Minunile pe care le face iaurtul în bucătărie (plus 4 rețete rapide și sănătoase cu iaurt) (p)

La noi acasă se consumă multe lactate. Lapte bio și obișnuit, iaurturi bio (preferatul nostru e cel de la Napolact), chefir, telemea, unt normal și sărat, brânzeturi cu mucegai și fără. Dintre toate, iaurtul e cel mai folosit. Deși mereu cumpărăm, e printre primele produse care se termină.

Dimineața mâncăm iaurt cu cereale (fără zahăr, cât mai simple, fulgi de porumb sau ovăz) cu nuci, fructe uscate, semințe și miere. Îl folosim în tot felul de aluaturi, prăjituri, biscuiți și sărățele, las carnea peste noapte la macerat în iaurt cu ierburi, ne place, e ușor digerabil, ușor de găsit, îl putem lua cu noi în excursii sau la drum lung cu mașina, sub forma de băut, la sticlă. M-am inspirat de la Gordon Ramsay, de la Jamie Oliver, unde văd ceva cu iaurt, încerc și eu (valabil și pentru caise).

 

M-am gândit să fac o listă cu felurile în care poate fi folosit iaurtul în bucătărie, poate e de folos. Apoi vă arăt și patru dintre cele mai populare rețete cu iaurt la noi acasă, sub formă de clip și text, urmăriți ce vi se pare mai ușor. La toate am folosit iaurtul Napolact Bio, în cele trei variante de grăsime (3,8%, 4,5% și 10% grăsime).

Așadar, ce facem noi cu iaurtul? Iată 9 feluri în care puteți folosi iaurtul în bucătărie

  • Ca mic dejun sau gustare, cu nuci, semințe, fructe uscate, miere
  • Ca bază pentru înghețata cu fructe
  • Ca înlocuitor pentru maioneză în diverse salate
  • Ca bază pentru sos (dip) pentru diverse legume, dovlecei pane, chicken fingers etc
  • Ca marinată pentru carnea pe care urmează să o gătești a doua zi, frăgezește bine de tot
  • Ca înlocuitor de smântână în ciorbă (dacă nu vrei prea multă extra grăsime) sau peste ardei copți sau sarmale
  • Ca parte din crustă pentru diverse rețete de pui sau pește cu diverse ierburi sau alte topinguri
  • Ca ingredient în aluaturi de pâine (chifle cu iaurt, pâine cu iaurt)
  • Ca ingredient în aluaturi de prăjituri, clătite, chec, brioșe dulci sau sărate

Avem mereu în frigider găletușe mari cu iaurt, iaurturi mici și mijlocii, cu cantitate moderată sau mare de grăsime, câteva sticle de băut în caz că pornim pe undeva și e nevoie să luăm cu noi ceva rapid și sățios. Îl folosesc des și la gătit, am pus mai jos patru dintre rețetele cele mai rapide și apreciate la noi în casă care au la bază iaurt. Dacă vreți varianta video, click mai jos, sunt 3 minute și jumătate pentru toate cele patru rețete. Sub clip am pus și varianta text a rețetelor.

Sărățele cu iaurt, telemea și semințe (7 ingrediente, 15 minute)

Aluatul se prepară foarte rapid, stă puțin la rece, apoi modelați sărățelele sau covrigeii sau biscuiții, în funcție de cum doriți să le prezentați, stau 25-30 de minute la cuptor, ies trei tăvi mari de cuptor care pot fi mâncate pe loc, dar rezistă bine și câteva zile într-o pungă de hârtie, dacă reușiți să le ascundeți.

 

Ingrediente:

  • 400 gr. făină
  • 100. gr. unt încălzit
  • 150 gr. telemea cât mai uscată
  • 1 iaurt mic (140 gr)
  • 3 ouă mijlocii
  • 1/2 plic praf de copt
  • semințe de mac, susan, chimen

 

Ce trebuie să faci:

Amestecă într-un castron făina cu praful de copt și semințele.

În alt castron, amestecă ouăle, iaurtul, telemeaua și untul.

Amestecă cele două mixuri, spre final va trebui să frămânți cu mâna. Adaugă făină până când obții un aluat elastic și nelipicios.

Pune aluatul la rece 10-15 minute.

Pornește cuptorul pe foc mediu, 180 de gr.

Pregătește blatul de lucru: spălat, uns cu ulei, la fel și sucitorul.

Împarte aluatul în trei, întinde foaie cam de 0.5 cm înălțime, apoi taie în forma dorită, sărățele, biscuiți, covrigei etc.

Mută marfa pe hârtie de copt în tăvi, unge cu unt sau lapte și presară deasupra semințe de mac, susan, chimen sau parmezan.

Sunt gata în 20-30 de minute, în funcție de puterea cuptorului.

 

Prăjitură cu caise și iaurt (8 ingrediente, 15 minute)

Iubesc prăjiturile cu fructe de sezon și folosesc aceeași rețetă pentru aluat, pentru că e foarte rapidă. Merge cu prune, mere, pere, mure, afine, caise, piersici, ananas, mango. De data asta am avut caise.

Ingrediente:

  • 10-14 caise coapte
  • 2 ouă
  • 300 gr. făină
  • 100 gr. unt topit
  • 1/2 praf de copt
  • 4 linguri de miere sau zahăr brun
  • 2 iaurturi mici (280 gr.)
  • semințe de la o păstaie de vanilie sau 10 picături extract de vanilie

 

Ce trebuie să faci:

Dă deoparte o lingură de făină.

Amestecă făina cu praful de copt.

Separat amestecă toate celelalte ingrediente mai puțin fructele.

Apoi adaugi treptat amestecul de făină peste cel lichid.

Torni aluatul gros într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și unsă cu unt.

Deasupra așezi feliile de fructe, date cu puțină făină pe fund, ca să nu se scufunde.

Pune tava la cuptor la foc mediu pentru 45 de minute.

Se taie mai bine rece, dacă nu e grabă mare, la noi a fost, că mirosea în casă te de lua cu leșin.

Clătite pufoase cu iaurt și miere (8 ingrediente, 15 minute, 25 dacă te ajută și copiii)

Se fac repede, poți pune în ele și banane prea coapte, afine sau alte fructe pisate. Aluatul se face rapid cu telul, poți coace și câte două în tigaie, eu lucrez la două tigăi deodată, așa că în maximum 15 minute sunt gata. Le mâncăm cu dulcețuri, miere și nuci, fructe proaspete, cu înghețată sau cu toate la un loc. 🙂 Sunt bune și de luat în deplasări, rezistă și două zile.

Ingrediente:

  • 200 gr. făină
  • 1/2 praf de copt
  • 200 ml lapte cald
  • 2 iaurturi mici (280 gr.)
  • 1 ou mare
  • 4 linguri de miere
  • 5 linguri de unt topit sau ulei de cocos
  • un praf de scorțișoară (opțional)

Ce trebuie să faci:

Amestecă trei sferturi din făină cu praful de copt și scorțișoara.

Adaugă oul, untul, iaurtul, laptele și mierea și amestecă bine.

Adaugă din făina rămasă până obții un aluat mai gros, dar nu chiar ca cel de chec.

Încinge tigaia cu puțin unt sau ulei de cocos pe ea (eu pun doar la prima clătită).

Toarnă un polonic, apoi 2-3 minute lasă clătita la copt.

Când se umple de bule, o întorci și o mai lași cam un minut.

 

Piept de pui în crustă de iaurt, ierburi și parmezan (7 ingrediente, 10 minute)

E delicios pentru copii, dar și pentru când ai musafiri la vreo ocazie specială. Se face super repede și e spectaculos de bun! Merge cu un rose rece! 🙂

Ingrediente:

  • două bucăți de piept de pui, tăiate fâșii și lăsate peste noapte în iaurt, într-o caserolă cu capac
  • un iaurt mic, 140 gr. (noi preferăm unul foarte gras)
  • 3 căței de usturoi
  • pătrunjel, cimbru, rozmarin proaspete, dacă nu aveți, merg și uscate
  • ceva semințe, nuci (eu am pus mac, susan și chimen)
  • 4-5 linguri de parmezan

Cum am făcut:

Am spălat carnea de iaurt, am șters-o cu hârtie, apoi m-am spălat bine pe mâini.

Într-un mojar am zdrobit bine ierburile, usturoiul și semințele, am amestecat ulei de măsline și zeamă de lămâie, apoi am adăugat iaurtul și am frecat totul până am obținut un sos dens și aromat.

Într-o tavă de ceramică puțin umedă am pus o hârtie de copt, pe care am uns-o cu ulei de măsline și puțină pastă de iaurt de mai sus.

Am așezat bucățile de pui unele lângă altele, am întins peste ele un strat gros de sos, peste care am presărat parmezan din belșug.

Am dat la cuptor la foc mediu (180 gr.) pentru 45 de minute, apoi încă 5 minute cu ventilator, să se bronzeze crusta.

A ieșit așa. Crusta e aromată și crocantă, carnea e fragedă, se păstrează bine încă o zi la frigider.

Eu am făcut alături fasole verde cu nuci coapte, dar merge și cu piure, orez, cartof copt, orice altă legumă la cuptor sau tigaie.

Cum ziceam, pentru toate rețetele de mai sus am folosit iaurturi din gama Napolact Bio, sunt foarte gustoase, ușor de găsit și au preț corect. Iaurtul cremos (4.5% grăsime) e ideal pentru clătitele pufoase, iar cel smântânos (10% grăsime) este perfect pentru sosuri și dipuri, deși uneori îl mâncăm și cu nuci și miere. Gama Napolact Bio mai conține și sana și chefir, smântână și unt, toate obținute din lapte ecologic pur colectat de la ferme din Ardeal. Despre ce înseamnă bio și cum puteți verifica dacă un produs chiar este bio am scris aici.

Până pe 31 august, prietenii de la Napolact au și un concurs simpatic pe pagina lor de facebook: puteți câștiga un cort de astronaut dacă postați un comentariu cu răspunsul copilului la întrebarea: „De unde vine laptele bio?”. Vă puteți înscrie aici. Baftăăă!

Iar dacă aveți și voi rețete interesante cu iaurt, le așteptăm cu mare interes!

Poftă bună și mai ales distracție plăcută în bucătărie!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4200

7 comentarii

  1. Mulțumesc de idee. Deja am făcut puiul cu crusta de iaurt și parmezan, superbitate.
    Din experienta ta cu „convertitul” retelor , crezi ca ar merge făcut puiul făcut la slowcooker?
    Îmi place mult mai mult gustul decât la cuptor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *