Cele mai bune 33 cărți de parenting pentru o educație cu blândețe

Există pe piața de carte românească sute de carti de parenting. Prin mâinile mele și prin mintea mea au trecut câteva zeci. Unele mi-au confirmat ce simțeam deja: că pedepsele nu fac decât să strice relația cu copilul, că mintea și firea lor sunt modelate încă de foarte mici de conectarea cu noi și de afecțiunea noastră, că e în regulă să ții copilul în brațe cât dorește, și că asta nu-l strică, dar și că faptul că plânge în brațele tale arată că acolo se simte în siguranță să se exprime.

Altele mi-au oferit informații importante despre cum evoluează un copil, despre felul în care trăiește el schimbările rapide prin care trece, despre competențele copilului, despre idei de jocuri pentru a ne simți mai apropiați.

Dintre toate cărțile de parenting pe care le-am citit, vă recomand mai jos 33 de titluri care cred că vă vor ajuta să înțelegeți mai bine stadiile de dezvoltare ale copiilor, nevoile lor, conflictele cu copiii, dar și pe ale voastre cu voi sau cu părinții voștri, unele conțin strategii de jocuri și replici, altele propun abordări noi, altele doar povestesc sau explică relația părinte-copil, unele sunt despre mâncare, altele despre creier, altele despre terapia pentru mame, în orice caz, vi le recomand cu încredere ca instrumente pentru a vă ajuta să vă simțiți părinți competenți, informați, care se străduiesc să facă mai bine. La final am pus și topul meu personal cu nouă dintre aceste cărți. Ghiciți care mi-a plăcut cel mai mult?

Cartea care te ajută să înțelegi ce ți se întâmplă de când ești părinte: Nu există părinte perfect, de Isabelle Filliozat. O găsiți în librării online și offline și aici.

Cartea aceasta este atât de necesară tuturor adulților din România! Purtăm, majoritatea, un bagaj greu de neiubire, regrete și singurătate. Asta se vede foarte ușor în discuțiile despre absolut orice, dar mai ales în cele despre cum ne creștem copiii, care sunt întotdeauna foarte aprinse. De ce ne generează acest subiect atât de multe emoții? Pentru că inconștientul nostru ascunde multe răni vechi, pentru că povestea noastră, a copilăriei și tinereții noastre, începe să iasă la lumină când devenim părinți.

E greu, uneori chiar imposibil, să fii părinte. Cu toții ne dorim să ne purtăm cu copiii noștri doar cu blândețe și iubire, dar din păcate, viața ne arată că nu suntem capabili de asta. Cartea Nu există părinte perfect ne arată cu empatie și fără să inducă sentimente de vină de ce ne înfuriem, de ce strigăm, de ce lovim și ne pedepsim copiii.

Carti de parenting de citit în timpul sarcinii

Conceptul continuum, de Jean Liedloff

Cartea este disponibilă AICI 

Parenting necondiționat, de Alfie Kohn

O carte pe care ar fi bine să o citească toți adulții din România, ca să înțeleagă mai bine cum sunt și ce simt copiii, o carte care vă va schimba felul de a privi relația părinte-copil și vă va convinge cât de mult mai bine e să faci lucruri împreună cu copilul, nu copilului.

Cartea este disponibilă AICI

Copilul tău. Părinții tăi. Tu este o carte-încurajare și ghid pe care am scris-o pentru toate mamele din România, indiferent de vârstă. Am scris mult despre relația noastră cu părinții noștri, sursă de frustrare și suferință, dar și furie față de copiii noștri,  despre limite, reguli și metode educare cu blândețe, despre limitele personale și multe strategii de jocuri care ne pot ajuta să ne conectăm cu copiii noștri.

Se poate comanda de aici, se găsește și în toate librăriile mari, online și offline.

Comunicarea Nonviolentă – un limbaj al vieții, de Marshall Rosenberg

O carte minunată despre noi, despre relații, despre cum să ascultăm, să ne conectăm, să ne facem înțeleși și iubiți.

Cartea este disponibilă AICI

Bebelușul meu înțelege tot, de Aletha Solter

O carte care vă va ajuta să nu vă mai stresați când lumea o să vă zică să nu mai țineți puiul în brațe. Vă va explica nevoile copilului și de e e bine să le ascultați și să le împliniți. Un capitol important este cel despre plâns, considerat un mecanism natural și sănătos de autoreglare emoțională. De aceeași autoare vă recomand și Lacrimi și crize de furie.

Cartea este disponibilă AICI

Creierul copilului tău, de Daniel J. Siegel și Tina Payne Bryson

Daniel J. Siegel, neuropsiholog, şi specialista în consiliere parentală Tina Payne Bryson oferă 12 strategii-cheie care încurajează o dezvoltare cerebrală sănătoasă, ceea ce îi face pe copii mai calmi şi mai fericiţi. Autorii explică noua ştiinţă a modului în care creierul copilului creează căi neuronale şi se maturizează. Creierul „superior” – care ia decizii şi echilibrează emoţii – se formează până la aproximativ 25 de ani. Şi, în special la copiii mici, emisfera dreaptă şi emoţiile ei au tendinţa de a domina logica emisferei stângi. Nu e de mirare că cei mici au accese de furie, se bat sau stau îmbufnaţi. Aplicând aceste descoperiri, în fiecare zi, părinţii pot transforma orice ieşire, conflict, sau teamă, într-o ocazie de a integra creierul copilului şi de a încuraja o evoluţie vitală.

Cartea este disponibilă AICI

O să te țin în brațe cât vrei tu și încă o secundă, de Ioana Macoveiciuc

Pun aici în lista și prima mea carte, pentru că știu cât de iubită este de proaspete mame și femei însărcinate, care și-au regăsit în ea emoții, frici, griji, care au găsit ea în ea râs și plâns, dar mai ales confortul că nu sunt singure. Capitole despre sarcină, naștere, alăptare, primii ani cu copii mici, viață de cuplu, despre toate am scris în glumă și în serios, ca să ne simțim siguri că putem crește copii fericiți, cu respect, limite și valori, fără pedepse, frică și umilințe.

Cartea este disponibilă AICI

Copilul tău competent, de Jesper Juul

Lumea modernă în care avem privilegiul să trăim încearcă să schimbe vechile modele de educare, bazate pe o structură ierarhică, autoritară și violentă. Acesta este momentul în care părinții simt nevoia unui nou model, în care elementele centrale ale vieții de familie sunt demnitatea egală și reciprocitatea între părinți și copii. Părinții (de fapt, adulții în general) ar trebui să țină cont de competența emoțională a copiilor și de feedbackul sincer pe care îl primesc în mod constant de la aceștia. O altă condiție necesară pentru dezvoltarea copiilor este deprinderea, cu ajutorul părinților, a unui limbaj personal în care să-și exprime sentimentele și nevoile. Psihoterapetului danez Jesper Juul își ilustrează afirmațiile cu exemple din îndelungata sa carieră de psihoterapeut de familie, căpătată pe parcursul a zeci de ani, în multe zone ale lumii.

Această carte vă va ajuta să vă schimbați perspectiva asupra relației părinte-copil. Veți privi copilul cu alți ochi și vă va fi mult mai ușor să construiți cu el o relație armonioasă.

 

Cartea este disponibilă AICI

Copiii știu cel mai bine, de Deborah Solomon 

Cartea asta este un ghid foarte util proaspeților părinți, pe care îi va ajuta, într-o manieră directă și la obiect, să se simtă competenți și relaxați în primii ani alături de copilul lor. Această carte detaliază simplu și practic principii sănătoase și pline de respect pentru a oferi copilului condițiile ideale de a se dezvolta în confort emoțional în toate aspectele legate de somn, hrană, joacă, îngrijire personală, socializare și limite. O găsiți în librării și aici.

Cărți de parenting foarte utile în primii doi ani ai copilului

Nu există copii răi, de Janet Lansbury

Cartea aceasta ne ajută să înțelegem că atunci când un copil se poartă într-un fel nepotrivit sau enervant pentru noi (ni se împotrivește, face crize de furie, plânge, se smiorcăie, ne sfidează sau lovește), el încearcă să ne comunice în singurul fel disponibil la această vârstă că are nevoie să îi oferim o limită, să-l oprim cu respect și blândețe, să-l ghidăm și să-l îngrijim cu iubire, să-i transmitem mesajul: Nu te îngrijora, sunt aici pentru tine orice-ar fi și mă pot descurca în orice situație. Toți copiii fac asta, e o etapă normală și sănătoasă în dezvoltarea lor.

Janet Lansbury ne arată într-un mod simplu, concis și extrem de util cum putem avea o relație armonioasă cu copiii noștri și ne oferă câteva soluții eficiente pentru a reacționa la comportamentele dificile.

Cartea este disponibilă AICI

Cum să educăm copiii mici cu respect și blândețe, tot de Janet Lansbury

Cartea conține multe cazuri concrete, îndrumări practice despre cum să te conectezi cu bebelușul tău, cum să abordezi somnul, mesele, joaca, cum să încurajezi independența și creativitatea copilului, cum să îți gestionezi furia și frustrarea când copilul nu cooperează.

Părinți liniștiți, copii fericiți, de Laura Markham

Pornind de la cele mai recente cercetări pe tema dezvoltării creierului uman şi experienţa sa clinică cu părinţii, dr. Laura Markham are o abordare simplă, dar eficientă. Mesajul ei este următorul: cultivarea unei conectări emoţionale cu copilul produce o schimbare reală şi de durată. Când această legătură vitală este stabilită, nu mai e nevoie ca părinţii să apeleze la ameninţări, cicăleli, insistenţe, recompense sau chiar pedepse. Cartea îi va ajuta pe părinţi să-şi înţeleagă mai bine propriile emoţii – şi să şi le gestioneze –, astfel încât să poată acţiona cu empatie şi comunicând clar, pentru a creşte copii care îşi controlează singuri comportamentul. Exemplele folosite le oferă părinţilor cu copii mici sau preşcolari soluţii şi fraze gata testate.

Cartea este disponibilă AICI

Lacrimi și crize de furie, de Aletha Solter

Cartea aceasta te va ajuta să gestionezi corect crizele de furie ale copiilor.

Cartea este disponibilă AICI

Copilul meu nu mănâncă, de dr. Carlos Gonzales

Copilul meu Nu mănâncă! tratează pe larg problemele de alimentație ale copiilor. Aflăm cum apar, cum pot fi evitate, care sunt urmările dacă forțăm copilul sa mănânce. Cartea include și povesti ale mamelor care descriu ce au simțit în situații precum cele de mai sus. Carlos González îi asigură pe părinți că un copil știe că are nevoie de mâncare și în ce cantitate și le spune că tot ce au de făcut e să le ofere alimente sănătoase.

Cartea este disponibilă AICI

Cărți de parenting utile de citit oricând, înainte să aveți copilul sau în timpul sarcinii sau după ce se naște

Toate cele de mai sus, plus:

Rețete de jocuri, de Larry Cohen

O carte despre joc ca mod de a ne regăsi cu toții, părinți și copii. Larry Cohen spune că interacțiunea prin joc este o cale importantă de a stabili legături apropiate, de siguranță și atașament. Tot ce avem de făcut noi, părinții, e să nu ne mai luăm atât în serios și să ne aducem aminte să ne și distrăm, din când în când, alături de copiii noștri. Veți găsi în care multe soluții de joc pentru multe situații dificile din viața cu copii mici sau mari.

Cartea este disponibilă AICI

Pedepsiți prin recompense, de Alfie Kohn

Alfie Kohn ne arată că recompensele și pedepsele sunt fațete ale aceleiași monede – una pe care  nu e recomandabil să o folosim în relația cu coopiii. El spune că oferirea de stimulente (bani, note etc.) e o formă de manipulare care eșuează pe termen mediu și lung. El spune că oferindu-le copiilor diverse lucruri ca să se comporte așa cum dorim nu face decât să le cumpere o obediență temporară. Mai mult, în timp, ei ajung să își piardă interesul față de obiectul „mitei”.

Cartea este disponibilă AICI

Cum să creștem ființe umane, de Ross Greene

Dr. Ross W. Greene, psihoterapeut cu experiență de trei decenii în lucrul cu copii și familii, prezintă în această carte o metodă de dialog prin care orice conflict între părinte și copil se poate rezolva elegant și avantajos pentru ambii, folosind instrumente ca empatia, enunțarea clară a așteptărilor fiecăruia și găsirea de soluții practice prin discuții calme. Nenumăratele exemple te vor ajuta să aplici cu succes această metodă blândă, rațională și eficientă de a fi un ghid de încredere pentru copilul tău.

Disponbilă aici.

Crescându-l pe Cain, de Michael Thompson

Această carte despre viața emoțională a băieților care ne explică ce-i face, uneori, agresivi, teribiliști, orbi la conflictul creat in jurul lor. În calitate de terapeut specializat în psihologia băieților, autorul oferă soluții pentru creșterea și educarea băieților, dar și o imagine plină de empatie asupra băieților în societatea modernă.

Cartea este disponibilă AICI

Părintele eficient, de Thomas Gordon

Psihologul american Thomas Gordon vine cu o metodă democratică de comunicare și negociere între părinți și copii. El ne învață să îi ascultăm activ pe copii, să le vorbim fără să îi pisălogim și să îi denigrăm, să îi ajutăm să își rezolve singuri unele probleme care țin de competența lor.

Cartea este disponibilă AICI

Comunicarea eficientă cu copiii, de Adele Faber şi Elaine Mazlish

E o carte care propune strategii de comunicare adult-copil prin care îi putream ajuta pe copii să facă față procesului de învățare, fie că o facem din perspectiva părintelui, fie din cea a educatorului.

Cartea este disponibilă AICI

Parentaj sensibil și inteligent, de Daniel Siegel si Mary M. Hartzell

Această carte vă va ajuta să vă înțelegeți mai bine pe voi, să faceți pace și să construiți o relație frumoasă cu copiii voștri, bazată pe conectare și respect.

Cartea este disponibilă AICI

19. Cele 5 limbaje de iubire ale copiilor, de Gary Chapman și Ross Campbell

Există, zice-se, cinci limbaje de iubire (comune copiilor și adulților, deopotrivă): timpul acordat, cuvintele de încurajare, darurile, serviciile sau mângâierile. Cartea ne învață să le folosim eficient în funcție de nevoile copilului.

Cartea este disponibilă AICI

Mitul copilului răsfățat, de Alfie Kohn

Alfie Kohn reia, cu argumente provenite din studii recente, teme precum iubirea necondiționată, permisivitatea, disciplina și auto-disciplina, competitivitatea, pedepsele, recompensele. El ridică și problema beneficiilor pe care un stil de parenting foarte protector și implicat le pot (sau nu) avea nu asupra copiilor.

Cartea este disponibilă AICI

Arta de a spune NU cu conștiința împăcată, de Jesper Juul

Cartea aceasta o să te ajute în puține pagini să înveți
să ți spui mai des și cu mai mult curaj DA ție și NU altora, pentru că un NU spus limpede, clar, cu iubire e un dar prețios pentru partener, copil, colegi, părinți.

Avem nevoie să învățăm să spunem NU fără să ne simțim vinovați, greșiți sau egoiști!
Imediat ce vom înțelege, cu ajutorul rândurilor scrise cu multă compasiune și acceptare de psihoterapeutul Jesper Juul, cât de eliberator poate fi un NU rostit atunci când este nevoie de el, ne va fi mai ușor să gestionăm nevoile noastre neîmplinite, relația uneori sufocată de conflicte cu copiii noștri, cu partenerul sau cu părinții noștri. Vom fi în stare și să acceptăm mai ușor NU urile altora, care nu sunt atât despre noi, cât sunt despre ei, despre limitele lor.
O carte foarte necesară adulților din România care prea mult timp au trăit cu dorința de a i mulțumi pe alții, ajungând treptat să se piardă pe sine.

Se găsește aici.

Prieteni buni, dușmani aprigi, de Michael Thompson, Catherine O’ Neill, Lawrence J. Cohen

În carte este vorba despre abilitățile sociale ale celor mici, despre cum evoluează ele și despre interacțiunile pe care le provoacă. Teoria este că, în prieteniile lor cele mai apropiate, copiii reiau modelul de atașament pe care l-au dezvoltat cu adulții din viața lor, dar că grupul social își poate pune amprenta, uneori în mod dureros, asupra etapelor lor de dezvoltare. 

Cartea este disponibilă AICI

Părinți liniștiți, frați fericiți, de Laura Markham

Cartea aceasta văă va ajuta să restabiliți echilibrul după venirea fratelui mai mic. Idei de dialog și soluții pentru conectare cu toți copiii.

Disponibilă aici.

Copilul invizibil, de Gaspar Gyorgy

Ca să-l citez chiar pe Gaspar, cartea este „despre mine și despre tine, despre oameni și povești de viață (…), despre copiii uitați din noi, care așteaptă de multă vreme să fie văzuți, auziți si simțiți – care tânjesc să ajungă acasă”.

Cartea este disponibilă AICI

Ce le spunem copiilor și adolescenților despre sex, de Meg Hickling

Un ghid despre de ce, cum, când și cum să vorbim despre sex cu copiii noștri ca să îi protejăm de mesaje false sau periculoase despre sexualitate.

Cartea este disponibilă AICI

Copilul în familie, de Maria Montessori

Maria Montessori aduce în discuție tendința adultului de a acționa din postura celui puternic și de a se impune asupra copilului. Montessori atrage atenția asupra faptului că un copil are nevoie să clădească și să construiască, să lucreze și singur la personalitatea lui, și că regula confortului nu trebuie să primeze în fața dezvoltării personale. 

Cartea este disponibilă AICI

Psihanaliza basmelor, de Bruno Bettelheim

Mulți dintre părinții din zilele noastre evită să le citească basmele tradiționale celor mici, pentru că le consideră prea sângeroase și traumatizante. Adevărul este însă că basmele adevărate îi pot ajuta enorm pe copii să-și rezolve multe dileme și conflicte interioare neidentificate. Cartea lui Bruno Bettelheim a fost scrisă pentru a-i ajuta pe adulți să înțeleagă importanța și valoarea terapeutică a basmelor în formarea copiilor. Prin analiza mai multor basme foarte cunoscute precum Albă-ca-Zăpada, Cenușăreasa, Frumoasa și Bestia, Scufița RoșieBarbă-AlbastrăJack și vrejul de fasole, autorul oferă interpretări elaborate ale imaginarului poveștilor.

Cartea este disponibilă AICI

Mama și sensul vieții, de Irvin Yalom

O carte care vă va ajuta să înțelegeți multe despre relația voastră cu mama și a copilului vostru cu voi.

Psihoterapeut cu multă experiență, Irvin D. Yalom descrie patru femei, fiecare cu propria-i lecție de viață. Paula suferă de o boală necruțătoare, dar nu se dă bătută. Myrna dă noi sensuri încrederii dintre medic și pacient. Magnolia are capacitatea de a-i alina durerea psihoterapeutului. A patra femeie este mama capricioasă, dominatoare, excesiv de iubitoare și de critică față de fiul ei.

Cartea este disponibilă AICI

Drama copilului dotat, Alice Miller

Pentru a face față prezentulu și a construi un viitor lin, trebuie să ne înțelegem copilăria. 

Cartea este disponibilă AICI

Pentru părinții care nu au conflicte cu copiii din cauza ecranelor, recomand această carte scurtă, dar foarte cuprinzătoare: Copiii erei digitale, de Martin L Kutscher. O găsiți în librării și aici.

Cu sau fără ecrane la vârstă mică? Ce efecte au ele asupra copiilor noștri? Și cum facem să limităm accesul copilului la ceva atât de prezent în viața noastră?

Tehnologia ne aduce o mulțime de avantaje reale, iar a ține copiii departe de ea pe termen lung nu este nici posibil cu adevărat, nici de dorit. Totuși, în prea multe familii moderne, copiii, dar și adulții petrec prea mult timp la ecrane, în detrimentului interacțiunii interumane, a jocului liber, a descoperirilor, analizei și imaginației.

Această carte, scrisă de Martin L. Kutscher, neurolog pediatru, prezintă (cu studii și analize documentate) efectele negative ale timpului petrecut la ecran, care sunt multiple: educaționale (pierderea concentrării, note mici, lipsă de interes la școală și la teme), psihologice (goana după confirmare de la alții, limitarea creativității, stres, anxietate socială, agresivitate), neurologice (modificări reale ale creierului care duc la scăderea motivației și a autocontrolului), dar și fizice (oboseală, dureri de spate, alimentație nesănătoasă, obezitate, risc mărit de accidente,deteriorarea auzului).

Dacă ar fi să fac un top personal al celor mai de impact cărți de parenting asupra mea, acesta ar arăta așa:Nu există părinte perfect, de Isabelle Filliozat

Copilul tău competent, de Jesper Juul

Rețete de jocuri, de Larry Cohen

Cum să creștem ființe umane, de Ross Greene

Bebelușul meu înțelege tot, de Aletha Solter

Parenting necondiționat, de Alfie Kohn

Arta de a spune NU de Jesper Juul

Nu există copii răi, de Janet Lansbury

Comunicarea Nonviolentă – un limbaj al vieții, de Marshall Rosenberg

Nu există părinte perfect

Copiii erei digitale

Creierul copilului tău, de Daniel J. Siegel și Tina Payne Bryson

Mama și sensul vieții, de Irvin YalomParentaj sensibil și inteligent, de Daniel Siegel si Mary M. Hartzell

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4204

37 comentarii

 1. nu vad aici o carte, care mi s-a parut la fel de buna ca cele enumerate de tine…De ce mint copiii? Autor: Paul Ekman. Nu ai citit-o sau nu ti s-a parut buna?

 2. Am citit si eu o mare parte dintre cartile recomandate de tine si alte cateva, despre care am si scris pe blogul meu tocmai .ca sa le recomand mai departe. Atat de mult m au ajutat incat nu imi ajung cuvintele sa exprim. Si pe cuvant .ca tare greu mi ar fi sa fac un top, pt .ca din fiecare am invatat un lucru care m-a facut un parinte mai constient.

  • Bună. Mă întreb dacă ai idee ce cărți ar fi bune ptr părintele care nu știe cum să ajute un copil de 4 ani cu un deficit de atenție (fără diagnostic formal) și comportamente repetitive? Evident, vor fi întrebați și specialiștii dar aș dori să începem cu niște cărți care să ne informeze/ghideze mai bine. Mulțumesc

 3. As vrea eu sa adaug Aletha Solter – Jocul atasamentului.O recomand, pentru noi a fost foarte utila. Spor la citit 🙂

 4. Multumesc Ioana! O parte le-am citit, pe altele le aveam pe lista mea de lecturi viitoare. Ma bucur ca am aflat si titluri noi.

 5. Buna! F util, multumim! Ce carte recomanzi ptr un first time dad care nu a mai citit nicio carte de parenting si care sa il ajute in primul an de viata a copilului?

 6. Multumesc frumos pentru carti! Mi-am facut deja rost de o parte dintre ele si pe restul le-am comandat astazi. Astept doi gemeni minunati (fata si baiat) si vreau sa invat sa le fac copilaria cea mai frumoasa din lume!

 7. Sper ca stii cat de mult influentezi lumea in care traiesti, ca odata cu momentul in care eram insarcinata si am citit “O sa te tin in brate..” mi-ai salvat copil care inca era in burtica! Asta pentru ca am luat la rand si lista de la sfarsitul cartii si uite asa citesc citesc si invat sa ma inteleg pe mine si pe copilul meu, iar lista asta , ce sa zic decat: iti multumesc din suflet! Esti o inspiratie si un ajutor imens!

 8. Aş adăuga pe listă „Părintele conştient” de Tsabary Shefali. Recomandarea am primit-o de la Oana Moraru. Este extraordinară! Mai am 100 de pagini şi cum o termin intenţionez să scriu despre ea pe blogul meu. Mie mi se pare o altfel de carte de parenting. Abordează tema parentajului din perspectivă spirituală.
  Şi mie mi-a mai plăcut mult „Intelingenţa parentală dincolo de dramă şi haos emoţional” de Daniel Siegel şi Tina Payne Bryson. 🙂

 9. Mulțumim! E super sa le ai pe toate așa, ‘pe tava’, inclusiv link-urile unde le gasim. Mura-n gura! 🙂
  Am citit ‘mama și sensul vietii’ de curând, m-a prins, am citit-o pe nerăsuflate, dar pare-se că nu i-am înțeles sensul deplin, nu m-am dat pe spate dpdv parenting sau nu am știut eu sa vad ce trebuie in carte.
  In schimb o carte care mi-a schimbat viziunea asupra mofturilor și capriciilor puilor mei este ‘Lacrimi și crize de furie’ de Alergare Solter.

 10. Multumesc de sugestii, foarte utile! Referitor la numarul 3, sper ca pana va iesi de la tipar vor corecta si titlul autoarei, este Deborah Carlisle Solomon, asa cum corect l-ai scris si tu, nu cum apare pe coperta cartii (Somolon)

  • Hei, da, multumesc, e ok coperta tiparita, ce am pus eu e un preview, o inlocuiesc imediat.

 11. Ana Savin, „Totul se întâmplă înainte de şase ani” a fost prima carte de parenting citită si care mi-a schimbat viziunea asupra relației părinte-copil.
  Din păcate, nu există decât in format pdf din câte stiu.

  • Irina, este cartea in care ne sfatuieste doamna Savin sa lovim copiii doar cand suntem nervosi?!? Eu nu inteleg nici cum a fost aprobata spre editare aceasta carte. Nu am citit-o integral, a fost suficient acest pasaj .

  • pai, nu e nimeni care sa interzica publicarea unei carti. daca o editura considera ca are potential cartea, e publicata.

  • Multumesc pentru implicare. Am citit acum postarea ta legata de astfel de carti si retragerea uneia de la edituri. Ma bucur ca totusi se poate face ceva.

 12. Buna Ioana, exista carti interesante si in lumea francofona, in special o autoare Isabelle Filliozat. Poate ai putea sa ajuti la traducerea cartilor ei in romaneste?

 13. Foarte bune recomandarile! Si promovarea ideii de educatie in parenting. Este vitala pentru sanatatea emotionala a individului si societatii!
  Mai este o autoare uriasa, dr. Shefali Tsabary. „Parintele constient”, editura TREI. In martie va aparea tradusa, de aceeasi editura, „Out of control. Why disciplining your child doesn’t work and what will…”
  Concepte de baza : parintele constient, prezent cu adevarat langa copil, nu doar fizic, atent la diferenta intre nevoile proprii si cele ale copilului; iubirea, acceptarea, iertarea – cele mai puternice instrumente de transformare, strategia WINNER de conectare cu copilul (observa, intelege, neutralitate emotionala, negociere, empatie, repetare si hotarare). Asta in a 2-a carte. Superba!

 14. Buna ziua mame!

  Imi puteti recomanda o carte/ carti pentru rezolvarea conflictelor dintre copii, cu varste diferite, diferenta fiind de 4 ani?

  Multumesc si sa aveti o zi minunata!?☀

 15. Hello mamici, foarte utila lista.
  Exista posibilitatea sa gasesc o parte din carti si in format pentru kindle/pdf? Voi le aveti? Ma puteti ajuta cu link-uri?

 16. Buna Ioana, foarte util articolul tău! Poti sa îmi spui te rog frumos care ar fi cele mai bune cărți pentru a fi citite in primul an de viața al copilului? Mulțumesc!

  • Buna,

   Nu exista copii rai, Janet Lansbury
   Nu exista parinte perfect, Isabelle Filliozat
   Copilul tau competent, Jesper Juul
   Părinți linistiti, copii fericiti, Laura Markham
   Copiii stiu cel mai bine, Deborah Solomon
   Bebelușul meu înțelege tot, Aletha Solter

 17. Bună, a-s dori cateva recomandari privitoare la mancare (nu vrea sa manance), si comportament (plange din orice nu ii convine). Varsta copilului meu este de trei ani jumate. Astept un raspuns. Multumesc.

 18. Buna ziua. Foarte interesanta listă de cărți. O sa caut unele din ele. Dar de romani de-ai noștri, cum ar fi Urania Cremene? De ce sa nu-i promovăm și pe ei.

 19. Am un copil de 5 ani si uneori nu ma inteleg cu copilul meu care ori ridica tonul, ori bate din picior ,ori refuza lucruri. Ce carte ini recomandati pentru inceput? Multumesc.

  • Laura Markham, Copii fericiti, parinti linistiti, Ross Greene, Cum sa crestem fiinte umane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *