Despre femeile care urăsc alte femei pentru că se urăsc pe sine

Că trăim încă într-o societate atât de misogină este evident. Patriarhatul există și se ține încă foarte bine. Femeile care îndrăznesc să deschidă subiecte de conversații despre egalitatea de gen sunt considerate isterice. Am mai scris despre asta, nu vreau să repet.

Azi vreau să scriu despre femeile care urăsc celelalte femei.

Despre femeile care spun despre alte femei că sunt curve, botoxate, proaste, îngălate, țărănci.

Despre femeile care justifică violența a cărei victimă e altă femeie, pe ideea că sigur a făcut ea ceva, și-a meritat-o, e o botoxată, o curvă.

Despre femeile care se cred mai bune, dar în același timp au nevoie de eșecul altor femei ca să se simtă mai bine.

Despre femeile care se bucură când o altă femeie e umilită.

Mi-a rămas în gând citatul ăsta, atribuit lui Madeleine Albright: Există un loc special în el pentru femeile care nu ajută altă femeie.

Femeile ar trebui să se susțină, pentru că este mare nevoie de solidaritate și de sprijin între ele. Atât de mulți bărbați, legea, Poliția, presa, transformă femeia într-un obiect, într-un uter pe două picioare, într-o pereche de sâni umflați, măcar noi între noi ar trebui să ne luăm apărarea.

Pentru că noi știm cum e să fim atinse în batjocură și fără acordul nostru. Nu cred că e femeie să nu fi simțit o mână pe fund, să nu fi fost înghesuită într-un autobuz sau metru de unul cu un rânjet pe față.

Puține dintre noi au scăpat fără umilințe provocate de simplul fapt că ne-am născut cu vagin și nu cu penis.

Știm cum e să simțim rușinea, umilința, durerea și neputința.

Măcar și numai pentru asta și ar trebui ca atunci când o femeie, indiferent cine e ea, cum își câștigă existența, să fim alături de ea cum putem.

Violența de orice fel împotriva oricărei femei nu este acceptabilă.

O femeie a fost înjunghiată de soțul ei în weekend, au rămas orfani doi copii de 3 și 5 ani. Avea ordin de restricție, pe care omul îl încălca frecvent. Pentru că știți, în România, dacă e ordin de protecție, vine poliția și-ți pune cătușe, după care-ți dă drumul. Și tu te duci iar, iar primești cătușe, iar ești eliberat. Că așa e legea la noi. Și până la urmă o omori și abia DUPĂ aia ajungi la închisoare. Dar ea e moartă. Ca și prietena mea. S-au făcut doi ani de când exact același lucru i s-a întâmplat și ei. Și ea avea ordin de restricție. Înjunghiată, și ea. Copiii ei au 8 ani și 3 ani acum. E moartă.

Au fost și atunci, ca și acum voci care-au zis că aia e, dacă n-au știut să-și aleagă bărbatul, dacă le-a plăcut bătaia. Inclusiv din partea femeilor.

Mă cuprinde furia când văd atâta neputință de a înțelege că fix atitudinea asta le-a adus pe femeile astea la moarte: faptul că e rușine că ești o victimă, că nu primești sprijin, doar etichete, până când te omoară. Crești cu bătaie, îți alegi un bărbat care te bate, pentru că asta știi tu că e iubirea și societatea îți confirmă asta.

Daniela Crudu, prezentatoare TV, a sunat la 112 în weekend după ce iubitul ei a lovit-o repetat, i-a spart nasul. S-au găsit niște unii să zică că n-ar fi trebuit să sune la 112, că e botoxată.

Judecătoarea care dă vina în tribunal pe victimele abuzului domestic e deja celebră (dacă nu, citiți aici mai multe).

Asta se întâmplă, cred eu, pentru că nu există niciun fel de educație emoțională, pentru că psihologie fac doar psihologii, deși ar trebui să facă și medicii și judecătorii și polițiștii și parlamentarii și jurnaliștii, pentru că până nu înțelegi cum funcționează omul, nu poți lucra cu și pentru el, în niciun domeniu.

Nu știu ce să mai fac să contribui la oprirea urii femeilor pentru femei. Mi se rupe sufletul și mi se pare atât de nedrept. Avem nevoie unele de altele, avem capacitatea de a înțelege și de a ajuta. Știu că nu ne-a învățat nimeni să facem asta, dar putem învăța unele de la altele. Sper.

Îmi învăț copiii că toate formele de agresiune sunt inacceptabile. Să ceară mereu acordul înainte de a atinge. Să intervină când altcineva e într-o situație dificilă. Să ajute întotdeauna când văd pe cineva în nevoie. Să nu râdă batjocoritor de nimeni. Să nu se lase atinși sau umiliți. Să ceară mereu ajutor.

Eu nu am putere de decizie în țara asta, dar ajut cum pot. Cu vorbe bune pentru mame și femei care nu au copii. Am creat un grup unde oferim sprijin emoțional și juridic femeilor în dificultate. Am găsit adăpost pentru femei care nu mai suportau bătăile partenerilor. Am plătit chirie pentru familii care, cu ordin de restricție în mână nu se puteau ascunde de bărbatul abuziv. Am pus în contact sute de femei care se zbăteau să iasă din medii violente cu psiholgi, juriști, case de adăpost, grupuri secrete. Am scris despre asta cât am putut. Inclusiv o carte, în speranța că o poveste ajunge mai ușor la sufletele celor care nu vor să recunoască și nu au puterea să se rupă.

Nu scriu toate astea ca să mă laud, ci ca să vă arăt că oricine poate face ceva. Un puțin care pentru femeia disperată înseamnă enorm. Poate chiar diferența între viață și moarte. Nu mai îndemnați femeile să stea să încaseze doar ca să nu fie singure.

Și chiar și dacă nu puteți face nimic, măcar nu faceți rău. Nu comentați zeflemitor la adresa niciunei femei că Deh, la cum se îmbracă, și-o cere, doar ca să vă simțiți voi în siguranță.

Vreau să vă spun ceva ce am aflat în terapie și am văzut limpede la ultimul grup de terapie la care am participat: tot ce iei în râs, tot ce critici la altul este, de fapt, ceva ce nu poți tolera în tine, ceva ce vrei să schimbi în tine. Și pentru că e prea greu, arunci asupra altora critica și judecata ta.

Așa că data viitoare când îți mai vine să râzi că o femeie, chiar și una care nu-ți place, e bătută, violată, gândește-te că partea pe care o judeci la ea e și în tine. Că de fapt, de tine râzi, pe tine te umilești, despre tine spui că meriți să fii bătută. Asta crezi? Că meriți să dea cineva cu picioarele în tine până-ți rupe gleznele și nasul?

Dacă da, te rog, mergi în terapie. Dacă nu-ți permiți, cere ajutorul celor din jur. Mie. Mereu este cineva care te poate ajute, doar să întinzi o mână.

Photo by Kat Jayne from Pexels

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4198

32 comentarii

  1. Nu cred ca este vorba doar despre femei, ci despre agresiune in general. De exemplu, acum ca Johnny Depp lua bătaie acasă au spus unii si unele ca așa-i trebuie dacă si-a luat a doua nevastă, și mai tânără decât el.

    • Mereu, mereu, dar mereu exista la astfel de articole cineva care comenteaza in acest sens. Normal ca agresiunea nu este acceptabila indiferent de sex, dar intamplarea face ca tu il compari pe Johnny Depp, care are 1. avocati 2. sistem de sprijin 3. dovezi cu care poate lua actiuni 4. terapeuti si este, statistic, pur si simplu pe numere, dovedit, un caz aproximativ izolat, cu reactia generalizata a publicului roman in fata inca unui caz din sutele de mii de violenta si agresiune si crime asupra femeilor, unde legea dezamageste, sistemul e aproape inexistent, resursele sunt putine.
      Deci, normal ca discutam despre agresiune in general, evident ca nu e acceptabila agresiunea. Dar sa dezbatem situatia lui Johnny Depp, care de altfel a primit in general un suport masiv din partea comunitatii, la un loc cu cea dezbatuta in articolul acesta mie mi se pare parte din problema. Exista barbati agresati si pentru ei e poate si mai greu, cand vad cum comenteaza monstrii din genul lor in asemenea situatii. Am vazut si eu cazuri, exista si abuz emotional din plin, cred ca e tare dificil.
      Articolul asta este insa despre cum sa ne sustinem macar noi femeile intre noi, pe cat e posibil.
      Cu alte cuvinte, comentariul tau e ca si cum tu mergi in vacanta la Geoagiu Bai si gasesti un gandac in camera in fiecare seara si nimeni nu te baga in seama cand te duci la receptie sa reclami asta pentru ca au auzit ei ca intr-unul din cele sapte hoteluri de 5 stele din Miami a aparut un gandacel 1 data in 10 ani si camerista a ras de client si nu l-a crezut. Mere cu pere, practic.
      Altfel, sa condamnam victima e primul impuls, creierul nostru cauta o explicatie „logica” pentru asemenea nenorociri. Multi dintre noi, din fericire, am invatat sa meditam un pic asupra faptelor inainte sa scriem aberatii pe Internet si sa injuram femei abuzate (ma refer aici la reactiile globale, nu la tine, desigur).

  2. E ceva bine incetatenit in Romania (cred ca in europa de est, nu doar in romania…). A trebuit sa ma retrag, sa ma rup de familie si societate sa imi dau seama ca si eu ziceam, fara sa o gandesc, ca da, „e ea proasta” ca a stat cu el/ nu i-a dat si ea vreo doua si el, etc. Ziceam asa pt ca asa am auzit si repetam fara sa gandesc! Dupa cativa ani in alta meniu am protestat, pt prima data, cand am auzit o ruda zicand ” foarte bine ca a batut-o, o merita” sau alta ruda care zicea „pai nu ma mira ca ia bataie, are nevoie”. Cand aceasta ‘normalitate’ circula printre noi, cand suntem obosite de decizii si griji, e oarecum dificil si pt noi, femeile, sa sedem molcom si sa gandim diferit. Si asta „normalitate” e promovata de media! – o zic din perspectiva omului care nu are tv de f. multi ani si de cate ori nimeresc in casele cu multe tv-uri deschise – mi se pare mie ca as vedea o mai mare toleranta la agresiune in familiile cu tv-uri dar sunt subiectiva fiindca in ultimii 10 ani am descoperit si apropiat de cei ca noi, ciudati :).

    Si da, uitam ca noi femeile avem nevoie sa ne sustinem una pe alta. Si nu vine din ura, pur si simplu vine din negura grijilor de zi cu zi, din experienta proprie ( sunt convinsa ca oricine zice asta vine din familie cu abuzuri si agresivitati la adresa femeii, nu musai din ura ci mai ales dintr-un fel in care ne mintim singure ca sa inmuiem durerea ca ce am suferit e abuz). Facem ce am vazut si cum putem.

  3. Eu nu cred ca femeile ar trebui sa ne sustinem una pe alta pt ca nu conteaza daca esti barbat sau femeie. Chiar nu. Ca femeie nu esti diferita, nu esti speciala.

    Important e ca un om a fost ranit. Putea fi un tip care s-a certat cu amicul lui si a fost luat la bataie. Nu merita compasiune si ajutor? Sau ce cauta acolo, sa isi aleaga prietenii, sa se bata ca un barbat?

    Am citit si eu povestea ca „tinea linia ocupata”. Pai daca nici cand esti batut si numai sange nu e o urgenta, cand mai e? Nu plateste si ea TVA, impozite si taxe? Nu si din banii ei e finantata linia aceea?

    Daca ajungi la urgenta de vreo sarbatoare, toti sar si spun ca de ce mananci ca spartul si ocupi spitalele degeaba.

    • Femeile sunt speciale!Ele dau viața,iubire,alinare,ocrotire si cate si mai cate!Au fost discriminate de cand au aparut,au suferit si inca sufera .Nu se poate apara in fața unei ploi de pumni,e firava.
      Nimeni nu merita sa fie ranit dar astazi e vorba despre ea,FEMEIA!!!

    • Diferenta fundamentala intre o femeie si un barbat e forta fizica.
      De aici nevoia de protectie din partea autoritatilor, implementata cu succes in state in care femeia si barbatul sunt egali in fata legii.
      Sunt state in care femeia e suficient sa sune si sa spuna ca a fost agresata, fara sa dovedeasca, pentru ca individul sa fie incatusat instant.
      Si da, Ioana spune bine. Femeile trebuie sa invete sa fie de partea femeilor.

    • Pai da, femeile dau ocrotire si alinare si iubire. Da’ oare de ce nu ma ajuta sotul cu copilul, de ce nu s-o implica si mereu alearga copilul la mine cand e ceva?

      Si barbatii ofera alinare si iubire si ocrotire, sa stii. Sunt tot oameni, fix ca noi, nu o specie diferita.Toate ideile astea nu fac decat sa adanceasca societatea asta patriahala, sa adanceasca discriminarea.

      Banuiesc ca daca prietenul Danielei Crudu il pocnea pe vecinul, ziceai ca „e barbat, sa se descurce! ce, e o fiinta firava?”. Boys will be boys…

      As vrea sa nu fie vorba AZI de ea, femeia, ci ZILNIC de lipsa de violenta. E subtila diferenta, dar e acolo.

    • Mihaela, e valid ce spui, dar e o chestiune de prioritati si supravietuire, in acest moment. Cand un organism sangereaza difuz, te duci unde e sangerarea mai importanta; in cazul de fata, asa cum am zis si mai sus, e vorba de violenta impotriva femeilor, o „hemoragie” mult mai importanta ca volum, daca nu ca altceva.

      Normal ca exista violenta si asupra barbatilor, dar aminteste-mi, te rog, cand a fost ultima oara un barbat omorat de sotia lui in timp ce copiii erau in casa iar femeia nu avea voie, legal, sa se apropie de sot? Nu cred ca sustine cineva ca violenta e ok, articolul e pur si simplu despre o parte importanta din problema, nu despre toata problema.

      Mai aminteste-mi si cand s-a dezbatut asa detaliat un pumn pe care l-a luat un barbat si s-a judecat daca era pensat, botoxat sau eu mai stiu ce. Oricine merita compasiune si ajutor, evident, dar daca Daniela Crudu ar fi fost Daniel Crudu, batut de un amic pe scara blocului, discutia nu ar fi fost vai, ce curva e Daniel, vai ce botoxata e, vai, l-a facut de bani, vai, si-o merita. Nu e subtila deloc diferenta.

      E usor sa discutam science fiction din pozitii privilegiate, in opinia mea. Nici un fel de violenta nu e acceptabila si exista o gramada de probleme si in ceea ce priveste barbatii si violenta dintre ei si asupra lor. E zilnic vorba de lipsa de violenta, dar e vorba despre femei in dezbaterea asta pentru ca pur si simplu ele sunt victimele, oricum ai intoarce-o si ai suci-o, o spun toate statisticile, mormintele, paturile de spital, copiii la psiholog etc. Esti diferita ca femeie prin simplul fapt ca fiind femeie ai un risc de n ori mai mare sa fii abuzata sau batuta. Despre asta este vorba, pana la urma. Te nasti femeie in Romania si ai 25% sanse sa fii violata pana la 18 ani. Ca barbat, procentul e semnificativ mai mic. Nu e zero, normal.

      Nici eu nu cred ca trebuie neaparat sa iti placa toate celelalte femei doar pentru ca sunt femei. Sunt cateva care mi-au facut mult rau si nu pot spune ca mor de dragul lor. E vorba insa de altceva, de atitudinea noastra colectiva in fata unui asemenea incident. De cum au reactionat mult prea multe femei la aceasta stire. Despre cum suntem invatate sa ne barfim, sa ne ranim, sa ne „sapam”, sa concuram aiurea in tramvai etc. Si e vorba si despre tot ce mai scrie in articol…

  4. Singurele solutii strategice pentru slabirea cercului vicios sunt scoala si munca. Parinti care desigur va doriti ca fetele voastre sa fie fericite, respectate, protejate: trimiteti-va fetele la scoala si la munca pana la 30 de ani, nu la maritis. Nu exista independenta emotionala daca nu exista mai intai independenta de gandire si independenta financiara. Casatoria n-a facut pe nimeni doamna, falsul respect al societatii nu iti plateste facturile si nu te scoate din ghearele / mrejele abuzatorului. Tata, mama, ce iti doresti pentru fata ta? vrei sa faca sex cu sotul pt ca are chef? sau pentru ca are nevoie de o pereche noua de pantofi?

    • Comentariu plin de venin. Care-i treaba cu maritatul la 30 de ani? Si casatoria pentru pantofi justifica agresiunea sau cum?
      Vrei sa spui ca fetele fara independenta financiara merita sa fie batute? Vrei sa spui ca banii ii dau barbatului putere si dreptul de a fi agresiv? Exact asta e problema socientatii. Unii cred ca unele merita. Desi nu, nimeni nu merita sa fie agresat, indiferent cum ar fi si ce face.

    • Eu sunt complet de acord, bravo pt comentariu!

      Fetele fara independenta financiara pot fi batute, asta spune si spune bine.

      Nu ca trebuie. Dar ia un exemplu, iti da sotul diseara doua palme. Ce faci?

      Nicio tara din lumea asta nu il aresteaza pt doua palme. Nu ai certificat ca nu ai urme, nu ai martori. Cel mult il investigheaza. Il parasesti intre timp, dar unde te duci? Ca locuinta e a voastra, cumparata impreuna, si pana la partaj mai e si pana atunci aveti amandoi drept sa stati acolo.

      Bani de chirie, de mancare, de transport, de trai pt tine si pt copil sau copii? Bani de avocat pt divort? De bone, ca nu ai cu cine lasa copiii cat esti la munca?

    • Educatia asta se face la maturitate sa se ajunga la 30 ani ci din frageda copilarie: avui perioada cand m-am descurcat cu salariul minim pe economie fara niciun risc sa cad in vreo relatie/casnicie abuziva.
      Problema independentei emotionale si financiare e o problema a carentelor din frageda copilarie (lipsa incredere, lipsa exemplu bun si echilibrat, familii unde a vazut doar tatal la munca si plecat 12 ore pe zi si doar mama cu treburile casei etc), iar exemplele se perpetueaza din mama in fiica.

    • Propunerea ta privind educatia este mereu relevanta, evident. Insa, ma intreb, de ce iti centrezi atentia pe victime? Nu e mai „strategic” sa educam (si) agresorii?

      Altfel, care e problema daca face sex cu sotul pentru ca are nevoie de o pereche de pantofi? E o alegere absolut valida, in opinia mea, daca asta isi doreste persoana care face asta. Din nou si din nou si din nou citim ca femeile pe care multi le percep „usoare” merita orice consecinte fizice sau orice abuz. E absurd.

      Si ce zice Mihaela mai jos – tot asta arata. O intelegere foarte superficiala a ce inseamna un abuz. Exista femei cu cariere impresionante, CEOuri, mari actrite, mari medici, care au suferit violenta in familie si tututor le-a fost dificil sa intrerupa acel cerc. Nu e asa simplu cum pare, chiar daca esti desteapta, chiar daca nu esti curva, chiar daca ai salariul tau, pentru ca parte din abuz e si o izolare fata de mediul tau obisnuit, spre exemplu. Sau pentru ca un abuz prelungit sau faptul ca daca apari cu un ochi umflat esti judecata de colegi si colege te fac sa te izolezi singura, fara mare ajutor. E foarte complex subiectul si zic doar atat: faptul ca judecam atat, faptul ca nu cream un mediu sigur in care victimele sa vorbeasca si sa gaseasca empatie, astea sunt parte din problema.

      Sper sa gasim toti maturitatea sa ne informam si sa intelegem ca daca nu am mers in papucii unei femei intr-o astfel de situatie e greu sa intelegem macar 1% din ce traieste. Si, in principiu, sa facem ce scrie in articol, sa ne ajutam in loc sa ne judecam atat….

    • Citisem acum ceva zile cazul unei femei care a fost omorata din invidie de fostul sot pentru ca a fost numita directoare de spital, in timp ce el era paznic.

      Deci nu zic ca unei femei independente financiar nu i se poate intampla, nici vorba.

      Doar ca sunt minoritatea, majoritatea abuzurilor, mai ales cele mai putin grave, sunt din cauze financiare. Daca o sa citesti stirea, chiar Daniela Crudu a declarat ca s-au certat de la bani.

      Sigur ca sunt si destui barbati dementi, care urmaresc femeile pana in panzele albe. Dar fff multi, majoritatea, sunt pe principiul „banii mei, regulile mele”. Toti cei cu crime si dosare penale sunt varful unei piramide de „palme si paruieli”.

      Si aici e o ocazie de educatie. Nu, dumnezeule, nu e ok sa faci sex pt pantofi, chiar e o problema. Vine factura la telefon, faci sex? Ai nevoie de paine, faci repede sex?

      Adica de ce nu poti munci sa cumperi pantofi? Daca te paraseste maine sotul ce faci? Plangi pe toate drumurile desculta ca e un nenorocit?

      Dar daca moare? Daca se imbolnaveste? Tu nu iti poti castiga nici painea singura?

      Sa nu fie societate patriahala, dar sa stam cu mana intinsa sa vindem sexul pe pantofi. Great win.

      Stiu ca mai mult ca sigur nu e cazul tau si spui asta teoretic, dar gandeste-te din perspectiva unui barbat.

      Educatia barbatilor nu se face doar teoretic, ci si prin fapte. Se uita in jur si vede ca pe vecinul l-a parasit sotia ca e violent. Verisoara e mama singura si se descurca minunat. Sotia de asemenea castiga suficient, ajuta la cheltuieli, e egala.

      In schimb, in varianta cealalta, ce vede? Sotia ii cere bani de paine, fara el moare, nu il paraseste ca nu are cum. Uite verisoara e singura, toti rad de ea, nu are nici ce manca, femeile sunt varza. Oricum sa zica merci sotia, pe vecina o bate vecinul cu cureaua si tot nu pleaca, el o corecteaza din cand in cand cu palme cat sa stea pe drumul bun. Si ii ia si pantofi dupa.

    • Exact,Cristina. Chiar era un studiu, la un moment dat, facut chiar in Romania, care arata “spot on” ca violenta in familie in Ro nu are nicio legatura cu mediul in care se petrece. Exista agresiune asupra femeilor atat la orase, cat si la tara, atat printre oameni educati cat si printre oameni lipsiti de educatie/cariera.
      Degeaba iti obligi fetita sa invete si o bati pentru note, ea devine CEO si ghici ce, cu toata independenta ei financiara, ea stie ca iubirea se manifesta prin bataie. Asta a vazut acasa: te bat pentru ca imi pasa de tine.
      Te bat, ca sa scot om din tine e laitmotivul copilariei multor oameni din generatia noastra.

    • Mihaela, eu nu zic ca nu e o idee grozava pentru femei sa fie educate si indepedente financiar. Evident ca este, doar ca problema e mult mai complexa de atat si nu sunt de acord cu condamnarea celor care aleg alta cale.
      Eu sustin in continuare ca fiecare alege cum isi traieste viata si e perfect, dar perfect in regula sa faci sex pentru pantofi (asta fiind o metafora oarecare). E alegerea fiecaruia si nu inteleg de ce e mai putin valida doar pentru ca nu iti place tie sau eu nu fac asta. Lupta impotriva societatii patriarhale e exact despre asta, nu sa fie toate femeile cum vrei tu sau cum vreau eu, ci cum vor ele. Unele femei asta aleg si asta nu le face inferioare in vreun fel.
      Continui sa dai exemple prin care tot femeile sunt responsabile pentru actiunile barbatilor. De ce nu sunt raspunzatori tatii lor si barbatii in general? De ce pana si despre nenorocitul asta despre care discutam acum, in cazul actual, se zice la nesfarsit vai, ce mama o avea? Eu cred ca lucrurile nu sunt doar albe si negre si e foarte usor sa vorbesti de pe margine, cand nu esti in situatia cu pricina.
      Sunt de acord ca educatia este esentiala, dar nu sunt de acord cu a judeca oamenii in mai buni sau mai rai in functie de alegerile pe care le-au facut si de posibilitatile pe care le-au putut primi sau crea. Sunt o femeie care se descurca financiar singura de foarte mult timp, dar chiar si asa am fost abuzata si fizic si emotional. Sunt o persoana educata si asta nu m-a protejat de o gramada de drame.
      Cand depinzi complet financiar de o alta persoana, chiar daca esti barbat, chiar daca esti femeie, pot aparea numeroase problema, asa e. Dar asta nu inseamna ca persoana respectiva merita acele probleme sau le-a creat.
      Si mai cred ca mult prea multa lume se concentreaza pe ce ar putea face victimele, cand problema principala a fost, este si va ramane absolut mereu agresorul. Agresorul e de vina, nu exista scuze pentru violenta si abuz.
      E foarte greu sa vad o solutie, de fapt. In tari mult mai civilizate, unde exista alt nivel de trai si alt nivel de educatie, unde femeile se sustin unele pe altele inclusiv in marsuri cu sute de mii de participante (Cum este Spania unde traiesc acum), tot exista mult prea multe femei abuzate si omorate in propria familie…Nu stiu care e calea dar clar nu este in a ne “sapa” unele pe altele, cred eu.

    • Cristiana, nu stiu de ce presupui ca „sap” pe altii pt ca ii incurajez sa fie independenti financiar.

      Societatea patriahala/matriahala e despre putere. Definiție : Patriarhală (adj . ) Descrie o structură generală în care oamenii au putere asupra femeilor.

      Nu e logic asadar sa oferi mai putina putere barbatilor? Tine minte revolutia sufragetelor, de cum cereau dreptul la vot si dreptul la munca. Nu sa fie tratate mai bine, ci sa poata munci! Cum barbatii nu voiau sa isi lase sotia sa munceasca.

      In general te adresezi victimelor pt ca victimele sunt mai receptive. Oricat ar fi condamnati agresorii pe net, tot vor face asta pt simplul motiv ca pot.

      Imi pare rau ca ai trecut printr-un abuz. Clar nu ti-a fost usor, nici nu as fi vrut sa zic asta. Dar gandeste-te cat de greu ar fi fost sa pleci in lume fara a te putea sustine singura. Imposibil, as spune.

      Ma bucur ca tu ai putut pleca. Am avut o cunostinta care a patit asa ceva si nu a avut resurse. Si m-am grabit sa ajut cum pot, cu ajutor la cautat job, chirie, facut cv-uri, repetat pt interviuri, chiar mici imprumuturi de bani. A ales sa se intoarca pt ca „nu merita sa te zbati atat pt salariul minim” si „chiar daca mai sunt scapari, macar el ii asigura toate cele”. Ce pot sa mai zic?

  5. Ca barbat si tata al unei fete micute, sunt total de acord! Nu sunteti singure, si imi cer iertare, in numele „speciei” mele…Imi este deseori rusine cu unele dintre specimenele care se intituleaza „barbati”. Nimic mai fals…

    Deci, doamnelor, barbatii cu capul pe umeri, din aceasta tara, va sustin!

  6. Am o propunere pentru Printesa Urbana: sa faca un top al celor mai inspirate si pertinente comentarii, Cristiana sigur ar castiga locul intai. Si n-ar exista locurile 2 si 3, pentru ca noi, ceilalti comentatori, scriem doar aberatii.
    Si ar trebui sa-si urmeze propriul sfat, sa se gandeasca inainte sa posteze atacuri la alte comentarii. Fiecare are dreptul la opinie, atata timp cat nu jigneste pe altcineva.

    • Imi pare rau ca asta ai inteles din ce scriu eu si ca inca te doare ce ai scris tu atunci, crunta discriminare a persoanelor HIV pozitive. Si iti multumesc, si mie mi se pare ca scriu comentarii inspirate 🙂
      Cum ti-am spus atunci si voi repeta, nu am de gand sa ma opresc din a lua atitudine cand vad nedreptati. Si, chiar asta fac, dezbat comentarii, nu persoane, asa cum alegi tu sa faci acum. Drept la opinie am si eu, stii, nu? 🙂 Si jignirile nu sunt doar simple injuraturi, poti sa jignesti in multe feluri.
      Daca te deranjeaza ce scriu eu, poti sa nu citesti SAU sa te intrebi de ce te deranjeaza asa mult. Victimizarile celor care discrimineaza si in cazul de fata ataca victime ale abuzului nu ma ating nici macar un pic, iti marturisesc.
      Esti prima mea ·fana·, asa ca ma simt datoare sa iti multumesc. Zi faina!

    • inca o fana si aici 🙂 Cristiana, sunt total de accord cu comentariile tare, reflecta si judecatile mele.

  7. Cred ca aici e vorba de o tema generala in Romania. Lipsa de respect de sine si a semenilor. Stiu ca articolul e despre femei, dar violenta se invata. E vorba de lipsa de respect fata de limite(„boundaries”). Si femeile si barbatii o perpetueaza. Femeia care ii zice copilului ei „ti-am zis sa incetezi” ca scuza pentru ca l-a lovit. Barbatul care face acelasi lucru copilului lui si/sau nevestei.
    Pe principiul altii trebuie sa faca ce vreau eu, daca nu ii bat.
    Ar trebui sa incepem sa intelegem cuvantul NU si ca oamenii au drepturi egale cu noi, indiferent cine sunt.
    Ni se pare normal sa ne lovim copiii, dar daca vezi un om pe strada cum il loveste pe altu esti oripilat. Daca tu o faci copilului tau e ok.
    Apoi copilul creste si fie crede ca e normal sa fie lovit (devine victima/lipsit de incredere de sine si accepta violenta),fie i se pare normal sa loveasca ( devine abuziv/violent).
    Normal ca oameni nu stiu ca exista altceva cand asta li se arata constant. Violenta verbala sau fizica e solutia des folosita, dar de fapt e doar o frectie la picior de lemn.Situatia e neschimbata!
    Cred ca ar trebui sa oprim narcisismul asta extrem in care noi suntem aia destepti si altii sunt prosti. Criticam intr-una, dar rareori ne gandim la solutii. Cred ca daca am face asta am vedea ca situatia nu e asa usoara, sau cel putin l-am intelege mai bine pe celalt.

  8. Multumesc, la fel, Cristiana! Nu cred ca am onoarea sa fiu prima ta fana, sunt convinsa ca ai o gramada. Am voie sa pun emoticon? 🙂

  9. Nu cred ca e vreo situatie in care sa fie acceptabila violenta fizica sau psihica. Nici dependenta financiara, nici aspectul, nici genul.
    @Ioana, cum putem sa contribuim si noi, cum sprijinim activ femeile in situatii din astea? Pe langa implicarea directa si suport moral daca le cunoastem si educarea copiilor de mici. Stii vreo asociatie unde putem sa donam?

    • Dacă vrem să ajutăm, singura soluție e legea, agresorul sa părăsească locuința, nu victima, noi suntem o nație care nu stie sa-si ceara drepturile. Ne rușinam de fiecare dată când apare o astfel de situație comentam pe fb, si atat. Trebuie iesit masiv in strada.

  10. Din pacate in Romania mentalitatea nu se va schimba, doar legea aspră poate potoli aceste bestii. Ei nu vor înțelege niciodată decât de frica. Noi ca femei trebuie să cerem această schimbare, nu o va face nimeni altcineva pentru noi. În alte țări în momentul în care femeia a fost lovită poliția l-a arestat pe loc pe nemernic si l-a băgat la răcoare.

  11. Ce ziceți de acest articol https://cetin.ro/judecatorii-romani-care-considera-sexul-fetite-11-ceva-normal/?fbclid=IwAR2FaNHUfI6ZgrfOLSp0YLeBtH2ttOnf5hd2Z48ztLVzF5ziqZT1awWWLFs
    Am discutat acest subiect si cu colegele mele corporatiste și am fost surprinsă să aflu că în pofida educației și mediului în care trăiesc, femeile cred că dacă o fata se îmbracă sumar e vina ei că își ia fluierături pe strada, eventual și un vol, chiar daca e minora, că doar a provocat cu buna-stiinta animalul din barbat. Am rămas cu un gust amar, nu mă așteptam la o astfel de opinie din partea unor femei educate, destul de tinere. Din păcate, aceasta mentalitate va fi greu de scos din ADN-ul nostru.

  12. Domnisoarele independente sa fie foarte prudente, nimeni din jurul lor nu le vrea binele. Am o prietena care a fost pusa de multe ori in situatii imposibile. Hartuita la locul de munca (tot timpul privita ca un angajat slab), la facultate privita ca un student mediocru si toate aceste fapte din partea unor handicapati cu relatii mari la forul suprem.
    Si in general am auzit numai de rau in ceea ce le priveste pe femei , este cumplit ce se intampla in aceasta tara numita Romania.
    Cand un retardat – imbuibat de politician iti ranjeste in fata la televizor – ca asta este parerea lui de politician referitor la femei , asa trebuie domnule – femeia sa stea la cratita etc. Ce pretentii sa ai de la melteanul de rand daca vede bastanul din guvern care se poarta asa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *