Femei care și-au schimbat viața (ep. 2): Raluca Tincă, de la veterinar la creator ceramic

Pe Raluca Țincă am cunoscut-o într-o zi în care mă plimbam printr-un mall și am văzut căsuțele astea pe un raft. Instantaneu am cumpărat una, să mi-o pun la gât. Am stat de vorbă puțin, s-o felicit pentru căsuțele ei minunate. Apoi, la câteva luni, mi-am mai luat una de la un târg. Acum am patru, le port, le ador. Habar n-aveam că Raluca, creatoarea lor, e, de fapt, medic veterinar. Mai jos aveți povestea ei. O poveste de schimbare de succes! Ca să vedeți ce se poate întâmpla când te descoperi și ai curaj!

Eram în 2001 în Vaslui, la final de liceu și nu prea știam ce vreau să fac cu viață mea. Variantele de facultate la acel moment erau reduse și eu aș fi făcut ceva mare și deosebit, doar nu știam cum se cheamă încă. Și dacă tot nu știam ce să fac cu viață mea, am zis să fac ceva bun. Așa m-am făcut veterinar.

Și mi-au plăcut tare mult facultatea și anii de muncă în cabinet!


În timpul unui an de studiu în Olanda s-a întâmplat să dau peste industria Arts and Crafts de acolo (la noi era absolut absentă în acea perioadă) și când m-am întors în țară, în 2005, am început să experimentez cu fel de fel de materiale, în orele libere, printre cursuri și licență și mai apoi după orele de clinică.

În 2011 m-am mutat în Brașov și m-am îndrăgostit de căsuțele lui.

Hobby-ul meu artistic s-a îndreptat către ceramică și căsuțe și din 2013 s-a născut Little houses.


Deja lucram în paralel, cel puțin 8 ore pe zi, plus weekenduri și urgențe, că medic veterinar, iar în timpul liber (nu știu care era acela) făceam ceramică la un atelier din Brașov. Ceramica era job meu part-time dar îmi creștea tot mai mult în suflet. Erau atâtea idei noi, evenimente la care aș fi vrut să merg și timp atât de puțin…

Așa că în 2017 am luat un an pauză de la munca de veterinar și mi l-am dedicat complet ceramicii.

Mi-am luat propriul cuptor, am transformat o cameră în atelier și m-am pus pe treabă. Și de atunci nu m-am mai uitat înapoi, cum s-ar spune, iar căsuțele Little houses au devenit tot mai cunoscute și mai prezente în întreagă țara.

De anul trecut am primit în viață mea un băiețel, Petru, și mâinile au luat o pauză de la modelat și pictat. Dar toată emoția mea creativă trebuia să iasă la iveală pe undeva, așa că în câteva zile calde de vară am scris 12 poezii ce vor fi ilustrate cu măiestrie în cartea de poezie Fata Arbore, carte pe care mă pregătesc să o aduc în lume în curând.

Uitându-mă înapoi la anii copilăriei și apoi ai tinereții îmi dau seama că atunci, într-un oraș atât de limitat prcum Vaslui, părea imposibil de conceput viața frumoasă pe care o am acum, faptul că pot trăi armonios făcând ceea ce îmi place.
Părea că trebuie să aleg ceea ce se caută, o “meserie de viitor”.

Dar am ajuns de curând să înțeleg că ceea ce ne animă profund, visele și speranțele, lucrurile frumoase din noi găsesc o cale să iasă la lumină.

Și sunt atât de recunoscătoare că la mine s-au arătat deja!

Raluca Tincă
37 de ani
Ceramistă
Creatoare de Little houses

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4174

6 comentarii

  1. Îmi place super-multe genul acesta de povești despre regăsirea de sine. Când nu te ajută nimeni să descoperi ce îți plac, te ajuți singur. Mi-nu-nat! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *