Prima tură de schi în Austria

Am pornit pe la 6.30 dimineața de la noi de acasă (lângă Amsterdam), am făcut puțin sub 12 ore cu trei pauze extrem de scurte de pipi și gimnastică.

Am pregătit senvișuri, fructe, gustări multe, jocuri, pentru copii, nu prea suntem obișnuiți cu drumuri așa lungi și am vrut să reducem la maximum văicăreala, știți cum e, începe bine, iuhuuu, vacanță, abia aștept, suntem împreună, opt zile de stat nas în nas doar noi, ce frumos, miracol, peste 15 minute încep copiii văicăreala, dar mai e mult, noo, doar 970 de kilometri, până la noapte ajungem, aoleu, hai înapoi acasă, mami, nu vreau, de ce la schi, de ce Austria, e departe, hai să stăm mai bine liniștiți, ba nu, am zis că mergem la schi, anul ăsta nu mai ratăm, apoi își pun muzică la căști și noi ascultăm un podcast, dezbatem, se luminează, e liniște, autostrada bună, îi dăm bice, trec patru ore, oprim să ne mișcăm, copiii dau să se văicărească, eu mă gândesc oare cât mai am până fac ăștia 18 ani, să mă pot bucura și eu de drumuri și de vacanțe fără tot feedbackul lor negativ complet nesolicitat, scot artileria grea, clătitele, se face iar liniște vreo oră, mai avem cinci ore, hai că am avut noroc, nu tu blocaje, au fost vreo trei accidente minore în Germania provocate de distanța prea mică, dar la viteza cu care merg oamenii în Germania, mă mir că au fost doar trei.

Ne așteptam să fie mult mai obositor drumul, dar adevărul e că atunci când mergi doar pe autostradă și fără să oprești la vreo graniță, e de fapt destul de plăcut și timpul trece repede.

Pe drum spre Austria

Recomand plastilina asta inteligentă, am lucrat cu ea juma de drum, și eu, și Sofia. Am găsit-o într-o bezinărie în Germania, a fost 6 euro cutia, am lucrat două persoane din ea în același timp.

Am găsit o cazare super drăguță, o pensiune de familie cu apartamente, avem și bucătărie, și o terasă de pe care se văd munții, seara lăsăm în coș la ușă comanda de pâine proaspătă și a doua zi o găsim la ușă caldă, nu e ieftină, dar nici de speriat. Hotelurile de pe pârtie sunt mult peste bugetul nostru, am fi vrut și noi ceva cu piscină, dar nu am avut mai mult de 280-300 de euro/noapte de dat, așa că asta e.

Locul e curat, gazdele sunt super drăguțe, avem tot ce ne trebuie (inclusiv radio la duș, nici nu știam că am nevoie de așa ceva), ajungem la gondolă în 25 de minute cu mașina sau 40 cu autobuzul gratuit.

Azi am făcut mai mult, pentru că a nins foarte mult peste noapte și erau multe mașini de dezăpezit pe drum.

Ei, acum despre schi.

Noi am mai schiat, eu și copiii, doar la Păltiniș și la Predeal și Sinaia. Omul schiază de mult, a schiat de multe ori în multe locuri din România.
Școala de schi am făcut-o tot la Păltiniș, la Arena Platoș. Doi ani la rând, eu și copiii.

Ei schiază bine, mai ales Sofia, eu sunt mai vărzucă, așa, dar mă străduiesc.

Anul trecut nu am schiat, pentru că ne-am mutat casa în altă țară, așa că anul asta am zis că nu mai ratăm.

Ca să ne asigurăm că e ceva zăpadă, am ales un ghețat, Stubaier îi zice, e lângă Innsbruck. Sunt multe stațiuni în zonă, iar domenii schiabile sunt treisprezece, unele cu 10 de km de pârtie, altele cu 44 de km de pârtii (Stubaier). La Innsbruck e și cea mai abruptă pârtie din Europa, 70 de grade înclinare.

Harta ski ghețar Stubaier Austria

Autobuze sunt la 15 minute către toate, gratis pentru cei care schiază.

Există și pârtii de sănii, evenimente de schi, discotecă și alte minuni.

În prima zi, adică azi, am fost extrem de norocoși! A fost cea mai rece zi din iarna asta, cu viscol și ceață!

Unde am schiat eu, pe pârtiile albastre, au fost minus 17 grade, iar Sofia a ajuns sus de tot, unde erau minus 22.

Nu vedeam la un metru în față, noroc că mă țineam după colegii de școală. De multe ori am coborât la ghici. Nu vedeam absolut nimic.

Am fost extrem de amețită din cauza diferenței de altitudine, am ajuns la aproape 3.000 de metri. Mă simțeam ca la beție, nu reușeam să mă orientez, abia după ora 2, deci dupa 3 ore de schiat și o pauză de masă, am fost mai bine.

Mi-au degerat fața și mâinile, copiii sunt și ei roșii ca niște raci, deși am avut echipament corespunzător. Nu cred că mi-a fost mai frig vreodată în viața mea. Cât schiam era bine, dar în telescaun, mai ales dacă era unul neacoperit, doamne, nu îmi simțeam degetele, nasul, urechile, cu tot cu buf și cască.

M-a întrebat o prietenă de ce nu am făcut poze. :)) Dacă scoteam mănușa trei secunde, nu îmi mai simțeam degetele. Așadar nu am atins telefonul vreme de multe ore.

Copiii au schiat excelent, Sofia a mers cu o grupă mai avansată pe două pârtii roșii, i-a fost greu, dar spune că i-a plăcut, Ivan a rămas pe pârtii albastre și zice că s-a cam plictisit.

Încă o parte bună e că e pliiin de olandezi pe aici și am putut face conversaţie din plin, îmi exersez vocabularul și mă împăunez toată când mă laudă pentru efort.

Mâine o să pornim pe cont propriu să explorăm pârtii mai sus un pic, tot pe ghețar, apoi vom încerca și alți munți, am luat schi pas pentru toată zona, inclusiv piscine și pârtii de sănii, dar și intrări la muzee în Innsbruck, a fost 300 de euro de adult și 150 de euro pentru copii, toate urcările incluse, 6 zile.

Ce vreau să mai zic e școala de schi de la Păltiniș mi s-a părut mult mai bună, ce am făcut aici, noi și copiii mi s-a părut super slab. Puține indicații, multe glumițe, cel puțin la grupa de adulți.
Dar pârtiile sunt lungi, peisajul aud că e superb (sper să îl și vedem în zilele care urmează), instalații sunt cu sutele și nu se așteaptă deloc. Mâncare bună.

Să vedem ce mai urmează.
So far, so good, but freezing. 🙂

De mâine cică se mai încălzește. Plus că am programat și bălăceală după ski.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4194

21 comentarii

  1. Altitude sickness e treaba serioasa. Stiu ca stii sa te informezi , recomand sa o faci. Si s-o luati usor, daca te simti ametita si dezorientata coboara la altitudine mai joasa (chiar daca asta inseamna sa nu schiezi o zi). Hidratarea ajuta, la fel si evitarea completa a alcoolului in primele cateva zile.
    Have fun !

  2. Ce fain! Chiar am verificat prognoza, de marți aveți soare 🙂 eu și soțul suntem cu snowboardul și tare mult îmi lipsește iarna asta, am făcut pauză pentru că sunt însărcinată 🙂 zona asta de ski n-am încercat-o încă (suntem fani Ischgl, Sölden și Saalbach-Kaprun-Kitzsheinhorn), dar punem pe listă. Avem noroc că din München ajungem in 2-3 ore cam oriunde. Oricum, nici un resort din Austria nu se compară cu Sinaia și Păltiniș, e altă lume. Distracție plăcută!

  3. Ah, si încă ceva, apropo de autostrăzile germane fără limită de viteză, studiile arată că nu sunt mai multe accidente aici comparat cu restul țărilor unde limita e 130km/h. Eu m-am obișnuit repede și sincer sper să rămână așa, îmi place din când in când să mai calc pedala de accelerație și nu simt că fac ceva ft riscant, e chiar distractiv 🙂

    • Da, asta e! Am coborat-o cand eram mai tanara si am reusit sa nu cad (nu te mai poti opri pana jos). Insa nu pot sa spun ca mi-a placut, mai ales ca era inghetata. Asa ca am zis ca mai incerc o data anul urmator… numai ca intre timp am ramas insarcinata. La Mayrofen tot am mers ca aveam vacanta rezervata si mi-a dat voie doctorul, insa m-am ferit de partii negre. 🙂

  4. E foarte frumos la ski in austria! Anul acesta am fost si eu tot pe un ghetar, kitsteinhorn si am gasit si cazare okish. Ce i drept ne am descurcat singuri cu mancarea. Eu am luat ore si in ro si in aus si mi s-au parut minunate cele din austria. Poate faceti o schema si luati instructor privat toti 4 ( stiu ca accepta grupe de pana la 5) . Eu am avut o instructoare olandeza excelenta, m-a ajutat sa-mi depasesc niste limitari la care de multa vreme lucram. In orice caz, distractie placuta si relaxare. Eu am venit dupa 10 zile de ski cu pulsul scazut si un tonus minunat, face minuni pentru stres peisajul si aerul de munte.

  5. Austria e absolut superba. Doar ca idee, preturile din Romania sunt halucinante, tineti-va bine: 15.000 lei la Predeal, familie cu un copil, dar ai mic dejun inclus :)) Oamenii astia sunt de pe alta planeta. Am dat din umeri si mi-am rezervat in Austria, macar o sa am parte de ceva mai multa civilizatie si (sper eu) cat mai putini cocalari. Era zilele trecute o stire despre un domn care a intrat senin cu ATV-ul pe partie, i s-a parut foarte firesc si era ultragiat ca a fost amendat. Romania pitoreasca, nu ne mai facem bine nici intr-o suta de ani. Austria e o tara superba, cu un grad de civilizatie la care Romania nici nu poate sa viseze, deci sunt money well spent.

  6. Cred ca ai avut tu o experienta mai putin fericita cu scoala de ski in Austria. Fetita mea a invatat sa skieze in Austria si ii luam instructor in fiecare an in Austria sa invete tehnic, desi i-am luat si in Romania nu am vazut progrese similare. Majoritatea prietenilor mei care au fost de mici in Austria au invatat sa skieze frumos si tehnic la scolile de acolo.

  7. Super articol, mulțumim! Și noi suntem zilele astea la Mayrhofen! Aici este cea mai abrupta pârtie: Harachiri, dar din câte am înțeles nu este fun pe ea! Cazarea exact cum spui, la preț decent, 26 euro/pers/noapte! Zile faine!

  8. Pentru mine vacanta in Austria in Badgastein unde am invatat sa ma dau cu snowboardul a fost ceva de vis. Desi aveam 20 ani si am mers cu parintii atunci, eu fiind singura care practica demult schiul, m-am simtit efectiv ca un copil care avea totul, atat de fericita eram. De cand eram mica cand era vorba de mers la schi (de la 6 ani invatasaem) eram de la 6 dimineata cu costumul pe mine nerabdatoare sa plec, sa ajung, sa ma bucur de zapada, de tura. Nu mai conta cat fac pe drum, ce mananc, cu cine merg, trafic cu masina, cu trenul, aglomeratie…efectiv nu mai contau absolut deloc, eu eram cu partia in minte si eu cu mine. Asa sunt si acum cu snowboardul. Este acea activitate de care ma bucur nespus de mult cand ajung acolo eu cu mine.
    Eh, ce vreau sa spun este ca, acum am si eu o fetita de 7 ani si am pus-o pe schi si nu este atat de atrasa cum am fost eu si nah este ok, nu o fortez sa faca ceva ce nu o atrage sau nu ii place. Nu s-a lipit de ea cum s-a lipit de mine, dar nici altceva nu vad ca o atrage atat de mult incat sa tanjeasca, sa viseze, sa ma bata la cap ca vrea acel ceva. Nu i s-au oferit toate lucrurile pe tava, nu o coplesim cu cadouri tot timpul incercam sa fim echilibrati.
    Dar ca sa inchei, copiii vostri tanjesc dupa ceva anume? sunt lasati sa tanjeasca? chiar si asta cu schi-ul le place atat de mult, sau o fac doar ca ati zis sa incercati? Exista vreo activitate pe care o fac fara sa se vaicareasca ca „dar cat mai e pana acolo?” ” dar de ce plecam?” „dar vreau acasa” etc?
    Si in cazul copiilor din jurul meu, nu am vazut la nici un copil o pasiune sau o activitate dupa care sa fie in limba. este o chestie de generatie ?
    Eu recunosc ca nu am gasit inca. Voi?

    Va doresc sa aveti ture faine ! Austria is the best!

    • Inotul. Oricand, oriunde. Si fara legatura cu ultimele succese ale tinerilor romani in domeniu, adica nu prea stie de ei, pur si simplu ii place maxim

    • Cred ca raspunsul la intrebarea ta e foarte simplu: toti copiii ar prefera sa stea acasa sa se joace cu jucariile lor SI cu parintii. Daca s-ar face un sondaj fara parinti de fata, sint sigura ca asta ar fi raspunsul dat de toti copiii. Povestea asta cu activitatile extra e o moda sustinuta de parinti 🙁
      Poate doar mersul la mare sa fie ceva care sa placa unei mici majoritati, cel putin pina la pre-adolescenta.

  9. S- au pornit propagandiștii Austriei după ce declarau boicot total. Românii uita ușor umilințele. Toate stațiunilor austriece sunt pline cu romani, toate stațiile OMV sunt full ,toate băncile austriece și-au mărit numărul de clienți. Bravo popor de cuci! Iubiti-l pe iohaos și nu boicotați Austria!

  10. Buna! Noi tocmai ne-am intors din Austria si a fost superb. De 5 ani ne petrecem vacanta de ski in Austria nu pentru ca nu ne-am dori sa o facem in Romania, ci pur si simplu nu gasesti conditii decente la preturi corecte. Skiul in Romania este extrem de costisitor si nici macar nu ai siguranta ca il faci corect. Din pacate experienta cu instructorii de ski din Romania a lasat mult de dorit fata de scoala de ski din Austria. In plus sunt multe zile cand conditiile meteo opresc gondola din Sinaia. Nu stiu cum se face ca parca numai la noi bate vantu’. In Austria s-au facut investitii serioase in domeniul asta si aici sunt putine zilele cand se inchid gondolele.
    Vacanta frumoasa sa aveti si zile cu soare 🙂

  11. Noi tocmai am plecat din vacanta de ski de o saptamana, cu copiii, tot in Tirol (dar in zona Zillertal, la ghetarul Hintertux). Cred ca ati prins voi fix de cand s-a stricat vremea, ca la noi a fost invers, cea mai calda perioada la ski ever (si am tot fost multi ani in zona asta). Cel mai rece am prins -5 grade la 3300m, iar sub 2000m erau temperaturi pozitive si nu era nici o placere sa skiezi pe zapada fleoscaita; am stat numai intre 2000-3000m. De sambata, cand am plecat noi, s-a racit.

    • A doua zi a fost incomparabil mai bine, la -12 grade si soarw ma simteam ca la plaja fata de viscol la -20 in prima zi 🙂

    • Eu am prins in jan de la -5 la -15 pe kitsteinhorn, dar uneori e fain si asa in furtuna, mie imi place sa ‘simt’ natura. Ideal e rece cu soare. Dar decat zapada moale mai bine vant. Ce mi-e greu cand e whiteout si nu mai vad bine detaliile de pe zapada, dar imi place cand ajungem jos si sotul are turtzuri in barba. Have fuun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *