Ce mai citește soțul meu pe internet (ep. 24) – telefoane tot mai scumpe, cel mai bun oraș din lume și tripofobie

1. Telefoanele devin tot mai scumpe, parțial și din vina noastră, a cumpărătotilor (sursa)

Probabil ați observat și voi că telefoanele, în special cele de top, se scumpesc de la un an la altul, deși te-ai aștepta să se întâmple invers, ca la computere și restul electronicelor. Probabil ați observat de asemenea că înlocuiți telefonul cam la fiecare 2 ani, indiferent de câți bani ați dat pe el.

Eu am luat un Samsung S7 în 2016 și m-am ambiționat să-l țin mai mult de 2 ani, respectiv tocmai a împlinit 3 ani acum în septembrie, dar bateria ține fix o jumătate de zi de mult timp, mufa de la căști nu mai merge nici nu știu de când iar cea de încărcare e și ea pe ducă. De mișcat încă se mișcă decent, dar am făcut eforturi pentru asta – dezinstalat la sânge toate prostioarele, optimizat săptămânal și resetat la fiecare 6 luni. A costat vreo 2500 de lei, l-am luat cu abonament din ăla de 30 de euro pe 2 ani. Nu știu vouă, dar mie mi se pare cam mult să dau banii ăștia la fiecare 2 ani, de exemplu laptopul pe care îl am acum are 5 ani vechime și a costat un pic peste 2000 de lei. Ceva nu e în regulă aici, după mine.

Producătorii spun că prețul telefoanelor crește din pricina prețului în creștere al componentelor. Se pare că e ceva adevăr aici, dar totuși există producători ca One Plus care deși avertizează și ei că prețul componentelor crește, totuși vând telefoanele la prețuri mai mici decât ale concurenței, în timp ce Google de exemplu a crescut prețul telefonului Pixel 3 cu 100 de dolari față de Pixel 2 deși cele 2 telefoane sunt practic la fel.

Motivul principal pentru care prețurile telefoanelor cresc se pare că este pur și simplu acela că oamenii sunt dispuși să plătească prețuri crescute.

Iphone X, lansat în 2017, a fost primul telefon cu preț de 1000 de dolari (costul materialelor pentru el este pe undeva pe la 400 – sursa) și succesul lui i-a făcut și pe ceilalți producători să înțeleagă că oamenii sunt dispuși să plătească sumele astea pentru un telefon, așa că au început să se alinieze la această nouă politică de prețuri, mai ales că sunt presați să-și conserve veniturile din cauza scăderii globale a cererii de telefoane. Mulțumim Apple, ce să zic.

Well, not me my friends. Eu am terminat-o oficial cu datul miilor de lei pe telefon. Pentru navigație, internet și niște youtube e suficient și un telefon de sub 200 de euro, ideal 100 la ceva abonament ieftin. N-oi primi la banii ăștia un ecran cu rezoluție mai mare decât poate distinge ochiul uman, dar cred că voi supraviețui.

Am făcut sondaj la final, sunt curios cât a costat telefonul pe care îl aveți acum.

2. Viena rămâne orașul în care e cel mai bine de trăit (sursa)

Conform unui indice anual întocmit de Economist Intelligence Unit (EIU), Viena este orașul în care e cel mai bine de trăit, pentru al doilea an consecutiv. Următoarele locuri sunt ocupate de Melbourne, Sydney și Osaka, într-un top zece dominat de orașele australiene, canadiene și japoneze. Ratele mai mari de criminalitate și unele probleme cu infrastructura duc orașe mari ca Londra, New York și Paris mai pe la coada clasamentului. Bucureștiul nu este inclus în acest indice, probabil a venit cineva de la EIU pe aici, a aruncat un ochi și a zis că mai mult de jumătate de punct nu ia, așa că nu merită să-l includă în indice.

Eu am fost în Viena de mai multe ori și, din punct de vedere turistic, cred că e un oraș care merită vizitat o dată și atât. Totuși, de fiecare dată când ajung în Viena, de obicei dimineața la ora 9 într-o zi de lucru, la ieșirea din gară mă uimește invariabil liniștea de pe stradă. E așa o atmosferă de calmă încât zici că ești într-o stațiune, nu într-o capitală cu 2 milioane de locuitori care trebuie să ajungă la muncă.

2. Cele 3 camere foto de pe spatele noului Iphone le activează unor oameni tripofobia (sursa)

Vedeți în articol poza cu noul Iphone ca să vedeți dacă vi se activează și vouă.

Tripophobia este o senzație de dezgust/ repulsie care apare la vederea unor modele neregulate sau a unor grupuri de găuri mici sau de denivelări. Nu știu dacă se înțelege din descrierea asta, gândiți-vă la o structură ca un fagure de albine, dar neregulată. Sau puteți vedea AICI imagini din natură care o pot activa, dar considerați-vă avertizați.

Nu prea se știe de ce apare senzația asta, se speculează că e un reflex dobândit prin evoluție care are rolul de a ne feri de unele infecții.

Dacă vă simțiți imuni la tripofobie, atunci vă fac cunoștință cu broscoiul de mare din Surinam, un animal care are un mod remarcabil de reproducere, mai precis ouăle se atașează și se îngroapă în spinarea mamei, iar puii eclozează și trăiesc o vreme acolo, sub pielea ei, în niște găuri. Puteți vedea acest filmuleț, recunosc că pe mine unul mă cam afectează 🙂

Asta-i tot, vă invit să votați în sondaj și vă urez un weekend ca la Viena.

PS Dacă ați ratat episodul trecut, îl găsiți aici. 64% dintre cei 581 de oameni care au răspuns la sondaj au zis că nu au folosit niciodată jucării sexuale, 24% au zis că rar, 11% au zis că des, 4 oameni au zis că tot timpul.

Robo
Robo

Beautiful. Dirty. Rich.

Articole: 77

21 comentarii

  1. Nu voi da niciodata bani multi pe un telefon, mi se pare o pierdere de resurse, chiar daca mi as permite sa dau banii aceia. Nu sunt nici fan Apple si singurul iPhone pe care il am e telefon de serviciu, care ma si enerveaza pe deasupra. Eu am un amarat de Samsung J7 care de 2 ani functioneaza excelent, bateria tine bine, pozele sint ok, ecranul suficient de mare desi trecusem la asta de la un Note superb care murise dupa 4 ani. Schimb telefonul doar atunci cand „nu se mai poate” si nu fac nici un abonament, cu 6 euro prepaid am toot ce vreau, datele merg beton si totul e „nelimitat”.
    Tripofobie am sigur, cei cu ceva OCD se incadreaza automat cred :))

  2. eu recunosc am devenit fan iphone, insa nu orice iphone, ci 5s, cel micut care deja a iesit de pe piata 🙁 il am de doi ani deja, merge inca bine, dar ma gandesc cu neliniste ce voi face cand nu va mai merge.
    Nu imi plac telefoanele noi, foarte mari si incomod de folosit.
    Nu as da niciodata 1000 EUR pe un telefon, si, de fapt, nu vreau niciun alt telefon in afara de acest 5s micut pe care il am, si care a costat vreo 380 EUR.

    • Si eu sunt fan Iphone, dar la fel ca tine am un SE, nu as vrea sa il schimb, el merge foarte bine dar iOS-UL este din ce in ce mai mare si raman fara memorie. Nu vreau in nici un caz sa dau 1000e pe urmatorul iphone, si din ce am vazut pe piata Pixel 3A e cel mai ok, raport calitate preț, singura problema este dimensiunea. E imens.

  3. Si eu am tripofobie dar nu stiam ca asa se numeste. Nu ma deranjează foarte mult camerele noului Iphone dar orice structura neregulata, mai ales pe piele ma îngrozește. Imi vine sa o repar cumva sa fie iar suprafata neteda. Ma bucur sa aflu ca mai sunt si altii ca mine, credeam ca I have issues. Ps: nu am putut sa deschid link-ul ala, mi s-a părut cringe doar din descriere.

  4. Broscoiul de mare din Surinam poate să se ducă… cu Dumnezeu înainte. Mi-a provocat traume serioase în copilărie când am văzut un documentar Discovery cu el (ea?) și pe care nu îl uit toată viața. Și care mi-o fi declanșat si tripofobia care ma face zilnic când intru într-un supermarket englezesc să ocolesc raionul de pâine pentru că inevitabil va conține ‘crumpets’ (nu atașez link că nu vreau sa le văd dar au exact forma aia groaznică).

    Complet de acord că prețul crește si pentru că oamenii plătesc – isteria cu iPhone X de 1000$ mi s-a părut incredibilă mai ales că telefonul în sine nu dadea pe afară de inovație. Și in general mi se par exagerate preturile Apple chiar dacă recunosc ca sunt produse de calitate bună. Personal pot sa aștept 10 secunde în plus până îmi booteaza Windows-ul pe un laptop normal decât să încurajez asemenea prețuri la un mac.
    Acestea fiind zise, eu am un Pixel 3 (care nu a fost cu muuult mai ieftin) dar asta se datorează si faptului că înainte am avut tot un telefon Google (Nexus 5) pe care l-am folosit vreo 3.5 ani și pe care încă îl folosesc de vreun an incoace pentru cartela secundară cu care sun acasă. Tot ca și tine am ajuns să-l optimizez la maxim ca sa țină bateria cât de cât. Dar mi se pare că și-a scos banii (vreo 1800 ron acum 4.5 ani). Dacă îl țin si p-asta 4-5 ani eu zic ca merită mai ales că a cam luat si locul laptopului in proporție de 90% și ma scutește de altă investiție. Când l-am luat am fost tentata și de noul Huawei, similar că specificații și considerabil mai ieftin dar recunosc că dimensiunile (mult prea mari), OS-ul și faptul că nu am aceeași încredere în ei m-au tras spre Pixel.
    Ambele luate la liber, folosite cu cea mai ieftină cartela prepaid care imi oferă 2 Gb de internet.

    • 🙂
      Nu stiam ce sunt crumpets alea, am vazut acum pe net si mi se pare light de tot, deci se pare ca tu ai o forma serioasa de tripofobie din asta. 🙂

  5. Pentru mine ceea ce conteaza cel mai mult la un telefon e sa aiba SAR-ul mic. Pentru ca scopul meu principal e sa vorbesc si atunci as vrea ca nivelul de radiatii absorbit de corp sa fie cat mai mic (din acest motiv nu ma atrag telefoanele iPhone, toate au SAR mare)
    Am LG G6, are deja 2 ani; a costat in jur de 1900 lei.
    Daca nu tin internetul deschis telefonul ramane incarcat 5-6 zile.
    Folosesc telefonul doar ca sa vorbesc, sa trimit sms-uri sau mesaje pe whatsapp, sa pot cauta rapid o informatie pe Google cand e nevoie, Google Maps (cand plec din localitate), lanterna, sa fac fotografii fetitei, sa-mi notez liste de cumparaturi (ca sa bifez in timp ce cumpar) … si cam atat.
    Inainte am avut LG G2, el mergea si in continuare foarte bine, dar era sistemul de operare prea vechi, nu mai era compatibil cu aplicatiile (cele putine) de care aveam nevoie.

  6. Se pare ca și eu am tripofobie și încă destul de rău. Ma deranjează pana și camerele noului iPhone. Am făcut greșeala sa ma uit pe linkurile trimise și acum nu pot scapă de imagini din cap. Am o senzație oribila de azi dimineața și nu mai trece odată ???

  7. Eu am o teorie mai ciudata cu achizitionarea telefonul. Pretul maxim pe care il dau pe un telefon e 350 lei, am stabilit asta de vreo 10 ani :))) e suma la care ma simt comfortabil sa nu ma supar/enervez daca il trantesc sau pierd (Desi nu mi-am pierdut niciodata telefonul si ecran apart am avut o singura data). Anyways, tot la 2 ani, la suma asta am parte de telefoane tot mai bune, nu ma pot plange deloc. Ultimele 2 modele sunt de la Ulefone (yes, ajung sa descopar branduri obscure care au telefoane surprinzator de bune, si ca specificatii si ca performanta). Nu simt ca pierd nimic, recomand oricui o astfel de strategie. Pur si simplu nu consider ca merita nimic mai mult 🙂

  8. Deci de la linkurile alea cu tripofobie am ajuns pe youtubeul ala cumva la niste linkuri oribile cu mango worms care aparent iti intra in piele si locuiesc acolo pana ii extragi cumva. Ceva de vise urate oricum.
    In concluzie nu prea am tripofobie atat timp cat in gaurile respective nu sunt viermi. Am viermofobie :))

    • :-)))
      Exact asta am facut si eu, de la videoul ala am dat in altele. Acuma sper doar ca algoritmul youtube ma va scuti pe viitor :-))

  9. Haha! Am observat și eu chestia cu 2 ani, credeam că mi se întâmplă numai mie! Am un asus ZenFone 3, pe care am dat cam 120 de euro, și sincer mi s-a părut cam mult :-D. Aveam o limită autoimpusa de 100 de euro, dar am zis că merită diferența pentru niște memorie extra. Acum are 2 ani și 2 luni și da semne clare de oboseală și supra încălzire… Nu știu ce știe să facă un telefon de 500 de euro, dar știu că pot închiria un apartament o săptămână într-un loc frumos pe diferența de preț dintre ele, și asta îmi este suficient ca să aleg întotdeauna telefonul mai ieftin 🙂
    Nu cred că am tripofobie, dar la broasca aia clar nu mă uit!!

  10. eu iau si la mana a2a. Am in jur persoane ce schimba telefonul la cateva luni, ca vor ceva nou. Ultimul a tinut aproape 3 ani.
    Altfel un vecin a decis ca este inadmisibila piatza de telefoane actuale (baterie ce moare repede, reparatiile partial posibile, in 1-2 ani de schimbat ca nu mai face fatza etc) si ca de fapt se vinde marketing si nu ce avem nevoie asa ca a decis ca el are nevoie tel. portabil si sa citeasca un email pe drum asa ca si-a luat ceva nokia , cu un pret de aprox 50 euro, si e bucur ca il tine bateria mai mult de o saptamana.

    • Eccccccsss,am aflat datorita acestui articol ca si eu sufar de tripofobie.Oribile imaginile,mai ales cu broscoaica.Ma fac sa vomit??????

  11. 1. Mie imi place iPhone-ul de la bun inceput. Am avut primul model, in 2007, m-a tinut 4 ani si ceva, l-am vandut cu 100 Euro dupa ce am incheiat cu el. Am avut iPhone4S, m-a tinut 4 ani si ceva, pana s-a stricat modulul de wi-fi si display-ul (stricat din placa de baza, nu fizic in sensul de spart), reparatia costa foarte mult si nu merita. Il pastrez in cutia originala, ca piesa de muzeu, ca a fost ultimul telefon facut de Steve Jobs inainte sa moara. De 3 ani am iPhone6S si *sa bat in lemn* merge perfect, doar bateria se termina repede dar asta e o problema generala la smartphones.

    2. Viena castiga multe puncte si din cauza calitatii apei. Apa lor de la robinet vine din Dunare si e de vis! Nu vad de ce vreun vienez ar da bani pe apa imbuteliata cand apa de robinet e atat de buna. Pe langa faptul ca apa are gust bun, nici nu e dura, nu lasa pielea uscata dupa dus si probabil ca nici nu le distruge masinile de spalat din cauza calcarului.

    3. M-am uitat la toate pozele cu broasca aia si la „crumpets”, nu am o problema cu tripofobia si gaurile. Era si culmea sa am, ca imi place prea mult svaiterul 🙂

  12. Cat am trait in Romania, oricarui doctor i-am spus ca mi se face rau cand ma uit la „gaurele mici si regulate” mi-am luat un misto teribil, n-a existat nici un doctor sa nu rada de mine si sa vina apoi cu glumele aferente, desi nu stiam cum sa descriu altfel. La primul doctor testat in Canada caruia i-am spus acelasi lucru mi-a spus senin ca e trypophobia si ca multa lume sufera de ea, mi-a dat de citit dar a zis sa nu ma uit la poze. E foarte ciudat, ca eu am o forma agresiva (nu ma pot uita nici la fagurele de albina, la dosul palariei de ciuperca, la stomacul de vita si asa mai departe, ce sa mai zic de crumpets sau de pancakes, noroc ca intre timp a invatat fiica-mea sa le faca si nu mai trebuie sa ma tin eu de blatul de bucatarie sa nu lesin), dar n-am avut probleme cu camerele de la iPhone…

  13. Telefoanele nu sunt doar din ce in ce mai scumpe ci si mai proaste…
    Eu am telefonul actual din 2014 dar este model aparut in 2013. Samsung ca sa fiu mai precisa.
    Mi-am dorit iPhone o vreme , studiam ce aparea pe piata si tanjeam la ziua in care voi intra intr-un Vodafone mandra ca ‘vreau si eu sa cumpar un telefon’.
    Asta pana prin 2017 cand mi s-a aprins beculetul!
    Al meu telefon rezista de zici ca e ceva magic acolo. Scapat grav pe jos de zeci de ori asa pe asfalt sau in general pe suprafete cat mai neprietenoase, bagat toate prostiile in el, incarcat aiurea iar recent a intrat apa in mufa de incarcare si l-am mai si pus la incarcat imediat pentru ca nu stiam ca a intrat apa acolo :)) putea sa faca scurt..
    Dupa toate astea inca merge ! Ecranul este un pic zgariat..practic nici nu se observa. Merge struna, nu a fost lent niciodata. Nu l-am dus niciodata la reparat (mufa am rezolvat-o eu cu scobitoare, hartie igienica si rabdare ). Bateria ma tine o zi sau jumate daca il folosesc incontinuu pe jocuri si youtube. Este cea originala. Chiar am crezut ca s-a stricat o data fiindca nu se mai incarca..am lasat-o putin, a mers apoi.
    Are spatele putin jerpelit si marginile la fel dar nu ma afecteaza. Nu da mare randament cu camera fata de astea noi dar again nu fac poze de revista. Parca e mai nasol cu astea noi ca ti se vede orice detaliu neplacut.
    Ma gandesc cu groaza acum ca la un moment dat o sa-mi trebuiasca unul nou 🙁 Imi place rezistenta lui dar niste oameni au decis ca ei nu mai fac aplicatii compatibile cu prostii care au telefon din 2013. Sau unele sunt compatibile dar nu ruleaza bine. Or fi prea puternice. Si da am software-ul la zi. Astept cu nerabdare update-urile.
    Ca sa fac o comparatie partnerul meu de viata a cumparat cu abonament de 2 ani un S9 in luna aprilie sau mai anul acesta.
    Bateria face figuri deja, nu mai tine la fel de bine si oricum nu a tinut mai mult de o zi niciodata. Al meu tinea 2 zile la inceput. A scazut la o zi pe parcursul anilor..nu dupa cateva luni.
    Si barem l-a scapat pe jos acum 2 saptamani si s-a crapat deja 🙂 desi era in husa dar husa a sarit la impact.
    Inainte de asta a avut S7 timp de 2 ani. A ajuns in ultimul hal…practic era atat de crapat incat i se vedeau componentele din interior. Si nu il scapa mai mult ca mine…ba chiar mai putin pentru ca eu il scap pe al meu cu mare calm si lejeritate.

    • Planned obsolescence, am observat si eu. Si chestia asta cu bateria care nu se mai poate scoate ca sa fie inlocuita mi se pare cam magarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *