Cărțile preferate ale Sofiei (2 – 4 ani)

Avem foarte multe cărți pentru copii, undeva pe la 300. Avem și multe cărți de activități (majoritatea de la Usborne), multe atlasuri, multe povești clasice, legende, cărți pentru bebeluși, cărți simple cu imagini pentru dobândirea vocabularului, am mai scris eu în trecut care și cum ne-a fost de folos. Acum am făcut un post separat cu cărți FRUMOASE, cărți cu poveste pozitivă, fără grozăvii, cu ilustrații frumoase, care îndeamnă la visare, cu dialoguri plăcute, constructive. Le aveți mai jos, poza copertei și o poză din interior.

carti frumoase 2 - 4 ani printesa urbana_1

carti frumoase 2 - 4 ani printesa urbana_2

carti frumoase 2 - 4 ani printesa urbana_3

carti frumoase 2 - 4 ani printesa urbana_4

carti frumoase 2 - 4 ani printesa urbana_5

carti frumoase 2 - 4 ani printesa urbana_6

carti frumoase 2 - 4 ani printesa urbana_7

carti frumoase 2 - 4 ani printesa urbana_8

carti frumoase 2 - 4 ani printesa urbana_9

carti frumoase 2 - 4 ani printesa urbana_10

carti frumoase 2 - 4 ani printesa urbana_11

carti frumoase 2 - 4 ani printesa urbana_12

carti frumoase 2 - 4 ani printesa urbana_13

carti frumoase 2 - 4 ani printesa urbana_14

carti frumoase 2 - 4 ani printesa urbana_15

carti frumoase 2 - 4 ani printesa urbana_16

carti frumoase 2 - 4 ani printesa urbana_17

carti frumoase 2 - 4 ani printesa urbana_18

carti frumoase 2 - 4 ani printesa urbana_19

carti frumoase 2 - 4 ani printesa urbana_20

carti frumoase 2 - 4 ani printesa urbana_21

carti frumoase 2 - 4 ani printesa urbana_22

carti frumoase 2 - 4 ani printesa urbana_23

carti frumoase 2 - 4 ani printesa urbana_24

carti frumoase 2 - 4 ani printesa urbana_25

carti frumoase 2 - 4 ani printesa urbana_26

carti frumoase 2 - 4 ani printesa urbana_27

carti frumoase 2 - 4 ani printesa urbana_28

carti frumoase 2 - 4 ani printesa urbana_29

carti frumoase 2 - 4 ani printesa urbana_30

carti frumoase 2 - 4 ani printesa urbana_31

O altă carte care ne place, dar pe care nu am reușit s-o găsesc să-i fac poză e asta (coperta e de pe curteaveche.ro):

domnisoara-poimaine-si-joaca-de-a-timpul_1_fullsize

Acum Sofia a trecut într-o nouă etapă, nu mai vrea să recitim lucruri, le știe pe de rost pe toate, vrea mereu povești noi, aventuri, personaje recurente. Greu de găsit povești bune, dar săpăm, nu ne lăsăm.

Dacă aveți și voi idei de cărți frumoase sau de povești mai ample, bune de citit seara la culcare unei puștoaice de 4 ani, le aștept în comentarii.

Alte articole despre cărțile copiilor am mai scris aici:

Cărți pentru copii de 2 ani și un pic (click pe titlu)
Cărți pentru bebeluși

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4183

47 comentarii

    • Da, sunt atat de autentice, fara pretentii didactice evidenta…. Si fetita mea le-a descoperit pe la 3-4 ani si inca le mai rasfoieste uneori. Dar, ca si Sofia, daca pana la 3 ani voia aceeasi carte pana o invata pe dinafara, in ultima vreme doreste mereu altele noi, cele vechi sunt de privit si imi spune ea povestea, ce a retinut din ea…

  1. Editura PandoraM – colecția PanDa. Tocmai au sosit cărțile. Din prezentarile cărților de pe site, cred ca nu sunt toate potrivite pt 3ani, cat are toddler-ul nostru, dar sunt utile (de exemplu, e o carte „Adio, bursuc”, despre moarte)

  2. Interesant şi de luat notițe că acuş ne apucăm de citit. Eu nu ştiam de cărțile acestea, par foarte frumoase. Cunosc doar poveştile clasice care sunt un pic horror.
    Noi am început cu cărticele pentru bebeluşi dar avem o problemă: se pare că sunt bune de mâncat 🙁

    • ideea cu cartile copilariei noastre este ca noi inteleam altfel lucrurile astea: lupul mananca iezi, lupul e periculos si poate manca si copii si bunici daca ajungi la el in padure, mama vitrega era de cele mai multe ori o nasoala, si multe altele. noi am crescut pe la tara, am fost expusi mortii animalelor(taierea gainii, a porcului, a vitelului, jupuirea iezilor de Pasti), astfel ca povestile clasice n-au fost traumatizante. Lumea s-a schimbat, copiii nostri nu mai vad gaini sarind fara cap, nu-l mai vad pe bunicu cu genunchiu pe gatul porcului, nu mai gaseste bunica jumate de gaina moarta in batatura din cauza unei vulpi/dihor sau ce mai era…Ne adaptam, si aste e nemaipomenit de bine

    • Eu nu am fost expusa in viata mea la taierea porcului, gainii, gastei, iepurelui, mielului, ratei etc sau la batutul calului, magarului, cainelui sau ce se mai practica in zona rurala, dar cu toate aceastea nu am fost traumatizata de povesti de gen Scufita Rosie sau Capra cu trei iezi. Ele sunt exemple de ce se poate intampla cand iesi din vorba mamei si asa le-am inteles atunci. In schimb, am fost traumatizata mai tarziu la scoala, de alte povestiri, cand eram mult mai mare.
      Nu mi se pare ca lumea s-a schimbat asa mult, copiii de azi crescuti la oras , daca merg in vizita la tara, risca sa ia contact cu taierea porcului, gainii etc, sau nu se mai taie animale la tara? Gaina ca gaina, ca poti sa nu te uiti, dar cand se taie porcul de Craciun, se aude in tot satul cum plange de frica, sau ma insel?
      De fapt e vorba de diferenta intre cum am perceput noi aceste povesti cu rol moralizator cand eram de cativa ani si cum le privim acum cu ochi de adulti. Majoritatea copiilor de acum le vor privi tot cu rol de „Ia aminte!”, dar normal ca exista si exceptii.

  3. Carti care ne-au placut mult, pentru aceeasi varsta:
    Eugen Ionesco, Povesti 1,2,3,4
    Ghici cine vine in vizita? de Sonja Bougaeva,
    Tot de Victoria Patrascu, Ziua in care a fugit somnul
    As vrea sa am un dinozaur de Ian Anggabrata, Mingga Anggawan,
    Apolodor desigur… ar mai fi, dar n-am in fata raftul de carti al copiilor.

    Ma bucur ca in selectia asta apar multi autori romani. Sunt carti excelente si bine scrise in limba romana care merita promovate. Noi am facut de curand cunostinta cu scoala si ne ingrozim de unele texte incluse in manual sau in culegerea de Lecturi suplimentare pentru scoala.

    • Paula, nu vinzi Ziua in care a fugit somnul? O caut de muuuulta vreme pentru fetita mea insa nu o găsesc pe nicăieri. Mulțumesc!

    • Ah, n-am cum sa o dau… pentru ca mai am o gâgâlice de un an pe care cartea o așteaptă și a rămas și la bunici, așa ca nu putem să o recuperăm decât la vară pentru a ti-o împrumuta eventual…. Imi pare rău, cu mare drag aș fi făcut o bucurie. Sper din suflet să o gasiți (poate se reeditează) căci e foarte frumoasă.

  4. Avem si noi o parte din aceste carti.Am notat pe lista de asteptare din lista voastra.
    Noua ne place melcusorul Winnie, Cartile cu oaki, Cautam cartile cu Gargarita suzette. Ultimele achizitii pe care le recomand Bunicul Leu(o carte frumos ilustrata cu povestea unui rege leu care imbatraneste si incepe sa uite , ca orice batran. Al sau nepotel care o sa devina rege si care la randul sau se va juca cu al sau nepotel, incearca sa il ajute pe bunic sa isi aminteasca lucrurile frumoase din viata sa, si anume intamplari haioase din padure alaturi de ai sai prieteni, antilopa, hipopotam, crocodil).
    Minunata palarie a lui Milli- o carte care ne place. O fetita intra intr un magazin si nu are banuti suficienti sa-si cumpere palaria care i-a atras atentia. Vanzatorul are o solutie pentru ea: primeste o palarie si aceasta palarie este magica…trebuie doar sa-si imagineze cum vrea sa fie si palaria isi schimba forma. Astfel micuta Milli are tot timpul o palarie noua. Si nu doar ea, ci toti cei pe care ii intalneste. Ajunsa acasa ai ei nu vad nici o palarie pe cap Ea insa ii indeamna si pe ai ei sa isi imagineze ce vor si astfel cu toti vor avea palaria mult visata.

    Despre cartea Domnisoara poimaine si joaca de-a timpul o recomand cu mare drag. Este minunata. Cel mai mult ne place cum doamna ieri tine in borcane amintiri cu ziua in care „Yannis a mers la scoala”….

  5. Foarte util acest articol, multumim!!

    Ne vom inspira si noi, deocamdata fetita noastra (1an si 9luni) nu are rabdare sa citim mai mult de 10 pagini cu cate 2-3 randuri fiecare. Si deocamdata o amuza in special cartile care contin onopatopee, dar nu prea avem multe asa ca mai inventez pe loc.

  6. Chiar ieri am intrat intr-o librarie, in cautare de astfel de carti. Dupa 20 min de rascolit printre rafturi numai cu povesti disney, am renuntat. Multumesc pentru sugestii!

  7. Scuze daca ma repet, posibil sa le mai fi mentionat si la alte postari despre carti.
    Sunt 2 colectii care i-au placut foarte mult copilului nostru (intre 4-6 ani):

    http://www.cartile-adevarul.com/povesti-din-padurea-muzicala-carti-39.html
    (despre compozitori)
    http://www.raobooks.com/raobooks_colectii_detalii.php?col_id=53
    (povesti clasice repovestite pt copii – Colinda de Craciun, Vrajitorul din Oz, Ocolul Pamantului in 80 de zile, Heidi, Robin Hood, etc)

  8. Cartile acestea sunt intr-adevar f frumoase. Si noi le avem cam pe toate.. Noua ne plac cartile de la Usborne in special cele din seria Look inside sau Lift the flap.. Dar acestea nu sunt cu povesti, ci despre lumea din jurul nostru:)
    Ce imi vin acum in minte sunt seria cu Matilda si Caramelo de la Girasol.
    http://www.elefant.ro/carti/colectii/printesa-matilda-si-caramelo-6854.html
    Ainge copacul fermecat – Gama
    http://www.elefant.ro/carti/carti-pentru-copii/grupe-de-varsta/iv-vii-ani/atinge-copacul-fermecat-247268.html
    David si puiul de intuneric
    http://www.elefant.ro/carti/carti-pentru-copii/grupe-de-varsta/iv-vii-ani/david-si-puiul-de-intuneric-191210.html
    Pofta de povesti – Colectia copilul verde
    http://www.elefant.ro/carti/carti-pentru-copii/povesti-povestiri/pofta-de-povesti-247073.html
    Acestea imi vin acum in minte..
    In rest ne-am apucat si citim mai mult in engleza:)

  9. Catalinei i-au placut / ii plac mult Gruffalo, Pixi, Cartile cu Tom si Jerry (un fel de benzi desenate), Ursuletul Padington, Zanele Disney, Bobita si Buburuza, cartile cu Matilda, cartile cu Habarnam…. In general au fost preferate „seriile” in care regaseste aceleasi personaje de-a lungul mai multor carti/intamplari. De asemenea, ghicitorile – de orice fel.
    Are acum aproape 5 ani, si, daca la 3 ani conta momentul cititului, statul impreuna, discutiile pe marginea cartilor, acum simt ca are opinii ferme, simpatii si antipatii clare.

  10. Tocmai am profitat si noi de reducerile la carti de pe elefant.
    O idee frumoasa de poveste mai ampla, de citit chiar in mai multe seri ai fi „Un an din viata familiei Chit Chit”. Desenele sunt absolut superbe iar povestea este foarte frumoasa si educativa:
    http://www.elefant.ro/carti/carti-pentru-copii/grupe-de-varsta/iv-vii-ani/un-an-din-viata-familiei-chit-chit-190021.html

    SI „David si Puiul de intuneric” ne place noua, chiar daca nu ne este (inca)
    teama de intuneric.

    Multumim pentru inspiratie, frumoase carti are Sofia. Am crezut ca noi avem multe, dar 300 mi se pare impresionant.

  11. Da, greu de gasit, intr-adevar, povesti care sa nu-i sperie/deprime, etc. Ai avut o idee foarte buna cu postul acesta, si noi si micii consumatori de lectura ne aflam adesea in aceeasi criza de idei. Fetita mea are 5 ani si am avut o lunga perioada de pauza pana cand fetita de 1 an si 10 luni a hotarat de curand ca e mai distractiv sa asculti povestea decat sa tipi si sa rupi cartea. Asa ca, pentru noua etapa „reading reloaded” am achizitionat de curand: Aventuri din lumea gazelor, foarte foarte draguta, e si una cu dinozauri pe care inca nu am luat-o, dar sigur o sa o luam. La categoria dragute: Lebedele salbatice de la Litera, Trolul fara inima de la All. In categoria, dragute, dar cam lungi, Circul Bambini si Aventurile spiridusului Valentin, ambele de la Litera. Dintre povestile clasice si Disney, etc, preferatele sunt: Pisicile arisocrate, care le incanta pe ambele fetite, iar pentru cea mare si pentru mami, Rapunzel e in top.

  12. Iti recomand cu caldura seturile de carti de povestioare de la Usborne – de exemplu au acum acest set http://www.miculcititor.ro/wp-content/uploads/2016/01/reading-collection.jpg

    Noi avem deja 3 seturi toate cu povesti diferite exact in genul celor de mai sus plus clasice (scufita rosie, rapunzel etc). Este adevarat ca sunt in lb engleza dar eu i le citesc facand traducere simultana in romana – este dificil la prima citire dar pe urma imi intra in ritm ca doar le citesc de vreo 20 de ori pe fiecare :D. Eu i le citesc fetitei mele la culcare de la 2 ani jumate si ii face mare placere, bona i le citeste ziua in lb engleza.

    Sunt minunate si suntem f incantate de ele, le recomand cu toata caldura.

  13. Mai am o sugestie – cartile scrise de Julia Donaldson si Axel Scheffler – in romana am vazut ca au tradus doar Gruffalo dar sunt mult mai multe si sunt niste povestioare f frumoase cu talc. Se pot comanda de pe http://www.bookdepository.com/ ca sa nu dai bani pe transport (fata de amazon.uk care te captuseste rau la bani cu transportul). Partea frumoasa este ca poti lua cartile cu povesti care sunt fff multe si poti lua si cartile cu activitati (sticker books – preferatele fetitei mele si sincer cele mai frumoase sticker books pe care le-am luat pana acum, chiar mai frumoase decat Usborne indraznesc sa apreciez; sau puzzle books, exact pe tema cartii cu poveste). Si pe acestea le recomand cu caldura.

  14. Seria de doar 3 carti traduse in romana din Bobita si Buburuza….le stiu pe de rost si eu si copilul (3 ani) si desi avem multe din ce ati scris si voi mai sus, tot astea 3 sunt cele mai dorite.

  15. Eu am povestit recent despre ultimele achizitii – http://ouzoland.com/2016/01/06/carti-pentru-ionut-2016/
    Cea cu Pofta de povesti vine insotita de un cd si serios ca al meu copil l-a invatat deja vorba cu vorba!
    La astea eu mai adaug si Frederik – ed. Humanitar, Alexander si soricelul de jucarie (tot Humanitas), Balul Florilor (ed Cartea Copiilor) si ultima pe lista (dar prima in preferintele de saptamana asta:) Sylvester si pietricica fermecata – de la Arthur.

  16. Din ciclul „autori români” și povești pașnice, frumos scrise și (superb!) ilustrate, a nu se rata „Secretul fetei frumoase” de Grațiela Aolăriți, editura Adenium și neapărat „Cel mai mare Gulliver”, Gellu Naum, editura Arthur. E drept, cred că s-ar preta mai curând pentru segmentul de vârstă 5-9 ani.

  17. Stiu cateva carti minunate pentru copii de 2-4 ani, cu desene foarte frumoase si povestioare scurte despre prietenie). O sa pun si link-uri de pe librarie.net (sper sa nu fie considerate reclama, doar am vrut sa fiu sigura ca vezi si coperta – „O zi de iarna”, de exemplu, este titlul a inca unei carti si n-as fi vrut s-o confunzi):
    „O zi ploioasa”
    http://www.librarie.net/p/157044/ploioasa-CHRISTINA-BUTLER
    „O zi de iarna”
    http://www.librarie.net/p/157046/iarna-CHRISTINA-BUTLER
    „Un prieten ca tine”
    http://www.librarie.net/p/157026/prieten-tine-JULIA-HUBERY
    „E vremea de culcare, micutule”
    http://www.librarie.net/p/157026/prieten-tine-JULIA-HUBERY

  18. Unele carti sunt pentru 4+. Sper sa te ajute lista asta: Batranul din luna – Grace Lin, Adapostul – Appelt Small, Miraculoasa calatorie a lui Eduard Tulane – Kate Dicamillo, Calatoriile lui Guliver – Jonathan Swift, ed. Litera, Povestiri dupa Sheakespeare – ed. Vellant, Misterul licitatiei de arta si Detectivi de falsuri in arta – Anna Nilsen (astea sunt cu activitati), In cautarea orasului de Aur (tot activitati) – Stephen Biesty, Ratusca cea urata – pov. de Stephen Mitchel ed. Vellant, Oul care zboara si Micul venetian – Ioan Mihai Cochinescu si Sidonia Calin, Hai Hui prin Univers – ed. Cartea Copiilor (in general carti de la Cartea Copiilor, am vazut ca aveti :)), Corpul uman o aventura incredibila povestita de bobarnaci.

  19. Aventurile lui Habarnam si ale prietenilor sai a avut cel mai mare succes la varsta de 4-5 ani. Si Pippi Sosetica. As mai adauga Balul florilor in categoria cartilor cu ilustratii frumoase.

  20. Bună, Ioana!
    O lista scurtă cu cele ce îmi vin acum în minte: Puiul lui Gruffalo, Balul florilor ( ambele de la editura Cartea Copiilor), Ghici cât de mult te iubesc, Bulgaras de primăvară. Pe Domnișoara Poimâine o găsești la Carturesti – am văzut-o acolo de curând 😉

  21. Ati observat vreun trend in discount-urile de la librarii, fie ele on sau offline? Eu i-am luat 10 carti de pe carteacopiilor (fi-miu are 9luni), dar parca mi-au ajuns doar pe-o masea si-as mai lua 🙂
    Sotul meu e fan booksexpress si elefant pentru cartile lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *