Cum ajutăm emoțional și din punct de vedere al imunității copiii la început de an școlar?

Zilele trecute am avut onoarea și bucuria să moderez o conferință de trei ore despre imunitatea copiilor și despre adaptarea lor în comunitate.

A fost un eveniment organizat și sponsorizat de Secom România, companie căreia îi mulțumesc din nou că permite oamenilor acces gratuit la evenimente cu oameni valoroși, care-i pot ajuta să înțeleagă mai bine copilul și nevoile lui, fizice, cognitive și emoționale. Pe scenă alături de mine s-au aflat Valeria Herdea, medic de familie cu specializare pediatrie cu peste două decenii de experiență în cabinet, și Oana Moraru, consultant și trainer educațional, cu peste 20 de ani de experiență în lucru direct cu copiii. Ambele invitate au răspuns pertinent la o mulțime de întrebări despre cum putem sprijini imunitatea unui copil, ce efect au ecranele asupra imunității, cum putem interveni la febră, cum procedăm pentru a ușura adaptarea pentru copii mici și mari, și așa mai departe.

Puteți urmări acum integral conferința, vedeți mai jos.

Dacă nu aveți timp să o urmăriți, o puteți salva pentru mai târziu. Sau puteți citi rezumatul de mai jos.

De la Oana Moraru mi-au rămas la inimă câteva aspecte:

  • 90% din traumele copiilor mici (separare, respingere) de vindecă de la sine.
  • Părinții au devenit cârje, au devenit intestinele și stomacul digestiei emoționale a copiilor lor. Nu le dau spațiu și timp să simtă, să marineze starea neplăcută și să o vindece din interior. Părintele vine repede cu soluții și nu lasă copilul să își formuleze intențiile. Nu le mai dați imediat soluțiile, lăsați copilul să stea în starea acee, e important ca ei să își simtă și să își cunoască tensiunea. Sunteți alături de el, dar nu deschideți imediat gura să îi dați soluția decât după ce copilul începe să producă el însuși câteva soluții.
  • Copiii din generația aceasta sunt senzitivi, ceea ce este un semn de mare inteligență, dar și foarte fragili.
  • Avem tendința să ne topim la primul plâns. Ideal ar fi să rămâi acolo, prezent, îl sorbi din inimă, cu inima, dar nu te duci să strici limita pe care tocmai ai impus-o. De la cedare începe pierderea imunității emoționale și a digestiei adevărate a emoțiilor.
  • De multe ori, lipsa de concentrare la școală, lipsa de performanță, lipsa de putere de a ține temele în mână vin dintr-o lipsă de tonus și imunitate emoțională care se formează din prea mult alint, din prea multă deconectare, prea multă critică… toate sunt de vină.
  • Copilul nu va lua pe cont propriu învățarea ca pe un lucru personal, ca pe un lucru care îi face bine, dacă îi dăm stimulente financiare, culinare sau de orice fel ca să își facă tema sau să ia o notă bună, de exemplu.
  • Adaptarea unui copil la creșă sau la grădiniță durează între 3 și 6 luni. Reflexul de a înghiți sau de a dormi într-un mediu nou sunt primele care au de suferit. Dar natura va funcționa, va compensa. Adaptarea la grădiniță nu înseamnă când nu mai plânge, ci când dobândește rol social în grup și își ia satisfacția și din ochii altcuiva, nu doar din ochii mamei.
  • De la înțărcare la grădiniță îi trebuie copilului cam 3-6 luni distanță. Și e important să nu îl duci la grădiniță când încă are reflexul suptului.

De la Valeria Herdea, medic de familie cu profil pediatric, am reținut următoarele:

  • Ca să tacă, îi dai copilului telefonul, iar efectul este că devine un însingurat și așa se construiește încet-încet imunitatea slabă copilului.
  • Suprafața intenstinului e cam cât un stadion olimpic, e cea mai mare suprafață din corpul uman care poate face schimburi cu mediul. La nivel de tub digestiv există aici cam un miliard de celule nervoase. Ea ne poate influența dispoziția, durata vieții, starea bună sau proastă.
  • La 2-3 săptămâni trebui schimbată sursa de apă minerală, pentru că fiecare are cantitatea ei de săruri minerale. Dacă bei de același tip 6 luni, te trezești cu problemele la rinichi. Trebuie să se schimbe concentrația și PH-ul apei.
  • De ce nu își revine copilul foarte repede după o diaree? După o boală digestiă, pur și simplu se rade marginea celulară a intestinului, astfel încât copilul acela va avea un deficit enzimatic până la 6 săptămâni la nivel intestinal, și atunci nu poate prelucra ce mănâncă. De aceea o perioadă de timp va avea probleme – se balonează, mănâncă prost, doarme prost, îl doare burtica.
  • La 40 de ani, cam 5% dintre pacienți vin cu cancere fără nici un fel de simptome. Fără să fi băut, fără să fi fumat, fără să fi lucrat în mediu toxic. Ce s-a întâmplat? Stresul. Emoțiile negative permanente, starea de angoasă, nesiguranța zilei de mâine, problemele familiale, neexprimarea frustrării personale…toate acestea duc la blocarea unor procese și, din păcate, la dezvoltarea acestor tumori.
  • Pentru un răspuns imun optim, totul trebuie să fie în echilibru.
  • 90% din patologie sunt boli sufletești, doar 10% sunt organice.
  • Cei mai fericiți sunt oamenii care au prieteni și socializează, e un mecanism de apărare extraordinar.
  • Foarte multe alergii în prezent sunt cele la ambrozie.
  • Cam 60% din ce mâncăm e modificat genetic.
  • Cam 50% dintre copiii sub 5 ani care vin la cabinet au probleme respiratorii. Sunt recurente pentru că la a doua boală e nevoie de 2-4 luni de refacere a anticorpilor.
  • Sub vârsta de un an, un copil are în mod normal 8-10 infecții urinare și 6-8 episoade de răceli. Ele sunt autolimitative, organismul e atât de puternic că pur și ismplu distruge acești microbi și reușește să îi spele. De aceea nu ne prindem de ce au copiii. Faceți un sumar de urină sau un exudat când îl doare gâtul sau face o febră 38 inexplicabilă.
  • Dacă e sănătos, copilul e imun. Nu dați zece preparate de vitamine, că îi îngreunați ficatul. Ce contează este moderația. Uitați-vă la producător, la termenul de valabilitate. Când deschideți flaconul scrieți data și vedeți iar ce spune producătorul.
  • Când copilul are febră, hidratez, scad temperatura, aerisesc, dau antitermic, apoi, dacă nu a scăzut febra, îi fac duș, împachetare, apoi, după ce a scăzut febra, pun mâna pe telefon. Nu îl duc cu 39 la drum, dacă face convulsii tragem toată viața.
  • Imunitatea se uzează. Procesul de uzură evoluează cu cât stresul e mai mare, mediul e mai toxic la serviciu, sufletul e mai neîmplinit.

În versiunea video a conferinței, cea postată mai sus, aveți și multe întrebări din public și răspunsurile medicului și ale dascălului, vă pot ajuta și ele, vă recomand să priviți până la final.

Sunt bucuroasă că există astfel de evenimente gratuite pentru părinții interesați!

Vă încurajez să urmăriți pagina de Facebook a Secom, să aflați unde și când are loc următoarea conferință din cadrul Maratonului de sănătate Secom. Vă reamintesc și că produsele naturale Secom se găsesc în magazinele Secom, în peste 8.000 de farmacii și magazine cu profil naturist din țară, dar și pe Secom.ro. Noi am folosit multă vreme cu succes Vitamina C și D de la Secom, uleiul de pește, dar și probioticele Colostrum și Jarro Dophilus Fos. Vitamina C și D le dau și acum la fiecare viroză.

De altfel, în cadrul campaniei Imunitate pentru fiecare în parte. În familie totul se împarte, mai puțin imunitatea! aveți 10% reducere la o serie de produse de imunitate pe www.secom.ro. În plus, aceste produse vă pot aduce până la finele lui octombrie unul dintre cele trei premii mari de 5,000 de lei în produse naturale Secom. Pentru a intra în cursa pentru premii, după achiziționarea unuia dintre produsele participante, trebuie să înregistrați numărul de comandă în pagina de campanie din PromoApp sau pe www.promoapp.ro, în secțiunea special creată pentru această campanie Secom. Găsiți aici detalii despre campanie.

Aveți grijă de voi!

Credit foto: Secom

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4198

15 comentarii

  1. Vreo 2 nelamuriri. cum justifica distanta minima dintre intarcare si gradinita ( intarcarea nu inseamna disparitia reflexului de supt). Si 2, opinia generala a specialistilor este ca convulsiile febrile NU lasa sechele. Cum se justifica afirmatia ca daca face convulsie pe drum tragem toata viata? Multumesc.

    • La prima nu stiu ce sa zic, ii poti scrie Oanei Moraru sa o intrebi. La nr 2, cred ca dr. se referea la faptul ca dupa un episod de convulsii stai cu stres la fiecare febra si asta are impact asupra vietii intregii familii, stres, sistem imunitar scazut, alte boli, alte febre etc etc.

    • Și pe mine mă interesează mai pe larg subiectul grădiniță – înțărcare! Fetița mea a început grădinița și încă este alăptata. Unde îi pot scrie d-nei Oana Moraru? Mulțumesc mult!

    • Ioana, și eu voiam să te întreb același lucru și credeam că ai un răspuns, chiar eram curioasă de explicație, cu atât mai mult cu cât ai menționat afirmația respectivă în categoria lucrurilor care ți-au rămas la inimă.
      Sunt mame care alăptează peste 2 ani, dar în același timp duc copilul la creșă/grădiniță, chiar sunt curioasă de o explicație, îi voi scrie și eu Oanei.

  2. Acuma sincer jumatate din ce spune medicul sunt aberatii. Semnat, un medic primar boli infectioase, medic specialist imunologie.
    Dau un singur exemplu:
    „Sub vârsta de un an, un copil are în mod normal 8-10 infecții urinare și 6-8 episoade de răceli. Ele sunt autolimitative, organismul e atât de puternic că pur și ismplu distruge acești microbi și reușește să îi spele. De aceea nu ne prindem de ce au copiii. Faceți un sumar de urină sau un exudat când îl doare gâtul sau face o febră 38 inexplicabilă.” Fals, nu face 8-10 infectii urinare, dace face atatea are o problema de tract urinar. Fals, nu sunt autolimitative si fals, organismul nu e puternic, sistemul imunitar este slab, tolereaza microbii si din cauza asta are mai putine simptome ca un adult. O infectie e un camp de lupta, nu iese zgomot daca e prezenta o singura armata.
    In rest suna bine, bem la fiecare 6 luni alta apa si suntem zen, asta ne apara de bau-bau cancer. O sa-i explic maine pacientei mele de 36 de ani, mama a trei copii si cu cancer de san metastazat, sa-si trimita fiicele la psiholog, sa-si rezolve conflictele interioare ca sa nu dezvolte vreo tumora.

    • Si mie mi s-a parut interesanta faza asta cu infectiile care trec singure, pe de alta parte, se intampla des la copii mici sa faca scurte episoade de febra mica, toata lumea le pune pe seama dintilor si nu am inteles niciodata legatura dintre ele, ies dintii, sistem imunitar slabit, dar daca e slabit, cum se face ca totusi boala trece in 2-3 zile fara nici un alt simptom? Help, pls!

  3. Ce frumos a vorbit doctorul Valeria Herdea! .
    A studiat /lucrat in franta? fix aceleasi informatii le am de la doctori francezi, unde indica cauzele emotionale ca sursa principala a imbolnavirilor.

  4. Dna Valeria Herdea e medicul de familie al bebelușului meu și, sincer, la ce sfaturi „expirate” am primit de la ea, prefer să mă duc acolo strict pentru vaccinuri și trimiteri. De la decalotare (obligatorie, după ea, dar care nu mai e recomandată de nimeni), la rugăciuni ca să poți alăpta (măcar e pro-alăptare, tot e cu un pas înaintea unor medici, inclusiv pediatri), zeamă de legume pentru început de diversificare, trimiteri inutile și altele. Dar măcar e atentă cu cei mici și e activă (a depistat ceva ce nu văzuse pediatrul), te poți baza pe ea. Una peste alta, poate fi o alegere ok, atâta timp cât copilul e văzut de un pediatru, înainte de toate.

  5. Pe mine faza cu schimbarea apei m-a șocat. Eu consum un fel de apă pt că numai ăla îmi place. Ce să înteleg, că o să am probleme la rinichi dacă nu schimb apă lunar aproape?
    Chiar aș vrea un răspuns legat de subiectul ăsta că mă cam pune pe gânduri. Multumesc Ioana pt munca minunată pe care o faci, ești un exemplu de urmat!!

    • stiam si eu asta, ca apa minerala poate sa dea pietre la rinichi
      sunt sigur ca nu trebuie schimbata in fiecare luna dar nici nu cred ca e bine sa bei ani de zile aceeasi marca de apa minerala
      apele minerale sunt destul de diferite intre ele dpdv al concentratiei de minerale, de aia e bine sa mai schimbi – pentru ca in caz ca ai dat peste una cu concentratii mari, sa nu o consumi pe termen lung

      noi am renuntat recent (vreo 6 luni) sa mai bem apa imbuteliata si bem apa de la robinet, filtrata
      apa din reteaua publica este buna de baut atunci cand pleaca din statie si mai este si testata saptamanal;
      din pacate ea se poate contamina pe traseu cu tot felul de lucruri, de aia e bine sa fie filtrata chiar inainte de consum

    • Și noi am consumat o bună perioadă de timp apă de la robinet filtrată însă am renunțat pt că mi se părea că nu mai avea același gust ca la început, chiar dacă erau schimbate regulat filtrele și tot ce trebuie. În plus, cea de-a doua sarcină mi-a dat toate simțurile peste cap, pur și simplu nu mai puteam bea acea apă filtrată fără să-mi fie rău și din păcate am rămas cu un pic de sechele pe tema asta:)
      Multumesc Robo pt lămuriri.

  6. Si noi avem filtru la robinet de 4 ani: apa este dublu filtrata (filtru pentru impuritati si cel cu ioni de argint pentru dezinfectare). A fost o alegere foarte buna: apa este buna la gust, am scapat de carat bax-uri, costurile se amortizeaza in cateva luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *