De ce încă mai fac cozonaci, deși nimeni din familie nu-i mănâncă?

Mă gândeam: de ce insist să fac cozonaci în fiecare an? Bărbatului nu-i plac, copiii mănâncă doar când sunt calzi, iar eu rămân cu doi cozonaci mari, 90% intacți, pentru care am muncit o jumătate de zi și pe care nici în două săptămâni nu-i dau gata.

Dar apoi, în timp ce cântăream făina și nuca, mi-am dat seama: fac cozonaci pentru ca bunicile mele, Veronica și Sofia, să continue să trăiască.

Frământ cu mâinile lor.

Socotesc cantitățile în cap cu vocile lor.

Pun aluatul la crescut sub șervetele țesute de ele.

Cât trag cu ochiul sus, pe dulap, să văd dac-a crescut aluatul, zâmbesc spre tavan, pentru că știu că ele se învârt pe-acolo, mulțumite. Îmi amintesc atâtea lucruri despre ele, capotul înflorat, textura părului și a pielii de pe mâini, mirosul din casa de la țară, râsul lor.

Împletesc jumătățile grele de nucă exact cum făceau ele.

Le dau la cuptor cu o cruce.

În casă miroase ca atunci când ele trăiau, iar eu eram copil și salivam în bucătărie, așteptând să ne întoarcem de la Biserică și să mâncăm.

Dacă eu nu fac cozonaci, nu face nimeni în familia noastră. Povestea copilăriei mele se termină.

Fac cozonaci pentru că nu sunt pregătită să trăiesc într-o lume în care bunicile nu mai există.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4198

3 comentarii

  1. Multumesc pentru acest articol. Am aflat de ce inca fac cozonaci desi nimeni din familie nu prea ii mananca. Eu fac paine si cozonaci exact ca mama mea care nu mai este printre noi si vorbesc cu ea in timp ce framant aluatul. Sotul meu nu intelegea placerea mea de a face cozonaci dar i-am citit articolul tau si a inteles.

  2. Continuă să faci cozonaci și dă-i de ponamă pentru sufletele lor. Eu asta înțeleg atunci când în cap imi țiuie necontenit să fac ca sau cum facea bunica. Vei dedea că sufletul tău va primi o pace din altă lume.
    Aaa, și curcea e și la mine nelipsită.

  3. Am plans….acum stiu de ce insist sa fac cozonaci cand toata lumea este impotriva si nimeni nu mananca….fac cozonaci de Craciun si Pasti si o sa sa fac cat timp voi putea….pentru copiii mei si pentru amintirea copilariei mele….si eu ii inchin cand ii pun la crescut

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *