Trombofilia şi întâiul nenăscut

ACEST ARTICOL APARȚINE UNEI CITITOARE CARE ȘI-A DORIT PUBLICAREA LUI AICI, PENTRU VOI

Sunt femei care își doresc să fie mame la un moment dat când bate ceasul biologic, sunt femei care nu își doresc niciodată să fie mame. Eu mi-am dorit să fiu mamă de când eram copil. Când mama s-a întors la serviciu, iar fratele meu a fost lăsat în grija bunicii, am decis că e momentul să am grijă de el ca și cum ar fi copilul meu. And I did. Aveam 4 ani. Apoi toată viața când auzeam o informație utilă pentru viața mea de viitoare mamă o memoram imediat, – şi credeți-mă, am strâns muuulte.

Şi iată că vine şi momentul meu, la câteva zile după ziua mea: mă trezesc la 6 dimineața cu un zâmbet cât casa, merg la un centru de analize prin Primăverii pentru dozare de BHCG (nu mă încurcam cu teste de sarcina la o zi întârziere, plus că nu mai aveam răbdare), îmi spune asistenta ca la 12 am rezultatul pe mail, dau telefonul pe sunet, setez sunet la alerta de mail şi încerc să îmi fac de lucru prin oraș până atunci, deși vedeam în lucrurile pe care le atingeam numai mâini şi picioare grase de bebeluș blond. 11:34. BHCG imens, am început să tremur, să o iau frumos pe jos spre Herăstrău şi apoi spre Piaţa Presei, timp în care am plutit, nu știu exact cum pășeam în timp ce îl anunțam pe Om că o să avem şi noi mâini şi picioare grase în casă. Hotărâm că nu spunem nimănui, până în…iunie!, zic eu. Era aprilie. Ba nu, să fie august, ba nu, până începe să se vadă, şi le facem o mega surpriză alor noștri, iuppiiii! Între timp primesc mesaj de la doctorița că e fericită că ne-a ieșit, dar că mai vrea o dozare peste 24 de ore. Whatever, i’m happy, facem 10 dozări, luăm cât sânge e nevoie, fluffy thing on the way!

Au urmat așa: o doctoriță puțin nemulțumită de nivelul BHCG de la vreo 3 dozări, era în range dar nu creștea așa cum şi-ar fi dorit ea (nu mă îngrijora nimic, absolut nimeni nu putea să mă scoată din starea mea de plutire, after all nimic nu mi se putea întâmpla MIE), apoi nişte multe pastile printre care si Aspenter, vreo două ecografii cu mine care nu îmi puteam stăpâni lacrimile la auzul inimioarei, şi o zi de vineri după o săptămână agitată la serviciu în care m-am trezit pe la ora 10 la birou cu o stare de rău şi niște pete de sânge. Atunci m-am trezit din visul frumos de 10 săptămâni. Mă așteptam ca la ecograf doctorița să îmi spună că e ceva, dar nu e grav. Deși pusese o faţă de înmormântare, atât am auzit:
– Nu a mai crescut de la ultima ecografie, nu pare deloc bine, dar uite, inima încă se încăpățânează să mai bată, chiar daca plăpând, hai să il lăsam, poate o să fie bine… (a mai bâiguit ea ceva dar nu am auzit-o, în mintea mea „mai” din „să mai bata” însemnau mii de șanse). Vă dau niște pastile să încercam să îi dăm ceva vlaga fătului, nu vă mișcați din pat până luni, veniți să îl vedem şi hotărâm atunci ce facem.

De vineri până luni au fost aproape 3 luni, nu m-am mișcat din canapea, mă rugam la icoana din faţa mea, luam vreo 3 pumni de pastile si nu aveam nici o pofta de mâncare, contracții groaznice, plângeam într-una şi Omul încerca să îmi spună că o să fie bine, nu puteam dormi, mă urmarea cuvântul ăla groaznic pe care l-am urât toată viața: „avort”. Eram îngrozită şi tremuram de frică. Sâmbătă la prânz mi-am dat seama că e 1 iunie şi că eu poate n-o să am niciodată copii. Atunci am început să caut pe net plângând cum se face această nenorocire a lumii, avortul, știam că pe lângă trauma psihică voi suferi şi fizic. Nu eram pregătită să îmi las puiul cald doar de noi știut ce-mi umplea burta pe o masa de spital. Am dat de articolul Prințesei Urbane şi m-am pus pe plâns şi mai tare până am adormit așa. În zilele acelea nu știu cum de nu am înnebunit cu atâtea îndoieli…”
– Dacă acum deja nu îi mai bate inima şi eu tot sper cu pumnul ăsta de pastile?! Ba nu, o sa fie bine!
– Dacă va trebui să fac avort eu nu mai vreau să trăiesc!!! Nu, nu o să mă lase Dzeu, eu nu sunt un om rău!
– De ce tocmai mie mi se întâmplă asta?!
– Dar dacă doctorița se înșală?! Să mergem să cerem oare şi o altă opinie?!
– Când vine odată luni dimineața?!?
– Oare urma să fiu o mamă rea? Poate nu merit să am copii!
– Dacă aveam un stetoscop poate puteam să îi aud inima, să știu că e bine.

Luni. Eu la ecograf, aud inima, răsuflu ușurată. Doctoriței i se adâncește faţa de înmormântare: „îmi pare rău, nu e bine, abia i se mai aude inima, nu creşte, în alte cazuri organismul l-ar fi dat de mult singur afară, pot să vă las să sângerați până cădeți şi putem afecta uterul şi o sarcină viitoare sau veniți mâine si…”

Negru în faţa ochilor, încă o noapte de chin, şi apoi multe zile de GOL după ziua de marți.

La controlul Golului.
Eu: Din ce cauză mi s-a întâmplat mie asta?
Dr: Vom face şi mai multe analize decât prima dată, însă mă tem că suferiți de boala secolului.
Eu: Cancer?!?!
Dr: Nu, trombofilie!
Eu: ?!? (ceva cu boală de sânge, tromboze în mintea mea..dar parca auzeam prima data cuvântul)
Dr: Da, când eram studentă căutam cu lupa un caz de trombofilie, acum caut cu lupa un caz sănătos.
Eu: Care este cauza, de ce aş avea eu așa ceva, analizele erau toate perfecte.
Dr: Da, a devenit așa de păcătoasă boala asta că uneori nici nu se mai manifestă în sânge, e genetică şi se activează din varii motive, eu una insist cu teoria mea că în mare parte din cauza anticoncepționalelor.
Eu: Dar eu am luat anticoncepționale doar câteva luni, (mulțumesc doctorului meu de atunci care mi le-a prescris pentru reglare hormonală, implicit pentru acnee, terapeutic, să fie primite!) şi au fost cele mai light.
Dr: Pe un fond genetic cu mutații de trombofilie nu ar fi trebuit să luați nici măcar una, trebuia testare genetică înainte, care testare genetică a costat o căruță de bani până acum puţină vreme şi nu numai asta, dar nici nu se făcea la noi. Acum face un genetician de la Cluj (între timp se fac pe la mai toate clinicile private) cu aproximativ 1.000 de lei.
Eu: Și dacă nu am asta, ce aş mai putea avea?
Dr: Vom cerceta după, dar nu îmi dați prea multe opţiuni, ceilalți parametri sunt buni.
Eu: Și de ce nu spune nimeni nimic despre trombofilie când ţi se prescriu anticoncepţionale?
Dr: Atât în România, cât şi în Europa abia la a 3-a sarcină pierdută se ia în calcul testarea pentru trombofilie, până atunci se consideră în limitele normalului.
(waw, ce norocoasă sunt ca am pierdut DOAR una!)

Intru pe pagina de internet a centrului de genetică şi văd un banner ce ocupă jumătate de ecran pe care scrie: „Ştiaţi că… anterior administrării anticoncepționalelor orale trebuie efectuată testare genetică pentru a preveni apariția trombozei venoase? Tromboza venoasă reprezintă formarea cheagurilor de sânge având ca repercusiuni tromboflebită sau embolism pulmonar.”

Am făcut testele. După 3 saptămâni am aflat că am mutațiile de trombofilie care dau retard de creștere, împiedică absorbția acidului folic şi care produc trombi ce trec şi în peretele uterin şi îți omoară fătul. Şi îți mai omoară ceva: fericirea unei sarcini, bucuria oricărui moment din sarcina este știrbită, umbrită de pierderea primei, de traumele, spaimele, coșmarurile de după GOL. Cu multă încredere în ginecolog şi în hematolog, cu aproximativ 320 de injecții cu anticoagulant (clexane/innohep) zilnic în cazul meu, în alte cazuri este suficient Aspenterul, cu multă monitorizare, acum am în brațe un pui blond cu ochi albaștri, mâini şi picioare ca niște bezele.

De ce am scris? Pentru ca voi, cele ce urmează să fiți însărcinate să vă gândiți la aceste teste genetice care poate în curând vor deveni decontate de casa de asigurări, şi pentru ca voi, cele ce ați trecut prin coșmarul pierderii unei sarcini şi nu v-a pomenit nimeni cuvântul „trombofilie” să știți că asta poate fi o cauză. Şi pentru milioanele de pui blonzi şi bruneți ce s-ar putea salva doar cu un mesaj ajuns unde trebuie. Atât.

Elena-Adi Răducă

Sursa foto: avort spontan, via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4217

144 comentarii

 1. Foarte frumos ai scris, m-ai emoționat până la lacrimi. Mă bucur că povestea a avut totuși un happyend și îți doresc să fii mereu fericită.

  • Of. Ma bucur ca ai avut un final fericit! Eu nu am avut norocul tau. Nici eu nici puiul meu. Nu am fost diagnosticata la timp cu trimbofilie si in 2.02.2015 am facut avc. Finalul? Eu am paralizat iar puiul meu de 4 luni a murit. Acum ma lupt cu paralizia si cu miile de intrebari fara raspuns. De ce eu? De ce copilul meu? Oare ce sex avea? Etc….

  • Imi pare foarte rau pentru tine şi pierderea ta. Nici nu ştiu cum sa te incurajez. Ma voi ruga pentru tine şi pentru sanatatea ta. Ai aflat cauzele celor întâmplate?

  • Buna. Sufar de deficit de antitrombina si imi doresc o sarcina. Am citit ca este obligatoriu ca in timpul nasterii sa primesc Antitrombina in perfuzie. Nu ma ajuta heparina. Nu stiu daca in Romania se administreaza antitrombina. Stiti ceva despre asta?

  • Buna eu am pierdut 2 sarcini oprite in evolutie chiar acum 1 saptamana cauza e necunoscuta sunt foarte suparata imi doream un baiat doctorul Mia spus så merg l a control dupa primul ciclu trebuie sami fac un control de trombofilie neaparat pana atunci astept nerabdatoare .am citit povestile voastre stie cineva mai multe? Va rog spunetimi ce så fac si inafara de asta am si o rana pe vil.?

  • Buna eu sunt Ramona am o fata de 18 ani si ni acesti ani am incercat sa mai am un copilas nam mai putut in nici un fel am pierdut vreo 8 sarcini oprite din evolutie si una la 35 de saptamani si nu credeam ca mai pot vreo data ca mai pot da nastere imi pierdusem orce incredere in mine stind ca sufar si de Trombofilie bunu Dumnezeu ma ajutat vorbindumi intrun vis asa vei ramane insarcinata si vei naste si lauda a lui sa fie luna febroarie ziua 15 2017 am aflat ca sunt insarcinata find ca visul lam avut cu o luna nainte si am facut jnjectii cu clexan pe toata perioada sarcini si am avut si serclaj si acum am inco fetita minunia noastra data de de Dumnezeu ma ajutat mult si doamna doctor Uscatescu dela spitalu fundeni nu va pierdeti nadejdea osa fie bine Domnul Dumnezeu sa va asculte toate dorintele

  • Parca ai spus povestea mea , am pățit exact același lucru și exact la fel acum sunt iar gravida in 4 luni am o fetița și sper sa fie bine ??❤️

 2. Sunt de acord cu tine, dar numai partial! Ai dreptate ca ar trebui sa se dea sa se faca analize de trombofilie inainte sa se prescrie anticonceptionale si nu dupa 3 avorturi!

  Eu am trombofilie ereditara si ambii factori care pot cauza avort spontan (factor II, factor V Leiden) si mai am si PAI si MTHFR. Am descoperit asta in saptamana 9 la prima sarcina – am avut noroc de o doctorita care nu a asteptat sa am 3 avorturi si de la primele analize de sange a observat ca aveam niste abateri la coagulare si m-a trimis la hematolog imediat. Inca ceva, luasem 2 folii de anticonceptionale inainte sa raman gravida pt reglare hormonala (aveam probleme cu chisturile functionale). Hematologul mi-a facut analizele (au fost 2 saptamani in care nu stiam cu ce sa mai imi ocup gandul sa nu ma gandesc la asta). Dupa ce au venit rezultatele, am facut Clexane toata sarcina si am azi o fetita minunata. Am incercat sa mai avem un copil de curand, de data asta stiind de trombofilie si ca trebuie sa fiu precauta imediat, am fost la hematolog si mi-a dat sa iau Aspenter inainte sa raman gravida si am facut Clexane imediat ce s-a confirmat testul de sarcina (saptamana 4). In saptamana 6 puiul meu a murit! Fara nicio explicatie, mi-au tot spus ca poate trombofilia si alea cu „se intampla”, „1 din 5 sarcini se opreste din evolutie” etc. Cu toate eforturile mele de a preveni vreun efect de la o boala care stiam ca o am, nu a fost sa fie!

  Aveti grija sa va duceti la un hematolog bun! Nu toti in tara asta stiu ce fac si ce va zic! Din studiile pe care le-am analizat, majoritatea populatiei are o mutatie pe gena PAI sau MTHFR, dar asta nu are nicio influenta dovedita asupra sarcinilor. In schimb mutatia factorului II sau V Leiden, individual sau impreuna da, acestea pot ridica probleme.

  • Daca stiam si eu de trombofilie nu pierdeam prima sarcina cu gemeni.Abia după ce am pierdut sarcina am ajuns la Bucuresti la un doctor extraordinar care m-a pus sa fac analizele necesare.Am facut inch.cu clexane toata sarcina si acum iau aspecte in fiecare zi.Am o fetita frumoasa dar are o boală autoimuna.In rest este sănătoasă si frumoasa.Va recomand sa faceti toate analizele necesare in timpul sarcinii pt depistareA eventualelor probleme.Sanatate

  • Buna tuturor,
   Ma bucur sa aud ca sunt cazuri care se termina cu bine, si va felicit pe toate pt ambitia si curajul pe care il aveti!
   La mine tromboza a fost descoperita tarziu.
   Am ramas insarcinata, am dus sarcina f f bine fara nici un semn de intrebare, doar colesterol exagerat de mare! Cu 3 saptamani inainte sa nasc apar dureri de cap groaznice, (or fi de la stres de la servici, sarcina, doctorii nu se speriau)!
   Am nascut prin cezariana, lichidul amniotic era VERDE, copilul nu respira, dar sa terminat cu bine!
   Durerile de cap se inteteau, oribil, am mers la neurolog, am facut computer tomograf, ginecolog , medic familie ( 7 doctori) nimic, depresie postpartum diagnostic!
   La 2 saptamani dupa nastere, mam trezit cu senzatii ciudate pe mana, ameteala; mergem la spital la 3 dimi a( l; doctorul si-a dat seama ce se intampla si nu a intervenit medicamentos ca alaptez), dimi la 8 vine neurologul care imi spune ca cel mai probabil un mic tromb a ajuns la creier, dar asteptam un RMN si vedem; la ora 1 pm vine rezultatul (ma repet FARA INTERVENIE MEDICAMENTOASA , pt ca alaptam); Rezultat: tromboza venoasa profunda si extinsa pe toata partea stanga a creieruui care a dus mai departe la infart cerebral! Starea mea se inrautatise, nu ma puteam misca, nu puteam vorbi, leguma in toata regula! Am fost transferata la spital universitar cu elicopterul, doar sa nu mor in spitalul lor! La 2 zile apar convulsiile si crize epileptice, semn de hemoragie cerebrala! Am ramas doar cu increderea in Dumnezeu ca voi apuca sa ajung acasa sa imi mai iau puiutul nou nascut in brate! Si cu Dumnezeu e mare am reusit! Au trecut 3 ani si sunt bine (cu mii exceptii). Am fost la N doctori neurologi, hematologi sa aflam cauza, mutatiile grave (factorul V Laiden, anticoagulantul lupic, factorul II, XIII, au iesit negativ, am 2 mutatii pozitive dar cu risc slab de tromboza, deci din vre-o 15 doctori nimeni nu stie de ce am facut tromboza, sa fie mutatiile, sa fie sarcina, cezariana, grasimile, statul la birou, cauze sunt multe!
   Partea frumoasa este ca imi doresc un al doilea ingeras (au trecut 3 ani), si va rog din suflet sa imi recomandati un doctor ginecolog care m-ar putea ajuta sa merg la capat cu sarcina! Ca si hematolog am inteles ca doamna doctor Uscatescu este foarte buna!
   Va pop si va urez bafta si sanatate!

  • Pt. Gina Ilaria: Eu am probleme diferite de tine, dar la fel de grave, am nascut deja in 2014 si acum sunt din nou in luna a 8-a…Daca esti sau ai posibilitatea sa mergi la medic in Bucuresti, cauta neaparat un HEMATOLOG bun, in primul rand! Pt problemele tale supravegherea permanenta a unui hematolog e muuult mai necesara decat un ginecolog bun.Este atat de restransa aria de cunostinte de hematologie avansata in Romania, incat si din hematologii, aia putini cat sunt, doar putini sunt f.buni.
   Din pacate, trebuie sa spun din nou : DR. USCATESCU NU ESTE HEMATOLOG, oameni buni!! Este medic de laborator si va rog sa verificati. Nu o cunosc, am intentionat sa ajung la Fundeni, ca toata lumea numai numele asta il recomanda, stii, ca la pomul laudat, insa am aflat la timp ca nu cautam ce trebuie si ulterior am gasit, cu ajutorul lui Dumnezeu, medicul potrivit. Nu vreau sa dau nume, ca sa nu creez senzatia ca fac reclama vreunui medic sau antireclama altuia, dar sunt foarte pornita pe toti cei care habar n-au PE CINE recomanda, fara sa cunoasca specialitatea REALA a medicului. Faptul ca respectivul medic primeste pe banda rulanta zeici de gravide ce stau la cozi la Fundeni, nu inseamna ca are si specializarea necesara, deci ATENTIE mare unde va tratati problemele grave de patologie a sangelui!! De parca nu exista deja atatea cazuri de malpraxis …Sa-ti dea Dumnezeu sanatate si sa-ti lumineze calea cea mai buna! P.S. Daca vrei sa mai vb, lasa-mi adresa de mail privata si te contactez, Cu bine

  • Va rog din suflet daca ma puteti ajuta in a-mi sugera un hematolog bun v-as ramane recunoscatoare!Sunt din Focsani si nu am foarte multe cunostinte prin Bucuresti.Va multumesc anticipat!

  • PT LAVINIA.MAGDA: poti te rog sa imi spui numele hematologului tau. Eu sunt din Iasi, dar sunt dispusa sa vin la Bucuresti sau oriunde ar fi. Am fost la doamna Uscatescu dupa 3 pierderi de sarcina si am rugat-o sa imi dea sa fac toate analizele ce presupun depistarea trombofiliei pt ca am zis ca sunt incomplete dupa parerea mea. Mi-a facut atunci cand am fost la ea la Fundeni ceva analize cu timpul de coagular si cam atat. Medicul gincolog imi daduse sa fac MTHFR C677 T care a si iesit pozitiv si proteina S si factorul V care au iesit negative, analize pe care s-a uitat si Dr Uscatscu si pt care mi-a prescris Aspenter 1/zi adaugand acid folic, magne b6, vit c,femibion. Acum am sarcina oprita in evolutie in 10 saptamani pe tratamentul prescris. Am 4 sarcini pierdute :una in 2010, una in 2012, in 2015 si acum in 2016. SUNT SFASIATA DE DURERE! Va rog sa ma ajutati cu un medic bun!

  • In foarte multe cazuri s-a dovedit ca experienta primeaza. Doamna USCATESCU este MEDIC intr-un ,, laborator de analize ” ? Pai nu despre sange discutam? Recomand cu mare caldura, este un om deosebit de priceput cu experienta vasta. Foarte multi doctori ginecologi o recomanda…

  • Doamna doctor uscatescu ma ajutat mult dupa 8 sarcini pierdute incércati si dv o sa fie bine cu ajutoru lui dumnezeu eu acum am o fetita de doua luni evelin si ne bucuram de ea dumnezeu sa faca sa aveti bucuria aceasta ?

  • Buna seara. Imi puteti lasa numele medicului hematolog care v-a urmarit pe durata sarcinii?! Va multumesc

  • Bună. Ai dreptate și eu am fost trimisa la Uscatescu de catre ginecolog dar a fost cu eșec mia spus ca nu este risc și nici tratament pentru mine sa stau linistita iar la 2 săptămâni am pierdut sarcina la 9 săptămâni.

  • Dr Badiu de la Municipal , are si cabinet idividual undeva prin Dorobanti.
   Multa sanatate!

  • Buna. Si eu am patit la fel ca tine dar la 5zile dupa ce am nascut si am facut o forma mai usoara. Acum sunt in tratament cu sintrom dar am tot fost la dr dar fiecare zice in felul lui. Cum as putea vb cu tine daca vrei facebook ,email ca as vrea sa imi recomanzi si mie ce ai mai facut ca sa fie bine.

  • Buna. Si eu am pierdut o sarcina la 7 sapt. Si cu o zi inainte sa pierd mi.i s.a dat sa fac niste analize ft scumpe. Mi.a iesit la mutatiile genei MTHFR mutatia 677 c>t si mutatia 1298 A>C identificata in stare heterozigota.
   Au trecut 6 luni si eu tot incerc sa raman insarcinata si nu raman.ce pot face?

  • Și eu am Factor V Laiden! Am aflat can am facut AVC la 31 de ani! Momentan mă simpt bine, dar nu ca înainte!

  • Bunâ ziua 🙁 mâ puteti ajuta am si eu niste nelamuriri:( am avut nu demult o sarcina oprita in evolutie Era primul copilas 🙁 am avut avort dupa care am si facut testul de trombofilie mi-a iesit ca am
   Probleme dar nu asa de grava 🙁 eu cum am vazut rezultatele eram sigur ca asta era problema 🙁 am fost la hematolog si a scris tratament cu aspenter 🙁 iau de trei saptamani tratamentul si acum nu mi-a venit ciclul 🙁 intarzie de 4 zile .poate sa aiba aspenterul
   Legatura?e bine sa iau aspenter ? Nu stiu ce sa fac

 3. M-am bucurat cand am citit acest articol din 2 motive. In primul rand, pt. ca se termina cu…un pui blond cu ochi albastri 🙂 Intr-adevar, nu cred ca foarte multe femei au cunostinta despre trombofilie, asa cum nu am avut nici eu cand am ramas insarcinata. Doctorita mi-a recomandat sa fac si analizele pt. trombofilie (pe langa multe altele), ca sa le aiba la dosar. Initial m-am gandit ca e prea „exagerata”, ca ma pune sa-mi fac chiar toate analizele de pe pamant, mai ales ca acestea au fost cele mai scumpe. Insa dupa ce au iesit rezultatele analizelor (din care s-a dovedit ca aveam trombofilie ereditara), mi-am schimbat parerea si mi-am dat seama ca a fost o idee foarte buna sa le fac. Am fost un caz fericit, pt. ca nu mi-a dat nici o complicatie pe parcursul sarcinii aceasta trombofilie, insa am fost luata in vizor si mai „atent” monitorizata.

  • @Gina Ilaria
   Buna ziua! Si in cazul meu s-a descoperit tarziu trombofilia. La 5 saptamani dupa ce am nascut am facut tromboza venoasa profunda si embolie pulmonara. Citind comentariul dumneavoastra si faptul ca sunteti bine acum, dupa multi ani, as dori sa vorbesc in particular cu dumneavoastra, daca se poate. Aveti Facebook? Multumesc!

 4. Ma bucur ca finalul e fericit :).
  O poveste identica am si eu….insa nu am luat in viata mea anticonceptionale. La a doua sarcina am facut si eu injectii cu heparina pana in ziua cand am nascut-o pe blonda mea minunata.

  • Buna ziua, imi cer scuze de deranj, voiam sa te intreb cum iti faceai injectiile incepand cu saptamanile 16-17 intrucat burtica creste si pur si simplu imi este frica sa nu intep ceva necorespunzator??? eu le fac doar in burtica si nu stiu cum e bine sa le mai fac…oare trebuie sa ma duc mult mai mult in lateral sau trebuie ca continui sa le fac la 5-6 cm in stnga/dreapta buricului…multumesc foarte mult si as aprecia daca mi-ai explica procedura ta.

  • Buna
   Am facut acum 15 ani TVP membrul stang, am luat sintrom, dar din pacate acum o saptamana
   Am facut un tromboembolism pulmonar si tromboza venoasa profunda bilaterala datorita deficitului de proteina C si S(trombofilie)
   Va rog sa imi spuneti daca a ti avut asa ceva si cum v ati vindecat.

   Multumesc, Mihaela
   mihaelamm@gmail.com

 5. Din nefericire si eu am trecut prin aceasta” experienta”.Nenorocirea f mare este ca doctorilor le-a” trebuit ” sa pierd 3 sarcini ca sa inteleaga ca am trombofilie. Nu există cuvinte sa pot exprima sentimentele pe care le-am trăit și care încă îmi domina existenta.Nu am niciodată timp să pot scrie toate gândurile ce îmi mistuie fiecare zi. Totuși, acum, mulțumesc zilnic lui Dumnezeu ca a avut grija mea și mi-a dăruit un copil minunat, sănătos, frumos și deștept (cat poate fi un bebe la 7luni ale sale)! Încerc să uit prin ce chinuri am trecut, dar nu reușesc…a rrămas în inima mea, ca o rană care nu se poate vindeca…Doresc tuturor mămicilor și viitoarelor mămici multa sănătate și prunci sănătoși și frumoși!

 6. Am pierdut și eu o sarcina în decembrie …. săptămâna asta trebuia sa am 20 săptămâni.
  Din fericire nu am ajuns la chiuretaj, alta trauma,sarcina a fost micaaa și „a ieșit” singura!
  Din păcate nici mie nu mi-a spus nimeni de trombofilie! cât costa aceasta analiza? mai am un pui mic acasă de 1 an și tare îmi e frica de o următoare sarcina,deși îmi doresc ….
  la prima sarcina nu am avut nici o problema, nu am luat nici măcar acid folic ….

  • Trebuie sa mergi la un medic hematolog – cei mai buni sunt la municipal (dr. Horia Bumbea). Analizele de trombofilie din ce stiam eu (la nivel de an 2012) nu se fac in Romania pt ca nu avem substantele respectivele. Clinicile private recolteaza si trimit probele in Germania sau Franta. Dureaza cam 2-3 saptamani sa fie gata. Ca pret, variaza de la 1300-1500 lei in functie de clinica privata si ce profil considera hematologul ca trebuie sa faci. Poate intre timp se fac si in Romania dar nu stiu, sunt analize care se fac o singura data in viata.

  • Eu am facut ce se numea profil de trombofilie, recomandat de ginecolog dupa avortul spontan. Nu stiu exact ce continea, dar presupun ca era o baterie suficienta pentru stabilirea disgnosticului cu pricina.

  • Intai se face un set de analize basic de coagulare (de ex. INR, timp de coagulare, fibrinogen, anticoagulant lupic, proteina C, APCR, proteina S). Daca in urma acestui set de analize hematologul observa ceva, abia atunci te trimite la analizele de genetica, iar acestea presupun analiza existentei mutatiilor factorilor de coagulare (de ex. factor II, V Leiden, VIII, IX, PAI, MTHFR etc.) si sunt alea scumpe. De asemenea, hematologul va decide ce factori sa analizeze (tocmai ca sunt asa scumpe) pe baza analizelor initiale. Probabil ca cine s-a oprit la analize de coagulare pana in 1000 lei nu a fost nevoit sa ajunga la analizele specializate (deci hematologul a stabilit ca nu aveti trombofilie) sau, ati nimerit un loc cu preturi mai decente.

   De asta insist ca trebuie mers la un hematolog care stie ce face! Este vorba de sanatatea si banii nostri!

  • Eu tocmai am facut analizele de trombofilie (Februarie 2017).
   Cateva au fost acoperite de abonamentul medical pe care il am, in mod normal ar fi costat aprox. 300 de lei: antitrombina III, proteina C, proteina S.
   Pe restul le-am facut la Synevo: mutatia factorului V Leiden, mutatia protrombinica (factor II), homocisteina, gena MTHFR (mutatiile C677T, A1298C), anticorpi anticardiolipinici (IgG, IgM) – au costat 950 RON.
   In total deci ar fi undeva in jur de 1,200-1,300 de lei.

  • eu le-am facut anul trecut, la cateva luni, dupa ce am pierdut prima sarcina, in timp ce eram gravida a doua ora. la clinica matei basarab au costat 800 lei. am avut si un medic hematolog bun, si azi tin in brate o minunatie de fata de 2 luni jumate.

  • Bună tuturor.
   Sunt insarcinata in 25 de saptamani si sunt suspecta de trombofilie.analizele ma costa undeva in jur de 1300 de lei,dar din pacate nu imi permit sa le fac.stiti cumva la spitalul fundeni se deconteaza de casa de asigurari?…eu sunt din ploiesti

  • Buna!Nu se deconteaza la casa de asigurari….Aici,in Galati,la clinica Sante,le-am facut pe toate(kit de trombofilie) cu 940ron.
   Am vrut sa le fac pe primele care costa vreo 300ron si in functie de rezultat sa le fac pe restul.Dar dna doctor nu a fost de accord.Plus ca sunt mai scump daca nu faci kit-ul din prima

  • Incearca la Municipal. Era un proiect acum ceva timp sa se faca gratuit pentru femeile insarcinate.

  • Sunt gratuite la spitalul municipal.Dureaza putin,eu inca astept rezultatele testului genetic…

  • Eu am facut analizele pentru trombofilie in 2006 la Institutul Clinic Fundeni / Clinica de Hematologie la Dr.Valentina Uscatescu si am facut injectii zilnice cu clexane pe toata perioada sarcinii.
   Analizele sunt decontate de casa de asigurari dar tratamentul este destul de scump.

  • Îmi pare rău pentru pierderea dvs… Multă sănătate și curaj pe viitor! Eu am căutat acum niște informații, pentru că încă nu am copii și iau anticonceptionale pentru eliminarea unor chisturi. Evident că nu m-a întrebat nimeni nimic înainte să mi le prescrie … Am găsit următoarea listă de prețuri si la parte de ginecologie scrie ce analize trebuie făcute înainte de administrarea anticoncepționalelor… Din câte am dedus eu, prețurile sunt ceva mai mici decât scrie autoarea articolului, dar cel mai sigur ar fi să dați un telefon să întrebați, fie la București fie la Cluj http://www.geneticcenter.ro/informatii/30/preturi-analize/

  • Maria, eu mi-am rezolvat chisturile cu acupunctura, medicul meu stomatolog si-a rezolvat chisturile cu reflexoterapie. Din pacate medicii recomanda anticonceptionalele prea usor, ei considera ca aceste au efecte secundare neglijabile, si acum dupa atatea ani de folosire a lor se vede ca nu e chiar asa. Eu m-am gandit sa incerc mai intai acupunctura, si daca nu imi treceau luam anticonceptionalele recomandate de medicul meu.
   Poate gasesti si tu pe cineva sa iti faca, mie mi-au trecut intr-o serie de 10 sedinte(au durat cam o luna) iar anticonceptionale ar fi trebuit sa iau 6 luni, si nu era garantat ca chisturile mi-ar fi trecut.

  • Te duci la un ginecolog sau hematolog si ceri sa iti dea toate analizele pt probleme de coagulare a sangelui, sunt destul de multe si scumpe insa macar stii daca le ai sau nu

 7. Si eu am trombofilie ereditara, factorul 5 Leinden. Am descoperit in timpul sarcinii. Cu tratament, sarcina a decurs perfect. Analizele nu sunt foarte ieftine dar trecand prin aceasta experienta, consider ca ar trebui facute de toate viitoarele mamici. Ii multumesc lui Dumnezeu ca am intalnit doctori inspirati, pentru ca asteptam aceasta sarcina de 4 ani.

 8. Nici o treaba cu subiectul, vreau doar sa îmi spun of-ul,știu ca sunt multe mame și doar ele înțeleg:puiul meu de 5 luni fără 3 zile s a imbotrăvit de bronsiolita.Ne am internat joi noapte care a trecut, de ieri suntem acasă.A plans și ea și eu când i au pus branula, ea pe masa de tratament eu pe holurile spitalului.Mi au adus o moale, transpirata și cu lacrimi siroi.A plans de fiecare data când i au facut aspirații nazale cu o sonda pe care o băgau adânc pe căile respiratorii.Ea pe masa, eu pe hol.Au adus o moale, transpirata și cu lacrimi șiroaie.
  Ieri am ajuns acasă, cu tratament pentru încă 5 zile.Fiind alaptata exclusiv, a vomat tot antibioticul.În final i l am dat.Acum are scaune moi, doctorul spune ca e reacția antibioticului.
  Pana sa se îmbolnăvească, fetita mea pocnea de sănătate.
  De joi am plâns și mi se pare ca nu vad luminița de capăt.
  Noi ne vom face bine, ma gândesc la puii bolnavi de cancer și diverse maladii…mi se rupe sufletul.Un gând bun pentru toți puișorii bolnavi și sănătoși;un gând bun pentru toate mamele, noi suntem adevăratele temelii.
  Sănătate!

  • te îmbrățișez, Ella! o să se facă bine copila. nu uita de probiotice după ce terminați antibioticul.

  • Trebuie sa-i dati si probiotice in timp ce ii dati antibioticul ca sa nu mai facă diaree. Linex baby sau Protectis. Ma mir cum de nu v-au spus sa-i dati de când ati inceput antibioticul. Sanatate multa!

 9. Aceiasi poveste, identica cu a ta, am trait si noi. La a doua sarcina am facut injectii ( Fragmin pentru ca era criza de Clexane pe piata si nu am vrut sa risc sa nu am doza necesara in fiecare zi) exact din ziua in care la monitor doctora ne-a confirmat sarcina.
  Acelasi lucru l-am aflat si eu dupa pierderea primei sarcini, ca teoretic sunt recomandate aceste analize abia dupa 3 sarcini. Eu am refuzat si le-am facut dupa prima. Daca stiam de ele le faceam inainte.

  • Buna ziua, imi cer scuze de deranj, voiam sa te intreb cum iti faceai injectiile incepand cu saptamanile 16-17 intrucat burtica creste si pur si simplu imi este frica sa nu intep ceva necorespunzator??? eu le fac doar in burtica si nu stiu cum e bine sa le mai fac…oare trebuie sa ma duc mult mai mult in lateral sau trebuie ca continui sa le fac la 5-6 cm in stnga/dreapta buricului…multumesc foarte mult si as aprecia daca mi-ai explica procedura ta.

 10. Cred ca sistemul medical priveste cu mult prea multa usurinta pierderea a 3 sarcini consecutive pentru a se confirma diagnosticul de trombofilie si pentru a se prescrie analize specifice. Nimeni sau aproape nimeni nu ia in calcul efectele devastatoare in plan psihic a pierderii a trei sarcini.
  Eu de la bun inceput mi-am facut toate analizele cand am ramas insarcinata. M-am dus frumusel la un medic ginecolog si l-am pus sa imi faca o lista cu tot-tot ce ar trebui testat inainte. Mi-am auzit argumentul „sunt foarte scumpe alea de tromobofilie, nu are rost sa le faceti, POATE va fi ok” si am raspuns simplu „pretul pierderii unei sarcini doar eu il pot aprecia, dl doctor” Cand m-am dus cu ele facute la al doilea control dupa confirmarea sarcinii, la un alt medic, am fost privita ca o exagerata. Nu mi-a pasat! Am decis sa fac ce imi sta in puteri sa am un bebe sanatos. Din pacate nu toate mamicile sunt informate corect si unele nu dispun de resurse financiare pentru aceste analize.
  Cat despre tratamentul care a urmat, un sfat sincer: nu orice hematolog intelege pe deplin cu ce se „mananca” trombofilia si multi au tendinta sa se bage cu tratamente standard fara sa se documenteze mai amanuntit daca sunt cu adevarat necesare. Sunt cativa hematologi in tara cu supraspecializare pe aceasta ramura. Eu personal am avut o experienta negativa legat de asta, dar si la mine din fericire povestea s-a terminat cu picioruse si manute sanatoase de bebelus. Multa sanatate tuturor!

  • Din pacate medicii nu iau in considerare nimic ce are legatura cu partea psihica mai ales cand este vb de o sarcina. Pt ei suntem mai mult niste bucati de carne, ce trauma psihica? Ce depresie? Astea is mofturi! Zi mersi ca respiri! Si ce daca ai pierdut in copil? Las’ ca faci altu! De ce strigi ca te doare cand nasti? Si multe altele. Printesa, daca nu te superi o sa iti trimit si eu un post. Doar ca of-ul meu e cam lung…

  • Sigur, astept cu interes. Numai sa fie cu diacritice pls ca nu am timp sa le adaug eu.

 11. Inca nu stiu daca am trombofilie, dar cert este ca tare bine mi-ar fi placut sa citesc si eu undeva sau sa imi spuna doctorul: „Ştiaţi că… anterior administrării anticoncepționalelor orale trebuie efectuată testare genetică pentru a preveni apariția trombozei venoase? Tromboza venoasă reprezintă formarea cheagurilor de sânge având ca repercusiuni tromboflebită sau embolism pulmonar.” in toate cautarile mele despre anticonceptionale inainte sa merg la dr. ginecolog pentru prescrierea lor. Mi-au fost recomandate niste pastile cu un continut scazut de hormoni dupa o scurta anamneza si cateva analize uzuale de sange care erau in parametrii normali. Dupa doar 6 luni de inghitit anticonceptionale pentru prima data in viata mea, la 29 ani (pana atunci prezervativul ruled) am ajuns la urgenta cu tromboza venoasa profunda si acum iau anticoagulant toata viata, port ciorapi de compresie all day everyday chiar si vara 🙁 iar la o viitoare sarcina voi avea de tras si de luptat. Testele genetice pt evaluarea riscului de ereditate (pentru ca e posibil ca undeva de la bunici sa fi mostenit) mi le-a exclus d-na dr. cardiolog care m-a luat in evidenta pentru ca asta ar insemna sa ma scoata 2 saptamani de pe anticoagulant, timp in care risc sa fac din nou tromboza. La fel ca si in sarcina, m-a asigurat direct si fara menajamente, ca voi face din nou tromboza.
  „Daca as fi stiut …” – e gandul care din Iulie 2013 ma tot bantuie, daca mi se aprindea un beculet, daca as fi ascultat-o pe mama care mi-a spus sa nu iau anticonceptionale pentru ca nu sunt bune, ca orice mama care le simte pe toate, poate nu as mai fi facut tromboza venoasa profunda si nimic din ce a urmat nu ar fi existat.
  Nu vreau sa ma gandesc la ce va fi cand voi avea de gand sa am un copil, poate va fi bine, nu stiu si daca nu va fi, am incredere in mine ca voi depasi momentul. Acum doar asta stiu, atunci nu am stiut nimic.

  • Andreea, si eu am o poveste foarte asemanatoare, numai ca eu aveam 22 de ani cand s-a intamplat asta. Tot dupa 6 luni de anticonceptionale am facut tromboza profunda. Am fost internata (fix inainte sa dau si licenta), iar dupa externare am facut tratament cu anticoagulante vreo 3 luni… dupa care au disparut trombii si m-au scos de pe anticoagulante si am ramas doar pe Detralex, Aspenter si Vessel (care e un fel de anticoagulant, dar care nu necesita monitorizare). Si desigur si dresuri de compresie, pe care nu prea le mai port in ultima vreme, dar au trecut vreo 6-7 ani de atunci si ma simt mai bine, nu mai e piciorul umflat, durerile sunt rare.
   Am facut eu analize la Coltea cand inca lucra dr. Avram si mi-a iesit facotrul Leiden in forma heterozigota. Acum nu vad de ce un tratament ar putea avea vreun efect in rezultatul analizei unei anomalii genetice. Anomalia ramane anomalie orice ai lua.
   Am incercat o data sa intrerup si am refacut tromboza, asa ca presupun ca o sa raman cu tratament permanent. Iar in sarcina o sa stiu dinainte sa fiu mai precauta si sa fac tratament.

   Multa sanatate si capul sus, o sa fie mai bine 🙂

  • Inca un lucru vreau sa-ti mai spun. Conteaza mult sa ramai calma si pozitiva, dar si sa respecti tratamentul si un stil de viata sanatos; sa faci miscare (plimbat dese, inot, alergat, drumetii, ce iti place tie), hidratare buna si sa pastrezi o greutate optima. Cand mergeam sa ma monitorizez la ecograf, o data la 6 luni, imi repeta de fiecare data sa nu ma ingras pentru ca se pune presiune pe vene. Am respectat in mare lucrurile astea si totul a fost bine pana acum.

  • Multam fain pentru raspuns! Esti prima persoana din Ro despre care aflu si vorbesc, ca a facut tromboza de la anticonceptionale (in rest stiu doar de femeile din grupul de suport de pe Fb din SUA).
   Eu am implinit 30 ani in spital :)) si una din prietenele mele m-a „sustinut” moral spunandu-mi ca ea nu crede ca am facut tromboza de la anticonceptionale pentru ca ea doar de ramasese gravida si era foarte fericita, dupa ce a uitat 3 zile la rand sa isi ea pastilele … iar eu ajunsesem la urgenta din cauza lor. M-a demoralizat complet ce mi-a zis, stiind ca este si insarcinata, am avut o perioada foarte deprimanta in cele 2 sapt de internare de am terminat-o psihic si pe saraca mama care a stat nonstop cu mine. Intr-adevar, asa cum imi tot repeta si mama atitudinea conteaza mult in orice boala, sa fii calm si pozitiv cum ai mentionat si tu.
   Mie nici dupa 1 an (teoretic) de tratam. anticoag. nu mi-a disparut trombul, iar pentru ca am si un posibil sindrom May-thurner (foarte rar iar la noi in tara nu se stie nimic despre el) unde artera iliaca comuna dreapta comprima vena iliaca comuna stanga, rezultand dureri, umflaturi si cheaguri de sange dr. ma tine pe anticoag toata viata pentru ca nu vrea sa riste sa faca tromboza din nou. Iar sarcina va fi al treilea factor de risc de tromboza. Deci Sintrom si Detralex sa fie. In SUA exista anticoagulante noi aprobate de FDA pentru tromboza care nu necesita monitorizare dar care in EU nu au fost aprobate inca pentru tromboza.
   Eu am ascultat intocmai de sfaturile doc mele, am iesit din spital direct in ciorapi de compresie, ma hidratez, verific INR lunar, nu stau in picioare mult, sub birou am un scaun pe care imi urc piciorul, merg foarte mult pe jos etc.
   Cat despre testarea genetica o sa ma interesez daca o pot face fara sa intrerup anticoag.

   Sanatate tuturor si multumim Printesa pentru articol.

  • Bună seara!
   Am citit aici (deși eu nu am o problemă legată de sarcină ) ca ai fost diagnosticată cu sindromul may-thurner. Ăstazi am aflat ca aș putea să am și eu acest sindrom. Mai exact , în urma unei operații de menisc și ligamentoplastie m-am pricopsit cu o tromboza venoasa profunda înaltă pana în vena iliaca. Primele analize de trombofilii pe care le-am făcut la Fundeni la dr Uscatescu au ieșit oarecum normale (în afară de valori mari ale d-dimerilor datorita heparinei). Urmează sa le fac și pe cele genetice probabil la Regina Maria (la recomandarea medicilor care m-au văzut pana acum) sa vedem dacă exista și mutații genetice. Însă astăzi medicul flebolog a afirmat că aș putea să am acest sindrom. Te rog , ai putea sa îmi spui ceva despre el? Îți mulțumesc mult!

 12. Ma regasesc in totalitate, plus ca exista cazuri, asa cum sunt eu care pe langa trombofilie mai adauga si sindromul ovarelor polichistice, deci se obtine foarte foarte greu minunea de pui, brunet in cazul meu 🙂 Putere tuturor, se poate iar informatia este esentiala.

  • Bună Cris. Mă bucur și eu pt îngerașul tău. Și eu am trombofilie și sindromul ovarelor polichistice. Am aflat ca am trombofilie abia după ce mama a ajuns în terapie intensivă cu infarcte splenice și multiple tromboze profunde la nivelul organelor interne. Trist este ca și mie dr. ginecolog mi-a recomandat anticoncepționale fără sa-mi spună de analize. Noroc tot cu mama care îmi tot explica înainte să pățească nenorocirea ca mai bine sa ma feresc de ele. Ce intuitie…nici nu vreau sa ma gândesc ce se putea întâmpla dacă lua și ea și eu și ea așa cum ni s-a recomandat. Îndrăznesc să te întreb ce fel de tratament ai urmat pt a rămâne gravidă. Știu ca fiecare organism e unic dar mă interesează să fac o comparație cu ceea ce mi s-a recomandat mie. Îți mulțumesc și sănătate multă!

 13. Ma bucur ca povestea ta e cu final fericit. Si eu am descoperit la 7-8 sapt de sarcina ca am factorul V Leiden, am fost la 2 hematologi (Dr Avram si Dr Uscatescu), mi-au explicat amandoua ce am si ce trebuie sa fac in timpul si dupa sarcina (printre care sa fac sport, sa nu fumez, sa mananc sanatos, sa ma hidratez suficient) si am mers lunar la analize la Fundeni pentru a sti exact ce tratament e bun pentru mine.
  Eu am luat Aspenter pana in luna 6 iar dupa am facut injectii cu Innohep. Eu sunt norocoasa ca am descoperit la timp trombofilia si ca acum am un pui mic cu ochii albastri de 7 luni.
  Sper din tot sufletul sa afle cat mai multe femei de aceasta boala. Probabil cel mai important este alegerea doctorului ginecolog care iti poate salva copilul sau nu. Eu am fost la un doctor care a considerat ca trebuie sa imi fac testele genetice de trombofilie in urma unei ecografii unde aparea ca se dezvoltasera mici trombi pe placenta (in sapt 7-8). Dupa ce am avut confirmarea testelor de sange, am inceput sa caut un doctor cu care sa pot naste, deoarece doctorul meu era batran si isi incheiase contracul cu spitalul unde lucrase cu 1 an inainte. Am fost la 7-8 doctori si m-am ingrozit peste ce am dat. Am fost chiar la un doctor renumit de la Polizu care imi tot repeta ca nu am trombofilie pentru ca nu am pierdut nici o sarcina, aceasta fiind confirmarea de care dansul avea nevoie pentru a diagnostica boala. Am incercat in zadar sa ii explic ca aveam deja confirmarea testelor genetice plus ca eram deja luata in evidenta de 2 dr. hematologi (probabil cei mai buni din tara pe trombofilie in sarcina). Am gasit doctorita cu care am si nascut pana la urma abia in luna a 7-a. A fost totul bine si mi-a dat incredere sa mai incerc o sarcina viitoare.
  Aveti incredere mamici. Cititi cat puteti, vorbiti cu mamici din jurul vostru, consultati 2 doctori daca este posibil si totul va fi bine.

  • Din discutii cu doctori, inteleg ca Fundeni nu este o recomandare buna pentru tratarea trombofiliei. Mai informati-va.

  • Adina, trombofilia e o anomalie genetica si nu se poate trata. Da se poate face tratament ca sa nu faci tromboza, embolie sau sa nu pierzi o sarcina, dar trombofilia nu se poate trata.

  • Poate nu am folosit termenul corect – prin tratament am vrut sa ma refer la tratamentul preventiv si urmarirea bolii ca sa se previna, pe cat posibil (ca nu prea este posibil mereu) efectele acestei boli. Stiu despre ce vorbesc pentru ca am trombofilie (am scris mai sus – am aflat cand eram insarcinata cu primul copil si am adus pe lume o fetita minunata si am facut Clexane din saptamana 9 dar, a doua sarcina am pierdut-o cu tot Clexane-ul si Aspenter-ul luat cu mult mai din timp…). Dar cand m-am dus sa investighez trombofilia, am fost sfatuita din foarte multe locuri (surse: doctori) sa nu ma duc la Fundeni.

  • Buna Adina,

   De ce nu la Fundeni? Eu merg acum la doi hematologi, printre care si Fundeni.

   Merci,
   Mihaela

  • De ce incerci sa faci reclama proasta unui spital cu medici super? Ai facut testare de piata cu anumiti doctori?

  • Buna ziua, imi cer scuze de deranj, voiam sa te intreb cum iti faceai injectiile incepand cu saptamanile 16-17 intrucat burtica creste si pur si simplu imi este frica sa nu intep ceva necorespunzator??? eu le fac doar in burtica si nu stiu cum e bine sa le mai fac…oare trebuie sa ma duc mult mai mult in lateral sau trebuie ca continui sa le fac la 5-6 cm in stnga/dreapta buricului…multumesc foarte mult si as aprecia daca mi-ai explica procedura ta.

 14. Hmmm, frumos si util articolul…m-ar fi ajutat tare mult acum ceva ani.
  Pe scurt, o sarcina obtinuta natural, dusa la termen – din care a rezultat o minune de fetita, bruneta cu ochi caprui, acum 8 ani si jumatate!
  Dupa ea, 6 sarcini pierdute intre 8-12 saptamani, ani de chinuri (medicale si psihice), testari peste testari, cariotip perfec la amandoi, analize foarte bune. Analizele de trombofilie la limita inferioara (adica era si nu era…). Dar chiar si asa, stiind, am pierdut 3 sarcini in conditiile in care am luat Aspenter si am facut si Clexane.
  Dupa atatea chinuri, am facut FIV si am facut tratament cu Clexane si Aspenter inca din timpul tratamentului pt vitro. Am pus 4, s-a prins doar un bebe, am continuat tratamentul cu Clexane inca o luna dupa ce am nascut. Rezultat: un baietel minunat, saten cu ochi albastri, acum 3 ani si jumatate.

  Daca ar fi sa dau timpul inapoi, nu stiu daca as putea / as fi putut schimba ceva, pt ca este clar ca nu era suficient sa fac Clexane de cand aflam ca sunt insarcinata (adik la 4 saptamani)…

  • De asta mi-e teama si mie, pentru ca si eu am patit-o cu tot tratamentul trombofiliei facut la timp!

  • Parca e povestea mea aici.. dupa o minune de fetita de 5 ani au urmat 4 sarcini pierdute> 2 la 6 saptamani, 2 la aprape 11…. diagnosticata cu cele mai comune mutatii MTHFR heterozigote… am 38 ani si ma intreb daca sa mai sper intro minune pt o minune.. 2 dintre sarcini au fost pierdute sub Clexane.. acum iau tratament preconceptional…. de cariotipare nu are nervi sotul. Eu imi doresc foarte mult un al 2 lea copil , el se teme de un nou esec..
   Din pacate nu mi am permis efectuarea tuturor testelor pe linie de trombofilie . Faptul ca testarile vor fi gratuite la Municipal e un mare pas.. Va imbratisez , dragi mamici de ingeri pe Pamant si ingeri in Cer… stiu asa de bine cum e cu pierderile recurente de sarcina si goluri de nevindecat lasa in suflet!

  • Salutare,
   Feli, as vrea sa stiu daca ai reusit sa ai un bebe, am pierdut si eu 2 sarcini, ambele la 6 saptamani, azi mi am facut testele de trombofilie si m-am ingrozit citit aici cate probleme poti sa ai in sarcina cu aceasta trombofilie.
   Multumesc pt raspuns.

 15. Mi s-a facut pielea de gaina.. Imi pare sincer rau ca a trebuit sa treci prin asa ceva (desi nu te cunosc), dar ma bucur nespus ca in final ti s-a indeplinit visul manutelor si picioruselor grase :P. Iti doresc multa multa sanatate tie si puiului tau!

 16. Offf, aceiași problema și la noi , numai ca descoperită din păcate dupa 1 avort spontan si o sarcina oprita din evoluție, prima la 12 săptămâni. …. este tragic , înfiorător și nu doresc nimanui , ar trebui să se ia in calcul mult mai din timp existenta trombofiliei . Noi acum cu ajutorul dnei dr si al celui de sus avem o minune de 5 lunițe, după mult chin si injecții zilnice cu Inohep , pumni de pastlie si hormoni. ., și stat in pat 8 luni din 9 cu iminența de avort și cerclaj , am primit cea mai scumpă minune ! Sănătate multă si mai multa informare din partea mamicii înainte si chiar si la începutul sarcinii este binevenita !

 17. Incep prin a te saluta pe tine Printesa.Te-am descoperit recent insarcinata fiind,mamica unui soricel de 5 saptamani acum.Apreciez blogul tau si astept cu sufletul la gura postarea ta,portia mea de pauza de acum.Imediat ce am citit articolul de azi, mi-am dat seama ca am citit pe facebook tot azi ca: ”
  Trombofilia, boala care pune în pericol mai ales femeile însărcinate, va putea fi depistată şi tratată gratuit la stat. La Spitalul Universitar din Capitală va fi înfiinţat primul centru de testare genetică pentru afecţiuni hematologice. Banii pentru investiţie au fost obţinuţi printr-un program de finanţare oferit de Guvernul Norvegiei.” Se pare ca undeva prin vara se poate incepe testarea gratuita.Doamne ajuta in rezolvarea acestor probleme.

 18. Din pacate eu mi-am facut analizele genetice dupa ce am pierdut 2 copilasi. Un articol bun, emotionant si de laut in seama pentru cele ce vreti sa deveniti mame. Pierderea unui copil iti lasa un gol in suflet chiar daca nu se nascuse.Si eu la randul meu am facut sute de injectii cu anticoagulant si am si eu un pui blond pe care il pot strange in brate. Felicitari pentru articol.

 19. Mda… been there, done that. de doua ori chiar. asa e, cica abia pe la al treilea avort cartea spune ca medicii ar trebui sa se sesizeze si sa verifice trombofilia. daaaaar, cand mamica are 34 spre 35 ani (cum aveam eu – deci cu prea putin timp de pierdut), cand nu are probleme financiare si isi permite niste analize destul de costisitoare(si tu, medic, stii asta, pentru ca ii esti prieten de familie), poate ca dupa primul avort ar fi trebuit sa ii dai macar un sindrom antifosfolipidic sa faca…. si nu sa repete TORCH ul (c’mon, care s sansele sa atinga carnea cruda contaminata de o pisica in ultimele cateva luni??)… in fine, dupa al doilea avort, mega-ginecoloaga mea (medic de 600 lei per avort si 4000 lei per cezariana), se mira, ingenuu: cuuuum, nu ti-am dat sa faci mai multe analize???? nu te creeeeeddddd!!! dupa aia, prima ei grija a fost sa testez genetic fatul… asa am aflat ca pierdusem o fetita… In fine, eu de abia atunci m-am trezit la realitate, am schimbat medicul si spitalul, am inceput sa citesc (mai aveam putin si deveneam experta in infertilitate), mi-am facut singura analize (zeci de milioane, poate mai mult de o suta, pe bune…). M-am si filmat pe dinauntru, adica histerografie (alta poveste, mi-au spus ca am un sept incomplet si ca va trebui sa pierd 2-3 sarcini in luna mare ca sa mi se elasticizeze bine uterul)… In fine, dupa o sarcina cu injectii in burta din saptamana 5 (daaaaa, si eu eram in ziua 28 cu analiza de hcg facuta, ba si cu progesteronul…), cu ecografii multe (mai aveau putin si nu ma mai primeau la ecograf) plus un cerclaj….am cel mai minunat copil.. Fetita!!!!!!

 20. Ma regasesc in articol foarte bine si ma bucur ca se scrie despre asta. Simt nevoia sa fac totusi niste precizari. Prezenta unor mutatii ale diversilor factori de coagulare nu inseamna ca persoana respectiva are trombofilie, ci ca are o predispozitie mai mare sa faca la un moment dat un episod de trombofilie (in unele cazuri riscul este foarte mare in sarcina). Factorul V Leiden este o tulburare de coagulare a sângelui. Aceasta nu este o boala. Factorul V este o proteină care este necesară pentru ca sângele să se coaguleze în mod corespunzător. Unii oameni nu au o formă normală a proteinei ​Factor V. În schimb, au o formă diferită numită Factor V Leiden. Acest lucru este cauzat de o modificare (mutație) în gena pentru această proteină. Gena diferită care e vinovata pentru proteina ​​Factor V Leiden este moștenită de la unul sau ambii părinți. La fel si in cazul celorlalti factori de coagulare unde apar diverse modificari genetice, vorbim de o mutatie si nu de o boala.

  Strict legat de Factorul V Leiden, există evidenţe limitate care să dovedească că profilaxia trombofiliilor este eficientă în prevenirea pierderilor de sarcină recurente în cazul femeilor care au o mutaţie a factorul V Leiden (cu toate ca experienta celor mai multe dintre noi dovedeste fix contrariul).

  Rezultatele unor studii observaționale și două studii clinice randomizate sugerează că profilaxia cu heparina cu greutate molecura mica (HGMM) poate îmbunătăţi rezultatul sarcinii la femeile cu trombofilie și un istoric de avort spontan recurent inexplicabil sau pierderi târzii ale sarcinii. Pe de altă parte, alte studii au constatat că HGMM nu aduce niciun beneficiu sarcinii. Colegiul American de Medicilor Chest 2008, opinia experţilor si recomandările recente din ghidurile de bune practici nu recomanda în mod obişnuit tratament antitrombotic pentru femeile cu Factor V Leiden și pierderea sarcinii, din cauza lipsei de dovezi suficiente care să confirme beneficiile. Profilaxia antitrombotică poate fi luată în considerare în cazul femeile cu Factor V Leiden care au avut avorturi recurente inexplicabile sau pierderea sarcinii târziu.
  Acum eu nu stiu daca as risca sa nu fac heparina avand in vedere antecedentele mele, insa stiu cazuri cu diverse mutatii ale factorilor de coagulare care au facut tratamente doar cu aspenter sau doar au monitorizat si au dus sarcina pana la capat fara niciun medicament (dar nu aveau nicio pierdere de sarcina la activ).
  In plus, medicii se impart in mai multe categorii: cei care vor sa fie siguri ca gravida va avea o sarcina ok cap coada si sunt preventivi si doctori care nu considera interventia cu medicamente ca necesara decat in anumite cazuri si nu recomanda nimic. Mai mult, avorturile spontane nu li se par chiar asa o tragedie, pentru ca se incadreaza in statistici (pana la 35% din primele sarcini se termina cu un avort in primul trimestru). Mi se pare ca incet incet trebuie sa ne informam noi ca pacienti mai mult si sa ne interesam de cat mai multe lucruri ca sa putem avea sanse sa fim diagnosticati/tratati corect.

  Cine doreste sa citeasca, am pus mai jos cateva linkuri despre Factorul V, că asta m-a interesat pe mine in special si despre el am citit:
  https://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/21078/4/gupea_2077_21078_4.pdf Factor V Leiden mutation and pregnancy
  http://www.gefaesse.at/download/10_aktuelle_literatur-05-03-2012/Can-Factor-v-Leiden-and-prothrombin-G20210A-testing-in-women-with-recurrent-pregnancy–.pdf
  si un studiu facut in romania, in cluj http://www.tmj.ro/abstract.php?art=8618854669124497

  • Eu sunt de acord cu tine si am citit si eu resursele respective dupa ce am nascut fetita si am Clexane toata sarcina. Si dupa a doua experienta de gravidenie care s-a soldat cu pierderea sarcinii cred ca Clexane nu este neaparat solutia care previne pierderea sarcinii daca ai trombofilie, asta daca nu cumva pierderea a fost cauzata de altceva (din pacate la sarcinile pierdute in primul trimestru nu prea se stiu cauzele). Totusi, dupa aceasta pierdere care a lasat un mare gol si o noua mare teama in mine asupra viitoarelor sarcini, chiar daca s-a intamplat asa nu cred ca as putea la urmatoarea sarcina sa nu fac Clexane daca stiu ca ar putea fi un element care sa previna o alta pierdere. Din studiile pe care le-am mai citit inteleg ca totusi mutatia mea este una care si in aprecierea mintilor luminate din afara Romaniei ar insemna ca trebuie sa fac heparina toata sarcina 🙁

 21. Ma bucur ca totuși povestea are un happy end! Multa sănătate si bucurii va doresc! Multe mămici si viitoare mămici citesc acest blog si povestea ta o sa ajute cu siguranta multe femei. M-am emoționat pana la lacrimi. O îmbrățișare!

 22. La noi calvarul a inceput din 2008 la cateva zile de la nasterea micutei, o printesa frumoasa si grasuta, a doua fetita din familie.In urma mai multor investigati si analize au diagnosticat-o cu trombofilie(in urma unor accidente vasculare cebrebrale neonatale), sarcina fara probleme dusa la termen, Aceasta anomalie s-a dovedit aproape fatala si a lasat urme greu de imaginat pentru multi oameni. Deci are o mutatie de heterozigot pe gena MTHFR , deficit de proteina C si S. De unde?…noi parinti sanatosi, au urmat testarile , cea mai tare chestie ne-a spus-o dr, Uscatescu, ca suntem „frati”.Dupa cateva luni de testari si harti cromozomiale, am ajuns si la un presupus raspuns , din cauza anticonceptionalelor luate timp de 10 ani cu pauza de 2 ani cand am ramas prima data gravida(mamica de fetita de 14 ani sanatoasa , testata genetic si ea).Poate ca avea sansa sa fie un copil sanatos daca inainte si in timpul sarcinii se faceau si testele de coagulare sau cele genetice. Ma bucur ca multe cabine medicale cer si aceste teste pe langa cele dublu, triplu test.

 23. Buna seara!
  Nu am comentat niciodata pe pagina unui blog, nu am postat niciodata pe un forum, dar pentru citesc blogul printesei am hotarat sa scriu. Este pentru prima data cand o fac aici, citind povestea ta, care ma intristeaza si in acelasi timp ma face sa imi ridic
  tot mai multe semne de intrebare legat de acest acest diagnostic atat in calitatea mea de tanar medic cat si in calitate de pacienta
  cu state vechi cu aceasta boala. La 17 ani am facut o tromboflebita venoasa profunda pe subclavia mijlocie. Dupa un an de anticoagulante, analize peste analize am facut un hemoperitoneu cu 2 litri de sange in abdomen de la un chist ovarian rupt eclatat in cavitatea abdominala din cauza anticoagulantelor. Diagnostic: Trombofilie. La momentul acela nu existau atatea inveatigatii genetice, analize asa de amanuntite. Se dozau proteina S, C ATIII, etc. Au trecut 10 ani de la episodul respectiv si a venit momentul sa ma gandesc serios in a deveni si eu la randul meu mama. Acest lucru s-a si intamplat pe 20 septembrie 2014. Inainte de a ramane insarcinata fiind medic am mers sa imi fac toate analizele genetice legate de trombofilie stiind riscurile la care ma expun atat eu, dar si eventualului bebelus pe care mi-l doream,datorita evenimentelor trombotice din trecut. Rezultatul tuturor testelor:MTHFR pozitiv homozigot. Problema mea insa nu era rez.acestei analize ci ce mi se intamplase in trecut. Minunea s-am intamplat si am ramas insarcinata. Am dus sarcina pana la capat cu bine, nu am facut trat. anticoagulant decat cu 2 sapt inaintea operatiei de cezariana si 5 saptamani dupa. Am monitorizat sarcina cu strictete fiind urmarita de o echipa formata din 4 medici:ginecolog, hematolog,cardiolog si medicul de imagistica medicala care facea ecografiile. Am un baietel perfect sanatos.
  Ce m-a determinat sa scriu aici este ca pentru mine acest diagnostic de trombofilie mi se pare unul mai degraba de ultim „trend” decat unul bazat pe dovezi medicale. In calitate de medic iti spun ca nu exista dovezi genetice clare prin care sa se demonstreze ca avorturile repetate si sarcinile oprite in evolutie se datoreaza trombofiliei. Romania nici macar nu are studii concrete legate de paciente cu aceasta boala. Mai nou este o raritate o gravida fara aceasta boala. Sunt indicate de rutina aceste analize genetice legate de trombofilie la o multime de femei care nu ar trebui sa le faca. Daca s-ar face un studiu pe paciente sanatoase care nu au avut in trecut pierderi de sarcini este posibil si lor sa li se depisteze gene pozitive. Mi se pare o ineptie sa dai tratament anticoagulant in preconceptie sau alte tampenii pe care le-am auzit despre gravidute carora le-au iesit pozitive nu stiu ce analize si sunt diagnosticate cu trombofilie. Orice analiza trebuie corelata cu clinica. Asta e parerea mea. Mi-ar placea ca in curand lucrurile sa se schimbe si de acum incolo orice sarcina pierduta sa nu mai aiba ca si explicatie trombofilia ci mai degraba sa se faca studii mult mai amanuntite si sa se demonstreze ce sta la baza acestor lucruri atat de triste din viata viitorilor parinti. In unele din cazuri poate chiar trombofilia este explicatia, dar in multe poate nu. Sunt mamici care au pierdut sarcinile urmand cu strictete tratamentul cu anticoagulant sau altele care au facut Clexane pe parcursul sarcinii fara sa fie nevoie de asta.Acest lucru ar trebui sa ne puna semne de intrebare si sa ne moniteze in a cauta raspunsuri. Este un lucru bun, ca analizele se vor face gratis pentru viitoarele mamici, dar sper sa nu vina ziua cand o sarcina nu mai poate fi dusa la capat decat cu tratament anticoagulant ca au iesit pozitive pe hartie nu stiu ce teste genetice pe care si eu mi le-am facut platind cateva zeci de milioane. Sper cu aceasta ocazie, venita odata cu gratuitatea acestor teste sa se faca studii pe pacienti si sa se gaseasca explicatii cat mai de actualiatate legate de trombofilie, tromboze, evenimente cardiace, sarcini oprite in evolutie, avorturi spotane, consumul de anticonceptionale, terapia anticoagulanta si etc. Tot ce este genetic este inca foarte relativ. Va urez sanatate tuturor!

  • Am foarte mare încredere si respect pentru medici, asa ca nu o sa contesc nimic din ce ai spus!
   Doar întreb asa: ce ai fi facut in locul meu daca hematologul, in urma analizelor genetice (mutatie gena PAI, mthfr, leiden) si de sânge, plus istoric de sarcina pierdută a hotarat ca ai nevoie de anticoagulant inca din prima zi de sarcina, ai fi zis ca tu nu vrei sa fii in „trend”?
   Sunt câteva cauze suspectate atunci cand o femeie suferă un avort spontan sau i se opreste o sarcina din evoluție..la mine au fost eliminate toate si s-a ajuns la trombofilie si se pare ca ori asa a fost ori am fost norocoasa in sarcina asta.
   La a doua vizita a mea la hematologie am întâlnit o doamna însărcinată care pierduse o fetita perfecta de 3,6 kg la 38 saptamâni si câteva zile, fetita care la toate ecografiile era perfecta, chiar si la cea de 38 s, femeia având toate analizele ok. I s-a spus la cauzele morții fătului ca un tromb i-a oprit inima. Nici ea nu cred ca ar fi vrut sa riste si sa stea fara anticoagulant pt ca avea doar mutatii genetice, nu si manifestarea unei trombofilii in sânge.
   Sper sa fie mai multă lumina pe tema asta in viitor pt ca e nedrept ca mii de femei sa treaca prin astfel de Suferințe si sa se agate de orice diagnostic mai clar decat „1 din 5 sarcini incipiente se termina cu o sarcina pierdută, organismul nu era pregătit, etc”. Mai grav mi se pare atunci cand nu ai nimic in neregula si nu exista un next step, sau atunci cand ai si ceva predispozitie de trombofilie si iei pastile/injectii dar tu continui sa pierzi sarcini, ceea ce înseamnă ca trebuie săpat beyond that, ca e ceva mai rau de atat si e un domeniu prea putin explorat!
   Eu nu am vrut sa fie un post cu polemici medicale, sunt un biet economist si m-am lăsat pe mana profesioniștilor din domeniu, am vrut doar sa prezint experiența mea cu trombofilia pt ca am întâlnit si cazuri cu femei ce au pierdut 7 sarcini si nimeni, nici un medic nu le-a recomandat pachetul de trombofilie.

  • Buna seara
   In nici un caz raspunsul meu la articolul scris de tine nu trebuie sa starneasca polemici. Nici pe departe,eu nu am vrut asta. Este extrem de laudabil faptul ca tu ai scris aici experienta ta si sunt sigura ca ai avut drept scop informarea viitoarelor mamici legat de aceasta afectiune (trombofilia). Starea de hipercoagulabilitate este fiziologica in orice sarcina. Partea proasta vine atunci cand coagularea depaseste un anumit nivel si atunci poate afecta atat mamica cat si fatul. Tu mi-ai adresat o intrebare. Ce as fi facut in locul tau. Poate as fi facut exact ce ai facut tu. Nu stiu. Si eu am facut tratament anticoagulant in sarcina. Mai sunt multe intrebari fara raspuns, dar prin demararea programului cu gratuitatea analizelor de trombofilie vom mai afla din raspunsuri.Toate cele bune tuturor!

 24. Este un coșmar putin spus este un Infern sa treci printr-un chiuretaj sa iti face pachetul de trombofilii si sa afli ca esti ok cu coagularea!Prima sarcina s-a oprit din evolutie la 8 saptamani.A doua sarcina mult dorita,dupa ce am trecut de 14sapt m-am bucurat,(dl dr mi-a spus ca daca trec de 14 sapt e ok) eu stand in fiecare zi cu frica in sân sa nu se oprească din evoluție cu toate ca testările făcute la Fundeni erau in limite normale!Si…la 18 saptamani si 5zile fac o ECO de rutina 4D si aflu ca fetita mea e plurimalformata!Am simțit ca pică cerul pe mine!Am refuzat sa cred ce mi-a zis Dna dr si a doua zi fac ECO la alt medic,si de aici a început infernul pt mine!Mi-a confirmat aceleasi anomalii ca prima dr.Am discutat cu dl dr care imi monitoriza sarcina de la 5 sapt ca singura soluție medicală este întreruperea sarcinii pt ca fetita daca se nastea era o leguma toată viata!Nu ma pot exprima in cuvinte ce era in sufletul meu si al soțului cand am decis întreruperea sarcinii,practic am născut natural stand 1zi in contracții!A fost cel mai cumplit episod din viata mea,inca sunt afectată si afectată bine psihic,plâng zilnic!Viitoare mămici daca ca doriți un bebe înainte de a rămâne sa va faceti si analizele cromozomiale cat si soții voștri!Din păcate cat am stat internata in spital am vazut f multe cazuri cu feti malformati sau avorturi spontane!

 25. Si acum, si cand am citit articolul printesei de acum cativa ani, si de fiecare data cand aud de o graviduta, mi se strange si mie inima…Si imi aduc aminte ca undeva e un suflet care n-a apucat sa se nasca. Tot asa, sarcina oprita din evolutie la aprox 7 saptamani..nu s-a eliminat nici dupa 2 sapt, nici cu tratament medicamentos, asa ca a trebuit sa merg de buna voie sa fac intrerupere de sarcina.
  Acum am un baietel extraordinar, dar si la el primele luni au fost cu iminenta de avort (sangerari puternice, incepand de la 5 saptamani). Slava domnului totul a fost bine. Si mai ales pentru mine, un ajutor imens a fost medicul care m-a incurajat si m-a ajutat sa imi revin psihic dupa prima pierdere, iar apoi sa privesc cu optimism a doua sarcina, chiar si in toiul problemelor.
  Asa ca da, medicul conteaza.

 26. O alta boala genetica de luat in calcul si, totusi neglijata, este beta – talasemia majora. Fetita mea a fost diagnosticata cand avea 2 luni. Sunt multe de spus despre aceasta boala.

 27. Ma bucur pentru tine ca finalul este fericit! Din pacate in cazul meu, dupa 4 sarcinii oprite din evolutie, toate analizele normale, inclusiv trombofiile(inclusiv ale sotului sunt perfecte)…doctori nu stiu ce sa-mi spuna decat ca sunt un caz interesant! A evoluat atata medicina, si cu toate astea nu se exista raspunsuri pt multe ;(((

  • Buna.
   Investigatiile au continuat? Ati reusit sa aveti o sarcina dusa la capat? Daca da,cum?

 28. Ma bucur pentru tine ca finalul e fericit, ai avut noroc si de doctor.
  Eu am ramas insarcinatat dupa 2 ani de incercari, am trecut cu bine de primul trimestru, in al doilea insa am avut repetate sangerari, aveam placenta joasa. Apoi lichidul a devenit foarte putin si analizele indicau o coagulare ridicata ( 2 posibile semne ale trombofiliei care au fost ignorate de doctorul meu). La 31 de saptamani doctorul imi da sa iau un pumn de pastile care ar avea un efect asupra coagularii ( nu era aspenter). A doua zi, fetita mea moare. Am trecut printr-o nastere de groaza, apoi am inmormantat toate visele noastre legate de fetita Maria intr-un sicriu mic si alb… Avea 1700 g, era frumoasa, era sanatoasa, dar facuse o hemoragie pe creier si murise de hipoxie, posibil sa nu se fi oxigenat creierasul. Nu cred ca voi afla vreodata sigur motivul din care a murit. Luna urmatoare deja faceam analizele de trombofilie. Au iesit pozitive 3 mutatii. Doliul era greu de suportat si atunci s-a intamplat ceva ce mi-a dat un motiv sa merg mai departe, la doar 2 luni dupa tragedie am ramas din nou insarcinata. De data asta am fost urmarita cu atentie de 2 doctori obtetricieni si un hematolog, am facut injectii anticoagulante. Sarcina a decurs bine, dar va imaginati cat de frica imi era. Apoi a venit ziua in care am nascut, am avut parte de o nastere extraordinar de frumoasa. Si acum am in brate un baietel care imediat face 1 an, pe 1 aprilie. Dar mereu va ramane trauma prin care am trecut si intrebarea ” cum ar fi fost daca fetita mea traia?”.

  • buna,
   ma numesc adriana iar povestea mea este urmatoarea:
   la 38de ani am ramas insarcinata, am asteptat cu nerabdare sarcina si totul a decurs normal pana in saptamana 36 cand la eco medicul mi-a zis ca ceva nu e in regula si trebuie sa fac cezariana, ca nu am destul lichid dar mai pot astepta 2 zile , zile in care bebele a suferit in burtica, rezultatul: cosmarul vietii mele si tragedia de pe urma careia inca nu mi-am revenit, Tudor a trait doar 2 zile si nici acum nu avem un raspuns , dupa doi ani de asteptari am ramas din nou insarcinata, teama m-a cuprins dar mi-am impus sa gandesc pozitiv, la 6 saptamani medicul mi-a zis ca inimioara nu ii bate cum trebuie, si sa vin peste o saptamana, cand inima bebelasului a incetat sa bata, nu pot descrie durerea care m-a cuprins si eternele intrebari de ce? de ce? pentru ca dupa pierderea baiatului am fost cu analizele la medici,am facut cariotipul ambii, am aflat ca bebele( era fetita) era perfecta din punct de vedere genetic si atunci de ce s-a oprit in evolutie? se pare totusi ca medicina cel putin la noi nu a evoluat pentru a ne da niste raspunsuri sau am avut eu ghinionul de a da peste niste medici care nu si-au dat tot interesul stiind deja ca am trecut printr-o tragedie. Si da am facut si testele genetice, am facut si cele de coagulare, am trombofilie cu risc mediu, doctorul hematolog mi-a zis, ramai insarcinata clexane, aspenter, acid folic, sunt asa de derutata, pe cine sa crezi , aceste tragedii m-au facut sa-mi pierd increderea, in mine, in medici, dar imi doresc mult sa am un bebe in brate.
   si intr-adevar aceste analize nu sunt ieftine, dar le-am facut , ii intrebam ce mai trebuie facut, sa fie totul in regula, si eu am primit acest raspuns, sarcina se poate opri in evolutie si noi nu stim exact de ce, e atat de greu.
   va imbratisez si va doresc numai bine

  • As vrea sa iti spun trei lucruri despre care eu SIMT ca au contribuit la succesul sarcinii mele nr 3:
   –intre avortul nr 2 si luna in care am ramas insarcinata cu fie-mea am luat zilnic aspenter si acid folic – adica 7 luni
   – in perioada in care pierdusem sarcinile anterioare (sapt 8 aproximativ), noua mea ginecoloaga a insistat sa ma interneze un week end dintr-un motiv minor (il consideram eu). in ciuda protestelor mele, am stat sambata-luni legata de perfuzii. vineri, bebele avea 4 zile intarziere in dezvoltare. luni – o luase cu 7 zile INAINTE.
   – am facut clexane (de fapt varianta alternativa, imi scapa acum denumire) din saptamana 5, si am luat in paralel aspenter 3 saptamani (pana la internare). pe la mijlocul sarcinii, am fost la Dr. Avram (un medic foarte bun, concurenta dr. Uscatescu din cate inteleg). mi-a spus clar parerea dansei ca in ceea ce ma priveste, injectia cu anticoagulant a fost TOO MUCH (ar fi fost suficient aspenterul). si eu am intrebat: dar daca fac injectia, fatul este in vreun fel afectat negativ? si a spus ca NU.

   in alta ordine de idei, fetelor, nu asteptati sa pierdeti 2-3 sarcini ca sa faceti aceste analize, daca ginecologul nu vi le prescrie, schimbati-l sau pur si simplu faceti-vi-le de la voi putere….

 29. Este foarte foarte trist ce se intampla, si eu am trecut printr-o sarcina oprita in evolutie la 7 saptamani, nu am facut analizele de trombofilie, iar a doua sacina am dus-o cu bine la sfarsit, si am fost mai atent monitorizata (INR, APTT, etc…si fluxuri monitorizate ecografic)
  Eu cred ca avem atat de multe avantaje acum pentru ca avem acces la informatii!
  Doamnelor, informati-va, cautati tot despre tot, goolge, forumuri, blog-uri ca acesta. Nu e suficient sa ne punem increderea in primul medic la care ne ducem.
  Eu dupa sarcina oprita in evolutie am facut chiuretaj pentru ca nu se elimina. Si m-am pricopsit cu niste probleme. Medicul meu de atunci mi-a dat sa fac niste analize generice…si cam atat. Atunci am inceput eu sa ma informez, sa caut. Asa am aflat si despre trombofilie. M-am diagnosticat singura cu sinechie uterina conform simptomelor, din cauza chiuretajului.
  Apoi am fost la 3 medici care nu m-au luat in seama si mi-au dat alte analize de facut (inutile in cazul meu) pana am ajuns la o doctorita prin recomandare, care imediat a fost de acord cu mine si m-a operat. La 3 luni dupa am ramas gravida, mi-a urmarit sarcina si cu ea am si nascut un baietel perfect. A fost medicul care mi-a castigat increderea pentru ca m-a ascultat si m-a incurajat sa ma informez mereu.
  Este foarte bine ca avem bloguri ca acesta unde sunt atinse subiecte delicate, si sper ca vor fi din ce in ce mai multe femei care vor lua informatiile de aici si vor aprofunda. Sunt foarte foarte multe surse de unde putem obtine macar un punct de plecare spre vindecare (daca este cazul) sau spre minunea de copil atat de mult dorita.
  Multa sanatate tuturor!

 30. Din pacate nu toti medicii sunt informati despre acesta boala, medicul meu a considerat ca e la moda aceasta boala (probabil daca ar fi fost femeie si ar fi suferit o pierdere si-ar fi schimbat parerea). Dupa doi ingerasi am reusit sa vedem ochisorii albastri ai puiului blond

 31. Trombofilia… in cazul meu nedescoperita la timp+ incompetenta medicilor a dus la pierderea sufletelului meu,la 35 sapt de sarcina in urma cu un an jumate :(((

  • Imi pare rau, si eu am trecut prin asta, la 23de saptamani ,am pierdut sufletelul meu de baietel.Totul din cauza trombofiliei spun medicii.Pe 1 martie la ora 8:30 m.am trezit intr.o balta de sange. Am ajuns la spital de urgenta. Pana pe 9 martie am stat la pat pe perfuzii. Sangerarea nu se oprea. Au descoperit ca in placenta se afla langa bebelusul meu un hematom mai mare decat el.De la acel hematom placenta se dezlipea tot mai mult. Mi.au facut transfuzie de sange pt ca hemoglobina ajunsese la 8 aveam tensiunea 7,5. Pe data de 9 martie am trait cel mai mare cosmar al vietii mele. Dr a venit la mine in salon si mi.a spus ca trebuie sa renunt la bebe altfel viata mea ar putea fi in pericol. Mi.a spus ca daca mai astept pot muri.Baietelul meu era in viata inimioara ii batea. M.au bagat de urgenta in sala de operatie si mi.au facut cezariana. Mi.au scos bebelusul… Am pierdut prima sarcina obtinuta dupa 13 ani , timp in care nu am ramas niciodata insarcinata. Pe data de 14 martie m.au externat in stare ” vindecata”. Este cumplit cat poate suferi o femeie dupa o pierdere a sarcinii. Acum va trebui sa merg la hematologie pt investigatii si de abia dupa 1 an jumate sa incercam sa concepem un bebelus. Trombofilia nu a dat nici un simptom nu am stiut ca am aceasta boala decat dupa ce a fost prea tarziu….

 32. Bună mamici! Și eu am trombofilie descoperita după 2 sarcini pierdute. Setul complet de analize l-am făcut în 2013 la o clinica privata în București și m-au costat 1200 lei. Nu înțeleg de ce unde întorc capul fiecare femeie suferă de aceasta boala, Aspenter peste tot și Clexane (care se găsește destul de greu) zi de zi! Nu neglijați faptul ca puteți suferi de aceasta boala și faceti-va investigațiile înainte de a plănui o sarcina. Este crunta experiența unui avort (2, 3) și mai bine preveniți decât sa suferiți mai târziu.
  Multă sănătate și bebeluși blonzi sau bruneți sănătosi! 🙂

  • „Nu înțeleg de ce unde întorc capul fiecare femeie suferă de aceasta boala”
   De ce? Pentru că medicii au dat anticoncepționale fără discriminare iar noi le-am luat ca pe niște bomboane minunate care ne rezolvă problemele. Prin 2002 când am mers pentru prima dată la cabinetul de planificare familială dr de acolo mi-a spus că nu se cunosc prea multe efecte adverse ale pilulelor și deci probabil nu au. Și toată lumea primea aceleași pastile. Mi se ridică părul pe mine de groază când mă gândesc la ce prostii am făcut. Și mă îndoiesc că s-a schimbat situația, mă îndoiesc că sunt mulți medici care să recomande testarea genetică iar adolescentele de azi își planifică viitoarele avorturi.

  • Tiza mea, mutatiile geneticele sunt genetice, nu ti le provoaca anticonceptionalele. Daca citesti cu atentie o sa vezi ca tocmai…daca ai mutatiile genetice nu e bine sa iei anticonceptionale, pentru ca ai predispozitie la trombi.
   Daca nu ai aceasta predispozitie, in multe cazuri anticonceptionalele sunt chiar indicate (vezi tratamentul SOPC sau endometriozei…)
   Nu poti da vina pe medici pentru problem genetice…poate pe poluare, E-uri si alte porcarii din mancare, si poate nici asta nu e relevant decat pentru generatiile viitoare.
   Aceste problem sunt des intalnite acum pentru ca se stie de ele si se pot determina, spre deosebire de pana acum cand se pierdeau sarcini fara explicatii.

  • Eu am înțeles din povestire că anticoncepționalele activează aceste probleme și că asta este explicația medicului care înainte căuta cazuri de trombifile și nu găsea iar acum caută cu lupa cazuri sănătoase fără prea mare succes.

  • Da, intradevar, anticonceptionalele pot activa daca exista predispozitia…intrebarea din articol este de unde exista predispozitia la foarte multe femei….

 33. Eu am doi copilași unul de 3 si o fetița de 8 luni si din fericire nu au fost probleme in sarcina, dar medicul meu m a trimis sa fac încă de la 6 saptamâni niste analize pt coagularea sângelui, timp si încă ceva si din cate am înțeles el încearcă sa elimine acest risc la toate sarcinile. Eu cred ca pentru viitoarele mămici contează f mult medicul la care merg.

 34. Buna
  Ofer gratuit 9 seringi de innohep 0,45; ma puteti contacta pe adresa mari.coman@yahoo.com.
  Am fost diagnosticata anul trectut dupa pierderea unei sarcini la 7 saptamani cu trombofilie mutatie v leiden; am ramas din nou insarcinata si am facut tratament cu aspenter, aspirincardio, clexane, innohep, inapoi pe clexane si am nascut pe 08.01.2015 un baietel , sufletul meu.
  Sanatate multa si niciodata sa nu va pierdeti speranta!

 35. Buna. Vresu si eu sa-mi scriu oful. In 2013 am ramas insarcinata si eram fericiti ca vom deveni parinti. M-am dus la doctor la 9 saptamani si am aflat ca am o sarcina molara si ca trebuie sa fac avort. Am suferit enorm nu mi s-au uscat ochii pana nu am facut chiuretajul. Dupa doctora mi-a zis ca nu am voie sa am bebe decat dupa un an de zile.Am facut BHGG repetat si valorile au revenit la normal. In mai 2014 am fost la doctora si mi-a zis ca am voie la bebe. Asaca in august am ramas din nou insarcinata. Eram fericita dar in acelasi timp speriat ca sa nu trec iar prin clipe grele. Am fot tot la aceeasi doctorita. Totul a decurs bine pana la 10 saptamani csnd am inceput sa sangerez. Am plecat la spital diagnosticata cu decolare de placenta. Am sat 2 saptamani in spital. Am fost la 13 saptamani la ecografie era ok, doar ca a aparut ceva la placenta si doctora nu stia ce e. Am mers sa fac amniocenteza si am aflat ca am hematom la placenta si bebe a ramas in urma cu dezvoltarea cu o saptamana in urma cu dezv. Iar doctora m-a linistit ca nu e in urma cu dezvoltarea si ca nu e hematom la placenta dar nustie ce e. Am facut nenumarate ecografii ca sa aflu ca am un lac placentar si ca bebe ramane in urma cu dezvoltarea, iar doctora mea imi zicea ca nu e adevarat. Am facut toate analizele care mi s-au cerut. La 29 de saptamani am inceput sa sangerez si sa am contractii. Am sunat-o pe doctora si mi-a zis sa ma duc la Municipal ca la spital unde lucra ea nu avea conditii pentru prematuri. Am fost la Municipal si mi-au zis ca am 2 hematoame pe placenta. Am sunat-o pe doctora si mi-a zis sa fac 10 injectii de nospa cu scobutil si sa plec la Municipal daca nu sunt bine. Am sunat-o pe sora mea si mi-a facut programare la doctorul ei. El mi-a facut ecografie si mi-a zis ca bebe nu e bine si ca a tamas in urma cu dezv cu 4 saptsmani si pot sa nasc in orice moment. Am facut pragramare la el la el la eco, insa nu am mai fost ca am ajuns la spital si la 31 de saptamani am nascut o fetita de 920 de grame. Nu i s-a dat nici o sansa de supravetuire. Asa ca am luat decizia si botezat-o. A luptat enorm a trecut de o multime de probleme la 2,5 luni inimioara ei a cedat iar acum e un ingeras cate ne vegheaza ne este ff greu s-a rupt o bucata din noi. Am fost la doctorul cu care am nascut si mi-a dat sa fac si eu amaliza de trombofilie. Sper sa am si eu um puiut cu ochi albastri si blond cum era si puiutul meu Maria. Dumnezemu sa o odihneasca. Un sfat pentru viitoarele mamici daca vi se pare ca ceva nu e in regula cu satcina consultati o mie de medici ca sa aveti sansa sa va bucurati de puiul vostru.

 36. Am un baietel nascut prematur pe fondul unei preeclampsii severe,sanatos din fericire, si doua sarcini pierdute la 9 sapt.am sugerat dr mele ca doresc sa fac investigatii suplimentare, insa ea considera ca asa a fost sa fie…
  eu doresc sa fac investigatij pt trombofilie caci am predispozitie din partea ambilor parinti si nu doresc sa mai trec nepasatoare prin avorturi spontane …poate sa imi recomande cineva un ginecolog din iasi care monitorizeaza cu pricepere sarcini cu trombofilie, si un hematolog?
  la bucuresti la sp universitar tb sa facem programare pt analizele de tombofilie?

 37. ma bucur ca am gasir acest blog. de azi dimineata caut informatii despre trombofilie. mai precis, dupa ecografia de 13 saptamani, medicul meu mi-a recomandat sa fac un pachet pt trombofilie (aveam IR pe artera uterina dreapta crescut). Asa ca m-am prezentat la un un centru de genetica si am facut factor V Leiden (negativ), Factor II (protrombina) G20210A (Negativ), MTHFR C677T (Negativ), MTHFR A1298C (Negativ), iar PAI-1 POZITIV Genotip Homozigot. Urmeaza sa primesc si rezultatele in forma completa (presupun cu toate valorile) si apoi consult la hematolog si apoi la ginecolog. Intre timp, cam speriata de toate discutiile de pe internet, mi-am programat o eco saptamana viitoare (primul loc disponibil) sa vad ca totul e bine.
  Citind experientele voastre cu dr. nu pot decat sa ma bucur ca nu am apucat sa ajung la vreo sarcina pierduta ca sa mi se recomande analize pt trombofilie. La eco mi-a masurat de 3 ori IR pe artera uterina dreapta. Sper ca medicul de la eco si ginecologul sa dovedeasca acelasi profesionalism pana la capat si sa ne bucuram de baietelul care ar tb sa se nasca in dec.

 38. Intr-adevar e o problema care merita a fi analizata inainte sa te trezesti in GOL.. Am pierdut si eu o sarcina in octombrie anul trecut.. Batai puternice de inima pana in ultima clipa, dar tot degeaba. Am avut o doza mare de ghinion in a ateriza pe mainile unor oameni sa spunem „dezinteresati” si nu m-am ales cu nicio explicatie.. Am incercat de atunci in zadar sa „producem” alta minune, iar acum am decis sa imi fac programare la cel mai recomandat medic de prin Cj si am reusit. Mi-a recomandat imediat sa fac analizele pt trombofilie, ca apoi sa pot incepe tratamentul de stimulare cu Clostibegyt, Onitrell si Utrogestan (asta daca e totul ok, in caz invers si tratamentul va fi diferit).. Astept sa fac zilele astea analizele si sper ca si puiul blond ca OMul meu sa isi faca aparitia in curand!! 🙂

 39. Ma rog sa reusim toate sa ne tinem in brate copiii, insa pana atunci va spun pe scurt povestea mea. Am pierdut 3 sufletele si mult timp pretios atat in tara cat si in afara si constat ca nimeni nu stie inca ce am si de ce nu reusesc sa-mi tin in brate copilul. Acum un an si jumatate, dupa ce am pierdut prima sarcina la 9 sap am inceput sa investighez. Primul lucru aflat a fost ca rezerva mea ovariana este aproape de 0, desi am doar 28 de ani, astfel ca medicul de atunci mi-a recomandat sa fac FIV pt a nu mai pierde timpul si asa am si facut. Am facut un transfer de ziua a 2-a si va mentionez acest lucru, deoarece ulterior in strainatate mi s-a spus ca nu exista asa ceva, ori ziua a 3-a ori ziua a 5-a, iar la noi in tara e ceva normal. Evident ca nu s-a prins deloc. Am avut insa norocul ca la putin timp dupa acest esec sa raman din nou insarcinata natural, un miracol a considerat doctorul tinand cont de AMH-ul meu (rezerva ovariana foarte redusa). Din pacate si aceasta sarcina s-a oprit tot la 9 saptamani, desi am facut un tratament de sustinere puternic, inclusiv Clexane, asa ca am solicitat sa fac o analiza genetica a bebelusului si am facut cel de-al doilea chiuretaj. Despre durerea sufleteasca si depresii nu va mai spun nimic. Va precizez ca am fost la foarte multi doctori recunoscuti din Romania si am cheltuit incredibil de multi bani cu speranta ca o sa reusesc sa descopar DE CE si empatizez din suflet cu toate cele care ati simtit indiferenta doctorilor si care dau din umar si pe care daca incerci sa ii indrumi te refuza si se simt lezati insa nu au cum sa inteleaga durerea noastra. Continui povestea.
  Ulterior am aflat de la analiza genetica ca bebele avea o boala grava Trisomia 14 si acesta fusese motivul pt care incetase din viata si am dedus ca si la prima probabil era aceeasi situatie. Afland acest lucru am hotart sa-mi fac analizele genetice si s-a confirmat ca am o anomalie cromozomiala (translocatie robertsoniana) inexplicabila si mi s-a spus ca cel mai probabil datorita unor radiatii foarte puternice, tinand cont si de rezerva ovariana redusa. Astfel ca am hotarat sa ma investighez in afara, mai exact in Grecia unde mi s-a spus ca trebuie sa fac din nou FIV dar de data aceasta cu PGD (analiza genetica a embrionului) pt a evita sa se mai intample din nou tragedia. Marturisesc ca mi-am pus toate sperantele si am facut datorii peste tot pe care o sa le platesc toata viata cu speranta ca asta era sansa mea. Asa ca dupa multe drumuri si mai multe punctii, deoarece trebuia sa strangem mai multi embrioni, iar eu nu produceam, am reusit sa obtin 2 embrioni de ziua a 5-a sanatosi din punct de vedere genetic, pe care i-am si transferat si s-a prins unul. Am facut un tratament foarte complex de sustinere inclusiv CLEXANE si eram convinsa ca nimic nu se mai poate intampla, deoarece gasisem problema si o rezolvasem, insa din pacate saptamana trecuta, din nou la 9 saptamani inimioara nu a mai batut. Durerea este inexplicabila, dar strigator la cer este faptul ca dupa ce mi-am facut toate analizele posibile, am facut toate tratamentele posibile, am cheltuit mai mult decat pot sa platesc, am fost la multi doctori, inclusiv in strainatate…acum nu mai stie nimeni nimic. Daca pana acum stiam ca am o problema genetica, acum cu sufletul si mai distrus trebuie ii cred pe doctor ca o sa fie bine, desi nici ei nu stiu ce am. Nu pot sa va explic suferinta, insa sunt hotarata sa nu ma dau batuta, si daca pana acum am facut mii de analize si tratamente, acum am de gand sa apelez la Cel de Sus sa ma ajute pt ca aici pe pamant se pare ca nimeni nu poate sa o faca. Din pacate eu am fost la atatia doctori, am facut atatea analize, atatea tratamente incat nu mai imi gasesc speranta aici. Cred insa ca nu trebuie sa ne dam batute si ca sunt doar niste incercari peste care trebuie sa trecem si doar asa o sa reusim.
  Ma rog pt toate femeile care isi doresc un copil sa ne ajute Dumnezeu.

  • Buna!
   Imi cer scuze ca scriu atat de tarziu, dar poate iti va fi de folos. Ai facut analiza pentru NK (natural killers)? Am vazut si la tv un episod dintr-un documentar si era o tipa care pierdea sarcinile si nu se stia de ce…se oprea inimioara fatului. Cazul era in Anglia si au testat-o pt NK-uri si a reiesit ca avea valori f mari…practic corpul ei omora bebele. A facut tratament cu intralipide, parca ceva de genul si a resusit sa aibe pana la urma 2 copii.

 40. Ma bucur din suflet ca finalul povestirii tale e unul fericit. Si noi ne dorim copii, enorm. In februarie, anul acesta, am aflat ca sunt insarcinata. toate bune si frumoase, familia in culmea fericirii, etc, dar noi, in al noualea cer. de sarbatorile de paste am facut un drum mai lung cu masina. seara tarziu inainte de culcare am observat catevaa pete rosii. m-am speriat, dar am pus vina pe drumul lung si greu. Eram prea fericiti. cand ne-am intors acasa, am mers la un control. deja inimioara nu ii mai batea. aveam 9 saptamani. nu imi puteam lua ochii de la monitar cu speranta ca doamna doctor se inseala. a doua zi, calvarul. acum suntem in perioada analizelor. s-a adeverit ceea ce imi spunea doamna doctor. Trombofilie. Mutatia MTHFR A1298 (genotip heterozigot). Suntem foarte debusolati. Am citi mii de lucruri despre trombofilie , dar imi tot pun intrebarea, de ce?? de ce unei familii care isi doreste enorm copii?? cu ce am gresit sau … nici nu mai stiu ce sa credem. Decat sa asteptam deocamdata. Mi-a facut programare dr. hematolog abia in 17 noiembrie.

  Suntem foarte nerabdatori si speram ca vom avea si noi un omulet in casa sau chiar doi.
  Eventual, voi reveni cu detalii cand voi afla si eu detalii. Pana atunci, multa fericire si bebei sanatosi.

 41. Acum în urma cu 8ani, am născut o prințesă superbă, după 9 luni de chin, 9 luni de dureri zilnice, 9 luni de stat la pat, cu pumni de medicamente, injecții, perfuzii, internări și iminență de avort continuă..am reușit cu ajutorul unui medic dedicat dar si cu ajutorul lui D zeu..eu m-am rugat de la început Sfintei Parascheva, mult, enorm, pt ca eram disperată să reușesc sa o aduc pe lume sănătoasă..coincidență sau nu, ea s-a nascut pe 13 octombrie, la 23 și 15 min, în prag de Sf Parascheva..eu sunt din Iași..O cheamă Sabina Paraschiva si e o minune!Acum un an jum am decis ca aș avea curaj să încercam din nou, cu toate ca bănuiam la ce să mă aștept..a durat peste 15 luni să văd cele două liniute..bucuria a fost peste margini, și după 5 teste, m-am dus la control..la eco medicul nu a putut vedea prea multe, mai mult un pucticel..spunandu mi ca sarcina era prea mică încă.pt ca bhcg era 520 pt sapt 4, m-a programat peste 10 zile..nerăbdătoare, dar cu multă teamă în suflet, pt ca parcă simțeam ceva..mi s-a confirmat „sarcină oprită din evoluție..”A urmat un chiuretaj dureros, și o mâhnire și o tristețe fără margini..de ce s-a intamplat?!nimeni nu știe..dar mi-a dat acid folic iîn aceste 3 luni de pauză, și la pozitivarea testului un aspenter pe zi..Dar eu mi-am făcuto programare

 42. la hematolog pt a face niște teste de coagulare a sângelui..sunt sigură ca voi reuși, dar nu mai am puterea să risc nimic..mărog la Dzeu sa-mi mai dea o dată în viața asta bucuria de a ține la piept un puiuț de om..nu va pierdeți speranță, oricât de greu pare, vom
  reuși..

 43. Dragile mele, si eu am pierdut o sarcina si ulterior s-a dovedit ca am trombofilie. Dar stiti ce ma doare cel mai tare? Faptul ca am cerut in mod expres sa fac testele de trombofilie inainte sa raman insarcinata,indiferent de cost si niciun medic nu mi-a dat recomandare pentru ca au zis ca nu am de ce, nu am in familie caz de trombofilie, nu am avut sarcini pierdute, nu se justifica si ei stiu mai bine decat mine. Nici dupa ce am pierdut sarcina dna dr ginecolog nu a vrut sa imi dea sa fac analizele.mi-a zis ca de abia dupa a 3-a sarcina pierduta se recomanda. Doar ca de data asta nu am mai ascultat de nimeni, am schimbat medicul si mi-am facut analizele.

  Poate pentru unele femei nu e mare lucru, dar pierderea unei sarcini, mai ales dorite, e traumatizanta si dureroasa pentru intreaga familie, nu doar pentru mama.

  Sanatate multa si copii sanatosi!

 44. Bună tuturor
  Eu am dus prima sarcina pana la 38 de saptamani și 5 zile și înainte cu 3 4 ore sa ajung la spital copilul murise fără sa stiu. Doar când am ajuns la spital am aflat aceasta veste groaznica și nu o doresc nimănui sa o audă , a fost un băiețel de 3300 g pe care l.am nascut normal, a fost si va ramane pentru noi o minune de copil si sufletul nostru. Toată lumea se întreba dece? Toți medicii nu înțelegeau dece ? Și autopsia a dat verdictul un cheag de sânge sa format în cordonul ombilical și a oprit circulația și oxigenul la copil. Nu am știut ca am trombofilie și uite ca am dus sarcina aproape pana la 39 de săptămâni , toate ecografele și testele au fost perfecte , copilul sa dezvoltat foarte bine , dar trombofilia sa declanșat în luna a 7 când am început sa mă umflu sa rețin apa. Imaginativa am început sarcina cu 65 de kg și am 180 cm și am ajuns la 95 de kg . După naștere am ajuns acasă cu 78 kg și intr.o saptamana am ajuns la 68 kg.
  Medicul cand a aflat rezultatul de la autopsie mi.a recomandat imediat un test de trombofilie. Rezultatul analizelor este bine inteles acela la care mă așteptam și eu și medicul , trombofilie. Acum sunt insarcinata în 11 saptamani și am început sa iau aspenter 2 pe zi și injecție de clexane 0,4. Mă rog bunu-lui Dumnezeu sa îmi dăruiască un copil sănătos și sa ne putem bucura el.

  • Ce doza de clexane ai fct? Eu am 5 sarcini oprite în evoluție. La ultima am fc clexane 0.4 și s a oprit la 9 săptămâni. Dacă îmi poți răspunde te rog contactează ma pe Facebook. Id ul meu este Ramona Elena Serban

 45. O recomand pe doamna Dr Simona Avram. Vine o data pe luna la Regina Maria in Bucuresti (sediul din Cotroceni), pentru ca acum e in Cluj. E un medic dedicat, raspunde la telefon / sms si nu e adepta injectiilor cu anticoagulant din prima clipa ci numai atunci cand este necesar.

 46. Buna fetelor.eu am facut tromboza la 8 luni de sarcina,fetita nu a mai luat in greutate si aveam f putin lichid in burta,nu se putea dezvolta fiind burta prea mica…am inceput sa fac injectii de coagulare…a fost o luna de chin in care nu stiam cum se va termina…am nascut prin cezariana la 39 de saptamani…fetita a fost micuta 2300gr…dupa 8-9 zile am facut din nou tromboza…ma internat si mi-au oprit laptele trecand pe sintrom…mi-am facut o groaza de analize…din fericire pt mine toate au iesit bine…nu am trombofibie in sange.Totusi piciorul inca ma doare si se mai umfla putin.Daca a mai trecut cineva prin acest caz…as vrea sa stiu cand mai pot face un bebe?…multa sanatate mamicilor si puisorilor:*

 47. Buna tuturor, ma numesc Corina si am deja doua sarcini orpite din evolutie….?prima am pierdut-o acum 4ani si ultima acum 1 saptamana,ambele dupa 6 saptamani este foarte dureros, ne-am dorit foarte mult acest ingeras dar se pare ca nu a fost sa fie!!! ???
  Prima data doctorul nu a stiut sa-mi spuna de ce?! Acum merg la o doamna doctor care a lucrat la spitalul Regina Maria din Bucuresti, iar acum este la un spital in Abu Dhabi. Dansa mi-a spus ca e foarte posibil sa am trombofile… mi-a spus ca nu este cazul sa-mi faca chiuretaj, deoarece sarcina a fost foarte mica si se elimina la primul ciclu menstrual si sper din suflet asa sa fie, sa nu trebuiasca sa-mi faca….. urmeaza sa-mi fac si eu analize sa vedem daca este sau nu vorba de trombofilie. Ce ziceti?
  Va doresc tot ce va doriti, multa sanatate si bebelusi frumosi si sanatosi! ?

 48. Buna ziua…am incercat sa citesc fiecare poveste.. triste…unele cu happy end, altele cu mici sperante. Am un baietel care va face curand 10 ani…(am avut o sarcina cu risc).Inaite am pierdut 4….apoi dupa ce am nascut baietelui iar 4sarcini.Nu am facut analizele pentru trombofilie ,,,decat acum deoarece sunt iar insarcinata.. aprox 4-5 saptamani,medicul m-a sfatuit sa le facem imediat .. auzind istoricul meu, pana vin rezultatele(inteleg ca dureaza in jur de 16 zile)mi-a dat inj. de clexane…aseara am facut prima.. iar dimi am avut o mica sangerare .Voi.. ati sangerat la acest tratament?

 49. vai de mine fetelor….nu e de gluma… citesc prin cate ati trecut multe dintre voi si ma ingrozesc ! sa faci tromboza de la anticonceptionale….si tu sa nu stii…ingrozitor. Multumesc lui Dumnezeu ca eu nu am luat, in cele din urma antocinceptionale, pt altfel cine stie ce aveam acuma….eram hotarata sa iau, am mers la ginecolog sa imi recomande si m-a luminat universul (nu stiu de ce, pentru ca nu stiam ca ar avea vreo legatura) sa ii mentionez doctorului ca tatal meu era sa moara din cauza unu chist care era sa ajunga la inima) . atunci mi-a zis sa imi fac niste teste, (au costat 800 lei) si intr-adevart am mutatia genetica, dar boala nu e declansata. asa ca nu am voie anticonceptionale, dar nu-i bai ! sanatate !

 50. Același lucru am si eu am avut prima dată o sarcină extrauterină după care o sarcină oprită in evoluție.m i sa dat să fc analize pt trombofilie.iar analizele au ieșit k sunt purtătoare heterozigotă a ambelor mutați.C677T,A1298C.nu știu ce să fac pt k îmi doresc din toată inima un bebeluș.ma sperie gândul k poate o să mi se mai întâmple.si nu stiu la cine să apelez.dak cunoașteți pe cineva din zona Jud Hunedoara anuntatima.un doctor bun care mă poate ajuta sa duc sarcina până la sfârșit cu bn.ast sfaturi s răspuns dak este atât de grav ceea ce am eu.va multumesc.

 51. Fetelor și eu sunt un caz nefericit,am pierdut prima mea sarcină de 26 saptm brusc, fără simptome doar eu mi.am dat seamă k micuțul nu a mișcat. Mi.am făcut analizele de trombifile și mi.a ieșit de la Mthfr genă a1298c heterozigotă, medicul mi.a spus k este o formă ușoară si nu.mi poate spune %.ca asta a fost cauza reală. Voi ce credeți? Eu stau cu teamă acum, nu știu ce voi mai păți pe viitor, o să iau un tratament, însă când nu ești sigur de ceva teama învinge!Doar Dumnezeu face minuni!!!

 52. Eu sunt in saptamana 27, proaspat diagnosticata cu trombofilie.
  Am pierdut o sarcina (5 sapt) motiv pt care dr. actual a insistat sa „ma caut”, pt ca nu e normal sa pierzi vre-o sarcina cand esti sanatos!
  Nu am nimic ereditar, am luat anticonceptionale, nu e clar de ce am trombofilie „dobandita”, e pe fondul unei „tiroidite”, care e declansata de o boala „auto-imuna”, poate sa fie oricare, dar investigatiile le voi face dupa sarcina.
  Tratez doar efectectele cu Clexane zilnic si 3 thrombo ass / saptamanal.
  Diagnosticul a venit pe fondul analizelor la glanda tiroida, am facut analizele mentionate de-a lungul comentarilor de mai sus, dar nu au schimbat concluzile.
  Nu ma declar un caz „de succes”, pentru ca emotile negative nu au trecut, dar am vrut neaparat sa va spun ca in rare-ocazii, trombofilia nu e „mostenita/activata”, e „dobandita”
  Nimeni nu e perfect, particularitatile defectelor ne fac diferite, iar pentru medici „cazuri rare”.

  Sanatate!

  PS: Felicitari fetelor pentru succes si pentru nemarginitul curaj de a merge mai departe.
  Felicitari Printesa Urbana pentru ca orice google search pe tema oricarei nelinisti m-a lovit, a rezultat si cu un articol pe acest blog.

  • Pt Cristina: am fost/sunt monitorizata de Dr. Conf. Anca Florin Alexandru, de la municipal. Am mers la cabinet personal.
   Pe unde m-am mai plimbat numele lui e asociat cu trombofilia in sarcina.
   Am fost si la Fundeni, la dr Uscatescu, mie mi-au dat mare incredere pana si asistentele ei.
   Ecografiile mi-au fost facute de radiologi, nu de ginecolog. Dr. Anca iti poate recomanda de la orice clinica (daca ai abonament pe undeva).
   Sanatate!

 53. Am citit acest articol cand a aparut si din pacate,acum il recitesc de pe baricada cealalta…Am pierdut o sarcina la 6s,era prima sarcina,obtinuta dupa multe luni de incercari.Din pacate,observ ca medicii te trateaza cu nepasare („lasa ca esti tanara”, „se intampla frecvent”, „pot fi multe cauze,dar nu se stie..mai asteptam sa se intample si investigam”).
  Asa ca m-am dus de capul meu si am facut pachetul de trombofilie,dupa ce am tot citit ca e o cauza des intalnita si la sfatul unei prietene care a trecut prin acelasi lucru. Se pare ca am 4 mutatii.
  Nu sunt din Bucuresti,dar sunt dispusa sa merg acolo pentru un medic hematolog bun. Vad aici recomandari pentru Fundeni sau Municipal.
  Iti multumesc,Printesa, pentru articol!Sper sa fie cu happy-end si la mine!

  • Si eu din păcate a trebuit sa trec prin 3 pierderi de sarcina.. Prima a fost un avort spontan la 6s, a doua a fost o sarcina extrauterina in urma căreia am rămas fara un ovar si o trompa, iar a treia s- a întâmplat acum de curând, vineri a trebuit sa fac chiuretajul. Depistasem trombofilia după SEU si bineînțeles ca începusem sa fac si Clexane de 0,4 din săptămana 5 sub îndrumarea dnei Dr Uscatescu. Dar se pare ca a fost in zadar..

 54. Buna ziua,

  Sincer mi se pare o lipsa totala de consideratie si interes fata de mame. Eu am avut doua avorturi spontane (primul la 5 saptamani si al doilea la 7 saptamani) pana acum si sper cu ajutorul lui Dumnezeu sa nu mai trec prin asa ceva in viata mea. Daca la inceput cand am fost sa-mi fac analizele mi se spunea sa imi fac si aceasta analiza pentru trombofilie, probabil ca nu se ajungea la situatia actuala. Eu si sotul meu ne dorim copii si aceste doua pierderi au fost oribile. Dupa doua avorturi am schimbat si medical si primul lucru care m-a intrebat este daca mi-am facut pana acum profilul genetic al trombofiliei. Habar nu aveam de aceasta analiza. Mi-am facut analiza si mi-au iesit mutatii pe 5 gene, inclusiv factorul V Leiden si MTHFR C677T – mutatii heterozigote (inseamna ca mutatia este doar pe un cromozom, daca era pe amandoi cromozomii se numea homozigota). Aceste mutatii se activau in sarcina si duceau la formarea de cheaguri (hematoame) care se incheiau cu pierderea sarcinii. Mie mi-e teama de o noua sarcina cu toate ca imi doresc nespus de mult un copilas. Incerc sa ma incurajez ca totul va fi bine, sunt o optimista convinsa 🙂 dar credeti-ma ca nu mai vreau sa trec prin ce am trecut. Cert este ca acum am un tratament pe care l-am si inceput. Iau acid folic si aspenter si in momentul in care voi afla ca sunt insarcinata va trebui sa imi fac injectii subcutanate cu clexane (in fiecare zi, timp de 9 luni).
  Vroiam doar sa spun tuturor femeilor care isi doresc copii sa faca inainte aceasta analiza (la Bioclinica costa 550 de ron) pentru ca e mai bine sa fii informat si sa stii ce tratament sa urmezi.

  Doamne ajuta!
  Sarcini usoare si multa sanatate va doresc!
  Carmen

 55. Și eu fac parte din rândul mămicilor de îngeraș. În 2015 am născut un băiețel perfect sănătos care s-a oprit din evoluție la 35 de săptămâni și doua zile. Cauza a rămas necunoscuta. Probabil ei știu bine de ce, însă noua ne-au spus decât ce au vrut ei. Este foarte greu sa mai ai încredere. Sarcina a fost urmărită de dr Badiu, care după naștere nu ma mai cunoștea. Probabil ca dacă era prin zona când am născut, muream și eu. Trauma este uriașă. Nu se poate descrie în cuvinte. Ma aflam pe tratament cu clexan 0,4 fără sa fiu diagnosticata cu trombofilie!!Cum scria cineva mai sus, acesta este noul trend. Nu exista gravida fără sa primească tratament cu aspenter si clexan. De ce se recomanda atât de ușor acest tratament? Mie mi s-a spus ca „”preventiv „””, dar acest preventiv face rău multor persoane. Acum sunt insarcinata în 26 de săptămâni. Pina acum am refuzat sa fac clexan, se pare ca va trebui sa fac. Cine poate recomanda un medic bun, informat și cu implicarea în cazul pacientului? Va mulțumesc anticipat și va doresc multa sănătate și putere în tot ce faceți și prin tot ce trebuie sa treceți. Doar o mama știe ce înseamnă pierderea unui pui dorit, să te uiți la îngerașul tău și sa nu poți face nimic. Sa aștepți răspunsuri și sa nu le primești. Trauma este uriașă. Asa este, medicina a avansat dar noua ne mor copiii și nimeni nu știe nimic.

 56. Am patit si eu la fel. In iunie m-am trezit dimineata cu un sentiment de „sunt insarcinata” am facut un test si tadaaaa, au aparut primele 2 linii din viata mea. Nici macar nu am reusit sa constientizez ca sunt insarcinata, ca mi-a venit peste vreo trei ore. Am avut niste dureri cumplite ca sa nu mai vorbesc de cantitate. Ginecologul mi-a spus ca nu ar trebui sa fie probleme, dar sa il tin la curent, ca s-ar putea sa nu fie chiar asa de simplu. Iulie, iarasi simptome de sarcina, si am avut dreptate, am fost insarcinata. De data aceasta am luat Progesteron si pana in saptamana a saptea a fost totul in regula. Am avut programare la ginecolog, sa-i auzim inimioara si in weekend petrecere mare cu familia intreaga. Vineri ne-am dus la ginecolog (dar cumva toata saptamana am avut un sentiment de gol…de parca nu ar mai fi acolo), pana sa ma primeasca am plans deja si nu am vrut decat sa scap odata de control. In sfarsit ecograf, ma uit la fata medicului si mi-am dat seama ca ceva nu e in regula. Nu ca ne era bataie de inima, nu era embrion. M-a trimis la analize, ca sa aflu am am trombolfilie. Momentan iau aspenter si am deja doua doze de clexan pregatite pentru urmatoarea sarcina. Sper ca va fi bine 🙂

 57. Acidul folic este CONTRAINDICAT la cine are mutatii la nivelul genei MTHFR. Aceste mutatii previn procesarea in organism a vitaminei B9 (acid folic) si cresc acumularea de homocisteina in organism atunci cand se suplimenteaza cu acid folic, homocisteina fiind un factor declansator al trombozelor venoase. Sunt studii din ce in ce mai noi si mai detaliate pe acest subiect, va rog din suflet sa cercetati bine de tot si sa intrebati doctorul daca e la curent cu ultimele studii.

  Suplimentarea cu acid folic se facea pana acum pentru deficienta de folat in sarcina, doar ca avand mutatii la nivelul genei MTHF, organismul nu mai sintetizeaza folat, in acest caz, trebuie administrat FOLAT si NU ACID FOLIC, nemaifiind necesara metabolizarea de catre organism, care e deficitara la cei cu mutatia MTHFR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *