Hai să lăsăm fițele de demoazelă lovită-n aripă și să mergem la vot! Miza e prea mare!

Pentru mine, lucrurile sunt destul de clare. Și simt că este datoria mea să scriu despre asta, alegerile prezidențiale sunt un moment de cotitură pentru evoluția noastră, pentru educație, pentru sănătate, pentru viețile noastre și ale copiilor noștri. Nu-mi pot vedea de ale mele ca și cum nimic nu se întâmplă, pentru că ceva se întâmplă și simt că ar putea fi rău, mult mai rău pentru noi dacă lumea nu merge la vot duminică. Așa că fac ce știu să fac și ce pot. Scriu despre asta.

Merg la vot pentru că e unul dintre rarele momente în care îmi pot exprima clar aprobarea pentru unul și dezaprobarea pentru altul dintre cei care ne conduc și iau decizii în numele nostru.

Merg la vot pentru că până acum 30 de ani, oamenii visau la asta, pentru că acum 30 de ani oameni au murit pentru asta. Merg la vot pentru că dacă nu merg, contracandidatul celui pe care vreau să-l votez are o șansă în plus să câștige.

Nu mă deranjează că aleg răul cel mai mic. Nu pentru că m-am obișnuit, s-a întâmplat de câteva ori și să votez cu entuziasm cu câte un candidat (deh, eram mai tânără), chiar n-am votat de fiecare dată ca să nu iasă cine n-am vrut. Ci pentru că înțeleg că ăsta e locul în care suntem. Aceștia sunt candidații pe care îi putem produce momentan în România. Nu există alții. Au ajuns aceștia doi în turul doi pentru că așa a decis țara, prin nereprezentare și prin prezentare. Tot noi i-am trimis pe ăștia în turul doi, inclusiv nemergând la vot, neimplicându-ne în politică.

Știi tu unul mai bun? De ce nu l-ai convins să candideze, de ce nu i-ai adunat semnături, de ce nu ai convins lumea să iasă la vot pentru el? Ești tu mai bun? Bagă-te, nene, convinge-ne și eu te votez. Până una alta, cu asta defilăm. Dintre ei alegem.

Nu mă tăvălesc pe jos ca un copil de trei ani că eu nu am cu cine vota, nu vreau nici de vanilie, nici de ciocolată, eu vreau înghețată din lacrimi de unicorn virgin, dacă nu îmi dai din aia, nu ies din casă!
Sunt adult și înțeleg că asta e situația, așa că aleg dintre ce au ales pentru mine concetățenii mei, împreună cu mine.

Când aud că unii nu votează ca să-l pedepsească pe ăla pe care l-au mai votat și i-a dezamăgit, îmi vine să plâng de ciudă, serios. Amândoi candidații, indiferent de rezultat, vor avea după vot o viață mult mai bună decât majoritatea românilor. Nu vor tremura de frig în case, nu vor muri de infecții în spitale sau otrăviți de gaze toxice la ei în casă. Li se va rupe ambilor de actul nostru de pedeapsă, ah, nu m-a votat Mihaela din Berceni, OMG, mă duc să mă biciuiesc, am nevoie de terapie și de multe șervețele, mă predau, mă înscriu la școala de corecție, sunt un om rău, acum mi-e limpede.
Pedepsiții vor fi cei 17 milioane de români din țara asta care vor intra sub dictatura partidului unic, la 30 de ani de când am scăpat de ea. Am văzut deja cum PSD dorește să-și subjuge toate puterile în stat, cum au violat justiția și au eliberat criminali, ce au făcut cu Curtea Constituțională, cu codul penal, cum au pus jandarmeria să gazeze oameni care protestau pașnic, cu tentativele de a strânge de gât economia de piață, cu încercările lor disperate de a ne depărta de UE, de a manipula și a minți exact cum o făcea pe vremuri partidul comunist. Fix să mai avem și președinte PSD e tot ce lipsește ca să rămână țara asta goală.
Pe ăștia îi pedepsiți dacă nu ieșiți la vot. Pe noi toți. Pe mama ta și pe copiii tăi și pe toți oamenii care trăiesc aici și se luptă aici să reziste.
Așa a câștigat Firea primăria Capitalei, cu 17% dintre voturi, pentru că 67% dintre bucureșteni au stat acasă.
Dacă nu ieșim măcar jumătate dintre noi la vot, vom avea președinte PSD, pentru că electoratul PSD iese la vot, nu are fițele noastre de demoazelă rănită în aripă.

Mi-a rămas în minte un lucru din dezbaterile de aseară. OK, că Viorica Dăncilă nu a răspuns onest și asumat la nicio întrebare, și-a asumat toate măririle de salariu (de parcă din buzunarul ei, nu dintr-al nostru, le-a dat, că e bugetul gol goluț deja), iar când a primit întrebări despre atacul PSD la justiție e dat vina pe PSD și pe parlament, a băgat numai vorbe goale și eschive la asbolut toate subiectele, s-a văicărit de Iohannis o dată la trei minute, că e rău și o discriminează, n-a știu aria cercului, whatever, poate că dacă mă iei repede nici eu nu știu, deși eu sunt jurnalist, iar ea e inginer, absolventă de Poli cu nota 9, dar cum s-a apucat ea să se încoțopenească la reporterița care i-a pus întrebarea, cu câtă aroganță s-a apucat să explice cât e ea de compentă, atâta lipsă de bun simț și de simț al realității n-am mai văzut de mult. M-am simțit ca atunci când îl vedeam pe Dragnea spunând că el a fost votat de 3 milioane de români, are validarea lor, deci să ne vedem de ale noastre.

Am ieșit în stradă atâtea zile și nopți să îi arăt că pe mine nu mă reprezintă hoția și minciuna și corupția. Iar acum să stau acasă, ca de luni s-o aud pe Viorica spunând același lucru? E ca și cum mi-aș da jos tacticoasă tenișii ca să-mi bat niște cuie în talpă. De ce aș face una ca asta?

Nu mai vreau să mai aud de acest partid, de acești incompetenți aroganți care ne cred pe toți proști sau de vânzare. Nu mai suport. Nu mă reprezintă, nu-i vreau, și mă duc la vot să îmi exprim această opinie.
Dacă nu te duci, înseamnă că mai vrei. Nu se poate să mai vrei așa ceva. 

Un președinte de țară e acolo să ne garanteze că e respectată constituția, pe care partidul doamnei a vrut să o modifice ca să-și plătească datoriile față de biserică și să scape de pușcărie ei și prietenii lor. Nu sunt de acord cu așa ceva.

E acolo să ne reprezinte în afară, iar ea este o colecție de gafe, o lipsă crasă de cunoștințe, eleganță, bun simț, abilitate de adaptare. Nu sunt de acord cu așa ceva.

Știți că președintele poate grația oricând, pe oricine? Ia să vedem, ce prieten bun al doamnei Dăncilă e în prezent la pușcărie? Nu zic că o să facă asta, dar… dacă o face? Nu sunt de acord cu așa ceva.

Președintele e omul ăla pe care o să-l vezi la TV des povestindu-ți despre țara ta. Pe cine veți suporta mai greu vreme de cinci ani făcând asta?

Acest om pe care-l alegem noi duminică va ieși cinci ani peste tot să zică: Românii m-au ales, părerea mea e reprezentativă pentru ei! Ce spun eu este ce ar spune și ei! 

Vă permiteți să stați acasă în aceste condiții?

Un articol bun pe subiect găsiți pe Pressone, semnat de Barbu Mateescu. Acesta.
Despre faza cu cercul a scris și Cristina Bazavan.

O opinie pertinentă despre dezbaterile de aseara am văzut la jurnalistul de investigație Ovidiu Vanghele, aici.

Mi-ar plăcea să văd bloggerii, ziariștii, vedetele, influenceri scriind despre asta, mulți, toți. Nu reușesc să înțeleg cum se poate să nu-ți pese.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4195

52 comentarii

  1. Duminica iesim la vot!!! Copiii nostri merita sa facem tot ce putem pentru ei! Altfel, o sa-i crestem printre straini. NU mai lasati batranii sa ne decida soarta!

    • Dar cat de mare e miza?

      E presedintele, nu parlamentul.

      Presedintele zambeste frumos, tine un discurs etc. Asupra a ce poate decide el?

      Miza imensa e la parlamentare. Acolo e record de neprezentare, pt ca presedintele ne salveaza. Si pt ca trebuie sa votezi unde ai domiciliul.

      Asa ca toti voteaza cu presedintele, si spera ca o sa ii scape de guvern. Cand puteau vota de la inceput parlamentul, ca sa nu ii mai scape nimeni.

      Apreciez mesajul tau, si eu as vrea toti sa voteze mereu, fara exceptie.

      Vreau doar sa zic ca daca trebuie sa aleaga, sa voteze musai, musai mereu la parlamentare.

    • sistemul nostru e ciudat, in sensul ca presedintele are cea mai mare legitimitate, fiind votat direct de cei mai multi oameni, dar are putere concreta relativ mica.
      insa desi miza strict dpdv al guvernarii este intr-adevar relativ neimportanta, totusi exista o importanta miza simbolica.

      si-n plus cred ca ideea ca e ok sa nu mergi la anumite alegeri (ex daca nu au miza) nu e sanatoasa, pentru ca rezultatul ei e similar cu „fac pe el de vot”.

      eu zic ca tre’ sa mergi la orice alegeri in primul rand pentru ca vrei democratie – adica nu poti sa zici ca vrei democratie dar sa nu faci cel mai simplu si mai important lucru care este conditia minima a existentei democratiei – votul.

  2. Felicitări pentru articol!

    Referitor la doamna candidată, dacă nu se apuca să bată monedă pe faptul că a dat meditaţii, nu o întreba nimeni de aria cercului. Iar în condiţiile astea trebuia să ştie răspunsul corect.

  3. Sunt un pic in ceata: nu mai locuiesc in Romania de vreo 6 ani si anul acesta am hotarat ca e cazul sa incerc sa fac ceva mai mult, dupa ce in 2014 nu am reusit sa votez, desi amstat vreo 8 ore la coada dupa serviciu. Anul acesta am facut parte dintr-o sectie de votare din diaspora si rezultatele primului tur m-au bucurat, ma rog, cele din diaspora: daca in tara a iesit pe locul 2, aici pana si Cumpanasu a avut mai multe voturi decat ea, astfel ca dna Dancila a iesit pe locul 5. Ce am inteles eu? Ca diaspora a aflat ca are optiuni, ca diaspora a invatat ca daca esti lasat sa muncesti si daca statul nu iti pune bete in roate, tu ca individ te poti descurca in viata destul de bine. Nu suntem toti romanii sclavi ai strainilor in alte tari asa cum ne place sa ne vaitam. Nu presedintele ma va convinge pe mine sa ma intorc in tara, ci ceea ce se intampla in tara cu cetatenii Romaniei si ceea ce ei decid. Am fost de curand in Romania din cauza unor probleme medicale ale unui membru al familiei mele si a trebuit sa dau plicul. Nu stiu sa fac asta. Nu vreau sa trebuiasca sa fac asta ca sa am linistea sufleteasca cum ca persoana va fi ingrijita cum trebuie sau ca lenjeria de pat va fi schimbata cand se murdareste. Diaspora a invatat ca exista optiuni si ca nu e nevoie sa te bucuri de galeata de plastic primita in campania electorala alaturi de o punga de faina, ci ca ti le poti cumpara singur atata timp cat societatea in care traiesti este una decenta. Sunt probleme destule si in diaspora, nu umbla caini cu covrigi in coada pe strazi, dar am o viata linistita in care ii pot spune mamei ca nu trebuie sa isi faca griji in privinta banilor de medicamente sau mancare, o viata linistita in care o vacanta nu imi destabilizeaza bugetul pe tot anul, una in care plec in vacanta de cateva ori pe an sau sa imi cumpar ce am nevoie fara sa imi fac griji ca maine nu am bani. Se intampla sa imi fie dor de familie, prieteni… dar dupa o vacanta in Romania am nevoie de o alta vacanta sa ma odihnesc: injuraturi in trafic, lipsa de respect in magazine, atentie la buzunare, etc. Recunosc ca pentru mine ar fi un cosmar sa trebuiasca sa ma readaptez acelor obiceiuri. Nu sunt ipocrita, sunt mandra de tara mea, dar nu si de situatia politica din ea.

    • despre sustinerea politica continua pe care PSD-ul a avut-o din partea bisericii in ultimii 30 de ani.
      de obicei sustinerea asta a fost platita direct cu bani de la buget, dar anul trecut a fost si referendum-ul – nu e vorba doar de sustinerea lui de catre PSD, ci si de cadoul cu 2 zile de votare, ceva nemaivazut pana atunci.

  4. Dar cat de mare e miza?

    E presedintele, nu parlamentul.

    Presedintele zambeste frumos, tine un discurs etc. Asupra a ce poate decide el?

    Miza imensa e la parlamentare. Acolo e record de neprezentare, pt ca presedintele ne salveaza. Si pt ca trebuie sa votezi unde ai domiciliul.

    Asa ca toti voteaza cu presedintele, si spera ca o sa ii scape de guvern. Cand puteau vota de la inceput parlamentul, ca sa nu ii mai scape nimeni.

    Apreciez mesajul tau, si eu as vrea toti sa voteze mereu, fara exceptie.

    Vreau doar sa zic ca daca trebuie sa aleaga, sa voteze musai, musai mereu la parlamentare.

    • Miza este reprezentarea noastra ca tara la nivel mondial; sa nu uitam ca Veorica a facut 2 gafe mari si importante la nivel mondial fara sa fie presedinte, doar prim ministru!
      Ca presedinte poate sa gafeze atat de rau incat sa ne bage in conflict diplomatic cu vre-o tara, poate sa orienteze tara spre rusi, arabi si alte natii pe care i se spune sa le bage in seama si sa refuze sa se intalneasca cu altii; poate sa dea gratieri cui vrea si cum vrea, ghiciti pe cine va scoate imediat din puscarie?!Este important acest post ca, in eventualitatea unui guvern PSD sa semneze tot fara sa intoarca legi sau sa le comenteze,cum a mai facut actualul.
      Chiar credeti ce spune manipularea PSD ista ca nu conteaza acest post?!pe bune?!

    • @Nilufera

      – orice decizie trece prin parlament. stii reactoarele ce vor fi construite de o firma chineza, tot se discuta aseara? stii cine a luat decizia asta? hint, nu presedintele.

      conflictele diplomatice nu incep de la gafe, incep de la decizii economice si militare. Pe care nu pe ia presedintele.

      – asta cu gratierile e funny – nu au fost gratiati atatia puscariasi fix acum, in timpul lui iohannis? cum mai exact crezi ca impiedica presedintele asta?

      Nu e manipulare, e realitatea: parlamentul conteaza mai mult decat presedintele.

      Nu zic sa nu votezi presedintele, dar m-am saturat de dezbatere si mobilizare pt presedinte si 0 interes acolo unde conteaza fix cel mai mult – la parlamentare.

    • miza e simpla:
      – relatiile internationale. Cand ne reprezinta cineva ce nu leaga 2 cuvinte si nici limba straina nu foloseste….
      – vor continua masurile de relaxare legislativa pt a scoate ceilalti membri PSD din puscarii si salva pe ceilalti (de cativa ani parlamentul are un singur scop: de a-si salva fundurile corupte)
      – ” las-o ma ca merge asa” va deveni si mai bine incetatenit in romania, cu asa exemplu de carente educationale si profesionale in fruncea tarii

      Si as mai continua.
      Mare parte a romanilor copie comportamente si asteapta ca presedintele/partidul /altul sa le dea . Ganditi-va daca v-ar placea si copiii/ medicii/ angajatii de la stat etc sa urmeze un asemenea exemplu.

      Semnat: o moldoveanca prea iute sa accepte lentoarea lui Iohannis dar macar nu a facut harcea parcea gramatica, limbi straine etc.

    • Corect, Mihaela. Romanii s-au tot obisnuit sa apară un tatuc sa ii salveze și pe care sa dea vina pentru ca azi ploua afară….Suntem un popor care mereu asteaptă de la altii, care nu pricepe ce inseamnă răspunderea ci stim doar să cerem, să ne plangem …E paradoxal să depășești coloana de mașini pe linia de tramvai iar apoi să te plângi că nu ești respectat în România. Sau să lași rahatul câinelui fix pe mijlocul trotuarului și apoi să fii nemulțumit de mizeria din țara asta.
      Avem fix țara pe care ne-o dorim, cu reguli flexibile și oameni adaptabili. Si aproape de fiecare data, cu candidati pe masură: analfabeți și/sau hoți!

    • @o femeie:

      – relatiile internationale nu sunt exclusiv responsabilitatea presedintelui. Cine alege ambasadorii spre exemplu?

      ca sa nu zic iar ca masurile economice si militare, pe care nu le poate lua presedintele, au cel mai mare impact.

      – nu. presedintele nu are putere legislativa. faptul ca votezi presedinte pe oricine nu are niciun impact asupra cui iese din puscarii. uita-te acum la cati au iesit in vremea lui iohannis

      @ raluca: multumesc de intelegere.

      exact asta voiam sa spun, toata lumea voteaza cu mentalitate de tatuc, sa ne scape de toate – de gratieri, de drumuri neasfaltate etc.

      presedintele are rol de reprezentare. cam atat. e important? da, nu e ultimul om. dar e muuuult mai important parlamentul si primarul tau.

      @robo: scuze ca s-a postat de doua ori mesajul meu.

      din pacate, e realitatea. nu ies toti oamenii mereu la vot. ideal ar fi sa o faca.

      dar uita-te la prezenta la vot la prezidentiale vs cea pt primar! sau chiar vs parlamentare.

      uita-te la atentia din media oferita fiecareia. a fost vreo dezbatere intre parlamentari inainte de alegeri cu atata vizibilitate ca asta?

      cred ca e un prilej bun sa spun asta, poate o citi careva:

      sa mergi la vot la prezidentiale e preferabil. sa mergi la vot la parlamentare si la alegerile locale e groaznic de important, cel mai important vot pe care il poti da. acolo ar trebui prezenta maxima la vot.

    • Presedintele conduce politica externa a tarii si reprezinta Romania in plan extern, deci are o foarte mare importanta cine va fi ales. De exemplu, Iliescu a fost mereu apropiat de Moscova, iar Romania era destul de izolata pe plan extern (mai ales in timpul primului mandat). Primii pasi in vederea aderarii Romaniei la structurile occidentale (UE, Nato) s-au facut de presedintele Emil Constantinescu. Iliescu sau Nastase nu ar fi luat deciziile pe care le-a luat Constantinescu. Acum ni se pare normal si firesc ca suntem in UE si Nato…dar puteam foarte bine sa fi fost acum in situatia Serbiei.
      Cum credem noi ca va arata politica externa a Romaniei condusa de Dancila? Si cum credem ca ne va reprezenta pe plan extern aceasta individa?

  5. Fix asta ma gandeam si eu si chiar comentasem si la Miruna mai devreme. Asta nu pricep deloc. Nu pricep pe cine oare cred oamenii astia ca se razbuna de fapt nemergand la vot sau votand cu doamna, de nervi. Parca doamna, in cazul nefast in care iese pe plus (fereasca Dumnezeu), o sa zica: “vai, dar astia m-au votat doar asa ca sa boicoteze votul, of, ce suparata sunt, pai asta nu e victorie!”

    Sigur, miza e mult mai mare la parlamentare, cum spunea si Mihaela mai sus. Problema este ca educatia in tara asta este,din pacate, deficitara. Oamenii habar nu au ce poate si ce nu poate face presedintele, care sunt puterile din stat, cum ar trebuie ele de fapt sa se separe, cine face ce. Nu se duc la parlamentare, apoi vin sa-l dea jos pe presedinte fiindca nu a facut autostrazi si spitale in cinci ani.
    Nu mai stiti la mitingul tricourilor albe ale PSD cand bietii oameni ziceau ca vor sa vina PSD-ul la putere, iar jurnalistii le explicau ca PSD-ul este deja la putere? Parca le dadusera blue screen si o tineau sus si tare ca „nu e PSD-ul, e Iohannis!”.

    Da, normal ca merg la vot duminica. Sunt nervoasa si suparata, dar merg, ca nu ne permitem luxul de a ne da loviti in aripa.

    • Domnisoara, eu cred ca despre puterile in stat si separația lor sunt foarte puțini tineri care le cunosc.In primul rand care sunt puterile in stat si ce atribuții au fiecare.Si pe urma mai discutam si despre raza cercului.Da?!?

  6. Merg la vot! Nu pot sa pricep de ce e nevoie in 2019, dupa toate cate s-au intamplat, de astfel de articole, de ce trebuie explicat de ce trebuie sa mergem la vot. Dar bine ca exista, poate intoarce vreo 10 ametiti din drumul aiurea pe care au pornit. Ar trebui sa ne fie rusine sa gandim orice altceva.

  7. merg la vot si pana la 90 ani. Cand nu stiu cu cien votez intreb rudele mai tinere (ramasi inca in romania) si le ofer singurul cadou pe care il pot oferi cu draga inima: votul

  8. Da, da, si iar da, de o mie de ori da!
    Pe langa ce zici tu dupa momentul cu aria cercului (nici eu nu stiam sa raspund, nu aia a fost problema principala, desi…na, mare absolventa zice ca e),
    Pe mine m-a zgariat tare pe urechi cand a zis treaba cu votul din Diaspora. Nici macar nu m-a suparat cuvantul „astia”, caci e o problema de vocabular limitat. Dar sa zici tu ca PSDul ne-a ajutat sa votam dupa ce am stat ca un caine amarat in ploaie o zi intreaga, m-am impins cu alti oameni ca sa pot sa pun o stampila si acum in mai nici macar nu am putut sa votez, ca nu am ajuns la timp la sectie desi eram la coada de 7 (sapte) ore, abia asta mi s-a parut o ticalosie. Stim cu totii cine a depus proiectul pentru votul in strainatate. Stim cine are interes zero sa fie votat aici etc. Mi s-a parut de neprivit.
    Eu sunt dezamagita destul de tare de Iohannis, dar o sa merg sa votez. Nu intelegi ce inseamna dreptul asta cu adevarat decat atunci cand nu il ai. Si mie mi-a fost luat, astfel ca nu am de gand sa il las singura balta.

  9. Felicitări pentru articol! Îți trebuie oarecare curaj, mai ales zilele astea, să scrii pe teme atât de sensibile și mă bucur că ai făcut-o 🙂

  10. Eu una nu’s in spiritul turmei. Imi voi anula votul, la fel ca acum 5 ani. Pana cand nu vor aparea niste candidati care sa explice de unde au banii si casele in cont, consider ca nu are sensul sa ma deranjez. Daca am face toti asa, probabil ca s-ar desemna si niste candidati care sa stie sa lege doua vorbe si sa fie cat e cat cinstiti. Ambii candidati imi insulta inteligenta si m-am saturat de 30 de ani sa tot votez raul mai mic. Voteaza-l pe Vadim sa nu iasa Iliescu, pe Basescu sa nu iasa Geoana si tot asa. Mai vindeti gogosile astea si altora, dar nu mai sustineti atat sus si tare ca cei care nu voteaza nu conteaza sau ca nu le pasa de tara. Cred ca personal, am facut mult mai mult pentru tara asta decat astia care va laudati cu buletinele pavoazate cu stampile in ziua votului. Am plecat de 3 ori din tara cu bilet doar dus, de trei ori m-am intors. De ce? Pentru ca patriotismul nu inseamna sa dai share-uri pe Fbok de la Germania, SUA sau Spania unde e cald si bine, in acceptiunea mea si sa ii faci prosti pe aia care indraznesc sa nu voteze ca tine. Inseamna sa stai aici, pe baricade, sa te lupti, sa schimbi mentalitati. Fac voluntariat de la 15 ani, am deschis un ONG unde ajut prin donatii si …nu o sa ma opresc aici. Personal,consider ca fac mai multe pentru comunitate decat voi, astia extrem de vocali in online care credeti ca tot bagandu-ne pe gat opinia voastra (care, hey, intotdeauna e cea corecta si buna) o sa si intram in spiritul turmei. Lasati si manipularile de genul…in Olanda e 80% prezenta la vot. Pai oameni buni, ce candidati au olandezii? Ce popor sunt olandezii? Unul care nu arunca un capat de ata pe jos, care respecta natura, care aduna dupa cainii lor, etc.

    • Alexandra, ideea e sa votezi. Nu e vorba nici macar de patriotism, e vorba de dreptul tau de cetatean. Nu e un concurs aici, inteleg ca esti foarte furioasa, dar cata vreme nu votezi te privezi singura de un drept. Acceptiunea ta de patriotism e ok, pentru ca e a ta, in cazul meu de aici unde nu e nici cald, nu e nici bine 🙂 (In Spania, adica) poate sa insemne altceva: si eu fac voluntariat, si eu sunt implicata social in Ro, si eu am parinti acolo, donez etc. Cred ca generalizezi nedrept si esti foarte nervoasa. Te inteleg, cumva. Nu e insa opinia nimanui, de fapt, e vorba strict de ce inseamna un drept pe care e posibil sa nu il mai ai daca nu te bucuri de el si vom avea presedinte un extremist sau o extremista (excludem candidatii actuali. Deci, oricum ar fi, e bine sa votezi.
      Referitor la Olanda, intamplator cunosc bine poporul acela si imi sunt dragi. Dar sa nu crezi ca toti cei care au mers la vot au fost multumiti de candidati sau ca ei au candidati cu stea in frunte sau ca mereu au fost asa dezvoltati ca acum. Nu, au evoluat, s-au educat si au votat.
      Sper sa fii mai linistita si sa iti fie bine!

    • Fac un exercitiu de imaginatie:
      – avem 2 mil de votant PSD. Ei voteaza PSD no matter what.

      Daca ies 5 mil de oameni la vot si 2 mil voteaza PSD, atunci primesc cam o jumatate din voturi. Prind curaj. Asalteaza justitia, gratiaza pe cine vor, continua sa faca ce fac pentru ca merge.

      Daca ies 10 mil de oameni la vot, si doar 2 mil voteaza PSD. E o majoritate covarsitoare. Nu mai au majoritate in parlament, nu mai au sanse la prezidentiale sau la locale. Data viitoare nu mai au curaj sa candideze cu Viorica/Liviu/alte persoane care ne mint in fata de zeci de ani.

      Cam asa se schimba clasa politica. De asta are Olanda candidatii pe care ii are. Pentru ca cei 80% din cetateni ies la vot. Si nu invers 🙂

  11. Ma scuzati ca-ntreb, dar m-a cam lasat memoria. Asadar, aveti idee cine era PM si Presedinte pe vremea cand in Romania s-au ridicat vizele pentru spatiul Schengen, sau cand am intrat in NATO, sau cand s-a semnat acordul de aderare la UE?

    Si-n acelasi timp, imi spune si mie cineva, va rog, o realizare notabila din ultimii 15 ani, 15 ani in care presedinte a fost fix o persoana aleasa pe principiul raul cel mai mic?

    Multumesc.

  12. Stiti vorba aia: prostul nu ce prost destul pana nu e si fudul. Această cucoană coafata, tanti Viorica, de cand a intrat jupan Livache la mititica, e ca o găină infoiata care a reușit să se cocoate pe grămada de balegar. Macar Dragnea o calca pe grumaz si o umilea dupa cum merita. Va dati seama cat i-ar crește tutei tupeul nesimțit dacă ar fi președinte??? Nici nu vreau sa ma gandesc.

  13. Buna, Ioana, iti inteleg frustrarea si sunt de acord cu parerea ta. Si noi (mai era o cititoare mai sus) locuim in diaspora si am votat deja (prin corespondenta).
    Ce vroiam sa zic ca o parere prietenoasa si sper sa nu mi-o iei in nume de rau, e ca modul in care e formulat articolul (unele parti) si mai ales titlul mi se par un pic agresive, nu stiu cum sa ma exprim ca sa nu te superi. Titlul mi-a amintit de circul si balacareala de la televiziunile romanesti si mi s-a parut surprinzator.
    Poate tu ai vrut sa sochezi ca sa mobilizezi oamenii la vot, dar eu cred ca acesti oameni care au nevoie sa fie „certati” sau socati cu judecati ironice in modul asta ca sa-si miste fundul la vot nu se afla in publicul tau.

    Parerea mea, inca o data sper sa nu fie cu suparare, stiu ca l-ai scris cu buna intentie, doar ca nu pare stilul tau.

  14. Merg la vot pentru ca nu imi doresc sa fiu reprezentata de o persoana care nu stie sa vorbeasca corect limba romana. Merg la vot pentru ca asa cum am eu pretentia de corectitudine din partea celorlalti, vreau sa fiu corecta si sa-mi indeplinesc aceasta indatorire. Merg la vot pentru ca-mi nu dureaza mai mult de 20 de minute sa-mi exprim dorinta (drum plus pus stampila).

  15. Mi se par oribile alegerile de anul acesta. Un candidat mai praf decat altul. Acum 5 ani l-am votat cu entuziasm nebun pe Iohannis si am sperat sa faca treaba, dar a fost sub orice critica din punctul meu de vedere. Un presedinte care nu si-a inteles rolul si care s-a comportat de parca era membru PNL. Imi este efectiv ciuda ca trebuie sa il votez pe el sa nu iasa Viorics.

  16. As vrea sa spun voi care sunteti din diaspora si va doare asa tare de ce nu va intoarceti in Romania sa votati si sa traiti ce votati.

    • Votam si din afara ?, nu trebuie sa ne intoarcem pentru asta. Cu traitul in tara nu comentez, fiecare isi face alegerile personale.

    • Draga Ana Maria,

      Am tot scris asta, o sa o scriu de cate ori e nevoie. Eu am plecat, dar sunt cetatean roman. Cu tot ce inseamna asta. Cu toata discriminarea care e inevitabila. Cu toate drepturile si obligatiile. Daca PSDul isi duce la capat ideea cu iesitul din UE (stiu, pare greu, dar nu m-ar mira asa ceva), multe din drepturile mele sunt, brusc, zero. Pasaportul meu e romanesc, deci vizele sunt ale noastre. Daca am nevoie de vreun act, fac coada la consulat si am de-a face cu acelasi dezastru uman si administrativ, aceeasi nesimtire si aroganta din plin. Etc.

      Discursul asta „noi am ramas” vs. „voi ati plecat” cred ca nu e util. Daca as fi ramas acasa trebuia sa iau mita de la oameni bolnavi ca sa am ce manca. Am ales altceva, dar asta nu inseamna ca aici e lapte si miere. Nu, nu e neaparat. Eu nu ma plang, imi place viata mea si am ales-o, dar majoritatea oamenilor nu pleaca de bine ce le e, nici nu o duc pe roze unde au plecat. Cata vreme sunt cetateni romani, insa, au drepturi si obligatii ca toti ceilalti cetateni romani. Eu, ca toti ceilalti cetateni, din Diaspora sau nu, traim cu ce votam, crede-ma.

      Mi-ar placea sa te gandesti mai atent la separarea asta furioasa pe care o faci, sunt convinsa ca o sa intelegi mai bine ca nu e cea mai corecta.

  17. De ce nu intorc on Romania? Nu ma intorc pentru ca imi iubesc familia ramasa in Romania, iar atunci cand au probleme de sanatate imi doresc sa imi permit sa ii sustin financiar. Nu ma intorc pentru ca in diaspiea fiind am aceeasi ocupatie ca si atunci cand locuiam in Romania, diferenta este ca salariul pe saptamana aici este mai mare decat salariul pe care il luam intr-o luna si mai presus de salariu, sint respectata ca om. Nu ma intorc in Romania pentru ca nu vreau sa dau plicul la doctor pentru ca asa „trebuie”, pentru ca nu vreau sa fiu injurata in trafic, pentru ca imi doresc sa mi se raspunda civilizat si politicos cand solicit o informatie, pentru ca vreau sa cresc ca om. Si as putea continua lista. Nu este mereu cald si bine nici in diaspora, dar nu suntem nici sclavi printre straini.

    • Pai vezi nu se intoarce nimeni pentru ca nu e de intors in schimb preferan sa ne dan viteji ca suntem in diaspora si putem sa influentam traiul celor din Romania.

  18. As vrea sa intreb voi cei din diaspora daca va doare asa tare de Romania de ce nu va duceti sa votati si sa traiti ce votati.

    • Am rude şi prieteni în diaspora şi în momenetul de faţă le mulţumesc că încearcă sa mă ajute să nu trăiesc într-o ţară care are drept preşedinte o analfabetă.

      Pentru că despre asta este vorba, dspre noi, cei dragi lor, rămaşi aici.

    • Eu am un raspuns pur economic: 7 miliarde de euro trimisi de diaspora acasa in 2018. Pe care sunt sigura ca nu i-ar trimite daca rudele ramase in Romania ar trai bine. Ca sa nu mai vorbesc despre faptul ca unii dintre ei au in continuare proprietati in tara, platesc taxe, etc.

  19. Hey guys! Cum am citit pe internet o vorba de duh astazi -„Mai bine sa taca el 5 ani decat sa vorbeasca ea 5 ani”. Mi s-a parut foarte tare! La vot!

  20. Fiecare voteaza pe cel care ii reprezinta interesul si orice ati zice PSD e cel mai tare partid din Romania si asa va fi si in continuare. Votez VIORICA DANCILA pentru ca votez PSD !!!

    • Fiecare voteaza cu cine se identifica, evident! Tinand cont de nivelul analfabetismului din tara e clar de ce are voturi atat de multe prima analfabeta a tarii..trist, foarte trist!
      Dar e bine spus „pe cel care ii reprezinta interesul”…corect, daca interesul este cel personal si nu te intereseaza binele acestei tari, iese banu’ din munca prostilor, de ce nu?!
      Cat s-ar schimba aceasta tara daca fiecare s-ar mai gandi si la ceilalti nu numai la interesul propriu..de fapt nu inteleg ce cauti pe acest blog unde chiar este o campanie cum sa devii mai bun?!

  21. Draga Cristina,si eu sunt plecata de multi ani si ma bucur ca am scapat de tara asta…Eu sper sa iasa cine vreti voi si sa imi spui peste 5 ani ca toate merg ca uns si va intoarceti i tara.Multa bafta cu Johannis

    • Draga Ana Maria,
      Numele meu este Cristiana, nu Cristina.
      Nu cred ca te bucuri cu adevarat ca ai scapat de tara asta si de fapt nici macar nu ai scapat, altfel nu ai fi aici comentand asa.
      Nu are legatura cu Iohannis tot ce ai scris mai sus, dar iata ca incet, incet ai trecut la ce te interesa cu adevarat 🙂
      Eu votez cu Iohannis pentru ca mi-ar fi rusine sa fiu reprezentata si mai mult de o analfabeta. Poti sa spui orice, pot sa par oricum, am invatat de am rupt, refuz sa fie presedinta mea o analfabeta. Restul motivelor sunt in articol. Dar nu despre asta e vorba aici. E vorba de dreptul de a vota, un drept pretios. Daca iese PSDul, poate nu o sa mai poti fi departe de tara cum iti doresti. Poate vei fi fortata sa te intorci.
      Iti doresc mai multa intelepciune, spatii dupa virgule si sanatate! Indiferent cu cine votezi.

  22. Scuze Cristiana ai dreptate nu stiu de ce mi am dat cu parerea aici.Na cam asa se intampla cand omu nu are ce face isi cauta de lucru.Sunt total de acord cu Alexandra si ideea era ca daca tot am ales sa traim si sa muncim altundeva tocmai pentru ca la „noi”in Tara toate sunt asa de roz dar nu am ramas acolo ce sa vezi ne a atras mai tare Euro prefer sa raman asa neutra la toata situatia..Mult succes!!

    • Ana, daca esti cetatean roman nu conteaza unde traiesti. E atat de simplu, ai drepturi si obligatii ca urmare a acestui statut. Nu sunt de acord cu perspectiva asta, cata vreme, repet si insist, eu nu am viza pentru America in mod automat precum toti prietenii mei spanioli, iar asta e doar un mic exemplu.
      Nu putem generaliza, sub nici o forma, motivele plecarii oamenilor…poate eu si cu tine am ales, poate, ce ne-a atras mai mult. Eu stiu oameni care efectiv mureau de foame daca nu plecau. Sunt mult prea multe variabile.
      Prin urmare, poti ramane, daca alegi asta, neutra. Dar cu siguranta nu esti cu adevarat neutra, pentru ca esti parte din tara aia ca cetatean, chiar daca traiesti in Burkina Faso. Si ca cetatean e tare bine sa votezi.
      Oricum ar fi, mult succes si sa fii bine!

  23. Ia spune prințesă, cum e cu „răul cel mai mic”.
    Mai bagă un articol cu legile, Dragnea și cât de proastă e Dăncilă.
    Eu unul aștept cu mare interes.

    • pai daca era Dancila si PSD acum la guvernare eu sincer ma gandeam la variante de sinucidere, ca nu am fi avut nici macar cea mai mica sansa sa trecem cu bine de nenorocirea asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *