21 de jocuri de familie amuzante, perfecte pentru Sărbătorile de iarnă

Ne așteaptă zile lungi de vacanță, mult timp liber de umplut, copiii care ne vor trage de mâneca la fiecare trei minute că se plictisesc, am putea să-i parcăm la ecran, dar asta îi va face și mai agitați și oricum, ideea vacanței e să stăm împreună, nu?

Tradiția românească e ca lumea să se adune în jurul mesei. Să ni se perinde prin fața ochilor șapte feluri de mâncare, până ne crapă bila și pantalonii. Iar copiilor nu le place tradiția asta, ei au multă energie, nu apreciază parada culinară, vor doar să se joace.

Vă propun o revoluție! Să schimbăm tradiția asta românească de Crăciun. Să înlocuim masa și crizele de stomac cu joc și râs. Să nu ne mai doară burta de la prea mult sos, ci de la prea mult râs! Să nu ne mai adunăm la masă, să ne adunăm pe podea în sufragerie.

Am făcut pentru voi o listă cu idei de jocuri și provocări pe care le puteți face în familie în zilele vacanței de iarnă, ca să nu ne ucidem între noi, ba s-ar putea chiar să ne placă. Nu e nevoie să cumpărați nimic, doar să vă strângeți împreună în sufragerie și să aveți chef de joacă! Adulți și copii la un loc, așa e cel mai amuzant! Și vă garantez că peste ani, copiii își vor aduce aminte nu ce cadouri au primit de la bunica sau ce au mâncat la desert în 2019 de Crăciun, ci cum v-ați distrat împreună la joacă!

Pentru mine, de când sunt și copiii cu noi, sărbătorile de iarnă sunt timpul meu preferat (deși urăsc frigul), pentru că putem sta împreună fără să mă simt vinovată că nu lucrez. Gătim împreună, ne uităm la filme de Crăciun, stăm pe covor și ne jucăm tot felul de chestii, citim, uneori ei se joacă singuri, eu citesc sau mai scriu sau sortez poze pentru calendarul anual, sun prietenii pe skype, aprind lumânări parfumate, facem ceai, aaah, abia aștept.

Așa. Așadar, jocuri de interior pentru toată familia. Pe unele le puteți face când aveți musafiri, sunt super faine și pentru bunici, verișori, cu cât mai mulți, cu atât mai bine.

Ghicește colinda

Regula e simplă, puteți juca pe echipe. Cineva din echipa 1 fredonează o melodie, cei din echipa 2 trebuie să ghicească. Sau alegeți un cântător și două echipe de ghicit, câștigă punctul cea care ghicește colinda prima.

Dacă vreți să faceți lucrurile și mai amuzante, cântătorul de colinde poate să cânte cu jeleuri în gură sau cu gura închisă.

Ghicește obiectul din ciorap

La fiecare rundă, ascundeți într-un ciorap mare, din acela de lână, un obiect anume. Ciorapul trece pe la toată lumea pentru a fi pipăit. După ce toți pipăie, cine ghicește primul exact ce obiect e în ciorap câștigă un punct. Repetați de câte ori doriți!

Limbo cu grăsuți

Toți jucătorii își pun sub bluză câte o pernă grăsuță. Jucătorii astfel obținuți fac concurs de trecut pe sub ghirlanda ținută de cei pe care nu-i lasă șalele să se înscrie în concurs. Se trece cu burta în sus, în picioare, cu soundtrack de limbo. Ghirlanda coboară tot mai jos la fiecare rundă.

Câte decorațiuni sunt în brad?

Acesta e un concurs simplu de ghicit. Cine se apropie cel mai mult de numărul corect câștigă o turtă dulce. Sau ceva. 🙂

Borcanul cu dorințe

Acesta nu e neapărat un joc cât poate fi o tradiție de familie, mai ales dacă de Crăciun se adună mai mulți membri ai familiei la un loc. fiecare membru al familliei pune într-un borcan anume câteva bilețele cu dorințe pentru anul următor. În anul următor, când se adună iar familia, desfaceți borcanul și citiți împreună dorințele, apoi faceți altele pentru anul următor.

Dorințele vechi pot fi îndosariate într-un album de poze, cu nume și anul în care au fost scrise. Pot fi o amintire grozavă a creșterii copiilor, a evoluției dorințelor lor.

Mima de Crăciun

Faceți mai multe bilețele cu personaje și obiecte de Crăciun (Moș, brad, blog, ren, turtă dulce, cadou, sarmale, ciorapi etc). Apoi vă împărțiți în două echipe și mimați pentru partenerii de echipă cuvântul extras de echipa adversă.

Desen cu ochii închiși

Legați la ochi, desenați pe o foaie ce decide o persoană care nu joacă. Apoi colorați desenul, tot legați la ochi. Câștigă toată lumea, că e super amuzant!

Umple ciorapul!

Toți jucătorii primesc câte un ciorap de dimensiuni asemănătoare. Într-un minut, jucătorii trebuie să înghesuie în ciorap cât mai multe obiecte pe care le găsesc în jur. La final, se numără toate obiectele din ciorap. Cine a reușit să bage cele mai multe câștigă!

Găsește spiridușii Moșului!

Ascundeți prin casă în prealabil niște reni sau globuri sau decorațiuni, apoi copiii trebuie să le găsească, ca o vânătoare de ouă de Paști, doar că de Crăciun.

Împachetează cadoul

Toți jucătorii își pun îi mâini mănuși de gătit sau dintre cele groase, cu un singur deget. Apoi trebuie în maximum trei minute să împacheteze un cadou cât mai frumos posibil, în hârtie de împachetat, prins cu scotch și decorat cu fundiță.

Cursa cu globul în lingură

Se așază un glob (de plastic) într-o lingură, apoi fiecare concurent trebuie să parcurgă un traseu anume prin casă, peste canapele, pe sub mese, eventual cântând o colindă, fără să scape globul din lingură.

Alfabetul de Crăciun

Jucătorii trebuie să zică pe rând la fiecare literă din alfabet un cuvânt sau expresie care are legătură cu Crăciunul. De exemplu, la A: Adunare de familie Brad. Colinde Daruri Decorațiuni Dorințe etc.

Cine nu știe să zică, dar ceilalți au zis câte un cuvânt, are un punct în minus. Cine adună cinci puncte pierde jocul.

Cursa cu baloane și obstacole

Construiți un traseu cu urcat pe canapea, mers pe sub masă, trecut peste obstacole, perne, plușuri. Ok, acum jucătorii trebuie să finalizeze traseul cu un balon între genunchi și câte un balon la subraț. Iese caraghios, vă promit!

Scutură clopoțeii!

Puneți câțiva clopoței din plastic din cei sferici, cu biluțe în ei, într-o cutie goală de șervețele. Apoi o legați de cap, cu fanta în sus. Ce trebuie să faceți este să vă mișcați astfel încât clopoțeii să cadă toți din cutie.

Yeap, iese un dans amuzant! 🙂

A ce miroase? Joc de ghicit după aromă.

Puneți în 5-6 borcane cu capac lucruri tematice. Turtă dulce. Nuci coapte. Măr copt cu scorțișoară. O crenguță de brad. Apoi copiii trebuie să ghicească a ce miroase fiecare borcan, legați la ochi.

Poți desface cadoul cu mănuși de gătit pe mâini?

De data asta, cu mănuși fără degete, de gătit sau de afară, trebuie să desfaceți pe rând niște cadouri bine împachetate.

Omul de turtă dulce

Puneți un om de turtă dulce pe frunte și străduiți-vă să mușcați din ele fără a-l atinge cu mâna și fără a-l lăsa să cadă.

Construiește un om de zăpadă din ce ai prin casă

Puteți folosi jucării, cutii, perne, hârtie igienică, orice e disponibil în casă.

Pune-i inimă lui Grinch

Desenați pe o ușă un Grinch mai mare sau mai mic. Pregătiți și câteva inimioare decupate, cu lipici pe spate. Apoi, cu ochii închiși și după ce a fost bine învârtit, fiecare jucător trebuie să pună inima lui Grinch cum și unde nimerește. 🙂

Desenează pe cap!

Jocul acesta e super amuzant. Fiecare jucător își pune pe cap o fafurie de carton. Apoi trebuie să deseneze cu o cariocă pe farfurie ceva anume, stabilit de un judecător, cineva care nu joacă. Un brad. Un Moș. Apoi, judecătorul decide cine s-a apropiat cel mai mult (sau mai puțin) de tema data.

Dărâmă popicele

Acesta e preferatul meu. Puneți un măr sau o portocală într-un crac al unei perechi vechi de dresuri. Apoi vă puneți ciorapii pe cap. Pe jos așezați din 20 în 20 de cm câte o sticlă de 0,5 l plină cu apă pe jumătate. Acum fiecare jucător încearcă să dărâme sticlele cu portocalele din ciorapi, pe care le folosiți ca pe niște buzdugane. Cam așa.

Salvați acest articol. Când vă vin musafirii, mai dați un ochi în el și alegeți-vă trei, patru jocuri. Sau când sunteți doar voi.

Sus râsul, jos colesterolul (ăla rău). Distracție plăcută! 🙂

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4199

8 comentarii

  1. Multumim!! Jocurile sunt cea mai potrivita modalitate de a te simti bine impreuna cu copiii, fie ca e timpul pentru invatare, fie ca e timp liber pentru distractie!
    Niste idei perfecte!

  2. Ma bucur sa vad ca suntem destui aceia care vor sa mai petreaca timpul altfel. Imi place sa vin mereu cu noi idei, sa schimb cate ceva si sa vad bucuria celor din jurul meu cand trec la actiune. Acum multi ani, la o petrecere de Revelion, in gasca de prieteni, am facut un tort diplomat cu “porunci” pe care le-am printat pe foite inguste si le-am atasat in mijlocul acestuia. Era cate una pentru fiecare. Ne-am distrat copios. Imi plac jocurile foarte mult si caut intotdeauna ceva care sa ma surprinda. Daca nu gasesc, ma pun pe creat: http://www.spirit-creativ.webnode.ro/carti-de-joc (carti de joc „personalizate”). Pe curand!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *