Dacă vrei un hamster pentru copilul tău, citește întâi asta

Ca orice alt animal pe care ai vrea să-l adopți, și hamsterul are o serie de nevoi, unele sunt speciale, altele sunt comune. Le trec în revistă, pentru că din păcate, din prea mult entuziasm și prea puține cunoștințe, ajungem să facem rău unor ființe nevinovate.

În plus, cred că e important să le oferim copiilor această lecție a responsabilității: nu adoptam prietenul cu blană sau pene decât după ce ne asigurăm că îi putem oferi o viață bună.

Esențial este să vă informați DINAINTE, nu să cumpărați animalul dintr-un impuls, apoi să luați din pet-shop tot ce vă recomandă niște oameni care cel mai adesea nici nu știu ce nevoi reale au aceste animale, veți cumpăra lucruri scumpe care nu fac bine animăluțului!

Noi nu am făcut asta, am dat o grămadă de bani pe lucruri nepotrivite și inutile, dar am învățat din mers și vreau să vă avertizez, ca voi să faceți mai bine ca noi.

Ea e Lila.

E o hamsteriță pitică de aproximativ 12 săptămâni, e la noi de două luni lună. E foarte simpatică și curajoasă, blândă și pofticioasă. S-a atașat de mine și de Sofia, când aude vocea tatălui copiilor o zbughește în căsuță, pe Ivan îl tolerează ceva mai bine.

Am avut-o și pe sora ei, Olga, pe care am donat-o verișorului copiilor, pentru că începuseră să se bată și vrem să le oferim siguranță. Ne-am despărțit greu de ea, o iubeam că e activă și pufoasă, dar pentru ele a fost cea mai bună decizie.

Dacă am fi știut că hamsterii pitici sunt solitari, nu am fi luat două… Dar tot răul spre bine, Olga are o viață frumoasă într-o familie care iubește.

Sunt adorabile și nu e greu să ai grijă de ele, dar e important să știți câteva lucruri înainte.

Acest grup de FB, Hamsteri și alte rozătoare, mi-a fost foarte util să mă documentez. Mai este și acesta.
Acest canal de youtube mi-a adus multe informații, CatyYTB. Mulțumesc autorilor acestor materiale!

Nevoia de respect și siguranță

Nu cumpărați/adoptați animale cât e copilul mic, entuziast și fără prea mult autocontrol, poate răni animalul fără să vrea!

Apoi, dacă puteți, adoptați un hamster, sunt mulți abandonați la gunoi sau pe scara blocului, salvați de oameni care vor să le ofere o șansă la viață. Găsiți pe grupuri, chiar și pe OLX animăluțe care își caută casă.

Hamsterii sunt animale nocturne, dorm cea mai mare parte a zilei. Pentru un copil care știe din desene animate că șoriceii sunt foarte simpatici și care l-a cerut ca să se joace cu el ca și cum ar fi o jucărie, poate fi frustrant să observe că de dimineață până seara, hamsterul nu iese decât să bea apă sau să ronțăie ceva scurt, apoi se culcă la loc.

Dacă știți că cel mic nu se poate abține să-l trezească des, mai bine ar fi să așteptați până mai crește copilul.

Hamsterii sunt fragili și foarte rapizi. Nu toți stau din prima în palmă sau la mângâiat. Unii mușcă la început, mă rog, mai mult înțeapă, dar ei nu văd foarte bine de aproape și așa testează cu dințișorii ce le iese în cale. Un copil îi poate foarte ușor scăpa de sus, strânge prea tare. Dacă știți că cel mic nu se poate controla bine, nu riscați viața unui animal nevinovat.

Luați un singur hamster, nu doi. Sunt ființe solitare. La maturitate (după ce împlinesc cam 6 săptămâni) se bat și se pot chiar omorî. Cuplurile fac mulți pui foarte des, băieții cu băieții și fetele cu fetele se bat. Cum ziceam mai sus, noi am luat două fetițe surori, au fost ok două săptămâni, apoi au început să se bată și am donat una dintre ele.

Nu chinuim animalele, nu facem experimente pe ele, nu sunt jucării.

Nevoia de spațiu corespunzător

Hamsterii pitici au nevoie de cuști mari, cu baza de cel puțin 40X60 cm și înălțime mare, iar ce găsim în pet-shop-uri rareori e ce trebuie. Am aflat și noi asta după ce am cumpărat totul, pentru că ne-am grăbit și nu ne-am documentat înainte. Nu luați cuști cu etaje și tuburi. Șoarecii nu văd bine aproape, pot cădea de la un nivel la altul și își pot rupe piciorușele la îmbinări, iar tuburile și toboganele nu sunt aerisite, iar șoriceii se pot bloca și asfixia în ele. Nu au nevoie de astfel de plasticării.

Au nevoie de o cușcă mare, cu spațiu de explorat, cu strat gros de talaș din hârtie sau cânepă, în care să sape și să se ascundă, cu roată mare, mult mai mare decât cele pe care le vând magazinele în cuștile deja dotate, le puteți face labirinturi din suluri de hârtie igienică sau din lemn, sunt pe Pinterest o grămadă de idei de bricolat acasă.

Cușcă hamster pitic

Acest clip conține multe informații utile despre ce aveți nevoie pentru hamsterul vostru pitic.

Nevoia de hrană sănătoasă

Informați-vă din timp ce poate și ce nu poate mânca un hamster pitic, unele alimente îi pot fi fatale, la fel și dulciurile sau fructele în cantități mari. Aveți în clipul de mai jos multe informații foarte utile!

Atenție, hamsterii sunt foarte lacomi și pofticioși și sunt predispuși la diabet și obezitate!
E important să le oferiți porții mici de hrană specială (noi avem Versele Laga specială pentru hamsteri pitici, înțeleg că e cea mai bună disponibilă la noi). Porțiile de mâncare proaspătă, salată, nuci, semințe, carne fiartă de pui, legume, trebuie să fie mici, dacă e multă o ascunde și o poate mânca stricată.

Nevoia de mișcare și joacă

În libertate, șoriceii aleargă mult, explorează spații foarte mari. De aceea e foarte importantă roata cu diametru măcar 20 de cm, care să meargă bine, dar și traseele și ascunzătorile.

Nevoia de timp de adaptare

Hamsterul pitic se atașează, învață să recunoască în timp vocile, mirosurile stăpânilor, dar e nevoie de timp și blândețe. În primele zile vor sta mult ascunși, vor fugi de mâini întinse, vor vrea să se pitească, e important să aibă răbdare copiii. Un articol bun despre îmblânzirea hamstericilor găsiți aici.

Și cam asta… sper să vă fi fost de folos și să puteți oferi iubire și confort unor suflete care nu au nicio vină și nici nu există pentru distracția noastră!
Vă îmbrățișăm!

Nu uitați despre articolul despre peștișori ținuți în bol, un mare NU acolo, vă rog să țineți seama și de asta dacă în loc de hamsteri preferați prieteni cu solzi! 🙂

PS: Am pus la stories pe insta și FB (@printesaurbana, Fb.com/PrintesaUrbana) un clip cu Lila, e tare simpatică.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4194

16 comentarii

    • hamsteru’ sta in living, nu-i problema pt noi.
      avem una care e destul de silentioasa, dar nu cred ca exista una langa care se poate dormi

    • Nu e nici un miros, il avem deja de vreo 1.5 luni.
      Despre mine se poate zice ca sunt nose blind :-), dar Ioana e copoi de vanatoare si nici ea nu simte nimic.
      PS Covid sigur nu am avut in perioada asta 🙂

    • Trebuie sa cumparati asternut fara miros si sa il curatat cam o data saptamana cel putin

    • Cauta pe canalul lui Caty de youtube filmuletul despre modul de curatare al custii si despre cantitatea si felul de asternut ce trebuie folosit. Garantez ca nu miroase deloc daca respecti recomandarile.

    • Noi am avut 2 hamsteri pitici pana acum, unul dupa altul… Nu miros deloc… Dar dupa ce a murit ultimul am zis ca nu vom mai lua niciodata, desi ne plac, sunt extrem de draguti, dar ni se pare ca oricat de mare e cusca, tot cusca e si efectiv ne e mila de ei… Baiatul meu m a rugat chiar, sa facem o petitie sa nu se mai comercializeze animalutele care sunt tinute in custi. Sa va traiasca Lila si sa va bucurati de ea!

    • Ce bine ar fi fost sa dau cu ochii de acest articol în urma cu 6 luni!
      Acum e prea ta târziu… Îl avem deja pe „Chifteluțe”, un hamster roscovan, grăsuț și veșnic dornic de explorare.

    • Hm, e geloasa, cand ne jucam cu ea vine sa ne observe, ma mai cearta, ma impinge cu botul. E curioasa, sta des langa cusca, vad si ceva sentimente materne acolo. 🙂

    • Cum știi că sentimentele sunt materne? ?? Mi-a venit în minte un test de inteligență emoțională pe care l-am făcut demult cu tot felul de expresii faciale pe care trebuia să le recunoaștem și acum îmi imaginam varianta cu pisici: pisică ridicând revoltată din sprâncene. Pisică privind dezgustată un ciorchine de broccoli la abur. Pisică uitandu-se matern la hamster. :))
      Am căutat articolul cu peștii, pentru că am și eu (regulamentar ?) și mi-a atras atenția un comentariu în care cineva spunea că nu ar trebui să existe în aceeași casă animale care în mod natural se vânează una pe alta, pentru că deși poate chiar pisica, de ex, chiar e blândă, canarul/șoarecele va fi fi stresat de prezența ei. Mi s-a părut un comentariu interesant

  1. Foarte util articolul. Si ma bucur ca ai subliniat faptul ca un animal (mai ales atat de mic si fragil) nu este o jucarie pt copiii care il vor doar de moft.

  2. Foarte util și mereu actual articolul tău. Iar din propria-mi experiență pot spune că nu doar copiii mici își doresc animăluțe de casă și nu doar părinții adoptă animale fără să se documenteze. Chiar și prin adolescență, și chiar adulți fiind, frații mei cereau, cumpărau sau aduceau mereu animale acasă. Iar varietatea a fost maaare: câine, pisică, pești, hamsteri, papagal, sticlete, broască țestoasă, rață, găină, iepuri, porcușor de guineea… și sigur am ratat ceva 🙂
    Deși nu am adoptat niciodată un animal, am o grijă permanentă ca să le fie bine, să nu fie torturate pentru divertismentul oamenilor. Și susțin aici cu tărie ceea ce ai spus și tu, că trebuie să ne documentăm înainte de a adopta un animal. Pentru că surse sunt multiple, internetul este plin de sfaturi și de stăpâni experimentați, care pot explica cum trebuie îngrijită ființa respectivă. Nouă ne-a murit un hamster pentru că nu a fost despărțit la timp de fratele agresiv. A murit o țestoasă pentru că sora mea, care o cumpărase, o ținea doar în apă. Au murit o groază de pești care nu erau compatibili ca specii. Iar animalele care au supraviețuit nu au primit chiar îngrijirea potrivită, dacă mă întrebi pe mine.
    Felicitări pentru documentare și pentru condițiile create pentru Lila. N-am mai văzut vreodată o cușcă atât de mare pentru un hamster pitic!

  3. noi am cumparat pe Cookie in carantina. A vrut copila si am incurajat-o intai sa studieze despre el si si-a facut suepr fain temele: a scris pe o foaie ce mananca de rutina/ce mananca rar /ce nu mananca, am cautat cusca la mana a2a, am luat o roata silentioasa (am uns-o cu putin ulei). Stiam ca se trezeste doar noaptea dar nu credeam ca o sa stam, cu totii, ca prostii, sa ne jucam cu un sharece si sa radem la fiecare gest.
    A gasit copila si un veterinar in apropiere.
    Il scoatem aproape zilnic din cusca si lasam sa se joace si in afara spatiului, sa amusineze si studieze, sa urce pe borcan /in tub etc .
    Imi pare rau ca am amanat achizitia de ceva ani.

  4. Hamsterul nostru a murit acum 2 saptamani, cand tocmai implinise 2 ani. Era o scumpa de hamster sirian, afectoasa si isteata foc. Fluffy a avut parte in fiecare seara de libertate, de respect si multa iubire. Ne urmarea prin casa sa un caine, mai ales daca mancam ceva de interes pentru ea si se catara pe picioare sa ii dam si ei. Stia sa se catere pe pat si apoi pe umerii nostri. Statea sa o mangaiem si ramanea nemiscata in palma cand ii vorbeam alectuos. Nu am crezut ca poti avea o asa relatie frumoasa cu un animal asa mic! Avea o putere fantastica si era cea mai buna evadatoare cataratoare din lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *