Disclaimer: lucrurile de mai jos le-am observat la ai mei, sigur ca ele nu-s valabile la toți copilașii. Încercați să vedeți ce le priește, fiți atente la ei, țineți-i aproape, în nici un caz nu-i lăsați să plîngă singuri sau mai știu eu ce grozăvii vă mai îndeamnă unii sau alții.
Un copil odihnit adoarme mai ușor și doarme mai mult. Treaba aia cu îl țin treaz mai multă vreme ca să doarmă mai bine nu funcționează, pentru că la oboseală, organismul secretă adrenalină, pentru a menține trupulși mintea în priză în caz de urgențe care amenință siguranța și viața.
Ideal e ca puiul să învețe să adoarmă singur, în orice situație.
Camera de somn e bine să fie cît mai întunecoasă.
Nu puneți copilul adormit în pat, ci somnoros. Lăsați-l să adoarmă singur în pătuț. Puteți sta lîngă el în cameră sau în pat, îi puteți cînta sau vorbi, îl puteți mîngîia sau lua în brațe dacă plînge.
Nu treziți niciodată un copil care doarme (decît dacă trebuie să îi luați temperatura, să îi administrați medicamente sau să îl hrăniți, deși mai toate lucrurile astea se pot petrece și în somn).
Nu încercați să adormiți copilul dacă sînteți nervos sau agitat. Copilașul e ca un burete, simte agitația și-o preia imediat.
Nu țineți copilul treaz mai mult de două ore la rînd.
Somnul în mișcare nu e odihnitor.
Somnul nu e mai lung dacă masa e mai consistentă.
Nu vă grăbiți să-l luați în brațe dacă plînge noaptea, uneori plînge în somn și e perfect capabil să adoarmă singur la loc.
Perseverența e esențială. Dacă ați decis că nu mai vreți să-l legănați să adoarmă, n-o mai faceți și gata. Găsiți alte metode de a-l calma și de a-l ajuta să adoarmă.
Grea e asta ultima:)))) in rest toate sunt perfect adevarate cu mentinunea ca e oarecum un compromis intre ce vrea bebelusul si ceea ce stim noi ca e bine pt el:) Healthy Sleep Habits, Happy Child?
Of……greu greu cu adormitul fara leganat. Doar noaptea cand se trezeste nu o fac: ii bag biberonul in gura si adoarme imediat dupa. In schimb ziua inca trebuie leganat pt ca este f agitat si il pun pe perna infasat la maini si purced la adormirea pruncului. Nu am reusit pana acum altfel.
Utile sfaturi. Totusi, nu mi-e clar punctul urmator : “Nu țineți copilul treaz mai mult de două ore la rînd.”
Adica trebuie pus la somn dupa fiecare 2 ore de stat treaz.
Cum sa il pui la somn din doua in doua ore? Pai nu mi-ar fi ajuns orele din zi sa doarma si sa manance. 🙂 Plus ca fi-mea statea treaza mai multe ore in mod natural…nu stiu cine a zis asta, poate se aplica la Sof dar nu e o “regula”.
Iti ajung orele, ca tot 24 are si ziua mea.
Toti bebelusii mici pe care ii stiu dorm la 2 ore ziua. Si is fericiti si sanatosi.
Nu poti stabili decat un numar de ore minim in 24 de ore. Adunat zi cu noapte. Si nici ala nu e la fel la toti 🙂 Fie ei fericiti si sanatosi…
Ai mei dormeau de doua ori pe zi,cate o ora sau doua.Nici cand erau mici-mici nu dormeau la fiecare doua ore ci la trei.Dar,nah,asta nu-i decat o confirmare a faptului ca mici sau mari,suntem diferiti.Sa creasca mare blonda cu ochi verzi!
al meu, pana pe la 3 luni, nu cred ca statea doua ore treaz din 24…de fapt, in afara de momentele cand manca, in rest dormea non-stop. asa, dupa trei luni, am inceput si noi sa aflam cum arata copilul co ochii deschisi 🙂
somnul bun l-a si tinut toata viata pana acum, pe la 4-5 ani pica de som la ora 7 seara, era musai sa-l pun in pat. Acum e adolescent, dar peste saptamana tot nu rezista mai tarziu de 10 seara. Numai in weekend sau in vacante se culca mai tarziu….
Stai sa vezi, cand oi avea minim 2 :D. Si daca no. 2 vrea sa doarma, are grija no. 1 fie sa prelungeasca momentele de veghe, fie sa le scurteze pe cele de somn :D.
Apoi, ai mei sunt diferiti: Tudor nu a adormit niciodata singur, ii trebuia sanul sa se culce. Ioana isi canta singura, se joaca, e mai independenta, i se intampla nu de putine ori sa se culce si eu sa nu-mi dau seama.
De-aia, eu cred ca sfaturile astea trebuie tratate ca niste sugestii, nu ca niste trebi general-valabile, ca zapacesc unele mame.
Depinde de virsta 🙂 ce-i drept, cred ca si mie mi-ar placea sa ma puna cineva la somn din 2 in 2 ore 🙂
Sper ca vorbesti despre nou-nascuti,nu “toddlers”. Altfel,ti-as recomanda sa mai citesti. Fetita mea de 7 luni are somnuri de 30 de minute la intervale de 4 ore. Singurul somn lung din zi este cel intre 14 si 17. Se trezeste la 8,se culca la 10 so doarme doar 30 de minute. Ne jucam pana in jir de 14 ,doarme,se trezeste 16:30-17 ne jucam pana la 20 cand urmeaza rutina de seara. Se mai trezeste la 12 noaptea pt ultimul biberon si,evident,se mai trezeste,dupa cum am mentionat,la ora 8. Nu stiu ce toddler se culca SINGUR la interval de 2 ore fara sa fie ametit cu leganatul. Adica,intr-un final va ceda zgaltaiturilor. Asa ca,vreau sa stiu si eu cine are bebe de peste 6 luni care are un somn la fiecare 2 ore. Am fi cu totii super-odihniti so fara cearcane, probabil.
Greu de lasat noaptea sa planga, mai ales unul ca al meu care urla pana se infunda si poate sa o tina asa mult timp (nu vreti sa stiti cat) 🙁
ah nuuu, eu nu zic sa-l lasi sa urle, doamne fere…. doar ca uneori doar scincesc in somn si se culca la loc, prezenta parintelui nu face decit sa-l trezeasca.
Si intrebare…tu ai reusit sa aplici cu Sofia asta cu lasatul sa adoarma singur fara ajutor? Si cum ai procedat mai exact? Am citi si eu Marc Weissbluth si am retinut asta cu 2 ore intre somnuri, dar deja nu se mai aplica de la o varsta. Baietelul meu are 10 luni, ca si Sofia si doarme de doua ori pe zi, rezista cam 3-4 ore intre somnuri.
Sofia inca are 3 somnuri pe zi, toate scurte. Daca se aduna 3 ore fara somn nu ma mai inteleg cu ea. Dar sint sigura ca perioada de trezie creste cu virsta.
La inceput am adormit-o noi, am infasat-o, am tinut-o in brate, i-am cintat, dar cu timpul am obs ca daca o lasam singura in pat, adoarme in 10 min. Isi cinta si se culca.
Norocosilor…noi daca il lasam singur plange groaznic. Deci dezvatatul de leganat si supt fara crize de plans e exclus :(. Of, niciodata nu mi-am imaginat cat de greu poate fi sa adormi un copil!
O sa treaca, am fost si noi acolo. Sau poate o sa mai dureze 1 an, copilasii sint asa diferiti…
Eu am un bebe de 4 luni si e perfect valabila afirmatia ca trebuie somn din 2 in 2 ore. Nu am incercat niciodata sa il las sa adoarma singur. A reusit sa adoarma singur jucandu-se. M-am minunat si bucurat tare, dar acum suntem cu primul dintisor sa iasa si e suparare mare:).
O sa incerc varianta sa adoarma singur in patutul lui, doar ca se enerveaza si eu imediat il iau de acolo nu il las sa se ambaleze. Poate gresesc ca sar asa imediat.
Din cite stiu, 4-6 luni e perioada optima pt adormit singur. La patru luni a decis si Sof ca nu mai vrea infasata si plimbata si de atunci se culca singura.
Felicitari! noi aici suntem cam deficitari. la 11 luni ziua are 2 somnuri de 1h fiecare, in rest joaca si voie buna! numai ca atunci adorme leganat sau in pat langa mine. in patutul lui se tot ridica in picioare, parca nu ar avea pozitia culcat acolo.:D si seara nici la san nu mai adorame asa cum o facea inainte.. trebuie dupa sa se mai zbenguie un picut. eu am inceput sa incerc sa il las in patut cat mai mult, ii cant, il mangai.. sper sa reusesc sa il fac sa adorama in patut. sunt convinsa ca apoi pana la adormitul singurel e numai un pas. da..si noaptea trezirile sunt dese,chiar daca acum nu mai primeste decat o sg data pe noapte lapte, iar in curand va fi sistata si aceea…stiu sigur ca nu ii este foame la cat mananca ziua! inca o data felicitari si sa o tina obiceiul!
subscriu! noi avem aproape 10 luni.
Look at you, Ioana 🙂 Ai ajuns să sfătuiești alte mămici. Ai fi zis asta, în urmă cu vreo jumătate de an?
De cind ma stiu sint buna la dat sfaturi. Mai greu e cu primitul. 😀
:)))))
Interesanta postarea. Si eu ma confrunt cu problema somnului de noapte. Baietelul meu de 9 luni se trezeste din 2 in 2 ore doar ca sa doarma langa mamaica lui, la san, sa se alinte. A devenit obositor, recunosc. Pana la 6 luni nu am stiut ca am copil, dormea cate 8-10 ore pe noapte fara intrerupere. Am incercat toate variantele (ceai la biberon, leganat, lasat in patut sa se linisteasca), dar nu functioneaza, asa ca probabil ca ma voi resemna; noroc ca inca accepta sa stea in patut dupa ce adoarme din nou. Am mai citit si articolul asta preluat dintr-o carte a Mariei Montesori
(http://montessori-evenimente.ro/abordarea-montessori/taina-copilariei/)
si am inceput sa ma intreb daca nu cumva incerc sa ii controlez prea mult viata si sa ii inhib dezvoltarea, sa il frustrez. Pana la urma cine a vazut copil mare care doarme la sanul mamaei? S-o dezvata el cand o simti ca e momentull, nu?
Cu siguranta n-o sa mai stea la sin in liceu. 🙂
Al meu a adormit la san pana cand l-am intarcat (la un an jumate). Nici azi nu se culca singur, nu-i place, pentru ca are de povestit, de citit. Pana l-am intarcat, cu cat a crescut, cu atat se trezea mai des noaptea sa suga. Il puneam la somn la 9.30 si cel mai tarziu la 10.30 se scula plangand si nu adormea decat dupa ce-l puneam la san. Daca la 11 adormea, la 1 se scula iar. Si da-i cu bere, da-i cu vin, pan’ la ziua!
Ce zice Ioana mi-am zis si eu: cand l-am cunoscut eu pe tatane-sau, la 28 de ani ai lui, renuntase la supt.
Irina, cred ca voi treceti prin ceea ce se cheama sleep regression, uite aici un link care noua ne-a fost util, http://www.motherhoodsupport.com/2010/08/sleep-regressions-what-they-are-and-how-to-deal-2/
Cu alte cuvinte, e o faza si va trece (chiar daca pe tine te transforma in neom) 🙂
Poate pana la o anumita varsta (11 luni, 1 an). Si si asa fie-mea se culca la 3 ore. Si era foarte fericita si odihnita. Depinde de fiecare copil in parte. Si regulile expuse aici depind atat de fiecare copil in parte cat si de fiecare mama. Ce merge pentru voi, poate sau nu sa mearga pentru noi. Asta e “regula” de aur a cresterii unui copil.
Pai cit sint mici, sigur, e vorba despre somnul bebelusului, nu al copilului.
Cred ca o parte din reguli se aplica doar la anumite varste.
De ex. “Camera de somn e bine să fie cît mai întunecoasă.” de acord cu tine, dar de la 10-11 luni stie deja de unde se aprinde lumina. Si o si aprinde. M-am gandit la un moment dat sa scot becurile sau sa umblu la sigurantele de la panoul electric 🙂
“Nu puneți copilul adormit în pat, ci somnoros. Lăsați-l să adoarmă singur în pătuț.” Dupa o anumita varsta, stie sa evadeze singur din patut. Daca nu vrea sa doarma pentru ca nu-i este somn, nu doarme. Am incercat diverse metode, nu merge nici una.
“Nu treziți niciodată un copil care doarme ” Daca este trecut de ora 15.30 si inca mai doarme, il trezim neaparat, caci urmatoarea tura de somn va fi dupa 00.00. Pentru comparatie, daca se trezeste din somnul de pranz la 14-14.30, adoarme din nou la 21-21.30.
“Nu țineți copilul treaz mai mult de două ore la rînd.” Copilul nostru a ramas la un singur somn in timpul zilei de cand avea vreo 8-9 luni. Nu stiu cum as putea sa-l fac sa doarma daca nu-i este somn.
“Nu vă grăbiți să-l luați în brațe dacă plînge noaptea, uneori plînge în somn și e perfect capabil să adoarmă singur la loc.” Uneori da, uneori nu se linisteste decat daca il luam in brate si-i vorbim. In cazuri rare, il trezim, caci altfel nu se opreste din plans.
Cred ca aceste reguli sunt mai degraba niste recomandari, care pot fi sau nu adaptate fiecarui copil in parte.
Absolut, ca eu sint numa un om cu un blog, nu-s vreun specialist in domeniu. 🙂
Perfect adevarat, confirm din experienta. Si ca veni vorba, tin sa-ti multumesc, pentru ca la tine am vazut cartile despre somnul bebelusilor, le-am comandat si citit si rascitit si dat pe la prietene. Cea mai buna este Healthy Sleep Habbits, Happy Child. Copilul meu dormea binisor, dar dupa ce am inceput sa aplic si sa respect aceste reguli, a fost si este minunat. Plus ca si el este mult mai odihnit. Acum are 8 luni si doarme neintrerupt, de la 8 seara la 7 dimineata. Lasand la o parte confortul meu si pentru el este mult mai bine. Are chef de joaca, mananca bine, e vesel. Iar zambetele de dupa somn sunt nepretuite. Din pacate, pediatrii dau sfaturi foarte proaste cand vine vorba de somnul copiilor. Si, vorba ta, cu atata acces la informatie, nu avem nici o scuza sa nu facem ce e mai bine pentru copil.
Salut,Elena,noi avem o micuta de 4 luni care nu prea doarme neintrerupt,uneori in timpul zilei nu doarme deloc si seara adoarme pe la 22.00-0.00 pana la 6-8 ,cu cam 2-3 treziri pe noapte .Unde am putea oare sa gasim cartea recomandata de tine ”Healthy sleep habbits,happy child”?
La noi a functionat aceasta jucarie, dupa ce l-am adormit in brate pana cand mi-a venit lichid in tendonul de la incheietura mainii drepte…caci avea intre timp aproape 10kg puiul mamei 🙂
Aceasta jucarie, o testoasa care face constelatii si e f safe si usor de curatat doarme cu el in fiecare zi si noapte. Merge cu baterii si consuma f putin, nu re cabluri sau alte minuni expuse, cum am spus e super safe. Am cumparat-o dintr-o toana, citind niste reviews super bune pe amazon si tare bine am facut. A trecut de la in brate la facut constelatii cu testoasa de unul singur in patutul lui dupa ce citim povestile de noapte bine, cantam si ne pupam mult. Nu l-am lasat sa planga, nu i-am impus nimic, a venit natural.
iata si obiectul: http://www.amazon.co.uk/Childrens-nightlight-Turtle-projector-1800-0003/dp/B004885YUG/ref=sr_1_15?ie=UTF8&qid=1361365432&sr=8-15
Am avut un obiect asemănător, îl mai avem şi acum însă nu îl mai prea folosim; la un moment dat l-am înlocuit cu mici figurine de plastic fosforescent, fixate ici-colo – se puteau lipi, având bandă autoadezivă dar se puteau şi înşira pe-un şnur, având şi perforaţii. Astea au fost de mare succes şi au fost şi f. ieftine, cred că 3 lei era un set cu o mulţime de figurine; le-a folosit şi-n direct, şi-n reluare – iniţial, pt. scopul de-a crea atmosferă după stingerea luminii iar când a mai crescut, a-nvăţat cu ele litere şi cifre – că luasem mai multe seturi d-ăstea şi unele erau cu animăluţe, steluţe şi chestii iar altele erau cu litere şi cifre.
Si eu ma confrunt cu problema somnului la bebelusul meu de 6 sapt – noaptea mai doarme cum mai doarme, insa ziua daca aduna 2-3h e perfect. Recent am descoperit o carte – “Programul de 90 de minute de somn pentru bebeluşi. Urmaţi ciclul natural de odihnă al copiilor” – Autor: Dr. Polly Moore. Eu am inceput sa aplic metoda ei si am observat ca are dreptate autoarea in ceea ce priveste ciclul de 90 min de activitate; mai nou cand trec 90min chiar daca nu e somnoroasa incep sa o adorm (infasat, leganat,etc) si in majoritatea cazurilor adoarme; daca nu, am observat ca adoarme fix dupa 3h (2 cicluri) sau 4h30min(3 cicluri activitate). Ptr mine oricum este o mare imbunatatire! Eu va recomand cu incredere cartea.
Chiar ca esti o norocoasa, Printesa! Eu am avut 2 bebelusi foarte diferiti, cu primul a fost cosmar, daca nu l-as fi avut si pe al doilea, m-as fi gandit ca am eu o problema. Asaaa… La primul, baiat, nu a vrut sa doarma singur, in patut, niciodata, am incercat toate metodele, noaptea se trezea urland, nu scancind putin… La al doilea, fetita, a fost ca un vis, dormea si manca, dormea si manca, asta pana pe la 10 luni, se culca singura, se trezea si se juca singurica, pana o auzeam eu gangurind si ma duceam la ea… Pe de o parte a fost bine, ca am avut timp sa stau cu copilul no.1 mai mult. Dar dupa 2 ani jumate, 3 ani amandoi au inceput sa aiba cosmaruri, baietelul se trezea, urla si parca era in transa, nu lasa pe nimeni sa se apropie de el, avea o privire pierduta si urla… Si il tinea vreo 10 minute… La fetita a fost mai usurel, dar si ea se trezea, plangea, ma striga, o luam in brate si se linistea…
Chiar sunt curioasa daca alte mamici au mai trecut prin faza asta cu copiii lor
Pai cred ca e pavor nocturn, nu? Stiu ca e destul de comun la virsta?
Da, Anda, si noi am trecut prin asta de pe la 2 ani pana aproape de 4 ani. Se cheama pavor nocturn si e normal. Semnifica o descarcare electrica in centrul din creier responsabil cu frica. Copilul desi pare treaz, e in fund cu ochii deschisi, el doarme. Si daca ii vorbesti si il trezesti se culca la loc imediat. Uneori necesita sa faci zgomot MARE ca sa il scoli. Cata vreme tipa inseamna ca doarme. Cand se trezeste, e ok, nu stie ce s-a intamplat si se tranteste la nani direct. Nu e nici o problema, dispare, si nu e COSMAR, ei nu viseaza nimic inspaimantator atunci 🙂
Nu stiam denumirea, probabil asa se cheama… sunt curioasa daca o sa treaca si Sofia ta prin asta… Baiatul meu imi spunea, a doua zi, ca il visa pe Mickey Mouse cu dinti mari…
Sophia mea de nici 4 luni sta treaza pana la 8 ore pe zi si nu e chip sa o adorm dupa 2 ore daca nu ii e somn. Adoarme doar infasata si leganata si cu zgomot de fond (fasait de radio sau ploaie), cum am invatat din The Happiest Baby on the Block, mare noroc am avut ca am dat de cartea asta. Dar daca nu ii e somn pot sa o legan si plimb cat vreau, ori urla de cad peretii ori e cu ochii mari pe pereti. In schimb noaptea doarme de obicei 8-9 ore, si uneori pana la 12-13. Pana acum vreo luna dormea cam la 2 ore, si se trezea o data si noaptea, dar de cand a mai crescut sunt mult prea multe lucruri interesante pe lume.
As mai trece o regula destul de importanta: sa ai o rutina inaintea somnului (cel putin in cazul somnului de noapte). De la inceput am invatat-o ca inainte de culcare sunt baia, masajul si povesti. Cred ca aceasta rutina ne-a ajutat cel mai mult cand nu am dormit acasa. Oriunde am fi fost ea stia ca a venit momentul somnului si nu mai protesta, nu se mai frichinea, samd.
Altfel, stiu regulile, le-am citit din primele ei saptamani insa la copilul meu nu au mers. De la inceput si-a respins propriul pat. Ajunseseram sa plangem langa ea si sa tina toata leganarea, cantarea etc pana la 11-12 noaptea. Asa ca suntem trei in pat. La noi merge bine. Culcam copilul pe la 7 pm si ne da trezirea finala pe la 7 am (cu cateva treziri nocturne). La fel cu pusul in pat somnoros… a mea nu a vrut si pace! am incercat si am tot incercat si nu adoarme. O vad ca e mega obosita, ca i-ar trebui scobitori sa-si tina ochii deschisi si totusi nu adoarme. Asa ca unul din noi sta cu ea pana adoarme si apoi e liniste si pace.
Acum cateva luni eram foarte stresata ca nu adoarme singura si ca nu doarme in patul ei insa dupa putina analiza am vazut ca bebelusa este foarte fericita, ca noi dormim totusi foarte ok si ca per total suntem bien toti trei am lasat frustrarile la o parte si las timpul (si dezvoltarea neuronala) sa ne dicteze schimbarile. 🙂
E bine ca v-ati impacat cu asta… eu am intalnit niste familii de japonezi, care mi-au spus ca ei dorm 3 in pat pana cand copilul implineste 5 ani sau mai devreme daca vrea el, dar parintii asa sunt setati si nici nu se gandesc la alta varianta
Nu este suficient doar o camera cat mai intunecoasa, la fel este foarte important sa fie si racoroasa (ar insemna 17 – 19 grade C) si cel putin 51 % umeditate. In asa conditii somnul copilului este odihnitor atat pentru bebe cat si pentru parinti. Aceste reguli le urmez si eu cu puiul meu, ea adoarme la 9-10 seara si se trezeste la 7 dimineata are 6 lunite, de obicei ii mai fac si o baita cu apa placuta nu calda calda, ii pun colacul la gat si o las sa se balaceasca in cada (e super fericita), dupa aia si papa bine si e fericita si adoarme repede, o pun in patuc imi mai zambeste mai “discutam” ceva, o pup sting lumina si ne vedem a doua zi dimineata.
Mereu incepe lumea s-o ia foarte… personal. Ca nu ai cum sa faci, ca nu e bine asa, ca eu am citit altfel, ca la noi e diferit! Normaaaaaaal. La fel cum e normal ca un om sa spuna parerea lui, nu parerea mea!!! Parerea lui care pe mine personal ma ajuta foarte des 🙂 Zic si eu…
Si alimentatia, produsele pe care le folosesti te ajuta sa dormi mai bine. am descoperit recent produsele astea http://www.zeolit-bionatura.ro/oxigenare-celulara-bionaturaplus-2×30-ml/
Cum sa iti culci copilul la 17 grade?
Regulile tale sa cam bat cap in cap cu alaptarea la cerere. Or fi valabile pt bebelusii hraniti la biberon, dar in cazul asta ar trebui precizat. Bebelusii alaptati la cerere de obicei adorm la san. Si adorm la san cand le e somn. Dupa regulile astea ar trebui treziti ca sa ii poti pune in pat doar somnorosi? Si din doua in doua ore culcati, asta inseamna program de somn, si implicit de masa, nu? Deci cum ramane cu alaptarea la cerere? Si obsesia cu somnul in miscare care nu ar fi odihnitor, de la ce varsta incepe fenomenul asta? In perioada intrauterina bebelusii dorm cand mama e in miscare de obicei si se trezesc ca sa se joace cand mama se duce la culcare si suportul nu se mai misca. Presupunand ca bebelusul nu a dormit prost timp de 9 luni, mi se pare rezonabil sa presupun ca si un nou nascut se odihneste bine in miscare, nu? Atunci de la ce varsta nu mai e valabil acest somn odihnitor in miscare si de ce?
De ce nu trebuie niciodata trezit un copil care doarme? Caci fetita mea de un an si jumatate adoarme f greu la pranz prin jur de 14.30 (desi se trezeste la ora 9 dim)si la ora 4 o trezesc, daca o las sa doarma cat vrea ea adoarme f tarziu seara prin jur de 11. Ce fac rau daca o trezesc din somn?
nu-i respecti nevoia de somn. in somn se intampla niste procese necesare creierului mic, sunt mai multe cicluri acolo, fiecare cu importanta lui. mai degraba incerci sa umbli la program putin decat sa o trezesti acum, cat e mica.
Multumesc pentru raspuns si sfaturi
Bebe 9 luni si inca are 3 somnuri de o ora ziua. De la inceput stiam de metoda celor 90-120 minute si s-a obisnuit asa. Problema este ca de 2 saptamani, noapte de noapte, se trezeste efectiv urland si nu deschide ochii sa ne vada, parca nici nu aude ce vorbim cu el. Stiu ca pavorul apare in jurul varstei de 3 ani. Este posibil oare si la 9 luni? El de mic are un somn fara intrerupere, singura mare problema e ca niciodata nu adoarme mai devreme de 00.00, dar doarme pana la 11.00. Doarme mult, doarme bine din ce spune medicul pediatru, care de altcel m a sfatuit sa nu mai incerc sa il culc la 21-22 ca ii stric ritmul. Am incercat timp de o saptamana, reuseam foarte greu sa il adorm si la 02-03 se trezea si statea treaz pana la 7, apoi dormea pana la 14. Nu era clar ok, dar nici adormitul asta putin dupa orele 00 nu mi se pare chiar bun 🙁
Buna! Bebelusul meu de 3 luni jumatate ziua nu doarme mai deloc sau pe intervale scurtissime, dar noaptea doarme si 10 ore daca il lasi. Pediatra a zis sa nu-l trezim sa ii dam lapte, ca asta e ritmul lui, dar mie mi se pare ciudat sa faca o pauza de masa atat de mare. Are si un soi de reflux, inca nu ne-am elucidat, l-am pus pe lapte AR la indicatia pediatrei, dar nu mi se pare ca e mai bine, sincer. Iar ziua mananca uneori si la 3 ore!
Oare e normal sa doarma atata noaptea si ziua mai deloc?