Curry de pui cu sos aromat și cremos la slow cooker Crock-Pot (rețetă, p)

Am pus mai jos rețeta noastră de pui în sos curry realizată la slow cookerul Crock Pot 5L Duraceramic Saute. Dar mai întâi, contextul. 🙂

Sigur am mai scris despre asta: sunt înnebunită după sosuri! Îmi place la nebunie să mănânc o garnitură legată, de genul unui piure de cartofi pufos sau al unui orez aromat cu lapte de cocos, așternută cuminte sub un sos curgător, dar nu apos, nu nu, un sos cremos, gros, cu cât mai aromat și mai consistent, dar fără să fie gras. Și la final să bag un coltuc de pâine și să adun ultimele picături de sos din farfurie, cum făceam la țară, în oalele bunicii…

Multă vreme le-am căutat prin restaurante, dar erau fie prea sărate, fie iuți (iute nu-mi place, condimentat da, dar nu iute), fie prea uleioase, doar în restaurantele indiene am mai găsit câte-un sos care să-mi placă. Dar alea-s scumpe…

De la o vreme am învățat să mi le fac și de atunci, papilele mele gustative și stomacul meu sunt super fericite. De când stăm în casă pe motiv de virus, am tot făcut din sosurile astea, am experimentat și am descoperit rețete noi.

Aici aveți rețeta de creveți cu sos aromat.

Aici este puiul cu sos cacciatore.

Zilele trecute I have mastered (nu știu cum să-i zic în română), am cucerit, am desăvârșit un sos curry cu pui care mi-a plăcut atât de mult încât am decis să-l notez aici pe blog, să vă conving și pe voi să-l încercați, dacă iubiți sosurile. Nu este deloc iute, este doar aromat și onctuos, ah, îmi plouă în gură doar când îmi amintesc.

Se poate face și cu vită, creveți sau pește, dar și varianta vegetariană merită încercată, cu năut, mazăre, ardei și fasole verde în loc de carne.

Eu l-am făcut la slow cookerul nostru Crock Pot 5L Duraceramic Saute, dar merge făcut și la cuptor sau pe aragaz. Slow cookerul însă gătește carnea într-un fel special, se desprinde de pe os, rămâne fragedă, se topește în gură. Dacă vreți să vă luați un slow cooker, la finalul articolului găsiți o reducere suplimentară de 10% la vasele Crock Pot pe site-ul importatorului oficial.

Iată și rețeta de curry de pui la care am ajuns după câteva încercări:

Pentru 8 porții (noi am mâncat toți patru două zile la rând, mereu gătesc pentru două zile, ca să n-o iau razna), aveți nevoie de:

  • 4 pulpe inferioare, 4 pulpe superioare, sau 8 pulpe de oricare, piept și aripioarele unui pui (noi preferăm puiul galben de la Edenia, care este curat și gustos, pui de țară trimis de mama sau comandat de la micii producători de la Magazinul Hoinar)
  • 2 conserve de roșii tăiate cuburi
  • 3 linguri de bulion
  • o jumătate de conservă de lapte de cocos (din cel cremos, nu apos)
  • trei linguri de praf de curry, merge și mai mult dacă îl vreți mai aromat (ideal ar fi să ne facem singuri praful, dar mi-e greu, mie una, să fac și asta, așa că-l cumpăr de la supermarket, am găsit unul la Mega care e foarte bun)
  • o ceapă mare, tocată mărunt
  • o conservă de năut sau mazăre (dacă aveți, ar fi de vis, mazărea îi schimbă puțin gustul, năutul e cel mai bun)
  • un ardei galben sau roșu, tăiat fâșii
  • sare
  • o lingură de ulei de măsline
  • o cană de apă fierbinte
  • o lingură de amidon
  • puțină apă rece
  • pătrunjel sau coriandru pentru final

Ca orice rețetă pentru slow cooker, sunt două variante de gătit. Una rapidă și dietetică, alta puțin mai complicată și cu oleacă de prăjeală, dar numai puțin și absolut opțională. ?

Varianta light și rapidă: amestecați toate ingredientele în slow cookerul Crock Pot, adăugați sare, amestecați bine, strecurați carnea în sos și dați drumul la gătit, trei ore și jumătate pe high. La final, pătrunjel și gata.

Varianta complexă:

  • Dăm drumul la Crock Pot pe high, să se încălzească

Paranteză importantă: acest model de Crock Pot permite să folosiți vasul direct pe plita electrică sau cu inducție. Dacă aveți alt tip de slow cooker, folosiți pentru călire clasica tigaie. Noi avem aragaz pe gaz, așa că am călit în tigaie.

  • Călim ceapa în tigaie, punem deoparte
  • Călim soft pe toate părțile carnea în ulei și apă, scoatem și punem deoparte
  • Amestecăm în oala de Crock Pot conservele de roșii, apa fierbinte, ceapa călită, pasta de tomate, laptele de cocos, curry-ul și sarea

 

  • Așezăm cu un clește în sos bucățile de carne, punem capacul și lăsăm sosul la gătit 3 ore și jumătate pe high sau 6-7 ore pe slow.
  • Când se termină timpul, scoatem pe o farfurie tot cu cleștele bucățile de carne. Grijă mare, e atât de fragedă că se va dezintegra dacă nu lucrați cu delicatețe!
  • Într-un castron mic, amestecați amidonul cu 2-3 linguri de apă rece, apoi, după ce e bine dizolvat, turnați amestecul în sos și amestecați-l bine cu o lingură.
  • Puneți la loc carnea în sos și mai lăsați pe high 20 de minute, eu am ales să bag totul la cuptor, ca să scadă mult și să se glazureze puțin. După 10 minute, arăta așa.

Separat am fiert o cană de orez în trei căni de apă, cu puțină sare, la final am pus și două linguri de lapte de cocos, iese atât de aromat!

Am pus într-un vas mare de yena un strat generos de orez, deasupra am pus carnea, tot cu cleștele, deasupra am scos sosul din oală cu polonicul, deasupra am presărat pătrunjel proaspăt, abia tocat.

Dacă aș fi avut musafiri, sigur aș fi câștigat extra puncte, așa, au devorat ai mei toată porția de sos și din porția de a doua zi, așa că a doua zi a trebuit să mai fac sos! Am făcut cantitate și mai mare, pentru că e atât de bun!

Acum, despre acest Crock Pot:  are 5 litri și este mai practic decât cel de 3,5 litri pe care-l am de mulți ani, oala e mai ușoară, având display digital, poți vedea cât mai e până expiră timpul. Vasul are strat Duraceramic. E foarte ușor de folosit, are trei setări: low și high, plus cea de păstrare a mâncării calde, care poate fi folosită doar după ce tocmai ați gătit ceva pe high sau pe low, nu merge să băgați CrockPotul în priză și să apăsați pe Keep warm.

Această setare (de păstrare la cald a mâncării) poate fi folosită oricât, dar producătorii recomandă să apelăm la ea pentru maximum 4 ore. Când timpul de gătire se încheie, oala trece automat pe modul Keep warm, dacă nu intervenim noi să oprim procesul. Ceea ce este o chestie super valoroasă, uneori pun la făcut carnea și plecăm la pădure, iar când ajungem înapoi, mâncarea e gata și e caldă!

Puneți întotdeauna capac peste vas, nu ridicați capacul pe cât posibil în timpul gătirii, deloc dacă puteți, ca să nu evadeze căldura! Vasul și capacul pot fi folosite și la cuptor electric sau pe gaz, dar nu și la microunde. Acest model de vas merge și direct pe plita electrică sau cu inducție.

Pentru o gătire optimă, ideal este să umpleți vasul între jumătate și trei sferturi.

Ce se mai poate găti la slow cooker? Păi, cam orice. De la tocane la mămăligă, pilaf, sarmale, ciorbe, chec, rulouri cu scorțișoară sau pâine.

Acesta este site-ul oficial Crock Pot România, pe care puteți vedea toate modelele disponibile, accesorii, dar și multe idei de rețete. Dacă veți comanda direct de la ei până pe 18 iunie, aveți și 10% reducere suplimentară la orice produs cu codul URBANA10.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4200

17 comentarii

  1. Salut Ioana, daca nu ma insel, vasul ceramic se poate utiliza si pe plita cu gaz. In manualul de utilizare scrie: „Vasul de gatit poate fi folosit pe plite cu gaz, electrice sau cu inductie”. Sau sa fie o traducere gresita? 🙂

    • Ador mâncarea indiană și, pentru că la mine în oraș nu este restaurant indian, le vânez peste tot pe unde ajung in vacanțe.
      Fac și acasă, dar nu iese nicicum ca la restaurant. O să încerc și reteța ta să vedem.
      Dar am o mică mențiune – praful de curry din plicurile din comerț de la noi este o chestie absolut sinistră. Nicio mâncare indiană pe care am mâncat-o în străinătate (unde am un feeling ca e făcută chiar de bucătari indieni) nu are gust de așa ceva.
      De aceea recomand oricui vrea să încerce reteta ta garam masala care e divin de bun, pe cât posibil luat de la magazinele de condimente vărsate, nu plicuri di supermarket.
      Nu știu sigur cât e de picant ca atare că eu mereu pun și ardei iute într-o formă sau alta, dar în cel mai rău (sau picant?) caz îl poți face acasă omițând ingredientul arzător.

  2. Iuhuuu, ce drăguţ, azi am să pregătesc această reţetă. Arată delicios în poze, deja salivez :)))) Nu deţin un slow cooker, dar cred că o să reuşesc şi fără. Mulţumesc frumos pentru reţetă.
    Multă sănătate!

  3. Buna, ai putea pune niste unitati de masura unde se vorbeste de conserve? Ca si conservele astea sunt si mari si mici. 🙂 Mersi.

  4. Ahhh! Imi ploua in gura! Si eu sunt mare fan sosuri, mai ales cele exotice. Zile trecute am incercat o varianta thai cu mango si pui. Un deliciu! Insa l-am facut repede pe aragaz. La fel, aromat dar nu picant, ca sa manance si mandra de 3 ani, dar n-a fost interesata. Data viitoare, poate.
    Adevarul este ca ies muult mai bune sosurile astea facute la slow cooker.

  5. Buna, foarte apetisant. La lista de ingrediente apare un ardei gras (rosu sau galben), dar dupa aceea nu-l mai vad nici in poze nici in reteta. Pana la urma se pune sau nu? Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *