O introducere în smart home (casa inteligentă), cu poze

În mod bizar (pentru mine), se pare că lumea crede că soțul meu este IT-ist. Nu este, dar e technology geek. Omul e economist, lucrează pentru o bancă. În timpul liber, care nu e deloc mult, ne umple casa de chestii. În ultimii doi ani, a tehnologizat casa în așa hal încât nu mai pot aprinde lumina de la întrerupătoare și trebuie să dau puternic din mâini o dată la trei minute când fac baie în cadă, pentru că mi se stinge lumina când senzorul nu mai detectează mișcare (valabil și când procrastinez pe toaletă, ca să nu prindă copiii că stau pe instagram). Aflu citind acest articol că avem în casă 55 de senzori (fără să-l număr pe cel care-mi declanșează iritare când mă gândesc că la fiecare metru din casa noastră e un senzor, un bec inteligent, o priză inteligentă, parcă mă simt un pic depășită, așa). În orice caz, omul a povestit pentru voi cum ne-a istețit casa, poate vreți și voi. De exemplu, când plecăm toți de-acasă, pornește singur aspiratorul robot. Dacă un senzor detectează apă, o valvă oprește apa de la intrarea în casă. Și tot așa. Mai jos e textul lui.

Bună, acesta nu este un articol sponsorizat. M-am gândit că dacă tot stați pe-acasă mai mult decât înainte, poate aveți nevoie de niște idei să mai cheltuiți niște bani. Automatizarea casei poate fi un hobby ca oricare alt hobby sau o obsesie (ca oricare alt hobby :-)). Mie îmi place și este și folositor. Nu costă foarte mult, este distractiv și, dacă ești atent la WAF (adică „wife acceptance factor”), poate fi folositor pentru toată lumea, nu doar pentru geek-ul care ești. Iar uneori te poate scuti de necazuri mari, deci puteți să-l considerați un fel de asigurare.

1. Ce se poate face cu un sistem smarthome

În primul rând, un astfel de sistem poate înlocui cu succes un sistem de alarmă, dar poate face mult mai multe, atât pe partea de siguranță, cât și pe partea de confort.

Acum niște ani ne-a plesnit o țeavă la baie în timp ce eram în concediu în străinătate și nu a fost deloc plăcut, mai ales că am avut și eu o parte din vină pentru că am uitat să închid apa la plecare. Astăzi așa ceva nu mi se mai poate întâmpla: chiar și dacă uit să închid apa când plec în concediu, o pot închide de pe telefon după aceea. Iar când sunt plecat de-acasă pe termen scurt am senzori care declanșează închiderea automată a apei dacă e inundație.

Senzori de fum non-smart și un stingător sper că are toată lumea prin casă (dacă nu, nu știu zău ce mai așteptați). Eu am senzori de fum smart și sunt notificat pe telefon dacă doamne fere’ se întâmplă un incendiu. Chiar și dacă nu vreți să luați senzori de fum smart, puteți lua un Amazon Echo Dot care știe să recunoască sunetul unei alarme de incendiu sau al unui geam spart și vă notifică pe telefon.

Am pus lumini automatizate în toate spațiile de trecere și în băi, se aprind la mișcare și se sting singure după ce nu mai e mișcare. Sigur, nu e ca și cum nu se poate trăi fără asta, dar te obișnuiești repede cu ideea că nu mai trebuie să aprinzi luminile, iar copiii apreciază că noaptea când se duc la baie li se luminează automat drumul.

Aerul condiționat pornește și se oprește singur în funcție de temperatura din cameră, nu mai e nevoie să căutăm telecomanda printre pernele canapelei. Aspiratorul pornește singur când toată lumea a plecat de acasă. Purificatorul de aer se oprește dacă ușa de la balcon a fost lăsată deschisă mai mult de 15 minute, că nu are rost să filtrăm atmosfera pământului.

Una din cele mai de folos automatizări este că suntem anunțați dacă ușa de la frigider este deschisă mai mult de un anumit număr de minute. Ni se întâmplă cel puțin o dată la 2 zile să uităm frigiderul deschis.

Și așa mai departe. Se pot face multe lucruri, limita nu e dată decât de imaginație și de câți bani vrei să investești.

2. HUB-ul (unitatea centrală)

Hub-ul este device-ul care este, să zicem, „creierul” sistemului smart home. E practic o cutiuță conectată la internet la care se vor conecta senzorii și device-urile care nu folosesc wi-fi.

Se poate face automatizare și fără un hub, pentru că există multe dispozitive smart care se conectează direct la internet prin wi-fi, dar un hub permite mult mai multe opțiuni în ce privește gama de senzori, precum și în ce privește automatizarea în sine. Prin „automatizare” înțeleg un set de reguli definite de utilizator în legătură cu felul în care senzorii și celelalte dispozitive interacționează unele cu altele. De exemplu să se aprindă lumina atunci când se detectează mișcare este o automatizare.

E bine să alegeți un hub care poate conecta senzori atât prin z-wave cât și prin zigbee (acestea sunt protocoale de comunicație specifice pentru dispozitive smart cu baterie), care poate face multe automatizări, care are o aplicație bună și nici nu costă cât o mână și un picior.

Eu am avut până anul trecut soluția smart home de la Orange, despre care am scris aici pe blog încă de acum 5 ani. Și-a făcut treaba, dar funcționalitatea era destul de limitată (nu avea zigbee, nu era foarte flexibilă etc). Așa că după 4 ani de Orange, anul trecut am cumpărat un Smartthings V3, un hub despre care mai toată lumea este de acord că deși nu este perfect, totuși are probabil cea mai bună combinație de funcționalitate, ușurință în utilizare și preț. Apropo de preț, costă între 80 si 100 euro, în funcție de unde și când îl cumperi.

Update 2021: începând cu 2021, Smartthings a decis că nu mai vrea să producă hardware, pentru că de ce nu. (LINK) Din fericire, păstrează partea de software, deci hub-urile lor vor funcționa în continuare- desigur, cele mai noi, adică v2 si v3, pentru că v1 din 2013 nu o să mai meargă. Dar măcar au predat producția de hardware către Aeotec, deci acum puteți cumpăra exact același hub ca în poza de mai jos, doar că scrie Aeotec pe el. (LINK)

Iată cum arată:

Sunt multe de spus despre hub-uri dar încerc să dau aici doar informație esențială, fiind un articol introductiv. De exemplu, Smartthings nu poate funcționa fără conexiune la internet. Pentru mine nu este o problemă, că nu am mai avut internetul picat de nici nu mai știu când, dar pentru cei care este, există hub-uri care funcționează și fără internet (ex. Hubitat Elevation) sau exista variante cum este Homeassistant, care este un soft (gratis) care se instalează pe orice computer și care funcționează practic cu orice device și mai dă și control total utilizatorului. Dezavantajul la aceste soluții este că sunt mult mai puțin prietenoase cu utilizatorul, dar pentru cei care doresc să își suflece mânecile merită. Eu de exemplu folosesc și Homeassistant instalat pe o mașină virtuală care rulează pe un server de rețea, dar deja vorbim de lucruri avansate aici, pentru care e nevoie de investiții importante de timp.

3. Asistentul vocal

O casă smart nu e cu adevărat smart fără un asistent inteligent care vă permite să interacționați cu sistemul smart folosind vocea. Există 2 mari opțiuni aici, anume Alexa de la Amazon și Google Assistant. Ei sunt prezenți pe mai multe feluri de dispozitive (inclusiv pe telefoane), cele mai ieftine fiind Amazon Echo Dot (30-50 euro) sau Google Home Mini (30-50 euro).

Noi avem un Google Mini de vreo 2 ani și trebuie să spun că nu sunt mulțumit de el, pentru că de prea multe ori asistentul este enervant de prost – și de aia va fi înlocuit cu Alexa. Îl folosim în principal pentru a ne găsi telefoanele prin casă, pentru a pune muzică pe el sau pe sistemul audio, pentru a controla televizorul, aerul condiționat și luminile (de exemplu poți să stingi toate luminile seara cu o singură comandă vocală), pentru a afla vremea și traficul până la școală (ok, asta nu mai facem, e pandemie). Uneori îl întreb și ce temperatură este în living pentru că mi-e lene să scot telefonul 🙂 Alteori copiii îl abuzează verbal și el este deosebit de calm.

Ar fi ok el dacă nu s-ar comporta ca și cum ar fi picat din lună cel puțin 1 dată la 2 zile, mai precis îi zici să stingă lumina și îți răspunde că nu știe despre ce vorbești, deși a stins-o fără probleme până ieri. Sau îi zici să pună muzică și brusc integrarea cu Spotify nu mai merge, pentru că motive. Sau îi spui să găsească telefonul și zice că a găsit 5 telefoane, apoi începe să le spună pe fiecare pe rând, apoi după ce îi zici pe care vrei să îl sune, spune că nu a înțeles, și tot așa până decizi că mai bine îți cauți singur telefonul.

În afara de asta, Alexa are multe funcționalități pe partea de smart home care pe Google assistant pur și simplu nu există, una din cele mai importante fiind aceea că Alexa poate declanșa o acțiune sau poate spune ceva nu numai atunci când îi zici tu să o facă, ci și ca urmare a unui eveniment generat de un alt dispozitiv smart, în timp ce Google nu știe din astea – de exemplu să pornească singură aspiratorul dacă nu mai ești acasă sau să anunțe că s-a detectat mișcare nu știu unde.

4. Senzori și dispozitive smart

Am verificat acum câți senzori/ dispozitive am conectate la Hub și numărul lor este 55, ceea ce mă șochează un pic, că ultima dată când am verificat aveam 30 :-).  Bine, o parte din aceste 55 de dispozitive sunt întrerupătoare virtuale, dar tot cred că am cel puțin vreo 35 de dispozitive reale. Oricum sunt departe de limita de 300 de device-uri care există pe Smartthings, limită pe care mulți utilizatori au atins-o.

O să scriu în continuare care sunt acestea, pe categorii.

4.1. Senzori și dispozitive pentru siguranță

Folosesc senzori de fum Fibaro (z-wave, 30-50 euro), pentru că îi am de pe vremea când am avut soluția de la Orange. În general vorbind, senzorii de la Fibaro nu mă prea încântă: sunt relativ ok, dar scumpi și uneori fițoși.

De exemplu senzorii de fum dădeau alarme false fix la 3 noaptea când erau conectați la hub-ul de la Orange, ceea ce nu era amuzant deloc, dar de când am trecut la Smartthings nu au mai fost probleme. Ba chiar mă temeam că nu mai funcționează sau ceva, așa de tăcuți au fost, dar într-o seară am ars destul de tare niște pâine la prăjitor și ne-a sărit tuturor inima din piept când s-a declanșat senzorul de fum, deci funcționează fără probleme. Apropo, cine îmi recomandă un prăjitor de 4 felii care să nu ardă pâinea în minim 70% din cazuri cum face sinistroșenia de Russel Hobs pe care o avem noi și care este cel mai prost prăjitor din istorie?

Folosesc senzori de inundație Fibaro (z-wave, 30-50 euro), am prins niște reduceri la un moment dat. Sunt ok, să zicem. O alternativă ar fi senzorii de inundație de la Xiaomi / Aqara (zigbee, 20-30 euro), mai ieftini dar foarte buni. Senzorii de la Xiaomi / Aqara teoretic nu funcționează decât cu hub-ul lor, dar practic funcționează și cu Smartthings fără probleme. Ăsta e avantajul Smartthings, după cum spuneam.

Pentru a opri apa în cazul în care este o inundație folosesc o valva de apă generică (wi-fi, 30-40 euro), care funcționează cu aplicații din familia Tuya. Pentru a integra această valvă cu Smartthings folosesc IfThisThenThat. IFTTT este o platformă web care integrează diverse servicii smart de la diverși producători care altfel nu ar comunica unul cu altul. În cazul meu, senzorul transmite către Smartthings că a detectat apă, ST transmite informația mai departe către IFTTT, care o transmite către Tuya, care închide valva. This is the way of the cloud 🙂 Până acum 1 lună, IFTTT era gratuit, dar acum trebuie să plătești dacă faci mai mult de 3 integrări, ceea e e foarte urât din partea lor.

Senzori de contact am de la Xiaomi/ Aqara (zigbee, 10-15 euro). Sunt excelenți și ieftini.

Senzori de temperatură și umiditate am tot de la Xiaomi/ Aqara (zigbee, 10-15 euro). Tot excelenți și tot ieftini.

Senzori de mișcare am de la Xiaomi / Aqara (zigbee, 10 euro), de la Ikea (zigbee, 10 euro) și de la Fibaro (z-wave, 30-40 euro), și aceasta este ordinea în care îi prefer.

4.2 Senzori și dispozitive pentru confort

Aici o primă categorie este cea a becurilor/ luminilor inteligente. Eu folosesc becuri smart de la Ikea, gama Tradfri (zigbee, 7 euro), pentru că sunt imbatabile la raportul preț / calitate. Puteți folosi gama Tradfri cu hub-ul de la Ikea sau chiar fără hub, dar funcționează oficial și cu Smartthings, deci decât să luați un hub de la Ikea pentru luminile de la Ikea, încă unul de la Xiaomi/ Aqara sau de la mai știu eu cine pentru alți senzori și așa mai departe, mai bine luați direct un Smartthings, costă la fel cât 2 huburi din astea specializate și în plus toate dispozitivele pot comunica între ele. Există multe variante de becuri smart, și pe wi-fi, nu numai pe zigbee.

Cu becurile inteligente există o problemă de utilizare, anume că în momentul în care ai închis întrerupătorul mecanic, becul nu mai are curent și deci nu mai poate fi pornit din aplicație, adică nu mai este smart. Și de aici apar tot felul de situații interesante, de exemplu intră cineva în cameră, vede becul aprins și evident apasă pe întrerupător ca să îl stingă, moment în care el nu mai poate fi comandat din aplicație. Sau invers, vede becul stins, apasă pe întrerupător și se întreabă de ce becul nu se aprinde, ceea ce poate deveni obositor.

Soluția corectă este să folosim întrerupătoare inteligente cu becuri normale (non-smart) în loc de becuri inteligente cu întrerupătoare mecanice (non-smart). Din păcate însă cele mai multe întrerupătoare smart au nevoie să fie alimentate ca la priză (adică au nevoie de fir de nul în doză) iar majoritatea locuințelor nu au 2 fire ca la priză în dozele de întrerupător. Deci întrerupătoarele smart, deși sunt o soluție foarte elegantă, sunt mai dificil de implementat, mai ales că nu întotdeauna e ușor să umbli la întrerupătoare dacă nu te pricepi sau nu știi cum a fost făcută instalația (de exemplu dacă ai întrerupătoare cap scară sau cap cruce).

Soluția pe care am găsit-o eu a fost să folosesc butoane inteligente de la Ikea (zigbee, 3-6 euro), montate peste întrerupătoarele clasice, pe care le și blochează cu ocazia asta în poziția deschis. Pare un pic absurd la prima vedere și cu siguranță nu arată grozav. Dar nu e absurd, pentru că aceste butoane fac multe lucruri. În primul rând, ele au 4 stări, nu doar 2, pentru că reacționează nu numai la apăsare, ci și la apăsare lungă. În al doilea rând, ele pot fi programate să facă orice acțiune, nu doar să aprindă un bec.

De exemplu o apăsare scurtă sus poate aprinde (și stinge) un bec sau un grup de becuri și îl/ le setează la 50%. O apăsare lungă le setează la 100% șamd. Iar o apăsare jos poate să închidă toate luminile, să pornească aspiratorul, să se seteze sistemul în modul Away și cine mai știe ce vă doriți, ca să o folosiți când ieșiți din casă.

Am ajuns la capitolul prize (sau întrerupătoare) smart, care este categoria cea mai accesibilă pentru un începător în ale smarthome-ului. Aici există o mulțime de opțiuni, cele mai ieftine și simple fiind cele care folosesc wi-fi și deci nu au nevoie de un HUB, dar pot fi în continuare controlate de asistentul vocal. Eu recomand întrerupătoarele Sonoff, sunt cele mai ieftine (wi-fi, 5 – 10 euro) și sunt fără probleme, eu folosesc de cel puțin 5 ani și am vreo 8 bucăți. Mai folosesc prizele smart de la Ikea (zigbee, 10 euro) și prize smart de la Fibaro (z-wave, 30 – 50 euro).

Pentru a controla aparatele de aer condiționat non-smart precum și alte aparate care au telecomenzi cu infraroșu (televizoare, sisteme audio etc) sau cu radio comandă (prize RF, întrerupătoare RF) aveți nevoie de o telecomandă universală smart, care se conectează prin wi-fi deci nu e nevoie de hub. Cea mai bună și ieftină variantă este Broadlink RM Pro (30-40 euro) sau dacă nu aveți nevoie de comandă radio (RF) ci doar de infraroșu, există fratele mai mic și mai ieftin Broadlink RM Mini (10-12 euro).

4.3 Alte dispozitive smart pe care le avem

Avem aspirator robot Roborock S5. Îl iubim și am scris despre el aici. Varianta nouă Roborock S5 Max este și mai bună pe partea de software și costă la fel. Am reușit să îl integrez în Smartthings (e complicat, întrebați-mă dacă vă interesează) dar cel mai mândru sunt că l-am integrat în Homeassistant, ceea ce mi-a permis să pot să îi dau comandă vocală să aspire o anumită camera, ceva ce el nu știe nativ (modelele mai noi știu).

Avem purificator tot de la Xiaomi, modelul Pro, nouă ne place. L-am integrat și în Smartthings și în Homeassistant.

(Pentru cine e interesat de cum rulez Homeassistant: eu am un server HP Gen 8 pe care îl foloseam oricum pe post de NAS (cu OpenMediaVault) și pe care am instalat VirtualBox unde rulez Hass.io.)

5. Dispozitive smart pe care NU le am 🙂

Nu am termostat smart și nici yală smart, dar cred că vreau. Nu am becuri Philips Hue și nici nu o să am, pentru că sunt nejustificat de scumpe, iar eu sunt zgârcit. Nu am becuri colorate și nici benzi led, pentru că încă nu le-am găsit o întrebuințare.

Iar a ieșit un articol lung cât o zi de post, așa că mă opresc aici. Vă stau la dispoziție pentru orice întrebări.

Photo by Jonas Leupe on Unsplash

Robo
Robo

Beautiful. Dirty. Rich.

Articole: 77

109 comentarii

  1. Salutare, foarte interesant articolul, am aflat ca exista valve smart.

    Acum, am o intrebare, poate ai idee:

    M-ar interesa o priza simpla, care sa poata fi programata sa taie curentul intr-un anumit interval si sa nu aiba nevoie de internet pentru asta.

    Gen ceva ce setezi cu aplicatia conectata la priza apoi ramane in memorie.
    Concret, vreau sa-mi bag routerul intr-o priza din asta, si sa-l opresc in anumite intervale orare.

    Daca priza are nevoie de internet il va putea opri, insa nu va mai sti sa porneasca, cel putin asa vad eu lucrurile in viziunea mea de neofit.

    Exista asa ceva?

    • asta depinde de la device la device, dar sunt 99% sigur ca de exemplu la Sonoff timer-ele setate in aplicatie functioneaza si fara internet, ca sunt salvate direct pe device.
      deci intrerupatorul se poate porni si opri singur, fara internet, ceea ce ar fi exact ce iti trebuie.
      din pacate nu pot testa chiar acum ca copiii fac scoala online si nu pot taia internetul, dar o sa revin diseara.

      chestia este ca pentru aplicatia asta nu ai nevoie de o priza smart, ci doar de o priza programabila obisnuita. 🙂

    • Citeam mai de mult un articol cum că toți marii ITisti de faptfug de case Smart și tot ce poate atrage vreun hacker sa le mess up casa. ?
      Am și eu un pasionat acasa, eu sunt mai „retrogradă”. ?

    • da exista priza mecanica programabila sau priza electronica in care poti alege intervalele pe zike ..vezi dedeman hornbach

    • Bună,

      Soțul meu e IT ist get-beget și avem o casă smart de la termostat smart până la aspirator. Noi avem un Google Assistant pe care putem vedea și videoclipuri. Cred că a fost 800 de lei, comandat din State. Am pus și alarmă programată din telefon, videointerfon. Dacă nu ești acasă, îți sună telefonul și vezi cine e în fața porții. :))
      Dar, într-adevăr, el este super safe pe security level. 🙂

  2. Hm, pe unele le vad ca fiind cu adevarat utile (senzori de apa, fum, contact pentru usi/ferestre), caci tin de siguranta si nu poti fi niciodata prea precaut. Pe de alta parte, unele par sa creasca mult si inutil consumul: nu vreau sa aprind intotdeauna lumina, mai ales pe timpul zilei, dar banuiesc ca se pot dezactiva senzorii de miscare ziua (daca ma duc 2 minute la baie, nu o sa aprind lumina, in general am o problema cu becurile, sting tot ce prind prin casa), nu o sa folosesc de fiecare data AC (chiar daca am 30 de grade in casa, posibil ca intr-o zi sa-l pornesc si in alta zi sa nu ma deranjeze, prefer sa decid eu daca vreau sa folosesc AC sau nu).
    Ce vreau sa zic e ca sunt multe chestii destepte de care de fapt nu am nevoie, prefer sa decid in mod constient daca am de gand sa folosesc dispozitivul respectiv sa nu, probabil mi-ar lua mai mult timp sa tot dezactivez senzorii si sa opresc dispozitivele, decat imi ia acum sa le pornesc cand e nevoie. Asta pentru ca incerc sa le folosesc pe toate cat de putin se poate (pentru consum, mediu etc).

    • buna.
      referitor la miscarea care declanseaza lumina, desigur ca automatizarea e facuta in asa fel incat sa nu functioneze decat intre anumite ore.
      ba mai mult, poate fi facuta sa mearga numai de la apus la rasarit, si sistemul stie automat cand sunt aceste momente in functie de data calendaristica si de pozitia geografica a casei tale.
      ba mai mult, poate fi facuta in functie de luminozitatea din camera, ca poate ai aprins deja o alta lumina (de ex senzorii de miscare de la Xiaomi inregistreaza si luminozitatea)

      de asta e bine sa iei un hub care permite automatizari sofisticate pentru ca da, sunt de acord cu tot ce ai scris, e absurd sa aprinzi lumina automat daca nu ai aprinde-o manual.

      De fapt unul din motivele pt care am automatizat luminile a fost fix ca sa nu ma mai bata nevasta la cap ca le las aprinse :-))
      economia de energie nu e f mare, ca sunt becuri led care oricum nu se simt

  3. Pentru aerul conditionat, Broadlink RM Mini functioneaza ca un fel de hub la care legi alti senzori?
    Presupun ca daca pun unul in living nu poate controla A/C-ul din dormitor.

    La capitolul siguranta, ai gasit si senzori care sa monitorizeze CO2? Am si eu purificatoare de la Xiaomi (3s) insa imi arata doar PM2.5; CO2 il vad doar cu un device de la AirVisual, si tare n-am chef sa-l plimb dintr-o camera in alta. E util sa stii cand sa aerisesti pentru a evita durerile de cap 🙂

    • buna.
      da, rm mini functioneaza ca un fel de hub virtual in care adaugi dispozitivele IR pe care vrei sa le controlezi.
      are o baza de date cu f multe dispozitive pre-inregistrate, iar daca totusi al tau nu este printre ele, poate sa invete comenzi IR de la telecomanda pe care o ai.

      si desigur ca nu functioneaza daca nu e macar in aceeasi camera cu aparatele, pentru ca infrarosu nu trece prin pereti (dar se reflecta de ei, deci nu e neaparat nevoie de direct line of sight)

      da, exista si senzori smart de CO2 dar pe mine nu m-au interesat, noi aerisim frecvent si am si un ventilator care oricum trage aerul din casa afara (pt a controla umiditatea).

  4. Am vazut-o pe Alexa in actiune si mi se pare f utila si buna, era in teste la munca. Toti o iubeam si o puteam întreba ce dorim. Si ta la de usa smart e interesanta dar stiu ca avea câteva mici probleme care puteau fi generate de copil. Foarte util articolul. Aspiratorul este Ok si daca avem covoare in casa? Si bănuiesc că atunci când e in actiune nu trebuie sa aiba obstacole, nu?

    • da, nu sunt probleme cu covoarele.
      ref la obstacole, cele mari nu sunt o problema pt ca le detecteaza si le ocoleste.
      cele f mici iar nu sunt o problema, ca le aspira 🙂
      problema e cu cele medii, de ex tot felul de cabluri

    • Super tare, astept continuarea ca mi-ai dat deja ceva idei la ce as putea sa fac. In pandemia vietzii, eu m-am apucat sa fac deviceuri prin casa, primul device ii o statie de verificare a calitatii aerului, a particulelor de praf si normal temp/umiditate. Cu conexiune wifi, ca na sa poti verifica de pe telefon oricand. Acum lucrez la un device mai simplu, sa ma anunte cand creste temp peste un anumit nivel la lada cu borcane cu muraturi. Ca ii destul de cald in casa si nu am balcon:). Ii buna si pandemia asta la ceva, ca daca nu era nu m-as fi apucat de asa ceva ever. Si la mine, nu ii pe domeniul meu de munca:) ii un hobby nou.
      Astept urmatoarele articole!!!

  5. Asta e doar introducerea? :))

    Oricum, amuzant scris

    Noi nu avem nici wireless. Recent am vrut sa achizitionam un laptop nou si NU AVEA MUFA unde sa bagam chestia aia pentru dial up. :))) Laptopul actual nu are CD-ROM.
    Totul se misca prea repede pentru mine.

    • de fapt, daca stau sa ma gandesc, PC-ul ala il aveam de mai mult de 7 ani, mergea fara probleme, apoi cand s-a stricat nu am gasit pe cineva care sa il repare, pentru ca.. nah, unii nici nu mai stiau ca exista calculatoare cu unitate centrala 😀 Laptopul luat acum 2 ani deja da rateuri desi nu a fost chiar cel mai ieftin de pe piata… Ma enerveaza cum produsele de azi sunt facute ca sa fie inlocuite dupa un an, doi.
      Recent am avut ceva probleme cu centrala (remediate, din fericire). Centrala noastra are 14 ani si merge in continuare. Dupa ce am avut problemele de mai sus, am cautat pe internet centrale, pentru orice eventualitate, si nu prea am gasit (buget mediu) una de care sa nu se planga lumea ca dupa 5 ani se strica si trebuie inlocuita. Desigur ca tipul de centrala pe care il avem noi nu se mai fabrica 😀

  6. nu am niciuna din astea.
    Am avut o priza programabila luata ca sa opresc pe timpul noptii anumiti consumatori pasivi (cele cu leduri ce consuma energie noaptea) – am luat una de 5 euro. Am renuntzat la ea.
    Am avut senzor de fum cu zgomot si s-a declansat de cateva ori haotic, noaptea e crunt!!, asa ca am renuntat de cand ne-am mutat in locuintza fara gaze doar cu electricitate.
    Incerc sa cumpar si sa tin un minim de device-uri in casa, de la un nr incolo am remarcat ca mai mult imi complica viata decat imi simplifica. Greu e sa gasesc echilibrul…

  7. Recomand telecomanda mare de la IKEA, are 5 butoane toate programabile și integrate direct în noua aplicație Smartthings. E f mișto pentru camere cu multe becuri, dimmabile etc. Iar la capitolul benzi de leduri cele de la Xiaomi funcționează peste așteptări și se integrează prin IFTTT.

    • o am si pe aia
      teoretic e f misto ca are 9 butoane (cu tot cu long press), dar practic sunt atat de multe incat chiar si eu uit ce am programat pe ce buton
      deci are un WAF f mic 🙂
      sigur, poti sa nu programezi decat apasare simpla, dar atunci ai 5 butoane la un pret mai mare decat butoanele astea simple cu 4 stari

      dar e misto, sigur ca am 🙂

      apropo, la ce folosesti ledurile, ca daddy needs more smart home devices :-))
      eu am leduri albe doar la blatul de la bucatarie si am pus o priza pe ele, ca de altceva decat de ON/OFF nu avem nevoie

    • Păi, n-au neapărat o utilitate clară 😀 Inițial am luat una s-o pun în spatele televizorului, dar dup-aia ne-am luat ambilight și n-a mai fost nevoie. Le-am luat mai mult pentru că arată foarte bine și dau bine la moodul camerei în birou/mancave. Una e instalată în spatele spătarului unei canapele, și una e peste drum în spatele unui corp Ikea. Sunt destul de fotosensibil și dacă lucrez noaptea prefer să n-am un miliard de becuri aprinse în jurul meu, deci cred că răspunsul corect e că le folosesc pe post de veioze. A și o chestie foarte mișto e că prin IFTTT poți să le programezi să-și schimbe culoarea în funcție de vremea de afară și de luminozitate. Dacă e foarte cald afară la mine se fac albastre, dacă plouă se fac verzi, dacă e ger se fac portocalii.

    • Un senzor care aprinde un bec, poate de exemplu trimite semnal catre un intrerupator smart iar acesta din urma sa aprinda mai departe sursa de lumina.Intreb pentru ca in hol am o aplica pe led si singura solutie sa o fac sa mearga este cu ajutorul unui intrerupator smart.

    • Salut. Presupun ca te referi la un senzor de miscare, corect?
      Da, sigur ca se poate, asa sunt folositi senzorii de miscare in general vorbind. Poate comanda fie intrerupatorul smart (solutia optima) sau daca nu poti pune intrerupator smart (de ex pt ca nu ai nul in doza) atunci pui direct un bec smart.

      Singura chestie e ca o sa ai cel mai probabil nevoie de un hub smart, pt ca de obicei senzorii de miscare nu sunt wi-fi. Sau, daca vrei sa folosesti Ikea, poti conecta senzorul de miscare direct la becul smart si nu mai ai nevoie de nici un hub.

  8. Foarte util articolul!
    Incep sa imi vina tot felul de idei! 🙂

    La doua dintre ele as avea nevoie de un sfat:
    1.
    Ai idee daca exista si relee controlabile prin SmartThings?
    Vreau sa pot porni centrala terminca (pe gaz) de la distanta, in functie de temperatura, timp, etc
    Dar nu vreau sa fac asta oprind alimentarea electrica ci folosind automatizarea din ea. (practic un releu care inchide un circuit)

    2.
    Ai idee daca dispozitivele z-wave sau zigbee pot sa fie conectate simultan la mai multe HUB-uri ? (de tehnologie diferita)
    In cazul tau, poti folosi acelasi senzor/priza/bec si in SmartThings si in Homeassistant?

    • salut

      la pct 1, tu vorbesti practic de un termostat smart, nu? :-))
      exista multe relee (adica prize) controlabile prin smartthings, dar problema e ca la termostatul de centrala nu ai 220V, ci probabil 24V, si releee pe 24V care sa mearga cu smartthings direct nu cunosc

      o idee la prima mana ar fi sa folosesti un sonoff care accepta voltaj de 5-24V (se numeste sonoff SV) (il poti controla prin IFTTT) dar s-ar putea sa nu mearga pentru ca la centrala ai 24V AC si sonoff-ul are nevoie de DC
      deci nu stiu ce sa zic, cred ca nu se poate

      PS ba uite ca se poate, desi e mai complicat si nu e cu sonoff – vezi mai jos cum
      https://www.youtube.com/watch?v=beSIUfOL7io

      la pct 2, nu, un dispoztiv zwave sau zigbee nu merge decat cu 1 singur hub, pentru ca sunt niste chei de criptare acolo etc
      insa homeassistant are integrare prin cloud cu smartthings, deci ce apare in ST apare si poate fi controlat si in HA, dar nu direct, adica nu direct de la HA la device, ci de la HA la ST si apoi la device

  9. Yala zice al meu ca-i e frica, ca a citit niște cazuri urate cu uși blocate de copii sau descuiate de hackeri.
    Iar termostatul, daaaaa, noi am întârziat destul, dar e super util. Cel puțin pt mine, când ies de la munca pun centrala de pe tel., pana ajung acasă e deja cald. In rest, pana acum am fost cu google mini și toate becurile cu wifi, dar cum zici și tu, uneori pare picat din cer, așa ca cred ca o sa schimbam “tehnica” și o sa ținem cont de articolul tău.
    Aspiratorul, eu am Cecotec, face treaba prin comanda vocala google (toată casa) și/sau de pe tel, mai ales când vrei doar o anumită camera sau zona.
    Foarte bun articolul, mulțumim.

  10. Articolul este foarte interesant! Noi avem detectoare de fum care fac un sunet specific cand, neintentionat, ardem ceva de mancare 😀 deci functioneaza. Avem si un aspirator inteligent Deebot pe care il programam cu o aplicatie, de pe telefon. Dar nu e automatizat.
    Referitor la Alexa, pe ideea de „surveillance capitalism”: crezi ca un comfort pe care il ofera sistemele inteligente depaseste riscul la care utilizatorul se supune prin faptul ca ofera f multe date personale, continuu? Eu chiar am intrebarea asta, mai ales anul acesta, cu accesul la datele culese de aplicatiile care inregistreaza miscarile oamenilor. Bine, cand e vorba de sanatatea publica, decizia nu cred ca poate fi (doar) individuala.

    • problema cea mare dupa mine e cu datele pe care le aduna google, facebook si amazon din telefoanele mobile si din comportamentul oamenilor pe internet
      smarthome-ul nu contribuie semnificativ la cantitatea de date personale care ajung la aceste companii (cel putin deocamdata)

      deci cred ca atat timp cat ai telefon si folosesti internetul intr-un mod care nu e anonim, nu ajuta cu nimic sa refuzi smarthome

  11. Doamne ferește! Cum sa te radiezi singur cu buna știință?

    Eu nu știu cum sa mai fug de Wifi, antene de telefonie, telefoane SMART și radiații electromagnetice deoarece am văzut multe documentare și profesioniști care spun ca provoacă cancer și alte boli. Am în casa un con care se spune ca ar proteja de daunele anumitor radiații electromagnetice. Ne mai întrebam de ce suntem asa de bolnavi.
    Dacă locuiți la bloc, gândiți-vă ca radiați și vecinii și nu e tocmai ok. Eu am noroc ca nu mai stau la bloc.

  12. Smart firewall nu? Toate IoT-urile astea au securitatea facuta pe genunchi, e de ajuns sa iti hackuiasca o priza si au acces la aproape tot.
    In rest, foarte fain articolul, felicitari! Mi-am facut lista de Black Friday, mai am de completat si eu cu cateva.

    • Noi avem un prăjitor de pâine delimano perla de care suntem f mulțumiți. Nu arde pâinea și o prăjește uniform. L-am prins și în promo 50%

  13. Buna! Fara legatura cu comentariul de mai sus, dar tocmai ma gandeam si eu la EMF (electromagnetic fields).
    Noi acum ceva ani am gasit o casa super misto, care era foarte aproape de gara (nu locuim in Romania, ci intr-o tara unde sistemul feroviar este chiar smecher si util). Se stie ca liniile ferate, liniile de inalta tensiune din gari si trenurile electrice emit foarte multe radiatii, asa ca am luat un detector EMF inainte sa ne mutam. Totul ok in privinta distantei fata de gara, daaar…asa am descoperit ca toate device-urile si electrocasnicele din casa emiteau radiatii.
    Ca finding dupa aceasta experienta, recomand:
    – daca se poate, renuntati de tot la cuptorul cu microunde sau macar nu stati langa el cand este pornit;
    – cam toate electrocasnicele emit radiatiile cam 1 m in jurul lor cand sunt pornite, in rest e safe. Bineinteles ca nu traiesti fara masina de spalat, dar nu lasi copilul sa se joace langa ea cand merge;
    – plita pe inductie – nu! Termoceramica e ok.
    – Un metru minim distanta fata de TV;
    – routerul pus intr-o zona unde nu se « sta », de ex noi il avem in hol;
    – Airpod-urile au nivel de radiatii ft mare, folositi castile normale cu fir;
    – Cel mai mare nivel de radiatii il avea un tunzator de iarba din asta automat care functiona wireless. Horror, cand era pornit se inregistrau radiatii uriase si in cea mai indepartata din casa. Noi il puneam sa tunda cand plecam de acasa. Nu am luat aspirator wireless pentru ca m-am gandit ca functioneaza pe acelasi principiu, deci nu am testat asa ceva, dar as zice ca e o idee buna si p-asta sa-l puneti cand nu sunteti acasa.
    – anumite becuri sau lampi cu halogen emit radiatii, atentie la lampile de noptiera, noi am aruncat una pe acest principiu;
    – telefonul pe airplane mode la culcare;

    Acum cu toate device-urile si senzorii astia de casa smart suna bine, dar merita scanate cu un detector EMF, sa vedeti care e expunerea.
    Alexa nu am luat pentru ca, pe cat de paranoica sunt eu cu EMF-urile, sotul e paranoic cu ascultatul ?. Ma tenta sa pot pune muzica fara sa-mi folosesc mainile in timp ce alaptam. N-a ajutat nici ca am vazut si The social dilemma ?.

    Acum clar nu poti sa te izolezi de toate in padure, dar nici sa nu stai cu ele la cap, zic ?.

    • Radiatiile de care vă temeți sunt mai putin dăunătoare decat, surpriza, lumina!
      Daca vreti sa va feriti de ele, trebuie sa stati in camera întunecată, mereu!
      Fac parte din spectrul de radiații „neionizante”, ceea ce inseamna ca energia lor este insuficienta pentru a afecta celulele vii.

      Puteti cauta pe google „spectrul electromagnetic” si veți vedea ca toate cele enumerate de dumneavoastră sunt mai putin dăunătoare decat banala lumina.

      Poza de aici este foarte elocventa:
      https://www.pinterest.es/pin/518969557051649454/

      Stiu ca este o discuție „off-topic” dar cum are o audiență destul de mare (Felicitări!) cred ca e important sa lamurim acest aspect, din punct de vedere științific.

    • @Cristi. Multumesc, imaginea aia ma face sa ma simt mai bine.
      Cu toate astea, OMS recunoaste ca exista anumite limite peste care EMF-urile pot fi periculoase pentru corpul uman:
      https://www.who.int/data/gho/data/themes/topics/topic-details/GHO/electromagnetic-fields

      Si mai mult de atat, fiecare stat are o limita setata peste care EMF-urile sunt considerate periculoase.
      Aici mai multe detalii, pentru cine are rabdare sa citeasca:
      https://www.who.int/peh-emf/standards/EMF_model_legislation%5B1%5D.pdf

      Este un subiect controversat si nu sunt inginer, la fel cu controversa legata de tehnologia 5G. Pur si simplu m-am documentat la un moment dat in contextul cu casa de langa gara despre care povesteam mai sus. Chiar am intrebat la momentul respectiv un coleg inginer si fix asta mi-a raspuns: este un subiect controversat, nu se stiu prea multe pe tema asta, pentru ca multe retele si device-uri sunt foarte noi si nu prea exista studii.

      Pana la urma fiecare e liber sa se documenteze si sa decida cat de mult sa-si tehnologizeze mediul in care locuieste.

  14. P.S. Din ce am citit, o expunere minima si de scurta durata e ok, toti suntem expusi in diverse locuri si momente ale zilei. Conurile si piramidele etc. sunt hoax-uri.
    Masinile electrice ?‍♀️, alta bataie de cap. Sotul visa la o Tesla, dar am reusit sa-l conving sa se multumeasca cu un hybrid. La masinile electrice radiatiile sunt in spate (unde e bateria), iar la cele normale (ca si astea au) in fata, unde e motorul. Dar specialistii spun ca expunerea in masina e limitata si de aceea tolerabila (doar daca nu esti taximetrist, probabil).

    • Ce înseamnă că sunt hoax conurile?
      Am un con anti radiații de la Bioscem. Ei vând și alte chestii de protecție cum ar fi pastilă care se lipește pe mobil, brățări și pandantive.
      M-ar interesa sursele de unde v-ați documentat despre aceste conuri.
      Mulțumesc!

    • @Lacramioara, nu stiu ce device de protectie ai tu, dar aici este citat un studiu pe niste « radiation shields » care s-au dovedit ca nu au nici un efect:

      https://www.center4research.org/cell-phone-radiation-shields-work/

      Dar daca pe tine te fac sa te simti mai linistita, de ce nu? Chiar daca e placebo. Oricum, o expunere minima de la wifi-ul vecinului se pare ca se incadreaza in limita acceptata. Important e sa nu dormi cu telefonul sub perna ?.

    • o doamne. eu practic dorm cu telefonul sub perna, sau aproape, ca sa il aud cand suna.
      cred ca o sa imi comand un ceas desteptator 🙁

  15. Programator fiind de 20 de ani, pentru mine e prea mult. Dar daca e hobby, atunci se merita, faci ceea de faci din placere.

    Mi-ar placea o casa super-smart daca ar fi asa din constructie, cu majoritatea senzorilor discreti, invizibili. Altfel, nu o sa stau eu in veci sa fac WC-ul sa traga apa sau sa se curete singur.

    Hai ca asta ar fi greu, dar nici senzori de miscare si alte tipuri de senzori prin toata casa la vedere nu-mi plac si nici sa vad tot felul de luminite infrared in noapte.

    Acum, anumiti senzori sunt obligatorii, cum este cel de gaz, iar lucruri ca aspiratorul robot devin din ce in ce mai comune, pe langa cele de baza ca termostatul wireless, si altele. De acord cu ele.

    In rest, asistent poate o sa imi iau cand o sa invete limba romana si nu pentru ca nu stiu eu engleza, dar limba materna a casei este romana.

    Bravo pentru hobby si multumesc ca l-ai impartasit cu noi.

    • Asistentul prinde bine cand ai copii mici si vrei sa invete engleza 🙂 Te mai aud pe tine, se mai frustreaza ca nu le raspunde daca nu pronunta corect… si invata.

    • Pentru intrerupatoare puteti incerca pe cele de la livolo, arata bine si pot fi comandate rf si nu este necesar nul la intrerupator. Recomandarea producatorului insa este un consum de minim 15w pe bec…desi merg si cu msi putin… Sunt si dimabile, timer si scene…

    • Da voi investiga merci. Stiu ca nu au nevoie de null dar probabil nu functioneaza cu orice bec, ca se alimenteaza prin bec deci daca becul nu e puternic va face flicker. Si acuma sa mai pun si capacitor pe bec e deja prea mult, ca nu prea am asa mare nevoie.
      Dar voi investiga, merci.

    • Da, e in plan, dar o sa pun pihole pe server, ca merge pe open media vault.
      Trebuie insa sa mai cercetez sa inteleg exact cum functioneaza pt ca altfel s-ar putea sa imi stric reteaua existenta 🙂
      Ar merge si o cutie de la bitdefender dar deocamdata mi se pare prea scumpa.

    • Pi hole il configurezi, ii dai o adresa din retea si apoi pe routeru principal schimbi IP de dns cu cel de la pi hole. Iti las maine niste linkuri.

    • Asta e cel mai bine explicat tutorial pas cu pas pe care l-am gasit, doar ca explicatiile sunt pentru instalarea pe Raspberry: https://blog.cryptoaustralia.org.au/why-you-need-network-wide-ad-blocker-pi-hole/

      Aici ai site-ul oficial cu diverse versiuni in functie de sistemul de operare. https://docs.pi-hole.net/main/prerequisites/#supported-operating-systems

      Pentru incalzire eu consider ca am gasit ceva super util si economic. Un sistem wireless de la Honeywell. Are o unitate centrala, un receptor care se leaga la centrala (asemanator cu cel pentru termostat wireless) si cea mai importanta piesa termostatul pentru calorifer (pentru fiecare calorifer). Se imperecheaza tot sistemul apoi ajustezi temperatura pe camera pe interval orar. Termostatul deschide caloriferul si da comanda la unitatea centrala care transmite mai departe la centrala termica si porneste incalzirea. Astfel centrala incalzeste imediat doar caloriferul dintr-o anumita camera. Restul caloriferelor fiind inchise. Pot sa controlez incalzirea remote de pe telefon prin aplicatia lor.

      Modelul este Honeywell Home via App and WiFi THR99C3102. Eu am cautat ceva smart cand ne-am mutat la casa la inceputul anului si l-am gasit pe amazon.de. Aveam la apartament unul wirless dar era enervant ca mereu incalzeai o camera mai tare… In romania vad ca sunt cei de la Netatmo https://netautoma.ro/cap-termostatat-netatmo/

      Daca vrei mai multe detalii imi poti scrie direct pe email.

    • Similar cu Honeywell, dar ceva mai ieftin:
      http://www.poersmart.ro

      Nu am testat termostatul de calorifer dar cel de camera il am de 3 ani si e foarte ok.
      Am fost plăcut surprins de echipa de suport din Romania, cand a trebuit sa faca un upgrade de firmware.

  16. Salut, fain articolul,de ce nu folosesti pe post de termostat cateva Sonoff TH16 cu sonda SI7021 si puse in fiecare camera pot comanda ori centrala cu un Sonoff Basic daca avem incalzire fara zonare , sau daca avem prin pardoseala direct pe cutia de distributie de la incalzirea in pardoseala cu un Sonoff 4CH Pro R3 ( presupunand ca avem 4 zone/circuite)

    Sonoff-urile permit scene asa ca nu va fi o problema transformarea in Cronotermostat.

    Spor.

    • Salut, merci.
      Am sonoff TH la acvarii, le folosesc ca sa pornesc / opresc aerul conditionat cand suntem plecati vara in concediu (via Home assistant).

      Nu as avea nevoie de ele pt incalzire, ca am deja senzori de temperatura si as putea pune orice priza smart la centrala.

      Dar problema este ca nu am incalzire cu zone, deci daca tb sa opresc centrala ca sa opresc incalzirea, atunci raman fara apa calda cand nu e nevoie de caldura.

      In plus nu stiu de ce am ramas cu impresia ca nu e f sanatos pt centrala sa o tot pornesti/ opresti, poate gresesc.

      Centrala e echipament mission crtical, daca orice nu merge snur la ea, ma omoara nevasta :-))

      Si oricum un termostat wifi e o solutie mult mai eleganta, na, poti sa-i zici lu’ gogu sa seteze temperatura samd 🙂

  17. Da am gresit eu , nu ma refeream la pornit si oprit centrala de pe general, pentru ca de la inceput , sonoff ul meu este modificat, am intrerupt faza de la iesire si acum merge ca un contact normal liber de potential. Si il folosesc in paralel cu contractul de la termostatul clasic cel cu antena pe care il tot plimb prin camere. Acum , in fiecare camera importanta am TH16 care imi ai temperatura si care are setat doar sa porneasca Sonoff – Basic doar daca se duce prea jos.
    Dar tu poti sa iti iei ce mi-am luat eu si am pus pe releul de la poarta ( Sonoff 5V wifi relay module) . Asta nu imi venise din china si de aia am modificat Sonoff – Basic .
    Acum eu pe asta Basic , pentru ca am deja un termostat clasic il folosesc doar asa ca un boost.
    Are un inching de 10 minute setat si daca mi se pare ca unde sunt e prea rece, urlu” hey Google, turn on the heater” si 10 minute stau linistit.
    Acum mai e si Alexa care e mai doamna si cu care mi-am permis un ton mai cordial „Alexa, warm me!”.

    Momentan nu am simtit nevoie de a seta temperatura vocal sau de „povesti” cu NEST care stie el cand ajungi acasa si da drumu la caldura inainte , in asa fel incat sa fie perfect cand intri pe usa.

    Inteleg ca ar functiona treaba cu geolocatia pe telefon si cu radius de x km, dar de unde stie el ca eu nu ma mai duc undeva si intarzii chiar daca am intrat in radius. Plus ca ar trebuie sa fie un radius generos, ca sa aiba timp sa se „pregateasca” Anyway , am divagat. Cand o sa stie sa imi faca si un gin tonic mai discutam.

    Deci cu modulul ala de 5V pe care il alimentezi de la un alimentator de telefon,poti inchide si deschide contactul rezervat termostatului si gata.

    p.s.
    Cu sonoff poti sa folosesti si geolocatia , dar prin IFTTT plugin.

    • Initial m-am gandit si eu sonoff SV dar am citit pe net si lumea zice ca nu merge, pt ca e „wet contact”, deci baga DC iar la centrala sunt 24V AC. Deja recunosc ca ma depaseste problema, nu-s de specialitate.
      Ar fi fain sa mearga asa, dar mi-e teama sa fac incercari.

      Edit: de fapt cred ca e suficient ca sonoff ul sa comande un releu si sm rezolvat problema.

  18. Eu urasc chestiile astea si din cate inteleg de la it-istii care mi-au facut multe traininguri in ultimii cinci ani sunt periculoase maxim pentru spart retele. Nu avem casa smart, singura chestie care mi s-a parut mega utila a fost termostatul destept (am avut in casa cu chirie si acum ne-am luat si noi) pe care il poti porni si opri de oriunde. Pentru ca avem parter si doua etaje si nu poti face temperatura constata asa ca trebuie sa urmaresti exact ce e pe primul si pe ultimul ca sa fie ok peste tot. Ala mi se pare esential pentru economia casei si pentru confortul termic, noi avem doi senzori, la parter si sus in mansarda, ca sa stim mereu ce si cum.

    • Nu fusese recent un scandal cu Alexa care inregistra conversatiile din casele oamenilor? De ce și-ar pune asa ceva cineva in casa?

      Tehnologiile astea noi mi se par destul de riscante cat timp nu sunt drastic reglementate sau securizate. Asa a fost si cu retelele sociale: toata lumea participa intr-o veselie de un deceniu, dar de-abia acum se pune problema fake-newsurilor, hate speech-ului si altele asemenea si de-abia acum „se culeg roadele ” si incep sa se ia masuri concrete. Din pacate intre timp cad multe victime.

  19. Foarte util articolul pentru pasionati. Eu locuiesc intr-un smart home, asa a fost gandit de la inceput, sunt sisteme integrate si automatizari care sincer ne fac viata mai usoara. In legatura cu Alexa, o avem de 3 ani si deja ne dispera cu “sorry-urile” din ultima perioada, nici ea nu mai recunoaste comenzile. Avem peste tot intrerupatoare inteligente, partenerul e pasionat de lumini deci am integrat toate tipurile (inclusiv benzi led prin tavane, bune pt ambient, sau pe anumiti pereti pentru a evidentia o textura mai aparte), practic daca nu ar exista automatizarile mi-ar iesi par alb sa caut intrerupatorul potrivit de pe fiecare “pian”. “Creierul” automatizarilor ocupa un dulap intreg, sunt si multe dispozitive conectate. Pentru persoanele care privesc nedumerite treaba asta, conceptul de smart home fiind mai rar intalnit, pare ceva foarte complicat si nociv (daca ar fi sa ne luam dupa documentare, ar trebui sa parasim cu totul planeta asta, orice ne poate omori aici).

  20. Tocmai am dat si noi comanda de un aspirator robot (dupa ce tot visam la el de ceva vreme), a picat chiar la fix articolul asta (si linkul catre reviewul la asporatorul vostru). 😀 Si eu sunt fana la absolut orice care-mi da timp sa dorm, scriu, citesc, ma joc, etc. It’s a great time to be alive, after all!

    • da am vazut ca la S5 max este pret de 1500 la emag, aproape imi vine sa-l schimb pe asta al nostru 🙂
      edit: a fost 1500, acum e stoc epuizat

  21. Salutare. Am citit cu interes articolul, foarte interesant.

    As avea si eu o intrebare, ca ma chinui de cateva zile: de unde ti ai luat hubul? Ca nu am prea gasit pe net info prea multe. E cumva facut de Samsung?

    Mersi!

    • salut
      hub-ul e facut de smartthings care au fost cumparati acum vreo 5 ani de samsung, deci versiunea asta de hub, adica v3, poti sa zici ca e facut de samsung, doar ca au pastrat brandul smartthings
      eu l-am cumparat de la amazon.co.uk, acum vad ca costa 88 de lire cu tot cu transport, eu insa am prins o reducere si am dat 65 de lire cu transport

      https://www.amazon.co.uk/gp/product/B07H9G68DW/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o00_s00?ie=UTF8&psc=1

      daca il urmaresti o vreme sigur il prinzi mai ieftin, de fapt eu pret asa mare nu am vazut pe amazon, in general e vreo 75 de lire
      oricum vine BF in curand si pe amazon, probabil pretul e mai mare acum ca sa ti se para mare reducerea care va fi in curand 🙂

    • buna
      nu am experienta directa ca nu folosesc becuri wifi dar din cele care se gasesc la noi si au si pret bun as cumpara Xiaomi / Yeelight.
      am citit lucruri bune despre ele pe forumuri si in general produsele Xiaomi sunt f bune, am multe acasa, dar nu becuri wifi.

  22. Ce router folosești? Te întreb pentru că router-ul meu nu suportă atâtea dispozitive conectate și aș avea nevoie să fac un upgrade. Am nevoie și de ceva cu range mare, dar n-aș vrea să fie mesh, adică mai multe unități.

    • salut, eu am un TPLink Archer C9, e o bestie, dar nu se mai gaseste ca e model vechi.
      totusi de-atunci au aparut multe routere bune, cauta pe blog la nwradu dupa review de routere si alegi de acolo ce vrei.
      routerele mai noi de la tplink au o functie care se numeste „one mesh”, adica poti adauga ulterior un repeater care are si el functia asta si va functiona ca o retea mesh daca vei avea nevoie candva.

  23. Cand am inceput sa citesc articolul m-am simtit nitel ofticata. Moama ce de chestii arte Printesa in casa. Dar stai sa vezi ca am si io:
    Termostat- mi se pare smecher ca pot de la doua camere distanta sa setez centrala(no, amu centrala da semne de inceput de sfarsit, vizita ISCIR de maine da verdictul)
    senzorul de fum a rams numai lipit de tavan, la ce erori avea si cat imi tiuia din senin sau la picajul de tensiune… am renuntat la el(momentan)
    2 lampi de veghe pe sensori, primite de la sor-mea din Anglia(Apropos, ea il are pe Alexa in casa, imi place cum se mai ciondaneste cu ea cand nu ii recunoaste accentul)

    De vrut as mai vrea cateva aplicatii, precum cea de gasit cardul Revolul, capul meu si cafeaua prin casa.

  24. Felicitări pentru articol! Foarte util! Am 2 întrebări dacă se poate:
    1. Hub-ul de la Orange avea un avantaj destul de mare, prin faptul că permitea si folosirea unei cartele SIM ca soluție de backup, caci daca rămâi fără curent, deci fara internet, se cam termină povestea. Hub-ul asta de la Smartthings sau poate altă variantă, dar la un preț rezonabil, are o asemenea opțiune?
    2. Oare mai poate fi folosit hub-ul acela de la Orange pentru vreun sistem smart home, atâta timp cât nu mai ai abonament la operator? Din câte stiu este un echipament Vera, însă nu știu daca si cum as mai putea sa-l folosesc…
    Mulțumesc anticipat!

    • Salut, merci.
      1. Daca ramai fara curent, se opreste si hub-ul. Daca ai ups, cum am eu, pui si hub ul si routerul pe el. Deci curentul nu e problema.

      Cartela aia sim era pt cazul in care pica internetul. Din pacate, nu cunosc hub uri care sa aiba aceasta facilitate. Nu cred ca exista, astea mai cunoscute nu au.

      Exista in schimb routere cu cartela sim, deci se poate rezolva problema cu picatul internetului.

      2. Da, e un vera, dar din pacate nu functioneaza fara abonament pt ca logarea in el era prin cloudul orange, si daca nu mai ai abonament nu mai ai unde te loga.
      Am citit si eu ca unora le-a mai mers o vreme dupa ce au oprit abonamentul, dar la mine nu a mers, pur si simplu nu aveam unde sa ma loghez.

      Teoretic s-ar fi putut hack-ui cutia aia, dar nu am gasit nimic utilizabil pe net, deci asta a fost.

  25. Salut,
    Incerc sa fac si eu un set-up similar si am o problema in a conecta becurile si switch-urile de la Ikea cu Hubitat.
    Pot conecta becurile fara probleme la hub, problema apare in momentul in care conectez switch-ul la bec: odata conectat, switch-ul controleaza toate bec-urile.
    Imi poti spune care a fost procesul prin care le-ai conectat la SmartThings?
    Mulțumesc

    • Salut

      Daca inteleg bine, tu conectezi switch ul la bec… dar de fapt ar trebui sa il conectezi tot la hub, nu la bec.

      Eu nu am facut nimic special pt a conecta switch-urile la hubul de la ST: le-am pus in pairing mode si apoi hub-ul le-a gasit.

    • Interesant, mulțumesc. Deci atât becul cât și switch-ul sunt conectate la hub? O să mai încerc să mai schimb driverul switch-ului – nu e compatibil implicit cu hubitat. Daca merge așa la Smartthings, trebuie sa fie o cale să meargă și la hubitat. Eu am ajuns sa fac așa (bec la hub, switch la hub și apoi switch la bec – in ordinea asta) citind pe forumuri că switch-ul nu e făcut sa comunice cu hubul direct (nici măcar cel Ikea)
      Mulțumesc!

    • Nu stiu cum e la hubitat, dar da, la ST switchul e si el conectat la hub.

      Switch-ul se poate conecta fie direct la bec, fie la hub-ul Ikea, eu asa imi amintesc din instructiunile lui.

      Sau evident la alt hub care suporta (ST). De ex daca becul e conectat la ST si incerc sa conectez un switch direct la el, se poate, dar becul se deconecteaza de la ST.

  26. salut,

    super interesant articolul!
    as fi interesat sa aflu cum ai reusit sa conectezi roborock s5max in google home 🙂
    multumesc!

  27. Mi-a transmis sotia linkul deoarece sunt in proces de a-mi face si eu casa „smart”. Pentru iala de la intrare iti fac o sugestie:
    https://www.aliexpress.com/item/4000693368223.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.1b0c2e0ehUZi9G

    Varianta mai veche are si incarcare a bateriilor. Nu credeam ca ajung vreodata sa spun ca ma duc sa bag clanta la incarcat, dar vremurile se schimba, si noi odata cu ele :-))).
    Are conectivitate tuya, implicit aplicatia smart life de la tuya, de unde a pornit conceptul de smart home. Din articol mi-am dat seama ca ai deja integrat deja aplicatia tuya.

    • Salutare si multumesc pentru informatiile prezentate. Cautam si eu o solutie de a transforma niste prize conventionale in unele controlabile. App, modulele sonoff cu RF sunt ca orice device controlabil prin radio, adica uni-directional, nu?

      Iar acum, ca sugestie, nu va puneti incuietori smart, in general… fusesem acu ceva timp la niste conferinte, iar un tip (hacker d’ala bun, de profesie) pasionat de incuietori ne-a explicat cat de simplu se poate sparge o incuietoare smart vs una traditionala. Tot principiul sta la baza faptului ca incuietorile smart sunt actionate electromagnetic, pe cand cele traditionale sunt actionate mecanic.
      Nu am gasit din pacate video-ul prezentat de el, dar am gasit unul asemanator, las link-ul aici:
      https://youtu.be/XXW27KKHtc8

      Spor!

    • da, toate prizele RF sunt unidirectionale, nu merita folosite, ca nu stii niciodata status-ul lor real.

      nu cred ca mai exista sonoff doar cu RF, exista sonoff smart + RF, adica merge si prin internet si cu RF – evident la acest tip stii status-ul chiar daca ai folosit RF, ca ti-l transmite prin wifi

  28. Mari multumiri pentru articol. O intrebare as avea. Pe vremea cand foloseai smartthings te-ai confruntat cu lipsa raportare baterie pe senzorii xiaomi? Multam mult.

    • Salut, ma bucur ca e de folos. Inca folosesc ST. Nu, nu-mi amintesc sa fi avut problema de care zici. Am verificat acum, nu subt probleme.

  29. Salutare, cand apas butonul de email, imi deschide app-ul dar nu face fill la mailul tau.
    Mi-l poti da sa te intreb 2-3 chestiuni, contra cost bineinteles?

    • Salut, sorry daca am jignit in vreun fel, in era vitezei guvernata de capitalism, timpul costa mai mult ca niciodata, i am fine with free charge.
      Cu privire la automatizare, in viitorul apartament as vrea sa creez un ecosistem care sa ne ridice calitatea vietii.
      Avand in vedere faptul ca directia mea de mers e pe dreapta iar tot ceea ce inseamna java si scrierea de cod e pe stanga din contrases, m-am oprit la smartthings.
      As vrea sa creez scene si automatizari.
      Am 2 intrebari :
      1- la nivel de scene, pot fi ele activate si dezactivate cu ajutorul controlului vocat (preferabil Bixby) sau alternativ Alexa?
      2- poate fi un semineu electric (bineinteles) smart, conectat la smartthings?
      Imi imaginez o scena numita guests, iar printr-o comanda vocala aceasta scena sa se activeze (semineu electric, anumita parte de iluminare dintr-o zona a livingului, de ce nu muzica (spotify etc?)
      Multumesc.

    • just for info, smartthings nu mai produce hardware de anul asta, a predat productia de hardware catre aeotec, deci trebuie sa cauti hub-ul Aeotec.
      in principiu e acelasi lucru, tot cu platforma ST functioneaza, doar are alt nume pe carcasa

      ref intrebarile tale:
      1. Da, se poate cu Alexa si Google. Cu Bixby nu stiu, ca nu folosesc, dar ar fi culmea sa nu mearga smartthings cu Bixby. Din ce citesc pe net, merge.
      2. Depinde de semineu, daca imi spui marca pot sa verific in aplicatia ST. Ma astept ca pt majoritatea semineelor sa se foloseasca aplicatia Tuya sau similar, care da, se integreaza cu ST prin cloud.

      Si oricum, daca nu merge direct semineul cu ST, poti sa il pui oricand pe o priza/ releu smart despre care stii sigur ca merge cu ST, ca presupun ca in afara de ON/OFF nu ai nevoie de alte comenzi – asta inseamna ca nici nu e nevoie de un semineu smart, poti sa iei si unul non smart, doar sa verifici ca accepta pornire/oprire direct din priza si sa vezi cat consuma, ca sa te asiguri ca exista relee care sa duca consumul (nu ma astept sa fie probleme, exista relee de 16A si probabil ca si de 20A)

    • Am vazut si citit despre ST -> Aeotec. Dar vad totusi inca variante de ST de pe uk, totusi faptul ca samsung opreste productia de hardware imi porneste un semnal de alarma, daca ramanem outdated sau pt faptul ca samsung nu mai e pionul principal in timp o parte din integrari si compatibilitati sa se piarda?
      Sa iau totusi in calcul varianta de linux? dar acolo iti trebuie logica si cod..
      La varianta de semineu nu m-am gandit, m-am gandit si eu la o priza smart care sa stie vorbi cu ST, si prin care sa pot da comanda de on.off, daca semineul are mai multe features, o sa ma descurc din telecomanda, gen lumini, sunet, intensitate etc.
      Tu ce ai face in locul meu pe partea de hub ?
      Din review-uri vad ca foarte multi YT-eri recomanda ST pt user friendly, aplicatia e foarte misto si poti foarte usor creea scenarii si automatizari, is it worth ?

    • intr-adevar problema cu hub-ul tocmai a devenit complicata, dar sa stii ca ST nu e singurul care da țepe.
      nici macar nu poti sa zici ca ne-a pacalit prea tare, pt ca inca sustin cu software, dar uite de exemplu Philips a taiat complet suportul pt primul hub, pur si simplu pt ca asa au vrut, ca sa te forteze sa scoti alti bani din buzunar.

      asta cu intreruperea suportului sau cu introducerea ulterioara de costuri la ceva ce era gratis (vezi IFTTT) este o problema generalizata in lumea smart home si care nu va disparea, ba eu cred ca se va accentua, ca pana acum a fost un fel de promotie ca lumea sa cumpere si, odata ce esti prizonier, te taxeaza.

      de altfel trendul se pare ca este ca in viitor sa fie nevoie sa platim un abonament ca sa putem sa aprinde lumina in casa, ceea ce e trist.

      solutia este evidenta si se numeste homeassistant – e gratis si open source, ruleaza local (nu e nevoie de cloud, nu e nevoie de internet), nu e nevoie de un anume hub ca merge pe orice computer/server.

      are 2 dezavantaje mici
      1. daca vrei sa il integrezi cu google/ alexa, e nevoie de 5 usd pe luna; se poate si fara abonament, dar este atat de complicat incat pur si simplu nu merita
      2. e un pic mai neprietenos la inceput, dar si aici lucrurile s-au imbunatatit considerabil in ultimul an si eu zic ca peste inca 1-2 ani va ajunge la nivelul ST ref usurinta in utilizare, numai ca face de 10 ori mai multe lucruri decat ST pe partea de integrari si automatizari

      in afara de asta, deja au lansat propriul hub, care e foarte tare, suporta si urmatorul standard de comunicatie numit Matter.
      va fi disponibil undeva la anul din pacate
      https://www.home-assistant.io/blog/2021/09/13/home-assistant-amber/

      acum pt tine probabil e prea complicat sa te apuci din prima de Home Assistant, deci eu tot pe Aeotec/ST as merge.

      cu siguranta va mai fi sustinut vreo 5 ani, asa zic eu.
      hub-ul oricum nu costa mult, chiar si daca tine 2 ani tot nu e o tragedie ca ai cheltuit 100 de euro.

      si daca te prinde, poti sa treci ulterior la Home Assistant; mai este si un avantaj, anume ca daca ai ST nu mai e nevoie sa conectezi direct HA la google/alexa, ca poti face totul prin ST (cum fac eu acum, eu ii dau comenzi vocale lui St care le da mai departe catre HA)

  30. No fain.
    M-ai convins, ma apuc de cumparaturi.
    O ultima intrebare mai mult de logica indoita din partea mea.
    Daca Alexa vorbeste cu ST, iar toate deviceurile mele vorbesc cu ST, Alexa vorbeste cu toate deviceurile mele ?
    Intrebarea 2, stiu, te-am pacalit ca era vorba doar de-o intrebare dar profit ca-s profitor:
    Senzorii, becurile, prizele smart etc care nu sunt din reteaua ST, gen Ikea, Xiaomi, trebuiesc integrate manual in hub-ul ST? parca am vazut pe youtube procedura, copiezi un cod de pe pagina producatorului de accesoriu sau cum s-o numi si-l bagi in HUB ca sa-l poata recunoaste si utiliza. Corect?
    Si sa stii ca m-as bucura de-un mail, voi intra la finisaje in apartament in urmatoarea perioada si parca simt ca ma pot baza pe knownledgeu tau.
    Merci

    • da, intr-un sens da, Alexa / google „vorbesc” cu toate device-urile, in sensul ca le vad status-ul si le pot comanda, prin intermediul Smartthings
      exista posibilitatea sa dai disable in Alexa / Google la dispozitivele pe care nu vrei sa le controlezi cu ele.

      in aplicatia ST se pot integra direct f multe marci. Ikea de exemplu este una din ele, deci nu ai de facut nimic la Ikea, doar dai add device in aplicatie, alegi Ikea, tipul device-ului si apoi pui device-ul in pairing mode.

      pentru unele marci, cum este Xiaomi, trebuie intr-adevar sa intri tu in Smartthings IDE (o interfata pe web prin care accesezi hub-ul) si sa adaugi un asa numit „device type handler”, adica niste instructiuni pentru ST ca sa stie cum sa „vorbeasca” cu senzorii de la Xiaomi; DTH pt Xiaomi este facut de comunitate, nu de Smartthings, de aia nu se pot adauga Xiaomi-urile direct din aplicatie

      emailul este livuable@gmail.com

  31. Cum as putea controla rulourile electrice pe care le am montate la ferestre? In acest moment doua sunt controlate d eo telecomanda radio, restul de 3 pe intrerupator manual clasic. Exista solutii dedicate? Multumesc.

    • la cele cu telecomanda radio poti sa folosesti o telecomanda smart cu RF, cum este broadlink rm pro, de care vorbesc in articol.
      o inveti comenzile cu ajutorul telecomenzii existente si apoi merge.

      la cele cu intrerupator manual teoretic poti sa inlocuiesti intrerupatorul manual cu un releu smart, de ex sonoff, dar acum depinde cum e facuta instalatia, de ex daca interupatorul mecanic are 2 sensuri, asta inseamna ca trebuie o schimbare de sens si un releu simplu nu poate face asta

      (sonoff sunt misto pt ca au o functie care le permite sa se opreasca automat dupa ce au fost pornite, la un interval stabilit de tine, iar asta e f folositor pt aplicatii gen usa de garaj sau rulouri)

  32. Ne referim la aceasta telecomanda, specific? https://case-smart.ro/produs/telecomanda-universala-hub-wi-fi-broadlink-rm4-pro-compatibil-cu-google-home-alexa-ifttt/
    Da, intrerupatoarele manuale de rulouri sunt cu dublu sens si cu posibilitatea de oprire (al treilea buton) la un anume interval. Pe net am gasit ceva de la Fibaro dedicat rulourilor,insa nu am inteles exact cum functioneaza, cu ce se pot integra in viitor, etc si nici pareri bune neaparat. Credeam ca exista solutii cumva dedicate in sine, smart ,deopotriva autonome ,dar care sa poata fi si ulterior integrate intr-un sistem SmartHome.
    In alta ordine de idei, cred ca am mai trimis un mesaj,dar posibil sa se fi pierdut: intrucat posed deja 2 NAS Qnap si un vechi NAS Asustor, care ar fi recomandarea pentru a demara un HUB SMART, fara a mai achizitiona ceva dedicat si separat (Hubitat, Homeseer, HA Blue, etc)? Este acesta un drum ok sau preferabil (usor, eficient, reliable,etc) altceva? Multumesc.

    • Da asta e telecomanda.
      Exista multe solutii smart pt rulouri,dar ar trebui sa inlocuiesti ce ai acum si eu am inteles ca vrei o solutie ca sa folosesti in continuare ce ai acum. Din pacate nu cunosc si nici nu cred ca exista, ar trebui un controller care sa se inteleaga cu motorul tau si nu stiu daca se poate.

    • Ref la server, da, eu asa rulez HomeAssistant, ca masina virtuala pe NAS-ul meu care ruleaza openmediavault. Mi se pare o solutie f buna pt oameni mai tehnici, si cred ca tu esti mai tehnic.

      Deci trebuie sa afli ce solutie de virtualizare ofera Qnap-ul si apoi instalezi HA ca masina virtuala – exista discuri pt virtual box, kvm etc – eu in prezent folosesc kvm, dar am folosit si virtual box.

      Vezi aici
      https://www.home-assistant.io/installation/alternative

      Sunt foarte multumit de solutie, am mai luat un stick zigbee de la sonoff, 20 de lei, am pus si un stick bluetooth si e perfect – zwave oricum e in declin, eu zic ca o sa dispara.

      Cand o sa iasa cutia lor (home assistant amber) o sa o iau pe aia, ca are radio mai bun plus matter, dar deocamdata e perfect cu HA + smartthings.

  33. Referitor la telecomanda, pe emag, am gasit acest review,la zona de 4 stele acordate: https://www.emag.ro/telecomanda-universala-hub-wi-fi-broadlink-rm4-pro-compatibil-cu-google-home-alexa-ifttt-rm4pro/pd/DRYM4YMBM/
    In legatura cu comanda pt rulouri: Telecomanda e foarte bună, am reușit să automatizez niste storuri electrice care funcționau cu o telecomandă China 433,92Mhz dar nu are „real feedback” adică aplicația nu marcheaza starea curentă sau ultima stare a dispozitivului RF comandat (buton ON/OFF apăsat, întrerupător pornit/oprit, bara de progres pentru storuri sau volum, etc) e doar telecomanda chioara, apeși și nu știi ce ai apasat dacă s-a transmis sau nu, etc.
    Am scris celor de la BroadLink pe acesta tema – aplicația ar trebui sa rețină cumva „last state” ON/OFF măcar pentru un întrerupător simplu RF și să marcheze explicit ultimul buton apăsat sau comandat de RM4Pro.
    La storuri am reușit cumva sa crez o succesiune de comenzi, sa-mi poată coborî storurile la jumătate când vine soarele la pranz și să le ridice complet seara la o anumită oră.
    În concluzie – RM4Pro telecomanda buna dar „chioara” la nivel de aplicație, pentru control la distanță, aplicația nu-ti indica absolut nimic referitor la starea dispozitivelor comandate.

    • Da stiu ca nu marcheaza starea, dar cred ca exista un motiv pt asta, anume ca ar fi misleading. Gandeste-te ca tu ai dat comanda dar din cine stie ce motiv, aparatul nu a primit-o (de ex comanda ir si era ceva in fata lui).

      Sau tu ai dat comanda, aparatul a pornit, dar apoi a venit cineva si l-a oprit – aplicatia iti va arata in continuare ca e pornit.

      Cred ca s-au gabdit ei si au decis ca e mai bine sa nu arate ultima comanda data, ca dupa aia ar fi primit reclamatii de la oameni ca de ce arata ca e pornit cand e oprit. Pur si simplu la IR si RF nu ai cum sa stii status-ul si asta e

      Eu sincer folosesc o camera ip ca sa confirm vizual daca aparatul de aer conditionat functioneaza sau nu atunci cand sunt im concediu si am nevoie sa controlez temperatura in acvarii :-))

      Si pot sa iti spun ca am avut si surprize de cateva ori, uneori pur si simplu nu raspundea la comanda.

  34. Preturile cele mai bune la produsele Broadlink le-am gasit la smartvolt.ro. Poate mai este cineva interesat. Am si comandat, de altfel. Trei intrebari as avea, pentru moment: 1) cum se integreaza intre ele RM4PRo si RM4 mini? Se pot integra, crea programe smart/rutine intre ele sau functioneaza separat, fiind apelate din aplicatia lor si atat? 2) ce senzor de paza a usii frigiderului ati folosit? 🙂 Am aceeasi problema – sa nu cumva sa se deschida in timp ce nu sunt acasa,etc? Si cum si in ce l-ati integrat ? Sau e de sine statator -control prin aplicatie local si de la distanta? 3) Senzorii Xiaomi/Aquara de la ce furnizor ii aveti? De senzorii Neo (smartvolt.ro) stiti ceva? Multumesc.

    • 1. Apar ambele in aplicatie, dar nu stiu cum anume vrei sa le integrezi. Pt fiecare din ele va trebui sa creezi device-urile pe care vrei sa le controlezi, ex add Tv, add air con etc

      2. Aqara, integrat in home assistant. Se poate integra si cu smartthings, dar aici e o automatizare pe care ST nu o mai poate face: notifica pe google home daca frigiderul e deschis mai mult de 2 minute… Poate sa iti dea doar notifucare pe telefon, dar nu si pe google.

      3. Oriunde gasesti pretul cel nai mic, care e vreo 10 eur; eu am luat de pe banggood si pc garage.

  35. si eu sunt pasionat si m-am jucat cu fel de fel de senzori. Of-ul meu cel mai mare este ca totul este legat de router si internet. O timpenie. Daca nu mai ai, totul moare, este inutil. Piesa centrala, Google assistant decedeaza, Broadlink la fel, Sonoff la fel, merde. Deci daca-ti pica netu si iti rasufla gazele, valva nu mai este comandata si la revedere, over, the end. Inca o chestie, suntem in secolul 22 si nu exista, inca , un senzor care sa vada corpul uman. Numai senzori de miscare, pentru care trebuie sa dai din miini ca sa nu stinga lumina in baie. Merde again. Am pus un senzor bistabil, cu un releu de 220, care ma vede de la 15cm, aprinde lumina si ramine asa pina ma vede ca ies si stinge lumina.

    • salut.
      Multe lucruri au inceput sa functioneze local in ultimul an: de ex smartthings ruleaza acum multe automatizari legate de lumini local.
      Sonoff poate fi controlat tot local cu HomeAssistant.
      Eu folosesc un UPS pentru router si huburi.
      Am de asemenea un router cu backup 3G.
      Deci exista solutii relativ simple, zic eu, chiar daca nu acopera absolut orice situatie. Sau o solutie completa e sa pui toata casa pe generator.

      Dar pe de alta parte merita spus ca lipsa de curent sau de internet nu este o problema specifica smarthome, adica faptul ca ai smarthome nu ar trebui sa te puna intr-o situatie mai proasta atunci cand pica curentul sau internetul decat daca nu ai avea smarthome.

      De asta de exemplu eu ma asigur ca luminile pot functiona si fara internet/ huburi – adica pastrez si functionalitatea mecanica initiala a intrerupatoarelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *