Cultura violului în România

România perpetuează, de multe decenii, cultura violului. Sună groaznic, știu. Scriu textul ăsta cu mâinile tremurând. Nu doar pentru că îmi aduc aminte la fiecare rând de senzația de transpirație rece care-mi curgea pe spinare când mă aleargă în scara blocului un bărbat cu pantalonii în vine. Nu doar pentru că îmi aduc aminte de zeci de palme la fund luate pe stradă, pipăieli în autobuz, glumițe sexuale și apropouri de la colegi și șefi, și așa mai departe.

Ci pentru că-mi dau seama cât de puțin vedem cu adevărat din caracatița aceasta cangrenoasă care este cultura violului, atât de adânc înșurubată în mentalitatea românilor, în atitudinea autorităților și a bisericii, în felul în care suntem educați și reacționăm atunci când ne mușcă de picior.

Nu vreau să vă conving de nimic. Vreau doar să vă arăt ceva ce nimeni nu vrea să recunoască că există în lumea în care trăiește și, mai mult, își crește copiii. Cred că doar educația ne mai poate salva, nu pe noi, pentru noi e deja prea târziu, dar pe copiii noștri și pe copiii lor, poate.

Scriu pentru că mi-aș dori să nu dăm mai departe acest model cultural toxic, vreau să creștem copii drepți, respectuoși, care atunci când văd pe stradă o copilă cu sânge pe picioare, se grăbesc să o protejeze și să o ajute, nu o arată cu degetul spunându-i că e curvă.

Ce este cultura violului?

Cultura violului este un concept sociologic care descrie mentalitatea și comportamentul unui grup de oameni conduși de preconcepții false, menite să justifice agresiunea sexuală și să minimizeze impactul violenței sexuale.

Cultura violului aparține unui mediu în care violența sexuală este normalizată, scuzată, acceptată de oameni, de presă și de instituții. Include, dar nu se limitează la: limbaj și fapte misogine, care denigrează femeia, obiectificarea corpului femeii, luarea în derâdere a dorinței femeii de a i se recunoaște integritatea corporală etc..

Cultura violului este prezentă, de exemplu, în închisori, dar și în multe țări așa zis moderne. Ca România, de exemplu.

Mai țineți minte declarația prodecanului Facultății de teologie? Citez: Când se soldează cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie că este vorba de un viol la care ai consimțit și care ți-a plăcut să se repete…

Cultura violului afectează toate femeile, indiferent de vârstă, rasă, caracteristici fizice, mediu sau ocupație. Toate femeile se simt în pericol la un moment dat în viața lor și foarte multe au avut în viața lor experiențe traumatice legate de agresiuni cu tentă sexuală.

Trebuie să ai grijă cum te îmbraci, să știi să te aperi, să nu provoci, să nu ieși seara singură. Iar dacă Doamne ferește ai ghinion și ești agresată, vei fi bănuită că ți-ai căutat-o, că ți-a plăcut, că exagerezi, ce așa mare brânză, va trebuie să te lași arătată cu degetul, acuzată, ridiculizată de cei din jur, în timp ce agresorul va fi scuzat, înțeles, acceptat, iertat și eliberat mai devreme, asta DACĂ este căutat, găsit, investigat și declarat oficial vinovat.

În același timp, bărbații nu trebuie să se teamă în aceeași măsură.

În acest fel, femeile care trăiesc într-o cultură a violului sunt puse într-o poziție vulnerabilă și nedreaptă, doar pentru că sunt femei.

Câteva dintre preconcepțiile pe care se bazează cultura violului

Dacă le ai, atunci ești parte din acest cerc vicios toxic.

  1. Doar femeile obraznice sunt violate.
  2. Femeile care sunt violate o merită.
  3. Femeile nu raportează violul pentru că știu că și ele sunt vinovate.
  4. Agresorul a fost provocat. Victima purta haine mulate sau scurte, s-a mișcat provocator sau a fost beată ori drogată.
  5. Foarte multe acuzații de viol sunt nefondate sau exagerări ale faptelor reale (de fapt, ca și în cazul altor infracțiuni, procentul de acuzații care se dovedesc false este de 2%). sursa
  6. Violatorii sunt necunoscuți (în realitate, 90% dintre agresiunile sexuale sunt comise de persoane pe care victima le cunoaște).
  7. Dacă nu s-a zbătut și nu s-a luptat, atunci a consimțit, deci nu e viol.
  8. Dacă a mers cu el acolo, e vinovată, și-a căutat-o cu lumânarea.

Învinovățirea victimei

Acesta este cel mai ușor de observat comportament care ține de cultura violului: victima este acuzată că poartă parte din vină pentru agresiunea sexuală la care a fost supusă. Cu vorbe de genul acestora:

Ce căutai cu fusta aia pe stradă?

Fetele cuminți nu ies pe stradă noaptea.

Pe mine m-au învățat părinții mei să nu mă urc în mașină cu străini.

Nu ai vînâtăi, deci pesemne ai consimțit să faci sex.

Nu pari afectată, deci probabil exagerezi.

Sigur ai făcut tu ceva să-l provoci.

 

Semne că România are o cultură vie a violului

Sentințe în tribunal care spun că un copil de 12 ani este vinovat pentru că a fost violat.

Citez din concluzia magistraților din Alba Iulia după judecarea unui caz al unei minore de 10 ani care a fost violată de mai mulți bărbați adulți: „Pe baza acestor mărturii și a faptului că victima nu le-a spus părinților ei despre presupusul abuz, instanța a ajuns la concluzia că actele sexuale au fost întotdeauna inițiate de reclamantă și a respins teoria conform căreia victima ar fi fost în imposibilitatea de a-și exprima voința”. (sursa)

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a concluzionat, referitor la deciziile mai multor spețe de viol judecate în România: S-a considerat că victimele – cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani – au consimțit la acte sexuale cu bărbați mai în vârstă – inclusiv sex anal și oral – în baza unor elemente precum faptul că nu le-au spus nimic părinților, nu au țipat după ajutor ori au fost de acord să însoțească făptuitorii în diversele locuri în care au avut loc actele. Judecătorii au dat greutate mai mare cuvântului inculpaților decât spuselor victimei. (sursa)

Eliberarea prin recurs compensatoriu a mii de violatori.

Atitudinea polițiștilor, care bănuiesc victima că și-a căutat-o.

Atitudinea polițiștilor care nu investighează cazurile de fete dispărute, convinși că ele au fugit cu sau după bărbați.

Bloggeri mari români, cu audientă preponderent masculină, care obiectifică femeia (publicând periodic poze cu funduri și sâni), o tratează cu superioritate, numind-o păsărică, piarizdă etc indiferent cine este și ce face (nevasta probabil că face excepție), și în general urmăresc să umilească mai degrabă femei decât bărbați în articolele lor.

Interesul presei pentru vedete care se remarcă prin agresiuni asupra femeii, agresiuni care sunt văzute ca acte de vitejie.

Versurile multor melodii pop.

Opiniile unora dintre oamenii bisericii despre viol și supunerea femeii (vezi mai sus un exemplu).

Glume despre viol.

E ușor de observat că România este un stat în care cultura violului e la putere. Avem destule cazuri recente, relatate cu lux de amănunte în presa zilelor noastre, nu mai departe de alaltăieri, doi polițiști din Galați, dintre care o femeie, au ignorat o fată de 14 ani plină de sânge pe picioare, care a spus celor din jur că fusese violată (sursa), iar directorul Protecției Copilului Galați a declarat că fata făcuse sex „consfințit”, ce contează că a avut nevoie să i se coasă vaginul și să primească consiliere psihologică. Teoretic, sexul cu un minor de 14 ani se pedepsește cu închisoare, indiferent dacă e consimțit sau nu. Practic, vezi deciziile instanțelor din Alba Iulia, citate mai sus.

Mai mult de jumătate dintre români cred că violul poate fi justificat. (sursa)

Citez: Principala situație în care românii considera ca violul este justificat sunt legate de consumul de alcool și droguri (30%), purtarea de haine “provocatoare sau sexy” (25%) și situația în care o persoană merge de bunăvoie acasă cu cineva (26%). De asemenea, în cazul justificării prin consum de alcool și droguri, mai multe femei decât bărbați consideră că acesta poate justifica violul.

Femeile, da? Femeile cred că violul e justificat dacă victima era beată. Vedeți aici un efect clar al culturii violului.

Unul din cinci români crede chiar că violul între soți, deși este greșit, nu ar trebui incriminat. Același studiu european mai arată și că 23% cred că femeile inventează sau exagerează adesea cu plângerile de abuz sau viol, 26% afirmă că violența împotriva femeilor e adesea provocată de victimă și aproape o treime cred că aceasta e o chestiune privată, care trebuie rezolvată în familie.

 

Efecte concrete ale culturii violului 

Violurile nu sunt raportate.

Nu există date pentru România, însă la nivel mondial, 90% dintre violuri nu sunt raportate niciodată (sursa). Cred că și noi suntem pe-acolo. Cifrele oficiale arată că la noi se comit în jur de 1500 de violuri pe an, repet, violuri raportate, între 4 și 5 agresiuni raportate pe zi, iar dacă cifra reală e de zece ori mai mare, calculați voi viețile câtor femei sunt afectate grav de viol.
Chiar și dacă victima raportează violul, sunt șanse mari ca Poliția să nu investigheze cazul.

Potrivit unor surse din Direcţia Judiciară a Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), în peste 30% din cazurile de viol, victimele nu au mers până la capăt în acuzarea făptașilor, ci și-au retras plângerile. În plus, şi mai şocant, în 20-25% din cazuri ancheta nu s-a finalizat cu trimiterea în judecată.
Victimele sunt supuse unor noi traume în timpul investigației, când sunt obligate să stea față în față cu agresorii. (sursa)
Procurorii nu investesc timp în acuzarea violatorilor.
Violatorii nu sunt închiși sau sunt sunt eliberați condiționat.
Victimele violurilor sunt umilite și acuzate că mint.
Persoanele care mărturisesc public sau în privat că au fost agresate sunt acuzate că ar fi vinovate pentru ce li s-a întâmplat.

 

Care este efectul culturii violului asupra victimelor?

Cercul vicios rezultat este sinistru.

Tot mai puține femei îndrăznesc să vorbească autorităților și celor apropiați despre ce li s-a întâmplat.

Vindecarea devine și mai dificilă, în condițiile în care nu există susținere, iar traumei violului i se adaugă oprobiul public, învinovățirea, stigmatizarea victimei.

Agresorii rămân în libertate, necunoscuți, și fac în continuare victime.

 

Cum poți contribui la combaterea culturii violului

În primul rând, uită-te la tine. Ce emoții ai când citești mărturia unei victime a unei agresiuni sexuale? Te gândești că poate a făcut și ea ceva?

Învață să nu mai obiectifici femeia. Inclusiv dacă ești femeie.

Citește mai departe despre acest subiect și impactul lui.

Învață-ți copiii despre consimțământ, despre respect față de altul, despre frumusețea fiecărei făpturi umane, despre egalitate și vulnerabilitate.

Vorbește și altora despre acest subiect, ajută-i să-și identifice prejudecățile.

Nu sta deoparte când vezi că se comit nedreptăți. Ia poziție.

Ajută la protejarea victimelor. Susține-le procesul de vindecare așa cum poți, cu simpla prezență, cu o vorbă caldă, cu acces la autorități, dacă este nevoie.

Închei cu acest citat, ca să fie clar în ce țară trăim:

Peste 500 de pedofili, găsiți vinovați prin sentințe definitive, își execută pedepsele în libertate în România. Alte mii și le-au ispășit deja, tot fără vreo zi de închisoare. La 80% dintre ei, instanțele nu au considerat agresiunea drept viol, ci drept „act sexual cu un minor”.
(sursa)

Sursa foto: Pixabay.com

Despre patriarhatul din România, subiect conex, a scris și soțul meu aici.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4183

87 comentarii

  1. Decizia aceea judecatoreasca mi-a dat o palma, am citit de 2 ori sa fiu sigura ca inteleg , stii eu sunt din Galati, m-a socat mult imaginea fetei si nepasarea femeii in uniforma si mai apoi declaratia celor de la protectia copilului. Uneori vreau sa cred ca traim intr-o lume paralela, caci nu are cum, nu e posibil sa fie astfel intr-o tara democratica. 🙁

  2. cultura violului are la baza credinta populara ca femeile sunt DATOARE sa se puna la dispozitia barbatilor pentru sex. toate legile sunt date de barbati, toate musamalizarile au ca scop ca ei, barbatii sa nu isi limiteze „dreptul” la sex. Greesit! eu imi cresc copiii cu idea: niciunul nu are datorie fata de celalalt. stam unul cu celalalt numai daca vrem. femeile sa faca sex numai daca vor, cand vor si cu cine vor. inclusiv in casatorie, nu exista marital duties. s-a terminat cu asta cand femeile au obtinut dreptul la educatie si dreptul la munca platita. asta e singura solutie, fetelor: mergeti la scoala, mergeti la munca ca sa va puteti intretine singure. in familie sunteti datoare sa suportati 50% din cheltuieli, nu asteptati sa va aduca barbatul salariul pe masa. aia era in Evul Mediu. nu atarnati de barbati in niciun fel, nici financiar, nici la nivel de concept, nici macar de tatii vostri, dupa majorat. iar cand se petrece un abuz, faceti-l public si infruntati cu seninatate judecata celorlalti. opinia societatii nu va vindeca si nu va salveaza! schimbarea vine de la fiecare dintre noi. <3

    • Exact ceea ce zice Lila mai sus imi invat si eu baietii. Din fericire relatia cu sotul merge pe aceleasi principii, asa ca au de la cine invata. Respect in cuplu, lipsa „datoriei”, independenta fiecarei persoane (financiara si de orice fel).
      Recent am aflat ca exista viol in cadrul casatoriei, ceea ce e greu de conceput, dar perfect plauzibil. Practic dorinta femeii nu este respectata in nici un fel, de aici si abuzul, violul. Dar desigur ca nu se vorbeste la noi de asa ceva, este mult prea fin. In Romania vorbim de sex cu minori.

      Cred ca ne este asa greu sa vorbim despre abuzuri de natura sexuala tocmai din lipsa educatiei sexuale. Cred ca pe lista de „Cum poți contribui la combaterea culturii violului” ar trebui sa intre EDUCATIE SEXUALA. Caci asta inseamna educatie sexuala, sa explici despre respect, consimtamant, dorintele partenerului, si ca nu este o chestie rusionasa, ca poate fi placuta cand este consimtita de ambii parteneri. Ca abuzul trebuie denuntat. Nu e vorba doar despre cum sa pui prezervativul. Va dati seama ca ne este rusine sa vorbim despre sex chiar si cand suntem victime si avem nevoie de sprijin si ajutor. Este un subiect tabu si nu putem sa vorbim in nici un context, desi toata lumea face sex. Ce trist….

  3. FOARTE TRIST??.Femeie in Ro este o sclava,sclava sexuala,o curva….
    Ce este și mai trist că inclusiv femeile cred asta despre femei,ne socotind că sunt de același sex și nu știu cât de „fericite”ar fi,dacă ar fi violate.
    Eu cred personal că foarte multe pleacă de la mama și de ce spun asta:inca din antichitate băieții trebuiau să fie” cruzi,duri”….nu aveau voie să facă lucruri ce ținea de femeie,nu aveau voie sa ajute femeie,bărbatul,băiatul trebuia tratat că un rege,egal cât de obosita era femeia,mama ea trebuia să reziste.
    El,băiatul, bărbatul,nu a fost învățat să asculte femeie când e obosită,când o doare ceva ,când vrea putina liniste,ci doar ,egal de situație femeia trebuia să facă,trebuia să vrea,trebuia să poată ??…..
    Iar acum vedem repercusiunile educației??

    • Un subiect foarte important si ma bucur ca ai scris un articol despre asta, de altfel foarte bine documentat. Ca om sanatos la cap si, in special, ca mama de fete, sunt ingrozita de atitudinea romanilor fata de violenta asupra femeilor. Intr-adevar doar educatia ne poate salva. Si toleranta 0 fata de astfel de astfel de manifestari, oriunde le intalnim: pe strada, la serviciu sau oriunde altundeva. O precizare as vrea sa fac. Afirmatia „unul din cinci romani crede ca violul nu ar trebui incriminat” este partial falsa. Am citit si eu studiul comisiei europene si 20% dintre romani considera ca violul conjugal este gresit, dar nu ar trebui incriminat. In niciun caz nu vreau sa fac apologia violului conjugal, dar e foarte important sa folosim datele corect, pentru ca sunt unii care ar citi articolul, ar vedea greseala si nu s-ar mai obosi sa inteleaga esenta problemei, catalogand totul ca (inca) o exagerare din partea femeilor.

  4. Si eu cand eram “ mica” traversam strada cand vedeam un grup de barbati, in special cand ii vedeam imbracati ça de pe santier. Imi aduc aminte ca am calatorit odata cu trenul, clasa a2a, compartimentul plin, deci probabil cel putin 8 oameni. Cand unul dintre barbati a facut comentarii despre sanii mei si eu i-am raspuns sa stea in banca lui, ceilalati m-au privit cu un fel de “ai ce meriti “. Nimeni n-a intervenit- omul ne spusese ca era profesor de liceu. Ani de zile am crezu ca asta este normalitatea. Cand am vazut ca in alte tari normalitatea e alta, n-am ezitat sa plec. Mi-au trebuit ani de zile sa trec peste frica provocata de atingeri pe sani!!

  5. Buna, la noi in cartierul unde am crescut circula o poveste despre o fata care fusese fortata sa faca sex (o fi vorba de viol?) de un vecin, o ademenise la el acasa sub un pretext, ea avea 14 ani, el un pic mai mare. Apoi vecinul care o fortase aranja pentru diversi prieteni si cunoscuti de-ai lui partide de sex cu fata respectiva amenintand-o ca daca nu refuza va sti toata lumea ce pramatie ci ce „c…” este ea.
    Apoi, o ruda apropiata a facut parte din grup acuzat de viol, cumva a reusit sa fie scos din acest grup, el sustine ca nu a participat la asa ceva.
    Aceeasi ruda s-a trezit la poarta cu o femeie care l-a acuzat ca lasat-o insarcinata, el fiind insurat.
    Poate fi si asta adaugata la cultura neaosa romaneasca, cea mai pura, care vine din mosi stramosi…

    • Nu cred ca este specific poporului roman in mod special, ci a lipsei de educatie si civilizatie. Viol se intampla si in Olanda anului 1000, dar intre timp au evoluat. Nu cred ajuta sa spunem eticheta culturii „neaose romanesti”, ci sa cautam solutii ca sa iesim din mentalitatea asta. Cum ar fi o educatia sexuala.

  6. Adevarul e undeva la mijloc. Ca va place, ca nu va place, asa cum exista multi dereglati in tabara masculina, exista si multe fete/femei ce o cauta cu lumanarea. Cand „o arzi” precum o dama de companie, vei fi tratata precum o dama de companie.

    Nu poti sa mergi in club sau la orice petrecere imbracata precum o centurista, sa te imbeti pulbere, sa te dai la un gibon in calduri ca apoi sa te plangi ca ai fost violata. Trebuie sa fii responsabila si sa-ti asumi deciziile si comportamentul, nu sa invoci „cultura violului” ca si scuza.

    Se invoca foarte mult educatia, dar se pune problema intr-un singur sens: barbatii nu sunt educati. Dar femeile? Hai ca nu suntem Vestul Salbatic si majoritatea violurilor nu sunt precum cel de la Caracal. Majoritatea violurilor sunt in relatiile de concubinaj „complicate”. De-alea unde femeia a vrut, dar nu i-a placut sau a vrut de 3 ori si a 4-a oara s-a razgandit. Aici vina e impartita in mod egal si nu poate fi stigmatizat doar „masculul”.

    Asa ca, educatia trebuie facuta atat baietilor cat si fetelor. Nu emiteti pretentii de la altii cat timp voi nu va implicati in educatia copiilor. Pe mine mama nu m-a incuiat in casa la pubertate, dar m-a invatat cand sa ma retrag la timp dintr-o situatia. M-a invatat sa discern raul de bine si sa concluzionez singura ca in anumite momente e mai bine sa te retragi.

    • „Nu poti sa mergi in club sau la orice petrecere imbracata precum o centurista, sa te imbeti pulbere, sa te dai la un gibon in calduri ca apoi sa te plangi ca ai fost violata.”

      De ce?

    • Am fost agresata in liceu de catre un elev cu 3 ani mai mare. El major, eu nu.
      Mi-a fost frica sa raportez in ziua respectiva, eram in soc, a trecut weekendul iar luni am auzit cum ca tipul se lauda la toti ca nu numai el, ci si prietenii lui m-au futut si ca aparent e sezon liber pt oricine vrea sa puna mana pe mine sau sa imi ceara sa intretin relatii sexuale.
      Povestea a ajuns la urechile profesorilor, care au sunat parintii (doar pe ai mei); prima grija a mamei a fost sa imi spuna ca nu ma mai ia nimeni de nevasta acum ca nu mai sunt virgina.

      Am incercat sa spun ca nu a fost consimtit si ca am fost prea socata sa fac ceva despre asta cu cateva zile inainte – nimeni nu m-a bagat in seama. Mi s-a scazut nota la purtare, anumiti profesori au zis ca trebuie sa fiu exmatriculata, si desi nu am fost, oricat am invatat nu era deajuns la materiile alea, luam tot timpul numai nota de trecere.
      Pe culoare, baietii puneau mana pe mine, ma apucau de sani si radeau, imi cereau sa vin cu ei la baie.

      Toti au luato ca pe o gluma.
      Am terminat liceul.Au fost 4 ani de iad.Am invatat bine si am plecat din tara.
      Sunt casatorita cu un barbat perfect, care ma respecta si ma iubeste asa cum sunt.
      Nu ma voi mai intoarce niciodata in Romania sa traiesc. Tara este toxica, victima este persiflata si violatorii lasati in libertate.

      Ca si continuare,acelasi tip a facut acelasi lucru unei alte fete, cu un an dupa mine. De data asta a facuto cu prietenii lui si au drogato mai intai.
      Fata a fost exmatriculata.
      Ei nu au patit nimic.

    • A trecut…Toate trec…Rănile rămân cumva dar durerea trece..Timpul vindeca tot

    • pentru ca te dai la un gibon in calduri, nu la un finutz … nu e clar??? dac femeia se imbata si nu mai stie ce face, barbatul cum face cand se imbata ??? ori e egalitate, ori nu! …

    • Am fost cu cineva cunoscut la biserică și când a venit momentul miruitului m-am așezat la coadă. Persoana respectivă m-a tras într-o parte și m-a trimis „în spate cu femeile”. L-am întrebat de ce și mi-a spus că la miruit și impartasanie bărbații merg mereu în față și femeile în spate (că femeia nu trebuie să intre în biserică în pantaloni sau haine strâmte, ci cu capul acoperit) pentru că bărbații sunt ființe slabe și s-ar putea să le provoc imaginația (și alte organe) stând în fața lor. Și că nu e bine ca femeia să provoace și să îi strice smerenia bărbatului, sau ceva de genul. Deci și aici suntem privite ca niște obiecte sexuale.

    • Faptul ca femeia s-a imbatat NU ii da dreptul altcuiva sa isi introduca penisul in ea, acefalo.

    • Pt ca transmiti semnale f gresite, pt ca daca te imbeti muci nu mai esti lucida, coerenta. Agresorii nu au absolut nici o scuza dar cum scria si mai sus, educatia este necesara de ambele parti. Nu ti poti lasa fiica sa se expuna in felul asta, un minor trebuie protejat, nu trebuie sa ajunga in astfel de situatii.

    • Conform teoriei enuntate, daca s-a intamplat in trecut de bunavoie, dar exista un refuz care nu e respectat de catre sot/partener, acest fapt nu este un viol. Ce ar fi? Refuz neagreat intre parti?

      De asemenea, daca o pustoaica este imbracata sumar la o petrecere, nu inseamna ca a venit pentru imperechere. Tot ce trece de consimtamant este rau si inacceptabil.

      Mama dumneavoastra v-a invatat foarte bine, acum 30-40 ani probabil. Toate mamele spunem asta copiilor nostri, dar in ultimul an, in Ro, au iesit pe strada mai multi pedofili/violatori decat branduse primavara.

    • Imi aduc aminte de celebrul caz din Valeni (satul ala de pe langa Vaslui), unde toata tara s-a apucat de aruncat cu cacat in indivizii aia, ca dupa condamnare sa se afle ca de fapt fatuca era o fata de moravuri usoare de profesie, iar acel „viol” a fost doar o neintelegere. Ea era ok cu 3, dar nu cu 8. Acum ai sa vii sa imi explici ca este absolut normal si ca vina este 100% a baietilor 🙂

      Violul nu exista de 30-40 de ani, ci de cand lumea. Nu o sa dispara prea curand, iar numarul de violuri nu a crescut, ci cazurile sunt mediatizate mult mai des si mai agresiv. Educatia de acum 40 de ani este valabila si astazi. Va sugerez cu drag sa cititi ceva literatura de specialitate si sa constatati singura ca sistemul nervos vegetativ, cel responsabil cu aceste „impulsuri animalice” nu poate fi controlat si educat. De-aia exista violatori celebri precum Kevin Spacey, om care poate fi banuit de multe dar nu de lipsa de educatie.

    • @Catalina, daca impulsul animalic nu poate fi controlat, cum se face ca nu toti barbatii violeaza?

      Si inca ceva, vrei cumva sa spui ca prostituatele nu pot fi violate, prin definitie?

      Ma ingrozesti, serios.

    • Stii ce e ala un hormon? O glanda? Stii ce e ala sistem nervos vegetativ? Stii de ce castrarea chimica a fost aleasa drept solutie morala in aceste cazuri? Normal ca nu stii, ca altfel n-ai mai fu pus aceasta intrebare in timp ce dai sfaturi si emiti pretentii pe acest subiect.

    • Da, stiu ce sunt toate lucrurile alea, si teoretic, si practic, ca sunt barbat.
      Si pot sa iti spun ca vorbesti prostii.

    • Stiu ce sunt toate acestea. Sunt medic. Dar NIMIC pe lumea aceasta nu scuza agresiunea, umilirea altei fiinte, batjocura. Esti defecta, Catalino. Si proasta. Esti prima in 46 ani careia ii spun asta. Esti proasta, primitiva si needucata. Sa dea Dumnezeu sa fii si sterila.

    • Ok, totul pana la Kevin Spacey! Omul nu a fost condamnat pentru viol, nu e violator celebru, a fost acuzat de unii si de altii pentru ce ar fi facut acum 20-30 de ani (fara sa aiba probe sau martori) si din cauza unor acuzatii Netflix l-a scos din House of Cards si eu a trebuit sa suport ultimul sezon care a fost sub orice critica!

    • Indicati-ne sursa care va sustine afirmatiile in privinta cazului de la Vaslui. O decizie legala publica, nu surse gen cancan si libertatea. Da, oricine are dreptul sa vrea cu 3, dar nu cu 8. Cu 10 sau cu niciunul. Nu exista literatura „de specialitate” care sa justifice violul. Nu exista nicio instanta morala care decide cine merita si cine nu sa fie violata sau cu cine, cand si cat sa fac eu sex. Singura care decide e propria mea constiinta.

    • Cătălina, e simplu. Întreții și tu cultura violului. Ești una din acele persoane care o sa arate victima cu degetul. Un nu e NU, indiferent ca ești beata, faci striptease in club sau mergi pe strada cu o fusta pana-n fund. Asta nu înțeleg cei ca tine.

    • Salut,

      Foarte interesant articolul tau, și într-adevăr pui punctul pe ‘i’ atrăgând atentia asupra acestei culturi. Într-adevăr ai dreptate, când afirmi că această cultură poate fi corectată prin educație. Totuși articolul tau poate fi mai puternic, daca ai cita surse verificate, iar informațiile de pe Wikipedia nu sunt atestate. Iar că rezultat articolul își pierde credibilitatea.

    • și dacă, să zicem, tipa chiar era de acord să facă sex cu trei, atunci restul până la 7 a fost viol. ăia 4 cu care tipa n-a fost de acord trebuiau să și-o ia în mână cu ochii la porn.
      dacă sunt de acord să fac sex o dată cu bărbatul x în seara asta, nu înseamnă că sunt de acord să fac sex cu juma’ din masculii orașului și nu înseamnă nici că sunt de acord să fac sex cu bărbatul x și mâine sau de 3 ori în seara asta.
      tot ce trece peste ce/cu cine/când vreau eu este viol. indiferent că-s călugăriță sau ultima centuristă.
      Ioana, îmi cer scuze pentru limbajul ăsta pe blogul tăi, dar mi-am ieșit rău din pepeni.

    • Catalina esti exact genul de femeie care aproba violul, de ce nu imi explic cu toate comentariile tale; FYI sa stii ca daca o femeie a vrut de 3-4 ori si i-a placut, da, poate sa zica nu a 5 a oara si daca e fortata ala sa fie viol.
      Impulsurile anumalice nu exista, suntem oameni nu animale, si barbatii si femeile, exista doar lispa de control si educatie.
      Cu siguranta ca nu ai trecut prin nici o situatie traumatizanta de vorbesti cu atata seninatate despre aceste lucruri.

    • Deci daca iesi pe strada cu portofelul in mana e ok sa il fur.

      Pai cum te astepti tu sa mergi asa pe strada cu banii in mana? Nu te gandesti ce imi face? Tine-i in seif, cucoana, nu te plimba cu cardul prin fata mea!

      Aaa, daca platesti ceva la magazin, sa te astepti sa iti ia de 5 ori mai mult. De ce? Pai prima oara ti-a placut sa platesti si acum o faci pe mironosita? Ai cumparat ceva o data, va trebui sa o faci mereu.

    • Ma doare capul cand aud FEMEI care au aceste teorii, groaznic! Daca tu ca femeie nu-ti stii drepturile, ce asteptari sa mai ai de la agresori?? Da, poti sa iesi imbracata ca o curva, stii ce, poti si sa fii curva platita, atata timp cat spui “nu” la momentul respectiv, se considera viol. Atat, e suficient sa te impotrivesti si asta inseamna ca actul se intampla fara consimtamantul tau. No means no! E un film celebru in India pe aceasta tema (si ei au aceasta “cultura a violului, chiar mai adanca decat la noi), se numeste Pink, despre un caz pe aceasta tema. Il recomand, aici e monologul de final al avocatului: https://m.youtube.com/watch?v=jyR1sLLWNHU
      Activati subtitrarea in engleza.

    • da, e absolut OK sa vreau de 3 ori si a 4-a oara sa ma razgandesc, intelegi? e absolut OK. gibonul trebuie sa si-o tina in pantaloni sau sa se duca la baie. nu ii datorez 4 partide de sex.

    • „Pe mine mama nu m-a incuiat in casa la pubertate, dar m-a invatat cand sa ma retrag la timp dintr-o situatia”
      Si daca intr-o zi barbatul ala fata de care tu te-ai retras, te tine de mana, te strange, te constrange, ca na, alta data ai vrut, acuma de ce nu mai vrei, se urca peste tine, ca i se par sexi pantalonii aia largi pe care-i porti, la fel o sa dai vina pe femeie, adica pe tine, ca porti jumatate de vina?
      Esti parte din cultura violului cu fiecare cuvant pe care l-ai scris mai sus. Esti una dintre femeile care acuza victimele, fara sa intelegi deloc ce inseamna consimtamant si lipsa lui.

    • Va recomand sa mai cititi putin psihologia si sa studiati putin sistemul nervos vegetativ, apoi sa emiteti astfel de afirmatii tampite cum ca barbatii romani sunt niste gorile in calduri. Cand vorbiti de „cultura violului” cu atata nonsalanta, lasati de inteles ca Romaia e un soi de India sau Pakistan.

      Inainte sa vorbiti de cultura violului, vorbiti de cultura celor 7 ani de-acasa. Nu de alta, dar Romania e numarul unu la cantitatea de curve virtuale, de centura si de lux. Tot numarul unu este si la numarul de mame sub 16 ani. Si-asta o fi tot din cauza „culturii violului”? Nu cumva „cultura violului” este lipsa de educatie sexuala? Atat la baieti cat si la fete?

    • De ce nu raspunzi punctual la tot ce ai fost intrebata mai sus? De ce tot aduci in discutie partea hormonala? Ai studii de specialitate? Esti de parere ca acele glande/hormoni afecteaza selectiv barbatii? daca da, de ce unii isi pot controla acele impulsuri? Educatia, nu? Pai mai sus ziceai ca educatia nu-i salveaza pe barbati din sclavia acestor impulsuri. Deci care e treaba? Unii au si altii nu au acei hormoni?
      Ai impresia ca violatorii sunt niste monstrii care stau in tufisuri si sar pe tine sau ca violul este un produs al lipsei de educatie, ca numai betivii violeaza? Sunt discursuri pe TED TALKS ale unor femei care provin din familii educate, cu soti educati, care soti, cu toata educatia lor le violau si le bateau. Cred ca tu ar trebui sa citesti niste literatura de specialitate.
      Amesteci lucrurile si nu esti in stare sa raspunzi punctual la niste intrebari, la niste situatii ipotetice care ti se prezinta.
      Faptul ca aduci argumente injositorare precum lungimea fustei sau intoxicarea cu alcool inseamna ca esti de acord cu violul daca fata nu purta o lungime corespunzatoare a fustei (care e aia?) si daca avea tocuri prea mari (cam la ce dimensiune de tocuri sunt in siguranta?) si daca avea decolteu (ce trist sa crezi ca doar fetele imbracate asa sunt violate…probabil ca fetele minore care sunt violate merita si ele). As vrea sa stiu ce conditii trebuie sa indeplinesc ca sa nu fiu violata. Pare ca tu ai aceste raspunsuri. Pare ca nu are nicio importanta ca majoritatea femeilor au avut experiente de hartuire sexuala de-a lungul vietii. Nu cunosc o femeie care sa nu fi fost macar pipaita o data. Vrei sa-mi zici ca toate suntem niste needucate care invitam barbatii sa ne pipaie sau ca majoritatea barbatilor sunt niste needucati?
      Probabil ca la 10 ani cand un barbat m-a apucat de fund eram tare indecenta.
      Te dai citita si documentata…te rog sa raspunzi concret la toate argumentele care ti se dau. Pana n-o faci tot ce zici are 0 credibilitate.

    • Catalina, valoarea unei persoane nu e data de nr de parteneri. Intelegi asta?

      Hai sa repet altfel. Nu esti cu nimic mai buna ca o tipa care a avut 60 de parteneri. Stiu, crezi ca te-am jignit, dar nu te-am jignit. Nici eu, nici printesa nu suntem mai bune pt ca pur si simplu nu conteaza. Avem aceleasi drepturi.

      Daca „aia” a vrut cu 3, nu e un gunoi la care acum e sezon liber, hai oricati ca nu mai conteaza. E inca o fiinta umana.

      Este incredibil, femeile nu au sistem nervos vegetativ? Nu mai zic de alti barbati. Bine, barbatii aia probabil sunt niste fraieri care nu profita de ocazie, normal.

    • Catalina, as vrea sa pun si eu o intrebare adiacenta cu subiectul. Deci, spre exemplu, daca esti absolvent al facultatii de psihologie unde evident ca ai studiat o gramada de psihologie si ai citit nenumarate carti, ba mai mult, este a doua facultate facuta, deci nu ai trecut ca prin branza prin ea, ci ai facut-o cu pasiune, apoi alegi sa te faci psihoterapeut (al doilea job) si vine la tine o fata violata, ii vorbesti putin despre sistemul nervos vegetativ si hormoni (apropo, asa se face in psihoterapie) pentru ca ea sa inteleaga situatia, sa nu-si puna intrebari cu ce a gresit EA, ce putea sa faca EA, de ce EA. Poti asa sa ii explici ca putea sa fie orice fata care ii iesea in calea acelui barbat dereglat. Pentru ca aici poate fi vorba si de dereglare, care si mai grav, se poate transmite de la generatie la generatie. Dar daca se transmite transgenerational, mai poate fi vorba de educatie? Primita de la cine? Deci da, apare si lipsa de educatie. Si asa, poti sustine persoana violata. Dar, deontologic, stii tu ce trebuie sa faca un psiholog mai departe? Mai mult decat sa o sustina? Sa inchida ochii? Sa zica, eventual in gandul lui, ti-ai cautat-o, raportandu-se doar la sistemul nervos vegetativ? Cred ca este un subiect care te depaseste mult in ciuda cartilor de psihologie citite de tine, banuiesc ca in mod selectiv. Crede-ma ca numarul lor este mult mai mare. Poti citi carti de traumatologie, inconstient colectiv, sunt cele ce imi vin acum in minte. Pentru ca daca as face apel la toate cartile citite, nu as termina mesajul. Cel mai probabil esti foarte tanara, citeste cum ai facut-o si pana acum, dar mai variat, si scrie aici sau pe alte bloguri peste 5-10 ani. Sper ca altfel.

    • A da vina pe sistemul nervos vegetativ in cazul violului e ca si cand ai da vina pe glanda pentru ca e cineva gras.
      Serios.. avem un creier, haide sa-l folosim.

    • Catalino, cultura violului nu este lipsa educatiei sexuale. Este lipsa educatiei IUBIRII. Ti-am mai zis ca esti pro,,ta. Acum ma crezi?

    • Eu sper sa fii troll.
      Am zis mai sus ca exista viol in cadrul casatoriei si ca e greu de digerat pentru unii. Se pare ca exista oameni care cred ca daca un barbat vrea sa faca sex acum, sotia/prietena/concubina este obligata sa se supuna. Nu conteaza ce doreste sau care e parerea ei. Este ca si cum el vrea sa manance impreuna, asa ca ii baga cu forta mancarea pe gat, eventual ii trage cateva ca sa se cuminteasca. Este abuz si lipsa totala de respect, dar se pare ca unii considera ca e vina femeii ca nu i-a fost foame, si ca si-a cerut-o pentru ca se afla in bucatarie.

    • Nu cred ca doamna a vrut sa spuna ca exista vreo situatie cand ar trebui inlaturata raspunderea agresorului (textul scris lapidar lasa mereu loc de interpretari si munitie detractarilor). Un viol este viol indiferent de motivul refuzului. Eu am inteles ca s-a dorit sa se puna accentul si pe preventie (cam la fel sum e si cu condusul; n-o sa ne punem in fata unuia care conduce ca besmeticul doar pentru ca noi stim ca legea ne protejeaza; bineinteles, pastrand proportiile), doar formularea a fost poate nefericita. Pana la urma, cand e vorba de viata sau sanatatea noastra trebuie ca noi sa fim primii care ne protejam, inclusiv in domeniul vietii sexuale.

    • Prevenția violului se face spunandu-le copiilor si oamenilor „nu inseamna nu”, „nu dispune nimeni de corpul tau si nici tu nu dispui de corpul altcuiva” nicidecum prin ce a spus Catalina. Da, normal că inveti copiii (fete si băieți, nu doar fete), sa nu exagereze cu alcoolul, dar îi înveți asta pt ca nu este sanatos pentru ei, nu pentru trebuie sa se păzească de violuri.

    • Ba da. Poti face toate astea. Asa cum un barbat se poate imbraca provocator si se poate imbata pulbere fara sa se teama ca va fi violat, si o femeie trebuie sa poata face asta. Si e dreptul ei sa vrea de 3 ori si a 4-a sa nu mai vrea, iar ceilalti sunt obligati sa-i respecte acest drept. In orice moment al intalnirii si chiar al actului sexual, oricare dintre parteneri isi poate retrage consimtamantul si celalalt are obligatia sa respecte acest lucru. Daca nu o face, daca i se cere sa se opreasca si refuza, e violator. Punct. Pana nu ne intra bine in cap ca e dreptul fiecaruia sa dispuna de propriul corp si nimeni nu are, in nicio circumstanta, dreptul sa i-l violeze, nu ne mai facem bine. Gasim doar scuze violatorilor.

    • Catalina, iti zic sincer, comentariul tau m-a facut sa plang. Este groaznic de trist ce ai scris (in sensul ca demonstreaza fix ce scrie in articol, cultura asta a violului si ignoranta masiva referitor la acest subiect si sper din suflet ca o sa intelegi vreodata cat de mult gresesti. Tu, care stii atatea despre „majoritatea violurilor”, habar nu ai despre ce vorbesti. Imi pare rau si sper ca o sa schimbi asta prin educatie.

    • Hmmm, deci dacă bei prea mult, înseamnă ca ceri sa fii violată. Ce bine ca m-a luminat Catalina. Normal că îți înveți copiii sa nu exagereze cu alcoolul, dar dacă se întâmplă ca fiica ta sa exagereze o dată în viață, asta înseamnă că merită violul? Expui o idee periculoasa aici Cătălina. Înseamnă ca si bărbații care beau si se fac muci tot asta cer, viol anal.

    • De-alea unde femeia a vrut, dar nu i-a placut sau a vrut de 3 ori si a 4-a oara s-a razgandit. Aici vina e impartita in mod egal si nu poate fi stigmatizat doar „masculul”.

      Stai puțin, adică cum? Nu am voie să mă răzgândesc? Trebuie musia să fac sex toată viața cu un singur om pentru că am făcut o dată-de două ori? Asta îi dă dreptul să ceară și să ia în continuare? Wtf??? Chiar nu pot înțelege cum gândesc unii oameni. Și femeie pe deasupra. Mai ieșim din evul mediu vreodată?

    • Foarte dezamagitor textul acesta Cătălina. Un exemplu perfect de gândire greșită din partea unei femei.
      De multe ori mi s-a întâmplat sa aud astfel de texte de la femei, de cele mai multe ori textele erau motivate de o gelozie crâncenă. Dacă tot ne uram consoartele, hai sa punem umărul la decăderea lor, ca doar au fusta mini și s-au îmbătat. Pe noi nu ne baga lumea în seama, dar măcar alea și-o iau mai mult decât cer.

    • „Nu poti sa mergi in club sau la orice petrecere imbracata precum o centurista, sa te imbeti pulbere, sa te dai la un gibon in calduri ca apoi sa te plangi ca ai fost violata. Trebuie sa fii responsabila si sa-ti asumi deciziile si comportamentul, nu sa invoci „cultura violului” ca si scuza.”
      Sa inteleg ca daca procedezi asa barbatul e obligat la viol?

    • Sper sa nu te reproduci niciodata, ca sa nu ai ocazia sa transmiti mai departe aceasta gandire limitata si toxica. Nu trag speranta ca te vei destepta, decat poate, in urma unui viol. Oricat de mare e idiotenia pe care ai debitat-o sub pretexul semidoct clasic, nu ti-as dori nici intr-o 1000 de ani sa treci prin asa ceva.

    • Iti raspunde dana budeanu la asta.

      Scuze, Ioana, pt referinta la cu totul altceva.

  7. Romania, septembrie 2010. Locuiam in Rasnov, iar intr-o sambata dimineata iau autobuzul pana in Brasov la cumparaturi. La intoarcerea acasa observ ca urmatorul autobuz pleaca spre Rasnov doar peste 3 ore. Ca si alti cetateni, merg sa iau o masina la ocazie. Cuplul care urcase in aceeasi masina cu mine au mers doar pana in prima localitate de langa Brasov. Nu trece mult si soferul isi pune mana pe genunchiul meu (am urcat in fata langa sofer pentru ca in spate urcase cuplul ce tocmai coborase)si nu, nu purtam fusta. Am inghetat de frica. I-am dat mana la o parte si i-am cerut sa traga pe dreapta sa cobor. I-am aruncat cei cativa lei pe care ii aveam pregatiti ca sa ii platesc cursa si am coborat privind cu teama in urma sa nu ma urmareasca. Il vad cum trece cu masina pe langa mine si opreste sa ia la ocazie o copila. Oare de cate ori a facut acelasi gest? Oare de cate ori i-a mers? In saptamanile ce au urmat acestui incident, individul cu pricina a continuat sa ia oameni la ocazie, il vedeam in fiecare zi la fel si politia care statea si se uita impasibila. Domnul sofer era un domn in varsta, genul de om in care parintii te invatau sa ai incredere…

    • Pe cine ajuta teoria dupa viol? Oricata educatie s-ar face, tot vor exista violuri. Daca crezi ca te dezbraci cat de mult vrei si o iei pe strazi seara ca e dreptul tau sa te plimbi cum vrei, iti asumi cam multe riscuri. Nu ma bazez pe educatia si bunul simt, mai bine ma feresc. Cateodata mi se pare ca se scriu articole de dragul polemicii, ca altfel nu inteleg cu ce o ajuta pe victima ca noi consideram ca are dreptate? Cine ii da dreptate clar nu ar viola-o. Iar argumentele logice si de bun simt nu conving nici violatorii si nici criminalii. Suntem societate cu o cultuta a violului? Pai America cum e? Ia, uita-te pe statistici! Ai vorbit cu victime ale violurilor? Sau crezi ca stai cu aia din vaslui sa expui argumente logice cum ca 4-a oara e nu si a 3-a da? Si alora clar daca le spunea fata cum e cu a-ti da consimtamantul, probabil analizau repede si plecau rusinati? Nu poti educa violatori si nici criminali ca ei nu violeaza ca avem cultura violului. Violul e un sadism urias si un egoism atroce, nu o lipsa de educatie. Ca sa nu mai existe violuri, ar trebui sa ne tratam problemele psihice si egoismul fara limita.

    • Cristina, te rog sa imi spui, daca stii, unde si cum este evaluata o femeie dupa ce este violata in Bucuresti. Scurt, asa. Care e echipa, unde sunt psihologii, care e unitatea de urgenta, ce teste se fac. Daca tot faci comparatii cu America, fa-le pana la capat. Sa nu mai zic de un barbat, ca presupun ca experienta in Romania e sub nivelul marii cu asa ceva.

      P.s. Despre ce statistici vorbesti, mai exact? Statisticile alea in care nu ajungi pentru ca „ai vrut”, „stai ca nu a fost asa” etc.

    • Normal ca ajuta!

      Imagineaza-ti sa ti se spuna ca e vina ta, ca tu ai cautat-o. Imagineaza-ti sa fii marginalizata si aratata cu degetul.

      Dar ia imagineaza-ti sa fii inteleasa si ajutata! Tu ce varianta ai prefera?

      Normal ca ne protejam pe cat se poate. Doar ca din nefericire cateodata nu se poate, si atunci conteaza atitudinea celorlalti.

      Plus ca da, si violatorii sunt educati. „Da mai, si-o cerea, ce fraier esti, se facea ca nu vrea”.

  8. Traim intr-o societate stricata rau de tot. Comunismul a lasat urme adanci, a facut oamenii egoisti, fiecare e pt el.
    Jumatate din prietenii mei au un parinte alcoolic, iar din ceilalti cred ca unii nu zic. Cata suferinta e in sufletului unui copil cu un parinte alcoolic? Multa, am observat si asta da mai departe adulti cu lipsuri.
    Apoi, bataile pe care le-a luat cam toata lumea cand era copil. „O palmuta” luau aia norocosi. Oare sunt bine in sufletul lor adultii fosti copii umiliti? Nu sunt.
    Faptul ca femeile nu au fost niciodata tratate ca egalele barbatilor. Sigur ca am auzit si eu acasa ca daca un baiat se ia de mine eu sunt de vina, ca sunt imbracata prea cumva. Provin dintr-o familie instarita, parinti cu studii. Daca as fi fost violata nu as fi zis niciodata, n-as fi avut nevoie de si mai multa umilinta. Mie mi se pare ca, in general, femeile spun asta (ca victima era prea sexy), pentru ca in mintea lor continuarea este „eu nu ma imbrac asa, deci sunt in siguranta”, „eu nu sunt o curva, deci nu voi fi violata”.
    Legea pedepseste doar violatorul. Violul e trecut in codul penal, hainele provocatoare nu. Ce te faci, in schimb, cand judecatorii sunt tot parte din natia asta cu aceeasi gandire ca majoritatea populatiei.
    Eu cred ca doar cu educatie se poate evolua, ai zis si tu asta. Educatia facuta la scoala si la televizor, unde are acces multa lume. Asa cum zice la tv sa nu mananci prea multa sare, ar trebui sa zica si sa nu iti lovesti copilul, sa nu iti violezi nevasta etc.

    • De acord cu tot ce ai spus. Eu prin clasa a 7-a aveam un coleg ft. creepy care m-a urmarit o buna perioada pana in scara blocului, eram terifiata de el. Nu am indraznit sa le spun nimic alor mei. Ma si suna obsesiv (pe vremea aia era telefon fix) – o data a raspuns tata si in loc sa-mi ia apararea, mi-a reprosat tot mie ca sigur i-am zis eu/am facut eu ceva de ma suna. Acum privind in urma mi se pare groaznic comportamentul alor mei, desi, la fel cum ai zis si tu, sunt oameni educati amandoi…

  9. Bunicul meu, tată de multe fete, le-a „protejat de viol” ținându-le închise în curte și aplicându-le corecții corporale când întârziau prea mult seara, iar asta s-a întâmplat până respectivele au plecat de acasă, la 20 și mai bine de ani; una dintre mătuși a fost chiar plastică în a-mi descrie curelele primite pe un astfel de motiv în anul în care s-a măritat. Măritișul n-a scăpat-o nici pe ea și nici pe vreuna dintre surori de abuz la modul general; toate au sărit de fapt din lac în puț.

  10. Mama imi povestea cum a salvat-o bunicul, dupa razboi, in gara din Sibiu de rusii care violau orice femeie care le iesea in cale.Era sindromul mascului alfa,” the winner takes it all”.
    Apoi acea educatie de secole din toate familiile ca barbatul este CAPUL FAMILIEI va mai sacrifica cateva generatii.
    De ce inca 90% din tinerele cupluri isi doresc sa aiba baiat?????

    • Carmen, tu compari acum bărbații cu soldații ruși. De parca toți ar fi violatori. Eu îmi cresc băiețelul cu respect și toleranta pentru toți, indiferent de culoarea pielii, sex, indice de masa corporală etc. Agresiunile astea se învață din familie de multe ori, oamenii ce agresează au fost agresati la rândul lor. Eu am vrut baiat din simplul motiv ca viața lui, probabil, o sa ii fie mai ușoară decât unei fete. Și aici ma refer in principal la discriminarea fetelor/femeilor. Ce pot sa fac e sa îl cresc pe el puternic și bun sa încerce sa schimbe asta.

  11. Un video despre cat de simplu e de fapt sa stim daca cineva si-a dat consimtamantul. (Inclusiv despre ce a comentat cinveva mai sus: daca vrei de 3 ori nu inseamna ca vrei si a 4-a oara.) – practic e la fel de simplu cu a intelege daca cineva vrea ceai.

    https://youtu.be/oQbei5JGiT8

    • e senzatie filmuletul asta, il stiu de niste ani buni dar tot l-am vazut de 3 ori acum – vocea si intonatia tipului fac toti banii, ideaa si textul sunt de asemenea geniale

  12. ok.
    asteptam sa ne educam in sensul acesta, dar pana se intampla schimbarea, nu se poate adopta o lege care prevede castrarea chimica a pedofililor???

    • se poate, dar nu ajuta cu nimic la preventie, pentru că pedofilia e o boala mintală, deci frica de pedeapsă nu are nici un rol in preventie

      apoi, „castrarea chimica” inseamnă doar că ia niste pastile, nu-i provoaca nimeni suferinta similara cu cea pe care a provocat-o pedofilul
      deci nici asta nu ne ajuta sa ne simtim ca i s-a platit cu aceeasi moneda

    • Dar de ce chimica, ma rog? Fizica ce are? Il doare si pe el, ce mare scofala????

  13. Cand aveam 15 ani am participat la un spectacol in orasul meu insotita de o prietena de familie cu 5 ani mai mare. Avand o fizionomie care atragea oricum priviri, prietena si-a pus aceste calitati in valoare imbracandu-se relativ sumar. La spectacolul cu pricina, 2 indivizi mai “aburiti” au pipait-o in trecere, moment in care ea ii trage o palma zdravana unuia din ei, reprosandu-i lipsa celor 7 ani de acasa. Individul o ia la bataie, eu incerc sa ii despart, incasez o lovitura in maxilar, ametesc, cad. In tot acest timp s-a facut un cerc in jurul nostru, nu a intervenit nimeni. Cand ne-am dezmeticit am mers plangand la jandarmii care supravegheau in zona, povestindu-le intamplarea, aratand si unde se aflau indivizii. Raspunsul lor sec a fost ca “ne-am cautat-o” si “ce sa ceri de la un betiv”. Am tras atunci concluzia ca imi port singura de grija, prea putine se pot face dupa ce ai trait o nenorocire. Prietena mea nu a meritat ce a patit doar pentru ca era atragatoare, asta e clar, dar a existat un cumul de factori. Celor lipsiti de educatie nu le poti raspunde cu critici, oricare ar fi ele, spuse chiar si civilizat, intrucat violenta e singura lor voce. Si da, avem dreptul sa ne imbracam cum ne dorim, oricat de sumar, dar sa constientizam in ce societate traim, unde exista barbati ce pot reactiona cum doresc la aspectul nostru fara sa sufere nicio consecinta.

    • Dar mai apoi l-ați confruntat pe omul care v-a lovit? Ați reușit să faceți față cu bine altor atacuri și situații rele?

  14. Nu stiu daca putem chiar sa vorbim de o „cultura a violului”… Adica, nu incurajeaza nimeni violul; pur si simplu, problema este lipsa de respect pentru femeie, obiectificarea ei. Dupa cum am scris si eu un articol pe acest subiect, rezolvarea propusa de mine este ca mamele de baieti sa aiba grija cum isi cresc copiii. Din pacate, stiu prea multe mame care isi invata „printisorii”, mai ales daca au un singur baiat, ca toate femeile „umbla cu coada sus”, ca sunt curve, ca toate sunt dupa interes etc. Ii invata ca pot sa se „distreze”, cu conditia „sa nu-mi aduci un plod la usa”. Din pacate, cu durere trebuie sa recunosc ca tot femeile sunt dusmanii femeilor care incurajeaza barbatii sa nu respecte alte femei. Daca aceste mame si-ar invata baietii sa trateze femeile cat mai frumos FARA A URMARI O RECOMPENSA SEXUALA, daca i-ar invata sa le apere si sa nu le raneasca inima, atunci am avea o alta societate.

  15. Nu exista violatori doar in Romania, nici mentalitatea despre femeile care,,si-o cauta cu lumanarea” doar in Romania (exista un film cu Jodie Foster, care abordeaza acest aspect) si nici politisti incompetenti doar in Romania. De cate ori se intampla o tragedie, demonizam aceasta tara, de parca aici e concentrat tot raul din aceasta lume. Au si altii bubele lor, si in plus, cand institutiile statului isi fac treaba (arestari de traficanti de droguri, interventii medicale foarte dificile realizate cu succes etc), se mediatizeaza foarte putin. Trebuie pedepsiti vinovatii, trebuie luate masuri si cam asta e! Ce e la noi e si la altii, cu bune si cu rele! Adica avem ceva in plus…ne balacarim singuri neamul!

  16. Femeia trebuie sa se respecte pe ea insasi, inainte de a pretinde respect. Consecintele alegerilor trebuie asumate. A da vina pe societate si barbati nu o sa te fereasca de violatori. Cantareste consecintele faptelor tale si actioneaza in asa fel incat sa nu fi pusa in pozitii delicate. Ce e asa de complicat?

    • Dan, poți da tu exemplu de situație pe care o consideri delicată? Pentru ca de exemplu, eu am pățit sa merg iarna, îmbrăcată cu geacă groasă, spre școală, iar un individ care venea din sens opus m-a apucat de sâni si a fugit. Sa înțeleg ca m-am pus intr-o situație delicată ieșind din casă? Cunosc personal fete care au fost abuzate de membrii din familie. Abuzul s-a petrecut in casa lor. La ele acasă erau intr-o situație delicată? Mi se întâmplă sa merg pe stradă si sa mi se adreseze comentarii scârboase de genul „ah, ce te-as f**e” însoțite de gesturi la fel de respingătoare. Ar trebui sa nu mai ies?
      La care alegeri te referi mai exact? Pe lângă asta, nu cred ca pretinde vreo femeie ” respect” când își dorește sa nu fie abuzată, cred ca își dorește sa îi fie respectate drepturile de om. Zău ca nu aș vrea să îmi imaginez cum e viața pt mama, sora, fiica sau soția ta pe lângă tine dacă gândirea ta este așa cum reiese din acest comentariu.

    • Draga Dan,
      Te rog sa îmi explici cum ar fi trebuit eu ca si copil și apoi adolescenta să mă respect și să mă protejez de următoarele situații(doar o mica parte din ce s-a întâmplat):
      1- Am 6 ani, urc scările sa merg acasă, un vecin adolescent pe atunci(acum polițist…ce fain, nu?) Iese din casă și mă întreba dacă vreau sa fac sex cu el( folosește un cuvânt vulgar), se dezbracă(pe scara blocului), eu habar nu aveam ce înseamnă sex nici nu văzusem un bărbat dezbrăcat.( Se oprește la atât…deși m-a traumatizat pe viață)
      2- Sunt copil și merg pe strada ziua în amiaza mare, in București, mă întorceam de la școală cred, doi băieți trec pe langa mine și mă ating pe sâni și între picioare și râd.
      3- sunt copil și mă întorc acasă de la școală, pe strada mea sunt presărați baitasi care urla obscenități la mine de stau in fiecare zi să mă gândesc pe care cale să o iau…cum sa ocolesc.( pot fi și amenințători, odată unul avea un par de metal și altul îl îndemna să „mi-l bage”, eram copil, repet!)
      4- sunt copil, merg pe strada de la școală, ziua, un bărbat matur pune mana pe mine și îmi zice că îi place de mine.
      5- sunt adolescenta, in autobuz. Stau pe scaun și se urca la un moment dat un grup de bărbați, fac cerc în jurul meu și mă întreabă chestii sexuale. Se așezaseră pe toate scaunele din jurul meu.
      6- sunt cu alți copii, ne jucam, apare un bărbat care se expune în fața noastră și ne aleargă cu penisul la vedere.
      7- sunt copil , sunt in parc și mă joc, vin doi băieți mai mari la mine și îmi pun mana intre picioare( tata era pe o bancă mai încolo, nu a vazut și mie mi.a fost prea rusine sa îi zic)
      Plus nenumărate alte comentarii, atingeri,in autobuze și pe strada și la școală doar așa…că existam(nu eram nici atrăgătoare nici atrăgător îmbrăcată, nu zic ce păteau fetele chiar frumoase…)
      Astea doar câteva experiențe. Mai hartuita ca în țara mea eu nu am fost nicăieri. Poate pentru că ținta sunt copiii și fetele adolescente,dar nicăieri unde am fost nu e că în România.
      Am rămas cu serioase traume. Cum ar fi trebuit un copil de 6, 10, 14, 17 ani să se respecte mai bine? Nu era în puterea mea, vorbești chiar prostii, scuza-ma!
      Habar nu ai cum e să fii fata in Romania, și în general.(băieții cred că e chiar ok sa te degradeze, e o gluma pentru ei, e normalizat totul).
      Sper că dacă ai fete nu dai vina pe ele când băieții le hartuiesc.
      Cred că o sa fierbi când pune mana vre-un deranjat(apropo arata cat se poate de normal, și poate fi orice băiat educat și frumos) pe fetiță ta de 6, 10, 16 ani.

      Te rog nu mai vorbi prostii. In Romania femeile nu sunt violate că sunt beate sau drogate etc( nu că asta e vreo justificare!). Majoritatea femeilor agresate in Romania sunt copii, copile, și femei care își vedeau de viață lor gen…mergând pe strada, stand în autobuz, știu și eu…respirând aerul pe care îl respira și bărbații!!

    • Poti schimba ceva prin a da o anumita educatie propriilor copii, baieti sau fete nu conteaza. Nu cred ca atitudinea asta de victima care o afiseaza femeile in general ajuta. Dimpotriva cred ca mai mult dauneaza si incurajeaza abuzurile de genul celor expuse de voi mai sus. Limbajul si gesturile acestea daca nu sunt starpite din prima se transforma de obicei in alte actiuni mult mai invazive.
      Oricum , ceea ce vroiam sa subliniez este ca degeaba ceri tu educatie si drepturi si alte magarii cand vine un cretin si te violeaza pe tru ca poate. Da o solutie in epoca asta in care traim , este sa nu iesi neinsotita seara , sa nu te plimbi la 6 ani singura. Sa te invete parintii sa urli din toti ratunchii cand e cazul. Nu e o solutie normala darce altceva poti sa faci pe termen scurt? Daca crezi ca o sa te trezesti maine si purtatorii de pula o sa fie educati te inseli amarnic. Si apropo comparatia cu mamele si ficele si surorile nu prea merge. Nu cred ca nici un barbat normal cand face sex se gandeste la persoanele astea.

    • Dan, nu ai răspuns punctual la întrebările noastre, te-ai oferit sa ne dai soluții la cum sa ne descurcam tot noi. Nimeni nu a venit aici sa se victimizeze si fiecare femeie care a venit aici să își spună povestea a făcut-o pentru ca s-a saturat să trăiască de parcă aceste lucruri nu se întâmplă. Nu ne victimizam, ba din contra, luam acțiune exact așa cum spune Liv mai sus ca se ferea și își calcula rutele. Nu ieșeam noaptea neînsoțită, aveam mereu grijă să nu ma îmbrac in feluri care ar putea fi considerate provocatoare (deși asta este bullshit, pt ca repet, era iarna, aveam geacă groasa, si un dobitoc tot a crezut ca sanii de pe sub pufoaica trebuie atinsi de el), dar tu pricepi ca mie si multor alte femei ni se întâmplă aceste episoade ziua in amiaza mare? Pricepi ca atunci când m-am apucat sa ma iau de un obsedat sexual in autobuzul 601, lumea tot la mine se uita de parcă sunt nebună? Ca si cum nu el fusese scârbosul care pipăise… Poți oare cu mintea înțelege ca nu este despre victimizare, ci despre a atrage atenția ca aceste lucruri ni se întâmplă indiferent cat de precaute suntem si ca avem mai ales nevoie de ajutor din partea bărbaților care nu sunt precum scârboșii care ne acosteaza. Avem nevoie ca atunci când eu strig in tramvai sau autobuz împotriva unui dezaxat, oamenii să îl forțeze pe el sa coboare, nu se se uite la mine ca la o nebună si sa fiu tot eu nevoita sa cobor. Dacă nu pricepi ca este vorba despre a atrage atenția si despre a ne sprijini unii pe ceilalți in mod colectiv, atunci…. Atunci nimic. Tu faci tot ce știi, si noi la fel.

    • De asta in tarile musulmane nu ai voie sa iesi neinsotita. Aici legea este lege si nu se schimba ca moda dupa cum ii trazneste unora prin cap. Si uita asa aici unde locuiesc de cativa ani nu sunt probleme de genul asta. Nici o femeie nu se plange ca e tratata necuvicios pe strada sau in alt loc public , pentru ca nu exista aceasta posibilitate. Desigur dava iesi din casa fara barbat lucruri rele se pot intampla insa sunt asumate de catre femeie in momentul in care a incalcat legea iesind neinsotita.

    • Super! Ce bine că știm acum că soluția ideală este că jumătate din populația planetei trebuie fie sa stea închisă în casă, fie să iasă doar cu bodyguard.
      Acum mă întreb, cu atâta putere pe mâini, oare bărbații se poartă mereu cuviincios cu soțiile lor? Nu le bat? Nu le violează? Food for thought as zice eu…

  17. Da am citit articolul acesta, cum toti care sunt aici si pe commenturi dar nimeni nu face nimic numai o da cu filozofie … mergeti in spanac si faceti o lege mai stricta, redeschise toate cazurile de viol si rejudecate. Discutam doar despre viol dar ce se intampla cu oameni care au contactat STD si deoarece avem tot asa un sistem comunist ei se simt exclusi sociali (outcast), si sunt depresivi. Toate acestea vin de la educatia sexuala care este inexistenta eu am 30 de ani si niciodata la scoala nu am avut nici un fel de curs. Ar trebui educatia sa fie un pic ajustata pe aceasta tema, si desigur testata daca a ajuns unde trebuia.

  18. Este infiorator ce am citit in articolul asta. Nu am TV, nu am facebook si de multa vreme evit stirile…in incercarea de a ma intoxica cat mai putin. Ceea ce e esential ajunge la mine oricum, n-am cum sa ma retrag sub pamant.

    Ma inspaimanta ce am citit. Am devenit si mama de fata. Da, daca era baiat poate ca ii era mai usor in contextul asta…

    Am citit si toate comentariile. Cei care spun lucruri mai.putin in linie cu articolul sunt aproape linsati. Cineva spunea ca avem o cultura a violului din cauza lipsei iubirii. Tot o mare lipsa de iubire e si cand ne jignim intre noi si ne punem la punct in felul asta… Aproape ca se simte ura.

    Tot parte a culturii violului este si ura asta cu care ne permitem sa ne iesim din pepeni si sa ii facem pe ceilalti prosti, defecti sau sa le punem alte etichete. Adica asta face si un barbat care isi iese din „pepeni” si sare pe o femeie „pt ca ea l-a provocat”. Asta facem si noi cand sarim la gatul celuilalt cu jigniri pentru ca ne-a provocat, nefiind de acord cu noi…

    Adica, nu raspundem obiectiv, nu criticam doar raspunsul sau comportamentul si in niciun caz nu respectam dreptul omului de a ramane in propriile convingeri si de a le exprima… Ii dam in cap, il jignim, ii dorim sa fie steril…

    E de inteles, desigur. Reactionam cu acel creier reptilian de care zicea cineva mai sus. Dar si violul este o urmare tot a ascultarii de acest creier reptilian…

    O educatie are nevoie sa porneasca de la baza. De la a ne infrana. Barbatii pe ei insisi in fata femeilor „despuiate” sau cu adevarat despuiate, dar nu numai atat. Si noi toti in fata pornirilor salbatice, primitive, cum e cea de a sari sa il atacam pe cel care nu e de acord cu noi… E acelasi exercitiu de infranare: e fix un antrenament.

    In plus, e tot agresiune si asta… Sa sar sa jijnesc sau sa desfiintez pe cel care spune ceva ce ma scandalizeaza. Suntem tot agresori. Tot intr-o cultura a agresiunii…

  19. Cu ani in urma am fost hartuita pe strada de un individ (si nu doar eu, am asistat intamplator cand facea propuneri agresiv unei alte colege).
    Fiind in oras mic de provincie, l-am identificat repede, si am discutat cu un prieten politist, si aflat ca hartuitorul era jandarm. Politistul mi-a recomandat sa il evit, ca el isi cauta victimile in tinerele studente, de 50kg cu tot cu bocanci, delicatele blonde si ochi albastri. Si mi s-a parut normal mesajul de al evita!!! si sa ma simt eu vinovata ca fiind prea slaba, prea delicata, prea tanara, prea …

    Asa am fost educata, ca e vina femeii, femeia iobaga, cap plecat, umila. Nu vorba de respect sau despre alegere sau despre dreptul de a zice NU. Ba mai mult, acum ceva luni citeam la o blogger-ita care recomanda mamelor ca daca le e greu, e ok ca e greu, nu inseamna ca ceva lipsa de respect in casnicie e motiv de divort. Si mi-am dat seama ca diferentele sunt fix din noi, femeile care nu am reusit sa invatam sa ne respectam, sa invatam copiii sa fie respectati si sa se auto-respecte si sa respecte deciziile celorlalti. Respect cand celelalt zice NU. Respect pt propriul corp si pt corpul celuilalt. Respect pt confortul emotional al fiecaruia.

  20. Foarte interesant articolul, subliniază aspecte cheies și destul de evidente ale unei culturi cu probleme. Interesant că nu se menționează nimic și de violul împotriva bărbaților, băieților. Sunt de acord și susțin că educația salvează populația, dar totuși să continuăm să sfătuim și fetele, băieții, copiii,etc sa se îmbrace mereu cu un minim de decență și să deschidă ochii mari unde și cu cine sunt, și, cel mai important sa ceară ajutor când e nevoie, așa că o măsură de precauție până se rezolva problema cu educația. Fara nici un aruncat de vina, că bărbații că femeia, că unul, că altul, etc mai bine e să eviți situațiile în care te expui ne necesar unui risc, care hai sa recunoaștem este încă f real. Vorbesc va o femeie care a scăpat de multe ori ca prin urechile acului de viol, din păcate vestimentația și atitudinea chiar inca fac o diferență. Cum zic americanii, better safe than sorry.

  21. […] Tocmai mi-a arătat prietena mea din Constanța știrea despre abuzatorul care conduce cea mai populară școală de dans pentru fete. Omul își lovește, își manipulează și își corupe de ani de zile elevele, multe minore, lumea vorbește despre asta prin comentarii, cu toate astea, școala e în continuare în top. Citiți detalii despre asta aici. Asta în principal pentru că părinții nu au o relație sănătoasă cu copiii lor, pentru că performanța și să ajungi pe scenă sunt mai importante decât integritatea fizică și emoțională a copilului, pentru că trăim încă în cultura violului (am scris mai mult despre asta aici). […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *