Acest sentiment de confuzie și tristețe pe care-l simțim mereu în dimineața de după alegeri

Uitasem sentimentul acesta de pierdere, confuzie și tristețe pe care-l simt în dimineața de după alegeri de 20 de ani încoace, cu o singură excepție (localele de acum două luni).

Nu știu ce să fac cu el, nu știu ce să fac cu mine, cu familia mea, ca să fim bine pe termen lung.

E destul de evident că nimic din ce fac eu aici nu are un impact semnificativ în direcția pe care mi-o doresc. Un partid condus de corupți câștigă alegerile parlamentare de fiecare dată de când avem democrație. Celelalte partide sunt fie corupte și ele, fie nu reușesc să se organizeze suficient cât să câștige încrederea oamenilor. Apoi apare de nicăieri un partid extremist, naționalist care ia ușor în câteva luni ditamai felia de 10% din electorat. Și două treimi din populație nu iese la vot pentru că n-o interesează, pentru că nu înțelege de ce e asta important.

Sunt un om optimist și muncitor, renunț greu, am nevoie de puțin ca să fac multe, dar cred că 30 de ani sunt suficienți.

Caut mereu explicații raționale pentru ce se întâmplă, ca să mă motivez să fiu aici și să-mi fac treaba, să-mi plătesc taxele, să contribui la educare și schimbare, să votez, să apăr democrația, îmi cresc copiii capabili de respect și compasiune. Dar e clar că asta e țara, lucrurile se vor schimba greu, poate niciodată, pentru că acesta e efectul comunismului asupra acestui popor, pentru că lipsa de educație se vindecă foarte încet, cu educație, iar eu nu am o sută de ani să mă mai bucur de România educată.

Pe de o parte, nu mă simt reprezentată de aproape nimeni dintre cei care candidează mereu pe toate listele, nu mai cred că cineva pe care-l voi vota va ajunge pe poziția nuștiucare și va face ceva dintre lucrurile pe care eu mi le doresc pentru mine și copiii mei.

Pe altă parte, înțeleg atât de bine oamenii care nu mai vor să mai audă, care vor doar să-și câștige pâinea, să se uite la televizor și să se culce sănătoși. La ce să mai votez?

Pe cealaltă parte, îi înțeleg și pe oamenii care nu au avut parte de prea multă educație, care sunt speriați de tot ce înseamnă progres, Europa, democrație, care vor să nu mai râdă nimeni de ei că se duc la moaște, care vor să fie lăsați să meargă la biserică de Înviere. A apărut acest partid care e anti-tot, anti mască, anti gay, anti UE, care are o voce puternică pentru cei care au votat la referendumul pentru familie, care luptă pentru dreptul oamenilor de a face procesiuni religioase în pandemie, care cheamă oamenii în stradă să protesteze împotriva vaccinului cum am ieșit noi să protestăm împotriva ordonanței 13. Au și ei aceleași drepturi ca mine.

De fiecare dată după alegeri ne spunem, omul meu și cu mine: trebuie să plecăm de-aici, nu-i nicio speranță în țara asta, copiii merită o șansă mai bună să trăiască într-un loc mai echilibrat, cu educație bună, cu respect față de ființa umană și față de valorile noastre. Și apoi nu plecăm. Pentru că ne e greu să lăsăm totul în urmă, rădăcinile sunt bine înfipte, facem tot ce putem să amânăm momentul ăla în care ne urcăm în mașină sau în avion cu ochii plânși, dar siguri că altă cale nu există.

Apoi vin iar alegeri și ne găsim în același loc. Tristețe, lipsă de speranță, durere, regret, milă.

Cred că asta a fost ultima oară când am votat în România.

Scriu ca să fac decizia asta adevărată. Ca să nu ne mai găsim scuze. Timpul trece, îmbătrânim, nimic nu se schimbă, doar speranța noastră e tot mai debilă.

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4194

77 comentarii

    • nwradu tripeaza daca zice ca era de asteptat ca AUR sa ia 9% (probabil 10% dupa redistribuiri)
      el a scris articolul pe baza exit polls de ieri, care au subestimat AUR cu un factor de 2X, deci na.

    • Exact asa, si noi ne-am format mica noastra bula in care ne este bine, ne-am inconjurat de oameni frumosi si de familie. Desi de cativa ani incoace ne tot intrebam daca n-ar fi mai bine sa plecam, ne e tare greu sa renuntam…ce facem insa este sa ne pregatim (mental si financiar) pentru ca cei doi copii pe care ii avem sa studieze in alta parte. Asta mi se pare esential. Apoi sa ramana unde vor ei si unde vor reusi sa se simta acasa. Tare trista ziua asta, intr-adevar!

    • „Nici in alte tari oamenii nu sunt mai breji, crede-ma.”

      Aici cred că greșești. Ne spunem asta sa fim mai impacati cu decizia usoara de a ramane.

      Dar stiu cateva tari in vestul europei si in lume unde nu mor bolnavii de covid arsi de vii, unde mergi la munca cu bicicleta fara sa iti risti viata de fiecare data. Unde mergi la spital fara sa iei infectii suplimentare la pachet. Unde permisul de conducere nu se cumpără la Suceava. Unde biserica oricare ar fi ea nu dicteaza mersul statului. Unde cand iti construiesti o casa nu isi bat joc de tine functionarii – aceiași care dau autorizatii pe banda pentru blocuri inghesuite, fara locuri de parcare, strazi de acces si zone verzi.

      De la 18 ani – si din pacate sunt multi ani de atunci – nu am ratat un vot, am aparat valorile in care cred in strada, ploaie si frig nu acasa, pe fotoliu pe Facebook. Dar acum realizez ca joc cartea viitorului copilului meu. Am sacrificat mult timp al meu facand voluntariat, mergând la vot si la proteste dar nu cred ca merita poporul asta sa sacrific copilaria si educatia copilului meu. De ce? Cu ce merita un popor unde tocmai cei emigrati in spania si italia voteaza cu un partid antieuropean viitorul copilului meu.

  1. Puteti incerca in Austria, zic si eu! Ati fi la 4-5 ore cu masina de granita cu Romania, dar intr-o tara civilizata, echilibrata, cu o limba invatabila (cel putin mai invatabila decat Olandeza), in Salzburg sau Viena atmosfera data de arhitectura, de cafenele etc aduce mult cu cea din orasele noastre din Transilvania. Muntii si skiul nu sunt niciodata la mai mult de 2 ore cu masina.. Plus ca sunt multi romani pe acolo.

    • Am simtit la fel in 2018, cand am umplut masina de jucarii si hainute, si 2 pijamale de adulti, si am ajuns intr-o tara mai civilizata. Mi-au curs lacrimi cand in 2019, plimbandu-ma prin orasul nou, am dat de un protest pentru Stiinta, nu pentru Dreptate cum mergeam noi. Nu mai aveam timp de asteptat, am votat intotdeauna schimbarea, am fost la proteste cu copil mic, uitandu-ma in urma, ne-a parut rau ca am plecat asa tarziu (avem 40+ani). Radacinile nu sunt taiate..doar alungite 1300 km cu ajutorul digitalizarii.

  2. Eu am votat din principiu. Oamenii nu au iesit la vot cred eu in semn de protest fata de presedintele – agent de campanie PNL. Nu este coerent sa spui oamenilor sa stea cat mai mult acasa, sa evite grupurile si apoi sa ii indemni sa vina la vot de parca virusul ia o pauza sa isi exercite oamenii obligatiile civice de a vota. Vezi ca pe pagina de facebook a lui Vlad Voiculescu a sesizat cineva ca la unele sectii de votare in Bucuresti comisia nu poate masti. Deci de ce ne miram ca oamenii aleg sa ramana acasa in siguranta, unde de altfel au fost sfatuiti sa stea. O sa zici ca la secita de vot stam putin. Tot putin a durat si sa luam lumina de Paste adusa de preotii, dar s-a inflamat tot online-ul si presedintele se prefacea preocupat de sanatatea publica. A fost un an greu in care unii si-au pierdut membri din familie, sanatate, joburi. oamenilor nu le arde de luptele de putere intre politicieni.

  3. Dragă Ioana te-am urmărit înainte cu mult timp și mi-au plăcut o mare parte din articolele tale despre educație;din păcate ai reușit să îmi schimbi părerea despre tine și „principiile tale”. Susții că vrei egalitate și te plângi de partidul AUR pentru părerile lor;vreau să spun că mi se pare foarte egoist ce spui tu pentru nu ții cont că majoritatea din populație în legătură cu „comunitatea LGBT” ce nu îi dorește și am să îți explic și de ce:o minoritate nu are dreptul să încalce drepturile majorității pentru că „principiile lor sunt mai bune”. Eu una nu sunt de acord ca o mână de oameni să dea tonul noilor generații de copii și așa confuze prin DA propagandă agresivă peste tot și nerespectarea persoanelor. Dacă eu nu sunt atrasă de asemenea oameni te întreb și nu sunt de acord cu ei ți se pare ție etic și moral să îi accept în societate?!văd că ai o problemă cu susținerea bisericii ortodoxe,te întreb ți se pare normal ca să fie încălcat dreptul la libertatea religioasă pentru că tu nu ești de acord cu așa ceva?MIE UNA NU MI SE PARE!!fiecare persoană are anumite principii după care se ghidează și tu nu poți da cu ele de pământ doar pentru că așa ai văzut înafară sau pentru că așa consideri!! Violezi și alterezi intenționat psihicul și conștiința acelei persoane doar pentru că consideri tu că e mai bine pentru restul. Te întreb, de unde știi tu ce e mai bine pentru mine și cei care gândesc ca mine?tu crezi că noi nu analizăm nimic și nu avem DREPTUL la o voce?!unde este egalitatea și respectarea mea ca persoană,a valorilor în care cred?!

    • Vocea voastra incalca drepturile omului de nediscriminare. Deci raspunsul e Nu, nu aveti dreptul la o voce in acest caz. Easy peasy.

    • Sunt multe lucruri la care as putea raspunde din comentariul tau, dar ma opresc la unul singur: In ce fel incalca drepturile tale existenta oamenilor gay?

    • Alaturam doua declaratii de mai sus:
      1. >>majoritatea din populație în legătură cu “comunitatea LGBT” ce nu îi dorește<>ți se pare normal ca să fie încălcat dreptul la libertatea religioasă<<

      Explicati principiul tolerantei promovat de Biserica Ortodoxa Romana pe baza celor doua afirmatii.

    • Eu nu înțeleg de ce nu scrii CLAR CE AM SCRIS ȘI NU SCOȚI CE VREI TU DIN CONTEXT CA SĂ FIE INTERPRETAT GREȘIT!! ai omis unde am SCRIS ALB PE NEGRU :O MINORITATE NU ARE DREPTUL SĂ DICTEZE MAJORITĂȚII PENTRU CĂ AȘA VREA EA!! Principiul toleranței bisericii ortodoxe este că deși au fost proteste pentru familia tradițională nimeni nu și-a bătut joc de simbolistica lor, nu a folosit-o în piese de teatru nu a dat foc la nimic;biserica se ghidează după Vechiul Testament și Noul Testament ,și nu își bat joc în orice context chiar și când sunt sesizați!!faptul că observ că voi vedeți doar ce e rău la ea și nu acceptați și punctul ei de vedere ;chiar sunt curioasă cu ce le încalc eu drepturile :Cine impune ideologia de gen de la vârstă preșcolară în educația sexuală, cine vorbește despre tipurile de sex care trebuie sau nu făcute în cuplu?! cine umblă la proteste GOI pe stradă pentru drepturile lor și nu sunt sancționați pentru asta?! cine sare la bătaie pentru o afirmație?! Am zis eu că nu au dreptul la viață drăguța?! vedeți că eu nu schimb cuvintele ca și voi!!fiecare are dreptul la viață dar nu să îi fie dictată…eu am încheiat aici!! degeaba pot să vorbesc tot voi o să mă scoateți că sunt persoana rea!!

    • Și eu consider că îmi este încălcat dreptul la libertate religioasa atunci când sunt obligata sa plătesc taxe pt biserica ortodoxă. Iar valorile tale sunt susținute de oameni cu simpatii legionare, anti avort, etc…Asta îngrădește libertățile tuturor..

    • Eu nu sunt atrasa de oamenii blonzi sau de oamenii care prefera ciocolata neagra, in loc de ciocolata cu lapte, si mai sunt alte cateva categorii care ma „altereaza psihic” in fiecare zi, „ți se pare ție etic și moral să îi accept în societate?!”. Si la fel putem continua cu preferintele fiecaruia, daca vreti neaparat sa puneti problema asa. Atata timp cat oamenii aceia nu va dau in cap, nu va fura, nu va incalca in niciun fel drepturile stipulate in lege (nu imaginate de d-voastra), nu aveti nici d-voastra dreptul sa ii „interziceti”, sa le negati existenta. Datoria Statului este sa aiba grija de toti cetatenii sai, nu sa se asigure ca nu va este voua „violat si alterat intentionat psihicul” acela extrem de sensibil, bietul de el. Mi se pare interesant cum de nu vedeti asemanarea cu nazistii si alti nebuni de genul care erau convinsi ca e datoria lor sa inlature elementele „neconforme” din societate, nici departe nu sunteti. Astept cu nerabdare sa reactionati cu la fel de multa vehementa si cand vine vorba despre un politician corupt, care fura cat pentru trei vieti de acum incolo, despre un nebun care ataca femei pe strada, fara sa intervina nimeni, despre un nesimtit care tipa sau arunca gunoi pe strada, si toti ceilalti nenorociti care ne saboteaza zilnic dreptul la o viata frumoasa, civilizata si curata prin comportamentul lor.
      La fel se comporta si cei care nu merg la vot, au impresia ca daca nu vor ei sa voteze cu unul din partidele existente se va „anula/pune pe pauza” democratia pana se hotarasc ei. Nu, partidele vor ajunge in continuare la putere (probabil un partid cu care n-ar fi votat daca ar fi mers totusi la vot, caci votantii PSD n-au dubii de genul, ei merg sigur la vot), la fel cum homosexualii si toate celelalte categorii cu care nu sunteti de acord nu vor inceta sa existe doar pentru ca le negati existenta si incercati sa ii tineti undeva la limita societatii. Sunteti libera sa va cresteti copiii cum doriti, sa simpatizati pe cine doriti, sa va feriti de cei cu care nu sunteti de acord, atata timp cat nu incalcati drepturile la viata si demnitate ale altor persoane.
      Oamenii continua sa ignore faptul ca ar putea ajunge in orice moment din viata sa faca parte dintr-o minoritate, sa nu mai stea sub protectia majoritatii, si s-ar putea sa le para rau atunci ca au „sapat” drepturile minoritatilor de toate felurile.

    • M, mai bine ai pleca tu din tara si ne ai lasa pe noi, cei cu LGBT.
      Doamne, tu chiar esti adevarata?

    • Vai de capul meu!!! De mult n-am mai citit asa ceva?. nu stiu cum se face ca doar in europa de est nu exista, nu se acepta comunitatea gay…..hmmm? din cauza comunismului? O a Ortodoxismului? Hmm…..?

    • @ M: Am stat ceva pe ganduri pana sa raspund…

      Cat de moral si etic iti pare tie sa judeci si „sa nu accepti” cum si cu cine isi imparte cineva dormitorul, bucataria, intreaga locuinta?

      Ma intristeaza enorm zidul de „principii” in care bunatatea/iubirea de aproape-valoarea centrala a crestinismului-nu are nici un loc dar superioritatea si judecata suprema sunt la rang de cinste.

      „Iubeste-ti aproapele ca pe tine insati!” Da ori ba?…unii crestini de frunce vaz ca…ba.

    • Toate problemele astea, toată divizarea si ura asta in toate sensurile pleaca de la stat, care nu își face treaba, iar când încearcă să și-o facă, mai tare încurcă. Sunt creștină si, in această calitate, mi se pare ca libertatea este o valoare extrem de importantă. Creștinismul o așază in centrul ideologiei sale, nici Dumnezeu Însuși nu încalcă liberul arbitru. Astfel, înțeleg, sper eu corect, că eu am dreptul să pup moaște, să mă închin la biserică si să îmi educ copiii in același sens, iar tu ai dreptul sa fii gay, să trăiești așa, să te căsătorești si tot ce mai vrei (tu, in sensul generic, impersonal, cu referire la atei, alte religii sau viziuni diferite, dacă ma refeream la o persoană anume spuneam dvs, politețea obligă). Statul are astfel obligația corelativa de a ne respecta, si mie si ție aceste drepturi. Si de aici se strică treaba, pentru că statul eșuează și față de mine si față de tine. Astfel, învățământul de stat, gratuit si obligatoriu, cel puțin in teorie, bagă pe gât tuturor copiilor propagandă cu găleata in cadrul educației sexuale, deși s-ar putea rezuma doar la partea biologică, lăsând partea morală (ce e normal si ce nu si nu numai) in seama părinților. Nici părinții creștini nu sunt tâmpiți, serios, putem explica și noi de toate, chiar dacă după explicațiile legate de biologie adăugăm si ca nu suntem doar corp, iar unele lucruri reprezintă păcate si ne ferim de ele. Mult mai greu ne este însă după ce copilului i s-a spus la școală ca păcatul e normal, riscăm să cădem si noi în păcatul de a-i judeca pe cei ce au spus asta!
      Dar destul despre drepturile noastre, ca avem material si din tabăra cealaltă: școala încalcă si drepturile celorlalți, copiii ateilor primind si ei la pachet indoctrinare religioasă, opțiunea privind ora de religie fiind, in cele mai multe școli, o chestiune pur teoretică, din lipsă de spațiu si de personal. Cum mie nu-mi convine să le spună copiilor mei că sexul in afara căsătoriei, de exemplu, este normal, la fel nu le convine nici altora să li se spună copiilor lor că dacă nu merg la biserică ajung in iad! Iar de aici război si segregare socială, cauzată de incapacitatea statului de a-și respecta cetățenii! Indiferent cât de opuse ar fi viziunile oamenilor, ei ar putea coabita in pace dacă statul chiar i-ar trata ca egali. Mi se pare că si asta ține de esența creștinismului, a respecta libertatea celuilalt si a lăsa judecata in seama lui Dumnezeu, iar statul nu prea face asta.

  4. O sa sune cinic, dar era de asteptat.
    Noi am plecat de cativa ani si desi inca mi e greu sa accept complet aceasta dezradacinare, desi rana e inca sangeranda si probabil va trebui sa traiesc cu asta cat timp voi fi departe, rational imi este f clar ca e decizia cea buna.
    Sunt curioasa daca veti face acest pas?.

  5. Salut! Noi am plecat din tara la timp, in Germania, anul trecut, la varsta de 31 de ani.

    Am luat hotararea asta tot din cauza sistemului medical si de invatamant din Romania, care sunt la pamant. Intr- un an am invatat germana la nivel B2 si eu dar si sotul meu, iar fetita noastra s- a adaptat foarte bine la gradinita. Ne- am facut prieteni buni printre nemti iar din punct de vedere financiar este foarte ok cu un salariu deocamdata.
    Daca vrei sa pleci din Romania, Germania e o optiune de luat in calcul, avand in vedere ca se cauta in disperare experti in orice domeniu.
    Mult succes!

    • ‘Men did not love Rome because she was great. She was great because they had loved her.’ 🙂 Romania nu prea e iubită. E criticată, certată, comparată, disprețuită, abuzată, ignorată. Ştiu, pentru că am plecat cu aceeaşi silă. Acum mă întreb când o fi fost plantată în mine sila asta enormă de România. Cu mult înainte să înțeleg ce se întâmplă, probabil. Acum îmi pare rău. Şi nu mă simt inteligentă, specială, realizată, ‘civilizată’ pentru că trăiesc in ‘vest’. Dimpotrivă. Parcă văd mai bine de ce lucrurile sunt cum sunt şi cum şi eu sunt parte din problemă, pentru că am plecat. Extremă dreapta o sa găseasca orice emigrant şi in Franța, şi in SUA, şi in Italia…Austria şi Freedom Party? Elvetia şi SPP? Dar, ca de obicei, până şi extremismul lor e mai frumuşel. Cu corupția – la fel. Nu spală Dunărea banii murdari tranzacționați in the City of London, dar probabil să furi un ou e de prost-gust, dar sa contribui la o criza financiata globala e mai posh. Educația pre-universitară NU e mai bună, iar sănătatea care e mai buna costă (taxe sau privat). Din taxele pe care românii le plătesc (mici!) nu se poate face spital de mari arşi (sunt câteva centre in Europa şi costă enorm, nu o să intru în detalii), nu poți avea câte 3 asistente per pat de pacient intubat sau echipamente de ultimă oră. Medicina costă şi cel care vinde expertiză, aparatură şi substanțe nu scade prețul ca românii au salariul mic şi n-au de unde plăti aceleaşi taxe. Prețul e acelaşi şi noi nu avem din ce plăti pe cât visăm. În general.
      Daaa, se şi fură. Dar se fură peste tot. Nu am inventat noi hoția. România e o țară săracă. Nu a prăduit pe nimeni, nu a colonizat, nu a omorât aborigeni si nu a jefuit pământuri sacre să aducă înapoi resurse. Nu am fost imperiu, plus suntem profund marcați de a fi stat mereu sub talpa unei mari puteri. De la distanța asta, toate răutățile şi ‘nenorocirile’ pe care le descrii par mai mult joacă de copii decât marile rele care se fac in state ‘civilizate’. Eu cred ca majoritatea românilor care emigreaza aleargă după puțină voioşie (să zâmbească tanti de la magazin când întreabă cash or card), nişte privelişti mai ‘curățele’ şi un fel de linişte împrumutată. E ok. Sau cine sunt eu să zic că nu-i ok! Doar ca asta nu e o discuție despre valori. 🙂

    • Ioana, eu am ramas fara speranta in Romania acum 9 ani, cand aveam 24 si nu aveam inca nici copii. Noi am ales Canada, sora mea Germania, prietenii nostri cei mai buni Suedia, prietenele mele din license Franta. O mare parte din familia sotului e in Italia, parintii au ramas in Romania, dar fac drumuri in Canada in fiecare an, cat mai pot. Ce vreau sa spun cu asta: da, exista dor de trecut si de familie si de momentele cu prieteni acolo DAR exista atata liniste si lipsa stresului aici, in noua noastra tara. Tot ce povestesti tu, despre cum trebuie sa ne crestem copiii, sa ne vindecam pe noi adultii etc e mult mai usor in tari in care nevoile de baza (si nu doar astea) ti se asigura fara sa te lupti cu dintii pentru ele. You only live once…why should it be a constant effort and not a (mostly) joyful experience?
      Take care,

  6. Rezultatele electorale fac parte dintr-un context global, dar oarecum întârziat în .ro cu câțiva ani față de SUA de exemplu. Pe scurt, până acum 10 ani la alegeri oferta era mai degrabă din cadrul „establishment”-ului existent – partide istorice și descendenți direcți – lupta politică fiind parte din regulile jocului, pentru spectacol, cam ca la un meci de fotbal (sau la box dacă vreți).

    Ce s-a întâmplat între timp a fost faptul că generația născută după 1990 (milenials) a căpătat drept de vot și a intrat și în viața economică. Momentul nu a fost, istoric, cel mai oportun la nivel individual sau de generație: marea criză economică din 2008-2009 a tăiat masiv din oportunitățile de succes în viață, majoritatea tinerilor fiind blocați în continuare în cariere stagnante, cu perspective mai degrabă gri. Problema lipsei de oportunități și a inegalității de șanse este de fapt la nivelul întregii societăți; de aici au apărut, dpdv politic, 2 curente paralele, dar oarecum defazate.

    În primul rând s-au radicalizat progresiștii (gen USR în .ro), punând pe agenda politică probleme de sistem precum rasismul, homofobia, inegalitatea de șanse la naștere sau probleme punctuale legate de corupția sistemică, monopolul celor din top 1% pe resursele economice sau (în SUA cel puțin) costul foarte mare al studiilor universitare.

    În al doilea rând, cam la un ciclu electoral distanță, s-au radicalizat conservatorii, la fel de afectați de schimbările economice globale, amenințați la rândul lor de excluziunea economică prin (de exemplu) migrarea industriei către Asia, automatizarea generalizată a producției sau, la un nivel mult mai primitiv, aparentul „asalt” al mass media dus împotriva valorilor lor fundamentale (gen familie tradițională etc).

    Cele 2 curente au fost foarte vizibile la alegerile de acum în SUA. Presa a prevăzut un „blue wave” – care a existat într-adevăr și s-a tradus într-un număr record de voturi pentru candidatul democrat, dar în paralel a existat și un „red wave” care îi oferă actualului președinte o doză mare de legitimitate și de influență, chiar dacă a ieșit pe locul 2 când s-a tras linia.

    În .ro tendința e similară, către radicalizare – partidele „istorice” gen PSD / PNL nu vor dispare peste noapte, dar vor trebui să se reinventeze sub presiunea reducerii bazinului electoral tradițional. Lupta care va decide guvernarea, peste 4 ani, se va da de fapt între cele 2 curente radicalizate de mai sus.

  7. Noi am plecat din pura curiozitate din țara, acum ceva mulți ani. La un moment dat ne-am gândit sa ne întoarcem, acum vreo 10 ani, dar nu s-a materializat. Acum, chiar dacă as avea posibilitatea, nu as putea. Avem prieteni in țara care se zbat sa facă ceva, sa își aducă aportul la societate, sa respecte legea, sa plătească taxe, sa fie un bun cetățean cum au văzut in alte tari din UE. Din păcate procentul acestor oameni rămâne mic. In fiecare an mai mic. Mai mic decat procentul celor care au mers la vot ieri. Și îmi pare rău. Și ma doare.

    Cu toată dragostea (poate nu e cuvântul care reflecta 100% situația, da’ altu’ mai potrivit nu am găsit) pentru țara in care m-am născut, eu nu ma mai regăsesc printre majoritatea cetățenilor ei. Am votat de fiecare data. Acum stau și ma gândesc ca votul meu ii încurca pe cei care vor sa ducă România in alta direcție. La fel cum zicea o doamna mai sus, care se simte lezată dacă alți oameni au și eu aceleași drepturi ca si ea. Dreptul de căsătorie a doi oameni nu o încurca deloc pe ea. Dreptul ca doi oameni sa adopte un copil, iară nu ii îngradesc deloc drepturile ei. Cu toate astea, sunt din ce in ce mail mulți oameni care gândesc ca ea. Dar eu am învățat un lucru de la cei ca ea. Ca dragoste cu sila nu se poate…

    Când pleci din țara in care te-ai născut și te-ai format ca adult, trebuie sa fii conștient ca in țara adoptiva nu o sa te simți la fel ca acasă. Poate niciodată. Contează ce fel de valori sunt acolo și dacă se potrivesc cu ale tale. Îmi pare tare rău ca valorile mele sunt atât de diferite de cele ale majorității romanilor. Dar încerc sa accept acest lucru.

    • Bravo,Lia sunt total de acord cu tine si eu vreau sa imi cresc copilu sanatos cu principii si sa aiba si el la randu lui o familie frumoasa. Cat despre cei ca Jupaneasa sa ne fereasca Dumnezeu sa apara dinastia mai multi decat sunt deja. Iar pe Ioana as vrea sa o intreb daca ar fii tot asa de relaxata si de Cool cand peste vrea cativa ani vine Iv acasa cu un sot???

  8. In fiecare an eu și soțul meu ne gândim să ne întoarcem la cei dragi, să fim aproape de familie și prieteni . ( mai ales după ce petrecem sărbătorile acasă, in Romania) Și argumentul e ca sunt și mulți oameni mișto, alaturi de care putem lupta sa schimbăm ceva. Și apoi pleacă, unul câte unul, toți…
    Foarte dezamăgită de alegerile astea..au fost o trezire dura la realitate.

  9. Am plecat acum un an si jumatate,aveam 43 de ani eu, 44 de ani sotul meu.
    Din punctul de vedere al majortatii nu aveam niciun motiv intemeiat sa plecam.Eram realizati cum spun unii, casa, masina, firma cu o vechime de 15 ani.
    Noi nu ne simteam asa, ne simteam sufocati de legi stufoase, taxe in continua crestere, mediu de afaceri neprietenos cu cei care doresc sa ramana cinstiti, la care s-au adaugat dezastrul sistemului medical vazut de aproape cand sotul meu s-a imbolnavit si nocivitatea sistemului de invatamant pe care am avut timp sa o observ timp de 14 ani cat am avut cei 4 copii in scoala.
    Ne simteam din ce in ce mai des ca niste anomalii ale societatii romanesti.De cele mai multe ori nimic din ceea ce gandeam si/sau faceam nu era in concordanta cu majoritatea, locul nostru nu mai era acolo. Am emigrat si am luat-o de la 0 acolo unde am crezut noi ca ne putem gasi un loc si cel mai important, acolo unde am crezut noi ca ai nostri copii vor avea o educatie mai buna si sanse reale sa isi dezvolte si fructifice abilitatile.
    Inca ne doare decizia insa nu regretam.In scurt timp am realizat foarte multe aici cu mult mai putin efort si stres.
    Despre alegeri nu pot sa spun decat ca sunt extrem,extrem de dezamagita si trista.

  10. Eu nu ma simt reprezentata de niciun partid momentan. Am fost la vot, dar cu inima indoita.
    Pe de alta parte, traim intr-o bula, observ ca si din celelalte comentarii reiese acelasi lucru. Si de fiecare data ajungem la aceeasi disputa, oameni religiosi vs. oameni nereligiosi. Nicio tabara nu o asculta pe cealalta, iar curentul progresist e imediat convins ca daca esti crestin esti homofob si vrei sa le ingradesti drepturile, am citit mai sus ceva de nazism…
    Pai daca asta e dialogul intre noi, aia care ne pretindem educati si intelectuali, cum sa ne surprinda ca oamenii fara educatie aleg psd mereu?
    Ma dezamageste si felul in care au curs comentariile la postarea aceasta, ca arata exact cat de divizati suntem ca societate.

    • Toate societatile dezvoltate sunt divizate, social media doar pune lupa pe ele.

    • Si eu vad ca se tot radicalizeaza oamenii. Nu conteaza ca esti progresit sau crestin practicant, daca esti plin de ura degeaba dai din gura.
      Citeam undeva ca si in Rai de ne-ar pune Dumnezeu, unii ar comenta imediat: „langa ala m-ai pus? Nu imi place mutra lui”.

    • Problema „razboiului” dintre cei religiosi si atei, este ca noi, ateii, suntem obligati sa platim taxe pentru biserici. Iar bisericile au dreptul de a nu plati taxe. Ceea ce este imoral si ar trebui sa fie ilegal in 2020.
      Mai ales ca multi prefera sa faca biserici, in loc de spitale, dar cand se imbolnavesc din cauza ca au stat in frig la lins oase, apeleaza la doctori, in loc sa mearga tot acolo, sa se vindece.
      Am trecut peste povestile cu dumnezei, stiinta a demonstrat si ras demonstrat ca religia nu a fost decat un instrument de tinere a oamenilor sub control, atunci cand nu exista politie, legi, justitie, samd. Ca nu exista un nene in cer care se uita cu cine ti-o tragi. Ca nu exista un nene in cer care iti da si iti ia. Altfel, cand multumesti lu dumnezeu ca familia ta are ce manca, familia de peste drum de ce moare de foame? Nu se roaga indeajuns?

      Dar gata, atunci cand biserica va plati taxe, iar mie nu mi se vor mai duce bani din buzunar catre asa ceva, atunci, din partea mea, sa se duca sa linga oase moarte cat o vrea si cine o vrea. Fiecare cu fetish-ul lui.

  11. Exact asa, si noi ne-am format mica noastra bula in care ne este bine, ne-am inconjurat de oameni frumosi si de familie. Desi de cativa ani incoace ne tot intrebam daca n-ar fi mai bine sa plecam, ne e tare greu sa renuntam…ce facem insa este sa ne pregatim (mental si financiar) pentru ca cei doi copii pe care ii avem sa studieze in alta parte. Asta mi se pare esential. Apoi sa ramana unde vor ei si unde vor reusi sa se simta acasa. Tare trista ziua asta, intr-adevar!

  12. Felicitari ca ati rezistat atat, felicitari ca ai incercat sa schimbi ceva! Ti-as spune nu renunta, tara are nevoie de oameni ca tine, voci ca a ta vor schimba viitorul! Dar…iti spun asta din confortul vietii mele intr-o tara straina, cu un grad mare de civilizatie. Poate e cazul sa se bucure si copii tai de o alta viata.
    Nu vei fi acasa niciodata intr-o tara straina dar cumva nu cred ca te mai simti acasa nici in Romania. Copii tai vor invata rapid o limba straina si peste 10 ani o sa se chinuie sa-si aduca aminte limba romana. O sa va dati toti banii pe bilete de avion si o sa va petreceti toate vacantele in tara incercand sa pastrati conexiunea cu cei dragi.
    Stiu ca suna nasol dar…nu e! Linistea si calmul vietii de zi cu zi, siguranta vietii intr-o societate civilizata vor compensa toate dezavantajele si dorul de casa.

    • Perfect de acord! Sunt plecata de 12 ani si nu regret nici o clipa desi mi-e dor de cei dragi. Cu toate astea…si cu timpul ne invatam si acum…nici macar nu petrecem toate vacantele in tara….o data pe an la incarcat bateriile e suficient si in rest ne bucuram de viata si vedem lumea…..

  13. Ioana, intai de toate, o imbratisare. Apoi as vrea sa-ti ofer perspectiva mea legat de viata inafara Romaniei, de a pleca sau a ramane.

    In mijlocul pandemiei a fost o vreme cand tot ce imi doream e sa se deschida aeropoartele si sa ne mutam inapoi in Romania, sa fim langa familie si putinii prieteni. M-am gandit bine si mi-am dat seama ca desi stiu sigur ca si in Romania mi-as putea crea o bula, un cerc social cu oameni care impartasesc aceleasi valori, desi as putea munci in sprijinul comunitatii locale, desi as gasi si solutii alternative pt educatia copiilor pe care nu ii vreau in sistemul traditional – asadar as face tot ce fac si acum, traind in Chile, ar fi totusi o diferenta enorma! Efortul de a inota impotriva curentului in Romania e atat de mare, de obositor si extenuant incat pt mine nu merita osteneala.

    Lucrurile se vor schimba si in tara, nu am nicio indoiala. Oamenii ca tine sunt extrem de importanti si sunt tot mai multi pe zi ce trece. Dar pt mine nu a fost de ajuns sa stiu asta… sa stiu ca schimbarea va veni si e inevitabala. Eu am nevoie ca PREZENTUL meu si al copiilor mei sa fie unul fain, armonios, linistit, in care sa nu ma rup in doua muncind nonstop, pe nu stiu cate baricade… Am nevoie sa stiu ca ai mei copii cresc inconjurati de alti copii crescuti si ei in armonie si respect, ca se dezvolta intr-o cultura in care se promoveaza fericirea, autorealizarea, conectarea cu natura si pamantul, recunostinta. Si nu una care continua sa sustina ideea ca „viata e suferinta, viata e o lupta, tre sa fii pregatit si puternic pt asta”.

    Vreau sa traiesc si sa ma bucur, sa-mi fie cat mai usoara viata, nu sa simt ca fiecare zi e o noua lupta. Am vrut sa traiesc intr-un loc unde sa fiu inconjurata de cat mai multi oameni cu aceleasi valori, ca sa ma poata inspira si sa ma simt sustinuta.

    Si ce e cel mai incredibil pt mine e ca pt a avea viata pe care mi-am dorit-o nu a trebuit sa fac datorii si sa cresc cheltuilelile. Din contra, am gasit locul perfect si au scazut si cheltuielile… Sunt sigura ca lumea e plina de astfel de locuri, nu neaparat usor de gasit, dar exista.

    Pentru mine, busola interna a fost decisiva iar intrebarile ei erau cam asa: in ce loc voi primi cea mai multa sustinere din partea comunitatii? in ce loc voi simti ca e USOR si PLACUT sa traiesc, sa muncesc? in ce loc voi lupta, voi rezista si voi trage de mine MAI PUTIN? in ce loc voi putea FI mai mult si voi putea FACE mai putin?

    Iti doresc multa claritate si conectare cu propria ta busola; in orice caz, cred ca stii la fel de bine ca mine, ca orice decizie, in orice directie, va fi aia potrivita pt voi, pt a primi invatamintele profunde de care aveti nevoie.

    • asta „lumea e plina de astfel de locuri, nu neaparat usor de gasit, dar exista.” mi-a amintit de o postare a cuiva despre grecia si plajele salbatice

      si cum facem, la fel procedam cu plajele? :))) mergem la ghici, le luam la rand, incercam in fiecare an alta tara, poate gasim un loc din asta cu covrigi in coada?
      mult mi-a placut si atitudinea anti- “viata e suferinta, viata e o lupta, tre sa fii pregatit si puternic pt asta”.
      pentru ca, nu-i asa, numai in romania bunicii (uneori si parintii) mor si copiii mai dau piept si cu asta, numai in romania exista boli si violenta, animalele sunt sacrificate pentru genti si hambugeri, oamenii sunt saraci si locuiesc pe strada si asta te cam incurca cand vrei sa ii explici copilului ca viata e o fericire si o dulceata continua si singura problema e ca uneori ti se apleca de la asa multa, dar punem muraturi si se rezolva

      Si busola interna a aratat Chile, zici? 🙂

      Eu recunosc ca nu vreau sa plec din romania. si din motivul ca m-as simti rupta din radacini (stiu asta pentru cum ma simt in bucuresti desi sunt din provincie) si pentru ca slujba mea nu prea poate fi facuta in alte tari asa ca ar trebui sa pornesc foarte de la zero si cum nu am 20 de ani, cred ca mai mult ar dura schimbarea in Romania decat sa am eu un venit si un statut decent in alta tara

      Poate o fi deci ca strugurii sunt acri pentru mine dar chiar nu pot sa inghit povesti din astea care vor sa spuna ca in alta tara TOTUL e roz. Deci cheltuielile sunt mai mici, de facut FACI mai putine, lumea tinteste doar catre fericire pentru ca bolile si nedreptatea si tristetea au fost abolite, toti oamenii au valori, sa muncesti si sa traiesti este usor si PLACUT .. and no one kills the children anymore.. no one kills the children anymore (pink floyd in fundal :)))

  14. In postarea anterioara ai spus un lucru f adevarat si de care ar tb sa fie constienti cat mai multi romani care ‘nu se considera reprezentati’ de cei care candideaza – absenteismul vostru nu da lectii niciunui partid, absenteismul vostru valideaza partidele care candideaza la nivel de majoritate si permite intrarea in Parlament a unor partide precum AUR (vezi si PP-DD sau PRM in urma cu ceva timp si mai sunt exemple). Asadar, mesajul nu trebuie sa fie de renuntate la vot ci de constientizare – absenteismul la vot nu transmite niciun mesaj partidelor – altfel spus: cainii latra caravana trece! Si mai mult, ii jigneste pe cei care au murit in 1989 ca noi cei de azi sa votam.

  15. Buna Printeso,
    Eu as zice sa pleci pentru copiii tai, pentru viitorul lor. Eu am plecat acum 10 ani si nu regret nici o clipa. Si daca ar fii sa rescriu totul as face exact aceleasi alegere. Pentru ca am fost satula si imi era lehamite de Romania, de cei prost crescuti , de nedreptate si mitocanie si multe multe altele. Am vrut normalitate, sa traiesc intr-o societate une respectul e recirproc si baza oricarei relatii si interactiuni sociale.
    Am dorit sa imi cresc copiii intr-o astfel de tara si desi si aici sunt imperfectiuni, calitatea vietii primeaza.
    Ma intreb sincer ce vei hotari, daca veti pleca spre alte meleaguri.E o decizie grea dar vei fii senina cand stii scopul final. Asta iti doresc , un suflet senin!

  16. Morera, da. Poti merge la ghici, e DOAR UNA din zecile de variante posibile. Pt ca ceea ce altuia i se pare fain si frumos, tie poate nu. Tocmai de aia eu nu am scris „hai in chile ca aici viata e minunata”. Pt a gasi locul asta, am petrecut 8 ani tot cautand si incercand, mutandu-ma dintr-un loc in altul. e locul potrivit pentru mine, si atat. Indemnul meu era „cauta locul potrivit pt tine, pt voi ca familie, el exista cu siguranta!”
    Ma deranjeaza felul in care ai ales sa-mi raspunzi pt ca ASUMI ca am zis chestii pe care nici macar nu le-am zis. Vii cu sacul de judecati si prejudecati si le trantesti in raspunsul tau pt mine. Chile e o tara departe de a fi plina de caini cu covrigi in coada, suntem de un an de zile in plina revolutie, cu o dictatura militara sub acoperirea unei democratii asa ca stiu prea bine ce inseamna traiul intr-o tara unde oamenii care protesteaza sunt omorati sau torturati, unde saracia e cumplita si inegalitatea sociala imensa.
    Eu nu am scris in general, am scris PENTRU IOANA. Doar pt ea , cunoscand contextul ei de viata general. Fara pretentia ca vorbele mele sa fie adevar absolut. In cazul ei si al meu, cred eu ca atitudinea „viata e o suferinta si lupta” (atitudine tipic romaneasca de altfel) nu se mai potriveste, nu mai e actuala, deci poate alege sa o schimbe, intern… Pt enorm de multi oameni pe lumea asta, e o REALITATE. dar pt mine si pt Ioana, nu mai este o realitate, in propria noastra casa, familie. Avem cat de cat siguranta financiara, avem acoperis, mancare, nu ne bate sotul,  nu ne bombardeaza nimeni. Asa ca ne putem oferi luxul de a ne bucura din plin de asta si de a reduce la minim „lupta”, sub orice forma apare ea.
    Ai scris ca nu poti inghiti cand cineva spune ca in alta tara totul e roz – oare ce cuvinte ale mele ar putea fi interpretate astfel? 
    Termin acest comentariu cu multa iritare, nu pentru ca nu esti de acord cu mine, ci pentru felul in care ai ales sa-ti manifesti dezacordul – cu ironie si sarcasm. Nu ti le primesc si te rog, in cazul in care decizi sa imi mai raspunzi, sa alegi sa purtam o conversatie din care sa iesim amandoua castigate si cu o stare de bine. Mi-ar fi placut sa dau dovada de mai multa generozitate in raspunsul meu pt tine si sa nu-ti atrag atentia asupra atitudinii tale, doar sa o ignor si sa raspund cu calm… Dar cred ca MINIMUL pe care il pot astepta intr-o conversatie, fie in viata reala fie in cea virtuala, e una de respect mutuu. 

  17. Si la noi conduce acum pesedeul (Biden este de stanga), asa ca juma’ de america se da cu fundul de pamant o data la 4 sau 8 ani, depinde cand se schimba stanga cu dreapta. Unii baga taxe, altii le scot, unii vor sa interzica avortul, altora nu le pasa etc. (bun e clar ca discutiile politice sunt mult mai adanci, dar numa’ asa ca idee, cand castiga unii juma’ de populatie e iritata si vice-versa).

    Chestia care face mustaria de aici sa mearga este ca, si cand a fost zapacitul de Trump, oamenii nu au avut stres de „dictatura” sau alte spaime. Gagiul, asa nebun cum este (plus alte atribute) a avut marea calitate ca nu a prigonit pe nimeni. Aici, daca nu zici de bine de conducatorul iubit, nu ii pasa nimanui. Era festival (si inca este) prin presa si pe Twitter (astia pe acolo se „bateau” in idei) si nimeni nu pateste nimic.

    Daca va mutati intr-o tara stabila politico-economic, veti observa ca miza alegerilor nu e atat de dura. Cand a fost Veorika vs. Klaus, mi-a tremurat pe bune chilotul pe mine ca, daca iese doamna, era posibil sa nici nu mai putem emigra, asa cu actele in regula si bagajele la usa. Aici, ca este Biden sau Trump, chiar nu conteaza.

    Infrastructura este inimaginabila pentru Romania de azi, sistemul medical, asa scump cum este da ora exacta in multe chestii (special boli grave, de care in Romania mori pur si simplu), sunt bani si, daca nu sunt, se tiparesc.

    Probabil asta este motivul pentru care, dupa 2 ani de stat aici, cu toate greutatile inerente unui nou inceput, de la zero, la 40, respectiv 50 de ani, spun ca este MULT MAI BINE!

    Sistemul de invatamant este incredibil de bine pus la punct, pandemia a fost gestionata ceva mai bine decat in Romania, economia, culmea, isi revine fabulos, IMM-urile au fost activ sprijinite de catre stat etc.

    Foarte probabil ca e o idee buna sa va ganditi la imigrare. Nu pentru ca e Romania paduchioasa, ci pentru ca nu mai e timp sa reparam pentru altii, cand ne putem vedea de copiii nostri.

    Eu sunt constienta ca Romania e pe drumul bun, se intampla chestii OK, apar oameni noi si buni, dar eu cel putin nu am mai avut rabdarea asta. Am ales sa mut copilul intr-o tara in care acum este mai bine, decat sa mai astept niste ani, pentru ca trece viata pe langa noi 🙂

    • @Dojo: incerc sa inteleg ce vrei sa spui si ma intristez f tare la aceste ganduri ale tale mai ales acum. O rasfoire prin The Atlantic, The Economist sau The NewYorker poate oferi o imagine clara autentica a situatiei de peste balta.

  18. Dojo, wow, ma surprind tare cuvintele tale: „Gagiul, asa nebun cum este (plus alte atribute) a avut marea calitate ca nu a prigonit pe nimeni”

    Dar poate inteleg eu gresit… Te referi la faptul ca nu a prigonit pe nimeni care nu era de acord cu el? sau nimeni chiar inseamna nimeni? pt ca atitudinea lui fata de imigranti si actiunile determinate de acea atitudine intra, pt mine, tocmai la categoria prigonire.

    • Andra, eu am imigrat in timpul lui Trump. NU AM AVUT nicio problema. Suntem rezidenti legali, veniti cu loteria vizelor. Da, atitudinea de rahat este legata de ILEGALII, care au venit din America de Sud, indivizi care, nefiind cu acte in regula nu fac altceva decat sa hraneasca patura de asistati sociali, traficul de droguri / prostituate etc.

      Spre deosebire de UE care nu au avut cojones sa spuna ceva de milioanele de ilegali care nu fac altceva decat probleme, el macar le are. Indivizii astia se vor integra deloc sau cu mare greutate, creste nivelul de criminalitate si povara pe sistemul de protectie sociala.

      Noi am trecut printr-un interviu dur pentru a vedea daca suntem in stare sa ne descurcam sau vom fi inca o povara pe sistemul social. Am inteles asta si am acceptat-o.

      Trump a inteles ca au nevoie de imigranti cu scoala, care sunt capabili sa isi gaseasca un job, sa plateasca taxe etc. Ca asa a crescut tara asta, prin jde generatii de oameni care au cautat un loc mai bun.

      Sa vezi ce fain este sa spui ca esti roman si sa ti se spuna ca si ei stiu alti romani. Ca sunt oameni seriosi si harnici. Aici nimeni nu s-a uitat la mine ca la un hot de buzunare, pentru ca, in afara unor tigani care au venit prin Mexic cu niste smecherii, majoritatea noastra suntem aici cu familie, muncim, platim taxe, suntem respectati. Copiii nostri sunt priviti cu admiratie, pentru ca invata foarte bine si … pauza pentru un moment un pic rasist … sunt albi. 😀

      Trump s-a laudat ani buni ca vrea sa inchida sistemul de loterie a vizelor, aparent programul e inca in vigoare. Si aduce anual in jur de 100-200 de mii de oameni in SUA, toti chititi sa isi construiasca o viata mai buna.

      E mult de povestit … e gri, nu a chiar alb-negru nimic 🙂

    • Dojo, am incercat sa trec peste mesajul tau, dar m-a tulburat prea tare agresivitatea lui muta, dar asurzitoare. Mi se pare foarte trista perspectiva ta subiectiva, a omului privilegiat care imparte restul oamenilor in legali si ilegali si nu intelege suficient motivele si situatiile oamenilor – remarca ta despre cei din Europa mi se pare de un cinism ravasitor si de o nedreptate monumentala. Zici ca nu exista alb si negru, doar gri, dar foarte rapid ai impartit oameni in 2 categorii si stii sigur ca cei „ilegali” sunt rai, in n feluri.

      Apropo de gri si nu doar alb si negru, cum ramane cu copiii separati de parintii „ilegali”? Cum ramane cu decesele din lagarele de imigranti? Daca esti „ilegal” nu mai ai dreptul la viata, sau cum?

      America s-a ridicat multumita imigrantilor „cu scoala”? Trump nu a prigonit pe nimeni? Acestea sunt afirmatii false, pe fapte si numere, nu pe parerile mele sau ale tale.

      Tu ai impresia ca imigrantii aceia „ilegali” nu vin pentru o viata mai buna, ca tine si ca mine si ca toti imigrantii? Crezi ca isi lasa casa, familia, isi risca viata, traiesc niste traume pe care nu ni le putem imagina, doar asa, de dorul lelii? Ai trait vreun razboi? Saracie cred ca am trait multi, deci nu mi se pare asa greu sa rezonam un pic.

      Te rog mult, informeaza-te un pic mai mult despre subiect, daca nu poti gasi in tine putina empatie referitor la acest subiect si nu poti privi prin alta fereastra decat a ta poate or sa te ajuta informatiile. Discutia este, e drept, foarte complexa, dar nu (mai) putem sau cel putin asa speram eu, sa ne credem coada de la cireasa si sa ne uitam cu dispret la alti oameni care nu au avut sansele noastre si sa ii consideram automat inferiori, „ilegali”, rai. Nu cred ca e ok.

    • Sunt sigura ca Andra a folosit acest termen intre ghilimele, e o persoana care lupta de ani buni pentru empatie si egalitate. Stie si simte si ea tot ce ai scris. Cred ca e doar o neintelegere.

    • @Dojo: e infiorator sa citesc cum va bucurati fiindca din cauza ca sunteti albi, o duceti bine in SUA, spre deosebire de „ilegalii” aia amarati si, evident, colorati. Ceva de genul „eu m-am scos, restul pot sa crape”. Dar ia ganditi-va daca erati la fel, munceati, plateati taxe, erati cinstiti, dar natura ar fi decis sa fiti mai colorati la piele ? Mai era asa frumos?
      Trist e ca vi se pare ok asa, chiar laudati asta si nu vedeti nici o problema in situatia descrisa.

      Sper ca dupa ceva vreme de stat in SUA, o sa intelegeti mai bine ce inseamna ca nimic nu e „alb si negru”. Culmea e ca ati spus asta dupa o tirada de afirmatii rasiste. Oh, the irony.

    • Printesa, eu i-am raspuns lui Dojo, cu Andra sunt de acord si mi se pare ca a scris cald si calm, nu ca mine.

    • @Daniela, eu sunt alba intr-un cartier de asiatici. La fie-mea in scoala sunt 95% asiatici. Europeni sunt 10 din 1000 de copii. I-am vazut pe toti, ca am voluntariat. Fie-mea a fost deja bullied nasol anul trecut de un chinez. E urata si grasa, asa a zis el.

      Rasismul este din pacate vizibil peste tot, desi americanii sunt cu political correctness-ul in dinti mereu. Negrii sunt rasisti, asiatici extrem de rasisti, albii mai cu voal, ca deh, ei au fost clasa conducatoare. Stii ce fain este sa-ti vina copilul plangand de la scoala ca timp de 3 saptamani baiatul ala IN FIECARE zi a facut-o urata si grasa, a impins-o in bus, ii pune mizeriile de pe covor in fata ei (stateau pe un covor in prima parte a zilei si asta micu culegea scamele si i le plasa in fata ei) etc?

      Asta doar pentru ca este MINORITARA intr-o scoala in care copiii sunt altfel. Sau sa vina copilul batut de colegi in fiecare zi, iar profesorii sa inchida ochii, pentru ca el este alb si in scoala sunt 99% hispanici? Chestie patita de o cunostinta ce sta in Coney Island?

      E foarte usor sa vorbesti din ce vezi la televizor si din ce intelegi de pe facebook, dar rasismul din pacate exista si loveste in toate rasele. Nu doar in cei de culoare, asa cum ati vazut voi la televizor.

      Copilul meu se joaca toata ziua cu copii de culoare sau asiatici, sunt prietenii ei cei mai buni, eu fac schimb de retete cu mamicile si suntem prietene. Desi venim din toate colturile lumii.

      Inteleg „ilegalii” care vin din sud, stiu ce ii aduce aici, dar problema este ce fac unii si ce fac altii? Sunt o parte uriasa care se adapteaza, isi cauta serviciu, fac tot posibilul sa se integreze. Stiu cel putin 2 familii de ilegali (vecinii chinezi care imi sunt prieteni) si niste unguri care abia acum isi primesc green card-ul, dupa 10 ani de stat aici. Nimeni nu are treaba cu ei, nu-i raporteaza nimeni, nu se impiedica nimeni de ei. Pentru ca isi vad de munca lor si se integreaza. Copiii lor merg la scoala, parintii muncesc cum pot, nu fura, nu fac prostii.

      Ce treaba as avea cu ei?

      Ai o treaba cu cei care nu se integreaza, care vin cu pistolul si-ti golesc casa. Realizati ca aici armele sunt acceptate si ca te trezesti cu bucuria in casa, daca stai intr-un cartier mai nasol. Noi am stat cu inima cat puricele dupa protestele BLM, cand politia a inceput sa-si cam bage picioarele. Pentru ca noaptea, cand pleaca barbata-miu la lucru, ramanem 2 femei cu 2 fete in casa. Pentru o trupa de „intreprinzatori” inarmati suntem nimic, mai ales ca nici gratii nu avem la ferestre.

      Masurile alea punitive / restrictive sunt pentru imigrantii care NU se adapteaza, care cresc criminalitatea, care nu vor sa munceasca etc. Ca si in Europa se plangea lumea de cei veniti la furat/violat/omorat. Sau sa inteleg ca mai nou le place sa li se fure banii pe strada, sa mai explodeze in cate un atentat, sa le fie violate fetele pe strada?

      Catre asemenea imigranti am rezerve si pe ei ii bag in lista de „asa nu”. Cum sa ma simt superioara celor din America Latina? De ce? Sunt mai cu 2 perechi de ceva? Si ei sunt oameni? In America Spaniola este a doua limba in stat. Sa ma simt superioara asiaticilor? Am mai spus deja ca sunt intr-un cartier de asiatici. EU SUNT MINORITATE aici. Si fiica-mea este bullied pentru ca este alba, nu invers.

      Chestiile astea sunt mult mai adanci decat le intelegem noi sau de cat pot eu sa scriu cu cafeaua inca nebauta dimineata.

      Ideea de baza este … daca Ioana doreste sa plece in lume, sa o faca. Pentru ca nu datoreaza nimanui nimic, doar copiilor ei o viata mai buna.

    • E ciudat că acest comentariu este practic la discuția despre ce bine este în State, nu ca in Ro. „Este MULT MAI BINE!”

  19. ok, bun, deci inteleg ca nu a prigonit pe nimeni cu care el e de acord. da… imi imaginez ca e o schimbare culturala mare, sa constientizezi cum albeata pielii voastre va ofera un avantaj, pe langa statutul de europeni. pt mine, care traiesc pe continentul ilegalilor, continua sa fie teribil de dureroase discriminarea si rasismul precum si ravagiile facute de colonialism pe care oamenii de pe continentele colonizate de europeni inca le resimt puternic chiar si azi.

  20. Poate că dezamăgirea dumneavoastră (și altora) are ca motiv că nu ați cunoscut realitate și ați crezut în manipulările din campanie. Democrația nu suportă interzicerea, scoaterea din viața politică a unui partid pentru că alt partid așa vrea el. Democrația este în pericol când întreaga putere este în mâna unui om sau a unui partid. Președintele voia (citez): guvernul meu, parlamentul meu, arcul meu (Arcul de Triumf), aruncarea la gunoi a unui partid…
    Acum ce face? L-a forțat pe Orban să-și dea demisia pentru a-l desemna premier pe altul (poate Cioloș). De ce?
    Dacă era liberal adevărat, preledintele nu făcea asta. PNL-ul este un partid istoric, are și oameni serioși, are o politică liberală, poate face alianțe decente cu oricine (a fost în alianță ciar cu PSD și au făcut treabă bună)… Dar președintele este liberal de conjunctură, el fiind poate mai aproape de alții care nu au doctrină, istorie…dar parcă sunt bine în relațiile cu Franța, Germania…
    Așa că, eu, vă sugerez să nu dați vina pe alegători. Poporul are întotdeauna dreptate. Iar cifrele, procentele, reprezintă ceea ce vor românii.
    Sărbători frumoase!

    • Dojo, eu iti multumesc pt relatarea lucida si detaliata a experientei in State. Sa ai o viata linistita si implinita acolo!

  21. Draga Printesa, te inteleg, eu sunt cu familia in Germania de 10 ani si mereu caut un motiv sufficient de convingator sa ne intoarcem inapoi in Ro, din pacate nu prea gasim… Daca va hotarati sa va mutati in Germania, cu draga inima te pot ajuta, iti pot gasi locuinta, te pot ajuta cu inscrierea la scoala a copii lor, plus alte chestii administrative necesare. As fi onorata sa iti acord acest mic ajutor pana va veti Integra si veti fi pe cont propriu. 🙂

  22. Sunt mai tanara decat autoarea blogului, dar ma incadrez in categoria mult-blamata de influenceri a medievalilor, pupatorilor de moaste, etc.
    Nu inseamna ca daca un om are credinta nu e adaptat vremurilor actuale, nu merge la mall, nu foloseste tehnologia, nu poarta masca sau nu e adeptul medicinii si preventiei. Una nu se exclude pe cealalta.
    Am urmarit postari pline de ura, de dispret si de discriminare la adresa unor credinciosi si m-au deranjat. Nu mi-am facut cunoscute preferintele religioase si nu am incercat sa convertesc pe nimeni, nu am atras atentia prin religiozitate si nu e vorba de victimizare.
    Ma deranjeaza polarizarea, etichetarea, generalizarea cu care sunt impartiti oamenii: noi vs. ei, medievalii vs. millenialii, inadaptatii vs. Hipsterii, comparatiile si superioritatea. Chiar nu poate exista un dialog, o renuntare la orgoliu?
    Am vazut mistouri, bascalie, glume vulgare si o atitudine dispretuitoare fata de cei ramasi in urma, ortodocsii.
    O atitudine de superioritate a celor care aspira la UE, US, etc. Ce e mai bine acolo?
    Ca iti e frica de musulmanii care ataca din senin pe strazile din Austria, Franta, Germania?
    Ca Statele Unite ofera si cenzura, atacuri armate si e o tara unde de atata bine, lumea e dependenta de anxiolitice si antidepresive.
    Modul in care ne raportam la diverse zone si le idealizam mi se pare nerealist si dezamagirile celor care ajung acolo pe masura.
    Statele Unite au livrat iluzii prin filme, prin desene animate, prin programarea subconstientului si prin PR. Si au creat aparenta unei societati diferite. Si oamenii au crezut in American Dream, in corporatii, in discursul Greed is Good din Wallstreet, am crezut in toate produsele promovate si in marketingul agresiv. Toate fetele au acelasi gen de nunta, toate au acelasi fel de domnisoare de onoare imbracate la fel, au acelasi album foto Trash The Dress, au aceleasi aspiratii si toate se cred unice, autentice si speciale.
    Toti avem cabine foto la petreceri si toti trebuie sa bifam aceleasi reactii. Avem aceeasi atitudine ca aceea se asteapta de la noi.
    O societate uniformizata, cu o gandire unica, unde toti beau Starbucks si comanda prin aplicatii si asculta ce spun influencerii e dovada unei societati in colaps care si-a externalizat gandirea si a lasat pe altii sa gandeasca pentru ei. Altii fiind Kim Kardashian, papusi botoxate, produse de PR fara substanta. Ma uit la cine are cele mai multe vizualizari pe youtube, cine are cei mai multi urmaritori pe instagram si vad nivelul intelectual al planetei si cam ce asteptari are. Entertainment, confort si mesaje simple, usor de retinut.
    Poate e bine sa coexistam, sa luam ce e bun de la fiecare, sa invatam din trecut, sa ii iubim si sa ii acceptam pe inferiorii care se roaga, pe naivii care cred in traditii si sarbatori crestine, in oameni care tin la individualitate si nu se duc dupa turma de siliconate care le spune ce haine sa isi ia.
    Imi plac orasele mici din Franta, Germania unde nu au patruns emigrantii si unde se simte spiritul local. Unde mai exista legende si specific. Unde lumea e mandra sa spuna ca apartine locului. Numai noua ne e rusine de noi. Numai noi suntem dezamagiti, frustrati si perpetuam frustrarile. Nu cred in discursul bazat pe ura, discriminare si intoleranta. Nu cred in excese, fanatism si schimbari impuse. Nu cred in oameni care incearca sa ma convinga repetandu-mi clisee auzite de zeci de ori si care nu sunt procesate sau trecute prin filtrul experientelor personale sau adaptate situatiei.
    Nu cred in noi vs ei, nu cred in injosirea, umilirea, dispretuirea altora. Nu cred ca un partid poate convinge electoratul doar acuzand pe altii. Nu cred ca prin ura si reprosuri se poate ajunge la ceva bun. Dar nici nu cred ca in alte parti e lapte si miere si ca lectiile de manipulare prin mass-media si cenzura din Statele Unite au avut efecte benefice.
    Cand spun cenzura spun la faptul ca s-a indus panica, s-a vorbit prea putin de bine si s-a insistat pe ce e rau, violent si dramatic.

    P.S. poate ar trebui sa citesti cartea scrisa de Elif Shafak – Cum sa ramai lucid intr-o epoca a dezbinarii

    • Vorbesti de etichetare, dispret, discriminare, dar cateva randuri mai jos te iei de „botoxate” si de te bucuri ca mai exista orase europene in care nu au ajuns emigranti. Tu chiar crezi ce ai scris acolo?

    • Scrii: „Nu cred in discursul bazat pe ura, discriminare si intoleranta. Nu cred in excese, fanatism si schimbari impuse. Nu cred in oameni care incearca sa ma convinga repetandu-mi clisee auzite de zeci de ori si care nu sunt procesate sau trecute prin filtrul experientelor personale sau adaptate situatiei. Nu cred in injosirea, umilirea, dispretuirea altora.” Atunci, nu crezi in programul partidului AUR. E simplu.

      Si, daca nu crezi in toate acestea, care e problema ta cu emigrantii? Care e problema cu botoxatele? Care e problema cu cei care NU cred la fel ca tine? Care e problema cu cei care aleg sa se imite unii pe altii, daca asa au ei chef? E o disonanta cognitiva si mai e si multa ipocrizie in cuvintele tale.

      Nu exista solutie in dezbinare, asa e, dar nu te pacali crezand ca tu esti obiectiva. Cum crezi ca se simte o persoana gay cand vede ce viata are in Romania? Poate cum te simti tu cand oamenii iti iau in ras credinta? Priveste mereu si prin oglinda celuilalt.

      Si da, sa nu respecti drepturile omului este o notiune medievala. Stiu ca iti e greu sa accepti asta, dar asa e. Eu nu cred ca trebuie sa fim uniti, e imposibil si nici nu e util sa gandim toti la fel, sa credem la fel, sa ne placa aceleasi persoane etc. Nici nu vreau sa ma unesc cu anumite persoane, nu faptul ca ne-am nascut in aceeasi tara ma indeamna sa rezonez cu x sau y, obligatoriu. Linia se trage, insa, la ce am scris mai sus. drepturile omului. Atat de simplu si nimic mai mult.

      Spre deosebire de autoare, eu nu sunt uimita de faptul ca sunt multi oameni care adera la aceste notiuni, dar nici nu cred ca exista vreo solutie sau ca este posibil un dialog. Cred doar ca prin educatie si educare se pot schimba lucrurile, ori nu imi mai ramane mie suficient de multa viata ca sa pot sa vad rezultatele. Trist, dar adevarat.

      P.s. Si da, nu exista lapte si miere in alte parti. Extremisti periculosi sunt peste tot, in cele mai calde scaune ale parlamentelor europene si de peste tot.

    • Imi place cum va plangeti in prima parte de generalizari abuzive , iar in a doua parte exact asta faceti: generalizari abuzive asupra anumitor tari (cenzura, plin de imigranti care iti dau in cap, siliconate tunate etc).

      Traiesc in Austria de 10 ani. Si eu cred ca nici un om normal la cap nu o sa spuna ca in vreo tara din Vest e perfect si curge lapte si miere. Toate au probleme, clar. Si Austria. Dar in comparatie cu Romania e mult mai bine si asta e ce conteaza. Mult mai putina coruptie, educatie mai buna, sistem medical net superior, ai senzatia ca esti respectat ca cetatean, sentimentul de siguranta e mult mai mare oriunde te-ai afla si as putea continua.

      Iar referitor la cei care fac mistouri la adresa credinciosilor: mistourile le intalnesti oriunde in societatea romaneasca din pacate, si exista la fel si invers, religiosi care fac misto de atei ca sunt cretini (aveam eu cativa pe Facebook din pacate, exact glume de genul acesta postau continuu). E din nou un semn de lipsa de educatie si civilizatie din Romania si se manifesta din pacate in orice categorie sociala, si indiferent de subiectul abordat.

      Si parerea mea e exact invers: in toate tarile pe unde am fost in Europa de Vest, tocmai asta mi-a placut, ca lumea NU e uniforma si fiecare e diferit. Pentru SUA nu pot sa ma pronunt, dar v-as sfatui atata vreme cat nu ati trait acolo, sa nu credeti tot ce se scrie prin ziare (valabil de altfel pentru orice tara).
      Am intalnit de la foarte religiosi pana la atei, de la vegani la carnivori, oameni cu o familie de 5 copii, oameni hedonisti si fara familie, abstinenti, oameni care beau mult, oameni care citesc mult, oameni care stau doar in casa, oameni cu 10 pisici sau caini, oameni care aproape zilnic merg pe munti, oameni care in timpul liber sunt voluntari la diverse organizatii, oameni cu diverse orientari sexuale etc. Si pentru mine tocmai asta inseamna libertatea: posibilitatea e de iti alege cum vrei sa fii in viata si dreptul de a nu fi privit ciudat pentru asta, atata vreme cat nu faci rau nimanui.
      Si imi pare rau sa spun, dar sentimentul ca pot sa fac asta nu l-am avut vreodata in Romania. Eventual doar in cercul meu restrans de prieteni, dar cam atat.

      Cum spuneam, nici o tara nu e perfecta, insa in final e vorba unde iti poti trai viata mai bine si mai linistit, fara sa te enervezi zi de zi si fara sa stai cu teama pentru ziua de maine. Si pentru mine din pacate, raspunsul a fost clar de mult.

    • Ce mi se pare amuzant e ca toate chestiile pe care le-ai enumerat mai sus… Starbucks, trash the dress, aplicatii etc… sunt foarte populare si in Romania. Romanii in general sunt foarte scarbiti de America dar au imprumutat tot ce e mai rau de la americani. Unii abia au din ce trai dar musai sa aiba iPhone, sa bea nush ce cafele cu juma’ de kil de indulcitori, sa se indoape cu fast food, sa isi intoxice aerul cu lumanari de la BBW si Yankee Candle. Uitati-va la Hai hui in doi pe YouTube ca sa vedeti si lucrurile bune din SUA. Poate mai imprumuta romanii si din lucrurile pozitive…

  23. Din pătratica mea se vede asa: ieri dimineata eram super dezamăgită si din nou îndoită daca acesta este locul unde vreau sa imi cresc copilul. Apoi seara, la un pahar de vin cu sotul meu si la o discuție mai filozofica am inteles ca de fapt, rezultatele acestor alegeri chiar reflecta societatea românească. Eram oripilata cum un AUR – venit de nicăieri- a obținut ce a obtinut; dar AUR nu este venit de nicaieri; acești oameni anti-stiinta, anti-masca, anti-gay, anti tot ce e valoros pentru mine existau dintotdeauna, ei doar nu aveau un partid care sa ii reprezinte. Acești oameni exista si.imi place sau nu, au aceleași drepturi fundamentale ca si mine, de a vota, de a-și plăti taxele, de a-si educa copiii. În lumea întreagă exista toate aceste categorii de partide, respectiv votanți.Ce.mi se pare aiurea în România este strict lipsa prezenței la vot. Pentru ca de fapt aceasta prezenta ar fi singurul factor care ne-ar arata procentul de oameni care îmbrățișează doctrina fiecărui partid. Problema cu un partid ca AUR este ca, cel mai probabil, votanții lui au ieșit în număr covarsitor, bucuroși pesemne ca in sfarsit cineva ii reprezinta, votanții USR – probabil au rămas în număr majoritar acasa, sleiti de puteri si dezamăgiți peste măsură. Convingerea mea mare (si.motivul principal pentru care inca sunt in tara) este ca o societate atât de cicatrizata ca a noastra nu se poate schimba peste noapte, si da, ai dreptate Ioana cand spui ca nu ai 100 de ani la dispoziție ca sa vezi schimbarea care conteaza. Dar schimbări eu vad zi de zi, mici, nesemnificative, dar le vad. Si glasul meu este altul fata de acum 5 ani, un pic mai puternic, un pic mai darz…pana la urma este vorba doar de cum alegi sa privesti; pentru ca intotdeauna paharul va fi pe jumătate gol, pe jumătate plin

  24. Iubesc Romania de mor si plang ca proasta la orice inseamna mic videoclip despre ea, o melodie, o poza, o poezie…dar nu am mai rezistat psihic si emotional. Inca din facultate cochetam cu plecatul in alta tara , erau mult prea multe umilinte si coruptie…imi doream o gura de aer proaspat dar nu gaseam portita. Colectiv…m-a prins insarcinata si toata suferinta si drama acelor copii si parinti a venit val spre mine…nu as vrea sa se gaseasca si fiica mea in aceeasi situatie. Sa ai nevoie de un sistem si el sa te omoare. Apoi s-au scurs alti aproape 3 ani de frustrari pana in 2019 cand am zis gata…si am lasat copil de aproape 3 ani acasa cu tatal si am plecat. Cum a fost?! Groaznic…nu stiam o boaba de limba si copilul meu ma vedea seara pe messenger si imi striga „mami, nu te agiung”. Am tras 5 luni si am reusit sa fim impreuna aici. Acum nu ma mai invinovatesc cand vad cat de respectati suntem ca oameni, cat de frumos au integrat-o la gradinita nestiind limba germana,la orice ghiseu am fost pentru vreun act sau adeverinta nimeni nu s-a uitat crucis sau sa ma plimbe sau sa vb urat pt ca sunt straina si nu le stiu limba, m-au ajutat mereu. La doctor iarasi diferenta de la cer la pamant…oricat de grea e integrarea nu vreau sa ne mai intoarcem.Sunt medic veterinar aici cum eram si in tara dar si daca nu as mai fi tot nu m-as mai intoarce. Acum Austria e casa mea insa ma doare al naibii de tare ce se intampla acasa…pentru ca mereu va fi acasa…

  25. Si eu simt la fel, desi traim si noi intr-o bula in care ne este bine. Deocamdata copii sunt foarte mici, cel mare este grupa mica la gradinita, insa mi-e groaza de momentul in care vor incepe scoala. Felicitari pentru tot ceea ce faci si impactul pe care-l aduci in educatie prin exemplul personal si cartile pe care le scrii!
    P.S. o buna prietena este implicata trup si suflet in Asociatia pentru valori in educatie (AVE), poate ii stii deja. Obiectivul lor este ca in maxim 20 de ani sistemul educațional românesc să se situeze în primele 10 sisteme educaționale din Europa. Miercuri, 8 Decembrie, va avea loc Gala premiilor pentru directorii anului 2020, gala in cadrul careia liderii din educatie intalnesc liderii din business (cu ajutorul lor se mobilizeaza resurse din business pentru sustinerea educatiei). Genul acesta de proiecte imi da sperante ca lucrurile s-ar putea imbunatati.

  26. Nu am comentat niciunui articol sau in alte locuri pana acum, dar acest articol a atins un punct foarte sensibil. Ceea ce as vrea doar sa subliniez este ca sunt total in asentimentul tau, dar cred ca Romania are nevoie de o voce ca tine. De o voce care incet, dar sigur sa ajute in educatie. Romania nu se va vindeca decat prin educatie (un proces indelugat si greu) dar pentru asta e nevoie de oameni ca tine. Ar fi o mare pierdere sa te pierdem si pe tine…
    Toata stima!

    • Iulia, eu as spune ca nu va fi nicio pierdere. Din contra, se poate munci in romaneste si pentru Romania de oriunde din lume, mai ales acum de cand cu pandemia si boom-ul online.

      Eu sunt la 13.000 de km departare si sunt mai apropiata si conectata ca oricand cu romani si romance si mare parte a muncii mele e dedicata sprijinului lor. Inainte de pandemie nici nu am considerat ideea ca as putea lucra de la distanta in Romania, dar am fost silita sa-mi deschid mintea si acum o fac… Si e incredibil de fain sa stiu ca pot aduce o contributie pozitiva FARA sa fiu nevoita sa fiu acolo, in mijlocul unei societati si culturi care are nevoie de multe zeci de ani de maturizare emotionala si crestere si unde mi-as consuma nervii si ficatii si i-as expune si pe copii.

      Potentialul urias al Ioanei si impactul prezentei ei in cultura romaneasca nu vor avea de suferit nici daca pleaca nici daca ramane… Ioana, ma simt ciudat sa vorbesc despre tine cu altcineva, si fara sa fii parte din discutie, dar tinand cont ca suntem pe blogul tau cred ca esti ok cu asta, sper.

      Mai stii, poate acest impact poate emigra si spre alte locuri… La un moment dat imi trecuse prin cap sa iti propun Ioana sa-ti traduc in spaniola cartile pentru copii, pt publicul latino-american.

      Lumea e a voastra, e a ta! oriunde vei merge si oriunde vei ramane, nu ma indoiesc ca veti fi bine.

  27. Bună, Ioana,
    E primul meu mesaj către tine, deși îți citesc zilnic blogul de peste 2 ani… de când s-a născut fetita mea și am cautat soluții și răspunsuri la întrebările care au apărut. Am cautat sprijin în ceea ce am făcut, când poate cei din jur nu au știut sa îl ofere. Am găsit foarte mult pe blogul tău. ENORM! alaptare, diversificare, dormit cu bebe, sa spui Nu.. Apoi mi-a plăcut și seria, sa fii adolescent in România, deși încă nu sunt mama de adolescenta e bine sa fiu pregătită.. Atâtea articole interesante, care apar fix când trebuie! Despre vot, despre masca, etc… Am o părere destul de buna despre mine, dar într-o zi i-am spus soțului, „Mai, fata asta e mai deșteaptă ca mine!”. Te înțeleg ca vrei sa pleci.. dar vreau sa te asigur ca ce faci tu aici, CONTEAZĂ! Succes!

  28. La toate conferintele de presa cei de la AUR au sosit cu masti. La Tuca show au spus ca sustin viata de la concepere si informarea, dar NU sunt anti-avort. NU sunt nici anti-vaccin – ci impotriva obligativitatii vaccinarii. Intelegi nuantele? Ai terminat jurnalismul, go back to school, Ioana, si verifica informatia din 3 surse (credibile, nu trusturi de presa vandute), apoi prezint-o celorlalti. Cred ca AUR este catalogat gresit comunist (cand tocmai ei au lutpat mereu impotriva ex-comunistilor de la putere, see Iliescu) si extremist. Sunt de acord ca exista un gap de comunicare la ei si ca usor pot fi catalogati extremisti. Dar n-au avut banii celorlalti in campanie si nici sa aiba oameni in spate la imagine. It’s not all just black or white! Cu drag si sper sa verifici, eventual sa rectifici.

  29. Dar Ioana, de ce zici ca ai simtamintele astea doar in dimineata de dupa alegeri? In restul zilelor ti se pare ca e totul ok, spitale, invatamant, strazi, oameni, etc? E tot aceeasi treaba everytime you look,doar tre sa deschizi ochii si sa iesi un pic din bula ta cu scoli private, vacante in Europa si asa mai departe. Romania e fix asa cum o vezi in dimineata de dupa alegeri, cu anti vaccinisti, cu extremisti, cu oameni ce habar nu au ce voteaza si le arata cineva unde sa puna stampila..daca ai intelege asta nu te-ai mai mira ca de unde Aur si votantii lor, de unde absenteism, de unde “imi anulez votul”.

  30. Chiar asteptam articolul asta. De mult. Stii asta. Am citit usor siderata comentariile, ca de obicei dealtfel. Da, nicaieri nu este perfect. Perfect nu exista. Viata e compusa din multe momente. Unele sunt perfecte. Sunt rare si pretioase. Noi nu am plecat de saracie si nici n-am plecat cu lacrimi in ochi, dupa cum stii. Am plecat spre mai bine, am plecat linistiti si senini si zambitori pentru ca efectiv nu mai SUPORTAM. Bai, este o exasperare pe care tara aia ti-o aduce. Noi nu ne-am simtit cu adevarat acasa decat in copilaria mica (care, na, trece foarte repede si nu se mai intoarce si de aia oamenii se agata cu doua maini de nostalgia aia) si apoi aici, in Anglia. Odata devenit adult in Romania stii sigur ca esti futut. Viata trebuie sa fie simpla si linistita. In marea economie a vietii, linistea atarna teribil de greu. Ma uit acum la pritenii din Bucuresti cum nu au apa calda si caldura in plina iarna si ma apuca exasperarea. Colectiv si Hexi s-au intamplat la doar cateva luni dupa plecarea noastra de acolo. Au trecut cinci ani. Cine a fost pedepsit? Cum imi masor eu fericirea de imigrant? Prin liniste. Cum imi trece orice dor de „Romania” si pun in ghilimele pentru ca ala e doar un loc, nu e o stare, nu e… frate, tot case, asfalt, cer si pamant e peste tot in lumea asta. Poate sa se cheme oricum. Eu nu zic niciodata „acasa” despre Romania. Ca nu simt asta. Da, am intalnit aici prea multi romani frustrati de dorul de „acasa”, acea acasa de care au fugit din varii motive. Sunt oameni care nu se adapteaza niciodata in alta tara si care ar face mai bine sa se duca la ei acasa inapoi si sa nu mai comenteze urat de tara care i-a primit cu bratele deschise si care le-a oferit toate oportunitatile posibile. De ce am plecat? Pentru copil in primul rand. Pentru ca daca traiesti in provincie si n-ai bani de scoala privata, stii ce patesti, nu? Cand vad oameni care zic ca in alte tari scoala nu e buna ma apuca rasul. Toate sistemele sunt mai bune aici din cauza ca nu-s corupte, stimati telespectatori. Tu si bula ta de oameni nu puteti de fapt sa faceti nimic real pana cand nu va exista un sistem de justitie real. Pe ala nu stiu cine il face ca se pare ca toti care ajung la putere sunt aproximativ identici. Coruptia este cancerul sistemului. De 30 de ani Parlamentul este plin de aceiasi comunisti sau de copiii lor. Primariile si tor restul de aparat de stat idem. Ce asteptari ai? Ca se va schimba ceva pe durata vietii tale? Ce anume datorezi tu si cui? Singurii carora le sunteti datori sunt copiii vostri iar ei merita mai mult. Drum lin, cu mult curaj si cu mult optimism! Emigrarea nu este grea atata vreme cat studiezi bine locul in care vrei sa ajungi, iti faci lectiile si pleci cu mintea deschisa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *