Toamna roz

A venit (a venit) toamna, acoperă-mi inima cu niște haine gri…

Așa-i că fix pe la vremea cînd natura își schimbă veștmîntul verde cu cel viu colorat (v-a plăcut metafora de clasa a treia, sper) în roșu, portocaliu și galben aprins, noi trecem la garderoba de sezon rece, aia cu mult gri, negru și maro? Pesemne să nu facem concurență pădurii, că altfel nu-mi explic. Cum dă toamna, cum dispar hainele colorate și-n locul lor încep să defileze pardesiile de-un bleumarin indecis, redingotele grizonate, parpalacele negre de corporatiști somnoroși. Cînd mai apare cîte-un paltonaș roșu aprins repede îi facem o poză și-o punem pe Instagram, să nu scape neaplaudat.

Și eu fac la fel. Singurul lucru mai colorat din garderoba mea de toamnă-iarnă e geaca de ski verde praz, pe care-am luat-o de la reduceri (probabil din cauza culorii nebune, nimeni n-a vrut să se atingă de ea). În rest, jeanși, pulovere moi musai gri șobolan, fuste lungi din tricot mov închis, geci de piele negre, nici măcar eșarfe mai vii n-am, iar pălăriile, da, și ele au fost lovite de strechea culorilor terne. Înot și eu în aceeași masă de oameni resemnați că se face frig, deci garderoba e musai să ne fie posacă.

Dar nu, anul ăsta iau măsuri! Încep cu Sofia, care va primi de ziua ei de doi ani și jumătate o căciulă verde broască, să se asorteze cu geaca mea de ski. Wrapul în care-l port pe Ivan e albastru intens (o să vă povestesc și despre el curînd). Scot la licitație paltonul vintage army style (produs în 1925, fără glumă, îl am de pe un blog unde se vînd numai lucruri care-au măcar cinci decenii) și-mi iau în loc ceva ultra colorat de la mall (după ce mai pun din buzunar încă niște mulți bani, desigur).

Anul ăsta vreau să fiu eu fata cu palton roșu care-apare în poze pe instagram. Numai că eu o să am cu mine și doi copii frumoși, bucălați și colorați, așa că poza o să prindă nu doar la tineretul corporatist, ci și la mămici, tătici și bunici.

Sau poate pornim o revoluție și schimbăm tonul străzii împreună. Poate o să fim atît de multe intens colorate c-or să ajungă pe Instagram doar rarii purtători de gri și negru. Mi-ar plăcea asta, să mă doară ochii de-atîta culoare cînd cobor la iarna la metrou. Să fie plin de căciuli de mohair roz, fulare fucsia, pălării somon și mănuși turcoaz! Pentru că (simt eu) oamenii care se îmbracă viu, colorat, se simt mai bine cu ei (sînt sigură că cercetătorii britanici au făcut cel puțin un studiu în acest sens) și-i fac și pe cei din jur să zîmbească.

Multă culoare în articol, sigur v-ați prins deja că vreau să vă mai spun ceva despre Dove Invisible Dry, singurul antiperspirant testat pe 100 de culori. Dove Invisible Dry ne invită și ne permite să ne bucurăm de frumusețea culorilor preferate și în sezonul rece, cînd crește numărul de straturi de haine, dar și nevoia noastră de lucruri care să ne facă să ne simțim bine în ciuda vremii.

Mă apropii de finalul acestei campanii. După cum știți, vara asta am fost ambasador Dove Deo, de-aici și cele cîteva articole pe subiect. Mă bucur c-ați rămas cu mine, c-ați răspuns cu drag provocărilor din articolele din campanie, că mi-ați spus părerea voastră despre produsele Dove și despre culori și stil de viață în general. Pentru mine a fost plăcut să mă alătur acestei campanii și să descopăr lucruri despre deodorantele antiperspirante Dove. Sper că și pentru voi a fost plăcută și interesantă această călătorie.

Ce culoare are paltonul vostru de iarna asta?

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4174

39 comentarii

  1. Mda…..asa de tare imi plac cele rosii ca focul si ma uit dupa doamne si domnisoare care indraznesc sa le poarte ddar de cate ori am de ales, aleg o culoare neutra (unde sa port eu rosu?!) asa ca toamna…bej si bleumarin,iarna negru si gri sobolan….imi plac largi, moi, confortabile, nu mai am rabdare sau nu stiu nu mi se mai pare ok sa atrag priviri….na ca ma apuca plansul, 34 e chiar atat de mult?!

  2. Eu am unul gri lung pe care il port destul de rar pentru ca mi se pare greu, unul pana la genunchi bleumarin cu puncte albe si unul verde inchis, dar e mai de primavara/toamna. Esarfe am foarte multe, toate colorate.

  3. Eu recunosc ca mi-am cumparat pardesie, parpalace sau paltoane numai de culori inchise pt ca eu le numesc culori antijeg. mai demult am avut si eu colaorate dar am remarcat ca dupa numai o saptamana de purtare se murdarea la maneci, pe unde purtam geanta, cumparaturi iar cand a venit copilul am avut cateva experiente neplacute cu pete care nu au mai iesit. Asa ca am decis sa iau culori inchise.
    Insa de vreo 2 ani s-a intamplat ceva ciudat ca am reusit sa cumpar 2 trenciuri scurte unul gri mov deschis si unul roz (care culmea sunt de la copii-tineri ) si culmea de la reduceri :). Subconstientul meu a fi tras semnalul de alarma ca treb sa schimb macazul. Acuma sa vad cat ma tine aceasta schimbare.
    Insa pe fetita mea o imbroc cat mai colorat posibil, ador copilasii cu vestimentatie viu colorata.

    Succes la schimbarile vestimentare propuse. Numai ganduri pumoase si pufoase.

  4. Gand la gand! Si eu sunt terorizata vizual de culorile hainelor toamna. Nu inteleg de unde marea asta de griuri sobolanii, marouri, kaki-uri, folosite la tot: genti, paltoane, bluze, fuste & co la fete tinere. Eu ma deprim instant numai cand le vad. Visul meu este sa mi cumpar toamna asta asa: cizme albastre, palton oranj, geanta visinie/mov 🙂 Sper sa le gasesc in marea de lucruri negre!

  5. Albastru cobalt paltonul cel elegant si geaca de iarna e parka style galben solar inteeeens… Ma stie lumea prin sat ca ” fimeia sheiee cu haina galbioara” :))

  6. Dupa inevitabilul negru din anii de rock care mai de care mai intunecat din liceu dar mai degraba dupa un doliu mai prelung dupa 3 bunici pierduti consecutiv, nu prea am mai suportat negrul. Am avut ceva haine colorate o vreme – verde si galben, preferatele mele. Am urat multa vreme rosul pana m-am indragostit de niste balerini rosii. Am avut o perioada albastra, bleumarin, turcoise pentru ca imi placea un baiat blond si cret si cu ochii albastri si vroiam sa ma asortez mereu cu el. Apoi am lucrat corporate timp de 4 ani, ceea ce a rezultat in o avalansa de haine de birou gri sau negre, cu rare accente rosii, albastre sau verzi. Evident, trechcoat-urile mele sunt: negru, kaki cu visiniu si oranj in carouri (suna dubios, dar nu e), bej. Iar paltoanele: albastru militar (asta imi place cel mai mult) maro, gri, negru cu carouri rosii si gri. Geaca de schi portocaliu ca portocala. Cojoc si geaca de piele maro culoarea ursului:)). Dar restul accesoriilor sunt colorate: fes, manusi, fular rosu, alb:P, galben, iar esarfele…oh, sunt atat de colorate ca nu le-as putea purta altcumva decat la o haina de cromatica mai monotona. So paltonul meu cel nou (luat duminica, 50% lana la un super pret:)) ) este gri. O sa-l port cu fes si manusi galbene, sau rosii, sau albastre, sau mov.

  7. bine ca mi ai adus aminte de pelerina mea rosie luata parca din povestea scufitei rosii.mai am si o geaca turcoaz bestiala.cand e urat afara mereu ma imbrac in rosu sa ma inveselesc.si de cand am fetita am desc rozul si fucsia.pt mine culorile sunt f impt iar copii mei sunt portocalii,verzi,gri cu roz.

  8. Ador iarna colorata ..si incerc sa ma inveselesc cu haine optimiste (ca asa le zic eu)..
    Geaca mea de puf pana la genunchi e mov cu captuseala leopard (sexi) si am acum una noua neagra (tot de puf pana la genunchi) dar am luat-o ca am prins-o la un pret f bun si e Armani Jeans.
    Gentile sunt ori mustar ori neagra, fular nu am ci esarve somon prafuit, vernil, mov, gri cu floricele roz..iar cizmele negre si maro.
    Fuste nu prea port iarna ca nu stiu sa imicumpar, dar port ploverase lungi pana la genunchi cu colanti sau ciorapi grosi.
    In cap nu prea imi pun decat cand stau afara mai mult cu baietii mei si am o caciula ruseasca de iepure alba , shic 😀
    (am 32 ani)

  9. Paltonul verde si o mulțime de eșarfe colorate :)…de ceva timp am început să fiu mai îndrăzneață în colorit, eram în mulțimea de gri, negru și bleumarin

  10. Eu recunosc ca am haine inchise la culoare pt iarna din comoditate, adica pt ca nu sunt la „suferitoare” la mizerie, dar fetita mea nu are nimic negru sau gri inchis. Gecile sunt mov, crem, rosu, caciulile in toate culorile, pantalonii la fel, incaltamintea urmeaza sa vedem fiindca nu-i mai vine nimic din ce a avut pana acum, dar sigur tot colorate. 🙂
    Viata pare mai frumoasa in haine colorate, nu-i asa?

  11. Hehe, vrei poza cu paltonasul meu scurt, cu maneci pana la cot si rosu aprins? 😀 Din pacate-i doar de toamna, cand da gerul, am o geaca mega groasa si pufoasa …tot rosie. Eu de la an la an devin mai colorata, dar nu numai la haine, ci si la cum arata casuta. O toamna vesela sa ai, doamna mea!

  12. Paltonul meu are toate culorile paunului:),verde ,mov,negru,rosu si diferite texturi de materiale.

    Este un palton de la Desigual pe care-l ador!

    • Oh, my love, Desigual. De cand ai inceput sa-l descrii am stiu ca numai Desigual poate fi. Ii ador!

  13. Hihi…nu stiu cum sa incarc poza cu paltonul meu rosu aprins, aprins….si cu caciulitele mele verde-brotac si mov-lilas.:))
    Da, am si eu lucruri de gri, maro, albastru inchis, dar le prefer pe alea vesel colorate…iuiuiu…imi canta sufletul cand ma imbrac colorat si foarte colorat….

  14. Paltonul meu este corai. Si eu sunt de aceeasi parere cu tine in ceea ce priveste culorile hainelor pe care le purtam toamna si iarna. Sa fie culoare!!!!!!!!!!!!!!!
    Din pacate, la incaltari nu pot avea prea multa culoare. Bugetul nu imi permite sa am atatia pantofi si ghete colorate si sa le combin frumos cu restul pantalonilor/ fustelor si cu paltonul corai 🙂
    Te pup!

  15. Eu am paltoane negru, negru-gri si bleumarin (cumparate in decursul a peste 15 ani – asa se intampla cu hainele de calitate, refuza sa se strice 🙂 Pe care le accesorizez cu caciuli, manusi, fulare in culorile curcubeului. Asa ca eu as pastra paltonul vintage si as cumpara in schimb accesorii colorate (dau mai multa versatilitate decat un palton unic rosu de exemplu; si zic asta ca persoana care adora rosul – am cel putin trei perechi de incaltari rosii). Pentru toamna am o haina neagra pe care o accesorizez cu multe si colorate esarfe, iar haina impermeabila e rosie (sa ma vad pe bicicleta) – pe ea nu prea pot s-o accesorizez cu multe. Concluzia mea: hainele mari (palton, jacheta) pot ramane neutre, dar nu inseamna ca trebuie sa trecem prin toamna/iarna fara culoare.

  16. Sunt optimista din fire. Cand era sa ma duc la vreo inmormantare, daca nu era musai, nu ma duceam ca nu aveam nimic negru in garderoba si stii cum e in Romanica, musai cu haine cernite sa se vada ca-ti pasa 🙂
    Cand a murit mama, sora mea mi-a luat si adus din Timisoara pantofi si poseta negre si m-am imbracat cu ce avea mama mea , un jerseu, o basma, negre.Era demult. Apoi mi-am cumparat costum/taior de un negru spalacit, desi era nou, cu care umblam la serviciu.
    E greu cu negru, mie nu-mi place, desi acum, ca m-am mai implinit cu varsta, mi-am luat rochie neagra din catifea pentru intalnirea de 45 de ani. Si, fara sa exagerez, colegii, dar si colegele, mi-au spus ca eu arat cel mai bine dintre toti. Ma rog, nu stiu de ce ar fi exagerat ca nu era nimic de dat la schimb 😉 Raman fan culorilor: verde smarald, liliachiu si rosu. Culorile terne nu -mi stateau bine la fata, in bej aratam ca moarta, asa ca, daca vedeti o „forma de viata” cum zice Badea, pe bicicleta prin oras, in geaca verde si sapca rosie, eu sunt.
    Va doresc o toamna colorata viu si placut atat pe strada cat si in natura!

  17. Sigur am fost de multe ori fata cu paltonul rosu:))
    De cel putin 5 ani garderoba mea de toamna-iarna este super colorata. Paltonul? Da, am si negru, dar am si rosu. Si fulare de toate culorile. Si geaca verde-verde..si turcoaz… Si copilul mi-a fost la fel de colorat desi, recunosc, din acest motiv am spalat la gecile lui de toamna -iarna cat putine mame cred ca au spalat. Caci daca alegi shic si colorat si nu marouri-griuri-negru pt un pusti de 2 ani…apoi..tine-te splarai repetate:))

    Iarna asta vreau…desi s-ar putea sa raman doar cu vrutul…am vazut eu ceva ce-mi place la Desigual:))) Cred ca vand niste chestii de bebe -pe care nu le mai utilizam, poate scot macar jumate’ din ce m-ar costa hainuta aia..;P

  18. Pentru iarna asta mi-am luat un pardesiu turcoaz. Cred că prima dată culoarea m-a atras la el şi apoi restul. Şi nişte bocanci albi sau roşii.

  19. Hainele mele pentru sezonul rece sunt negre si gri, m-am integrat in societate 🙂
    De fiecare data cand m-am imbracat toamna sau iarna cu o haina colorata, m-am simtit stranie, ratacita printre oameni. Un fel de specie rara, pe cale de disparitie. Ba chiar mi se parea ca sunt o taranca fara bun gust, daca era sa ma iau dupa privirile cam insistente pe haina mea, uneori.
    Asa ca m-am oprit la negru acum. Ce sa-i faci, lipsa de curaj!
    Si nu mai inteleg un lucru: de ce oamenii au impresia ca daca se incalta toti cu balerini, daca poarta toti pantaloni stramti sau mai stiu eu ce, fiecare este grozav, unic? Absurd!

  20. Am primit paltonul cadou de la mama si sora-mea. La probat ne-a insotit si nepotul de 3 ani, care a varsat lacrimi de crocodil ca nu vroiam sa iau o haina mooooov (tare!) care ii placea lui. Nah, m-a convins, am luat-o… Si bine am facut, imi da o stare se bine. A! Si mai am pentru toamna o haina verde brotac. 😀

  21. dar eu nu am palton!!mie mi s-a parut greu sa port palton si deci folosesc geci de diferite grosimi.e nasol ca nu am?adica il mai am undeva in boxa,purtat doar o data,chiar ieri ma gandeam sa il dau.

  22. Al meu e gri 🙁 si mai am unul in carouri maro (putin mai vesel). Citind articolul tau, ma bate gandul sa-mi cumpar ceva mult mai colorat. Si chiar asa voi face. Daca pe fetita mea la cele 7 luni ale ei o imbrac in culori vesele, de ce sa nu fac si eu la fel. Multumim pentru sugestia colorata!

  23. paltonul meu e „cenusa de trandafir”, cred ca-i zice. un fel de rov-mov stins. recunosc, pardesiul cel nou e grej (o sa-mi iau o esarfa portocalie sau caramizie), dar mai aveau numa’ negre (si nu voiam) sau roz-roz (si parca n-am chef sa-l duc la curatatorie de 2 ori pe saptamana).
    pardesiul cel vechi e rosu. l-am purtat vreo 6-7 ani. am avut si palton rosu. acum il poarta mama. (care are aproape 60 de ani; poarta palton rosu, are pantofi rosii si unii albastru-electric, deux-pieces de toamna rosu).
    si singurul motiv pentru care asta iarna nu mi-am luat bocanci rosii a fost ca erau din piele intoarsa. eu circul pe jos si cu metroul si s-ar fi facut ca naiba.
    imi place de mor rosu. daca n-ar lucra la corporatie (cu un cod vestimentar de-mi vine sa ma impusc) juma din garderoba ar fi in culoarea asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *