Marsupi, sistemul de purtare ergonomic perfect pentru primele luni cu bebe, ideal pentru mame, tați, bone și bunici

Trei lucruri m-au salvat de la a-mi pierde mințile în primii ani de mămicie cu unul, apoi cu doi copii sub doi ani și jumătate:

1.Umorul

2. Magne B6

3. Marsupi

Le recomand, cu permisiunea medicului curant, desigur (la punctul 2, că râsul nu știu să aibă contraindicații), tuturor proaspetelor mămici.

Când îmi venea să plâng și mă învârteam despletită cu un copil urlând în brațe. Când trebuia să fac același lucru, dar cu doi copii urlând în brațe. Când nu dormeam, când nu apucam să mă spăl pe cap mai des de o dată la două săptămâni, când mi se părea că sunt cea mai lipsită de talent mamă de pe partea asta de planetă, mă luam la mișto. Autoironia m-a salvat de pe marginea prăpastiei de atâtea ori! Și acum, când copiii sunt mari și-mi spun ce-i supără cu vorbe, nu cu plâns (lucru pe care uneori îl regret, serios, câteodată e mai bine să nu știi EXACT ce simte copilul tău), umorul ne salvează!

Despre Magne B6 vorbiți cu doctorul, așa e civilizat și sănătos.

Dar despre Marsupi putem vorbi împreună, căci mie mi-a îmbunătățit viața cu circa cel puțin 30% cât copiii au fost mici. Ca să mă asigur că nu doar mi s-a părut, am întrebat și alte mame ce le-a plăcut și ce nu le-a plăcut la Marsupi acesta. Am fost uimită să citesc sute de povești înduioșătoare, să văd atâtea poze cu copii dormind sau zâmbind fericiți la pieptul mamelor, taților sau bunicilor! Concluzia e că Marsupi e grozav! La final aveți un clip simpatic și o reducere de 10% la Marsupi pe Hiphip.ro, poate vreți să luați pentru voi sau pentru o prietenă însărcinată!

Bine, dar ce e Marsupi?

Mai întâi, câte ceva despre a purta copilul sănătos și comod pentru el și pentru mamă

Nu e orice fel de marsupiu în care îți poți purta copilul. Unele dintre modelele disponibile pe piață, inclusiv cele ale unor branduri mari de cărucioare, de exemplu, nu sunt ergonomice, adică nu sunt sănătoase, pentru că nu respectă poziția fiziologică sănătoasă și comodă pentru un copil mic.

Pe foarte scurt (pe lung am scris mai de mult aici), un sistem de purtare sănătos:

  • Materialul care stă pe spatele copilului este moale, ca să se muleze pe spinarea lui bebe, să poată lua forma spatelui bebelușului (dacă sistemul de purtare are pe spate materialul buretat sau cartonat, deci tare, nu e bun)
  • Permite purtarea copilului doar cu fața la purtător, niciodată cu fața spre lume
  • Are zona de material pe care stă cu fundul lată, astfel încât materialul ajunge de la un genunchi la altul, iar fundul lui bebe stă în sistem ca într-un hamac, nu ca într-un chilot. Genunchii trebuie să fie mai sus decât fundul, întotdeauna.

Material moale la spate, fundul mai jos ca genunchii, cu fața la purtător. Asta e poziția corectă întotdeauna, indiferent de vârsta copilului și de tipul sau brandul de sistem.

În ce ne purtăm corect bebelușii?

Pentru bebelușii mici, sunt multe variante sănătoase de purtare. Există wrapurile elastice și țesute, care sunt ca niște eșarfe lungi cu care îl legi pe bebe de tine. Sunt foarte faine și moi, dacă ești îndemânoasă (eu nu sunt). Sunt slingurile fixe sau reglabile, cu inele, în care porți puiul pe un umăr (eu am scolioză și n-am avut voie cu din astea, plus că nici nu m-am descurcat cu ele). Sunt multe variante de sisteme făcute din wrapuri, cum ar fi mei tai sau wrap tye sau hop tye, o combinație de wrap cu bretele (din asta am avut, foarte faine), ceva mai ușor de folosit. După ce bebe mai crește, după 5 luni, puteți apela la sistemele de purtare cu bretele și centură buretate, gen Manduca, Boba, Isara (dacă nu le folosiți deja și pe ele).

Și Marsupi?

Și mai este și Marsupi, un sistem de purtare ergonomic creat în România, care poate fi folosit de când puiul e foarte mic și până pe la 6-8 luni, în funcție de greutate.

Noi am folosit un Marsupi primit de la altă familie. L-am purtat și eu, și omul, cu copiii noștri în el. Sofia a stat în Marsupi de la 2 la 5 luni, Ivan de la o lună la 7 luni. Cel mai mult la Sofia m-a ajutat cu refluxul ei, pentru că se liniștea în Marsupi și dormea în el la verticală, fără să mai verse. Tot în el o și alăptam. La Ivan a fost de mare folos pentru că îl puteam plimba să doarmă în timp ce ieșeam cu Sofia în parc sau la plimbare, ca să nu-i stric ei programul de distracție din cauza fratelui care dormea de 4-5 ori pe zi.

Principalele calități ale lui Marsupi, din ce am observat eu și din ce mi-au scris sutele de mame care îl iubesc, sunt următoarele:

  • este foarte ușor de montat: îți prinzi cureaua în talie (are arici), pui copilul în el, cu fața la tine, apoi cu o mână pe copil, tensionezi bine bretelele pe umeri și pe spate, le încrucișezi pe spinare și le lipești în față, pe spatele copilului
  • nu trebuie reglat când se schimbă purtătorul, ca la sistemele cu bretele, care trebuie ajustate în funcție de dimensiunile purtătorului
  • se montează rapid, copilul nu are timp să se enerveze
  • nu necesită experiență sau skiluri deosebite, îl poate pune ușor și tati și soacra și bona
  • este dintr-un material ușor și subțire, nu ocupă mult loc în geantă
  • e foarte rezistent, știu Marsupii date de la o familie la alta de șapte ori la rând
  • are un preț bun, e în jur de 250 de lei
  • îl poți folosi de la naștere până la 6-8 luni, când treci la SSC, fără să mai ai nevoie de alte sisteme de purtare (dar depinde mult de dimensiunile copilașului, unii sunt foarte mari de la 5 luni și e nevoie mai devreme de o punte mai mare sau de bretele și centuri buretate).

Dezavantajele lui sunt faptul că nu are bretelele buretate, ceea ce poate duce la dureri de umeri când copilul devine greuț. Un alt dezavantaj este că Marsupi rămâne mic când copilul face 6-7-8 luni, în funcție de fizicul copilului. Un wrap țesut, de exemplu, are o durată de viață mai mare. Când genunchii și fundul nu mai fac litera M, adică genunchii atârnă mai jos decât fundul, e timpul să schimbați Marsupi cu un sistem potrivit copiilor mai mari.

Ah, și ariciul. Unele mame se plâng că nu pot transfera copilul adormit din sistem în pat, pentru că atunci când desfac ariciul, copilul se trezește de la zgomot. Din experiența mea, dacă Marsupi e deja folosit, ariciul e mai moale și nu mai face la fel de mult zgomot. Ajută și să cânți cât îl desfaci sau să acoperi urechile lui bebe cu pieptul, respectiv mâna ta, ca să poți desface ariciul fără stres.

Bun, înainte să vă las cu mărturiile câtorva dintre mamele și tații care iubesc Marsupi și cu codul de reducere în caz că vreți să-l comandați pentru voi sau pentru o prietenă care urmează să nască, vreau să insist asupra a două aspecte care țin de montarea și purtarea corectă a bebelușului în Marsupi.

  1. Când prinzi cureaua pe talie (atenție, nu pe șold), o montezi ca pe un șorț, cu partea mare de material (panoul) în jos (nu în sus, ca la un SSC). Aveți mai jos un mic tutorial, click play.
  2. Când genunchii copilului ies prea mult în afara punții, adică partea care îi vine copilului sub fund, este timpul să treceți la un sistem cu punte mai mare.  Va fi mai confortabil și pentru voi și pentru bebe. La fel și dacă vă dor umerii de la greutatea lui bebe, e timpul să treceți la un sistem cu centură și bretele buretate.

Ce spun mamele și tații despre Marsupi?

Lavinia Petcu spune: Am avut varianta de vară, Marsupi Breeze . Material moale si rezistent , ușor de spălat. Mi-am purtat doi copii de la 4 săptămâni până la aproximativ 7 luni. E ușor de pus, nu am avut probleme la transferul copiilor în pătuț, nu îi deranja zgomotul produs de scai. Sistemul meu a fost folosit de trei mămici și cinci copii și este în stare perfectă. Nota 10 de la mine!

Andrei Belceanu a făcut și o poezie despre Marsupi: De când pe lume ai venit, În Marsupi te-am plimbat,  Un tătic fericit, De mămică lăudat!

Lavinia Tămaș: Prima oară când am ieșit la plimbare cu bebe în Marsupi, ploua. El adormise instant și atât de adânc, încât am crezut că a leșinat, că s-a sufocat. Am fost șocată de efectul pe care îl avea asupra lui, de cât de bine se simțea. Nu m-a dezamăgit Marsupi. A putut și soțul meu să îl folosească și era atât de practic! Fără atâtea “reglaje”. De câte ori auzea sunetul “ariciului”, bebe zâmbea, fiindcă știa că ieșim la plimbare.

Flavia Ceaușu Zserai: Marsupi nostru a purtat șase copilași și acum va ajunge din nou în familia noastră, pentru bebe 3. Este super ușor de folosit, anti-murdărie, se spală ușor, se usucă repede și este Made in România. Prețul este decent, mai ales că e de cursă lungă. Recomand cu drag.

Eunice Pantea: Ce mi-a plăcut cel mai mul e că poți să îl treci ușor de la mami la tati, fără să fie nevoie de ajustări ale bretelelor. Mi se pare foarte practic cu scai. Pe primul copil l-am purtat de la 2 luni până aproape la 8 luni. Și acum pentru al doilea copil, tot marsupi vreau să cumpăr. Abia aȘtept!

Delia Romocea: Până să încercam Marsupi eram adepta plimbărilor cu căruciorul. Când vedeam vreo mămică cu sistem de purtare mi se părea ciudat și mă întrebam dacă nu o doare spatele, dacă e comod pentru ea și pentru bebe. După ce am folosit Marsupi, mi se pare extrem de comod și ultil și pentru bebe și pentru mămică/tătic. Se montează și se ajustează foarte ușor datorită scaiului special velcro, doar trebuie să fii puțin atentă să nu îți agăți ciorapii ? și cam adună scame. Are ceva praf de somn, bebe adoarme în el extrem de repede. Este dintr-un material foarte bun, care permite aerului să circule, noi avem modelul Breeze. Este extrem de practic când ai de mers la cumpărături, să te strecori ușor printre rafturi ?, uiți de grija bordurilor înalte, ocolirea gropilor, că nu încapi în lift, și poți urca/coborî liniștită scările.

Oana Chis: Este foarte ușor de utilizat, bebe stă foarte confortabil, iar părinții au libertate de mișcare. Tati abia așteaptă să aibă ocazia să o poarte. Sper să îl putem folosi cât mai mult ? Dezavantajele (zgomotul scaiului) sunt insesizabile în comparație cu beneficiile pe care le aduce Marsupi. 

Raluca Bratu: Marsupi a fost șansa mea la o vacanță la mare, bebe venind pe lume fix la început de vară. Așa că în august am plecat cu toții la mare, liniștiți că o să trecem mai repede peste colici, dor de brațele mamei sau de pupicii de pe frunte. În plus, fratele cel mare nu s-a simțit exclus, cu bebe “la bord” am avut posibilitatea să mă implic în activități și cu el. Un mare atu pentru Marsupi a fost că îl putea folosi și alt membru al familiei, tăți sau buni, ușor, fără reglat de catarame, împachetări misterioase ? sau alte bătăi de cap! 

Mădălina Stanciu: Îl avem de la 3 săptămani și îl iubim în continuare, deși acum avem împrumutat un alt sistem că a crescut puiul, prima dragoste nu se uită niciodată . Ne-a fost de ajutor în serile când M. era agitat de la colici, la cumpărături (ca să mi pot folosi ambele mâini la împins căruțul) , la plimbările în parc și, cel mai important, în primul concediu în 3, când nu am vrut să avem ca bagaj de cală și căruciorul. M. Adoră să fie purtat, la pieptul nostru doarme cel mai bine (și cel mai mult :D), suge lapte când are nevoie și în același timp se plimbă alături de noi.

Cristina Bărbieru: Într-adevăr, un mic dezavantaj este închiderea cu velcro, dar eu, când trebuia să o scot din sistem adormită, îi lipeam o ureche de pieptul meu, iar pe cealaltă îi puneam mână și nu auzea zgomotul :)) Foarte tare este că se poate monta și pe șold, când bebe devine foarte interesat de ceea ce se întâmplă pe drum, în timpul plimbării. 

Cosmina Goron:  Nu sunt fan sisteme de purtare, nu sunt fan purtat copil în brațe. Dar a venit iarna… Tragedie pe capul meu, că nu puteam ieși cu căruciorul. Atunci mi-am amintit că am primit marsupiul cadou (înapoi de la cumnata mea :))). Am avut o revelație :)) Nu-mi venea să cred cât e de ușor, comod și simplu de folosit! Cu el am trecut iarna 🙂 

Leia Tvigun: F bună variantă pt familia în care copilul e purtat de diverse persoane în aceeași zi. La noi eu aveam program dimi, bunicile la prânz și soțul seara. A noastră dormea doar la piept. Nici vorba de vreun transfer în pat. A fost bine că măcar mă plimbam și citeam mult cât ea dormea.  

Emma Galanopulos: A fost un real succes colaborarea cu Marsupi, l-am iubit de la prima purtare, atât eu, cât și fetiță, l-am adorat, ne-a ajutat, ne-a ușurat viață, am alăptat în el, l-am purtat și ne-a purtat peste tot unde a fost nevoie și cu greu ne-am despărțit de ea. Fetița mea a stat cuminte-n el luni întregi, mereu a avut praf de somn și lapte dulce. Iar cea mai dragă imagine a fost văzându-l pe soț cu fetița în Marsupi. L-a încercat chiar și bunica. 

Axelandra Axl: Marsupi saved my life! La propriu. Sunt mamă de 3 copii, fără tăți acasă până seara la 20:00, fără niciun fel de ajutor. Dar la 3 luni am descoperit Marsupi și a fost descoperirea vieții mele. Cum ne trezeam îl puneam în sistem și făceam curătenie, mâncare, călcat rufe cu bebe în sistem. Apoi ieșeam afară cu copiii și aveam mâinile libere pentru fetițe. Până la 2 ani îmi adormea numai în sistem. Și tati îl purta în sistem, că îi era drag să îl simtă la piept. Și acum îl păstrez în cutie, încă are mirosul de bebe în el. 

Gabriela Cotârleț: Te face dependent de purtat… Chiar și pt tătici, pentru că e f practic și ușor de pus. Eu și soțul meu ne „băteam” pe el. În concediu la mare , „îmi fura copilul” dis de dimineață , ca să se plimbe ei doi pe malul mării! 

Roxana Moraru: La 5 luni am fost în Grecia, Skiathos, cu escală la Atena. Am purtat fetița în aeroport, în avion, pe plajă, seară la plimbare. Acasă am purtat-o în parc, la Mall, la cumpărături. Mai am un băiețel mare, avea 4 ani jumate anul trecut, și doar așa m-am putut ține după el. Este ușor, extrem de simplu de pus, bebe a stat fără să zică pas de la 2 luni la aproape 9 luni când deja era grea și îmi apăsa pe umeri, am trecut la Manduca (să îi dea Dumnezeu sănătate inventatorului). Am iubit Marsupi! Îl recomand când e bebe mic, până într-un an, datorită ușurinței cu care se pune/scoate, dimensiunii (îl îndesam în posetă), și a calitătii materialului. Fetița nu a transpirat, nu a comentat, se spală la mașină, iar ariciul ăla e superglue. 

 

Mulțumesc, Hiphip.ro pentru Marsupi! Și ca să încurajăm consumul de purtat responsabil al bebelușilor, vă oferim un cod de discount de 10% reducere la Masupi, inclusiv Mini Marsupi (marsupi de jucărie), acesta e PrintesaUrbana2019, valabil până pe 30 aprilie, AICI, vedeți toate variantele de culoare și model disponibile.

Ah, și dacă vreți să vărsați o lacrimă, dați click mai jos. Mulțumesc tuturor familiilor care au contribuit la mesajul meu (și al lor) de iubire pentru Marsupi, care ne ține mai aproape de bebelușii noștri cât încă ne mai vor. 🙂

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4238

3 comentarii

  1. Eu nici n-am copil si nici nu e plan pentru inca un numar de ani, dar visez cu ochii deschisi la placerea de a-mi simti bebele la piept ore in sir. Cred ca si psihic as fi mai linistita ca e protejat, pentru ca e cu mine 🙂

  2. Noi nu am avut Marsupi, am avut alte sisteme, insa recomand din tot sufletul purtarea bebelusului ❤ si ma bucur ca tot mai multe mamici aleg sa faca asta ❤❤❤

  3. Buna!

    Voi reuseati sa tineti copiii in Marsupi si cand nu dormeau? Fetita mea (acum are 3 luni) nu vrea deloc sa stea, nici in wrap, nici in sistem cand e treaza – am un ergobaby. Nu-i place defel sa stea cu fata la mine si sa nu vada nimic. Pana pe la 2 luni era ok pt ca dormea mult si puteam iesi cu ea in wrap, dar acum nu mai doarme la fel si se trezeste repede cand iesim. Idei, trucuri de incercat? Ar fi foarte apreciate, pt ca nici in landou nu o pot duce din cauza refluxului.

    Multumesc mult!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *