Negresă cu iaurt și miere și cartofi copți încet la slow cookerul Crock Pot Duraceramic 5L (retețe, p)

Am fost vrednică zilele astea, am gătit mult și încet (cât timp am lucrat) și am descoperit două rețete faine, ambele la slow cookerul Crock Pot 5L Duraceramic Saute.

Le detaliez pe amândouă mai jos, se pot face și la cuptor dacă nu aveți slow cooker, dar eu vă încurajez să vă luați unul, pentru că vă poate ajuta mult! Avem și o reducere suplimentară de 5% în luna octombrie, care se aplică peste reducerile pe care ei le au acum pe siteul importatorului.

Eu las uneori peste noapte sosuri la făcut sau carne la copt deasupra legumelor, ardei umpluți sau cartofi cu brânză și ierburi, iar dimineața când plec să duc copiii la școală, prânzul e gata. Uneori le pun și lor la pachet, alteori iau cu mine mâncarea la pachet când merg îi aștept după-amiaza.

Sau pun la gătit în Crock-Pot sâmbătă dimineața, plecăm în parc sau la iarbă verde, iar când revenim, mâncarea e gata, caldă, fără stres că dau foc la casă sau se arde ceva în cuptor!

Slow cooker-ul nu consumă mult, puteți alege între modele digitale sau modele clasice (fără ecran), care au preț mai mic.

Cert e că mâncarea iese gustoasă, mai gustoasă decât la cuptor, și ai mai puțină bătaie de cap.

Bun, să trecem la rețete!

Negresă cu iaurt, miere și nuci la Crock Pot

Foarte mândră sunt de negresa mea cu iaurt, miere și nuci coaptă la slow cooker, pentru că am încercat de-a lungul timpului multe rețete și fie au fost prea dulci, fie prea cleioase, aceasta a ieșit așa cum mi-o doream și sunt pregătită să v-o arăt și vouă. E foarte simplu de făcut, nu aveți nevoie de ingrediente speciale, e delicioasă și sănătoasă și pentru copii. Eu o devorez dimineața la un cappuccino decaf, copiii o iau ca gustare, merge cu fructe, cu înghețată sau iaurt alături.

Ingrediente pentru negresă

  • 135 gr. făină
  • 60 gr. cacao
  • 45 gr. unt la temperatura camerei
  • 3 ouă mari la temperatura camerei
  • 100 gr. iaurt grecesc la temperatura camerei
  • 5 linguri de miere
  • 50 gr. nuci, merișoare, alune, migdale (sau nimic, sunt opționale)
  • 1/2 plic praf de copt
  • o linguriță de extract de vanilie sau semințele de la o păstaie de vanilie ori altă esență, de portocale merge foarte bine

Mod de preparare

Am amestecat într-un bol făina, cacaua și praful de copt.

În alt bol am amestecat până s-au omogenizat iaurtul, untul topic, ouăle, mierea și extractul de vanilie.

Am turnat amestecul lichid peste făină și am amestecat iar bine de tot. Am obținut un aluat cleios, vârtos, care curge foarte greu spre deloc din lingură.

Am pus în vasul de Crock-Pot hârtie de copt pe care-am mototolit-o bine înainte, ca să stea cum vreau eu.

Am turnat aluatul cleios în vas, am pus deasupra nucile (care pot fi puse și în aluat), am zdruncinat un pic oala ca să se așeze bine aluatul, am pus capacul.

Am lăsat la copt două ore pe low, am vrut o negresă mai uscată, bine pătrunsă.

Dacă vreți una mai moale spre mijloc, opriți slow cookerul după 90 de minute.

Merge și la cuptor, cam o oră la foc mic.

A mirosit în casă două zile a prăjitură de casă! Data viitoare fac cu coajă de portocală bio!

Merge devorată simplă, caldă, cu înghețată alături, la cafea, cu iaurt sau cu sirop de fructe presărat deasupra.

Cartofi cu brânză și ierburi copți încet la Crock Pot

Copiii mei iubesc cartofii, de obicei îi fac la cuptor, cu cimbru, și rad cașcaval peste, îi devorează cu șapte guri.

Săptămâna trecută am încercat rețeta asta de cartofi copți la slow cooker. Pentru că nu aveam timp să mă ocup de cartofi la prânz să îi am gata la ora 3 PM, când merg să îi iau de la școală, aveam întâlniri online una după alta, așa că am pus cartofii de dimineață, i-am lăsat 6 ore la făcut și când să ies pe ușă să plec după copii, erau gata! Au ieșit delicioși!

 

Ingrediente:

  • 1 kg cartofi roșii, curățați și tăiați felii medii
  • două cepe verzi, tocate
  • trei căței de usturoi, feliați
  • două căni de brânză rasă (eu am folosit emmentaler și cașcaval light)
  • o lingură de ulei de măsline
  • o lingură de cimbru uscat
  • două prafuri de sare
  • o legătură de pătrunjel pentru final

 

Cum procedezi?

Am tapetat vasul cu fâșii de hârtie de copt, să pot scoate cartofii fără să-i răstorn.

Într-un castron am masat în viteză cartofii cu mâinile unse cu ulei de măsline, am presărat peste ei sare și cimbru și i-am zăpăcit bine.

Am pus un strat de cartofi, deasupra felii de usturoi și ceapă verde, un strat de brânză.

Am repetat procesul de trei ori.

Am păstrat o mână de ceapă verde și pătrunjelul pentru final.

Am pus capacul și am setat Crock Pot-ul pe High, 6 ore.

La final, am scos cartofii cu hârtie cu tot și i-am mutat în vasul de yena, am scos hârtia de sub ei și i-am pus și la cuptor pe ventilator 5 minute, să se bronzeze deasupra, acesta e însă un pas opțional. Am așteptat să se răcească un pic, am presărat deasupra încă trei fire de brânză, ceapa și pătrunjelul și am pornit cu oala după mine la școală. A avut succes maxim! 🙂

Sunt bine făcuți, dar nu se sfarâmă, au o aromă specială, sunt diferiți de cei pe care-i fac la cuptor. Vă recomand să încercați, pot fi lăsați și peste noapte!

Dacă sunteți curioși de rețetele anterioare pe care le-am făcut la crock pot și le-am și scris pentru voi, aici este curry-ul de pui la slow cooker.

Aici este puiul cu sos cacciatore și tot aici și prăjitura cu mere.

Rețetele de mai sus sunt preparate la slow cookerul nostru Crock Pot 5L Duraceramic Saute, dar merg făcute și la cuptor. Acest Crock Pot are 5 litri și este mai practic decât cel de 3,5 litri pe care-l am de mulți ani, oala e mai ușoară, și având display digital, poți vedea cât mai e până expiră timpul. Vasul are strat Duraceramic. E foarte ușor de folosit, are trei setări: low și high, plus cea de păstrare a mâncării calde, care poate fi folosită doar după ce tocmai ați gătit ceva pe high sau pe low, nu merge să băgați CrockPotul în priză și să apăsați pe Keep warm.

Această setare (de păstrare la cald a mâncării) poate fi folosită oricât, dar producătorii recomandă să apelăm la ea pentru maximum 4 ore. Când timpul de gătire se încheie, oala trece automat pe modul Keep warm, dacă nu intervenim noi să oprim procesul. Ceea ce este o chestie super valoroasă, uneori pun la făcut mâncarea și plecăm la pădure, iar când ajungem înapoi, mâncarea e gata și e caldă!

Puneți întotdeauna capac peste vas, nu ridicați capacul pe cât posibil în timpul gătirii, deloc dacă puteți, ca să nu evadeze căldura! Vasul și capacul pot fi folosite și la cuptor electric sau pe gaz, dar nu și la microunde. Acest model de vas merge și direct pe plita electrică sau cu inducție.

Pentru o gătire optimă, ideal este să umpleți vasul între jumătate și trei sferturi.

Ce se mai poate găti la slow cooker? Păi, cam orice. De la tocane la mămăligă, pilaf, sarmale, ciorbe, chec, rulouri cu scorțișoară, prăjituri sau pâine.

Acesta este site-ul oficial Crock Pot România, pe care puteți vedea toate modelele disponibile, accesorii, dar și multe idei de rețete. Dacă veți comanda direct de la ei până pe 31 octombrie, aveți și 5% reducere suplimentară la orice produs cu codul Urbana5.

Poftă mare și dacă aveți rețete bune de încercat, le primesc cu maxim interes!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4224

14 comentarii

  1. Eu am 2 slow cookere dela Crock Pot: unul manual si altul digital si confirm ca sunt ultra grozave. Ieri am facut sarmale la cel digital de 4,7l si au fost nemaipomenite. prajituri inca nu am testat, dar urmeaza.

  2. Ma intriga mult toate retetele tale la crock pot si imi lasa gura apa 🙂 Am totusi o intrebare pentru ca nu am gasit niciunde informatia: ce sistem de incalzire e inauntru? Inductie ca la thermomix? Sau rezistenta electrica simpla?
    Mersi mult anticipat pt raspuns!

    • Hm uite ca pt One pot nu m-am gandit sa scriu retete, acolo doar pun totul gramada si e gata. 🙂

      Fac ciorbe, pilaf, mazare, fierb porumb, cartofi pentru piure….

    • +1, am luat tefal one pot după ce am văzut postat de tine un filmuleț cu orez cu lapte ? rețetele din carte sunt faine, dar mi-aș dori mai multe idei pentru copii mofturoși. Ar fi binevenita o serie de astfel de articole ?

  3. Buna! Eu am in CrockPit Express Multicooker, relativ nou.. Nu prea am experimentat cu functia de slow. Oare timpii sunt aceiasi ca si la slow cooker? Mersi!

  4. Salutare! Am făcut negresa si a iesit minunată. Apoi am inovat si am pus banane și mai putina miere, am exclus cacaua si a iesit iar ceva delicios. Asa ca am decis sa cumpăr un crock pot mai mare (aveam unul vechi, de 2,4 L) pe care nu il mai foloseam. Imi pare rau ca nu am citit articolul pana la final sa ma bucur de reducerea suplimentara. Oricum, mulțumesc pentru inspirație!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *