Educația în lume: Școala pentru copiii cu nevoi speciale în Irlanda de Nord

Am primit acest text de la Mihaela, îi mulțumesc. Restul seriie despre Educația în lume este aici.

Bună ziua! Eu sunt Mihaela, mama unui băiat de 14 ani și a unei fetițe de 11 ani.

Băiatul este elev în anul 10 la un liceu de prestigiu din Belfast, iar fata în anul 7 la o școală specială. Am decis să ne mutăm în Irlanda de Nord în urmă cu 5 ani, după ce am constatat că sistemul de învățământ din România nu le oferă copiilor mei șansa la o educație și o pregătire pentru viață așa cum ne doream noi. Și am să mă refer strict la învățământul special, pentru că fetița mea are Sindrom Down, iar în București, ușile scolilor pe care le-am fi dorit pentru ea ne-au fost închise!

Atunci am început să căutăm o alternativă în afara țării. Am căutat pe internet informații despre învățământul special. Întâmplarea a făcut să am o cunoștință în Irlanda de Nord care la rândul ei are un copil cu nevoi speciale și m-a încurajat să încerc o școală în Belfast.

M-am informat, m-am sfătuit cu familia și am decis să plecăm. Înscrierea la școală (orice școală) în Irlanda de Nord se face pe baza certificatului de naștere al copilului și a unei cereri care se depune la secretariatul instituției de învățământ care este mai aproape de casă.

În cazul unei școli speciale, procesul este puțin diferit. Cererea de înscriere la școală se face la Autoritatea Educațională (similară cu Inspectoratul Școlar), unde, pe lângă certificatul de naștere al copilului și cererea-tip sunt necesare copii ale actelor medicale care atestă diagnosticul.

Procesul de selecție este ceva mai lung, pentru că, în funcție de dizabilitățile copilului, acesta este repartizat la o școală specială care se pliază pe nevoile lui. Pentru a putea recomanda o anume școală specială, Autoritatea Educațională face propriul assesment/evaluare – educațională și psihologică a copilului.

Practic, familia este chemată la sediul Autorității și copilul este supus unor teste-tip. Am uitat să precizez că pe toată perioada se alocă translator în limba română pentru a fi siguri că lucrurile sunt înțeles.  În urma acestei evaluări, familia primește o scrisoare în care este informată că copilul a fost plasat la o școală specială. În aceeași scrisoare este și o listă cu școlile recomandate. Cu această listă, familia aranjează vizite la școli împreună cu copilul și decide apoi la ce instituție merge copilul.

O decizie foarte grea, având în vedere că ofertele educaționale sunt cu mult peste așteptările noastre. Când am fost la vizionări, am avut senzația că sunt la o companie care vrea musai să îmi vândă un produs! Aveam senzația că este o competiție între școli, ca să atragă cât mai mulți copii!

Nu a fost așa, pentru că am aflat ulterior că erau copii născuți în Irlanda de Nord care încă erau pe lista de așteptare și au beneficiat de educație la domiciliu până anul școlar următor. Noi am avut noroc, am prins un loc din primul an! Aici anul școlar începe în ultima săptămână din luna August și se încheie pe 30 Iunie. Copiii beneficiază de transport gratuit. În funcție de zona unde locuiesc, aceștia sunt preluați de acasă fie de autobuz școlar, fie de taxi pus la dispoziție de unitatea de învățământ. Există și opțiunea de regim propriu de transport cu decontarea cheltuielilor de către Autoritatea Educațională. Copiii incep orele la 9 dimineața și termină la ora 15. Interesant este faptul că în acest interval orar elevii beneficiază gratuit de terapiile necesare (fizioterapie, terapie educațională, psihoterapie etc), asftel încât după ore, copiii au libertatea să facă ce vor.  Într-o clasă sunt cel mult cinci elevi de care se ocupă un profesor și doi asistenți de clasă. În fiecare an, elevul schimbă clasa (locația), colegii și profesorul. Comunicarea este esențială în acest sistem educațional. Părinții primesc un daily report, iar la sfârșit de semestru se face o evaluare generală pentru a vedea evoluția copilului, ce progrese sau regrese a avut, ce este de făcut în continuare.

Învățământul este gratuit! Aici nu există noțiunea de cumpărare de rechizite școlare. Toate se dau de la școală și se păstrează la școală! Mesele sunt gratuite, iar cheltuielile pentru uniformă sunt decontate de Autoritatea Educațională. Toți copiii care învață la o școală specială frecventează cursurile până la 19 ani. În anii terminali, în funcție de abilități, copiii fac practică și sunt angajați cu statut special. Există foarte mulți angajatori care au parteneriate cu școlile speciale, oferă training de specialitate elevilor și ulterior locuri de muncă. (Fac o mică paranteză să vă spun că la cafeneaua din incinta unui mare spital din Belfast sunt angajați doar absolvenții școlilor speciale)

Practic, copiii cu nevoi speciale devin adulți responsabili, sunt integrați în societate, au un salariu, își formează propria familie, își trăiesc viața normal. La asta contribuie, desigur și societatea care îi acceptă așa cum sunt! Cinste lor!

Photo by ANTONI SHKRABA: https://www.pexels.com/photo/a-mother-teaching-her-daughter-to-paint-6288109/

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4224

5 comentarii

  1. Ma bucur sa aud ca si pe partea de scoli speciale Irlanda de Nord face o treaba buna . Exact asa cum spune si Mihaela aici societatea ajuta mult persoanele cu disabilitati. In spitalul in care eu lucrez sunt angajati cu sindromul Down , in scaune cu rotile sau cu diferite disabilitati . Fiecare munceste dupa posibilitatea lui . Si e sanatos atat pt ei cat si pentru societate . Ajuta mult psihicul sa stii ca esti util si ca poti sa iti castigi singur banii . Nimeni nu se uita ciudat la ei sau sa ii arate cu degetul . Big like

  2. Ma bucur pentru voi si pentru fiica voastra. Pe langa o societate MULT mai incluziva, decat cea romaneasca, atunci cand e vorba de copii speciali, iata ca si scolile de specialitate sunt bine gandite si copiii au cu adevarat un viitor.

    Felicitari pentru acest pas si bafta micutei pentru a-si construi un viitor frumos. Pentru ca acolo chiar poate 🙂

  3. Buna,
    ma bucur sa citesc si un articol despre scoliile speciale din lume. Fiind un parinte de copil cu nevoi speciale, asi fi interesanta si de alte scoli speciale din lume. Poate, Germania, Franta, Spania, Anglia etc. Multumim pentru aceste informatii pretioase?

  4. Știam de invatamantul.si de Irlanda catbde inclusive este pt ca am o cunostinta adults care beneficiaza de casa și o masina adaptata nevoilor ei.Si eu am doi copii dintre care o fetita de 2 ani cu sindrom Down și ne gandim In ce parti sa o luam.O sa iau In calcul f serios Irlanda.Multumim pt postare

  5. De ceva timp tot caut informații despre școlile din străinătate dar nu prea găsesc multe detalii despre școlile speciale. Și eu am un copil special și din păcate la noi nu li se oferă nici o șansă la educație. Îmi puteți da mai multe informații, unde anume în ce zona se găsesc aceste scolii, ce criterii trebuie îndeplinite pentru a putea înscrie copiii. Mulțumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *