Noutăți de la cititoarea cu toxoplasmă în sarcină: totul e bine!

Acum nouă luni am publicat aici textul Andrei, însărcinată și diagnosticată cu toxoplasmă. Pentru că există puține materiale pe internet pe tema asta și frica e mare, Andra și-a dorit să ofere experiența personală altor familii îngrijorate. Acum a revenit cu vești! Sunt bune, din fericire! Iată mai jos mesajul Andrei:

Bună, Ioana!
Am revenit cu vești legate de toxoplasmoza în sarcină. De unde să încep, oare? 

Scriu aceste rânduri cu o bebelină în brațe, cred că e cel mai bun început. 

Pe parcursul sarcinii am urmat indicațiile doamnei doctor infecționist Crețu, am revenit la control cam la fiecare 2 luni, până în luna a 8a și am refăcut mereu analizele pentru IgE și IgG. Așa monitorizam o eventuală reinfectare și observa doamna doctor cum evoluează în dinamică anticorpii IgG. Toate analizele și controalele au fost ok, nu am mai urmat tratament pentru toxoplasmoză pentru restul sarcinii.

În săptămâna 18 m-a întrebat doctorul ginecolog dacă facem amniocenteză, să vedem dacă infecția a trecut în lichidul amniotic. Fiind o procedură cu anumite riscuri am întrebat medicul infecționist dacă este necesară și mi s-a zis că nu, având în vedere că se suspectează că infecția s-a produs înaintea sarcinii. Așa că am ales să nu o facem. 

Toate ecografiile și morfologiile au fost în regulă, la nici unele nu au fost semnalmente că ar fi ceva în neregulă. De la medicul infecționist am primit indicații despre ce probe de sânge să recoltăm la 24h de la naștere, urmând să le trimitem la București la laboratorul lor. Nașterea a decurs fără mari probleme iar undeva la început de Octombrie am ținut în brațe mogâldeața mult așteptată. După naștere a făcut testul auditiv pe care l-a trecut, am recoltat și trimis probe de sânge la București. Era nevoie atât de analize pentru mine cât și pentru bebe. Din păcate cei din spitalul unde am născut s-au amețit cu probele și la București a ajuns doar proba bebelușului, a mea a rămas în Iași.  

Analizele presupuneau o comparație între anticorpii pe care îi aveam eu și cei pe care îi avea bebelușul. În cazul nostru au comparat cu ce au putut, din analizele făcute pe parcursul sarcinii. Fac o paranteză să menționez că se pot trimite probe biologice prin curier cu FedEx, este destul de scump, dar probele sunt transportate în cutie izolată termic și asigură o temperatură de 8 grade Celsius. De asemenea asigură livrarea de pe o zi pe alta. 

Analizele efectuate au fost:

IgE, IgA, IgG, ADN toxoplasmă și WB IgM + IgG ser matern & nou născut. În cazul nostru au ieșit toate negative, mai puțin IgG  și WB IgG, la care concluzia medicului infecționist a fost că sunt anticorpii moșteniți de la mine. 

Atât pe biletul de externare din spital cât și din partea medicului infecționist am primit recomandarea ca la 1 lună de la naștere să efectuăm: test auditiv, control oftalmologic și ecografie transfontanelară. Le-am făcut și momentan totul este în regulă. Acum la aproape 3 luni le repetăm pe toate, urmând ca peste 1 lună să mai refacem și analizele de sânge. 

Ca să închei, există o notă de la fiecare consultație, momentan nu se observă nimic în neregulă DAR, pot apărea modificări mai târziu. Respectăm și urmăm toate recomandările, însă am rămas cu întrebarea dacă ar fi trebuit să facem amniocenteza. Ne-am fi liniștit dacă ieșea negativă, sau poate ne-am fi frământat tot restul sarcinii în stres dacă ieșea pozitivă. Nu există soluție fără riscuri, fiecare decide cum știe și poate mai bine. 

Copii sănătoși și părinți liniștiți să fie peste tot în lume!

Photo by RODNAE Productions: https://www.pexels.com/photo/woman-in-white-long-sleeves-holding-her-baby-6849266/

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4194

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *