleza ti-l traduc eu. Afla ce sistem piramidal nesimtit si bazat pe apa de ploaie sustii.
Uneori chiar cred ca nu exista speranta. Uite, chiar acum, un exemplu oarecare pe care l-am dat, puteam sa dau zeci, dar orice as fi zis ar fi folosit doar ca sa iti intareasca tie ideile pe care le crezi orbeste, in ciuda oricarui fel de dovezi. Fenomenele astea psihologice sunt foarte bine descrise, dar nu inceteaza sa ma uimeasca.
Elsa, daca vrei sa ma cunosti si sa discutam live, imi poti zice direct 🙂 Ma intreb daca live te-ai mai simti asa libera sa jignesti si sa pui etichete, tu care nu dezbati alegeri pe bloguri, ci doar ataci oameni.
Sanatate amandurora!
Dovezi exista, eu am scris una testata pe mine, este clar ca nu ma poti convinge ca ceva nu functioneaza, daca pe mine a avut efect, nu? Ca s-ar putea sa nu functioneaza la toata lumea ca la mine? Admit, da, dar am testat de ex cu sotul care e Gica Contra si a mers ca uns. Si medicamentele functioneaza diferit de la un pacient la altul, la unii deloc, nu?Da la unii s-ar putea sa functioneze scortisoara si la altii nu, la fel cum un emdicament de sinteza functioneaza pt unii pacienti cu atacuri de panica, in timp ce pt altii nu. Pt ca suntem diferiti, pt ca omul est un intreg din minte, suflet si trup si nu doar una dintre cele 3 tratata separat, pt ca etc. Nu te-am luat la misto, daca am persiflat/demontat un argument invalid, asa ai ales tu sa dai exemplu, cu o utilizare incorecta si nu un efect advers al substantei, nu inseamna ca imi bat joc. Nu cred orbeste, chiar deloc, ma informez, testez, si de fel sunt f logica, prea, as spune uneori. Stiu ca marile firme au sistem MLM, sunt constienta ca sunt bani multi care se ruleaza, dar si la farma la fel, ba nu, mai multi, deci asta nu este un argument anti uleiuri sau pro alopate. Mai mutl, exista firme producatoare mai mici de ue, suplimente, etc. care n-au sistem MLm, daca problema este ca unii castiga bani de pe urma afacerii pe care o desfasoara.
Cristiana,
Incep cu o paranteza. Desi citesc articolele care nu abordeaza teme de parinteala pe acest blog (cu o mici exceptii pt ca unele din articole rezoneaza cu copilul care am fost), din cauza unei fonfaieli cu tuse enervanta si a dezbaterilor ‘filosofice” din jurul meu pe tema vaccinurilor…imi adaug gandurile.
Ca de obicei, the New Yorker vine cu mult bun simt si incearca sa educe intr-un stil relaxat si documentat. Foarte fain.
Sunt total de acord cu tine in ceea ce priveste aceste uleiuri. Adresez o intrebare ignoranta. Astea sunt o subramura mai noua/veche a homeopatiei ori sunt o alta ramura de alta pseudo-stiinta? Probabil ca nu dar nu prea mi-e clar. Ca si fata de aceste uleiuri, eu am o mare adversitate si fata de homeopatie. Cei care imi tot pomenesc de remediile homeopatice, da inventate si promovate de germani (oriunde exista unii oameni care o iau pe aratura, chiar si intr-o tara avansata ca Germania)-neinformati desigur dar convinsi aprig de ceea ce spun si sustin-imi pomenesc si de aceste uleiuri. Apropo…o alta mica paranteza: homepatie NU inseamna medicina naturista. A distila o substanta de zeci de ori pana nu mai ramane nimic din ingredientul activ, inseamna ca nu mai ai acea substanta. Nu e nimic complicat.
De ce am mentionat homeopatia si vaccinurile pe langa uleiuri? Pt ca… imi e foarte greu sa diger cum munca cercetatorilor si practicienilor din domeniul medical si domeniile-i adiacente, cercetare de zeci de ani (acele peer-reviewed pomenite de the New Yorker), este desconsiderata si de multe ori ignorata. Nu doar atat dar inlocuita si luata ca de buna in locul ei, este suma parerilor unor persoane fara nici o pregatire medicala (Jennie McCarthy) sau a unor controversate fete medicale (Samuel Hahnemann). Asta apropo de a alege a nu te vaccina sau pe ai tai, de a lua uleiuri esentiale cand necesar este un medicament, de a nu lua toate cele prescrise de medic (ca „pot Google-i” sau ca lui X nu i s-au dat atatea desi tu nu cunosti exact toate detaliile legate de problema de sanatate a lui) sau de a lua Oscillococcinum, etc. Eu inca am incredere in majoritatea medicilor. Oamenii astia au invatat ani de zile, au trecut prin practica/rezidentiat, au ani de experienta cu care vin la cabinet zi de zi. Da, sunt si unii, gen dr. C mai sus, care se distanteaza de medicina si apropie de cele nemedicale dar asa exista si unii oameni care profeseaza in campul muncii care nu insemna neaparat ca sunt si experti sau profesionisti in ceea ce fac sau care pur si simplu o iau pe aratura. Avem de ales, normal, ca in orice situatie insa repet, eu am incredere in medicii (de la dr. de fam. la specialisti) pe care i-am cunoscut (din diferite tari).
Deci…desi respect parerile diferite de ale mele si desi traim in tari libere, atata timp cat libertatea aluia de langa mine afecteaza libertatea mea, in acest caz, sanatatea mea, da, imi este tare greu sa diger ceea ce au de spus unii. Pai cum o afecteaza? Cam asa…
Daca nu va tratati si nu preveniti (pt ca alegeti aceste metode alternative) si sunteti purtatori de boli, ne imbolnaviti si pe noi astia care alegem opusul sau pe cei care nu au cuvant in a alege (omuletii sub 6 luni care nu pot avea vaccin impotriva influenzei, de exemplu) sau unde mai pui ca printre oamenii care ar vrea sa se trateze, sunt unii care nu pot (exemplu: sunt alergici la anumite componente ale vaccinurilor/medicamentelor) deci sunt vulnerabili. Ori eu daca aleg sa ma tratez si vaccinez nu inconveniez pe nimeni ba din contra, reduc sansele de raspandire de virusi.
Pozitivitatea si armonia imi pot face ziua sa imi treaca mai usor insa nu imi vor vindeca o infectie sau trata o alergie. Daca nu ma infofolesc cu 3 haine groase si sosete de lana la primul fulg, nu inseamna ca ceea ce ma instructioneaza dr. meu este optional daca vreau sa ma fac bine.
Fiecare cu stolul lui de pasari, de acord dar eu sper ca fiecare sa isi tina stolul in ograda sa si sa nu il piarda pe la vecini…ca odata pierdut, incep epidemiile.
P.S: Cristiana si Robo, mai scrieti ca io va citesc :). Total nelegat de acest articol: Robo, am apreciat tare ultimul tau articol.
Draga Rosu Aprins, iti multumesc pentru ce ai scris, mi-a bucurat sufletelul sa iti citesc gandurile 🙂
Din pacate nu sunt asa priceputa la aceste clasificari, deci nu stiu sa iti raspund exact din ce ramura au aparut aceste uleiuri, dar cumva cred ca sunt separate de homeopatie, ca vin practic legate de aromaterapie. Nu stiu sa iti zic exact.
Cristiana,
Nu-i bai. Multumesc de raspuns. Aromaterapie-face sens si ma distreaza teribil in acelasi timp, fara sa incerc sa jignesc pe cineva.
Eu recomand (si imi recomand si asta seara!)…lumanarile de soia parfumate, daca aveti chef de oblojire a mintii si sufletului si un pahar (cu picior) de Cabernet Sauvignon/Claret. Va trec toate :))!
Pentru probleme de sanatate corporala/mentala, mereti la dr. ca oamenii astia chiar se pricep…ca doar nu chemi un antrenor de fotbal cand se sparge o teava in baie.
Sante!
Bună, Anca. Am avut și eu disperarea de părinte de copil mereu mucos la grădiniță. Citind ce ai scris, o retrăiesc. Ajunsesem cu masa plina de siropuri și tot felul de chestii pe care i le îndesam fetiței. Și sincer, când am cumpărat primele uleiuri esențiale, lucrurile au început să se schimbe. Episoadele de muci și tuse au trecut mult mai ușor. Ce te sfătuiesc este sa le dai o șansă, să scoți copilul cat mai mult afară, să petreci timp cat mai mult cu el. Sănătate!
Incercati sa respectati perioada de convalescenta (de obicei dublu fata de periada de boala), adica permiteti organismului sa si revina inainte de a fi infectat cu alti agenti patogeni. Orice organism cand e prea solicitat cedeaza
A merge la serviciu nu este un confort, este o necesitate.
Pediatra fiicei mele, de la Regina Maria ne-a dat în primăvara tratamente cu siropele, suplimente și picăturele + nebulizator de (așează-te!) 800 de lei, doar pe rețete! I le-am ținut cu sfințenie! Le aveam notate, pe ore, când trebuie, care trebuie și cum trebuie administrate. Rezultatul? Niciunul. Copilul avea muci si tuse seacă în continuare.
Eu nu contest competența doctorei. Am ajuns și la alerfolog și la pneumolog și până la urmă, la inițiativa mea, i s-a făcut un exudat nazal și faringian. Cel nazal a ieșit cu streprococ și am ajuns la antibiotic picături de pus în nas. Nu era mai simplu să i se facă acele exudate de la început și să sărim peste rețetele de 800 ron?
Asa este,aveti dreptate..
.Dupa un AVC la 1,6 ani nu prea iti da mina sa testezi siropuri….
Antibioticul folosit in exces, ca orice alt medicament, de altfel, duce la lipsa producerii efectelor sale după un anumit timp. Plus, corpul are niste sisteme de apărare automate, dar care trebuie lăsate sa se declanșeze. Daca se înnăbușă cauzele declanșatoare organismul acela nu va învăța in veci sa lupte macar cu o răceală. Iar treaba asta cu ‘nu am avut răbdare sa citesc tot’ este exact cauza acestor greșeli ‘nevinovate’ pe care o grămadă de oameni le fac atât in ceea ce ii privește, dar mai rău in ceea ce ii privește pe cei care nu au puterea de a decide. Păcat ca avem timp de alte tâmpenii care ne asigura o stare de bine pe moment in loc sa ne privim imaginea de ansamblu si sa gândim pe termen lung.
Foarte interesant subiectul, articolul nu am reusit sa il citesc in intregime, e prea lung si ideile se repeta, dar foarte multe interesante si de simpla educatie as zice.
Incerc sa rezum cateva chestii care le-am invatat cu fetitele mele, intrate in colectivitate cand aveau 8 luni si respectiv 6 luni (ambele alaptate pana la 18 luni, vaccinate, incercam sa avem o igiena de viata cat mai sanatoasa, le scoatem mult in aer liber – iarna, vara, vant, ceata – nu conteaza vremea atata timp cat putem sa adaptam tinuta corespunzator):
1. Pana in jur de varsta de 3,5 ani e f important curatarea corecta a nasului. Viroze iau copiii unul de la altul (mai ales daca sunt in colectivitate), dar in general ceea ce complica lucrurile e atunci cand mucisorii merg spre ureche (otita) sau coboara (bronsita).
2. Fiecare copil e diferit.
Fetita cea mare a avut cateva viroze care s-au transformat in otita (cam 4-5 pana la varsta de 5 ani) si care la recomandarea pediatrului au fost tratate cu antibiotic (amoxicilina). Dar in rest gastro, bronsita nu stiam ce sunt. De aerosoli auzisem, dar habar nu aveam cum functioneaza.
Cea mica, complet opusul: cum a intrat in colectivitate, a inceput sa tuseasca si era la limita de o bronsita urata. Atunci am invatat cum se folosesc aerosolii. Iar prin aerosoli nu inseamna automat antibiotic. Aparatul se poate folosi din momentul cand incepe tusea doar cu ser fiziologic pentru ca ajuta sa deschida caile respiratorii si evita ca mucisorii sa nu coboare.
3. Imunitatea copilului se formeaza treptat, nu neaparat in primul an de colectivitate. Noua cu cea mica ne-a luat 3 ani sa rasuflam putin, cu cea mare, catea luni doar. Dar se formeaza.
4. Rabdare: nu, febra nu trece neaparat in 3 zile, cateodata ia mai mult timp. Sau daca trece rapid, e evident ca organismul e slabit si imediat ce re-intra in colectivitate ia altceva. Stiu, nu e deloc usor cand ambii parinti lucreaza si nu au mai multe zile de copil bolnav. Ca sa nu mai zic ca luam si noi toti virusii ei, iar la un moment dat treceau luni intregi cand toata familia era ori mucoasa, ori cu nasul infundat, ori tusea. Eram la capatul puterilor ! Antibioticele nu ajuta sa treaca mai repede perioada asta, nu exista reteta miracol …
5. Cand/daca se ajunge la antibiotice, ele trebuie folosite corect. In cazul nostru, si cand s-au facut analize, de fiecare data s-a dovedit ca era viral. Si cu toate astea s-a ajuns la antibiotic atunci cand a fost infectie la ureche (otita) sau la gat / cai respiratorii (bronsita). Cand medicul recomanda un antibiotic, el se ia in general pe o perioada de min 5 zile (sau cum recomanda medicul). Dupa primele prize, se vad in general efectele benefice, si unii avem tendinta dupa 3 zile sa zicem „gata, a trecut” si sa nu-i mai dam copilului. E o mare greseala pentru ca nu ajung sa isi faca cum trebuie efectul si asa se ajunge la rezistenta organismului la antibiotic.
Sunt multe inca de spus, dar cam asta am invatat din experienta cu doi copii in colectivitate.
Si ca un PS: sincer, de fiecare data cand deschid TV sau radio si aud cate reclame sunt la medicamente, ma ingrozesc (!!!). „Ai vreo problema? Ia aici o pilula ca se rezolva !!!!”
Wow, deci parintii sunt cam idioti din multe puncte de vedere. Bine de stiut.
hm, nu cred ca asta e concluzia. poate totusi gasesti ceva util (altceva decat suparare) in ce zic medicii astia. 🙂
Parerea mea e ca unii sunt si idioti e drept dar majoritatea sunt needucati. Cam cati parinti stii tu ca au investit un pic de timp intr-un curs de prim ajutor pentru copii? Acolo inveti cand sa mergi la urgenta, cum sa procedezi in caz de febra, etc..
Uite ca eu cunosc o gramada care fac cursuri de puericultura, si care citesc pe google ca dexametazona nu se administreaza prin aerosoli (si merg apoi ca nesimtitii la doctori si le spun asta), care isi iubesc si se dau peste cap pentru copii, care le fac abonamente private de sanatate ca sa nu-i deranjeze pe doctorii de la spitalele de stat. Voi stiti cum era situatia acum 10, 20 de ani? Parintii de acum incearca sa fie mai buni, pentru ca au mai multe resurse. Eu admir foarte multi parinti din generatia mea si a parintilor mei. O fi vreun trend sa ii punem la zid, nu zic nu, dar eu le apreciez efortul si iubirea lor catre copii.
Doua remarci:
– ca desi maternitatile (unele) descurajeaza alaptatul, daca cumva nu reusesti sa nasti natural si sa alaptezi, ai incurcat-o, o sa ai un copil bolnavicios. Foarte dur discursul dnei doctor in acest sens, fata de mamele care nu au reusit sa alapteze. Exista si nu le e deloc usor.
– ne plangem de copii obezi si prost hraniti, si avem sponsor ETI ? Mai tii minte Ioana, cand demonizai zaharul si painea in alimentatia copiilor ?
Chiar asta discutam cu doamna Culcer la conferinta. In continuare nu sustin zaharul in alimentatia copiilor, din pacate nu am avut ce face in privinta asocierii cu Eti.
Unele amternitati incurajeaza alaptatul, plus ca important e ca tu mama sa te informezi si sa stii ce ai de facut. Sunt sigura ca doaman doctor nu s-a referit la femeile care nu pot alapta din cauze medicale, f putine de altfel, ci la cele care aleg sa ofere lapte praf pt a nu s etrezi de n ori pe noapte, a nu fi legate de copil, etc. Doar pt ca tu sau oricine altcineva nu a putut alapta, asta nu schimba natura, adica faptul ca laptele matern este cel mai bun, potrivit si adaptat pentru un pui de om. Imi pare rau ca n-ai putut.
Sunt mame care nu POT alapta, insa te asigur ca sunt si mai multe care nu VOR sau renunta la primul hop. Propria mea mama imi spunea la primul nascut ca „ce ii dai mai mama ma, sa manance copilului INAFARA de apa aia de la san??”. Am alaptat 2 ani si 3 luni, dar caaaaate mame apleaca urechea sfaturilor proaste, se descurajeaza, se sperie, sunt dezinformate cu privire grevele suptului si pusee si etc? Cred ca despre ele discuta doamna Culcer.
Clar,raspicat si bine spus!Exact la asta ma gandeam si eu dupa ce am citit articolul si am vazut unul din sponsori .Nu incurajam consumul de zahar dar indirect si totusi constient,o facem.
As zice eu ca acesti medici nu au facut altceva decat sa gaseasca vinovati pe parintii copiilor pt ca ei prescriu medicamente la presiunea parintilor. De ce nu isi asuma si cauta vinovatul in parinti motivant numarul mare de ore facute in garda. Hai ca deja exageram. Adica tu esti medicul,dar decizia medicamentelor o iau parinti..sau ” mama disperata”. E normal sa fii ” disperata” cand nu ai dormit de 3 zile nu de 24h( de garda) si copilul e bolnav. Sistemul este de vina nu parintele ca ii prescrii tu 3 siropuri( ca asa vrea mama) si antibiotic( sa il am acolo ). Nu locuiesc in Ro si da si eu am mers ” disperata ” la medic in urgenta insa mi s-a explicat absolut tot ,nu cum zice ca nu de explica. Ba da se explica si de ce nu iti recomanda aerosili, de ce nu iti da antibiotic,de ce nu e bine sa ii dai antitermic din prima si sa incerci sa scazi febra pe cale naturala. Se explica domnilor doctori! Numai ca aici au si rabdare cu ” mamele disperate” ,aici nu ii intereseaza ce zice mama dupa ce pleaca din cabinet dar pe voi va intereseaza va pierdeti ” numele” . Am sa va dau un exemplu: baietelul meu facea febra 39.Am mers la medic avea 38. 5 . L-au consultat ,mi-au zis ca e ceva viral si sa asteptam sa isi faca corpul treaba. A doua zi tusea,o tuse asmatica ,febra aproape 40. Am plecat de urgenta la spital,i-au dat un sirop acolo in spital pt tuse . L-au consultat nu un medic si 4. Au vorbit intre ei si au gasit si diagnosticul. Era un virus viral numit in engleza „croup”. M-au anuntat ca nu au ce sa imi dea . Eram diperata,am inceput sa plang ,cum sa.merg eu acasa cu copilu bolnav. Daca face la fel. M-au asigurat ca siropul care l-au administrat i-au relaxat muschii respiratorii si nu v-a mai face. Au zis clar ca antibioticul nu il ajuta. Sa cred in ei ca maine copilul v-a fii mai bine. Evident ca am plecat ingrijorata. Dar ei au tinut de decizia lor ci nu de reactia mea de ” disperata ” . Asadar,dragi doctori care va scuzati ca dati lista medicamentelor plina de siropuri din cauza parintilor va rog eu frumos nu mai purtati halatul ala. Asumati-va deciziile! Avem medici in Ro f buni dar va place sa va pastrati ” numele „. Imi cer scuze daca am ofensat pe cineva cu mesajul meu dar sa te scuzi ca mama ii devina sa insista mi se pare urat si lipsa de respect. Parintii barfiti de medici. Rusinos!!!
Si mie mi se pare trasa de par explicatia domnului doctor Cochino cu dam medicamente nenecesare copilului pentru a linisti mama. Pe bune?? Pai da-i un Xanax sau ceva sa-i faca ei „bine” in organism, nu intoxica copilul cu substante puternice ca sa calmezi parintii…
Pe de alta parte, da unii parinti sunt responsabili de „nesanatatea” copiilor, daca nu se documenteaza, nu inteleg logica lucrurilor, nu-i lasa sa se vindece in ritmul corpului, ii suprastimuleaza si suprima simptomele cu de toate, etc. Si nu-nteleg teama asta exagerata ca pleaca pacientii daca nu le dai medicamente, eu vreau in primul rand sa ma lamureasca ce are copilul, ce se poate face, care-s variantele de tratament si posibilele afecte adverse si sa deidem impreuna schema potrivita pt cazul respectiv…de aceea ma duc la doctor, nu doar pt ca iti trebuie reteta pt antibiotic. De ce sa nu ne explice? Sa-si faca timp, doar ii platim din contributiile noastre, valabil in orice meserie, si la banca vrei ca ofiterul de credite sa-ti explice avantaje/dezavantaje pe tipuri de oferte,etc., nu? Si inca ceva ce nu mi-a palcut deloc in articol, sa nu intrebi mai multi doctori, de ce nu? Din contra eu va sfatuiesc s-o faceti, vedeti cu cine rezonati, cititi, informati-va. Eu am trait pe pielea mea o experienta brr..doi medici, ambii profesori, sefi de sectie, in varsta amandoi, unul voia sa ma bage direct in interventie, celalalt a zis ca nici nu se pune problema, fiind tanara, cu tratament, nu f agresiv si rabdare, pt ca corpul fiind tanar se regenereaza, am rezolvat problema fara cutit.
Medicii nu au timp sa iti explice pentru ca nu au TIMP, cei pe care ii cunosc eu personal au atat de multi pacienti in garda si la cabinet ca nu fac fata, au undeva la max 15-20 de minute de pacient, e nevoie de timpul acela sa analizeze pacientul si istoricul medical, sa puna intrebari, sa analizeze simptome, timpul pentru explicatii e de doar cateva minute, nu poate medicul sa-ti demonteze toate posibilele diagnostice cu care vii de-acasa, pentru ca treaba lui e sa puna un diagnostic copilului, nu sa convinga parintele care vine la medic plin de neincredere, cu alti zeci de copii bolnavi si parinti nervosi pe hol, care comenteaza pe FB ca asteapta la camera de garda. De parca medicii aia saracii stau la cafele, nu consulta alti copii bolnavi.
Da, stiu, sunt si o gramada de medici care au uitat sa fie oameni, dar nu sunt toti la fel si cred ca nu merita toti dispret.
Sistemul nostru e foarte nedrept si corupt, iar asta e scandalos si incorect si fata de medici si fata de pacienti, acestia ajung sa dea vina unii pe altii si sa se urasca intre ei cand de fapt unii sunt pe buna dreptate speriati, iar ceilalti sunt pe buna dreptate depasiti. Eu sincer inca ma mir ca mai avem medici buni in Romania. Ma tem in curand or sa ne plece toti. 🙁
Am cerut 2 programari consecutive pt a sta de vorba pe toate cele cerute, aveam lista cu intrebari. Am platit 2 programari. 20 min + 20min au fost suficiente.
Dar da, multi medici buni au plecat. Discutai cu unu care a zis ca oricand prefera sa stea cu salariu mediu pe economie in occident, 12 ore pe zi in spital, decat sa se intoarca in Romania: e obosit dar nu se mai simte hartuit si de sus si de jos.
Ioana nu sunt de acord, multi nu avem timp, in multe specializari, daca toti facem de mantuiala din lipsa timpului, dar nu spunem stop, nu pot prelua o sarcina in plus, mai trebuie oameni, nu pot consulta doar 10 /zi, deci nu inscriu 1000 ca medic de familie ca sa vina bani mai multi, etc…n-o sa se schimbe nimic. De ce la privat sau in alte state se poate? Deci se poate, de undeva trebuie sa inceapa schimbarea, respect pt pacient, respect pt doctor, respect pentru viata, nu dam medicamente sa calmam parintii. Cu ce ma ajuta ca e doctor bun profesional, daca imi da tratament aiurea sa nu zic ca nu mi-a dat?? Sincer eu nu inteleg cum a putut sa afirme asa o enormitate, doctor eminent de altfel… sau aia ca ne comparam cu vestul, pai nu-i normal sa tindem spre mai bine? Ce vrem, sa regresam? Nu-i dispretuiesc, nu-i urasc, dar nici nu trebuie sa fiu de acord cu tot ce afirma ei, sa vad doar din punctul lor de vedere, cum art rebui sa procedam si cu tratamentul, sa-l discutam, intelegem, adaptam IMPREUNA. Asa a fost si cu colectiv, ca tot e perioada, au facut maxim cu ce au putut ei, dar daca ieseau public sa zica ca nu au, asta-i realitatea groaznica, oare nu supravietuiau mai multi si mai ales nu se mai chinuiau asa? Da, total de acord ca sistemul e corupt si furat si prost manageriat (hotie) dar daca si noi oamenii inchidem ochii si-l acceptam asa…ramane asa 🙁
Nici ăia de la privat nu au timp? Că doar timpul lor se plătește și se programează prin telefon.
Uite, pediatra noastra e la privat. E foarte solicitata, vede mereu pacienti si intre programari, unii intarzie, altii vin fara programare, ea incearca sa ii vada pe toti, ca na, sunt copii bolnavi, si uite asa se rostogoleste bolovanul incat nu apuca sa stea pe indelete cu nici unii.
Ioana, nici eu nu sunt de acord cu asa ceva. Cred ca un medic bun insista pe o durata decenta de timp alocata fiecarui consult. Si macar la privat ar trebui sa poata face asta. Altfel nu isi respecta pacientii si nici meseria, imposibil sa poti oferi calitate daca esti mereu pe fuga. Medicul meu ginecolog a renuntat la colaborarea cu o clinica privata care ii aloca 10 minute/consultatie. Era nemultumit pentru ca, desi facea multi bani, avea mereu intarzieri, avea paciente care necesitau mai multe investigatii, explicatii. Si-a deschis cabinetul lui personal, unde consulta singur (doar cu ceva rezident pe care il invata) si avea o pacienta la 20 de minute. Diferenta in actul medical si interactiunea cu pacientele era enorma, era vesel, relaxat, atent.
Anca, eu sunt de acord cu tine 100%, ca medic. Iti zic insa ca si medicii, ca tot restul oamenilor, au nevoie sa manance si sa aiba un salariu, au rate, datorii, parinti, unii si copii etc. Uneori e nevoie de mici compromisuri, chiar daca constiinta iti zice altceva. Nu zic ca e in regula, zic doar ca nu oricine, mai ales la inceput, isi poate permite un cabinet privat la care sa si vina pacienti. E foarte grea meseria asta si e foarte greu sa iti gasesti locul. Eu, una, am ales sa plec. Insa si aici in clinicile private (bineinteles ca si la stat) durata unui consult ginecologic e 10 minute. Si te intrebi, cum e posibil? Vorba aia, nu ai timp nici sa iti scoti sosetele….Insa e greu tare sa razbati intre dorinta de a face parte dintr-un sistem, cu pasii necesari pentru a ajunge mai departe specialist, primar etc. si dorinta de a acorda o atentie asa cum visezi si cum iti doresti.
Si o sa mai zic un lucru, cumva defensiv: mi-ar placea din suflet ca toti cei care judeca asa dur medicii si atentia acordata de ei (nu zic ca nu e corecta judecata asta) sa va tratati si locul de munca al vostru cu aceeasi atentie si dedicatie. Ar fi minunat.
Loredana,exact acelasi sentiment l-am avut si eu-raspunsuri evazive la intrebarile clare puse de moderator si vina pasata catre parinte- cand ma intorc acasa o sa platesc accesul pentru a asculta intreaga conferinta. Si eu am avut episoade cu fetita mea cand i s-a prescris augumentin dupa doua zile de muci si febra 38 si la presiunea bunicilor i-am dat; de felul meu sint destul de sigura pe mine si pe copilul meu-am incredere si credinta ca putem trece peste o febra de 38 care dureaza trei zile- pe de alta parte, sint momente cand situatia scapa de sub control, ajungi la dr la urgente si chiar vreau explicatii si o reteta clara fara ca acea reteta sa se elibereze doar sub presiunea mea de parinte nedormit de 3 nopti. Multumesc pentru articol si conferinta Ioana.
Da, și mie mi s-a parut ca, cel puțin în ceea ce am citit mai sus, s-a insistat prea mult pe „părinți disperați” și parcă nu-i așa frumos. Ca sa nu mai zic ca m-am saturat de scuza asta cu gărzile /aglomerația, câteodată micimea salariile. N-au a face părinții cu nici unele din astea, nu știu parca-s prea penibile scuzele astea și nu fac cinste unui doctor.
Mi-a placut maxim asta cu ” m-a sunat din străinătate ca acolo doctorii nu explica”.
P.S. Merg la doctori, am încredere în ei, dau medicamente copiilor când e cazul dar recunosc ca și dr Google m-a scos de multe ori din panica.
eu compar cu tarile vestice pt ca am fost la doctor din tari vestice.
In romania NICIUN medic nu mi-a facut preventie cum mi-a facut medic in occident, cu evaluare istoric medical copil, istoric parinti, istoric bunici, cu recomandari legate de stilul nostru de viata, atentie la calitatea somnului si temperatura scazuta in dormitor si fara cocolosit dar cu mishcare, inainte de cramponat pe mancare, cu mancare simpla, cruda cat mai mult, iar ce gatit sa gatesc in weekend si portionez si congelez ca eu sunt mama cu job nu bucatar sef.
P.S. in romania se recomanda multe medicamente si unele retrase/interzise in occident. In romania NICIUN medic nu mi-a dat prospect sa citesc inainte de a scrie reteta – va ia 2-3 min pt al rasfoi in cabinet si a zice: NU. In romania prospectele sunt modificate, intentionat de catre producator, am gasit efecte secundare anulate. In romania fata de occident medicii primesc comision de la firma farmaceutica pt ce prescriu (franta, belgia, olanda, etc nu).
Si ca ati zis de vaccinare, medicul occidental s-a uitat mirat cat de multe vaccinuri are copila facuta. Doar de 2 din ele am discutat, ca sunt inutile, a ridicat problema testelor de anticopri post vaccinare ….
P..P.S. nu a racit nimeni in casa de 8 ani. Vecinii mei nu au intrat in farmacie de peste 15 ani, nu au luat nimic. Nu, nici vaccinuri.
In ro medicii nu iau comisioane pt medicamente prescrise, daca iau vreau sa stiu si eu cine da, ca sa se imbogateasca medicii din familie :))
Vaccinurile sunt aceleasi, schema de vaccinare e la fel, difera putin rapelurile, in ro este in plus anti tbc, care in tarile vestice e eradicata cred, si cateva optionale, dar dupa cateva epidemii de meningite au bagat si in vest recent :))
In Olanda preventia este zero. Zero. In 4.5 ani nu am facut nici o analiza, nici un screening, nimic, zero.
Tbc, hepatita B, rotarix, infarix, astea sunt ce avea fiica mea, o parte dr ne-a indicat ca sunt inutile.
Medicul a zis de polio la 2 ani (se gaseste uni doza, la cerere, 8 euro, 3 doze suficiente, singurul vaccin care se insista, habar nu am cum vecinii nu au facut vaccinul, altii au atata facut – polio unicist). Cel de hepatita B s-a retras temporar de pe piata, nu a stiut sa imi explice nici dr de ce Sanofi a oprit productia, ceva cu normative europene.
Nicio analiza nici mai la sud daca nu e nevoie. Am facut la cerere in ro la copil ca doar acolo se recomanda anual, in concluzie am chinuit degeaba copilul si dus prin cateva sali de asteptare unde erau alti copii cu adevarat bolnavi, medicul belj a zis bine cand a zis ca nu e nevoie: un copil cu carente/dezechilibre se vede si prin semne clinice. Dar preventie la el inseamna discutie atenta, dupa cum am zis, discutie ce m-a zdruncinat din plin, pt ca mi-am dat seama ca eu greseam si problemele mele de sanatate erau…ca mi le cauzam. Greu de dus asta, mai simplu imi era perioada cand acuzam medicul/dentistul/medicamentul nu stiu care…
Cred ca depinde si de medic. Eu personal am avut parte de acelasi tratament pentru fetita mea, si in Romania, si in Belgia. Mi s-au dat aceleasi medicamente, antibiotice (cand a fost necesar) si recomandari. Pentru cresa, ai nevoie de vaccinele mentionate de tine si in Belgia (mai putin pt TBC), altfel nu primesc copiii, chiar azi am discutat la o cresa cu directoarea pentru bebe 2. Rotarixul nu este obligatoriu nici in Belgia, dar este recomandat, la fel ca si in Romania. Eu l-am facut la fetita mea si nu regret, am avut prietene care au stat la spital cu cei mici cu enterocolite grave. In plus, in Belgia la ora actuala se recomanda si alte vaccine in plus (meningita B, hepatita A etc.). Deci, din nou, depinde (de copil, boli, probleme, si peste ce medici dai oriunde).
TBC-ul nu se face in tarile in care este eradicat (Vestul Europei) dar se recomanda daca calatoresti intr-o zona de risc cum e Romania. La fel ca multe alte boli: faci vaccin daca stii ca vei calatori intr-o zona de risc.
TBC nu este eradicat in vestul europei. Sunt apro 1000 de internari anual in belgia, peste 500 in olanda, vreo 5000 pe an in Franta. Sunt tari care nici nu au folosit vreodata vaccinul in preventie, altele care au folosit pt cativa ani, si vaccinat doar cadrele medicale, pt ca vaccinul nu ofera protectie totala la toate formele de bacili.
Majoritatea imbolnavirilor sunt in randul emigrantilor saraci si foarte saraci. Si mai trist ca o parte sunt forme rezistente la antibiotice – si bucurestiul are o sectie de copii internati.
Cu cresterea canalizarii si scaderea saraciei extreme si in romania incidenta e in scadere continua, desi s-a redus schema de vaccinare de alta data.
„In romania prospectele sunt modificate, intentionat de catre producator,”. Nu stiu pe ce te bazezi, dar asta e o acuzatie de frauda foarte grava ca sa fie aruncata asa, pe un blog citit. Daca ai dovezi, te rog, mergi si reclama. Daca nu, atunci te rog sa nu arunci cu noroi in ceva despre care cred ca nu stii mai nimic.
Am facut deja reclamatie la 2 medicamente. Compar https://www.ema.europa.eu/ cu ce avui in mana.
Inteleg ca nu e loc de comprimat 60 pagini in 3, dar nu inteleg taiatul si modificatul efectelor secundare.
Buna seara! pe site-ul EMA se regasesc doar medicamentele aprobate centralizat, ceea ce inseamna ca evaluarea se face de o singura autoritate (EMA), iar textele sunt identice in toate statele membre + Islanda, Lichenstein si Norvegia care apartin Ariei Economice Europene. Nu se taie nimic din prospect in Romania, probabil ati comparat acelasi DCI (denumire comuna internationala), aprobat national de catre ANMDM (Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale) la noi, cu un medicament aprobat centralizat. Diferenta este ca desi producatorii isi actualizeaza constant informatiile din prospect (exista o obligatie legala in acest sens), ANMDM are aceste schimbari in evaluare uneori ani de zile. Va rog sa nu mai credeti in conspiratii fara sa aveti toate datele. Numai bine si sanatate multa
Pai, hai sa lamurim. Ce ai facut tu e comparat pepene cu nuca. Pe site-ul EMA gasesti SmPC, adica Rezumatul caracteristicilor produsului. Care e tradusa integral in romana si publicata pe site-ul ANM. Ce ai tu in mana se cheama prospect. Si RCP si prospectul se supun unei legislatii extrem de stricte si europene. Si sunt pepene versus nuca fiindca au adresabilitate diferita.
Exista si la noi anm.ro. cautati acolo . Succes
Trebuie sa te contrazic, pentru ca nu mi se pare corect sa arunci cu informatii aproximative, fara acoperire si detalii.
Nu exista „In Romania prospectele sunt modificate intentionat de catre producator, am gasit efecte secundare anulate”, cu tenta asta negativa. Sa ne informam un pic referitor la acest subiect, intamplator unul la care ma pricep foarte bine: producatorul NU poate schimba de capul lui efectele adverse, este o intreaga stiinta si un intreg sistem care se ocupa cu asa ceva. Medicamentele care sunt aprobate printr-o procedura europeana vor avea, practic, aceleasi informatii in toate tarile Uniunii. Orice fel de modificare trebuie aprobate fie de Agentia din tara respectiva, fie la nivelul EMA. Care EMA, Agentia Europeana a Medicamentului, are o gramada de informatii utile pentru pacienti si pentru a intelege procedurile. Deci: fiecare producator de medicamente (atentie, cei cu suplimentele mega naturale si ciubotica papadiei in muguri de zane) este obligat sa culeaga si sa centralizeze si sa analizeze si sa raporteze efectele adverse. Exista o monitorizarea continua, exista cazuri analizate, rapoarte, studii, concluzii, oamenii specializati in asa ceva. Daca un medicament a fost retras intr-o tara si in alta continua sa fie comercializat (ma refer la cele aprobate prin procedura nationala, desigur), asta nu e neaparat o conspiratie, este vorba strict de raportul risc-beneficiu, care depinde de mai multi factori decat pare, inclusiv ce alte optiuni terapeutice sunt in tara respectiva pentru o anumita boala.
Nimeni nu e perfect, stiinta asta nu e matematica, dar cred ca in loc sa demonizam reactiile adverse si producatorii ar fi foarte important sa ne informam. Cu totii. Prospectul e un document viu, poate exista un singur caz dintr-o anumita reactie adversa si trebuie inclusa, uneori, depinde.
Tot la capitolul informare, ai vreo dovada pentru ce sustii referitor la medicamentele prescrise si comision? Cum se contorizeaza acest proces, mai precis? Cu cat se plateste? Ai cunoscut tu cazuri sau e doar din auzite?
Da, cunoscut direct, medicul de familie din bucuresti era vizitat periodic de agent de vanzari de teren de la firma farmaceutica ce prelua copii la retete cu medicamentele sponsorizate. Unele medicamente sunt sponsorizate temporar.
Cazul direct eu: seretide lansat pe piata romaneasca in 2009 ca inlocuitor de medicament de 5 ori mai ieftin.
Altfel, firmele si medicii care dau sponsorizari si le declara sunt pe site la anm.ro.
La Ema sunt documentele asociate la lansarea pe piata si aprobate/retrase de pe piata a unui medicament (uman, animal, etc). Sunt pe langa compozitie, gramaj, studii si loturi si perioade testate, procedeu de testare, laboratoarele efectuate pt testare, lista de denumiri pe tari, dar si update-urile periodice. Ema lucreaza cu DG Health pt aprobari si validari. Exista 2 proceduri de validare pe piata, una pt medicamente si una pt vaccinuri, o data lansate producatorii au dreptul sa modifice produsul si nu se reia procedura (excipientii de ex; – vezi scandalul tartamentului levothyrox ce a dat peste cap endocrinologii in franta nevoiti sa refaca testele de tiroide pt ca au schimbat un excipient fara a marca pe pe care cutii sau problema nurofenului nou lansat pe piata australiana ce avea o recomandare noua, netrecut prin validari, dar care avea aceeasi concentratie si compozitie ca alt nurofen mai ieftin. Producatorul are voie sa modifice prospectul afisat la un numar de ani dupa lansare pe piata.
Suplimentele alimentare nu trec prin nicio procedura, herbal medicine de curand incep sa fie luate in evidenta rapoartele si multe sunt…apa de ploaie dar se comercializeaza.
Tot la EMA se pot raporta efectele secundare, pe tari.
(toate discutate cu medic curent, eu alergica la unii din excipienti si stabilizatori si stimulatorii din medicamente. Medic caruia prefer sa ii platesc 2 consultatii consecutive dar sa ies mai bine – si sunt mai bine! nu a mai racit nimeni de 8 ani in casa).
Sponsorizarile sunt una, dar comisionul pe reteta e cu totul altceva si nu am auzit de asta pana acum, dar probabil traiesc intr-o bula de cristal. Presupun ca este ilegal cumva, dar atata vreme cat sunt declarate ma gandesc ca e un conflict de interese asumat si nu vad totusi o asa mare problema. Pana la urma pe de alta parte farmacistii cu asta se si ocupa si din asta isi scot banii, discutia e vasta.
Imi pare rau ca in loc sa incerci sa obtii informatii de la interlocutori continui sa crezi ca detii adevarul absolut si imi explici, iata, cum functioneaza ema cand eu intamplator am lucrat la EMA 7 luni :D. E pacat, pentru ca, asa cum iti spuneam, cu asta ma ocup acum si as putea sa iti ofer informatii valide daca ai fi dorit. De asemenea alte persoane ti-au oferit informatii interesante, nu le voi mai repeta, dar sper ca le-ai citit.
Ai niste detalii, dar nu sunt complete, insa ma bucur ca ai inteles ce resursa grozava e EMA si cate informatii poti obtine. Iti spun ceva: poti raporta chiar si tu insati un efect advers, nu doar la ema, ci in orice tara a Uniunii, unde exista agentii si proceduri de raportare. Mai mult, se presupune ca medicul e obligat sa raporteze orice suspiciune de reactie adversa, fie agentiei, fie companiei farmaceutice, care de asemenea e obligata sa analizeze si sa raporteze cazul mai departe. Datele astea sunt publice pe adrreports.eu
Exista mai multe proceduri de aprobare a unui medicament si lucrurile nu sunt asa simple cum pare la prima vedere. Prin urmare, nu poti compara mere (smpcuri) cu pere (prospecte).
Consider ca afirmatia ta conform careia producatorii scot intentionat si cu rea-vointa anumite efecte adverse dintr-un prospect nu are acoperire si este nedreapta.
Altfel, ma bucur ca ai gasit o formula care functioneaza pentru tine si iti doresc multa sanatate!
Cristiana, lucrez de 14 ani in domeniu, daca tu mu stii in 2018 ca foarte multi medici sunt sponsorizati si platiti de vompaniile farma pt tratamentul prescris, inseamna ca esti tare in urma. Este o practica de peste 15 ani la noi in tara, daca nu cumva si mai mult. Exista chiar si farmacii sponsorizate care iti vor recomsnda mereu sponsorul platitor, si nu cel mai bun sau ieftin medicament. Alte detalii nu mai ofer din motive lesne de inteles.
De farmacii stiam. Nu sunt medic de familie, dar am doi in familie si uite ca nu stiam ca se practica asa ceva. De ce insemna ca sunt in urma, adica in urma fata de ce? Inseamna doar ca nu cunosc aceasta procedura si nu o vedeam practica, in ceea ce priveste retetele, adica depinde mult de medicamentul prescris si nu intelegeam procedura. Mie nu imi e rusine sa zic cand nu stiu, deci iti multumesc pentru lamuriri si sincer nu inteleg de ce ma tragi asa de urechi 🙂
Pe de alta parte, desi lucrezi de 14 ani in domeniu, cred ca nu esti familiarizata cu modul in care se prescriu acum medicamentele, pentru ca altfel ai realiza de ce mi se pare asa de greu de realizat acest proces. Atat.
Ioana ,in Uk medicul are 10 minute alocate pacientului. In acest timp pleci cu toate explicatiile necesare. In Ro am fost intrebata ” si vrei sa iti dau antibiotic ca pana plecati sa fie bine? „. In Uk imi spune clar „daca in 3-5 zile febra persista te asteptam inapoi „, „daca in 3-5 zile voma si diareea persista si nu este hidratat bine te asteptam inapoi”. La totul este un ragaz de 3-5 zile,dar stiu ca se bazeaza pe ceva. Nu le este teama de reclamatie,pt ca stiu ce au recomandat. Ei noteaza absolut tot ce ai zis tu ca parinte in sistemul lor compiuterizat si ce a recomadat el. Cand merg la urgenta ala stie ce situatie vine ca eu la tel dau data de nastere. Deci nu e ca nu au timpu. Timpul este pretios in toata lumea nu numai in spitalele romanesti. Mai mult de cat atat nu iti votbeste nimeni urat asa cum am patit de fiecare data la dr in Ro. Nu vreau sa atac si sa fac aici ca in Ro e cel mai jalnic insa au si acesti doctori dreptatea lor. Nici pacientul nu are respect fata de ei,sunt convinsa ca sunt injurati de acea „mama disperata „,sunt convinsa ca tonul face dansul si tocmai de aceea dupa o garda de 24h fix rabdare si explicatii pt cineva care nu ofera respect.E greu sa lucrezi cu omul!!!
Cred că ai pus punctul pe „i”. Intr-adevar, in era tehnologiei, nu exista un amarat de sistem centralizat in care medicul să vadă istoricul de afecțiuni, tratamente, spitalizari etc. ale pacientului, la fiecare consult incepi sa îți spui poezia, timp in care medicul deja incepe sa scrie rețeta, nu stii daca ceea ce îi povestesti tu e relevant pentru motivul respectivului consult, nu stii daca medicul te asculta sau nu, daca ai noroc poate îți frunzărește dosarul de analize pe care il cari după tine pe la toți medicii (asta dacă ești un pacient conștiincios), o grămadă de timp pierdut care se lasă cu frustrări de ambele părți din motivele expuse în articol și comentarii, așa că nu le mai reiau. Ca nu mai zic că la spitalele de stat până la consultație treci pe la medicul de familie pentru trimitere, apoi depui documentația la registratura spitalului, după ce obții ștampilele necesare care să îți permită accesul la medic mai ai de trecut și testul validarii cardului de sănătate: m-o fi raportat angajatorul si luna asta, m-au pierdut ăștia din baza de date, oare iar a cazut sistemul de nu citeste cardul?
Uff, atâta birocrație și atâta timp pierdut care costa atâtea vieți că deh, eroare umana, lipsa timpului etc. Când putina eficientizare ar îmbunătăți considerabil speranța la viata a celor care au avut nenorocul sa fie pacienți în România care, by the way, ocupa locul 5 in topul tarilor cu cea mai rapida viteza de internet din lume.
Lena,
Ba exista acel sistem de care vorbesti tu dar nu in Ro, din pacate.
Wow, nu mi-a placut ce am citit (raspunsurile medicilor). Evident ca au zis si chestii pe care le consider bune, dar au scos si niste enormitati, dintre care cea mai oribila a fost a lui Chirila: conflictul ala de separare pe care il mentioneaza este o chestie pe care o tot vad impinsa ca fiind cauza cancerului de catre Noua Medicina Germanica, iar medicul german pe care il mentioneaza este Hamer. Orice medic care promoveaza pseudomedicina nu merita sa fie ascultat.
in punctul ala mi-am dat si eu ochii peste cap. de acord cu tine!
Doamne fereste sa fim pusi in fata unei asemenea boli ca si pacienti! Eu cred ca atunci cand medicina conventionala iti da sanse 0 de a mai trai, unii oameni gasesc in ei resurse de a incerca si alte cai, neconventionale sa zicem..credinta, tratamente naturiste, chiar si NMG, de ce nu?
Suntem cu totii oameni cu liber arbitru si cred ca nimeni nu are dreptul sa se erijeze in judecatorul alegerilor personale in ceea ce priveste viata/moartea proprie.
Eu de niște ani buni trăiesc printre medici, de felurite specialități. Si știu ca un medic cu adevărat bun nu se va ascunde niciodată in spatele cortinei de „zice lumea ca nu sunt bun daca nu ii dau ceva”. Adică tu, medic, daca ai o convingere, chiar o sa ti-o incalci numai pentru popularitate? Sau pardon, pentru bani? Sa fim serioși, medicii devotați si interesați de medicina actuală nu vor accepta in veci sa scrie un antibiotic doar ca tanti Florea crede ca fara el nu se poate.
Ca medicii din garzi nu au timp sa explice e una, dar marea majoritate a medicilor care recomanda cocktailuri molotove sunt medicii de familie si pediatrii in consultații programate. Si da, sunt medici pe care ii cunosc personal si care preferă sa dea antibiotice pe banda rulanta ca sa se scape de pacienți, dar sunt si medici care prefera sa trimita întâi copilul la o hemoleucograma din deget sa fie sigur ca e ceva bacterian inainte de a face o recomandare nepotrivita.
Din păcate, se face medicina mai mult din convingerea banului decât din dragoste de oameni. Bani obținuți din nr pacienți / nr consultații, sponsorizari, popularitate.
Si cat despre alăptat versus lapte praf… Copiii mei hraniti aproape exclusiv cu lapte praf se imbolnavesc f rar, anul asta nu cred ca am avut vreo răceală desi sunt f mici si merg in colectivitate. In schimb am foarte multe familii in jur cu copiii alăptați care se imbolnavesc si de 2 ori pe luna. Eu nu mai pot lua de bună o afirmație ca a celor de mai sus când văd realitatea din jurul meu,sincer.
Si de ce sa nu ne comparam cu Europa de vest? De ce sa ne uitam la cei mai putini buni ca noi? Întotdeauna ar trebui sa ne luam ca etalon pe cineva mai bun, nu sa ne lamentam si sa ne consolam cu gândul că, prin comparație, nu suntem cei mai prosti.
Per ansamblu, mie nu imi sună bine replicile stimabililor medici invitati. Ramai cu impresia ca doar se scuza si arunca totul in bratele părinților, mass media si internet.
Dar cum era aia? Cine se scuza se acuza!
subscriu, si eu am fost hranita aproape exclusiv cu lapte praf. ma mir de importanta pe care o pun toti pe alaptare (extinsa la ani de zile cateodata) cand ma gandesc ca nu am fost un copil prea bolnavicios deloc.
Idem. Toata ‘educarea’ asta insistenta despre importanta alaptarii aduce mai mult a indoctrinare. Deja frizeaza ridicolul.
Experienta noastra este limitata, daca tu si alti cunoscuti ati fost bine nu inseamna decat ca voi ca indivizi ati fost asa, nu spune mare lucru despre alte persoane. Ca sa poti generaliza este nevoie de un studiu pe o populatie mai mare, sa controlezi niste factori ca sa nu tragi concluzii gresite. Si asa, te raportezi la majoritate, mereu va ramane componenta individuala. In plus, medicina inca nu este o stiinta exacta, este posibil ca peste 10 ani sa se traga alte concluzii cu informatiile de la vremea respectiva. Recomandarile se fac ca sa ne ajute sa luam niste decizii informate la momentul acesta, cu ce stim acum.
Ca si exemplu de experienta personala limitata, tatal meu fumeaza de cand era mic, acum ajunge chiar la doua pachete de tigari pe zi, nu are nicio problema la plamani. Mama unei prietene care nu a fumat niciodata, manca sanatos, facea miscare, a murit de cancer pulmonar. Avea intr-adevar istoric in familie. Daca ar fi sa ma raportez la aceasta experienta ce concluzie as trage?
N-ar trebui sa va mirati de importanta alaptarii, e demonstrat stintific si de natura in primul rand ca asa e ideal, sa foloseasca fiecare specie laptele matern pt pui. Este vorba de o statistica generala, o medie, normal ca pot fi indivizi sanatosi alimentati cu lp, la fel cum exista si copii hraniti cu lm, bolnavi. Si nu e vorba doar de perioada copilariei, influenteaza imunitatea pentru toata viata. Doar nu vreti sa spuneti acum ca lp e mai hranitor, sanatos, natural, etc. decat lm? Mereu copia naturalului va fi sub acesta, e in legea firii, doar imita si ajuta unde nu exista originalul, nimic creat de mainile omului, artificial, nu are proprietati mai grozave decat varianta naturala. Chiar daca adaugi mai multe vitamine si grasimi si proteine de sinteza, tot din lm se vor absorbi si sintetiza mai bine pentru ca sunt „citite” de organism cu usuratate, sunt fix de tipul care ii trebuie.
Asta e o idealizare romantica. Adevărul e ca nimic momentan nu poate „bate” componenta genetica, adică dacă ai un copil bolnăvicios sau predispus la anumite afecțiuni, tot laptele de țâță din lume, indiferent câți ani o sa insiști să-i dai nu va schimba asta.
În plus nu se discuta suficient despre cat de importante sunt cantitatea și calitatea somnului pentru un nou născut. Nu știu cat de mult îl ajuta sa se trezească din nou infometat dupa doar 20 de minute și pus din nou la munca sa tragă ce s-o putea din mama obosita, stresata si nemâncata.
Eu n-am zis ca bate componenta genetica, de aceea avem si alaptati bolnavi si hraniti cu lp sanatosi, dar sigur ajuta la o mai buna sanatate in ambele cazuri. Il ajuta chiar si trezirea, deoarece este un mecanism prin care stimuleaza productia de lapte, ca sa-i ajunga pe masura ce creste si consuma mai mult. Deja se exagereaza grav daca se vrea sa se demonstreze ca lp e mai bun decat lm, ca-i tine stomacul ocupat mai mult timp si nu se trezeste des. Da, e mai usor pt parintii obositi, dar clar lm este cel mai bun, perfect adaptat si creat nevoilor bebelusului.
In nici un caz nu este demonstrat ca alaptatul influenteaza sanatatea pe toata viata. Exista niste studii care sustin intr-adevar asta, dar sunt observationale si nu corecteaza niste variabile cum ar fi, de exemplu, statutul socio economic. Adica, de exemplu, se insista ca alaptatul previne obezitatea, dar studiile care zic asta nu au luat in considerare ca mamele care alapteaza sunt deja intr-o categorie sociala care oricum nu este predispusa la obezitate (oamenii educati mananca mai sanatos).
‘Dovezile’ care sustin ca prin alaptare suntem mai sanatosi si ca adulti sunt trase de par.
Asa cred si eu! Calitatea actului nu trebuie pusa la indoiala de timp sau isterizarea parintilor, ori suntem specialisti, ori nu mai suntem!
Foarte util articolul, multumesc!! In primul an de gradinita al copilului am simtit cel mai mult lipsa acestei educatii si inca o mai simt. Inca invatam din mers si informatii ca cele din articol sunt de mare folos. Pe noi ne-au dezechilibrat mult bolile de la gradinita (nu au fost doar simple raceli) si mi-as fi dorit sa stiu din nainte despre bolile frecvente (sau mai putin frecvente) la copii, simptome, ce poti face acasa sa ajuti copilul, cand este de mers la medic sau chiar la urgente. Noi am ajuns de multe ori la urgente si mai mult din cauza panicii, a durat mult pana am invatat sa gestionam anumite situatii si sa gasim pe cineva (medic) care sa ne explice clar si pe intelesul nostru cand este de mers la urgente si ce putem face acasa. Ma bucur ca exista medici si oameni ca tine care fac eforturi sa ofere informatii atat de necesare.
3 ani si 4 luni, niciodata nu a luat antibiotic ( a facut febra si 6 zile la rand, mi-a zis ca Daca ajunge la 7 zile vb de antibiotic). Nurofenul il evit, ne descurcam cu panadolul. ( medicul mi-a zis ca panadol e mai light decat nurofen) si daca merge sa ma bazez pe el. Il dau doar la nevoie, nu la program de x ore. Cate un sirop de tuse , o vit C. Nu am fost la spital niciodata, copilul e in colectivitate de 1 an si in pic. Are muci si tuse si acuma. nu a avut complicatii gen otite, pneumonii, thanks God!. Am gasit in cluj 2 medici minunati, care nu ma streseaza si eu am reusit sa cunosc copilul si sa nu ma panichez. Ma doare capul cand aud de medici ce recomanda antibiotic la telefon, ca are copilul febra? Sanatate multa tuturor!
Interesant ca v-a spus sa preferati panadolul. Pediatra noastra invers, prefera nurofenul. Desi e mai iritant pt stomac, e mai ok fata de ficat (stiu ca la doze mai mari, panadolul pune probleme asupra ficatului). Dar tot asa, doar in caz de febra mare (peste 39) dam si noi.
Depinde de medic si de tara. In Belgia, de exemplu, se merge mai mult pe paracetamol si mai putin pe nurofen, desi recunosc si medicii ca paracetamolul este mult mai toxic pentru ficat, nurofenul in doze mari se pare ca ar face rau rinichilor in schimb. Pentru febra peste 39, se recomanda insa prioritar tot nurofenul.
pediatrul (belgian) a ridicat problema reactiilor alergice de la nurofen (de ex. eruptii cutanate sau umflat o parte din corp) si prefera paracetamol.
Partea buna e ca acelasi pediatru a stat juma de ora cu noi sa ne evalueze starea sanatatii familiei si sa ne dea recomandari de viata si preventie.
Din nou, depinde de pediatru. Pediatrul belgian la care am fost eu cu fetita de curand mi-a spus ca ii pot da cum doresc, la nevoie, oricare din cele doua (paracetamol sau nurofen) mai intai, dar ca nurofenul are clar efecte mai rapide, mai ales la febra mare (spre 40).
Oameni ca tine, care administreaza tratamente dupa ureche, strica treaba pentru toti ceilalti. Antibioticele, antitermicele si antiinflamatoarele au rolul lor (unele actioneaza pe cauze, altele pe efecte) iar medicul recomanda o schema de tratament in functie de tipul patogenului suspectat sau identificat. Un copil cu muci si/ sau tusitor nu e sanatos. Poate fi vorba de o iritatie sau poate fi vorba de un agent patogen, daca nu are analize facute, ipoteza nu ar trebui sa fie ca „nu are nimic”. Trimitrea in colectivitate a unui copil bolnav cu muci/ tuse (vectori de transmitere a multor patogeni) reprezinta un act iresponsabil atat fata de copilul in cauza, cat si fata de colegii sai.
mi se pare uimitor ca se vorbeste de urgente cu febra 38. eu sincer daca as fi medic as refuza absolut orice consult de genul, m-as asigura ca nu e grav, si i-as trimite la medicul de familie, nu i-as prescrie niciun paracetamol, daramite antibiotic.
De fiecare data cand citesc un om care isi spune medic si indrazneste cu atata nonsalanta sa aduca in discutie „medicina” germanica si sa vorbeasca de conflictul de separare ca o cauza certa de cancer la copii, simt o mare neputinta si furie. Cand vad ca da si exemple practice, punand vina pe parinti, antrenor, bunica, psicica etc., mi se pare deja prea mult.
Oamenii care comenteaza aici vad ca sunt mai preocupati de Dr. Cochino si vina pe care o pune asupra parintilor privind medicamentele (eu am lucrat o vreme ca oncolog pediatru si pot sa va zic ca e foarte, foarte complex sa intretii o relatie cu parintii, e un moment delicat pentru familie si e foarte greu pentru un medic sa raspunda coerent nevoilor parintilor, care sunt adesea mai multe si mai dificile ca ale copiilor. Nu mai zic cum e in Romania, unde nu ai de nici unele, eu ma refer intr-o tara civilizata si dezvoltata cum am avut norocul sa cunosc) dar ce sustine acest personaj pe care nu am cuvinte sa il caracterizez educat este absolut infiorator. Inca o data repet ce am mai zis ca o moara stricata: nu avea ce sa caute acest promotor al unor date aproximative, aberante si complet nelegate de medicina intr-o astfel de conferinta. Faptul ca i se ofera o platforma pentru a expune delirul acesta pseudo-stiintific mi se pare extrem de trist. Stiu ca ma repet obsesiv, dar e un conflict de separare a ideilor 🙂
Sunt pentru dezbatere, ma intereseaza enorm toate parerile documentate ale colegilor mei si ale pacientilor, dar nu cred in pseudostiinta ridicata la rang de stiinta. Cred ca e extrem de important sa fie clar delimitate, pentru ca oamenii sa inteleaga foarte clar pe cine au in fata si pe cine asculta. Desigur ca e inutil pana la urma, dar eu una incerc. Sper sa incercam mai mult cu totii, pentru ca vad o furie si o revolta (probabil justificata) impotriva industriei pharma si a medicilor „traditionali”, in vreme ce pseudostiinta, industria miliardara a uleiurilor esentiale, florilor de Bach si eu ma stiu caror lacrimi de inorog sunt ferite de reactii, controale, reguli etc. Si e mare, mare pacat ca e asa.
Dar stii ca te vindeca de fapt lucrul in care crezi nu? Toate mecanismele creierului si sufletului uman si intercorelarea acestora cu trupul n-or fi demonstrate stintific exact, dar sigur exista si sunt fenomenale! Cat despre dl dc Chirila, a studiat enorm si a ajutat foarte multi oameni, chiar pe unii pentru care medicina alopata nu mai avea solutii. Da, cunosc si cazuri personal. Eu cred ca fiecare trebuie sa caute solutia care i se potriveste. Normal ca exista specialist in toate domeniile, dar nu esti obligat sa-i abordezi sau sa ti se potriveasca toate tezele lor. In alta ordine de idei, din pacate ai deschis discutia cu acest subiect trist, exista definita o alta cauza exacta stintifica a cauzelor declansarii cancerului la copii? Mie personal nu mi se par asa ciudate explicatiile NMG cu privire la cauzele manifestarilor in fizic a problemelor, de fapt legatura este destul de evidenta. „Vina” nu e pusa pe x persona ca sa gaseasca un vinovat, scopul e sa identifice radacina problemei ca sa fie indepartata si urmarile inlaturate. Ca nu vrem sa acceptam ca ne putem face singuri rau sau celor din jurul nostru, inconstient, prin comportamentele noastre si mindset e altceva…
Clau, cum adica te vindeca de fapt lucrul in care crezi? Explica-mi mai clar, ca uite nu reusesc sa inteleg. „Cunosc si cazuri personal” nu e un fapt medical, e o opinie a ta, personala. Asta nu e un argument, stii, nu?
Domnul Chirila o fi studiat enorm, dar ce sustine el nu e medicina. Si daca tu poti sa scrii chestiuni fara nici o acoperire pe un blog, pentru ca e normal sa o faci, e dreptul tau, el, cand apare ca medic si se recomanda din aceasta pozitie face enorm de mult rau. Conteaza ca am vazut si eu zeci de cazuri cu oameni care au murit pentru ca au fost pacaliti de asa zisi medici si asa zice principii germanice? Nu e locul aici si nici nu as avea cum sa ofer detalii, dar imi doresc sa nu mai vad asa ceva, vreodata.
Imi pare rau, eu nu am energie, s-a dus de mult, sa dezbat pe Internet cu oameni care cred in NMG. Fiecare crede in ce considera si in ce poate, dar cand tu ca medic validezi o asemenea aberatie si niste principii care pot fi orice dar nu stiinta, atunci e o problema. Cand pui o opinie la rang de adevar, e o alta problema. Domnul Chirila este un impostor si imi este rusine ca impartim aceeasi meserie, cum imi e rusine cu multi alti medici care sunt orice dar nu profesionisti. In tara in care traiesc acum un om cu acelasi profil a fost amendat cu 120000 eur pentru ca a omorat, practic, niste pacienti, mintindu-i cu nerusinare. Asta e o tara care isi apara oamenii de impostori. Fie ei si medici.
Finally. Credeam ca sunt singura care a observat ca ala tot impinge NMG.
Normal ca nu e un studiu de caz, ceva stintific, ca „cunosc eu cazuri personal”, dar pt mine, sa fiu linistita in ce ma incred, e de ajuns. Nu vreau sa purtam un razboi, dar eu il respect pe domnul doctor. Inteleg si ce spui, ca nefiind un fapt acceptat ca general valabil, oficial in Medicina n-ar trebui afirmat din calitatea de doctor, parca asa e, dar cand sti/vezi/vrei sa ajuti, probabil nu te poti abtine. Pe de alta parte el a facut scoala, a promovat examenele, e doctor, pe parcurs cand a vazut ca alopatele nu sunt de ajuns, au multe efecte adverse, a cautat raspunsuri in alte directii. Ce inseamna un doctor omoara oameni? A bagat cutitul in ei? A fost culpa medicala, a taiat gresit=hemoragie? Nu, omul a ales ce tratament sa urmeze, unele functioneaza, altele nu. La unii functioneaza, la altii nu, acelasi tratament sau aceeasi abordare. Sigur stiti asta si din medicina clasica, alopata. Oare de chimio si alte radiatii cati oameni mor? Unii chiar din cauza tratamentelor – fie aplicate gresit, fie prea puternice, fie a reactiilor adverse, si nu din cauza bolii initiale? Eu cred ca ar fi de dorit mai degraba o colaborare intre medici, variante de tratament, etc., in folosul pacientului.
Clau, imi pare rau ca nu putem comunica coerent. Si imi pare extrem de rau ca esti asa lipsita de empatie referitor la oameni ca si tine, pacaliti, practic, de un vanzator de iluzii. Imi pare rau si ca nu intelegi ca efectele adverse ale medicamentelor sunt cunoscute, permanent cercetate si asumate, in vreme ce papadia cucuvelei este doar „ceva natural”, pentru care nu raspunde nimeni daca moara, cumva, cineva.
Eu colaborez cu toti colegii in folosul pacientului. Cand e vorba de minciuni si aberatii si pseudostiinta, nu voi colabora vreodata, din contra, voi incerca sa sesizez, cum e posibil pentru mine, ce se petrece. Nu pot respecta vreodata un astfel de om. Ba mai mult, sper ca va raspunde vreodata pentru ce face si promoveaza.
Nu imi mai racesc tastele, iti doresc doar mai multa atentie si intelepciune in ceea ce priveste sursele de informare. In rest, fiecare e absolut liber sa faca ce si cum vrea, asumandu-si, desigur, consecintele. Sper ca esti foarte constienta pe cine respecti si pe cine „aperi”.
Sanatate!
Dar te-ai intrebat vreodata de ce remediile naturale, plantele si toate derivatele din plante nu sunt cercetate la fel de riguros precum medicamentele?
Sa fie din cauza faptului ca sunt prea ieftine, ca nu presupun multi bani pentru a fi spalati pentru cercetarea lor, ca nu aduc cine stie ce profit?
„Sunt prea ieftine” pentru ca producătorul nu este obligat sa investească bani în cercetare și teste. Pentru ca de la dezvoltarea unui medicament pot trece ani de zile de teste, verificari și obțineri de autorizații pana poate fi scos pe piața. Pe când un extract dintr-o frunza merge direct la magazin, fără alte întrebări.
Și dacă va imaginați ca „naturistele” nu constituie la rândul lor o piață de milioane de euro va înșelați, uitați-vă doar cate reclame la extracte, oscilo, suplimente șamd sunt la tv și radio, magazine plafar, raioane în hypermarket și în farmacii.
Ok, constituie o piata de milioane de euro, cu atat mai mult, de ce nu sunt studiate la fel de riguros efectele acestora in diferitele afectiuni ca in cazul medicamentelor? De ce nu sunt cercetate, de ce nu avem prospecte detaliate?
Deci daca producatorii nu au interes, nu avem nici o cercetare serioasa in cazul lor? Asa ceva nu mi se pare normal..
M-am intrebat, desigur, si continuu sa ma intreb. In primul rand e o industrie cu milioane de euro profit, uita-te numai cat sunt de populare si cata lume cumpara. Pretul lor nu este tocmai mic.
Ca sa aduci un medicament pe piata iti trebuie uneori zeci de ani de studii, sute de milioane de euro investiti, cercetare etc. Sa spui ca uleiul de ciubotica de inorog rezolva toate problemele lumii e gratis. Personal nu inteleg de ce daca vrei sa iei un banal paracetamol trebuie sa aiba indicatie, efecte adverse etc. si nu oricum, ci documentate si dovedite, in vreme ce industria asta alternativa infloreste si dovezile practice si sistematice sunt zero barat. Nu stiu…singura mea idee e ca e vorba de multi bani si „sistemul” sanitar are alte prioritati…
Multumesc pentru raspunsul tau sincer. Venit din partea cuiva din interiorul sistemului insemna mult.
Nu sunt in domeniu, dar e greu sa nu observi cum interesele financiare dicteaza lucrurile cam oriunde in lume si in orice domeniu.
In acest caz m-asi hazarda la niste variante de raspunsuri:
1. Suplimentele, naturistele etc sunt frectie la picior de lemn si prin niste studii serioase facute public lumea nu le-ar mai cumpara, asa ca nimeni nu are interesul sa le faca.
2. Ele au efect, dar nu exista nimeni interesat sa afle clar cum, de ce, in ce fel, fiindca odata ce ai investit bani in cercetari nu ai cum sa-i mai recuperezi. Odata ce declari ca uleiul esential x, tinctura din y plante sau propolisul au efectele astea in situatiile astea si contraindicatiile astea, oricine le poate produce.
Legat de nasterea naturala si alaptare….mi-a ajutat Dumnezeu si am nascut natural si am reusit sa-mi alaptez copilul pana la 2 ani impliniti. Credeti ca am un copil sanatos? Nici vorba. Pana să intre în comunitate e drept ca nu s-a imbolnavit deloc şi nu a stiut ce e ala nurofen sau alte medicamente plus ca am avut un medic de familie extraordinar ce mergea mai mult pe natural dar….cand a inceput gradi vai de capul nostru. Saptamanal colectiona virusi şi toate cele iar la acest moment e mult mai sensibil si bolnavicios decat un copil nascut la 2 zile distanta prin cezariana si alaptat 1 luna. Eu as vrea sa-mi las copilul sa se vindece treptat dar serviciul (am nevoie de venit) şi faptul că putem beneficia de doar 42 de zile de concediu medical ingrijire copil bolnav (cumulat ambii parinti) nu imi permite acest lucru. Poate nu ar strica sa se faca ceva în acest sens si sa avem dreptul la mai multe zile sa ne ocupam de micutii nostri bolnavi.
Apropo de situația din sistemul sanitar romanesc, acest reportaj mi se pare foarte elocvent: https://youtu.be/lWZfmorJlG4
Deci, stimați doctori, daca putem sa intelegem lipsa timpului că deh, oamenii suntem cu totii și avem limitari fizice, atrocitățile pe care le povestește femeia asta, sa participi deliberat sau sa te complaci intr-o astfel de situație doar pentru a nu pierde avantajele materiale, dar expunând pacienții la astfel de condiții sau privandu-i de cele necesare refacerii lor, cum se numește? Oare nu intra la omor prin imprudență: „varianta a culpei, forma neintentionata a vinovatiei, care consta in prevederea de catre faptuitor a rezultatului faptei sale, pe care insa nici nu-l doreste si nici nu-l accepta, sperand fara temei, printr-o examinare superficiala a situatiei, ca aceasta nu se va produce”? Nu sunt jurista, dar mi se pare că această definitie se potriveste mănușă actului medical „necorespunzător”.
Aveam sperante mari, dar au aberat la greu. Cauze emotionale? NMG much? Iar mom shaming pentru alaptat, nealaptat? Sa nu ne comparam cu tarile din vest? Poate ar trebui sa ne comparam cu India, ca si acolo homeopatia e in floare. Am copil care e in colectivitate de cateva luni, si e fix ca in articolul tau. 3 zile la gradi, 5 acasa. E horror. Si desi n-a facut altceva decat viroze, toti medicii mi-au recomandat antibiotic. Una mi-a zis sa iau nebulizator si sa-i dau adrenalina. Acasa. Pana una alta nu intentionez sa dau banii pe nebulizator, ii tin pentru nurofen:)) Imi pare foarte rau pentru stimabilii de la conferinta, dar eu n-am nici un respect pentru medicii care nu fac eforturi sa ramana actuali si conectati la evolutia medicinei. Si din pacate cei mai multi nu mai invata nimic dupa terminarea facultatii, preiau cutumele tembele de la colegii lor mai in varsta (vezi tampenia asta cu nebulizarea cu dexa). Keep calm si urmariti-l pe dr. Craiu!
Citind acest articol imi vine sa ma duc sa imi iau in brate pediatra, sa o pup si sa ii dau un mare pahar de cafea,ca are nevoie. Si sa ii multumesc lui Dzeu ca mi-a scos-o in cale pentru a ma trezi la realitate!
Am intrebat-o si eu despre nebulizator si mi-a spus ca daca am prea multi bani sa imi iau unul, dar nu o sa fie nevoie,am luat pentru ca mi-a fost recomandat de ORL, l-am folosit o data in 5 ani, sunt babaul celor din jur ca nu ii fac copilului aerosol cu dexa amestecata cu adrenalina&etc. Am facut eu aerosol cu ser efedrinat, dexa si fluimucil, dupa procedura eram ametita cel putin jumatate de ora, pai daca mie ditamai omul imi dadeau aceasta senzatie, nustiu ce sa zic despre copil.
In ceea ce priveste imunitatea am intrebat-o pe pediatra ce ar trebui sa ii dau in contextul in care ma presau toti sa ii dau ceva copilului de imunitate. Mi-a propus o intelegere: daca se imbolnaveste copilul si e vom prezenta la cabinet la 2-3 saptamani atunci o sa discutam despre suplimente, bineinteles ca nu a fost cazul.
Eu cred ca sunt probleme de ambele parti:
Parintii care sunt asaltati de numeroase informatii din diverse parti, informatii pe care nu le filtreaza cum trebuie
Medicii care sunt asaltati la camera de garda de parinti, bunici, mamici panicati si care nu au timp suficient pentru a le explica ce se intampla cu copii insa trebuie sa recunoastem ca avea de-a face si cu o multime de medici care nu sunt pregatiti (mi s-a intamplat sa imi citeasca de pe internet protocolul de administrare al Alvotorului in caz de febra) sau un consult superficial,eu cred ca si de aici unii dintre parinti vin cu lectia invatata, gen nu plec de aici pana nu imi da antibiotic si pana nu ii fac analize..
Oricum sunt de parere ca medici buni, conectati la realitate sunt din ce in ce mai putini, drept pentru care sunt asaltati, de aici si timpul de asteptare la pediatra noastra este de 1 ora…
Da, haideti sa ne trezim de nspe ori pe noapte sa alaptam, dupa ce am nascut natural si sa fim si super zen si relaxate, sa nu stresam copilul ca nici asta nu e bine? Acum 50-100 de ani, cand femeile stateau acasa, impreuna cu familia extinsa-bunici, frati, verisori etc si toti ajutau mama si nou-nascutul, da-alaptai si dormeai cu copilu toata ziua si poate reuseai sa fii zen. Acum te trezesti dupa una-doua saptamani de la nastere, singura cu un bebe care oracaie, nu legi 2 ore de somn zi sau noapte, ca majoritatea tatilor trebuie sa functioneze la servici si uite asa ce era valabil si cel mai bine pentru copil, in societatea actuala nu mai e asa usor de indeplinit. Cred ca ar trebui sa fim realisti ca in societatea noastra mamele sunt singure (regula, exista si acum mame sprijinite de bunici sau bone interne, tatii nu se pun ca nu cred ca sunt familii in care sa isi permita sa stea ambii acasa), se introc la servici si trebuie sa faca fata, sistemul social nu isi permite sa dea parintilor 6 luni pe ani concediu medical asa ca asta este realitatea si normalitatea zileleor noastre, iar medicii trebuie sa gaseasca solutii cat mai bune pentru problemele actuale, nu sa ne spuna ce bine era pe vremuri si sa nu mai mearga lumea in garda cu copilul cu febra-merge ca sa stie cat de serioasa e treaba, cat trebuie sa gaseasca o varinta sa stea cineva cu el acasa si sa nu se agraveze si sa dureze mai mult, nu merge nimeni de placere acolo, si la privat e oribila coada
medicii sunt si ei oameni ca si noi si. u toate astea le cerem lucruri supraomenesti. Ei nu au puterea sa ne vindece miraculos, doar prin stiinta ce o au pot recomanda tratamente, sunt oameni si e uman sa doresti sa te conectezi cu propriul copil, sa iti amintesti de radacinile din trecut. Unii tanjim la viata de demult, mai simpla si usoara. Ce bine ar fi sa traim ca in trecut cu avantajele lumii moderne…simplu si curat dar cu acces la informatii, vaccine, medicamente. In zilele noastre platim scump pt. stilul asta modern pe care noi l-am construit. Muncim program lung, copiii sunt trimisi de la 1 an la crese, poate mai devreme, ii vrem acolo 10 ore…nu e natural. Cum sa fim zen in ritmul asta? Suntem prea legati de lucrurile materiale si uitam de noi, nu putem oferi gratuit timp, zambete copiilor nostri. Nu am apucat sa citesc toat comentariile dar parerea mea e ca totusi, iubirea neconditionata si zambetele sunt cea mai buna arma impotriva bolii si intaresc imunitatea copiilor. E posibil, si in lumea asta moderna si tumultoasa, sa iti alaptezi copiii, in tara straina si fara nimeni alaturi in afara de sotul minunat – eu eram cu job full time la primul baiat si am alaptat pana la varsta de 2a6l pe primul, si pe al doilea inca il alaptez la 1a8l. De zen nu prea reusesc, dar incerc, pentru ca suntem asa norocosi, traim vremuri bune, suntem sanatosi nu e razboi si avem copiii langa noi, ii putem creste minunat cu sau fara bunici, familie extinsa alaturi.
Articolul e minunat! Explicațiile doctorilor sunt mai mult decât adevărate și pertinente. Spun asta ca medic care a lucrat și in România dar acum lucrez inafara. Hărțuiala asta, insistenta părinților de a da ceva mai mult copilului, condițiile de munca explica o grămada.. Eu chiar nu pot înțelege de ce unii dintre colegii mei au rămas in România.. cu toată deschiderea lumii către medici. Probabil familia? Trag intr-o țara in care respectul pentru medici e zero, oamenii de abia așteaptă sa greșești cumva sa te puna la zid, condițiile de munca și satisfacția financiară sunt mediocre. Peste tot medicii greșesc. In România, in Germania, peste ocean. Dar eu in toți anii ăștia de când lucrez inafara țării nu am trăit o zi umilința care am trăit-o in țara.
Imi pare rau ca doctorul Chirila este denigrat in comentarii. E pacat ca multe lucruri bune spuse de el in general, nu numai la aceasta conferinta, sa fie trecute de vederea. Surprinzator are destul lucruri in comun cu doctorul Cochino, am fost la dansul si nici el nu mi s-a parut ca recomanda medicamente in exces si pune mare accent pe alimentatie, ca si Chirila. Faptul ca alegem medicina alternativa in locul medicamentelor este un plus, nu un minus!, dar inca mergem si la medici alopati pentru analize pentru a urmari si evolutia bolilor (evolutie foarte buna in cazul familiei mele). Atentie, romanii consuma medicamente excesiv, avem parte de marketing foarte foarte agresiv.
Mie imi pare rau ca inca este bagat in seama, este un impostor si o sa zic asta pana raman fara taste. Marketingul agresiv este, in opinia mea, oferit suplimentelor alimentare si uleiurilor si altor prostiute, care nu au pic de control si legislatie, dar care sunt consumate de parca ar fi apa. Am obosit de cate reclame am auzit numai la radio la toate suplimentele vietii. Coerenta zero, daca ne gandim cati se panicheaza complet cand vad un prospect si cand te gandesti ca nu exista prospecte pentru lacrimile de inorog recomandate de Chirila.
Sper din suflet sa ajungem la un nivel de educatie suficient de adecvat incat sa ne dam seama cand cineva abereaza sau minte, din pur bun-simt si informatii de baza pe care le avem. Mai e pana acolo.
„Medicina alternativa” – ce inseamna, mai precis? In fine, ma simt deja ca un politist care il vaneaza pe Chirila. Pana la urma se presupune ca suntem cu totii adultii, vaccinati (hehe 🙂 ) si suntem capabili sa luam decizii informate. Daca inca mai sunt oameni care asculta ce zice Chirila, pana la urma e vina noastra a tuturor, dar nu putem face mult mai mult, decat sa incercam sa ne educam. Evident ca alimentatia sanatoasa e importanta, evident ca excesele sunt de evitat, normal ca nu exista medicamente minune, dar de aici la basme povestite delicat de asa-zisi doctori e o cale foarte lunga.
Comentez doar pentru ca ma indispune mult reaua vointa.Cristina il face pe Dr.Chirila” impostor „si „asa-zis doctor”.Ce sa inteleg,ca se da drept doctor,dar de fapt nu este??? Nu a absolvit medicina,minte?! Poate ca recomanda tratamente cu care cineva nu este de acord, nu sunt insa obligatorii-fiecare alege ce vrea.Totusi,sa numesti un doctor in varsta (si deci cu multa experienta) impostor ,nu mi se pare decat o dovada in plus ca multi nu sunt in stare sa fie obiectivi sau sa respecte ceva/cineva daca e contradictoriu cu ce cred ei.Si evident ca vin sa comenteze pe un blog unde se vorbeste despre respect ,intelegere etc.Fractura logica (sau ipocrizia,dupa caz) e evidenta
Ana, ma cheama Cristiana, apropo de respect. Imi asum perfect fiecare cuvintel pe care l-am scris si nu am de gand sa inteleg sau sa respect astfel de personaje. Niciodata! Eu, rea-vointa? Sau cine minte cu nerusinare si fara pic de acoperire? Adica domnul Chirila.
Sa intelegi fix ce am scris si am explicat, cred eu, coerent si clar, spre deosebire de tine care ai scris extrem de agresiv. Definitia DEX a cuvantului impostor este: „Persoană care urmărește să profite în mod nemeritat prin minciună”. Asta faci cand tu ca medic aberezi in asemenea masura.
Varsta nu garanteaza bunul-simt si bunele intentii. Si nu e vorba de ce cred eu sau ce nu cred, e vorba de respectul fata de argumente si stiinta si fapte. Sunt extrem de obiectiva cand zic, inca o data, ca a promova asa ceva din calitatea de medic este o mare, mare minciuna si ipocrizie.
Reactia ta ma intristeaza un pic, dar nu ma mira. Din pacate in ziua de azi impostorii si basmele sunt mai credibili decat faptele. Eu insa nu o sa tac doar pentru ca voi primi asemenea reactii. Nu e vorba de opinii, tine cont de asta, e vorba strict de fapte. Nu inteleg, trebuie sa fiu intelegatoare cu un mincinos? Sau trebuie sa atrag atentia ca greseste?
Altfel, daca tu chiar crezi ce zice domnul Impostor, te rog nu te mai enerva asa de mult pentru mine, ca faci un conflict de separare una-doua si racesti si cine stie ce se intampla 🙂 (Glumesc, desigur). Sunt constienta ca cine crede in astfel de lucruri nu o sa isi schimbe parerea prea usor, insa e dreptul meu sa lupt asa cum pot cu asemenea lucruri.
Sanatate!
Draga Cristiana,
Felicitari din inima pentru toata rabdarea cu care raspunzi si demontezi toate aceste pseudo-argumente.
Da, trebuie repetat cat mai des – impostori ca acest domn Chirila trebuie demascati, nu incurajati!
Si, oamenilor ca tine trebuie sa la adresam multumiri!
Pentru mine medicina alternativa e orice in afara medicamentelor/modului in care medicii alopati sunt specializati in loc sa te vada ca un intreg. Am incercat homeopatia, a functionat doar la o micaparte din afectiunile mele, insa am apreciat foarte mult ca homeopatul mi-a ascultat absolut tot istoricul medical si nemedical; pentru mine a fost o premiera sa ma vada un medic ca un intreg. Medicina alternativa care a functionat la mine a fost reflexoterapia, presopunctura. A tratat probleme pe care medicii alopati mi-au spus ca nu sunt tratabile. Va doresc sa va gasiti si voi ce va face bine, dar poate trebuie sa iesiti din zona de confort ca sa gasiti ceea ce va face bine.
Situație testată pe propria piele: acum două luni am avut o urticarie. Am fost la 4 medici care mi-au recomandat antihistaminice și ,, să mănânc ce vreau” sau să țin un regim alimentar ușor . După 2-3 săptămâni de tratament alopat, eram rană vie și aveam mâncărimi din ce in ce mai mari. Am încercat și la dr Chirilă ( mai precis la fata dânsului care practică tot homeopatia) și după o săptămână de tratament ( am renunțat la antihistaminicele de sinteză), începusem sa îmi revin. Este foarte simplu să îți dai cu părerea din fața tastaturii, ar trebui să își exprime opinia cei care au încercat un tratament homeopat înainte sa îl blameze. Este primul tratament homeopat pe care l-am testat in viața mea. Am ajuns la soluția asta după ce am fost la 4 medici alopați si medicamentele prescrise nu au avut niciun rezultat. Menționez și ca am ținut un regim alimentar foarte strict, fără produse procesate.
E foarte posibil sa fi avut o reactie alergica la ceva din alimentatie, un produs procesat care iti facea rau. Si alergia a trecut cand ai incetat sa il mai consumi.
Doamna Rodica, v-ati gandit ca poate medicamentele prescrise au actionat si ele cum au putut dar nu le-ati luat suficient? Sau ca ceva din alimentatie era factorul declansator si tot asa, era nevoie de timp?
Homeopatia NU functioneaza la nivel de populatie. Sunt meta-analize peste meta-analize, e apa de ploaie, ba chiar in tarile mai civilizate nu se mai deconteaza si au aparut anumite limitari. Eu, din spatele tastaturii, va zic ca puteti alege ce functioneaza pentru Dvs., dar nu puteti sustine ce va merge pentru toata lumea, nu stiu daca intelegeti aceasta nuanta. Pentru ca NU functioneaza, repet.
Eu am impresia ca ma dau cu capul de un perete, din pacate mai e mult pana deoparte, dar tot nu reusesc sa pricep cum inca mai sunt oameni care condamna asa de mult niste medicamente para-cercetate si cred orbeste in apa cu zahar. Fiecare face fix cum considera, problema mea e cand oameni cu autoritate (de exemplu medici) preaslavesc ceva fara pic de dovezi si ascund asta. „Experienta mea”, „stiu eu ca merge”, „studiul pixmix de acum 1000 ani”, astea nu sunt argumente. Sau sunt cand discuta doamna Rodica pe un forum cu doamna Cristiana, dar nu au valoare altfel.
Si cu asta eu inchei acest subiect, pentru ca asa cum am zis, pana la urma fiecare e liber sa faca ce vrea si nu o sa va conving eu de nimic. Din pacate am avut de-a face cu oameni care au regretat profund lipsa asta de logica si de asta sunt asa de pornita sa deschid ochi inainte de a fi prea tarziu. (Nu ma refer, desigur, la urticarii aici, ci la probleme mult mai serioase).
P.s. Si sa stiti ca si eu am incercat homeopatie intr-un moment de disperare. Si gemoterapie si reiki si multe alte prostiute. Dar nu mi-a trecut prin cap sa le recomand ca prima optiune unui pacient. Mi-ar fi rusine de mine daca as face asta.
Cristiana, dupa cum ai zis mai sus „pana la urma fiecare e liber sa faca ce vrea si nu o sa va conving eu de nimic.”
Macar la atata concluzie ai ajuns dupa multe comentarii insistente si uneori chiar agresive.
Eu am ales sa incerc SI homeopatia, pt mine e eficienta. Cum si de ce, nu ma intereseaza sa discut pe vreun blog. Sunt adult, si aleg in cine sa am incredere sau nu.
Elsa, nu inteleg in ce calitate judeci tu insistenta comentariilor mele. Stii tu cumva din ce motiv sunt insistenta? Sau ce tragedii ma indeamna la asta? Mai usor cu judecatul, te rog. Pana una alta daca mi se aproba comentariile, le las. E dreptul meu. Si observa totusi ce am scris eu si ce reactii am primit si vezi unde e agresivitatea. Sper ca nu te deranjeaza adevarul, anume ca Chirila e un mare mincinos.
Repet, ca desi am fost insistenta nu ai inteles: daca tu, Elsa, vrei sa bei apa cu zahar si crezi ca te vindeca, e treaba ta si numai a ta tu alegi pentru tine, chiar daca alegi prost. Daca tu, Elsa, ai fi medic semi-celebru si ai sustine sus si tare ca homeopatia functioneaza, cand e demonstrat ca nu e asa, atunci e in opinia mea o problema. Abuz de autoritate, lipsa de etica, spune-i cum vrei.
Ce te intereseaza pe tine sa discuti pe un blog sau nu, asta nu ma pasioneaza si nu e problema mea. Tu poti discuta ce vrei, asta e lumea in care traim, din fericire.
Stiam ca domnul Chirila are fani, dar nu ma asteptam sa aiba asa de multi aici, unde se presupune ca oamenii sunt mai informati, iar oamenii sa fie incapabili sa vada argumente si sa continue cu „pentru mine functioneaza”, esti tu o insistenta paranoica. Am gresit. Asta e concluzia la care am ajuns. Ca homeopatia NU functioneaza nu am nevoie sa aflu de pe un blog de la fanele lui Pavel Chirila, stiu singura ca nu functioneaza.
Doamna doctor, comentariile dvs sunt foarte acide, va comportati ca si cand detineti adevarul absolut, iar colegii dvs sunt niste impostori. Zic sa va calmati putin, eventual cu un medicament alopat ? Lasand gluma, cred ca nu ar strica sa fim mai echilibrati, mai putin inversunati. Inversunarea nu ajuta pe nimeni, alimenteaza conflictul, fara ca vreuna dintre tabere sa castige ceva.
Draga M,
Sunt domnisoara :)) Imi pare rau ca simtiti astfel legat de comentariile mele. Nu detin adevarul absolut, dar nici nu am de gand sa fiu echilibrata in ceea ce priveste pseudostiinta si impostori. Nu il consider pe domnul Chirila un coleg. Pentru colegii mei am un respect enorm. Daca nu ati inteles asta din ce am scris pana acum, va rog cititi mai atent, mai cu mintea si nu cu emotii si ironii.
De asemenea, cred ca am scris niste comentarii echilibrate, spre deosebire de reactiile agresive si acide pe care le-am primit. Nu am insa o problema in a recunoaste ca sunt foarte inversunata in ceea ce priveste pacalicii si parerologii. Nu ma gasesc intr-o tabara anume, decat in cea a argumentelor. Inca astept un argument care sa nu fie un atac la persoana mea. Un argument ca ce sustine domnul Chirila nu e o minciuna fara baza stiintifica. Il puteti oferi? Vad ca nu. Prin urmare va indemn sa va urmati propriul sfat, pentru ca pana una alta eu am adus argumente discutiei, in vreme ce Dvs. doar ati scris un comentariu ca sa ma atacati.
Eu o sa iau un paracetamol, ca am obosit dezbatand aici si ma doare capul. Si o sa miros niste ulei de lavanda, sa nu fiu prea deznadajduita.
Sanatate si o zi frumoasa!
Am citit foarte atent ce ati scris, cu mintea si nu cu emotii si am raspuns exact cu acelasi ton pe care il folositi dvs in toate comentariile pe care le-ati lasat pe acest blog (indiferent de subiect, aveti impresia ca detineti adevarul absolut). Poate o sa va gasiti candva si echilibrul de care va vorbeam mai sus.
Imi pare rau ca nu reusiti sa percepti ce doresc sa transmit. Chiar mi-ati citit toate comentariile de pe acest blog? Sa stiti ca uneori am scris si sub alte „porecle”, deci sunteti o mare detectiva 🙂 Va multumesc oricum pentru atentie.
Sa traiasca apa si zaharul !
P.s. :
1. Chirila nici nu stiam cine e pina ieri (il stiam pe artist, dar nu pe medic, dar bine ca exista si un homeopat cunoscut in Ro).
2. Tragedii am vazut si eu (multe), fara nicio legatura cu homeopatia.
3. Esti in continuare agresiva.
Elsa, observ ca in lipsa de argumente, ai etichete si ironii. In cazul de fata doar ma jignesti fara sa aduci vreun fel de valoare „dezbaterii”. E strict problema ta, mai mult nu pot face si refuz sa ma lupt in transee cu astfel de atitudini. Exista o limita a rabdarii, chiar si pentru mine. Iti doresc sanatate!
P.s. Homeopatia nu functioneaza.
P.s.1. Chiar nu functioneaza.
P.s.3. Deloc. 🙂 Ba chiar trebuie sa scrie clar pe aceste „produse” ca nu functioneaza.
Iar eu iti doresc spor la lupta impotriva homeopatiei ;)…acest „rau” al societatii actuale si prioritatea nr.1 al sistemului de sanatate din Ro.
Multumesc.
D-na Rodica,
Nu sunt dr. deci clar nu stiu detaliile situatiei dvs. si nici nu mi-as permite sa dau un Google like raspuns dar…am avut hives (din senin!)=un fel de urticarie daca nu chiar urticaria stiuta in Ro. O uratenie enervanta care m-a ingrijorat mult pt ca era pe tot corpul si parca subcutanat cu febra mare si dureri musculare.
D-na mea dr. de familie m-a calmat politicos zicandu-mi ca daca imi iau medicamentul recomandat de ea (antihistamin) si o sa am rabdare, o sa fiu ok. Mi-a spus ca forma severa si agresiva poate dura saptamani (chiar pana la 6 daca nu mai mult!) si ca la fiecare pacient se manifesta un pic diferit si ca depinde si cat de mult stam in preajma sursei care a provocat-o. UCLA Health (centru academic de sanatate) explica pt tot omu de rand ca si mine…ce si cum:
https://www.uclahealth.org/allergy/hives
Tinand cont de cum se manifesta urticaria si care sunt factorii care o ajuta „sa infloreasca”, produsul homeopat nu a contribuit cu nimic la vindecare ci doar la calmarea dvs. Daca efectul lui placebo v-a linistit, asta a ajutat mentalul dar nu si partea afectata a organismului. Faptul ca dupa ce ati luat tratamentul homeopat, s-a ameliorat urticaria, este doar o coincidenta. De ce? Pt ca un produs homeopat este un produs al carui ingredient activ a fost distilat intr-o solutie (de obicei, apa, zahar, alcool) de un anumit numar de ori pana aproape a disparut/s-a dezintegrat. Corelatia nu inseamna cauzalitate: adica daca X si Y exista in acelasi timp si conditii, nu neaparat inseamna ca X l-a provocat pe Y sau ca Y este efectul lui X.
Cu toate acestea..ma bucur ca ati scapat de ea pt ca inteleg foarte bine cat de mult discomfort provoaca. Mie, de exemplu, imi reapare si accentuaza cand este tare cald si umed afara sau cand ma inteapa o anumita insecta …o adevarata uratenie.
Urticarie de 20 de ani, cu intermitente. Antihistamine primite continuu, e usor pt medic sa prescrie, si functioneaza minunat, o pastila e suficient sa calmeze pe 3-4 zile la mine, avui runde de 1-2 sapt. etc.
Facut cateva seturi de teste de sange (piele, sange, IgE-uri, paneluri, NO din respiratie) – atentie ca majoritatea analizelor dau si un fals rezultat. Cel mai precis este raspunsul histaminic la fiecare produs dar cine isi permite fiannciar sa scoata banii astia?
Am gasit un medic calm, i-am explicat ca vreau sa caut cauzele, ca prefer sa ii platesc consultatie dubla/tripla dar sa sape nu sa scrie si sa ma trimita acasa, am refacut analizele, i-am scris cateva luni meniul cu toate ingredientele, detaliat (inclusiv ce scria pe eticheta), ea a citit, s-a documentat, a luat lista acasa, sunt alimente care fara sa fim alergici dau raspuns de histamina mare si corpul supra reactioneaza.
De cateva sapt. am eliminat de tot orice forma de urticarie. Greu, ca am reactie si la 24-36 ore de la contact, si mai trist e ca avui nevoie de 2 -3 luni de meniu cu histamina mica sa stabilizez (nimic din supermarket, gatesc de la zero, produse de la tara/producatori locali), si ca intuisem deja singura inainte dar nu am vrut eu sa accept ca acele alimente/produse imi fac rau. Corpul stie sa zica prin bube, raceli, stare proasta a tenului si parului, fara vlaga etc etc…doar o trebui sa fiu suficient de sincera cu mine si sa fac efort.
Am incercat si homeopatie, in bucuresti, la 2 medici. Unul este presedinte de asociatie homeopatica. Nu s-a imbunatatit nimic fara igiena alimentatiei si a vietii, nimic adus in plus in corp nu rezolva cat timp nu scot din viata mea. Sunt alergica nu doar la ce bag in gura, ci si la produse cu care vin in contact, deja sunt identificati peste 400 de produse cu potential alergen si cine stie cate or mai fi dar nu se testeaza …. alimentele nu sunt totul, ci si parfumuri, chimicale, detergenti, caldura prea mare in casa/afara ce duce la transpiratii si schimba reactii chimice, poluanti, metale, sapunuri, esteri, etc . La unele metale exista indice de toxicitate (corpul nu elimina suficient de usor cat are nevoie pt echilibru) si over-react la orice.
Din motivele acestea (si altele care ne scapa noua) e complicat pt un medic sa lucreze cu un pacient cu bube, si primul pas e sa dea antihistamine.
P.S. acupunctura iar imbunatateste, dar nu trateaza.
Nu sunt de acord cu fiecare alege ce tratament vrea sa urmeze, același lucru spunea și CLAU mai sus. Oameni buni, despre ce vorbim? Omul se duce la doctor ca la Dumnezeu. Mai ales daca boala îi pune viața în pericol și timpul pentru găsirea unui tratament adecvat este limitat, nu e corect că cineva sa se joace cu psihicul lui și așa șubred și să îi vândă gogoși că dacă merge, bine, daca nu, nu.
Da, sunt de acord că medicii ar trebui să coopereze mai ales cu colegii lor de alte specialități pentru găsirea unor tratamente optime, ceea ce din păcate nu fac. O sa dau exemplul meu: in timpul administrării tratamentului pentru o boala autoimuna am rămas însărcinată. Medicul gastroenterolog mi-a zis că există studii clinice care confirmă că se poate lua tratamentul pana-n saptamana 24 de sarcina, ceea ce ginecologul care urmărea sarcina nici nu a vrut să audă, a insistat să întrerup imediat tratamentul, nedorind nici macar să discute cu medicul meu curant, că pe ea o interesează doar binele fătului. Eu ce să înțeleg de aici?
Eu sunt de acord că tratamentul homeopat care a funcționat la mine este posibil să nu funcționeze la alt pacient. Ideea este că atunci când un tratament nu funcționează, merită încercat și altceva.
Foarte interesant. Dar nu intelg ce cauta un docor homeopat in panelul invitațiilor.
In primul rand, o sa recunosc ca eu nu stiam ca doctorul Chirila este homeopat, stiam ca e naturist, dar nu asta conteaza cu adevarat, ci faptul ca am vazut rezultate. Ca e placebo, ca e apa cu zahar (desi s-a demonstrat stintific ca dulcele activeaza parti ale creierului responsabile cu starea de bine si de aici stintific se amelioreaza mood-ul), important e ca a functionat acolo unde medicina alopata nu izbandea si mai ales de obicei tratamentele bolilor cronice alopate sunt a la long, nu vindeca, doar suprima manifestarile, rezulta un vesnic cost si posibila afectarea a organismului, organelor, de la substantele ingerate constant sa regleze altceva…plus ca in timp ajung sa nu mai fie eficiente, organismul se obisnuieste cu substanta, trebuie fie mai multa, fie alta mai puternica.Ca nu-l recunosti Cristina ca medic, nu-i ok, el are patalama la fel ca tine, luata in urma studiilor si examenelor sustinute. Ca nu esti de acord cu opiniile lui sau nu te-ai trata asa e alta poveste, alegerea ta…Faptul ca e doctor batran nu e un argument, cum preciza cineva mai sus, dar ca are foarte multi pacienti tratati cu succes, care se intorc la el sau ii iau apararea cum spui, zice mult mai mult. Au murit oameni pe tratament homeopat, naturist etc, or fi murit, dar pe alopat nu? Sau fara deloc? Si oare din cei care au murit tratati alopat cati au murit din cauza tratamentului? E o discutie lunga si nu e cazul s-o purtam aici, doar ti-am raspuns argumentarii tale. Bineinteles ca si cel naturist si cel alopat nu funtioneaza la toti si mai ales la fel, de ex. eu am o rinita alergicaf activa la sf verii si iau aerius, precum si alte antialergice degeaba!! Asta inseamna ca nu functioneaza pt nimeni? Oare nu ma poate contrazice cineva pt care functioneaza? Cu siguranta da, si eu il pot contrazice ca nu si tot asa, pt ca avem experiente diferite, contexte, intelegerii, perceptii.Asa ca firmatia homeopatia nu functioneaza e a ta si nu experienta fiecarui om care a incercat-o, doar a unora. Si sincer nu ironic, incearca cu ulei de menta pt durerea de cap, functioneaza si daca nu vrei in ff multe cazuri, de ce sa iei paracetamol care doar intrerup comunicarea intre neuroni – receptori de durere temporara cat sa treaca senzatia, dar cauza/sursa ramane acolo…? Zic si eu, bineinteles fiecare alege pt el. Zicea cineva mai sus ca nu e ok ca fiecare sa aleaga pt el, doctorii sunt un fel de Dumnezeu cand esti bolnav, da in disperare asa se comporta oamenii, dar realitatea e ca sunt si ei tot oamenii, care au studiat amanuntit si unii au experienta vasta da, dar pot gresi si nimeni nu are dreptul sa te oblige/sa-ti aplice un tratament/manevra neinformat/pe care n-o doresti, nu-i intelegi risucrile si beneficiile, cum se intampla in fapt din pacate. Unii sunt la curent cu noile tehnici, altii nu, unii sunt mai buni nativ, altii nu, oameni deh…tu ca pacient trebuie sa te informezi cum poti, din mai multe surse, cat mai documentate si de incredere, daca tii la viata si sanatatea ta, nimeni nu e reponsabil in locul tau. (exceptand copiii, pt care ar trebui sa se info parintii sau adultii raspunzatori, accidente grave, etc.)
Clau,
Din pacate confunzi produsele homeopate cu cele asa numite naturale in limbaj comun. Un produs homeopat nu mai are ingredient activ in el iar faptul ca incerci sa explici ca solutia fie ea si de zahar ar avea vreun efect iti neaga propria afirmatie. De exemplu, mierea=produs natural poate ajuta la ameliorarea inghitirii (cand simtim ca avem un gat iritat) in timpul unei raceli, pe cand un produs homeopat intentionat sa aiba acelasi efect nu poate ajuta ca nu are nici un ingredient activ cu proprietati ca si cele ale mierii, in el.
Faptul ca homeopatia este apa de ploaie nu este o afirmatie inventata/aruncata de Cristiana, ci este o concluzie in urma cercetarii riguroase facute de unii care cu asta se ocupa la jobul lor zilnic:
https://nccih.nih.gov/health/homeopathy
No, tu daca alegi sa crezi ca efectul ei placebo a functionat in cazul tau sau al altora care aleg sa creada ca tine, asta este alegerea ta dar asta nu neaga ineficienta acestei pseudo-stiinte.
Din pacate, este trist sa vaz tot mai des cum oamenii care depun un efort sa caute informatii in surse echilibrate si neutre (din orice domenii) sunt catalogati drept agresivi. Da, cei care sustineti homeopatia, in afara experientei voastre subiective a;imentata de voi insiva, nu aveti argumente explicative care stau in picioare in ceea ce priveste acest subiect. Neavand argumente, va enerveaza chiar mult cei care au si care le expun coerent. Sincer, in acest caz, cititi o carte de chimie! Ca e pura chimie toata faza cu homeopatia. O carte de chimie va explica clar ce se intampla cand se distileaza un element intr-o solutie de apa, de 10 la a 6 ori, de exemplu, cum e scris (6X) pe mule produse homeopate
Dezbateri pe teme filosofice, de parinteala, cum sa iti administrezi anumite suparari sau bucurii in viata, etc. inteleg pt ca chiar avem ce invata unii de altii dar cand vaz cum stiinta este contestata de oameni care nu au absolut nici o pregatire in diverse domenii dar isi exprima parerea in legatura cu ele, tinand cont ca o munca imensa sta in spatele rezultatelor stiintifice, inca nu inceteaza sa ma uimeasca.
Ma numesc Cristiana, nu Cristina. 🙂
Esti irecuperabila, Clau, pe cuvant, cand nu are rost chiar nu are 🙂 Eu am incercat sa iti explic cat de clar cu putinta, dar refuzi cu incapatanare sa incerci macar sa intelegi. Tu tot continui cu pareri personale si presupui gresit ca si eu fac acelasi lucru, deci e imposibil sa ne intelegem. Eu iti ofer surse de informare, tu imi zici cu ce s-a tratat sotul. 🙂
De asemenea, faptul ca imi dai si sfaturi de tratament e de comedia rasului.
Referitor la Chirila, eu am zis ca e un impostor mai ales pentru ca promoveaza NMG, care e o aberatie si nu are nimic in legatura cu medicina. Am zis si ca un medic adevarat nu aduce discutia la nivelul la care o aduci tu aici, pareri si idei personale. Nu e cazul la Chirila. Ai amestecat subiectele, un pic, dar nu-i bai. Daca ar exista un colegiu al medicilor competent in tara aia, poate altfel ar fi stat lucrurile cu acesti pseudo-medici. Din pacate nu e cazul, nu ii evalueaza nici pe cei care fac malpraxis pur, astea sunt deja detalii….
Iti doresc o zi frumoasa, promit solemn ca nu mai raspund la vreo provocare 🙂
P.s. Nu zic EU ca nu functioneaza homeopatia, zic sute de studii si chiar meta-analize. Aia e diferenta intre noi doua. Tu zici ce crezi tu, eu iti zic ce s-a demonstrat. E treaba ta sa iei ce tratament vrei, cand un MEDIC sustine ceva ce stie clar ca nu functioneaza, asta il face un impostor. Simplu. Eu iti las aici informatii sa citesti, stiu ca nu o vei face, pentru ca de 3 zile te rog sa citesti articolul despre uleiuri, dar tu imi povestesti despre sot. Ma gandesc insa ca poate vor fi utile pentru altcineva:
But will the not-so-new news that homeopathy is ineffective keep consumers from wasting their money on the complementary therapy? If the growing homeopathic industry is any indication, the answer is probably no.
Read more: https://www.smithsonianmag.com/smart-news/1800-studies-later-scientists-conclude-homeopathy-doesnt-work-180954534/#w3E0Fug3rwcKhFDX.99
https://www.independent.co.uk/news/science/homeopathy-treatments-must-be-labelled-to-say-they-do-not-work-us-government-orders-a7429776.html : Homeopathy ‘treatments’ must be labelled to say they do not work, US government orders (Stiu, e o mare conspiratie :))
Si de aici: https://health.spectator.co.uk/the-debate-about-homeopathy-is-over-these-verdicts-prove-it/
1. ‘The principles of homeopathy contradict known chemical, physical and biological laws and persuasive scientific trials proving its effectiveness are not available.’
Russian Academy of Sciences
2. ‘Homeopathy should not be used to treat health conditions that are chronic, serious, or could become serious. People who choose homeopathy may put their health at risk if they reject or delay treatments for which there is good evidence for safety and effectiveness.’
National Health and Medical Research Council, Australia
3. ‘These products are not supported by scientific evidence.’
Health Canada
4 “Homeopathic remedies don’t meet the criteria of evidence based medicine.”
Hungarian Academy of Sciences
5. ‘The incorporation of anthroposophical and homeopathic products in the Swedish directive on medicinal products would run counter to several of the fundamental principles regarding medicinal products and evidence-based medicine.’
Swedish Academy of Sciences
6. ‘We recommend parents and caregivers not give homeopathic teething tablets and gels to children and seek advice from their healthcare professional for safe alternatives.’
US Food and Drug Administration
7. ‘There is little evidence to support homeopathy as an effective treatment for any specific condition.’
National Centre for Complementary and Integrative Health, US
8. ‘There is no good-quality evidence that homeopathy is effective as a treatment for any health condition.’
National Health Service, UK
9. ‘Homeopathic remedies perform no better than placebos, and the principles on which homeopathy is based are scientifically implausible.’
House of Commons Science and Technology Committee, UK
10. ‘Homeopathy has not definitively proven its efficacy in any specific indication or clinical situation.’
Ministry of Health, Spain
11. ‘There is a constant increase in the quantity of evidence and the conviction of the scientific community in medicine, that homeopathy should be treated as one of the unscientific methods of so-called “alternative medicine”, which proposes worthless products without scientifically proven efficacy.’
National Medical Council, Poland
12. ‘From a purely clinical perspective, the fact remains that there is no valid empirical proof of the efficacy of homeopathy (evidence-based medicine) beyond the placebo effect.’
Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg, Belgium
Si:
Therefore, according to everything we currently understand about biology, chemistry, and physics homeopathy is highly implausible and should not work. And, when we carefully study homeopathic remedies they in fact do not work.
Given that most homeopathic remedies contain little if any actual ingredients beyond water and sometimes sugar, it is unlikely that any direct harm could come from taking them. Improper preparation of remedies made from toxic or infectious material could pose some risk, and there have been reports of toxic contamination of homeopathic products.
However, the most significant risk of homeopathy is that it often delays the use of accurate scientific diagnosis and truly effective medical treatment. Unnecessary injury, disability, and even death can result from the delusion that homeopathy is an effective treatment for any medical condition. (de aici: https://sciencebasedmedicine.org/reference/homeopathy/)
Cristiana,
Eu apreciez efortul tau! Ti s-a pus eticheta de „agresiva”?! Mie mi s-a spus chiar in fata ca sunt impertinenta pentru ca la varsta mea (adica se astepta mai mult de la mine!) pot sa fiu atat de opinionata, pe o alta tema, desigur. Eram cu manualul de statistica in maini, (literalmente!) incercand sa vorbesc despre… corelatia nu este egala cu cauzalitatea.
Chiar si asa…eu consider binevenite provocarile care intr-o lume ideala ar putea chiar sa devina discutii interesante unde mai pui ca imi chiar pasa de anumite chestii gen incalzire globala, toleranta, etc. De ce? Pentru ca imi tin creierul sharp si nu il lasa sa rugineasca :).
Weekend fain!
Nu confund homeopate cu naturiste sau ceva de genul, am zis ca nu stiam ca dl dc Chirila e homeopat, eu imi aminteam ca promoveaza naturiste. Nu iau sau ma tratez cu homeopate, nu le promovez. Dar, folosesc chestii naturale, ceai, miere, plante, u.e. pentru tratarea simptomelor ocazionale. In schimb cunosc, multe cazuri de pacienti tratati de dl doctor Chirila cu succes, care inainte nu raspundeau ok la tratamentele alopate, chiar medicii de familie i-au recomandat vizita la dl doctor. Un caz este chiar ff apropiat mie. Exemplul cu sotul se voia a fi o gluma sa mai destindem atmosfera, in acelasi timp un fapt real care demonstreaza ca u.e. functioneaza si daca nu crezi (nu-s placebo).
Si sa stii ca am citit si articolul cu MLM-urile de fapt, ca de uleiuri abia amintea, si confirma ce am spus, daca unii sunt rau itnentionati sau avizi sau folosesc incorect u.e., asta nu inseamna ca ele in sine sunt rele sau inutile. Exista firme care le comercializeaza si in sistem non MLM. Produsele Amway nu sunt bune doar pt ca sunt MLM? Sa nu amintim de fratii mai mici gen Oriflame, Avon, Life Care etc.? MLM e un sistem actual, care functioneaza pt unii. A ca pt profit sacrifici sanatatea oamenilor, asta e deja alta poveste… intalnita si in industria alimentara, textila, farma, etc, tot cu muuulte zerouri. Si culmea in articol confirma ca uleiul de menta e bun pt dureri de cap :). Inteleg f clar diferenta intre parerea mea bazata pe experientele traite direct sau de cei din jurul meu, care nu sunt adevar absolut in medicina, si tezele acceptate de lumea stintifica . Dar, nu poti sa-mi spui mie ca dl Chirila nu e medic (are acreditare) sau ca vinde apa chioara fara efect, din moment ce eu am vazut efectele in realitate. Nu totul in viata este stiinta exacta, chimia ca si medicina de altfel se adreseaza strict partii fizice din om, iar omul este mult mai mult de atat. Degeaba este demonstrat stintific si acceptat de medici ca un antialergic are efect daca la mine nu observ imbunatatiri dupa aplicare, nu crezi? Asta e experienta mea si nu mi-o poti nega, indiferent cati experti sustin contrariul. Apoi si in stiinta si in medicina cate adevaruri absolute la un moment dat sunt infirmate sau modificate considerabil ulterior? Doar la forma pamantului daca ne referim, sau aplicat pe subiect cate medicamente si tratamente neadecvate sau chiar periculoase au fost retrase de pe piata, interzise? Si totusi e o diferenta intre ce cred, eu pot crede ca apa e roz, si ce vad si traiesc, daca m-am cufundat in ea, i-am simtit gustul si temperatura….
Cristiana, ai afirmat mai sus ca postezi pe acest blog si implicit pe acest subiect si cu alte „porecle”.
Afirmatia aceasta este foarte serioasa si te poate discredita atat pe tine cat si pe cei care iti apreciaza comentariile, sper ca stii asta, nu-i asa?
W-end placut si linistit!
Mihaela, ia viata asta mai usor, zau. Uneori scriu Cristiana, uneori ma conectez cu contul de wordpress, uneori pun doar C (dar era deja un C aici), comentez pe blogul asta de foarte multi ani, nu foarte des, dar oricum. Era oricum o gluma, avand in vedere ca e imposibil, practic, sa imi citeasca cineva toata comentariile. Ce Doamne iarta-ma ti se pare asa serios si ce ma poate discredita asa tare? E vreun sistem de identificare si nu stiu eu? Ne conectam cu vreo parola? Tu stii cate Mihaela apar aici? De unde stiu eu cine e cine?
Hai sa fim un pic rationali si sa lasam paranoia la o parte. La acest articol evident am scris doar cu acest nume. Problema era agresivitatea atotstiutoare a lui M (ironic, nu? 🙂 ). Si oricum, ma gandeam ca aici dezbatem idei si argumente, nu ne atacam unii pe altii, dar evident ca am gresit.
Weekend linistit si tie!
Cristiana, numele tau si poza cu floricele din dreptul ei te identifica intr-un fel, oamenii care obisnuiesc sa citeasca blogul si implicit comentariile nu au cum sa nu isi faca o idee despre tine. Acelasi lucru se intampla si cu ceilalti comentatori, care fie ca au link catre propriile bloguri, fie cei cu porecle anumite, care si le-au ales tocmai din acest motiv, sa aiba o identitate proprie aici. O fi bine, o fi rau, nu stiu (sa-si faca o idee), sau daca impresia fiecaruia e corecta sau nu, iarasi asta tine de fiecare cititor.
De exemplu, eu nu am postat niciodata, nicaieri, pana acum, decat cu Mihaela. Este adevarat ca am vazut multe persoane cu acelasi nume, dar eu nu am simtit nevoia sa ma identific intr-un fel.
Deasemenea nu cred ca sunt paranoia, ca sa fiu singura persoana care gandeste asa.
Nu am spus ca ar sta cineva acum sa citeasca tot blogul ca sa iti gaseasca comentariile si sa-ti faca profilul psihologic, doar ca citind articolele dau de numele si poza si ajung sa te stie, atata tot.
Dar cand tu spui ca mai postezi si cu alt nume, oamenii care iau in serios afirmatiile tale nu mai pot fi asa de siguri de ceea ce tu ai construit aici, probabil in mult timp si multe comentarii. Nu cred ca trebuie sa iti explic eu de ce s-ar putea intampla acest lucru.
Deasemenea, cred ca iti dai seama ca generezi acest tip de reactie agresiva in momentul in care nu dai dovada de toleranta. Toleranta eu zic ca inseamna si a accepta ca exista oameni care nu gandesc ca tine, toleranta inseamna sa nu pui etichete.
Fiecare vede viata intr-un fel si isi exprima opiniile asa cum crede la momentul respectiv si nici un om, oricat de inteligent ar fi (uomo universale sa zicem), nu detine adevarul absolut si implicit raspunsul la toate intrebarile, dar el lasa loc lucrurilor pe care nu le cunoaste.
Asta inseamna evolutie, acum esti cineva si crezi in anumite lucruri, asta pana la proba contrarie sau cand descoperi alte informatii care le iau locul. Pentru a se intampla acest lucru trebuie sa fii deschis la schimbare si de a incerca sa vezi de ce gandesti intr-un fel despre un anumit lucru. E posibil ca unele lucruri, trecute prin filtrul gandirii prezente sa nu mai fie valabile..
Tu ai vorbit mult de stiinta, ca daca un lucru nu a fost dovedit stiintific sau daca nu se vede cu ochiul liber, el nu exista. Dar oare stiinta nu reprezinta ea in sine un progres? Ceea ce la un moment dat stiinta nu cunostea, nega ca ar exista.
Prin urmare, incearca sa accepti ca s-ar putea sa gresesti un momentul in care emiti anumite judecati, de aceea incearca sa nu impui sau sa crezi ca adevarul tau este unul general valabil.
Sper sa nu crezi acum ca te-am luat la rost, cu mine incerc acelasi lucru si cred ca ar trebui mai multi sa incerce pe aici.
Ti-am citit comentariul si iti multumesc, sunt principii cu care eu sunt de acord in general, dar firul logic nu e valabil situatiei date.
Toleranta pentru impostori eu nu am si nu accept ca gresesc eu, fiindca nu e vorba de mine aici. Daca vezi pe cineva omorand pe altcineva pe strada (E doar un exemplu), incepi sa te gandesti ca poate merita victima, dar poate nu a facut ceva asa rau, hai sa fim toleranti, hai sa il intelegem, un motiv o fi avut?
Am argumente o gramada, argumente, nu emotii si pareri psihologice. Cine vrea sa le vada, le vede, cine nu, nu are decat, eu mai clar decat atat nu pot sa explic si m-a cam lasat si rabdarea in fata atator oameni care apara un impostor si asemenea ipoteze. Eu sunt prima care admite ca nu le stie pe toate, nu am zis vreo secunda ca le stiu. Am zis doar ca domnul Chirila minte. Cu nerusinare. Si se pare ca sunt mult prea multi oameni care il cred. Care sunt alte date care iau locul unor meta-analize complexe? Cand noi suntem acum in anul 2018, totusi. Nu are rost, asta e.
P.s. Nu ma crede pe mine, crede toate datele oferite mai sus, daca tot mi se citesc toate comentariile. Eu una renunt, am obosit. Cand oamenii nu inteleg niste principii de baza de etica si de medicina, e greu tare. Doar nu te astepti sa contrazic ani intregi de studii pentru ca imi zice x ca a mers pentru sotul ei lacrima de inorog purificata. Hai sa fim o clipa seriosi.
Acesta chiar e ultimul meu comentariu referitor la acest subiect. Chirila sustine opinii personale, nu medicina. Si ar trebui sa explice clar asta, nu sa profite de autoritatea lui ca mare medic salvator si sa le scuipe ca pe niste axiome. Asta e tot ce zic. Nu exista toleranta, nu exista dezbateri, exista doar adevarul demonstrat. Daca tu ca medic treci pe langa asta si inovezi, nu e rau neaparat, ca doar asa exista si progres, dar trebuie neaparat sa urmezi etica si sa explici clar ca spui ce ai visat tu noaptea.
Dar asa e, am ajuns sa cred ca unii oamenii pur si simplu nu pot fi educati si limitele lor sunt astea. E trist, dar e adevarat. Ne lipseste educatia minima, noua ca popor. Mi ni ma. Un popor educat cat de cat nu ar crede orice baliverna. Mai e pana acolo.
Saptamana frumoasa si sanatate!
Cristina, ti-am urmarit comentariile tale multe..vorbesti cu patima si mai ales cu pasiune. Chiar daca nu sunt de acord cu tine in multe privinte imi place cand vad ca un medic se documenteaza in permanenta si mai ales cauta argumente; daca ar fi toti medicii ca tine (fie alopati, naturisti sau homeopati) am avea un viitor extraordinar. Ce vreau sa te rog este sa nu inchizi usa unor posibile tratamente si sa te documentezi in medicina alternativa; este pacat sa lasi sa o umbreasca niste impostori (sau nu), asa cum nici medicii alopati impostori nu umbresc medicina alopata.
„Atât cât mă ajută forțele și rațiunea, prescripțiunile mele să fie făcute numai spre folosul și buna stare a bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violență.
Nu voi prescrie niciodată o substanță cu efecte mortale, chiar dacă mi se cere, și nici nu voi da vreun sfat în această privință.” (Jurământul lui Hippocrate)
Despre asta este vorba: sa tratezi pacientii nu oricum, ci cu cat mai putine daune pe viitor.. Din pacate multi medici uita acest lucru si trateaza pacientul doar pe moment, ignorand efectele medicamentelor pe termen lung. Stii si tu probabil cu cata usurinta multi colegi de-ai tai recomanda medicamente cu efecte pe termen lung (PS: paracetamolul nu este deloc banal).
In rest sper sa ramai la fel de pasionata de ceea ce faci.
Dar vantul exista? E dovedit de stiinta? Sau focul? Sau…gandurile? Ai citit vreun studiu STIINTIFIC despre astea, Cristiana? Ma gandesc ca din postura ta de medic, trebuie sa fi citit multe studii stiintifice.
Si apropo, experienta personala cu un bebe de 4 luni caruia in 15 min i.a scazut febra cu homeopate. Acelasi bebe la 8 luni, tot febra scazuta cu homeopate. O fi fost efect placebo??? Ce zic studiile STIINTIFICE despre placebo la bebelusi???
Cine are urechi de auzit, sa auda! Q.E.D
Anastasia
Da, Anastasia, vântul, focul și gândurile exista, au proprietati cuantificabile și sunt studiate de stiinta. Exista programe care pot ajuta persoane paralizate sau cu membre amputate sa miște un dispozitiv protetic prin intermediul mintii. Exista studii stiintifice care demonstrează efect placebo al mamei (Aka persoana care măsoară febra, observa simptomele etc), de asemenea homeopat și naturist nu înseamnă același lucru, extractele și infuziile pot avea efecte datorita substanțelor din plante, deși concentrațiile sunt mult mai mici și necontrolate decât în medicamente. Homeopatele nu sunt altceva decât apa.
Oamenii de stiinta știu ca nu am descoperit/elucidat totul, de asta continua sa lucreze. Discutiile de genul asta ma fac sa realizez cat de vitala este educatia. De multe ori în școală am considerat ca cutare sau cutare informație nu îmi va fi utila, dar observ ca am învățat cel puțin suficienta matematica, fizica și chimie încât sa pot gândi critic si sa imi dau seama când un articol e o mare vrăjeală pseudostiintifica, iar asta ar trebui sa fie valabil pentru oricine a absolvit cel putin gimnaziul.
Discursul tau ma face sa cred ca si homeopatia este supusa INCA studiului, pt ca nu s.a descoperit/elucidat totul.
Trimite link, te rog, catre studiile de care spui ca exista si arata ceea ce spui tu. Nu am zis nimic de homeopat/naturist.nu am inteles de ce ai precizat tu ceva.
Anastasia, cred ca e nevoie sa te calmezi un pic, nu sunt eu responsabila pentru comentariul tau super agresiv, ba mai mult, dovedesti exact ce am scris eu mai sus, punct cu punct 🙂 O zi faina!
Cine a zis ca ai fi tu responsabila de ceva, Cristiana?
Nimeni. Parea ca imi raspunzi mie, intr-un mod complet nepoliticos si destul de nervoasa. Dar de fapt e fix despre tine si intelegerea ta limitata a lumii care te inconjoara, precum si a comentariilor mele. Agresivitatea ta imi da o senzatie neplacuta, prin urmare nu iti voi mai raspunde, desi am facut-o pana acum din bun-simt. O seara faina, atunci, daca o zi faina nu ti-a placut! Pa pa.
@Cristiana,
Sa inteleg ca esti contra caror tratamente din medicina alternativa? Inteleg ca nu esti deacord cu homeopatia, nmg, apifitotetapia, dar cu suplimentele pe baza de plante sau vitaminele naturale si de sinteza, da?
Un alt aspect, poate nu stii, dar am vazut ca in Ro se recomanda la greu (majoritatea medicilor intalniti si din ce am vb cu alte mamici pe acest subiect) remediile homeopate ca varianta de tratament initiala pentru raceala si tuse, daca simptomele persista mai mult timp se trece la medicamente efectiv.
Sa stii ca si eu la primul copil nu i-am dat deloc homeopate, desi doctorita mea (care profeseaza din 81 si e de moda veche zic eu) mi le tot dadea, fiindca nu sunt deacord sa-i dau copilului zahar 99,99% si 0,01 nu stiu ce… si mereu strambam din nas cand auzeam mamici care le laudau.. La al doilea insa, la 4 luni dupa o raceala avea o tuse care dura deja de 2 sapt, intr-un final am zis ca cateva bobite de zahar nu sunt mare tragedie si am incercat un homeopat, la recomandarea medicului, iar in 3 zile nu mai tusea deloc. Poate am avut noroc, nu stiu, chiar nu-mi dau seama cum functioneaza atunci cand functioneaza, dar de atunci am zis sa le dau o sansa. Sotul chiar facea misto de mine ca zaharul ar fi antibacterian..
Deci conform afirmatiei tale o mare parte din medicii de la noi sunt impostori si nu ar avea o educatie minima, ceea ce nu mi se pare o afirmatie foarte grava, in conditiile in care si ei au facut aceeasi facultate de medicina si au experienta cu pacientii.
Poate sunt platiti sa le prescrie, poate ele contin si altceva decat scrie pe prospect, totul este posibil, daca intram in sfera neconventionala, sa zicem..
Legat de stiinta, cred ca este clar pentru toata lumea ca, de multa vreme, evolutia societatii in general si in stiinta in particular, este dictata de interese financiare.
Din nefericire nu omul, ci banul se afla in centrul societatii. Este adevarat ca s-au facut descoperiri majore, care au usurat viata omului, dar ele sunt doar efectele secundare ale intereselor pecuniare si de putere.
Poate viata oamenilor ar fi fost cu mult mai frumoasa si mai bogata, poate mediul inconjurator nu ar fi avut atat de suferit, daca interesul initial al oricarui demers stiintific ar fi fost viata si intelegerea vietii, nu ce tehnologii sa mai dezvoltam ca sa ducem un razboi din ce in ce mai eficient.. daca ma intelegi..
In aceste conditii, avand in vedere timpul limitat pe acest pamant, este alegerea fiecaruia de a lua in considerare ceea ce stiinta a demonstrat pana acum, fiindca exista probabilitatea ca in viitor aceeasi stiinta sa decida exact opusul sau sa-si largeasca aria cunoasterii, cuprinzand astfel ceea ce poate unii oameni stiu acum intuitiv, dar nu pot demonstra.
Uite, mie mi-a placut matematica si fizica, stiinte exacte de altfel.. Cu toate acestea, am invatat in facultate la fizica cuantica ca in mometul in care vrei sa masori niste parametrii intr-un sistem, nu poti masura toti parametrii la un moment de timp, fiindca prin simplu fapt ca tu exerciti acel studiu asupra sistemului, tu ca observator ii schimbi anumiti parametrii. Deci la nivel micro, prin simplul fapt ca ma uit la ceva ii schimb structura..
O alta chestie.. tot la fizica cuantica se demonstreaza ca de la o anumita viteza in sus un corp solid poate trece prin alt corp solid..
Exista ecuatii pentru lucrurile astea, aceasta este interpretarea lor, dar practic inca cel putin a 2-a chestie nu stiu sa se fi pus in aplicare..dar asta deschide multe usi, multe cai inca neexplorate..si cate alte lucruri de genul asta nu or mai fi.
Fizica cuantica explica functionarea homeopatiei. Ce punem la indoaiala nu e conceptul ( ca daca era concept eronat atunci nu ar fi cursuri in facultate de medicina, doctori specializati in acupunctura, homeopatie in spitalele occidentale, deduse de casa de asigurari medicale) – problema mea este calitatea produselor de pe piata. Realmente nu sunt laboratoare independente sa testeze periodic, randomly, ca homeopaticele/ suplimentele/ medicamentele chiar contin ce scriu pe ele asa ca ramane sa ne incredem producatorul si laboratorul propriu ca isi face treaba bine…
Acolo unde am putut testa am facut teste de sange inainte si dupa administrare.
„Calitatea produselor de pe piata” si „laboratoare independente” sunt concepte fundamentale intr-o societate in care OMUL este cu adevarat preocuparea primordiala, dar din pacate nu este cazul in prezent.
Cercetarea se face cu bani pe care investitorii vor sa ii scoata cat mai repede si profitul sa fie cat mai mare, cam la asta s-a redus si se reduce si in prezent munca geniilor si a inteligentelor lumii. Asa se explica de ce un om cu IQ lui Kim Ung Yong ar declara ” Am fost sus acolo unde majoritatea oamenilor vor să ajungă. Nu e nimic acolo. E pustiu. Întorceți-vă la lucrurile simple.”
Homeopatia se explica prin fizica cuantica!, sper sa am timp sa studiez fenomenul…
Oricum vad ca la noi exista un site oficial
https://www.homeopatie-srh.ro
@ O femeie: „Fizica cuantica explica functionarea homeopatiei. Ce punem la indoaiala nu e conceptul…”
… cum nevoia sa nu punem la indoiala o asemenea afirmatie???
@Mihaela: „Legat de stiinta, cred ca este clar pentru toata lumea ca, de multa vreme, evolutia societatii in general si in stiinta in particular, este dictata de interese financiare.
Din nefericire nu omul, ci banul se afla in centrul societatii. Este adevarat ca s-au facut descoperiri majore, care au usurat viata omului, dar ele sunt doar efectele secundare ale intereselor pecuniare si de putere.”
…nu, nu este clar absolut deloc ce spui tu. asta este doar parerea ta stramba si nicidecum realitatea dar nestiind exact ce presupune procesul de cercetare si scopul ei in diverse domenii (care este imposibil de cuprins in mintea unui om pentru ca asta ar insemna ca un singur om sa fie expert in mii de domenii!), cu o nonsalanta ingrijoratoare, ai pus impreuna vreo cateva enunturi.
No…o luarati pe aratura rau de tot amandoua.
@Rosu Aprins
Rectific, este clar pentru mine.
Spune-mi tu care sunt mecanismele procesului de cercetare. Cine baga bani în cercetare la momentul acesta și cu ce scop?
Aoleu, nu, sub nici o forma fizica cuantica nu explica homeopatia, nici nu abordează măcar acest subiect.
Conform lui Richard Feynman „Dacă crezi ca înțelegi mecanica cuantica, atunci nu înțelegi mecanica cuantica” cu alte cuvinte nu luați de buna o explicație trasa de par a cuiva care nu este măcar fizician. Efectele cuantice se aplica doar la scara atomica și subatomica și nu demonstrează ipoteza ca apa „are memorie” sau ca ar retine proprietăți ale unor substanțe care NU SE MAI AFLA ÎN EA. De altfel nici puținele studii care s-au făcut legat de homeopatie nu au dat rezultate care sa le depășească pe cele placebo.
Finanțarea tratamentelor homeopatice prin sistemul de asigurări este foarte disputat chiar și în puținele tari unde de aplica.
Legat de interesele financiare, în farmaceutica, nu se fac studii pe acest subiect pentru ca nu da rezultate, dacă ar funcționa puteți fi siguri ca marile companii ar fi primele care ar vinde apa la preț de aur, pentru profituri mult mai mari decât iau pentru medicamente care chiar trebuie sa conțină substanțe active.
[…] CONTINUAREA […]
@Mihaela
Intrebarea ta e stramba si nu face sens din punctul meu de vedere. Ai adresat intrebarea sa iti validezi comentariul anterior: daca nu raspund corespunzator (ca asa percepe filtrul tau personal, raspunsul meu), gandurile tale au greutate. Fiecare cu ce il ajuta sa doarma noaptea mai bine…
Pt un raspuns coerent si educat la „care sunt mecanismele cercetarii”, iti recomand sa treci printr-un master sau doctorat (da, in afara Romaniei) si nu adaug nici un fel de aroganta acestei recomandari (in unele tari cercetarea incepe din undergraduate studies=facultate in Ro). Sunt cursuri specializate numite „Metode de Cercetare”, care in programul de master (si mai inainte de master) incep sa explice, pregateasca si initiaze studentul in acest proces. Procesul este unul riguros, complex si unul care necesita o gramada de resurse ca rezultatele sa fie obiective (exemplu: cu cat este mai mare sample-ul=esantionul, cu atat observatiile sunt mai adanci si aproape de realitate pentru ca incorporeaza o multitudine de factori si conditii pe care un sample=esantion mic nu are cum sa le cuprinda/expuna; poate dura ani; ca sa ai un sample=esantion reprezentativ-sunt diferite criterii care definesc „reprezentativ”-ai nevoie de resurse). In mediul academic, unde cercetarea isi are cuibul si unde rigurozitatea este la un nivel foarte inalt (repete, in afara Romaniei), fondurile, unele sunt generate de stat (Danemarca, de exemplu), sau spitale, in State, care la randul lor lucreaza in echipa cu aceste centre (repet, astea sunt simple exemple).
Un raspuns complet si educat in ceea ce priveste „scopul cercetarii” presupune acordarea unei arogante uimitoare noua insine (ca non-cercetatori) in a simplifica in cateva cuvinte, efortul depus de mii de cercetatori, zeci de ani de-a randul. Eu nu as indrazni sa conturez scopul unui proiect de cercetare la care unul sau mai multi din fostii mei profi lucreaza zi de zi. Fiecare prof/practician este expert in patratica lui si scopul/motivatia pt fiecare proiect demarat este un interes bazat pe studiul lor din timpul studentiei, mentoratului si activitatii lor profesionale. Concret: orice domeniu are mii de felii care presupun expertiza a diferiti cercetatori. Ori sa vin eu si sa expun orbeste ce oamenii astia lucreaza de zeci de ani, ar insemna, repet, o mare aroganta. Nu mi-a trecut prin cap vreodata sa gandesc asa si nici nu o voi face acum ca sa iti dovedesc tie sau altcuiva nimic in legatura cu acest subiect.
Nu imi propun sa intru intr-o sau sa pornesc o discutie aprinsa pe tema cercetarii din tara versus din afara ei. Sunt fff putini cei care in Ro respecta rigurozitatea stiitintifica si depun efortul care ii inlesnesc sa publice in jurnale internationale (nu tv sau ziare ci jurnale peer-reviewed) de specialitate de calitate (calitate=te prind un doi cand inventezi sau spui bazaconii! cine? celalti experti care au depus munca inaintea ta pe acelasi drum sau drum adiacent). In Ro si-au creat propriile jurnale (de ei inventate, de ei controlate, in care 3 articole romanesti publicate in jurnale romanesti echivaleaza 1 articol publicat in jurnale de specialitate de afara, de exemplu si…asa se promoveaza unii pe altii in grade licentiate). De ce pomenesc jurnalele straine? Pt ca daca intr-adevar iti pasa de rigurozitate stiintifca, citesti ce au facut/descoperit altii (din intreaga lume=literature review), dupa care bazat pe aceste cunostiinte si pregatirea ta academica, iti probezi ideile si vezi ce iese in diferite conditii pe care le expui obiectiv. Aceasta pregatire de baza=nu doar de bun simt (ca acorzi credit celor din inaintea ta care au adus contributii la bucatica ta din domeniu) dar necesara, pt ca fara descoperiri precedente, nu poti studia/experimenta mai departe, te construieste ca specialist onest si obiectiv in domeniul in care ai ales sa profesezi.
In acelasi timp eu stiu unde bati…ca unele companii (nu le cunosc nr. deci nu enuntiez cate ce cum si ce fel de) isi angajeaza asa numiti experti „sa dovedeasca” ceea ce vor ei pt ca produsele lor sa aiba legitimitate. Aia nu e cercetare si nu doar ca nu e dar mereu iese la iveala adevarul care chiar daca nu e pe placul unor companii sau administratii, tot iese. De ce? Pt ca cercetatorii care isi respecta domeniile si chiar se pricep, pt binele general=the greater good, vin si iar, prin munca lor laborioasa, demasca falsitatile sau incorectitudinile…gen homeopatie.
Inchei prin a sublinia…no, bine, dupa ce mi-am insirat gandurile…troll-ezi articolul, nu? :)) Pai bravo tie si mie invatatura de minte sa imi fie sa nu imi mai pierd timpu raspunzand online :)) dar cum am avut timp de pierdut si mental de scris acest mesaj…nu-i bai.
Sante!
@Rosu Aprins
Mulțumesc pentru răspuns.
Uite acum am citit și eu ce inseamna trollingul și îmi dau seama ca este posibil ca cineva sa creadă asta despre mine referitor la comentariul meu către tine, dar sa știi ca nu asta am avut în cap.
Pur și simplu când cineva, care nu te cunoaște deloc, îți spune ca ai luat-o pe aratura sau ca gandesti stramb este greu sa ramai obiectiv.
Referitor la cercetări științifice, din păcate eu nu am decât exemple în domenii pur tehnice, nu în domeniul sănătatii, adică prieteni care după o facultate în Ro au plecat inafara la universități mari unde au făcut și fac cercetare.
Uite unul dintre ei se ocupa de acum 10 ani, în Canada, de cloud computing, termen cunoscut doar în mediile academice la momentul respectiv. De vreo 2, 3 ani insa iată ca a apărut pe piata tehnologia cloud.
Din cate știu eu in astfel de tari puternic dezvoltate cercetarea se face preponderent în mediile academice în parteneriat public privat. Se pare ca e rețeta cea mai buna pana acum, cercetătorii fac ceea ce le place, iar companiile care ii susțin financiar obțin ceea ce își doresc.
Un alt exemplu, un prieten care lucra asa la o universitate din Anglia, a zis sa încerce sa facă cercetare la o firma romano-straina în România. A rezistat 1 an, de ce? Fiindcă aici muncea, pe un salariu mult mai mic, 10-12 ore zilnic și mereu cu presiunea de a da rezultate cât mai rapide.
Aici era clar ca obiectivul final al cercetării este profitul, pana la urma același obiectiv este peste tot, ok, doar ca acolo esti mai bine plătit și beneficiezi de condițiile de munca normale zic eu.
Nu am pus la îndoială pregătirea oamenilor care lucrează în cercetare, repet, sunt oameni super inteligenți, unii chiar geniali, dar ce păcat ca rezultatele muncii lor nu se regăsesc în bunăstarea generala a oamenilor, a TUTUROR oamenilor.
The greater good, ok, poate asta e, gândesc eu strâmb, din păcate eu asta vad, ca cu toata tehnologia dezvoltata, cu toate super mega giga descoperirile făcute, zilnic mor mii de copii de foame, alte mii de oameni mor din cauza bolilor provocate de sărăcia extrema și altele.
Sa știi ca nu e scopul meu sa fac trolling sau sa crezi ca am ceva personal cu tine, pur și simplu ma dor lucrurile astea, fiindca și eu am copii și când vad cum copiii aia mor de foame, cred ca și în Ro s-a ajuns sa existe multe cazuri de subnutritie, dacă nu chiar cazuri mai grave, pur și simplu ma apuca plansul.
Nu vreau sa ma cert cu nimeni, scriu și eu ce ma doare, poate nu sunt chiar singura care vede asa lucrurile, iar dacă unii ma considera anormala, asta e, nu putem sa fim toți la fel..
Multă sănătate și ție,
@Mihaela,
Ce are cercetarea cu problemele nerezolvate ale umanitatii de care binenteles ca si mie si multor altora ne pasa? Aceste probleme au existat si vor exista datorita felului in care au fost/sunt alocate si gestionate resursele in fiecare loc de pe pamantul asta (local si global). Nu cercetatorii aloca aceste resurse ca nu asta e jobul lor.
Exemplele tale sunt anecdotice (nu, nu amuzante), fiind anecdotice nu sunt reprezentative insa cu toate acestea, am mentionat si eu acest fapt mai sus.
Iti inteleg frustrarea insa nu cercetarea trebuie facuta responsabila pentru problemele sociale.
Am glumit cu troll-atul-credeam ca se percepe ironia.
Fiecare alege ce vrea sa creada, de acord insa nu pot sa nu imi exprim gandurile cand vaz afirmatii gen „fizica cuantica explica homeopatia” si „scopul cercetarii este profitul”. Aceste afirmatii sunt strambe si tare departe de adevar.
Sante!
@Rosu Aprins,
Înțeleg ce vrei sa spui, nu am vrut sa se înțeleagă ca e vina cercetatorilor.
Cred ca am scris într-un comentariu mai sus ca este defapt o problema globala a evoluției societatii în general.
Parerea mea este ca problemele nerezolvate ale omenirii sunt problemele noastre, ale tuturor..si ne pot afecta pe toți într-un fel sau altul, mai devreme sau mai târziu.
Multă sănătate!
multumesc din suflet pentru transcrierea partiala a acestei conferinte, mi a placut. Noi locuim in Cehia si e drept ca medicul pediatru de aici nu ne umfla cu medicamente dar nici noi nu mergem cu copiii la usa ei la orice muc. Cum il alaptez inca pe cel mic, eu i-am dat anul trecut in iarna si celui mare lapt muls, un minim de 200 ml acolo, zilnic, pentru ca nu reuseam sa scapam deloc de viroze si muci si tuse si antibiotic deja luase…fara rezultate, doctorita zicea sa asteptam sa treaca de la sine, ca nu are ce face, e normal. Pana la urma laptele muls l-a ajutat, a doua zi deja era ca nou si de atunci e bine. Poate pare deplasat ca i am dat lapt muls copilului de aproape 4 ani dar pe noi asta ne a ajutat sa supravietuim sezonul rece…acum are aproape 5 ani si am scapat sezonul rece, pana acum, fara raceli si alte viroze de la gradinita. Sper sa fie totul ok, dar daca vad semne de boala eu nu as ezita sa ii dau putin lapte muls (el nu stia ca e lapte matern ca incercam sa i ascund, dar cred ca banuia…ii placea mult si il numeam cocktail magic…cerea sa bea des dar na, fiind ceva magic si delicios nu poate fi si mult)
Am citit tot articolul despre ce spuneau stimabilii doctori. In mare parte sunt de acord, dar intr-o alta masura au fost cam biasati in sensul ca in majoritatea cazurilor parintii sunt de vina pentru toate bolile copilului. Cu asta nu sunt de acord. Daca un parinte cere antibiotic pentru parinte si doctorul ii prescrie sa „scape de gura lui” aici are vina si doctorul si parintele in egala masura. Dar, cel putin din experienta proprie, in majoritatea cazurilor doctorul prescrie antibioticele fara ca parintele sa ceara.
Din experienta proprie, copilul meu avea febra de 5 zile si m-am dus la medic (deci nu din prima zi). In prima faza am fost certat cum m-am dus cu copilul asa tarziu, dupa 5 zile de febra (desi era tinuta sub control cu antitermice, si intre episoadele de febra, starea copilului era in regula). Controlul a fost foarte basic dupa care a scris repede reteta cu antibiotic – apoi am cerut daca se poate sa facem niste analize de sange sa vedem daca chiar este bacterie sau nu. A fost de acord, care a confirmat ca era o viroza (mononucleoza) si asa am evitat antibioticul.
Acum locuiesc in alta tara unde un antibiotic nu se prescrie fara o confirmare prin analize – adica nu dupa ureche. Si sunt de acord ca si parinte in afara de antitermice nu ar trebui sa se administreze fara prescriptia medicului – la fel si cu aerosolul, tot de doctori este prescris, nu a fost inventat de parinti.
O alta problema sunt farmaciile din Romania, unde poti sa iti cumperi fara reteta aproape orice (chiar si antibiotic) ceea ce ii iarasi gresit.