Nu am fost singură la protest

Această poveste aparține unei cititoare care și-a dorit publicarea ei aici, pentru voi

Povestea mea e simplă. Sunt singură. Mamă singură, singură la părinți. Singură.

Părinții mei care locuiesc în alt oraș aproape de noi sunt devotați privitori de antene și româniiteve și votează așa cum le spun cei de pe acolo. Eu îmi doresc altceva pentru mine și pentru copilul meu, așa că încerc să fiu informată și să-mi cer sau să-mi apăr drepturile. Așa s-a întâmplat că, în ultimii ani, m-am perindat pe la diferite proteste în încercarea de a trăi într-o țară mai bună (tot de aceea am încercat să fiu eu un cetățean mai bun, dar asta e altă poveste). Părinții mei vădit înfuriați de aceste „derapaje” de-ale mele scot tot arsenalul de toxicitate pe care-l cunosc de 40 de ani: ironii, jigniri, minciuni, acuze, amenințări, profeții apocaliptice. Toate de dragul aceleiași clase politice și împotriva singurului lor copil.

În perioada asta tulbure mama a venit la noi să stea cu copilul care e bolnav. Vreo 3 zile copilul a avut febră, n-a mers la școală (prima dată în acest an școlar) și am decis că și joi ar fi bine să stea acasă că viroza e destul de urâtă. Miercuri după-amiază( da, miercurea minunată a solidarității!) i-am spus mamei că dacă tot e la noi voi merge și eu să mă întâlnesc cu niște prieteni. Mi-a spus scurt:
– Știu că mergi la proteste și eu nu stau cu copilul ca tu să umbli brambura pe străzi.
Am insistat că dacă tot e la noi și poate să stea 2 ore cu copilul eu ies în oraș, moment în care s-a îmbrăcat și m-a informat că pleacă nu înainte să-i spună copilului că ar mai fi stat, dar eu am dat-o afară.

Probabil pentru ea a fost o victorie că acolo în mulțimea de „derbedei” care nu vor să-i lase pe niște salvatori să-i mărească pensia e cu un om în minus.

Probabil ca ea sunt mulți, foarte mulți în țara asta.

Dar în seara aceasta uitându-mă pe Facebook și bucurându-mă pentru fiecare prieten care e acolo, pentru fiecare necunoscut însuflețit de speranță în poze absolut magnifice, eu nu am mai fost singură. Nici măcar la părinți.

Ioana

Pin It

11 Comments

 • Dan spune:

  Generatia baby boomer indobitocita de pensii mici si latrina 3 e o parte dintr-o problema mult mai mare decat pare la prima vedere (vezi brexit, trump, alegerile din olanda, austria, franta etc).

  Cei care ies pe strada acum, precum cei care au iesit in 1990, sunt o minoritate la nivelul societatii romanesti. Alegerile de acum 2 luni nu au fost castigate doar prin voturile parintilor nostri ci si prin cele ale unei parti din generatia activa – cei cu salarii mici, „taiati de la portie” de catre corporatii, globalizare sau de societatea liberala pe care voiam cel putin teoretic sa o importam in proportie mai mare din Occident.

  Acei oameni stau acum acasa si se uita la televizor – dar cand va veni vremea sa voteze, vor vota din nou. Iar rezultatul electoral nu va varia prea mult.

  • Dana eu spune:

   Lucrurile se pot schimba. Eu i-am explicat mamei ce se intampla cu adevarat si cum este periclitata democratia. Si chiar a inteles.
   Si nu uita, cei pe care tu ii critici sunt parintii sau unchii si matusile noastre, adica familia noastra. Daca noi nu-i ajutam sa inteleaga lucrurile, atunci cine?

 • Liliana spune:

  OMG, îmi vine să plâng. Ce trist, ce păcat că s-a întâmplat așa.
  Și da, noi suntem alături de tine, cum putem! Mergem la protest, noi, prietenii noștri, soții, colegii etc. Nu ești singură!

 • Anca spune:

  Nu esti singura. Iesim si pentru tine. Mama va veni duminica in vizita la noi si am anuntat-o ca sa mergem impreuna. Si cred ca am obtinut un mare DA.

 • Ana spune:

  Cat de bine te inteleg. Orice discutie initiata pe tema situatiei actuale se termina cu:” ce stii tu?”, de parca nu mama mi-a fost alaturi in sirul ala lung de ani in care umblam pe la scoli inalte ca sa STIU CEVA! Zici ca imbatranesc si se prostesc, ca nu vor sa vada adevarul, nu fac uz de logica cand aleg sa creada in ceva-ul ala care nu va veni nicicand…
  Te inteleg si-ti inteleg si tristetea, si dezamagirea si frustrarea de a sti ca-i este mai usor sa te refuze pe tine si sa-si raneasca propirul nepot,pentru simplul fapt ca nu intelege de ce iese lumea acolo, in strada. Mie-mi vine frecvent sa-i spun sa-i scrie lui Dragnea lista saptamanala de cumparaturi, cumparaturile alea uzuale pe care nu si le va permite nici dupa „marea” marire de pensie. Imi vine s-o las cateva luni sa simta cum e viata de fapt, ce inseamna sa traiasca asa cum ii astern unii si altii, fara sa protesteze…s-o las sa fie acoperita de griji, datorii si-apoi s-o intreb daca pe noi ne intelege.Pe noi, astia de nu stim ce e cu noi, astia de nu intelegem cum sta treaba, astia de muncim zi lumina, nu numai pt noi, ci si pentru ei, pt ca promisiunile nu tin de foame bunicilor pensionari! Ea are in spate, poate, ani buni traiti in acalmie. Eu am in fata ani multi ce sunt tot mai incerti datorita acestui regim. As vrea sa pot sa spun ca raman aici, insa nu garantez. Copilul meu merita mai mult, si dac-o fi sa plec, poate ca suna nasol s-o las aicea scris, as vrea sa stie ca si ea a contribuit la asta. Isi iubeste nepoata, dar nu e de ajuns. Trebuie sa invete, naibii, sa iubeasca si altceva decat dumele de la TV. Trebuie sa invete sa gandeasca pt ea si-ai ei, adica noi, nu bogatanii de-i vede la TV care promit balarii si-apoi mi-o lasa mie „in crestere”
  PS: eu am iesit cu copilul la protest, si-am pus, de-a naibii, pe fb, o poza cu ea acolo. Astept sa ma anunte ca trebuie sa-mi caut bona pt fapta comisa. Nu cred ca va vrea un protestatar de ani sub nas. :))

 • Ana spune:

  5 ani 😛

 • Mihaela spune:

  Cum sa le explic parintilor mei ca ceea ce numesc ei „debandada” este strigatul nostru neputincios? Cum sa-i conving sa mai schimbe canalul si pe altceva decat Romania tv? Cum sa le explic ca nepotica lor de doar 2 anisori n-are nici un viitor aici cand ei se bucura ca au primit in plus 100 de lei la pensie? Nu ne certam, evitam sa discutam in contradictoriu cu ei pentru ca stiu ca nu inteleg. Probabil vor intelege cand tara va fi praduita de tot, cand se vor inchide toate usile, dar atunci va fi prea tarziu.
  Am iesit la protest intr-un oras de provincie cu sotul si copilul si vom mai iesi, pentru ca nu putem sa acceptam tacit ceea ce se intampla. Avem si noi dreptul macar sa ne revoltam.

 • Claudia spune:

  Dar ce de credeți ca guvernul anterior v-ar fi schimbat cumva viitorul copiilor voştrii, ce anume din propunerile lor va face sa va doriti sa conduca ei.Poate asa vă înțeleg. Din 2004 pana cand a venit guvernul USL, in 2011, nu s-a mai intamplat nimic bun.Nici macar pt.mame, carora acel guvern le-a dat iar posibilitatea sa stea 2 ani acasa cu 85% din venit.Vreti sa se intoarca guvernul in a carui orânduire am fost tetorizați , cu diminuari salariale, deficit, scaderea puterii de cumparare si implicit a economiei iar apoi ca un boomerangscaderea ratingului de tara, imprumuturi externe de zeci de mld de euro si un presedinte care inchidea spitale si spunea raspicat medicilor sa plece din tară dacă au salarii mici.Nu înțeleg ce v-a placut atunci, românii au memoria scurtă. Da, protestati, dar stiti macar pentru ce…câți din oamenii din strada au citit cu ochii lor textul OG urilor sau din pacate inghit rezumatul pe care alții, cu alte motive, evident politice il servesc ca pe adevar. Eu cred ca trebuie sa incepem, in primum rand sa ne informam din cu totul alte surse, decat fb, tv si ziare aservite unei părțj sau alteia.

  • Mihaela spune:

   Să vă jut cu o informaţie din altă sursă, respectiv din Monitorul Oficial, OG nr. 13/2017:

   Art. I
   Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 510 din 24 iulie 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

   1. Alineatul (3) al articolului 269 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
   „(3) Favorizarea savarsita de un membru al familiei sau afin pana la gradul II nu se pedepseste.”

   • Mihaela spune:

    Si următorul articol o să vă placă, sunt sigură; nu uitaţi să analizaţi şi ultimul alineat…:
    3. Articolul 297 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    „Abuzul in serviciu Art. 297
    (1) Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, cu stiinta, indeplineste un act prin incalcarea unor dispozitii exprese dintr-o lege, o ordonanta sau o ordonanta de urgenta a Guvernului sau nu indeplineste un act prevazut de dispozitiile exprese dintr-o lege, o ordonanta sau o ordonanta de urgenta a Guvernului si prin aceasta cauzeaza o paguba materiala mai mare de 200.000 lei ori o vatamare grava, certa si efectiva a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevazute si garantate de legile in vigoare, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
    (2) Fapta functionarului public care, in exercitarea serviciului, ingradeste exercitarea unui drept al unei persoane ori creeaza pentru aceasta o situatie de inferioritate pe temei de rasa, nationalitate, origine etnica, limba, religie, sex, orientare sexuala, apartenenta politica, avere, varsta, dizabilitate, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda.
    (3) Dispozitiile alin. (1) si (2) nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative.”

 • Maria Dindareanu spune:

  Si eu sunt cu fetita mea de 6 ani acasa…sotul e plecat la munca in strainatate de bine ce ne e…dar in fiecare seara ii citesc cate o carte de povesti, si ii explic despre cinste si onoare, despre poruncile divine, despre respect, despre istoria tarii noastre si oamenii care au contribuit la progresul ei, despre cum e condusa o tara etc. Cred ca strada poate fi periculoasa pentru copii si pentru ca pot asista la limbaj vulgar sau insinuant, dar ei pot trai si altfel aceste pagini de istorie. Aceeasi varsta o aveam si eu la revolutie si imi dau lacrimile cand imi aduc aminte cum mama l-a cautat pe tata 3 zile in spitale si la morga… dupa ce eram cat pe ce sa iesim toti in strada, mama s-a razgandit si a plecat doar tata, presimtind parca ceva. Ma uit pe strada in ochii tinerilor nascuti atunci si citesc aceeasi teama, neliniste si incordare de parca s-a dat timpul inapoi..Cred cu tarie ca Mama Domnului ne va ocroti copilasii! Ei merita o viata mai buna si e un moment prielnic sa ii invatam valorile morale. In aceste momente in care ei ne simt tensionati, putem transforma asta intr-un energie pozitiva pentru ei, sa ii invatam sa nu fure, sa fie respectati si sa isi iubeasca tarisoara asta. Asa cum am fost la vot, la fel sustinem anularea, nu abrogarea OUG si sa raspunda toti in fata legii, indiferent din ce partid fac parte sau ce functii au.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *