Prima experiență într-un parc de vacanță din Olanda

Pentru că olandezilor le place să-și țină cetățenii în țară în vacanțe (de ce să fugă în Franța sau Belgia ori Germania, nu mai bine facem noi ceva drăguț aici și rămân în țară?), dar și pentru că nu le place să arunce cu banii (o vacanță în Italia poate costa de la de trei ori în sus comparativ cu una locală, în Olanda), există aici mai multe parcuri de vacanță. Majoritatea fac parte din lanțurile Central Parks sau Landal (există și în Belgia și Germania), altele sunt independente (cele din insule, dar și altele).

Ce oferă un astfel de parc de vacanță?

Case individuale, din lemn, bine izolate și bine împărțite, cu parcare și grădină proprie, cu 1, 2 sau 3 dormitoare, living cu șemineu, bucătărie utilată.

Casele au intimitate prin felul în care sunt poziționate, chiar dacă nu au garduri.

Unele parcuri au 100 de case, altele au 300.

Unele sunt în pădure, altele sunt printre dune sau pe malul unui lac. Toate în natură. Ca un sat.

Există magazine și biciclete în toate, plus multe locuri de joacă, restaurant și fermă cu animale.

Unele au și piscină.

Zilnic se organizează activități: ateliere de pictat, olărit sau cățărat în copaci, construit colibe din bețe, concursuri sportive. Unele sunt gratuite, altele au prețuri simbolice (2-3 euro).

Cât costă o astfel de ieșire?

Prețurile la cazare variază în funcție de perioadă (în vacanțe prețurile se dublează), dar în medie poți sta cu 500 de euro/familie patru nopți. Atenție, sunt modeste, nu vă așteptați la lux!

Poți plăti pentru lucruri extra, de exemplu pentru 15 euro, parcă, îți puneau ei așternuturile pe pat, noi am decis să ni le punem singuri, așa că le-am găsit în pungi, pe hol. 🙂

Prețurile la restaurant sunt aceleași ca peste tot: 3 euro un cappuccino, 5 o bere, 8-9 euro un sendviș mare, 14-16 euro un pește cu garnitură sau un burger. Pentru copii au un fel de meniu all-inclusive, 10 euro farfuria în care ei își iau de la un soi de bufet paste cu sos de roșii, salate, cartofi și fâșii de pui pane, plus fructe și înghețată la final.

Noi am mers în Landal Miggelenberg, care este foarte aproape de cea mai mare rezervație naturală din Olanda, De Veluwe.

Parcul Landal Miggelenberg e în pădure, și ne-a plăcut enorm, de mult nu am mai avut o ieșire atât de frumoasă, poate și pentru că am mers cu o familie de prieteni buni!


Mirosul pădurii, liniștea, casa în care am stat, care deși părea mică, era perfect împărțită, copiii au avut fiecare dormitorul lui, noi pe al nostru (cu chiuvetă în cameră, desigur), șemineu (pe care l-am aprins în fiecare seară). Toaletă și baie separate.

Dimineața găseam iepuri și veverițe pe terasă, unde le lăsam alune seara.

Am pus mai jos poze din căsuța în care am stat noi.

Da, da, e chiuvetă în dormitor, să economisești timp și gaz. 🙂 Nu mai încălzești baia noaptea, te speli pe dinți înainte să sari în pat. 🙂

Activități în Landal

Copiii mai multor familii se adunau între case să se joace. Puteai lua biciclete să te plimbi de colo colo.

Între case erau multe locuri de joacă mici. În zona centrală era un loc uriaș de joacă, cu tobogane și plase, nisip și apă.

O mare trambulină la doi pași de terasa unde părinții stăteau la cafea sau la o bere seara.

Tot acolo doi porci, iepuri și cai.

Plus o tiroliană.

Mici detalii în pădure.

Se organizau periodic foc de tabără cu marshmellows, excursii cu căruța trasă de cai norvegieni, căutări de comori, spectacole, dans, pictat pe față.

Veluwe, parcul național

Noi am petrecut mult timp în Veluwe, unde poți intra fie cu mașina (noi am dat întâi o tură așa, pentru că e foaaarte mare, să vedem cum e toata rezervația),fie perpedes, fie poți lua biciclete gratuite, au pentru copii și adulți, toate au scaun de copil în spate, sunt sute la fiecare intrare.

Sunt alei diferite pentru biciclete și pietoni, plus drum de mașină (se merge doar încet).

Am văzut cerbi și căprioare, sunt și lupi, vulpi, veverițe, multe specii de păsări.

Există zonă de pădure, lac, dune, există și un muzeu al parcului, se poate vizita (doar cu programare) și castelul proprietarilor parcului (devenit acum muzeu).

Neapărat de vizitat Muzeul de Artă din Veluwe, care conține a doua cea mai mare colecție de lucrări Van Gogh (proprietara parcului Veluwe a fost mare colecționară de artă și pasionată de Van Gogh, a cumprat peste 90 de lucrări ale lui). Kroller Muller se numește muzeul, se plătește separat intrarea, dar merită!

Sunt expuse și două lucrări ale lui Brâncuși!

În curte e o expoziție superbă de statui, să nu o ratați!

Copiii au primit gratuit la intrare un joc cu zar și întrebări despre muzeu, ca să facă vizita mai interactivă pentru ei!

Există în Veluwe și un loc mare de joacă, și restaurant cu terasă (mâncarea a fost bună și a venit repede).

Tot în zonă e și Muzeul Apei din Apeldorn, e interactiv, multe experiemente și jocuri legate de apă, sistemul de canalizare, ecologie, eficiență.

Asta a fost. Dacă aveți drum prin Olanda și mai multe zile de stat cu copiii, 2-3 zile într-un astfel de parc cred că vă vor plăcea!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4196

11 comentarii

  1. Dacă tot am fost Grinch cu privire la Olanda până acum, trebuie să observ acum un aspect pozitiv si anume faptul că au copiii atât de multe vacanțe și care durează totuși ceva. Mi se pare mult mai fain că au 2 săptămâni in aprilie (atât au fost, sper că nu am înțeles greșit), încă 2 acum, cât e vremea încă super (aici in România, cel puțin), decât aproape 3 luni in vară, cum avem noi, când e oricum prea cald să faci orice.

    • In aprilie au fost libere o vineri si o luni de Pasti, vacanta de primavara e acum in mai, 2 saptamani, urmeaza cea de vara, 6 saptamani, a mai fost o saptamana in februarie, urmeaza inca una in octombrie.

    • Exact asa cum scrie Prințesa sunt și vacantele in Germania împărțite. Perioadele diferă de la un Land la altul.

  2. Noi am găsit o casuta faină pe Airbnb, 1200 euro și un pic, 17 nopți, f aproape de parcul Weluwe. Casa e, practic, în pădure. Nu m-am prins dacă e parte dintr-un parc din asta (la unele case scria specific, la asta nu mi-e clar).

    Abia aștept să revenim. 🙂

    Am zis să zic și de Airbnb, se pot găsi case foarte faine la preturi ok , mai ales pana in iunie, început de iulie (adică pana sa înceapă vacanta lor).

  3. Mulțumim! pentru timpul acordat sa ne împărtașești toate experiențele voastre de turism și nu numai,de tenacitatea de a continua educația prin blândețe,de a scrie,de a da impuls unor nehotărâți și pentru că ești! Ramâi la fel de iubitoare, luptătoare și exemplu!

  4. Olandezii sunt zgarciti de felul lor; nu se compara o vacanță în Italia sau Franța cu una printre poldere, sa fim seriosi!

    • Este ca si cum ai compara mere cu pere. Nu se compara pentru ca sunt doua tari, regiuni diferite. Traiesc de 33 de ani in Germania si eram uimită ca multe familii de nemți se retrag vară cu copiii in Nord si cauta astfel de sate de vacanțe. Aerul, odihnă, joacă liberă a copiilor sunt un beneficiu. Alții vor căldură, aglomerație, turism in masă.

  5. cum adica chiuveta in dormitor sa economisesti gaz? :)))

    nu folosesti si toaleta inainte de culcare? sau poti face pipi in frig, dar la spalat pe dinti trebuie caldura? :))

    e dragut parcul, pare genul edenland. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *