N-am știut că pot merge la Poliție când sunt pipăită pe stradă de un necunoscut!

Am primit azi noapte acest mesaj de la o femeie care a mers la Poliție ieri pentru a depune plângere penală împotriva unui bărbat care a pipăit-o pe stradă acum ceva vreme, iar ieri a agresat o altă femeie în același fel, în același loc, sub ochii autoarei acestui text. Deși când a fost ea însăși agresată nu s-a gândit că are sens să meargă la Poliție, când a văzut o altă femeie umilită de același individ, nu a mai suportat și s-a dus să depună plângere. Cu acest prilej a aflat că astfel de gesturi sunt infracțiuni și se pedepsesc conform legii. Autoarea dorește să transmită acest mesaj către voi. Îl aveți integral mai jos.

Bună, Ioana,

Îți cer ajutorul știind că ai mii de mesaje pe care le citești cu prețul timpului tău personal, nu e puțin lucru că încă mai ai dorința să faci lucrul acesta.

Probabil și tu încă simți că se mai poate schimba ceva prin oameni, pentru oameni și că e de datoria noastră să schimbăm fiecare, în perimetrul în care ne desfășurăm viețile, câte ceva.

Sunt o femeie cu studii superioare, cu acces la informații, trăiesc într-un oraș mare, cu toate acestea pot afirma că nu mi-am cunoscut drepturile și nici nu cunoașteam legile aplicabile în astfel de cazuri.

Autoarea anonimă a textului

Astă-vară, în plină stradă , ziua, în jurul orei 15, am fost apucată de mână și mi s-a pus mâna pe sân.

Am plâns, m-am simțit umilită, m-am revoltat și în final m-am resemnat cu un ultim gând: ‘Și ce aș putea EU face sau ce ar putea păți un astfel de individ pentru un astfel de comportament?’

M-am simțit tare neputincioasă la gândul că las acest incident să treacă fără să pot face ceva sau fără posibilitatea să mă apar. Nu aveam nici o informație despre ce ar trebui să fac într-o astfel de situație la acel moment.

La aproximativ o lună și ceva de la acest episod, ieri,  în jurul orei 16 pe același bulevard, tot  în plină stradă, l-am recunoscut pe individul care mă agresase. A trecut de mine, eu m-am întors și l-am urmărit cu privirea și am văzut cum individul i-a pus mâna pe sâni unei alte domnișoare, la circa 20, 30 metri în spatele meu.

Sunt foarte multe lucruri de discutat pe astfel de subiecte, eu însă am doar o mare rugăminte la tine, eu sunt o femeie cu studii superioare, cu acces la informații, trăiesc într-un oraș mare, cu toate acestea pot afirma că nu mi-am cunoscut drepturile și nici nu cunoașteam legile aplicabile în astfel de cazuri.

Știu, nu e în regulă și de asta m-am și hotărât să îți scriu.

Mă întreb sincer câtă lume, câte femei știu ce DREPTURI au, în orice situație, dar în special când este vorba despre așa ceva .

Mă întreb câte persoane știu că un astfel de fapt este agresiune sexuală, că este pedepsit conform legii, că ai dreptul și obligația să suni la poliție, să ceri ajutor atunci pe loc, oriunde te afli, pentru că poliția chiar ia EXTREM de în serios astfel de cazuri. Sincer, am fost uimită în sens pozitiv de profesionalismul, determinarea și dorința acestora nu numai de a mă ajuta cât și de felul în care au reacționat, de promptitudinea și seriozitatea cu care au tratat cazul meu.

Nu am să mint sau să afirm că este ușor procesul,  nici că ar fi facil sau confortabil să fii în această situație, dar prin această experiență, și cu acest preț, mi-am însușit o lecție importantă , pe care chiar cred că e bine să ne-o însușim cu toții.

Îmi doresc din suflet să afle cât mai multe persoane, să știe, să înțeleagă că nu numai că nu e NORMAL să pățim așa ceva, că este o agresiune sexuală, ci și că există consecințe grave la astfel de fapte săvârșite. Este de datoria noastră să le semnalăm organelor de poliție competențe pentru că ei să poată lua măsurile necesare ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple și altor persoane.

De asta suntem unde suntem, că nu facem nimic niciodată…

Am fost în stare de șoc efectiv ieri și și mai rău mi-a fost când m-am gândit că un copil neajutorat care iese de la școală, o tânără neînsoțită, până la urmă urmei oricine s-ar putea regăsi din nou într-o astfel de situație, poate cădea victimă unui astfel de individ.

 M-am gândit și mi-am imaginat cum acesta, dacă eu aleg să tac, va deveni și mai curajos, va merge mai departe dacă nu a făcut-o deja, cu fapte și mai grave pe care eu una nu îmi doresc ca nimeni, vreodată să nu ajungă să le trăiască sau să le suporte consecințele pe viață.

 Eu nu am putut să mai tac sau să am pe conștiință toate aceste lucruri și posibilele consecințe ale tăcerii mele.

Vă rog din suflet, dacă pățiți așa ceva, dacă aflați , dacă știți pe cineva care pățește asta, încurajați-i sau mergeți cu ei la Poliție, nu mai tăceți, nu mai stați, nu mai justificați astfel de comportamente. Mergeți la Poliție, povestiți, sfătuiți-vă cu organele competențe, este deosebit de grav, de important și de necesar.

Nu uitați că fiecăruia dintre noi i se poate întâmpla oricând ceva similar. Poate nu vouă, poate cuiva drag vouă, poate nu unui bărbat, poate soției/iubitei/sorei/copilului, mamei. Nu va bazați pe faptul că dumneavoastră nu puteți să pățiți asta sau că aveți alte mijloace de a vă apăra.

Nu trăim în junglă.

Trăim într-o societate în care ne dorim să ne știm atât pe noi cât și copiii noștri în siguranță pe străzi, în școli, în instituții, în parcuri, în cafenele, baruri (să nu uităm Colectiv), oriunde și oricând.

Este și dreptul și datoria noastră să ne asigurăm că dacă cineva atentează la integritatea noastră personală, dacă ne agresează verbal, sexual, în orice fel, este necesar să mergem la Poliție și să le cerem ajutorul.

Îmi doresc din suflet să afle cât mai multe persoane ce pot face în astfel de situații.

Mi-aș dori să fie campanii pe astfel de subiecte la ore de maximă audiență, este extrem de serios, de grav și de necesar să ne educăm atât pe noi, cât și pe alții.

Photo by Eric Ward on Unsplash
Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4196

9 comentarii

  1. Foarte just. Dar as vrea sa stiu si eu cu ce probe mergem la politie. Trebuie sa avem poze cu fapta, cu individul, inregistrari, ceva?

  2. Bun, si care-i finalul? Individul a fost identificat, dus la politie, i s- a facut dosar penal, a primit amenda sau doar „i s-a pus in vedere ca…”?

  3. Evident ca daca ai posibilitatea de a filma/poza persoana care savarseste astfel de fapte in timp real (ca martor sa presupunem) va fi de un real folos acest lucru si trebuie sa le prezinti ca probe la Politie, dar nu este nici obligatia ta .
    Te duci la Politie si depui plangere penala.
    In primul rand este foarte important sa stii cat mai clar locul unde s-a intamplat fapta, sa poti indica acest aspect .
    In acest sens exista aplicatii care iti arata locatia in care te afli la un anumit moment dat.
    Trebuie sa ai si un pic de prezenta de spirit in acest sens, poate nu toate lumea are spirit de orientare, poate te pierzi pe moment si pleci si uiti locul exact…
    De aceea cred ca este important sa stii dinainte ce trebuie sa faci ca sa poti in situatii de stres sa reactionezi cat mai bine.
    Tebuie sa oferi cat mai multe indicii despre semnalmentele persoanei si alte informatii relevante pe care le-ai putea avea in legatura cu situatia pe care o relatezi.

    Pentru persoana care intreaba : ”Iar ”finalul”?
    NU cred ca finalul ar trebui sa ne intereseze dar ideea este ca astfel de personaje atata timp cat exista mai multe plangeri penale de la persoane care au suferit astfel de agresiuni nu va mai avea posibilitatea sa savarseasca astfel de fapte sau fapte si mai grave.
    Nu stim finalul dar preferabil sa ne ocupam ca ”finalul” sa nu fie unul mai grav, poate nu pentru noi, dar pentru altcineva.
    Haideti sa iesim din paradigma ”am auzit eu” , ”stiu eu pe cineva care tot la fel…….”, ”oricum nu se intampla nimic” samd si haideti sa dam posibilitatea organelor competente sa isi FACA datoria.
    DAca nu mergeti si nu declarati politistii nu au ce ancheta si nu au ce sa urmareasca iar dvoastra si cei care se gandesc doar la un ”final” din punct de vedere juridic, nu inteleg consecintele tacerii si cauzalitatea unor astfel de fapte si nu inteleg nici faptul ca ei pe asta se bazeaza si asta ii face sa mearga si mai departe.
    Daca pentru dumneavoatra este mai important sa stiti daca primeste amenda sau daca face puscarie sau daca doar este mustrat sau alte consecinte legale si NU va ganditi la celelalte aspecte deosebit de grave cum ca daca noi nu avem incredere in sistem si nu urmam pasii legali pe care ii avem la dispozitie, el poate savarsi sau poate chiar a facut si alte fapte mai grave, ca este de datoria noastra sa oprim un astfel de comportament si ca trebuie totusi sa avem incredere intr-un proces care isi va urma cursul.
    V-as mai spune si ca : ””Pentru al treilea an consecutiv, România se regăsește în rândul țărilor aflate pe lista de supraveghere a Statelor Unite în privința traficului de persoane (Tier II Watchlist), singura țară membră a Uniunii Europene, alături de Irlanda, aflată în această situație.
    ”Rămânem în această situație în care, pentru al treilea an consecutiv, nu reușim să facem progrese semnificative în lupta împotriva traficului de persoane, iar Departamentul de Stat subliniază multe dintre propunerile și recomandările venite anterior din partea societății civile specializate în lupta antitrafic din România. Secretarul de Stat al SUA, Anthony Bliken, identifică discriminarea sistemică care duce la inechități și excluziune socială, precum și lipsa de oportunități și sprijin drept cauze ale perpetuării traficului de persoane. Este nevoie de mai mult curaj și asumarea unor decizii importante pentru a produce schimbări sistemice și ne adresăm din nou atât executivului, cât și legislativului, cerându-le să demonstreze mai multă determinare în identificarea și alocarea de resurse, monitorizarea cooperării interinstituționale atât în combatere, cât și în asistență și mai multă insistență în a urmări prioritățile de reformă legislativă”, au declarat reprezentanții platformei ProTECT.”
    Nepasarea, ignoranta, decizia de a nu urma caile legale, pot crea ”finaluri” nefericite , pentru noi, pentru altii.
    Nu va mai blocati in niste idei/ganduri care nu ajuta pe nimeni si va blocheaza din a face demersurile firesti-anuntati autoritatile si daca nu va ajuta respectivii care se ocupa de cazul dvoastra sa stiti ca puteti sa reclamati si acest aspect.

  4. Am patit ceva asemanator,dar la nivel psihic,nu fizic.Individul nu a pus mina pe mine,dar m-a terorizat.Era o zi de vara,la o ora de virf,intr-un parc foarte aglomerat.Eram singura pe o banca retrasa,dar nu ca sa agat,ci pur si simplu imi doream linistea naturii.De altfel,eram si imbracata foarte decent,in ciuda temperaturii foarte ridicate.Am observat ca un individ trece de mai multe ori pe linga mine,cu cuvinte obscene.Am plecat si am mers la toaleta publica din parc.Am stat pe banca din fatza wc-ului cu femeia care lucra aolo.Am vazut ca individul se postase pe o alta banca de unde ma privea insistent.M-am mutat pe o banca din zona cu foarte multa lume,dar el a trecut iar de mai multe ori pe linga mine,uitindu-se fix la mine.Cand am vazut ca nu se teme de lume,am sunat la politie.Cind a venit echipajul,la teroare s-a adaugat o umilinta extrema.Individul nu a fugit,ci a asteptat politia.Le-a zis politistilor:”Cum sa o urmaresc eu pe asta? Nu vezi ce URITA e? Mai bn mi-as gasi una frumoasa”.Nu stiu ce m-a durut mai tare,dar parca mai mult decit hartuirea,m-a durut umilinta de a fi facuta URITA.Finalul a fost ca am scapat definitiv de el,dar am ramas cu traume emotionale.Am pagina de fb,dar fara poza de profil.

    • Te imbratisez Laura, nu trebuie sa pui la suflet acel „compliment” din partea unui psihopat. Te-a jignit tocmai pentru ca nu a reusit sa iti atraga atentia pozitiva. Doar nu era sa-si recunoasca vina, da o urmaresc, sunt psihopat si-mi place aceasta fata.
      Vulpea cand nu ajunge la struguri zice ca sunt acri.
      Nu te lasa doborata de cuvintele unor astfel de specimene. Probabil esti un suflet sensibil, mergi mai departe cu incredere in tine.

      Te imbratisez si numai bine!

  5. Nu cred ca trebuie „dovezi”. Da, poate ar ajuta, dar in fata faptului implinit posibil sa te pierzi si sa uiti de asta. Important este sa te redresezi si cu cat mai repede te adresezi politiei cu atat mai bine. Traim intr-o era in care orasul este supravegheat video. Poate nu in sate, dar orasele mari au camere ce supravegheaza traficul. Acele camere cuprind de cele mai multe ori si zona pietonala. Mai greu e cand se intampla intre blocuri, dar nu e un motiv sa fim descurajati. Multa lumea si-a pierdut din pacate increderea in politie. Da exista si in politie oameni care nu-si fac treaba, dar sunt foarte multi care se implica. Eu am comunicat mai mereu frumos cu politia. Am participat si la cazuri cu abuz de putere, n-am stiut pe moment, voi sti data viitoare. Ideea e ca doar pt ca X, Y sau pentru ca a/ai avut o experienta neplacuta o data cu politia nu inseamna ca gata, trebuie sa generalizam, politia e degeaba. Trebuie sa avem incredere ca sunt oameni la fel de enervati ca si noi care vor sa contribuie pt o lume mai buna.

  6. Roxana S-ba da, trebuie. Din moment ce este precizat lucrul acesta inseamna ca nu numai ca este de folos ci si ca este un aspect foarte important. La fel de important este sa stii si sa poti oferi politistilor informatii foarte clare referitoare la locatia cat mai exacta, ora, detalii referitoare la semnalmentele/vestimentatia persoanei in cauza, samd. Haideti sa nu ne mai dam cu parerea atunci cand chiar nu stim ce trebuie facut intr-o situatie anume si sa ii lasam pe cei care au trecut printr-o astfel de experienta sa ne impartaseasca detaliile care pot face diferenta/ajuta si pe altii pe viitor. E mare diferenta intre ce ne imaginam si ce se intampla in realitate, in special in materie de proceduri. Acestea nu sunt larg cunoscute si asta este parte din problema, faptul ca oamenii nestiind ce trebuie sa faca sau la ce trebuie sa fie atenti, sunt multe ”detalii” importante care ne pot scapa efectiv si pot ingreuna demersul de a gasi persoana cautata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *