Educația în lume: Montreal, Canada

Daniela și Mirela ne-au scris despre experiența lor cu grădinița și școala în Montreal. Restul seriei #Educatiainlume e aici.


Daniela povestește:

Locuiesc în Montreal din 2008. Fiica mea s-a născut în 2015. Pentru grădiniță am avut de ales între: 

– grădiniță publică (locurile limitate în funcție de zona) trebuia să fie înscrisă de când am conceput-o 

-grădiniță privată (subvenționată de stat)

-grădiniță în mediu familial – Garderie Au Milieu Familial (în casa cuiva care și-a luat ceva autorizații și care are grijă de câțiva copii, sub zece)

Noi am ales o grădiniță privată. Nu am prins locuri la cea publică. Cea în mediu familial nu mi-a surâs. 

Pentru cea privată plăteam $56 CAD pe zi. În funcție de venit, statul subvenționează o parte. Eu recuperam vreo 40% Cea publică se plătea $7 CAD pe zi, nu conta ce venit aveai. Apoi a fost o schimbare și se plătește tot în funcție de venit. Pentru cei cu venit mai mare vine undeva la 20-25 CAD pe zi. Gradinița a fost în stil Montessori. Teoretic trebuia să fie bilingvă (franceză-engleză), practic a fost mai mult în engleză. Aveau bucătărie acolo, găteau proaspăt în fiecare zi. Din păcate eu am o mofturoasă în dotare și preferă mâncarea de acasă. Rareori vroia să guste ceva de acolo. Erau 30 în grupă cu 3 educatoare, cu activități care le făceau împreună sau independent. Pitica mea a fost foarte fericită acolo. Și acum vrea să viziteze grădiniță și vorbește cu drag de perioada petrecută acolo. 

Există pre maternelle (4 ani) ; maternelle (5 ani) un fel de clasa pregătitoare din România. Școala din zona în care suntem are doar de la maternelle până în clasa 4. Unele școli au pre-maternelle până la clasa 6. Deci depinde. Pentru că suntem pe partea franceză dacă părinții nu vin dintr-o țară anglofonă sau dacă nu au făcut de la liceu în sus educația în engleză suntem obligați să începem la primară în franceză. Sunt excepții pe baza medicală, când copilul poate urmă școală englezească. Există școală publică; privată și semi-privată (internațională).

Pentru școala publică trebuie să fii în zona afiliată școlii. Pentru cea internațională admiterea de obicei se face ori prin niște teste ori prin concurs de dosare (tragere la sorți). Școala privată la primară costă destul de multicel, pornește de la $5000 de CAD pe an și ajunge la $ 25000 CAD pe an. De obicei la primară merge la școală publică, iar la secondaire (începe de la clasa 8) trebuie să investești în privat. Acolo prețurile sunt mai decente, $5000-$6000 pe an. Noi am început la maternelle, care este un fel de trecere între grădi și școală. Singura diferența e că nu au pauză de somn de după amiază și stau mai mult la masă. Programul e de la 8:30- 14:45.

Au fost 14 copii în clasă. Au avut 2 învățători: învățătoarea principală și cel de educație fizică. La prânz au o ora pauză și sunt supravegheați de un ajutor. Aici se cheamă service de garde.

Acum este clasa 1 – premier.  Au schimbat învățătoarea. În fiecare an este altă învățătoare principală. Copiii sunt mixed în fiecare an. Se amestecă astfel să fie echitabil  ca număr de fete băieți și ca nivel. Anul acesta au mai mulți învățători: Învățătoarea principala; Educație Fizică, Arte, Muzică, Engleză.

Există două servicii extra: lingvistic și încă unul de lectură, pentru copiii a căror franceză nu este limba maternă.

Este destul de mult de făcut și acasă. Este încurajată lectură și studiu individual. La sfârșit de săptămână primim planul de lucru pentru săptămâna viitoare.  De obicei au un sunet ori o literă de studiat. Cuvinte și propoziții de citit pe baza sunetului/literei. Cuvinte și o propoziție de scris și de învățat pentru dictarea de vineri. Două cărticele de citit cât mai independent. Două cărticele de la bibliotecă, unde merge o dată pe săptămâna. Trei fișe de citit ( cuvinte și propozițîi)  – independent un concept la matematică – săptămâna asta suntem la diagrame și repetăm ciferele de la 60-80; adunări,scăderi . Câteva fișe de făcut cu diferite concepte. 

Programul este de la 8:30 – 15:45; Au o oră pauză la prânz.

Noi trebuie să asigurăm o gustare și masa de prânz. Poți și să comanzi la un serviciu de catering dacă vrei și este contra cost. Sunt reguli ce poți să pui sau nu în pachet. Poți să primești avertisment acasă dacă pachetul nu întrunește regulile. Sunt și câteva mici recreații în care sunt scoși afară nu contează temperatura. Au fost scoși afară și la -27 de grade celsius. Nu sunt scoși când plouă. Deși la alte școli am auzit că nu contează îi scot și pe ploaie. Există service de garde care se plătește pe calup: dimineața, prânz și seară. Noi plătim cam $60 cad pe lună și avem doar la prânz.

Există și extra activități care se  fac după școală. Au de ales între fotbal, yoga, basket, șah, karate etc și costă cam 160-180 CAD pe sesiune pe activitate. Anul școlar este împărțit în două semestre. sesiuni.

Noi suntem mulțumiți de școală. Micuței îi place să se ducă. Nu a fost o zi în care să plângă că nu vrea. Câteodată vrea să meargă și în vacanță.  Avem noroc și de o școală bună. Depinde foarte mult de școală și de învățătoare. Am auzit tot felul de povești, faptul că ești la școală considerată bună sau privată nu îți granteaza că o să fie bine. 

Mirela povestește și ea:

Am ales să emigrăm în Canada acum ceva ani. În 2014, la sfârșitul lunii martie am ajuns la Montreal cu un adolescent de 13 ani și o micuță de 1 an și jumăte.  Menționez acest aspect pentru că voi prezența grădinița, școala primară, secundară și colegiul, pentru că am trecut prin toate.

Grădinița e până la 5 ani (dacă copilul are 5 ani înainte de 1 septembrie începe maternelle, dacă nu mai stă un an la grădiniță).

Sunt grădinițe private, de stat sau în mediul familial, subvenționate sau nu. În Montreal este dificil să găsești un loc într-o grădiniță de stat, dar nu imposibil. Se înscrie copilul pe o platforma online și… aștepți.

Costul la stat este de cca 8$, program de la 6h30 la 18h30 în general, mic dejun, 2 gustări și prânzul . La privat în jur de 40$, în funcție de venit guvernul rambursează o parte.

Am rămas surprinsă la început de cum dorm la prânz: fiecare copil are un fel de salteluță, o pune pe jos și… somnic. Copiii se joacă mult afară, chiar și pe timpul iernii (iernile canadiene :D) , se încurajează mult autonomia, munca în echipa, împărțitul jucăriilor, etc. 

Școală este structurată astfel:

-maternele 1 an, clasele primare 6 ani, secondaire 5 ani, colegiu: 2 ani (preambul pentru universitate) sau 3 ani tehnic. Universitatea este foarte flexibilă, nu este încadrat în ani de studiu, ci în cursuri și certificate.Dacă ești părinte, ai posibilitatea să extinzi mai mult cursurile etc.

Colegiul costă mai nimic la public, chiar poți obține preț și bursă să te întreții pe timpul studiului, împrumutul se rambursează când ai un job și este fără  dobândă.  Universitățile la fel, sunt foarte abordabile. Exemplu: am fost la studii 1 an și 6 luni, mi-am permis să plătesc chiria, mâncarea și mașina, din totalul împrumutului am rambursat doar 14%. 

Se învață mult prin exemplu, cursurile sunt lejere, copiii sunt îndrumați și sprijiniți în alegerea unei meserii, opțiuni de studiu în funcție de nivel.

Robi a început școala la 2 săptămâni după ce am ajuns. Sunt multe școli în fiecare cartier, însă avea nevoie de o școală cu clasa de accueil, pentru că nu cunoștea limba (franceză), așa că a fost integrat într-o clasa de acest gen.

Am fost invitați la o prezentare înainte că el să înceapă prima zi de școală: a fost primul moment în care am fost impresionată de Canada și am avut acel sentiment că bine am făcut să plec: școala, o școală normală de cartier, era dotată cu absolut tot ce e nevoie și îți poți imagina: clasele cu birouri frumoase, săli de sport amenajate, băile curate (cu apă caldă la robinet, Robi a venit acasă și asta a strigat în gură mare: Avem apă caldă să ne spălăm pe mâini!!!!) , camere de supraveghere, există cineva care monitorizează cu adevărat și intervin în caz că observă agresiuni, bullying etc., cafeteria, biblioteca și mai ales profesori zâmbitori și binevoitori. (loc de servit masa cu microunde să îți încălzești mâncarea, pentru că aici e obiceiul mâncării sănătoase, nu sandwich zilnic), deasemenea oferă la un preț modic meniul zilei.

Mâncare sănătoasă: ”pachețelul” pentru prânz trebuie să conțină fructe, lactate, legume, proteină. Nu se acceptă junk-food. 

Robi a stat în clasa de accueil 1 an și câteva luni : în timp ce învăța limba avansa și la celelalte materii.  În acest timp a vizitat foarte multe muzee, au făcut tot felul de excursii și activități. Totul pentru a-i ajuta să se integreze.

Ședințele sunt în particular cu fiecare părinte, copilul este încurajat să participe. Primești laude și recomandări. Pentru Robi primeam doar exclamații de wow, încât la un moment dată am întrebat, sincer dacă așa fac cu toți pentru ai încuraja: au spus nu, cei ce nu se descurcă sunt îndrumați și încurajați. După sistemul de învățământ românesc în care auzeam doar critici… mi-a fost greu să cred la început.

A trecut un an în avans în secondaire, după examenul de clasificare.

Transportul școlar este gratuit: de la maternelle până la secondaire . Pentru clasele primare se oferă service de garde, se plătește 8$ pe zi: copilul este supravegheat înainte de cursuri și după: De exemplu școala începe la 8 și se termină la 15.30. Trebuie să duc copilul la 7 și să îl iau la 17, plătesc pt serviciu. Nu este voie să fie lăsați singuri înainte de 12 ani. Pe timpul verii sunt la camp de jour, diverse teme și activități, copiilor le place la nebunie!

Se plătesc, însă guvernul te rambursează la declarația de taxe.

Se face mult stagiu de practică la finalul studiilor pentru o bună integrare pe piața muncii, se promovează mult voluntariatul. Fiecărui copil i se găsește un loc în societate, indiferent de nivelul academic, fiecare meserie este respectată, nimeni nu râde de ține că ești instalator sau mecanic și nu inginer sau medic. Dacă nu îți place, ai mereu opțiunea să schimbi domeniul, meseria, chiar când ești adult.

Cam asta ar fi.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4238

Un comentariu

  1. Vai, frumos. Canada si mai ales Montreal si Vancouver au atuurile lor. Pacat de vreme si de distanta. Dar e foarte placut sa auzi ca exista state unde ti se si ofera(nu doar ti se cere), unde esti primit si integrat si nu simti asa o povara pentru ca si statul contribuie. Auzisem de la o prietena care a stat 1 an cu bebelusii in Vancouver, cum ca este un loc perfect sa traiesti pentru ca se pune accent pe viata sanatoasa(sport, mancare bio, aer curat), doar ca ei fiind foarte departe de bunici, au ales Europa, in final. Va pup si va imbratisez

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *