Poziția Asociației Psihologilor din România față de homosexualitate, masturbare și educația sexuală în școală

Asociația Psihologilor din România a publicat acest comunicat, citez integral mai jos. Materialul original poate fi citit aici.

Îi încurajăm pe psihologi, profesori, guvernanți, parlamentari și alți decidenți să urmeze recomandările ghidurilor internaționale de bune practici în materie de educație sexuală, fiind conștienți de concluziile derivate din cercetarea științifică, expuse mai sus.

Asociația Psihologilor din România

Comportamentele de auto-stimulare (masturbarea) sunt obișnuite și apar natural în dezvoltarea copilului, încă de la vârste timpurii, din etapa de explorare. În sine, acestea nu sunt periculoase și nu conduc la dezvoltarea unor tulburări pe termen lung. Dimpotrivă, se pare că pedepsirea acestor comportamente, înjosirea/umilirea copilului și rușinea asociată cu pedeapsa pot conduce, mai degrabă, la probleme în dezvoltarea acestuia. Este recomandată o atitudine deschisă, normalizatoare din partea părintelui, completată de instrucțiuni comportamentale cu privire la momentele și situațiile în care aceste comportamente sunt adecvate (de ex., nu într-un cadru social).

Asociația Psihologilor din România

Atracția sexuală față de persoane de același sex nu reprezintă o boală sau o tulburare mintală. O tulburare mintală, prin definiție (conform DSM-5 și ICD-11), constă într-o serie de modificări care produc în sine suferință ori afectarea funcționării în viața de zi cu zi (calitatea vieții, relațiile sociale și/sau performanța academică ori la locul de muncă), ceea ce nu se întâmplă în cazul persoanelor atrase de același sex, decât în măsura în care sunt hărțuite, umilite, sau discriminate.2)

Asociația Psihologilor din România

COMUNICAT

Ca răspuns la solicitarea de poziție primită din partea Coaliției pentru Egalitate de Gen (Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Asociația PLURAL, Asociația FRONT, Asociația SEXUL vs, BARZA, Societatea de Analize Feministe AnA, Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen), Asociația Psihologilor Din Romania aduce următoarele precizări:

În acord cu ghidurile internaționale, Asociația Psihologilor din România înțelege educația sexuală ca fiind un proces de predare și învățare incremental, bazat pe dovezi științifice, adaptat la vârsta și la nivelul de dezvoltare cognitivă și afectivă a copiilor. Acest tip de educație are la bază respectarea drepturilor fundamentale ale omului, întrucât promovează accesul copiilor și adolescenților la informații relevante legate de sănătate, siguranță, protecție și nediscriminare.

Educația sexuală adresează nu doar sexualitatea, ci și:

✅ Dezvoltarea corpului uman;

✅ Caracteristicile bio-psiho-sociale ale pubertății;

✅ Relațiile sănătoase și comunicarea eficientă;

✅ Valori și drepturi umane;

✅ Consimțământ și siguranță;

✅ Imaginea corporală;

✅ Non-discriminare și respectul pentru diversitate.

În baza cercetărilor empirice publicate în jurnalele științifice de specialitate, analizate inclusiv în ghidurile internaționale de referință, concluzionăm că educația sexuală în școli:

✅ nu crește activitatea sexuală și nici comportamentele sexuale riscante, ba chiar contribuie la amânarea începerii vieții sexuale și la responsabilizare;

✅ nu crește rata de infectare cu boli cu transmitere sexuală;

✅ reduce frecvența sarcinilor nedorite;

✅ crește frecvența utilizării mijloacelor contraceptive (e.g., prezervative);

✅ dezvoltă cunoștințele copiilor, adolescenților și tinerilor despre sexualitate, relații, emoții și sănătate;

✅ este mai eficientă decât programele care promovează abstinența;

✅ în timp, poate reduce rata violenței de gen și contribuie la reducerea ratei de abuz sexual.

✨ De asemenea, ca urmare a expunerii în spațiul public a unor afirmații eronate, lipsite de fundamente științifice, care pot conduce la confuzie și la înțelegerea greșită a unor concepte importante, Asociația Psihologilor din România dorește să aducă următoarele clarificări:1) Consensul științific internațional, reflectat atât prin manualele de diagnoză, cât și prin pozițiile asociațiilor internaționale de psihologie, este că atracția sexuală față de persoane de același sex nu reprezintă o boală sau o tulburare mintală.

O tulburare mintală, prin definiție (conform DSM-5 și ICD-11), constă într-o serie de modificări care produc în sine suferință ori afectarea funcționării în viața de zi cu zi (calitatea vieții, relațiile sociale și/sau performanța academică ori la locul de muncă), ceea ce nu se întâmplă în cazul persoanelor atrase de același sex, decât în măsura în care sunt hărțuite, umilite, sau discriminate.2)

Comportamentele de auto-stimulare (masturbarea) sunt obișnuite și apar natural în dezvoltarea copilului, încă de la vârste timpurii, din etapa de explorare. În sine, acestea nu sunt periculoase și nu conduc la dezvoltarea unor tulburări pe termen lung. Dimpotrivă, se pare că pedepsirea acestor comportamente, înjosirea/umilirea copilului și rușinea asociată cu pedeapsa pot conduce, mai degrabă, la probleme în dezvoltarea acestuia. Este recomandată o atitudine deschisă, normalizatoare din partea părintelui, completată de instrucțiuni comportamentale cu privire la momentele și situațiile în care aceste comportamente sunt adecvate (de ex., nu într-un cadru social).

✨ Deși subiectele din sfera intimității pot fi inconfortabile sau controversate, ele sunt importante și sperăm că aceste precizări vor constitui un reper pentru a distinge între argumentele rezonabile și cele nefondate pe aceasta temă de interes public. Faptele (i.e., dovezile științifice) nu sunt nici ideologice, nici politice.

✨ Literatura de specialitate evidențiază o serie de beneficii importante ca urmare a implementării programelor de educație sexuală în școli. Astfel, accesul copiilor la informații relevante privind sexualitatea umană, adaptate pentru specificul vârstei, promovează pe termen scurt, mediu și lung sănătatea fizică și mentală a copiilor și a adolescenților. Educația sexuală în școli constituie un factor de protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală, a sarcinilor nedorite, precum și împotriva formelor de abuz sexual și a violenței bazate pe gen.

✨ Îi încurajăm pe psihologi, profesori, guvernanți, parlamentari și alți decidenți să urmeze recomandările ghidurilor internaționale de bune practici în materie de educație sexuală, fiind conștienți de concluziile derivate din cercetarea științifică, expuse mai sus.

[Adoptat de Consiliul APR pe data de 31 iulie 2021]

Referințe bibliografice:

American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed.).

Drescher, J. (2015). Queer diagnoses revisited: The past and future of homosexuality and gender diagnoses in DSM and ICD. International review of psychiatry, 27(5), 386-395.

Fonner, V. A., Armstrong, K. S., Kennedy, C. E., O’Reilly, K. R., & Sweat, M. D. (2014). School based sex education and HIV prevention in low-and middle-income countries: a systematic review and meta-analysis. PloS one, 9(3), e89692.

Greubel, L. (2012). Engaging men to prevent gender-based violence: A multi-country intervention and impact evaluation study.Holden, J., Bell, E., & Schauerhammer, V. (2015). We Want to Learn About Good Love: Findings from a Qualitative Study Assessing the Links Between Comprehensive Sexuality Education and Violence Against Women and Girls. London: Plan International UK and Social Development Direct.

International Planned Parenthood Federation. (2009). From evidence to action: advocating for comprehensive sexuality education. Reprod Health, 32, 1-32.

Lundgren, R., & Amin, A. (2015). Addressing intimate partner violence and sexual violence among adolescents: emerging evidence of effectiveness. Journal of Adolescent Health, 56(1), S42-S50.Montgomery, P., & Knerr, W. (2018). Review of the Evidence on Sexuality Education. Report to inform the update of the UNESCO International technical guidance on sexuality education. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO).Women, U. N. (2016). Global guidance on addressing school-related gender-based violence. UNESCO Publishing.Women, U. N., & UNICEF. (2018).

International technical guidance on sexuality education: an evidence-informed approach. UNESCO Publishing.World Health Organization (2020). International statistical classification of diseases and related health problems (11th ed.).

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4247

55 comentarii

  1. Felicitări pentru articol și pentru faptul că a început să se răspândească pe internet, așa cum ar fi și normal. Mi-ar plăcea să cred că astfel de articole vor fi citite inclusiv de cei care, în prezent, au o părere nu tocmai bună despre subiectele dezbătute în acest articol.

    P.S. Mi-ar plăcea să onorezi invitația în cadrul unui episod din podcastul pe care îl realizez.

    Gânduri bune, inspirație și succes!

  2. „Directive controversate în Scoția. Copiii mai mari de patru ani pot să-și aleagă singuri genul, fără ca părinții să știe” (titlu unei stiri Pro TV)
    Daca aceasta e normalitatea spre care ne indreptam (pentru ca in Scotia educatia sexuala in scoli exista deja), atunci … e o lume nebuna din care nu vreau sa (mai) fac parte.
    🙂

    • Poate ar trebui sa te informezi din alta parte decat stirile Pro TV, sa vezi exact despre ce e vorba si, in rest, sa realizezi ca nu asta e diferenta principala dintre Romania si Scotia. Lumea nebuna din care nu vrei sa faci parte este o tara in care unei fetite de 10 ani i se spune ca si-a atras ea violatorul, in care oamenii de orientari sexuale diferite decat „normalul” nu sunt acceptati si sunt discriminati etc etc etc

    • Implementarea unor idei care sa distruga mintea copiilor se face cu pasi mici, politica pas cu pas. La noi facr primul/primii pasi. Este foarte bine ca oamenii sunt informati si citesc si despre ce s-a intamplat in alte tari. Altfel, totul este imbracat intr-o aura foarte poleita si ai crede ca intentiile sunt dintre cele mai minunate. Sa nu uitam vechiul proverb: „cararea spre iad este pavata cu bune intentii”.

    • De acord. Prefer sa fiu „expulzata” din societatea asta tip Sodoma si Gomora si sa imi pastrez mintea si sufletul curate. Depravarea nu este ceva de laudat, cu siguranta!

  3. De unde atâta grijă pentru educația copiilor altora? Si, mai ales, pentru ce valori urmează să aibă? Bine ca nu ne interesează că n-au ce mânca, ne interesează însă sa nu creadă ca masturbarea e anormală și păcat si s-o evite! Ce să le spună la ed sexuală câte o oră pe săptămână de la grădiniță și până la finalul liceului? Că despre menstruație, sarcină, boli și consimțământ pot discuta maxim 3 ore (la mine la școală au venit 2 fete de la Always si au epuizat subiectul in mai puțin de două ore, apoi ne-au împărțit tampoane). Ce o sa fie, de fapt? Propagandă! Pt identitate de gen (ce-o mai fi si aia si cum de am apucat noi ca oameni anul 2021 fără să știm), pt lgbt și alte ciudățenii care nu se mulțumesc cu a fo lăsate in pace, tot bagă bățul prin gard până ajung să îi urască si cei ce nu aveau nimic cu ei, etc. Chiar e nevoie de asa ceva??? Pentru cine? Eu sunt in stare să îmi educ singură copiii si vreau ca statul să ma lase in pace sa fac asta!

    • Multumim pentru articol, Ioana. Un subiect intr-adevar, controversat. Mi se pare ca linia este foarte fina intre a tolera alegerea identitatii de gen a fiecaruia si a ridica asta la rang de normalitate. Sunt constienta ca pot exista accidente genetice, sunt de asemenea de acord ca aceste persoane trebuie ajutate, acceptate si nu tratate ca unele cu tulburari mintale fiindca sunt (daca sunt, asta e alta discutie, cred ca uneori este vorba de un mix de factori) persoane perfect functionale dpdv social. Insa sunt o minoritate, niste exceptii, si cred ca asa trebuie sa ramana. Mai mult decat atat, cred ca si in aceste comunitati exista oameni care sunt acolo fiindca asa simt intrinsec si altii care sunt acolo fiindca asa aleg. Dar oricat de deschisa la minte as vrea sa fiu, nu pot sa ii explic fetitei mele ca e firesc sa fie atrasa de alte fetite sau sa simta ca in ea locuiesc mai multe identitati. Pot, desigur, sa o ajut insa sa nu isi nege ceea ce simte ci sa aleaga un drum care sa ii permita sa traiasca frumos asa cum simte/alege ea si/sau sa ii respecte pe altii din aceasta categorie.

    • @Ioana
      pot sa te intreb de ce discutam despre identitatea de gen la un articol despre educatia sexuala?
      de ce acest salt extrem de la sex ed la lucruri atat de complicate si care intr-adevar sunt controversate?

      mai simplu spus: cine a zis sau a propus „sa se ridice la rang de normalitate alegerea identitatii de gen”, asa cum zici tu?

    • Ioana, come on, accidente genetice? Asa, accident genetic sunt si persoanele cu ochi verzi. Ce naiba inseamna „accidente genetice” in contextul asta, mai exact? Geneticieni nu mai eram toti….Si cum sa mai sustii ca orientarea sexuala e o alegere? Conteaza ce crezi tu sau ce este demonstrat stiintific? Crezi ca daca ar fi asa de simplu sa alegi una sau alta ar mai exista oameni dispusi sa fie discriminati sau chiar omorati pentru ca aleg sa faca sex, sau sa iubeaasa, sau-si sa imparta viata cu alte persoane de acelasi sex?
      Nu stiu, zau, nu mi se pare ca faceti o treaba prea buna in a sustine ca nu e utila educatia sexuala si ca va puteti invata singuri copiii despre una si despre alta cand la randul vostru dati dovada de atata lipsa de informare si homofobie, mai interiorizata sau nu, mai poleita sau mai directa. Cred ca aceasta este de fapt problema, lipsa de educatie a parintilor si a membrilor societatii in general. Cata vreme priviti oamenii diferiti ca accidente genetice care trebuie ajutate, dar sa ramana la ei acolo, nu intelegeti notiuni de baza despre anatomie, fiziologie, neurologie, psihologie, aveti impresia ca se ia si asa mai departe, normal ca va e frica. Am impresia ca in loc de educatie pentru copii e nevoie de un modul de educatie pentru parinti, serios. Mai e asa de mult pana departe…si e un cerc vicios, fiindca intr-o societate homofoba nu veti avea vreodata ocazia sa intelegeti mai multe, sa cunoasteti oameni din anumite minoritati etc.

    • Pentru ca ideologia de gen se va strecura in programa disciplinei pentru educatie sexuala.
      Daca dorim educatie sexuala in scoli, atunci sa stim tot ce acceptam.
      In primavara era disponibil un curriculum-propunere pentru educatia sexuala care, din pacate, a fost sters. Eu m-am speriat cand l-am frunzarit 🙂 si ma bucur ca exista posibilitatea de a alege sa ne retragem copiii de la aceste ore. De asemenea, imi pare bine si ca aceste ore nu vor fi predate de ONG-uri (asa cum doreau politicienii USR), ci de profesori – asta pentru copiii care vor asista la aceste cursuri.

    • Pentru Robo:
      Pentru ca ideologia de gen se va strecura in programa disciplinei pentru educatie sexuala.
      Daca dorim educatie sexuala in scoli, atunci sa stim tot ce acceptam.
      In primavara era disponibil un curriculum-propunere pentru educatia sexuala care, din pacate, a fost sters. Eu m-am speriat cand l-am frunzarit ? si ma bucur ca exista posibilitatea de a alege sa ne retragem copiii de la aceste ore. De asemenea, imi pare bine si ca aceste ore nu vor fi predate de ONG-uri (asa cum doreau politicienii USR), ci de profesori – asta pentru copiii care vor asista la aceste cursuri.

    • Buna, asa o fi cum zici, problema mea este ca eu nu inteleg ce inseamna „ideologia de gen”.
      Mi se pare ca e doar un nume umbrela folosit pentru a denumi tot felul de frici (fondate sau nefondate, nu stiu) asa ca mi se pare ca e un argument circular: nu vrem sex ed pt ca nu vrem ideologie de gen, care inseamna chiar asta, ca nu vrem sex ed.

    • Lia, ce nu intelegeti voi, cei care credeti ca normalizarea LGBT este propaganda menita sa sminteasca copiii, e ca asta pleca de la intelegerea total gresita a unei realitati. Uite, oamenii nu se nasc normali si apoi devin cumva gay sau trans sau lesbi de la propaganda. Asa se nasc ei si, cand ajung pe la varsta de 10-12 ani, isi dau seama cu groaza ca ei nu simt la fel cu ceilalti copii. Si, pentru ca asa aud ei peste tot, incep sa creada despre ei ca sunt niste monstri, se ascund, plang, se tem, se roaga, nu spun parintilor sau prietenilor de teama sa nu fie alungati, isi consuma singuri frica de a fi diferiti si de a trebui sa ascunda celorlalti cine si cum sunt ei. In timp, se izoleaza, ajung la depresii, multi dintre ei se sinucid (ratele de suicid in randul lgbt sunt de cateva ori mai mari decat la adolescentii hetero). Sunt copii buni, oameni normali dar care s-au nascut iubind diferit si trebuie sa invete sa traiasca cu asta intr-o societate plina de ura si prejudecati care ii respinge desi nu le impacteaza viata nicicum. Sa stii, sunt multi, dar se ascund de teama. Si merita ca noi, ceilalti, sa ii ajutam sa iasa la lumina si sa nu isi mai traiasca viata in frica, pentru ca nu au de ce, nu pun pe nimeni in pericol, formeaza cupluri cu cei la fel ca ei si totul e bazat pe consens, ca in orice cuplu hetero. Adevarata propaganda e cea in care comunitatea LGBT e aratata ca smintita, corupatoare de copii, bolnava si perversa. Hai sa fim mai buni si mai deschisi, nu e asa greu 😉

    • Pentru Robo:
      Ideologie de gen inseamna ca poti alege ceea ce vrei sa fii, fata sau baiat; se induce ideea ca genul/sexul este o optiune, o alegere, ca nu conteaza cum te-ai nascut (baiat/fata).
      Educatia sexuala din scoli va atinge si aspecte legate despre identitatea de gen, asadar nu inteleg de ce nu e un argument.
      Nu am nicio rezerva sa recunosc ca nu-mi doresc educatie sexuala pentru copil la scoala si poti sa consideri ca am frici fondate sau nefondate, e parerea ta si ti-o respect.

      Cred ca am dreptul sa-mi educ copilul asa cum cred ca e bine pentru viata lui de adult, asa cum si voi la fel faceti, ii educati pe copii dupa principiile voastre.
      Aceste lucruri personale si intime sunt mult prea importante pentru viata copilului (viitor adult) si trec granita unei simple materii de scoala (geografie, istorie, matematica etc.).
      Nu-mi place deloc directia pe care o ia educatia sexuala (la nivel global) si nu pot sa fiu linistita sa las discutii importante in mainile unor straini despre care nu stiu absolut nimic. In plus, un profesor de educatia sexuala are sanse mult mai mari sa derapeze in zona de experiente si conceptii personale de viata intr-un cadru legal, cel al scolii, decat orice altfel de profesor (de franceza, matematica etc.)

    • „Ideologie de gen inseamna ca poti alege ceea ce vrei sa fii, fata sau baiat; se induce ideea ca genul/sexul este o optiune, o alegere, ca nu conteaza cum te-ai nascut (baiat/fata).”

      asta-i tot? cam mult sa numesti asa ceva „ideologie”, dar in fine.

      Foarte interesant. Pana nu demult auzeam oameni care erau contra homosexualitatii spunand ca homosexualitatea este o alegere, o moda, si deci se poate renunta la ea;
      Cei care erau ok cu homo ziceau ca nu este o alegere, ca omul ala asa s-a nascut etc si deci nu poate fi schimbat.

      Inteleg ca problema cu ideologia asta de gen este fix inversa, anume tocmai faptul ca li s-ar spune copiilor ca este o alegere, cand de fapt nu e !!

      eu nu cred ca cineva sanatos la cap ar spune copiilor ca poate sa aleaga ce sa fie… nu cumva mai degraba li s-ar spune ca daca ei simt ca sunt altceva, este ok sa nu se ascunda? e un pic diferit.

      dar ok, presupun ca si asta ar fi o problema, deci ok, am inteles, va e teama ca daca baiatul o sa afle ca e ok sa fie fata, o sa vrea sa fie fata, si invers.

      problema e ca acelasi gen de argument s-a folosit si impotriva homosexualilor – ca daca decriminalizam sau le dam drepturi etc, adica daca „e voie”, tot mai multi o sa aleaga sa fie homosexuali.

      acum nu stiu despre altii, dar pe mine faptul ca nu te mai baga la inchisoare daca esti homo nu m-a determinat deloc deloc sa fiu homo.

      probabil ca la altii a fost diferit si de aia sunt motive sa ne temen ca daca zicem ca e ok, multi copii/ oameni o sa vrea sa isi schimbe sexul.
      e posibil, se poate, nu zic nu.

    • Si mai e ceva: educatia sexuala mai contine si alte lucruri decat ca li se spune copiilor ca isi pot schimba sexul (presupunand ca asta li se spune).

      Alea nu ne intereseaza? Sarcini nedorite, boli, abuz, viol, astea nu ne intereseaza? Sau pericolul cu identitatea de gen e atat de mare incat restul nu mai conteaza?

  4. Si încă ceva, la școlile astea private si extrem de scumpe unde își au vedetele copiii (inclusiv persoanele aici de față) nici vorbă de așa ceva, că n-ar plăti nimeni zeci de mii de euro pe an pentru propagandă. Ca idee, până să ne retragem de la Verita fetița de aproape 6 ani atunci nu auzise la școală niciun cuvințel despre asta. Si la școala privată unde suntem acum le-a zis ceva vag despre „no touch square” dar fiind anul trecut a mea a înțeles că e despre covid, de asta nu ne atingem. Despre prădători îi spusesem eu oricum dinainte, si nu doar despre anumite părți ale corpului, ci mai exact ca străinii (adulți) n-au voie nici măcar să îi vorbească. Pe programa care circula pe net se pare că „săracii” de la stat vor ști la vârsta ei si despre masturbare si despre identitate de gen, poate și-l vor putea si alege! Ca idee, fata mea a zis o dată ca ar vrea sa fie băiat, într-o situație legată de jucăriile fratelui ei, pe care le voia pentru că „jucăriile de băiat sunt mai frumoase”. Noi știam că nu e vorba nici despre jucării (in magazinele de jucării niciodată nu și-a ales dinozauri, deși noi i-am permis să aleagă ce vrea) si nici despre a fi băiat, ci doar despre gelozia pe care o are uneori față de fratele mai mic (tot ce are el e mereu mai bun). Dar dacă vreun dobitoc progresist i-ar fi spus la grădiniță că e ok sa fi băiat, ok, o să-ți spunem John de acum, păstrăm asta secret față de mami, apoi poate îți place și de vreo fetiță. No thanks, nu vreau sa ne îndreptăm spre astfel de monstruozitati!

    • Jur ca nu pot intelege de unde atata vehementa impotriva unor lucruri care imi par de un bun simt elementar. Nu neg, exista parinti care isi pot educa copiii in aceasta directie intr-un mod responsibil si eficient. Dar ce facem cu majoritatea covarsitoare care nu va deschide ochii si gura, sperand ca ai lor copii vor prinde lucrurile astea din zbor, cum au facut-o si ei? Perpetuam in mod constient si bagam sub patura niste chestiuni esentiale penru sanatatea lor emotional si fizica de mai tarziu, doar ca sa nu le intinam inocenta? Wtf, chiar nu inteleg. Personal, m-am masturbat din copilarie, nu stiam ce fac si de ce, stiam doar ca imi place, dar ma simteam vinovata…am carat pana tarziu dupa mine povara asta, crezand ca toate nasoalele don familia mea erau pedepse divine pentru un pacat pe care nu il intelegeam!! Ulterior, am gasit in Popcorn un nume pentru ceea ce faceam-Popcorn!!! Asta sa fie sursa de educatie sexuala si pentru copiii nostri? Cand am avut prima menstruatie(la 11 ani), am fost socata, auzisem vag de la o prietena, dar nu mare lucru. Cand i-am spus mamei, a inceput sa planga. Atat!!! Mai tarziu, la 20 de ani, am avut o sarcina nedorita , obtinuta fix din inconstienta si lipsa de informare….am avut noroc de un partner care mi-a fost alaturi (si Inca imi e, acum, 16 ani dupa, suntem in aceeasi formula). Episodul s-a incheiat cu o intrerupere, din fericire in conditii sigure, cel putin fizic. Dar ce facem cu tot noianul de noroaie psihice pe care il purtam dupa??? Si care te schimba uneori ireversibil sau cu mari costuri si framantari? De ce, nu inteleg, care ar fi motivatia de a-ti asuma asa riscuri refuzand o informare corecta si adecvata asupra unor chestiuni cu potential impact mai mare decat orice alta disciplina, as spune?

    • @Ana nici eu nu pot intelege aceasta vehementa, chiar discutam cu Ioana, ca eu cel putin am fost socat de virulenta comentariilor de pe FB, nu ma asteptam la atata inflamare, MAI ALES ca subiectul este ingropat, s-a decis deja ca nu vom avea, deci cumva discutiile de acum nu mai au nici o miza

      mi-e teama ca exista undeva o masina de propaganda care macina si scuipa in continuu manipulari si sperie lumea pe un subiect cat se poate de beningn, adica dupa mine discutiile ar putea eventual sa fie despre programa, ce anume spunem la ce varsta, sau ok, sa zicem ca unii sunt impotriva etc etc… in schimb, ce vedem este o vehementa absolut de neinteles pt mine, pare ca lumea considera ca sex ed este pur si simplu diavolul

    • In primul rând miza este întotdeauna importantă când e vorba de propagandă, nu-mi vine să cred ca trebuie să explic asta. Apoi, nu-mi spune nimeni ce anume, cu subiect și predicat, urmează să se studieze de la grădiniță la sfârșitul liceului pe un subiect care se poate epuiza pe larg i câteva ore! Am găsit pe net programa aceea de OMS care oripilează orice om cu un pic de bun simt, unii zic că e fake, dar nici nu zic ce ar fi in loc! E vorba de niște mii de ore care vor fi umplute cu propaganda, iar asta ma îngrozește, desi, cum am zis si nu m-a contrazis nimeni, la privat nu e niciun pericol, doar de copiii altora vrem să ne batem joc!

    • Robo, mie mi se pare funny (not funny, dar funny, intelegi tu), cum Lia (si nu doar ea, desigur, e un exemplu) se plange de „propaganda” in timp ce efectiv recita aproape toate informatiile false si conspiratiile posibile, nu a cautat programa reala dar s-a speriat de cea falsa circulata pe Internet, alimenteaza marea discutie cu identitatea de gen tot din sapte linkuri false, crede ca orientarea sexuala se poate schimba daca iti cineva pim pam pum si asa mai departe. E ireal pentru mine cum oamenii acestia se considera de partea „dreptatii” si „adevarului” cand de fapt sunt atat, dar atat de ignoranti. Mi se pare groaznic de trist.

    • Cristiana, tocmai ca am căutat de am amețit și n-am găsit nimic si nimeni nu dă un link ceva, ci doar critică!

    • @Robo
      Nu stii niciun homo care nu mai e homo? Adica a fost homo dar acuma e atras doar de sexul opus lui,ceea ce inseamna ca „s-a vindecat”,ceea ce ne duce cu gandul ca unii chiar aleg sa fie homo,din moment ce nu mai sunt apoi.
      Si despre sarcini nedorite,abuz,etc, ce crezi? Fix cei care ar trebui sa stie despre astea mai cu seama,nu vin la scoala.si aceasta categorie de copii ar trebui targetati pt asta.caci majoritatea situatiilor rele in acest sector se intampla la astfel de copii,defavorizati,care nu au/nu pot acea acces la educatie. Daca cauti rata de abandon scolar,ai vedea ca se renunta de la varste tot mai.mici.e drept ca cei care merg la scoala vor afla la aceste ore de educ.s.despre aceste subiecte,dar la fel de bine se pot face la orele de biologie.

    • Anastasia, cum Robo nu iti raspunde la aceasta reala perla:
      Nu stii niciun homo care nu mai e homo? Adica a fost homo dar acuma e atras doar de sexul opus lui,ceea ce inseamna ca „s-a vindecat”,ceea ce ne duce cu gandul ca unii chiar aleg sa fie homo,din moment ce nu mai sunt apoi.

      Iti raspund eu. Nu exista „un homo care nu mai e homo”. Cunosti tu? M-as indoi, vazand ce si cum scrii, ca un „homo” ti-a marturisit asemenea detalii. Terapiile de reconversie sunt impotriva stiintei si dovezilor si logicii si respectului fata de alti oameni, ba mai sunt si ilegale in multe tari, din fericire, asa cum ar trebui sa fie, ca toti avem drepturile omului, la integritate fizica spre exemplu. Nu stiu la ce te duce pe tine cu gandul cand auzi cuvantul „homo”, dar ai putea sa nu te mai bazezi pe gandurile tale si sa iei informatii corecte si verificate inainte sa si imparti asemenea aberatii.

      Referitor la mersul la scoala sau nu, macar cei care merg pot beneficia de rezultatele educatiei sexuale. Abuzul asupra minorilor afecteaza 1 din 4 copii. Unul din patru si e tot o senzatie de a ta ca acel 1 din 4 e neaparat din medii nefavorizate. O societate educata in ansamblul ei este o societate mai sigura. Incidenta sarcinilor la minore a scazut in tarile unde educatia a fost o prioritate.

      Ma depaseste cat de mult a deviat discutia. Adica, nu conteaza ce zice asociatia psihologilor din Romania, hai sa continuam sa o batem apa in piua cu stiri false, pareri homofobe si opinii bazate pe nimic. Oameni care nu sunt capabili sa citeasca un articol inainte de a comenta sunt subit experti in educatie si psihologie. Groaznic!

  5. Dupa raspunsul tau, mi-am aruncat ochii pe comentariile de pe Facebook…omfg!!! Noroc ca nu fac asta decat rar, nu cred ca as mai ramane cu toate tiglele pe cap, si asa destul de ravasite. Admir perseverenta, consecventa si rezistenta la asemenea mizerii, toata stima pentru eforturile pe care le depuneti in asemenea circumstante. Nu e prima oara cand ma fulgera ideea ca sansele noastre la normalitate sunt usor subunitare, dar inca ramane speranta ca , oferind copilor nostri o educatie sanatoasa, mai facem un pas inainte. Si, personal, cred ca ar fi inconstienta si atentat la sanatatea psihica si fizica a copilor mei sa nu le transmit informatii corecte si coerente in sensul asta. Multa rabdare!!

  6. Copiii nu pot avea acces la o educatie de orice fel potrivita timpurilor in care traiesc ei, daca parintii lor nu au deschiderea de a accepta si de a intelege nevoile acestora precum si faptul ca sunt alte timpuri. Acum 2 decenii aveam primul meu prieten, putin peste 18 ani. Singurele probleme discutate cu mamamau fost „sa nu te vada vecinii ca umbli cu baieti” si „sa nu ramai gravida”. Imi adunam informatii din revista ProTVmagazin, imi amintesc ca aveau o rubrica de o pagina in care abordau astfel de subiecte, adunam paginile si le tineam in birou. Mama obisnuia sa imi umble prin lucruri, sa ma verifice… si cum a dat de ele nu am auzit decat „iti arde de coţaiala, curva ce esti”. Si discutia s-a incheiat. Poate ca mi-ar fi fost utile cateva sfaturi parintesti, ca de la femeie la femeie. Poate ca relatiile mele ar fi avut un alt drum. Da, am supravietuit cu totii fara educatie sexuala, dar asta nu inseamna ca asa ar trebui sa fie pentru toti. Putem supravietui si fara haine noi, fara mancare multa, etc. Uneori ma gandesc la mine cea de acum 20 de ani si ma cuprinde o senzatie de rusine amestecata cu mila.

  7. Util articol, insa e trist sa vad comentariile, foarte trist. O parte egoista din mine sa bucura ca nu mai locuiesc in Romania.
    Nu stiu cum se face dar si la acest subiect si la rata vaccinarii, suntem noi romanii mai ‘presus’ decat majoritatea tarilor europene si vedem lucrurile altfel.
    Cautam raul in orice, ignoram binele imens si amplificam un rau fictiv, bazat pe fricile noastre si pe proasta informare

  8. Sunt împotriva educației sexuale de timpuriu în scoli, cum sunt împotriva tehnologiei la vârste fragede. Am o fetita de 3 ani și nu a pus mana pe telefon sau tableta.Evident se uita la desene adecvate vârstei, dar cu măsură. În rest citim , facem puzzle , ne jucam, avem program de masa și de somn.Merge la cresa la da 1 an și 10 luni. Se dezvolta minunat, este un copil minunat și bun.A și încă ceva, un popor fără credință, educație și cultura nu exista. Restul , sunt povesti .

    • sa inteleg ca un alt copil de 3 ani, dar care a pus mana pe telefon sau tableta nu e minunat si bun? doar cei care nu au pus mana sunt? jeez, de unde tot apareti, mai?

  9. Ce ironie. Scrii: „Sunt impotriva educatiei” si apoi „Un popor fara educatie nu exista”. Pai, cum este, de fapt?
    Si faptul ca tu esti impotriva, fara vreun argument real, ar trebui sa cantareasca mai mult decat datele informate si relevante din articol? Efectiv ma depaseste. Cu tehnologia esti de acord cu dovezile stiintifice care arata pericolele in mod clar pentru copiii mici, dar cu educatia asta nu iti mai place stiinta?
    Cat despre credinta, oare cum ar fi sa nu o mai amestecati peste tot? Nu vad acelasi trafic si aceleasi comentarii acuzatoare la cazurile de preoti pedofili, ba chiar am privit cu groaza mitinguri de sustinere a acestora. Credinta este un subiect privat, exista multe religii, multe feluri de a le urma, plus ca majoritatea invoca „credinta” cand de fapt actioneaza impotriva credintei, care mai in toate formele ei zice sa iti iubesti aproapele. Poporul, ca ansamblu, nu are legatura cu credinta, nu cu aceeasi credinta, asta e clar. Efectiv nu e ok sa o folositi ca argument, nu intr-o lume in care se dovedeste iar si iar ca habotnicii distrug vieti.

    • asta e un paradox des intalnit in societatea romaneasca: mai toata lumea e de acord ca starea deplorabila in care ne aflam e din cauza lipsei de educatie, insa cand vine cineva si propune sa se faca educatie… well, mai toata lumea e impotriva :-))

      imi amintesc cum m-am ciondanit aici pe blog cu niste doamne profesoare care se plangeau de copii needucati in timp ce spuneau ca „nu e rolul scolii sa te civilizeze”, aia tb facut acasa – la fel ca si sex ed, care tot acasa trebuie facut

      totul trebuie facut acasa! (in afara de religie, care trebuie facuta la scoala, normal, dar asta-i alta poveste)
      iar faptul ca nu se face acasa nu are importanta, noi spunem in continuare ca trebuie sa se faca acasa!

      e foarte amuzant

  10. Toate aceste discuții nu își au rostul la copii de grădiniță și nici clasele 1-4. Sunt de acord sa învețe despre corpul uman și de faptul ca nu sunt aduși de barza, dar pana la a detalia aspectele legate se sex, sau identitate de gen…cred ca se exagerează. Au existat din totdeauna aceste orientări, dar nu am fost afectati deloc din cauza ca nu ne-a prezentat cineva existenta lor de la vârste fragede. Sunt lucruri mult mai importante de învățat copiii decât sa știe ca existe comunitatea lgbt. Iar faptul ca dvs. susțineți această ideologie, ma face sa am grija la ce cărți veți scrie pe viitor, ca nu cumva sa îmi influentati copilul, prin mesajele transmise greșit. Am doar ” Adevărul gol-goluț”, va felicit, dar nu mai continui.

  11. Din ce remarc mulți părinți sunt foarte mândri de copiii lor , copiii de vârste fragede , ca manuiesc foarte bine telefonul.Sunt foarte destepti.Pe bune? Dragi parinti, este un trend în România se pare, sa folosim tehnologia de la câteva luni.Oare bunicii noștri au fost prosti? Evident sunt foarte de acord cu faptul ca trebuie sa evoluam, dar credeți ca dacă un copil de 2 ani are acces la tehnologie, va evolua ? Dragi părinți, unde va este răbdarea? Dacă am adus un copil pe lume, avem o mare responsabilitate.O viata de om depinde de noi.E, aici este cheia. Cum le indrumam pașii puilor de om? Este buna tehnologia și utila dar CU MASURA SI NU DE LA VARSTE FRAGEDE.IAR EDUCATIE SEXUALA FACEM IN PREADOLESCENTA, NU DE LA GRADINITA.

  12. Aș vrea să mai adaug ceva.Bazele educației se pun în familie.Nu ne educa societatea.Toti copiii sunt buni și minunați, depinde de noi cum ii îndrumăm. Dar, spun un NU categoric tehnologiei de la vârste fragede.Ma uit prin parcuri, bone sau bunici cu copiii stau pe telefoane. Puterea exemplului unde este? Copiii sunt absolut nevinovați. Noi parintii trebuie sa ne adaptam acestor timpuri grele și bolnave.De ce sa nu le punem o carte în mana mai bine? Vad pe strada copii de 10-12 ani, înjura ca la ușa cortului.Fete scăpate de sub control la 12 ani, nu mai au feminitate și decență. Sărim ca arși când ni se spune ca telefonul la copii trebuie folosit cu măsură și nu de mici.Ne doare adevărul, nu? Și ce o sa mai doară, este doar începutul. Dar, fiecare își asuma responsabilitatea.

  13. După citirea comentariilor de pana acum, reflectez:

    Oare dreptul de a fi de acord / în dezacord cu orice (educația sexuala, ora de religie, heterosexualitatea, homosexualitatea, poziția Asoaciatiei Psihologilor…) mai este un drept inviolabil?

    Oare dreptul de a gândi diferit – fie diferit de o majoritate, fie diferit de o minoritate – mai exista

    • exista, de ce sa nu existe, azi nu te mai baga nimeni la beci pentru ce spui sau gandesti.
      pe blogul acesta, nici macar nu se sterg opinii care nu sunt la fel cu ale autorului – pe altele se mai sterg, dar din fericire cei care sunt suprimati acolo au intotdeauna la indemana o alta platforma pentru a spune ce gandesc

      dar sper sa nu confundam dreptul de a gandi diferit cu dreptul de a nu fi contrazis – asta din urma intr-adevar nu exista si nu a existat vreodata

    • Eva, referitor la intrebarea ta: „Oare dreptul de a gândi diferit – fie diferit de o majoritate, fie diferit de o minoritate – mai exista”

      Mi se pare nepotrivita cu subiectul dezbatut, mai ales daca percep corect la ce te-ai referit. Oricum, nu ma adresez tie neaparat, „reflectez” si eu.

      1. Comentariile se aproba, chiar daca sunt, te rog sa ma ierti ca zic, niste aberatii (unele, desigur), din punct de vedere al bunului-simt, respectului etc. Deci dreptul acesta exista, cel putin aici, nu?

      2. Dreptul de a gandi diferit nu inseamna automat ca ceeea ce gandesti tu este si adevarat in mod absolut. Dreptul de a crede ca homosexualitatea este o boala cand de fapt nu este, e un drept de fapt? Intreb. Una e sa gandesti ce consideri, ce poti, ce te lasa tiparele tale emotionale si de educatie si alta e sa impui ca un adevar absolut, stiintific in acest caz, ceea ce gandesti. E acolo o diferenta. Mie mi se pare un pic mai mult ciudat (ma rog, nu chiar, pentru ca este logic de fapt) ca la pozitia unei asociatii de psihologie cu 17 alte institutii afiliate, cu toate universitatile din tara afiliate aproape, documentata etc. exista oameni care au impresia ca parerea lor personala este mai importanta. Prin urmare, dreptul sa iti expui o parere personala incorecta exista, dar exista si dreptul celuilalt sa aiba o parere conform careia gresesti.
      3. Dreptul de a fi homofob din fericire incepe sa nu mai existe. Multi homofobi se retrag in spatele acestui „e parerea mea”. Nu, esti homofob.
      4. Dreptul de a gandi diferit si a avea opinii diferite eu zic ca se adreseaza lucrurile supuse opiniei. Exista oameni care cred ca pamantul e plat, au dreptul asta, dar este cu adevarat un mod de a gandi un pic diferit sau este o ignoranta monumentala? De ce e nevoie, totusi, din ce nevoie se naste expertiza asta din care ii spunem Simonei Halep cum se serveste, anuntam EMA detalii despre vaccinuri si asa mai departe. E un drept, da, dar cu absolut orice drept apar si niste mici obligatii sau consecinte, nu? Food for thought, cum se zice.

      Si, in incheiere, trebuie sa zic ca ma amuza si intristeaza simultan cand persoane cu idei homofobe – nu ma refer la tine, pentru ca nu stiu asta, zic in general – persoane care contrazic stiinta, persoane care ii catalogheaza pe altii ca „anomalii”, „anormali” etc., care vor sa le impuna altora propria credinta, care le neaga cu adevarat drepturi etc., aceste persoane se supara sau invoca dreptul la opinie etc. si se simt tot ei discriminati. E o disonanta cognitiva majora! Dar chiar si asa, sa folosim acest exemplu sa intelegem cum se simt acesti oameni cand citesc „parerile” tuturor despre ei si cum sunt ei. Sa intelegem cum noi suntem extrem de privilegiati din multe puncte de vedere si uite cum ne ofuscam din imaginare interziceri la opinie, cand pe altii noi nu ii lasam nu sa gandeasca diferit, ci sa fie diferit, asa cum sunt ei.

      Daca te preocupa drepturile omului, dreptul la opinie, e foarte bine. Dar daca nu te preocupa drepturile tuturor oamenilor, ci doar faptul ca tu nu poti sa sustii la nesfarsit niste idei homofobe, cred ca e un prilej de a medita un pic la aceste lucruri. (Din nou, Tu este un pronume generic).

    • Dar nici măcar nu este vorba despre a gândi diferit, ci de a băga pe gât propagandă copiilor, de la vârste cât mai mici! Se tot da cu mamele minore, de care ne amintim doar când trebuie să împingem agenda aceasta, că in rest nu ne pasă deloc de ele. Dar câte dintre aceste minore gravide nu știu cum au rămas si le-ar lumina educația pentru diversitate, că asta va fi de fapt! Oare câte cred ca li se trage de la mâncat pepene, nu de la ce-au făcut cu „boyfriend” chiar dacă poate nu știu denumirile anatomice! N-am auzit de absolut niciun astfel de caz! Citeam recent o carte scrisă de o fată crescută într-o familie radicală musulmană care i-a dat foc când a rămas gravidă. Și chiar si fata aia, cu zero acces la internet si zero discuții pe această temă știa că o sa aibă un copil, știa cum s-a produs dezastrul si așa mai departe, deși foarte posibil nu știa pe unde face pipi. Cred ca faptul ca suntem câteva miliarde ne spune ca ne descurcăm si fără „educație” de la grădiniță la majorat! Ce se va face la toate acele mii de ore? Propagandă pentru destrabalare? Dacă de la 4 ani își pot alege sexul, de la ce vârstă își vor putea alege si partenerii? Chiar nu ne dăm seama spre ce dezastru se merge si cine împinge toată mizeria asta? Înțeleg că pe oamenii fără copii nu îi interesează, dar măcar să nu se mai amestece, că nici noi nu le spunem cum să își îngrijească pisicile!

    • Cristiana, te rog sa reflectezi si tu mai mult la ceea ce ai spus:
      „Dreptul de a gandi diferit nu inseamna automat ca ceeea ce gandesti tu este si adevarat in mod absolut.”
      Si tu te exprimi adesea in mod agresiv, ca si cum cuvintele tale reprezinta adevarul absolut si nu accepti nimic altceva in plus.
      De exemplu, ai impartit lumea in doua categorii: in pro lgbt+ si in homofobi.
      Dar exista si calea de mijloc, in care nu esti de acord cu ceea ce face un om, dar nu urasti omul pentru ceea ce face, ci iti pare foarte rau pentru alegerile lui.

    • Asa e, ma exprim adesea ca ceea ce tu percepi agresiv si nu accept altceva in plus, daca acel ceva in plus este o scuza pentru homofobie, spre exemplu. Si mi se pare normal si o sa continuu sa fac asta. Iti multumesc pentru mesaj, oricum, incerc sa fiu mai amabila si asertiva in general, dar unele subiecte nu sunt negociabile pentru mine. Drepturile omului nu se negociaza. Sa le interzici e in sine o agresiune. Sa zici ca ceva e o boala cand nu e, este agresiv! Consider ca raspunsurile hotarate si clare sunt necesare in foarte multe situatii. In orice caz, eu nu m-am exclus din grupul de oameni. Sunt om. Nu am zis ca trebuie sa fim zen si nu am zis ca eu sunt perfecta.
      Referitor la ce ai scris, da, exact asa este. Ori esti homofob, ori nu. Daca nu esti de acord cu ce face un om cu viata lui sexuala, dar iti vezi de viata ta si nu te crezi stapan pe viata altuia, nu esti homofob. Daca tie iti pare rau pentru alegerile unei persoane, e despre tine si nu despre persoana respectiva. IIn plus, de ce am ajuns sa credem ca cineva are nevoie de acordul nostru pentru a trai? E un aspect foarte periculos aici. Din start te pozitionezi intr-o instanta morala superioara. Din start ii consideri oameni inferiori tie, demni de mila ta. Dar nu de empatie si respect.
      Calea de mijloc pe care ai propus-o este tip: „eu nu sunt rasist, am un prieten negru”.
      Exista cai de mijloc in foarte multe aspecte, in majoritatea, poate. Dar in cazul asta, nu exista, in opinia mea. Ori esti homofob, ori nu esti. Este atat de simplu.
      In fine. Comentariile acestea sunt oricum inutile. A fost inutil el un comunicat cu n referinte solide, pe care nu l-a citit nici naiba.

    • Sa fii prieten cu cineva inseamna sa-l iubesti indiferent de ceea ce face.
      Nu inseamna sa fii de acord cu tot ceea ce face.
      Ai extrapolat mult mesajul meu, ai presupus si-ai dedus lucruri neadevarate.
      In niciun caz nu ma consider ca sunt pe o pozitie de superioritate.
      N-am scris nicaieri ca cineva are nevoie de acordul meu pentru a trai.
      In ceea ce priveste homosexualitatea, studiile medicale spun lucruri diferite. Unele sustin ceea ce spui tu, iar altele contrariul. Pe care le credem?

    • butterly, batem apa in piua si nu extrapolez deloc. am comentat strict pe ce ai scris. poate nu se comunica bine in scris, dar lucram cu ce avem.

      Si nu e vorba de ce spun eu! Am 17 ani de studiu al medicinii in spate si totusi nu imi permit sa imi dau eu cu parerea aiurea in tramvai despre ce o boala si ce nu, pentru ca nu sunt in masura, suntem in anul 2021 si nu mai functioneaza asa lucrurile in stiinta. Nu imi vine sa cred ca inca nu se pricepe diferenta intre o opinie si un fapt dovedit. Totul se reduce tot la educatie, sau mai exact lipsa ei.

      Comentezi la un articol cu pozitia oficiala a asociatiei psihologilor din romania, pe care ma intreb sincer daca l-ai citit. Studiile medicale spun des lucruri diferite, de aia exista consens, meta-analize, experti, organizatii. Stiinta este mereu in evolutie, dar evolutia respectiva nu vine din niste comentarii de pe Internet, ci tot prin stiinta. Scrie clar in acest articol: „Consensul științific internațional, reflectat atât prin manualele de diagnoză, cât și prin pozițiile asociațiilor internaționale de psihologie, este că atracția sexuală față de persoane de același sex nu reprezintă o boală sau o tulburare mintală.”
      Scrie clar si in toate pozitiile oficiale ale tuturor asociatiilor importante ca nu e o alegere orientarea sexuala.
      Acum, ca tu inca rezumi lucrurile la o alegere, ca ignori pozitiile astea oficiale si cauti in colturile obscure ale Internetului „studii medicale” – care, apropo, nu inteleg ce spun, la ce referi, mai exact, chiar, te rog sa imi arati un studiu medical – apropo, ce este ala un studiu medical? – unul, deci, actual si documentat, care arata ca orientarea sexuala este o alegere. si 1, doar 1, care arata ca homosexualitatea este o boala), inseamna ca esti ignoranta in acest domeniu si eu nu am ce sa fac cu asta. Sper ca nu am fost prea agresiva.

      Referitor la ce zici: „Sa fii prieten cu cineva inseamna sa-l iubesti indiferent de ceea ce face.
      Nu inseamna sa fii de acord cu tot ceea ce face.” Complet de acord. Dar nu inteleg de ce trebuie sa fii de acord cu „tot ceeea ce face” in ceea ce priveste orientarea sexuala. Ti s-a intamplat sa iti zica cineva: sunt prietena ta, te iubesc, dar nu sunt de acord cu faptul ca iti plac barbatii? Sau, vai, ochii astia albastri sunt alegerea ta si sunt naspa? Nu cred. Sau daca cineva nu iti e prieten nu are drepturi? Sau daca nu suntem de acord cu ce face cineva brusc nu are voie sa se casatoreasca? Cum vine asta, mai exact?

      Eu consider ca acest schimb de replici nu duce nicaieri, am pierdut deja prea mult timp aici si chiar este inutil. Nu inteleg ce vrei sa demonstrezi de fapt, am inteles ca sunt agresiva si iti multumesc pentru comentariu. Si ca tu sustii ca nu esti homofoba. Si ca exista niste studii pe care nu le mentionezi si care spun altceva, dar nu stim ce. Si ca dintr-un motiv sau altul te-a deranjat tocmai comentariul meu „agresiv”, nu celelalte clar homofobe si ignorante, desi tu iti iubesti prietenii, chiar daca nu esti de acord cu ei. Ma depaseste.

    • Eva, oare esti de acord cu dreptul anumitor barbati (sau chiar femei) care considera ca femeia trebuie sa stea in casa la cratita? E dreptul lor sa te discrimineze, nu? E dreptul lor sa considere femeia buna doar de facut copii, nu? De ce ii ingradeste societatea contemporana? Oare nu se simt ingraditi cand vad femei muncind?

  14. Dreptul de a gândi diferit oare echivalează cu dreptul de a impune părerile / trăirile / credințele mele altuia? Sau cu dreptul de a fi agresiv / de a jigni pe cel care gandeste diferit de mine?

    Indiferent de care pare ma situez: minoritate / majoritate.

    Și mai departe: dreptul de a gândi diferit este echivalent cu dreptul de a cere celor fata de care gândesc diferit, sa își convertească gândirea în acord cu a mea?

    Și puțin mai departe: dreptul de a gândi diferit de alții, implica dreptul meu de a cere (celor care gândesc diferit de mine) sa îmi recunoasca gândirea ca fiind CEA valabila și corecta?

    Eu pot crede – și găsi argumente juste și studii care sa confirme – ca gândirea mea este corecta. Îmi da asta dreptul de a susține ca gândirea diferita de a mea – care poate de asemenea sa fie argumentata și pt care pot fi găsite studii – NU este corecta?

    Este, în esență, o miza, aceea de a stabili CINE (și doar ACEIA, deci) are dreptate?

    Este o miza războiul și divizarea?

    Sau este o miza sa existe omogenitate în gândire?

  15. Mihaela, la noi la scoala (undeva in anul 2002, atentie, nu existau telefoane smart, tabelete nici vorba) am aflat in clasa a2a, la 8 ani, deci, de la copii putin mai mari cum se face sex. Efectiv ne au zis in pauza. Efectul a fost unul de teama, greata, scarba si trauma. Daca ne explica cineva stiintific si civilizat intr-un cadru organizat era foarte ok. Dar, vedeti voi, cei care aveti copii acum, ati uitat ca ati fost copii si eu nu inteleg cum se poate asta, cum poti sa iti uiti o parte a vietii. Faceti un exercitiu de imaginatie, faceti terapie, faceti ce vreti si o sa vedeti, ca daca va intoarceti in timp o sa va dati seama ca informatiile corecte si stiintifice erau benefice. Legat de programa scolara, ce circula de la OMS erau RECOMANDARI. Cautati in dex cuvantul recomandare sa vedeti ce inseamna. Daca sunt aspecte din programa Romaneasca de educatie sexuala adresati va ministerului educatiei, profesorilor, decidentilor politici si discutati si adaptati programa, dar nu va opuneti complet acestor ore intr-un mod habotnic.

  16. „O tulburare mintală, prin definiție (conform DSM-5 și ICD-11), constă într-o serie de modificări care produc în sine suferință ori afectarea funcționării în viața de zi cu zi” … cam reductiva definitia. Incontinenta fecala e o consecinta posibila a anumitor practici, poate produce si suferinta si poate afecta functionarea, in anumite pozitii profesionale. Sper sa intre in programa scolara.

    • Scrie clar, care produc „in sine”, acum nu ne convine nici ce zice ICD :)…. Incontinenta are oricum mai multe cauze si poate aparea si din practici heterosexuale, nu? Altfel, poti sa faci, de pilda, hemoroizi si daca stai prea mult asezat, e un factor de risc acolo. Este statul jos o boala? Poti sa ramai cu incontinenta dupa o sarcina. E sarcina o boala in sine? Poti sa faci bataturi de la pantofi. Sunt pantofii o boala in sine?
      Eu efectiv nu inteleg aceasta apetenta de a contrazice stiinta care a evoluat suficient incat sa inteleaga clar ca nu este o boala. Si, chiar daca ar fi, care este problema, de fapt? Nu ma refer la acest comentariu, zic asa, ca idee. Diabeticii nu au voie sa se casatoreasca, fiindca sunt bolnavi? Sau credem ca e o boala transmibila si de aia ne e frica? Beats me.

  17. Stiinta e stiinta. DSM se bazeaza pe stiinta dar isi baga si politica coada. Declasificarea a fost consecinta unui vot, au fost cca 5000 de voturi pro si 3000 contra.

    • Marc, nu mai rostogoli informatii false din surse obscure, te rog. Concentreaza-te pe subiect si definitia care, iata, te-a depasit.

    • Au fost (de dragul exactitatii) 5800 de voturi pro si 4200 de voturi contra (o idee mai strans votul decat imi aminteam). DSM = stiinta + politica. DSM 5 a introdus si distinctia intre pedofilie si tulburare pedofilica, pedofilia nemaifiind considerata boala ci o simpla preferinta sexuala. Tulburarea = preferinta + trecerea la actiune si/sau distress. Daca, pur ipotetic, trecerea la actiune nu mai e o infractiune (sa zicem ca varsta consimtamantului sexual devine 6 ani) si in plus elementul distress nu exista, posibil sa dispara total ideea de tulburare pedofilica. Atat despre definitii si stiinta.

    • @Marc
      pai stai putin, si la variantele anterioare de DSM, tot prin vot s-au luat deciziile.
      deci se poate spune ca clasificarea anterioara a homosexualitatii ca tulburare mintala a fost in aceeasi masura politica ca si decizia de a nu o mai considera tulburare mintala.
      psihologia nu este o stiinta exacta si chiar si in stiintele exacte nu exista intotdeauna 100% consens.

      deci eu zic sa o lasam mai moale cu argumentul asta.

      oricum homosexualitatea a fost depatologizata inca de la DMS 3, in anul 1973.
      asa ca sa aduci vorba de politica in aceasta chestiune in anul 2021 e complet absurd, ca in 1973 nu exista „sexo-marxismul” sau „ideologia de gen” despre care vorbesc unii acum.

    • Buna, Robo, exact asta sustin si eu: sa o lasam mai moale cu argumentul asta.
      Definitiile se vor tot schimba/evolua.
      Nu stiu exact ce e ideologia de gen/sexo-marxismul pt ca circula multa dezinformare pe acest subiect. Teoria in sine e de prin anii 80, cel putin in mediile academice, initial a fost multa rezistenta, apoi lucrurile au evoluat, societatea a evoluat.
      Sunt pentru informare, dar sa fie completa. Inclusiv consecintele mai putin placute (un secret bine pastrat oarecum).

  18. @Georgiana: nici nu mi-a trecut prin cap. :))) Cei care sunt pasionati si se axeaza pe practica asta au risc crescut si ei de incontinenta (care are si alte cauze, desigur). Dar daca discutam de riscuri si statistici, exista studii pe tema asta, poti cauta sa vezi ca ordin de marime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *