Aglomerație în pat: bucurie mare, dar până pe la ce vârstă? (conferință)

Aaah, cât e de plăcut să dormi cu un pui molcuț în brațe, să-i miroși ceafa transpirată, să se lipească de tine, să tresară în somn și să te caute cu mâna pe întuneric, să te găsească acolo și să adoarmă zâmbind la loc. Ce fain e să te trezești dimineața în pat lângă un soț buimac și un copilaș ciufulit care se ascunde de voi printre perne!

Ce se întâmplă însă în cuplu când patul se aglomerează cu un copil, doi sau chiar trei, plus pisici și cățel?

Și dacă ai un copil care nu vrea să doarmă cu voi? E ceva în neregulă cu el? Am și eu unul, mi-e destul de clar că fetița e foarte bine, chiar dacă nici o noapte n-a vrut să doarmă cu noi. Așa e ea. Seamănă cu mine. Nici mie nu-mi place să dorm cu altcineva. Dap, nici cu soțul. 🙂

Dar am și celălalt model de copil, care nu a dormit și nu a adormit niciodată singur.

Care va fi momentul potrivit pentru ca băiețelul nostru să fie invitat în propriul lui dormitor? Suntem noi pregătiți pentru asta? El o fi vreodată?

Prietena mea bună are un băiețel de 11 ani care încă doarme cu ei, deși au încercat toate metodele de a-l invita în propriul pat. Puștiul e mai înalt ca mine. 🙂 Mama lui se întreabă des dacă a existat un moment propice pentru a-l ajuta să devină independent la somn și pe care l-a ratat.

Ca să obțin răspuns la aceste întrebări care mă preocupă de ceva vreme, împreună cu Parenting Ads organizez o conferință pe tema dormitului în familiile cu copii. Am invitat un medic pediatru cu specializare în somnologie (Mihaela Oroș), care ne va povesti despre nevoia fiziologică de somn a copiilor și ce se întâmplă când ea nu e împlinită corect, despre rutina de somn și cauze medicale ale unui somn insuficient calitatativ sau cantitativ, un psihoterapeut de cuplu, pe minunata Domnica Petrovai, care ne va ajuta să deslușim nevoile emoționale ale copilului, pe vârste, dar și pe cele ale cuplului după ce apar copiii, și un consultant în alăptare, pe Andreea Ola, fondator al site-ului Înbrațelamami.ro (pentru că nu poți vorbi de bebeluși și somn fără să vorbești și despre alăptare).

Conferința are loc pe 30 iunie, sâmbătă, de la ora 10.00, la Sheraton București, și poate fi urmărită și online, live sau când vreți și puteți. Taxa pentru accesul în sală este de 90 de lei, accesul online este 70 de lei. Vă puteți înscrie AICI, interesul este destul de mare, sper să prindeți loc în sală, să puteți pune întrebări și să le cunoașteți pe aceste doamne bine documentate și cu foarte multă experiență.

Cred că Mihaela Oros, Domnica Petrovai și Andreea Ola sunt trei dintre cei mai relevanți specialiști pe tema somnului în familie și sunt sigură că ne pot oferi explicații și soluții foarte bune pe acest subiect, care e dificil pentru multe familii (sau devine la un moment dat, când dorința copilului de a dormi cu părinții și dorința părinților de a reveni la intimitatea din pat intră în conflict).

 

Despre ce vom discuta pe scenă?

  • Cum definim conceptul de cosleeping?
  • Este sănătos să dormim împreună cu partenerul și copilul în același pat?
  • Până la ce vârsta este indicat să dormim cu copilul?
  • Somnul bebelușului – cauze ale unui somn nesatisfacator si soluții pentru un somn liniștit
  • Conceptul cry it out – Definiții, studii, implicații
  • Sleep traing – Definiții, studii, implicații
  • Soluții pentru o tranziție cât mai ușoară de la trei (sau patru, cinci etc) într-un pat la dormitorul părinților și dormitorul copiilor

Invitați (detalii și agendă):

OROS MIHAELA – medic pediatru, Coordonator Centru de Somnologie Pediatrică Regină Măria Băneasa, specializare în somnologie și în pneumologie pediatrică

Dr. Oros ne va îndruma și ne va prezența soluții pentru un somn liniștit, acesta jucând un rol fundamental în dezvoltarea bebelușului. Deseori somnul poate fi perturbat de diferiți factori, iar copilul este privat de orele de somn necesare pentru dezvoltare. Care sunt acești factori, dar și metodele prin care putem asigură copiiilor noștri odihnă necesară ne vor fi prezentate în cadrul conferinței.

DOMNICA PETROVAI – psiholog clinician și psihoterapeut

Domnica ne va vorbi despre nevoile emoționale ale cuplului și ale copilului, despre implicațiile psihologice ale dormitului cu copilul în pat, despre importantă inimitatii, și ne va oferi soluții pentru o tranziție ușoară de la dormitul împreună la un somn independent pentru copil, la vârstă potrivită fiecăruia.

Andreea Ola – consilier în lactație și alăptare IBCLC, fondator site Inbratelamami.ro

Andreea ne va vorbi despre nevoia copilului de a fi aproape de mamă și de a primi lapte pe timpul nopții, despre cum putem împăca această nevoie cu aceea de odihnă a mamei. Ne va oferi soluții practice despre cum putem gestiona oboseală și alăptatul, ne va vorbi și despre nevoia de ajutor a mamei care alăptează.

Câteva dintre întrebările pe care le voi adresa celor trei speakeri:

Ce părere aveți despre sleep training și metoda cry it out, cea care presupune a lăsa copilul să plângă până învață să adoarmă și să doarmă singur?

Ce efecte psihologice are neîmplinirea nevoii copilului de a dormi cu părintele?

Care sunt semnele că un copil nu doarme atât cât are nevoie?

Ce motive medicale ar putea sta în spatele lipsei de odihnă?

Este sănătos emoțional pentru toți membrii familiei dormitul împreună?

Este posibil ca unul dintre părinți să folosească prezența celui mic ca un scut față de partener? Cum ne putem da seama a cui nevoie e împlinită de dormitul împreună?

Care este vârsta medie ideală pentru ca cel mic să fie îndemnat să-și câștige independența la somn?

Cum putem ajuta copilul să accepte și să învețe să doarmă singur?

Există o vârstă de la care implicațiile psihologice ar sugera că e mai bine ca cel mic să doarmă singur?

Are cuplul nevoie de intimitate la somn?

Ce se întâmplă în cuplu când patul este aglomerat? J

Care este vârsta medie ideală pentru ca cel mic să fie îndemnat să-și câștige independența la somn?

Care sunt riscurile la care supunem un copil pe care-l obligăm să doarmă singur la vârste mici, deși el clar ar prefera să doarmă cu părinții?

Există riscurile emoționale pentru copil dacă doarme cu părinții până la o vârstă înaintată?

Evenimentul va dura cinci ore și va fi moderat de mine, ca de obicei. Și, tot ca de obicei, aștept de la voi întrebări pe care să le includ în dezbaterea care va avea loc pe scenă.

Vă reamintesc că vă puteți înscrie AICI. Sper să ne vedem în număr cât mai mare!

Aveți întrebări pentru invitatele mele?

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4250

5 comentarii

  1. Fetita mea are handicap locomotor si epilepsie, nu stie sa se intoarca dintr-o parte in alta, asa ca dorm cu ea si o intorc eu, suntem mereu in pozitia cornulet sau o iau pe burta mea ca si cand era mica. Are acum 1an si 9luni. Nu stiu pana cand voi dormi cu ea, poate toata viata. E mai linistita asa, chiar daca tati doarme singur. Ce sa faca mamicile cu copii in stare grava? E normal sa vreau sa dorm cu ea, nu? Nici nu mi se pare ca afecteaza viata noastra de cuplu din moment ce ne este ok asa, si consider ca e spre binele fetitei.

    • Eva, te imbratisez 🙂

      Noi dormim cu juna impreuna de pe la 2-3 luni, cand a decis ca somnu’ in patutul ei nu e atat de bun. Are 4 ani si jumatate si se odihneste minunat alaturi de noi si, sincer, cam la fel si noi.

      Sotu’ mai bolboroseste ca ar trebui mutata, ca e mare, dar are timp. Nu ne buseste viata intima, ca oricum avem destule camere sa ne desfasuram. Asa ca in patul ala dormim si gata 😀

  2. Buna,

    Ma gandeam sa ma inscriu la conferinta asta insa pretul s-a schimbat de la 70 Ron la 90.

    Aveti idee de ce ?

    Multumesc,
    Anca

    • buna, oferta de 70 de lei a fost o reducere de early bird care cum s-a terminat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *