Cine răspunde la telefonul persoanelor care mor?

Le-am povestit aseară copiilor că încă un bunic al lor s-a dus în altă lume. Le-am povestit din nou despre firul vieții fiecărui om, care se termină la un moment dat. Mi-au pus multe întrebări despre ce se întâmplă cu trupul omului, cu inima lui și cu lucrurile pe care el le știe, despre ce se întâmplă când ni se face dor de ei.

– O să-l mai putem vedea pe bunicul Ioan?
– Doar în poze și în amintirile noastre. Acolo va rămâne mereu.
– Bunicul a murit de virusul ăsta afurisit?
– Așa se pare.
– O să murim și noi de el?
– Nu cred, încercăm să avem grijă, majoritatea oamenilor se fac bine, ca după o răceală sau gripă.
– El de ce a murit?
– Avea și alte boli, era destul de bătrân… Cred că pur și simplu firul vieții lui se apropia de capăt. Virusul ăsta a grăbit lucrurile.
– Tati e trist?
– E trist, da.

După câteva minute, Ivan a vrut să știe ce se întâmplă cu numărul de telefon al bunicului. I-am spus că fie o să fie preluată cartela lui de vreo rudă, fie va fi aruncată. A tăcut câteva secunde, apoi m-a întrebat:
– Dar dacă îl sunăm după o vreme, când ni se face dor de el, cine o să răspundă la telefon? Universul? Dumnezeu?

Aș fi vrut să-i spun că probabil nici unul, nici altul, dar nu i-am spus nimic. Înțeleg nevoia lui, care e aceeași, cred, pentru toți, să știm că mereu se va afla cineva la celălalt capăt al iubirii noastre. Că oamenii noștri dragi rămân undeva, pentru noi.

Oribilă perioadă. Oribilă. Copiii lui și soția lui nu și-au putut lua rămas bun de la el. Nu au putut merge la înmormântare, nu l-au putut conduce la groapă, nu și-au putut plânge durerea acolo, alături de el. Au rămas fiecare în casa lui, boțiți de suferință, în timp ce o cunoștință le arăta prin apel video niște străini care conduceau pe ultimul drum pe soțul și pe tatăl lor. Astfel de vremuri trăim.

Aveți grijă de voi și de ai voștri. Iar dacă cineva zice că nu există acest virus, că victimele sunt inventate, trimiteți-i la noi, să le arătăm fața hâdă și adevărată a bolii și a morții.

Photo by Rodion Kutsaev on Unsplash

67 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *